James Earl Jones

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
James Earl Jones vuonna 2010.

James Earl Jones (s. 17. tammikuuta 1931, Arkabutla, Mississippi) on amerikkalainen näyttelijä.

James Earl Jones syntyi Mississippin osavaltiossa sijaitsevassa Arkabutlan kaupungissa ja muutti perheensä kanssa 5-vuotiaana Michiganiin. Hän kärsi lapsena änkytyksestä, ja hänellä oli puhevaikeuksia. Ironista kyllä hän on nykyisin tunnettu syvästä ja vaikuttavasta äänestään. Hänen ensimmäinen esiintymisensä elokuvissa oli B-52:n pommittajan Lt. Lothar Zoggin rooli Stanley Kubrickin elokuvassa Tohtori Outolempi vuodelta 1964. Vuonna 1981 valmistuneessa Conan Barbaari -elokuvassa Jones esitti pahaa Thulsa Doomia. Sittemmin Jones on usein näytellyt elokuvissa erilaisia auktoriteettihahmoja.

Jones tunnetaan kenties parhaiten pahan Darth Vaderin uhkaavana äänenä Tähtien sota -elokuvissa Sithin kosto, Uusi toivo, Imperiumin vastaisku ja Jedin paluu. Hänen nimensä ei kuitenkaan esiintynyt alkuperäisen Tähtien sota -trilogian lopputeksteissä, koska hän ei mielestään tehnyt tarpeeksi työtä ansaitakseen nimensä lopputeksteihin. Myöhemmin nimi lisättiin digitaalisesti muokattuihin uusiin versioihin. Jones ja David Prowse, joka esitti Darth Vaderia, eivät koskaan tavanneet toisiaan.

Jones tunnetaan myös Mufasan ääninäyttelijänä piirroselokuvassa Leijonakuningas ja amerikkalaisen CNN-televisiokanavan "This is CNN" -tunnuslauseen sanovana äänenä. Hän on esiintynyt myös televisiosarjoissa, teatterissa ja videopeleissä. Hän esitti kenraali Solomonia tietokonepelissä Command & Conquer: Tiberian Sun. Hän on saanut kaksi Tony-palkintoa. James Earl Jones esiintyy myös elokuvassa Finder's Fee. Jones on näytellyt myös kolmessa Jack Ryan -elokuvassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.