Jon Hamm

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jon Hamm
Hamm The Town -elokuvan kuvauksissa.
Hamm The Town -elokuvan kuvauksissa.
Syntymäaika 10. maaliskuuta 1971 (ikä 44)
Syntymäpaikka St. Louis, Missouri
Aktiivisena 2000
Merkittävät roolit Don Draper (Mad Men)
Aiheesta muualla
IMDb

Jonathan Daniel ”Jon” Hamm (s. 10. maaliskuuta 1971 St. Louis, Missouri) on yhdysvaltalainen näyttelijä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamm aloitti näyttelijänuransa 2000-luvun alussa. Tuolloin hän näytteli sivurooleja lukuisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Elokuvista tunnetuimmat ovat Clint Eastwoodin ohjaama elokuva Space Cowboys (2000) ja Mel Gibsonin ohjaama sotaelokuva Olimme sotilaita (We Were Soldiers, 2002). Hän sai myös vierailevan roolin sarjasta Vain yksi elämä, jossa hän näytteli Burt Ridleytä kahdeksantoista jakson verran. Tämän lisäksi Hamm on vieraillut lukuisissa TV-sarjoissa, kuten sarjoissa Gilmoren tytöt, CSI: Miami, Siskoni on noita, Num3rot ja 30 Rock.

Vuosina 20022004 hän näytteli TV-sarjassa The Division. Nykyään hänet tunnetaan parhaiten Don Draperin roolista menestyssarjasta Mad Men. Tämän lisäksi hän on ollut Broganin äänenä animaatiossa Shrek ja ikuinen onni (Shrek Forever After, 2010). Vuonna 2010 Hamm näytteli FBI:n agenttia Ben Affleckin elokuvassa The Town.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jon Hammin vanhemmat erosivat hänen ollessaan kaksivuotias. Jon jäi asumaan äitinsä luokse. Jonin ollessa kymmenvuotias hänen äitinsä kuoli syöpään ja hänen oli muutettava isänsä luokse. Hammin isä kuoli hänen ollessaan 20-vuotias. Ennen näyttelijäuraansa Jon toimi opettajana. Hamm on seurustellut yhdysvaltalaisen näyttelijän Jennifer Westfeldtin kanssa vuodesta 1997.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jon Hamm.