Nien Nunb

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nien Nunb
Luoja(t) Richard Marquand
Näyttelijä(t) Näyttelijät:
Richard Bonehill (Episodi VI)
Mike Quinn (Episodit VII–IX)
Ääninäyttelijät:
Kipsang Rotich (Episodit VI–IX)
Ensi-
esiintyminen
Jedin paluu (1983)
Henkilötiedot
Ammatti salakuljettaja, asekauppias
Sukupuoli mies
Kotipaikka Sullust
Suhteet

Nien Nunb on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy Tähtien sota -universumissa. Nunb on rodultaan sullustilainen ja rotunsa nimen mukaisesti kotoisin planeetta Sullustilta. Hänet esiteltiin vuonna 1983 elokuvassa Jedin paluu, jossa hänet toteutettiin sekä nukkena että pukeutuneena näyttelijänä. Hän oli alun perin asekauppias ja salakuljettaja, kunnes liittyi Kapinaliittoon taistelemaan Galaktista Imperiumia vastaan ja 30 vuotta myöhemmin myös Vastarintaan taistelemaan Ensimmäistä ritarikuntaa vastaan.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedin paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Jedin paluu Nunb toimi Kapinaliiton laivastossa ja oli Millennium Falconilla kenraali Lando Calrissianin apupilottina. Nunb ilmaisee huolensa siitä, onnistuisiko Han Solon iskujoukko ja Leia Organan suunnitelma sammuttaa Toista Kuolemantähteä suojeleva suojakilpigeneraattori Endorin metsäkuussa. Kun muu kapinallislaivasto saapuu Endorin kiertoradalle taisteluun Imperiumin laivastoa ja Toista Kuolemantähteä vastaan, Nunb ja Calrissian johtavat hyökkäystä Falconista käsin. He kuitenkin tajuavat pian, että kyseessä on keisari Palpatinen ansa kapinallisten tuhoamiseksi. Laivasto käy taisteluun Imperiumin TIE-hävittäjiä ja tähtihävittäjiä vastaan ja saa myös huomata, että Kuolemantähden superlaser oli saatu toimintavalmiiksi. Hanin iskujoukon onnistuessa tuhoamaan generaattorin ewokien avustuksella Nunb ja Calrissian ohjaavat Falconin Kuolemantähden sisään ja käynnistävät ketjureaktion, joka alkaa tuhota taisteluasemaa. He pääsevät ulos juuri ennen sen räjähtämistä ja juhlivat myöhemmin muiden kapinallisten kanssa voittoaan Endorissa.

The Force Awakens[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa The Force Awakens, Ensimmäisen ritarikunnan tuhottua Tähdentappajatukikohdalla Uuden tasavallan pääplaneetta Hosnian Primen ja saatua selville, että Vastarinnan tukikohta oli D’Qarilla, Vastarinta aloittaa suunnitelman Tähdentappajatukikohdan tuhoamiseksi tekemällä X-siipihävittäjillä hyökkäyksen sen termo-oskillaattoriin. Kun Finn, Han Solo ja Chewbacca saavat planeetan suojakilven sammutettua, Nunb oli yksi hyökkäykseen osallistuneista X-siipilentäjistä.

The Last Jedi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa The Last Jedi Nunb oli Vastarinnan komentoalus Raddusin kannella, kun he evakuoivat planeetta D’Qaria ja katsoivat sivusta kun Poe Dameron meni jääräpäisesti uhraamaan kaikkia Vastarinnan SF-17 -pommittajia tuhotakseen Ensimmäisen ritarikunnan Mandator IV -luokan tähtitaistelulaiva. Nunb evakuoitui myöhemmin Raddusilta mineraaliplaneetta Craitilla sijaitsevaan vanhaan Kapinaliiton etuvartioon muiden Vastarinnan jäsenten mukana ja osallistui vanhoilla V-4X-D -kiitureilla Poen, Finnin, Rose Ticon ja C’ai Threnallin kanssa vastahyökkäykseen Ensimmäistä ritarikuntaa ja näiden muurinmurtajasuperlaseria vastaan. Hän kuitenkin perääntyy sen tullessa liian voimakkaaksi. Hän näkyy myös elokuvan lopussa juttelemassa Finnille, kun Vastarinnan eloonjääneet saadaan evakuoitua Falconiin.

The Rise of Skywalker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa The Rise of Skywalker Nunb oli muiden Vastarinnan jäsenten mukana näiden uudessa tukikohdassa Ajan Klossin viidakkokuussa. Kun Vastarinta teki suunnitelmaa Exegolille hyökkäämistä varten, Nunb ja luutnantti Kaydel Ko Connix huomauttivat, että Vastarinnalla ei ollut tarpeeksi väkeä kuolleista palanneen Palpatinen rakentaman Viimeisen ritarikunnan tuhoamiseksi. Poe kuitenkin vakuuttaa heille, että Palpatine vain halusi Vastarinnan kuvittelevan, ettei kukaan halua auttaa heitä ja lähetti Finnin kanssa Landon ja Chewbaccan suostuttelemaan galaksin vapaat kansat auttamaan. Exegolin taistelussa Nunb Tantive IV:n lentäjänä Urcos Fundamin kanssa Exegolin taistelussa. He kuitenkin saavat surmansa Palpatinen Voimasalamoiden saadessa aluksen ohjausjärjestelmän sekaantumaan ja pudottaessa aluksen ennen kuin Rey ehtii nousta pysäyttämään Palpatinen.[1]

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nien Nunb esiintyy sarjakuvakirjassa Star Wars: Princess Leia, joka sijoittautuu Uuden toivon ja Imperiumin vastaiskun väliseen aikaan.[2]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nunb tuli pelattavaksi hahmoksi vuoden 2015 Star Wars: Battlefront -peliin ilmestyneen ladattavan Outer Rim -lisälaajennuksen mukana.

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Legends-jatkumossa Nunb tutustui nuorena diplomaatiksi pyrkivään Sian Tevviin, jonka vanhemmat itse eivät pitäneet Nunbista. Nunb itse sai kuljetustöitä SoroSuub-yhtiöltä, mutta erosi heti kun SoroSuub alkoi tukea Imperiumia. Hän alkoi harjoittaa salakuljettamista ja toimitti SoroSuubilta varastettuja lähetyksiä Kapinaliitolle inspiroidakseen kansaansa kääntymään Imperiumia vastaan. Nunbia alettiin pitää kansallissankarina ja Tevv järjesti hänelle salaa tukea. Lopulta Nunb liittyi virallisesti Kapinaliittoon vastustaakseen Imperiumia suoraan ja SoroSuub kääntyi myös kapinallisten puolelle järjestäen näiden laivastolle piilopaikan Sullustin läheltä Hothin taistelun jälkeen.

9 vuotta Endorin taistelun jälkeen Lando osti Kesselin maustekaivokset ja nimitti Nunbin niiden päävalvojaksi. Samana vuonna Nunb myös avusti Landoa Nam Choriosin tiastelussa. 11 vuotta tämän jälkeen hän taisteli Jaina Solon ja Lowbaccan rinnalla Czethrosia, Mustan auringon johtajaa vastaan, kyseisen rikollissyndikaatin otettua Kessel hallintaansa ja yritettyä salamurhata Nunbin.[3]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ward, Jason: Another Star Wars Fan-Favorite Character Is Confirmed To Have Died In The Rise Of Skywalker Cinemablend. 8.1.2020. Viitattu 27.5.2020. (englanniksi)
  2. Star Wars: Princess Leia #1 Review IGN. Viitattu 24.5.2020. (englanniksi)
  3. Anderson, Kevin J. & Moesta, Rebecca: Young Jedi Knights: Crisis at Crystal Reef. Boulevard, 1998.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]