Jedit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jediritarikunta
Päämaja Kaanon:
Legends:
  • Ossus (5000–3996 BBY)
  • Tython (vuodesta 3996 BBY alkaen)
Viralliset kielet Galaktinen peruskieli

Jedit ovat George Lucasin luomassa Tähtien sota -universumissa esiintyviä rauhanvartijoita. Jediritarikunta (engl. Jedi Order) kuvaillaan muinaisista ajoista asti olemassa olleeksi Voimaa käyttävien sotureiden monastiseksi, akateemiseksi ja toisinaan myös paramilitaristiseksi järjestöksi, jonka tavoitteena on puolustaa kaikkia elollisia olentoja.[1]

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedit opiskelevat ja hyödyntävät Voimaa auttaakseen ja suojellakseen niitä, jotka eivät voi suojella itseään. He tavoittelevat rauhaa, viisautta ja tyyneyttä eivätkä pelkää kuolemaa tai läheistensä menettämistä. Maalliset ja tunteelliset kiintymykset olivat heiltä kiellettyjä. Jedit kouluttavat sekä mieliään että ruumiitaan muodostaakseen esteettömän yhteyden Voimaan ja opettaakseen muita Voimalle herkkiä tekemään saman. Jedit käyttävät tunnusaseinaan plasmateräisiä valosapeleita. Näitä käyttävät aseinaan myös sithit, jotka ovat olleet jedien vihollisia jo tuhansia vuosia. Jedit taistelevat kuitenkin sekä Voiman tehostamilla kyvyillään että valosapeleillaan vain puolustautuakseen ja turvautuvat mieluummin rauhanomaisiin ratkaisuihin.

Jedien koodi kuuluu seuraavasti[2]:

»Ei ole tunnetta, on vain rauha. Ei ole tietämättömyyttä, on vain tietoa. Ei ole intohimoa, on vain tyyneyttä. Ei ole kaaosta, on vain harmoniaa. Ei ole kuolemaa, on vain Voima.»

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedit ovat olleet olemassa yli tuhannen sukupolven ajan. He rakensivat ensimmäisen jeditemppelinsä meriplaneetta Ahch-Tolla sijaitseville saarille ja rakennuttivat lisää temppeleitä planeetoille nimeltä Ossus ja Tython sekä Jedhan aavikkokuuhun ja entisen sith-temppelin jäänteille Coruscantiin, joka oli Vanhan Tasavallan pääplaneetta. Siellä jedit vannoivat uskollisuuttaan Tasavallalle ja sitä hallitsevalle senaatille.

Tuhansia vuosia sitten osa jedeistä erosi jediritarikunnasta ja perusti sithit. Heistä tuli jedien vannoutuneita vihollisia. Jedeillä ja Vanhalla Tasavallalla oli muitakin vihollisia, kuten zygerrialaisten orjaimperiumi sekä mandalorialaiset. Mutta sota sithejä vastaan oli huomattavasti suurempi, jolloin Sith-imperiumi syrjäytti Vanhan Tasavallan ja jediritarikunta melkein tuhoutui. Sithit alkoivat kuitenkin taistella myös keskenään, jolloin jedien oli helpompi tuhota heidät. Vanha Tasavalta uudelleenorganisoitiin Galaktiseksi tasavallaksi ja sithien luultiin tuhoutuneen kokonaan. Mutta jedit eivät tienneet, että Darth Bane, joka oli perustanut Kahden säännön, oli ehtinyt kouluttaa itselleen oppilaan, joka jatkoi suunnitelmaa palauttaa galaksi jonain päivänä sithien hallintaan.

Uljaan tasavallan aikakausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

300 vuotta ennen Yavinin taistelua, Galaktinen tasavalta oli huipussaan ja elettiin jedien kulta-aikaa. Jedit olivat silloin aktiivisimmillaan ja laajensivat toimivaltaansa yhä useampaan aurinkokuntaan, tutkien samalla galaksin ulkokehää ja muita ”galaktiseen rintaamaan” kuuluvia alueita, jonka alueita ei siihen aikaan vielä tunnettu kunnolla, käyttämällä apunaan navigaatiosignaaleja lähettävää avaruusasemaa nimeltä Starlight Beacon. 232 vuotta ennen Yavinin taistelua tapahtui ”Suuri katastrofi” (engl. Great Disaster), jossa kaikkien galaksin tähtialusten hyperajomoottorit lakkasivat yhtäkkiä toimimasta. Suuresta katastrofista olivat vastuussa nihilit, ryhmä anarkistisia rosvoja, jotka ottivat itselleen kaiken mitä voivat ja muuttivat ryöstämiään planeetoja, kuten Nelgenamin, lähes elinkelvottomaksi.[3] Nihilien toiminnan lisäksi lihansyöjäkasvimainen rotu drengirit pääsivät vaarallisesti levittäytymään Galaktisen rintaman alueille.

Anakin Skywalkerin löytyminen ja Kloonisodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

32 vuotta ennen Yavinin taistelua, Naboo ajautui kriisiin Kauppaliiton saarrettua planeetta osana nykyinen sith-mestarin, Darth Sidiousin, juonta. Autettuaan kuningatar Padmé Amidalan pakoon planeetalta, jedimestari Qui-Gon Jinn ja hänen padawaninsa Obi-Wan Kenobi joutuivat tekemään pakkolaskun aavikkoplaneetta Tatooinelle. Siellä Qui-Gon löysi 9-vuotiaan Anakin Skywalkerin, joka oli syntynyt ilman isää ja oli epätavallisen herkkä Voimalle. Qui-Gon halusi, että Anakinista tulisi jedi, koska uskoi juuri Anakinin olevan jedien ennustuksessa mainittu ”Valittu”, joka toisi tasapainon Voimaan.[4] Kohdattuaan Sidiousin oppilaan, Darth Maulin, jedit saavat vahvistuksen, että sithit olivat yhä olemassa. Naboon taistelun aikana Qui-Gon saa surmansa ja kunnioittaakseen tämän viimeistä toivomusta, jediritariksi ylennetty Obi-Wan ottaa Anakinin padawanikseen.

Kymmenen vuotta myöhemmin syytteistään vapautunut Kauppaliitto oli muodostanut muiden liittojen ja kiltojen kanssa separatistijärjestön nimeltä Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatio. Jedit saavat selville, että edesmennyt jedimestari Sifo-Dyas oli ennen kuolemaansa pyytänyt vastoin jedineuvoston lupaa meriplaneetta Kaminon asukkaita rakentamaan Tasavallalle klooniarmeijan. Klooniarmeija tuli kuitenkin tarpeeseen, koska separatistit olivat rakentaneet uuden version Kauppaliiton taisteludroidiarmeijasta julistaakseen ”Kloonisotina” tunnetun sodan Tasavaltaa vastaan. Tasavallan ylikansleriksi Naboon kriisin jälkeen nousseelle ja tavallista virkakautta pidempään vallassa itsensä pitäneelle Palpatinelle myönnettiin hätävaltuudet Tasavallan armeijan käyttöönottamiseksi. Sidiousin uudeksi oppilaaksi ryhtynyt Qui-Gonin entinen mestari, kreivi Dooku, kuitenkin vihjaili, että Sidious manipuloi separistien lisäksi myös senaattia, minkä vuoksi jedit alkoivat suhtautua epäilyttävästi erityisesti Palpatinen normaalia pidempään virkakauteen sekä siihen, että tälle myönnettiin Kloonisotien aikana yhä enemmän lisävaltuuksia. Lisäksi Anakin Skywalker sekä Naboon uudeksi senaattoriksi tullut Padmé olivat rakastuneet toisiinsa ja vastoin jediritarikunnan sääntöjä menneet salaa naimisiin.

Jediritarikunnan tuho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonisotien lopussa Anakin surmasi kreivi Dookun, tämän yritettyä kidnapata Palpatinen ja Obi-Wan surmasi Utapaulla droidiarmeijan kenraali Grievousin. Mutta Palpatine, joka paljastui itse Darth Sidiousiksi, alkoi manipuloida Anakinia, joka oli nähnyt näyn, jonka mukaan Padmé kuolisi synnyttäessään Anakinin lapsen. Anakin kertoi totuuden jedineuvostoon kuuluvalle Mace Windulle, joka lähti Agen Kolarin, Saesee Tiinin ja Kit Fiston kanssa pidättämään Palpatinea. Palpatine kuitenkin surmasi Kolarin, Tiinin ja Fiston ja koska Palpatine oli luvannut Anakinille voivansa auttaa tätä pelastamaan Padmén kuolemalta, Anakin esti Windua tappamasta Palpatinen, joka tappoi Windun oitis. Anakin ryhtyi Palpatinen uudeksi sith-oppilaaksi nimellä Darth Vader ja sai tehtäväkseen tappaa jeditemppeliin jääneet jedit yhdessä ”501. legioonan” kanssa. Jedien epäonnistunut yritys pidättää ja tappaa hänet antoi Palpatinelle syyn antaa kloonisotilaille, joihin Palpatine ja Dooku olivat salaa laittaneet estäjäsirut, ympäri galaksia käsky 66 (engl. Order 66), jonka mukaan jedit oli tapettava, koska nämä olivat toimineet Tasavaltaa vastaan, ja sotilaat ottaisivat jedien sijaan vastaan käskyjä itse ylikanslerilta, kunnes uusi komentojärjestelmä saataisiin muodostettua.[5]

Obi-Wan Kenobi ja Yoda olivat harvoja, jotka selvisivät suuresta jedipuhdistuksesta (engl. Great Jedi Purge) ja varmistettuaan, että muut elävät jedi pysyivät turvallisuutensa vuoksi poissa Coruscantilta, heille selvisi Anakinin kääntyminen Vaderiksi sekä totuus siitä, että Palpatine oli Darth Sidious. Samaan aikaan Vader tappoi Mustafarilla separatistien johtajat ja sammutti näiden droidiarmeijan, kun taas Palpatine julisti senaatille, että jedit olisivat itse vastuussa Kloonisodista ja halunneet vain riistää senaatilta Tasavallan hallinnan. Hän uudelleenorganisoi Tasavallan Galaktiseksi Imperiumiksi ja julisti itsensä keisariksi. Yoda ja Obi-Wan yrittivät kukistaa Palpatinen ja Vaderin, mutta Palpatine oli Yodalle liian voimakas vastustaja ja vaikka Vader haavoittui lähes kuolettavasti Mustafarilla, Palpatine pelasti hänen henkensä ja kertoi Padmén kuolemasta, jolloin Anakinin kääntyminen Vaderiksi oli viimeistelty. Padmé oli kuitenkin ennen kuolemaansa synnyttänyt kaksoset: Luken ja Leian.

Jedien metsästys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedien syyttömyyteen uskova Alderaanin senaattori Bail Organa adoptoi Leian, kun taas Obi-Wan, joka meni maanpakoon Tatooinelle jätti Luken Anakinin velipuolen, Owen Larsin, huostaan. Yoda puolestaan lähti maanpakoon suoplaneetta Dagobahille. Hänen ja Obi-Wanin tavoitteina oli, että kasvettuaan aikuisiksi Luke ja Leia voisivat auttaa pysäyttää sithit ja Imperiumin. Muita käskystä 66 selvinneitä jedejä olivat Caleb Dume (joka otti uudeksi nimekseen Kanan Jarrus), Luminara Unduli, Jocasta Nu ja Cal Kestis. Eeth Koth, Ahsoka Tano ja Cere Junda olivat jo aiemmin eronneet jediritarikunnasta, kun taas esimerkiksi Jundan entinen padawan Trilla Suduri, entinen jedimestari Prosset Dibs sekä muutamat muut jediritarikuntaan uskonsa menettäneet jedit liittyivät Vaderin johtamaan Inkvisitioon, johon kuuluvina ”inkvisiittoreina” he metsästivät eloonjääneitä jedejä ja pyrkivät estämään muita Voimalle herkkiä henkilöitä koskaan tulemasta sellaisiksi.

Vader ja Inkvisiittorit muun muassa surmasivat Nun, Kothin ja Undulin. Kestis löysi tiensä Jundan luokse ja he yrittivät estää inkvisiittoreita saamasta käsiinsä jedimestari Eno Cordovalle kuulunutta holokronia, joka paljastaisi eloonjääneiden jedien sijainnit. Mutta sen sijaan, että olisivat käyttäneet holokronia rakentaakseen jediritarikunnan uudelleen, he päättivät jättää jedien tulevaisuuden Voiman käsiin. Kanan Jarrus liittyi yhteen kapinallissoluista ja otti oppilaakseen maalaisplaneetta Lothalilta orvon 14-vuotiaan Ezra Bridgerin. Heille selvisi myös, että Ahsoka Tano oli liittynyt senaattori Organan johtamaan salaiseen kapinallissoluun. Mutta Ahsoka katosi taistelussa inkvisiittoreita ja Vaderiä vastaan Malachorilla,[6] Kanan kuoli estäessään Imperiumin TIE-puolustajien tuotantolaitoksen räjähdystä tappamasta Ezraa ja muita heidän kapinallissolunsa jäseniä,[7] ja lopulta Ezra katosi, kun antoi purrgilien lähettää hänet hyperavaruuteen suuramiraali Thrawnin ja tämän miehistön mukana.[8]

Luke Skywalkerin matka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

19-vuotiaana, kun Kuolemantähden varastettuja piirustuksia hallussaan pitänyt droidi R2-D2 löysi tiensä Obi-Wan Kenobin luokse, Luke Skywalker sai tietää isänsä olleen jedi ja Imperiumin iskujoukkojen surmattua Owen Larsin ja tämän vaimon Berun, Luke päätti lähteä Obi-Wanin mukaan oppimaan jediksi ja auttamaan Kapinaliittoa. Obi-Wan uhrasi itsensä taistelussa Vaderiä vastaan antaakseen Lukelle ja Leialle ja heitä auttaneelle salakuljettajille, Han Sololle ja Chewbaccalle, aikaa paeta. Obi-Wan oli ehtinyt antaa vain yhden oppitunnin valosapelin käytöstä ennen kuolemaansa, mutta Qui-Gonin hengeltä oppimallaan kyvyllä pystyi henkenä kommunikoimaan Luken kanssa fyysisen kehonsa kuoleman jälkeenkin, neuvoen Lukea käyttämään Voimaa havaitsemaan oikean hetken ampua protonitorpedot tuhoamaan Kuolemantähti ja opettaen lisää Voiman käytöstä, kunnes neuvoi Lukea jatkamaan jediopintoja Yodan luona Dagobahilla.

Luke keskeytti opintonsa Yodan kanssa pelastaakseen Leian ja muut Imperiumin käsistä sekä Hanin hutt Jabban käsistä. Mutta kun Luke vuoden poissaolon jälkeen palasi Dagobahiin, Yoda oli kuolemassa vanhuuteen. Ennen kuolemaansa hän sanoi, että Luken viimeinen koetus jediopinnoissa olisi Vaderin kohtaaminen, ja neuvoi Lukea opettamaan kaiken oppimaansa eteenpäin. Luke ei halunnut tappaa isäkseen paljastunutta Vaderiä, koska uskoi tässä olevan vielä hyvääkin. Tämä osoittautui todeksi, sillä kun Palpatine kidutti Lukea siitä, ettei tämä kääntynyt pimeälle puolelle, Vader kääntyi takaisin Anakiniksi ja pudotti Palpatinen reaktorikuiluun kuolemaan, toteuttaen ”Valittua” koskevan ennustuksen. Anakinin elintoimintoja ylläpitävä haarniska vaurioitui ja hän kuoli, mutta Imperiumi oli kukistettu ja Luke tullut jediritariksi.

Ben Solo ja Rey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat vuodet Luke keräsi lisää jeditietoutta ja alkoi kouluttaa uusia jedejä planeetta Ossukselle rakennuttamassaan jeditemppelissä. Hänen oppilaittensa joukossa oli myös Ben Solo, Hanin ja Leian poika. Imperiumin jäänteistä muodostuneen Ensimmäisen ritarikunnan yksinvaltiaaksi noussut Voiman pimeän puolen tunteva olento nimeltä Snoke kuitenkin kommunikoi etäältä Benin kanssa ja käännytti tätä Lukea vastaan. Lopulta Ben sai tietää totuuden siitä, että Anakin Skywalker eli Darth Vader oli hänen isoisänsä ja Benin sisällä kasvaneen pimeyden vahvistuttua Luke oli melkein alkanut epäröidä olisiko hänellä muuta vaihtoehtoa kuin tappaa Ben. Luke luopui kuitenkin ajatuksesta liian myöhään, koska Ben ehti nähdä mestarinsa vuoteensa vierellä valosapeli kädessään. Ben kääntyi Lukea vastaan, nousi lopulta Renin ritareiksi kutsuttujen Voiman pimeän puolen käyttäjien mestariksi ja otti käyttöön nimen ”Kylo Ren”, kun taas uskonsa jedeihin menettänyt Luke karkottaa itsensä Ahch-Tolle pyrkien viettämään viimeiset päivänsä galaksin viimeisenä jedinä siellä missä alkuperäinen jediritarikunta perustettiin.

Kun kuusi vuotta myöhemmin Leian perustama Vastarinta etsii aavikkoplaneetta Jakkulta tietoa Ahch-Ton sijainnista, jedejä pelkkänä taruna pitänyt romunkerääjä nimeltä Rey sai tietää jedien olleen todella olemassa ja päätyi osaksi Ensimmäisen ritarikunnan ja Vastarinnan sotaa tavattuaan astromekaanikkodroidi BB-8:n, entisen iskusotilas Finnin sekä itse Han Solon ja Chewbaccan. Rey löytää planeetta Takodanalta Anakinille ja Lukelle kuuluneen valosapelin, saa tietää olevansa herkkä Voimalla ja näkee näyn omasta sekä Kylo Renin menneisyyksistä sekä heidän tulevaisuudestaan. Rey joutuu lopulta Kylon vangiksi Tähdentappajatukikohtaan, mutta opettelemala käyttämään Voimaa Rey pakenee ja kohtaa myös valosapelitaistelussa Kylon, melkein voittaen hänet.

Kun kartta Ahch-Tolle saadaan koottua, Rey lähtee pyytämään Lukea palaamaan, mutta Luke vain syyttää jedejä Palpatinen taannoisesta valtaannoususta ja Rey kuulee myös totuuden siitä miksi Ben Solosta tuli Kylo Ren. Vastoin Luken varoituksia Rey lähtee yrittämään palauttaa Kylon takaisin valoisalle puolelle. Luke puolestaan aikoo polttaa uneti-puun, jonka sisällä jedien pyhiä kirjoja säilytettiin, mutta Yodan henki tekee sen hänen puolestaan ja vakuuttaa Lukelle, että virheistään oppiminen oli tärkein asia mikä Luken olisi kuulunut oppia ja opettaa oppilailleen. Kun Ensimmäinen ritarikunta ja Vastarinta kohtaavat taistelussa mineraaliplaneetta Craitilla, Luke meditoi ja lähettää itsestään heijastuman Craitille kohtaamaan Kylon. Käytettyään liian paljon voimaa heijastuman lähettämiseen, Luken keho katoaa ja hänestä tulee yhtä Voiman kanssa.

Vuosi tämän jälkeen Rey saa tietää olevansa Palpatinen pojan tytär ja että Palpatine oli yhä elossa sithien kätketyllä planeetalla, Exegolilla. Palpatine oli luonut Snoken ja lähettänyt tämän pyrkimään Ensimmäisen ritarikunnan johtajaksi sekä koonnut itse Exegolilla uutta laivastoa, jonka tähtihävittäjät ovat kaikki varustettu planeettoja tuhoavilla aseilla ja joka oli tarkoitus yhdistää Ensimmäisen ritarikunnan kanssa Viimeiseksi ritarikunnaksi. Leian kuolema saa Kylon kääntymään takaisin Ben Soloksi ja tulemaan Reyn avuksi Exegoliin taisteluun Palpatinea vastaan sillä välin, kun Vastarinta ja galaksin vapaat kansat kukistavat Viimeisen ritarikunnan. Kutsuttuaan edellisten jedien ääniä avukseen, Rey käyttää sekä Luken että Leian valosapeleita kukistaakseen Palpatinen, mutta menettää kaiken elinvoimansa, kunnes Ben luovuttaa oman elinvoimansa estääkseen Reyn kuoleman. Rey hautaa Luken ja Leian valosapelit Tatooinelle, rakentaa itselleen oman valosapelin ja adoptoi ”Skywalkerin” sukunimekseen jatkaakseen sekä jediritarikunnan että Skywalkereiden suvun perintöä.

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Je’daii[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Legends -jatkumossa modernien jedien edeltäjinä toimi järjestö nimeltä Je’daii, jonka jäsenet opiskelivat sekä Voiman valoisaa että pimeää puolta tasavertaisesti. Je’daii perustettiin 36 453 vuotta ennen Yavinin taistelua eli noin 10 000 vuotta ennen jediritarikuntaa, mutta sen jäsenet olivat enemmänkin munkkeja kuin sotureita. Heidän pääplaneettanaan toimi Tython, joka sijaitsi itse galaksin syvässä ytimessä.

Uusi jediritarikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luke Skywalker perusti uuden jediakatemian Yavin IV:lle sekä uuden jedineuvoston. Uusi neuvosto erosi vanhan jediritarikunnan neuvostosta siten, että uuden neuvoston jäsenistä vain puolet olivat jedejä ja muut poliitikkoja. Mutta yuuzhan vongeja käydyn sodan jälkeen jedit päättivät jättäytyä poliittisen avun ulkopuolelle ja siirsivät pelkistä jedeistä koostuvan neuvoston toiminnan Ossukseen.

Uusi jediritarikunta perustettiin, kun vanhan jediritarikunnan tuhouduttua suuressa jedipuhdistuksessa ja siitä vastuussa olleen Galaktisen Imperiumin tuhouduttua Galaktisessa sisällissodassa. Suurmestari Luke Skywalker päätti luopua perinteisestä mestarien ja padawanien menetelmästä, uskoen, että kaikkien jedien pitäisi olla yhtä aikaa sekä opettajia että oppilaita.

Coruscantin alkuperäinen jeditemppeli purettiin, mutta yuuzhan vongeja vastaan käydyn sodan jälkeen he rakennettiin uudelleen. Se rakennettiin näyttämään ulkoa massiiviselta pyramidilta, mutta sisältä samanlaiselta kuin Kloonisotien aikainen jeditemppeli.

Jedien arvot ja oppimisvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsioppilas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedikoulutuksen ensimmäinen vaihe on, että jedimestarit opettavat Voiman hallinnan alkeet sekä itsepuolustukset perustekniikoita. Tässä vaiheessa olevia oppilaita kutsutaan usein lapsioppilaiksi (engl. Younglings), koska useimmat heistä aloittavat koulutuksensa jo varhaisessa iässä. Ensimmäiset kymmenen vuotta vaativat itsensä etäännyttämistä ulkopuolisista häiriöistä sekä maallisista tunteista, mukaan lukien kiintymyksistä omiin vanhempiinsa. Tämän vuoksi Yoda ei aluksi halunnut kouluttaa Anakin Skywalkeria tai tämän poikaa Lukea, koska piti heitä liian vanhoina koulutettaviksi.

Jedien perinteisiin kuuluu yleensä, että heidät viedään kristalliluoliin, joista he saavat kyberkristallit rakentaakseen ensimmäiset omat valosapeleihinsa.[9][10] Kristallin saamiseksi lapsioppilaan oli opittava seuraavat asiat: rohkeus, toivo, kärsivällisyys, luottamus, itsevarmuus ja epäitsekkyys. Kun lapsioppilas sai oman kristallinsa, kristallilla ei ollut vielä väriä, mutta Voima puhui jokaiselle lapsioppilaalle näiden kristallien kautta.

Padawan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun lapsioppilas saa peruskoulutuksensa suoritettua, hänestä tulee padawan (tai oppilas (engl. Apprentice)), jota kouluttaa joko jediritari tai jedimestari. Padawanien on osattava rakentaa oma valosapelinsa ja suoriuduttava eräänlaisista kokeista ennen kuin voi nousta jediritarin arvoon. Galaktisen tasavallan aikana padawaneilla oli yleensä suurimmalta osin lyhyeksi leikatut hiukset, mutta heidän päänsä oikealle puolelle punottu hiuspalmikko. Kloonisotien aikaan padawanit kantoivat ”komentajan” arvoa.

Jediritari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jediritari (engl. Jedi Knight) on kokenut kurinalainen jedi, joka on selviytynyt ”kokeistaan”. Jediritari on arvoista yleisin, mutta ”jediritaria” käytetään joskus myös yleisenä nimityksenä jedeistä. Lapsioppilaat ja padawanit kutsuvat jedimestareiden lisäksi myös jediritarin arvossa olevia ”mestareiksi”, vaikka jedimestari on erillinen arvo, ja jediritarit voivat opiskella vielä edistyneempiäkin taitoja kolmantena koulutusvaiheena. Kloonisotien aikaan jediritarit kantoivat joko ”komentajan” tai ”kenraalin” arvoa.

Viittä koetta, joiden suorittamista jediritarin arvon saavuttamiseen vaaditaan, kutsutaan taidon kokeeksi, rohkeuden kokeeksi, lihan kokeeksi, hengen kokeeksi ja viisauden kokeeksi. Poikkeuksellisesti jotkut padawanit ylennetään jediritarin arvoon, jos he tekevät jotain poikkeuksellisen sankarillista. Obi-Wan Kenobi ylennettiin jediritariksi, kun hän kukisti valosapelitaistelussa Naboolla sith-lordi Darth Maulin. Luke Skywalker sai Yodalta ainoaksi kokeekseen jediritarin arvoon nousemiseksi kohdata Darth Vader valosapelitaistelussa toisen kerran.

Jedimestari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedimestari (engl. Jedi Master) on nimitys korkeasti koulutetuille ja erityisesti kunnioitetuille jedeille. Yleisin tapa nousta jedimestariksi on jediritarin arvoon nousemisen jälkeen suorittaa jedikoulutuksen kolmas vaihe sekä onnistuneesti kouluttaa vähintään yksi padawan jediritariksi asti. Obi-Wan Kenobille myönnettiin jedimestarin arvo hänen saatuaan Anakin Skywalkerin koulutus viimeistellyksi. Kloonisotien aikaan jedimestarit kantoivat ”kenraalin” arvoa.

Muu hierarkia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suurmestari (engl. Grand Master) on nimitys jedineuvoston vanhimmasta, kokeneimmasta ja parhaiten koulutetusta jedistä. Suurmestari on jedineuvoston äänestyksellä valittava arvo ja hänen tehtävänsä on valvoa jediritarikunnan tärkeimpien arvojen noudattamista sekä opastaa kaikkia muita jediritarikunnan jäseniä. Kloonisotien aikana tätä arvoa kantoi Yoda. Hän oli toiminut suurmestarina jo Korkean Tasavallan aikakaudelta asti, jolloin jediritarikunnassa oli Yodan lisäksi kaksi muutakin suurmestaria: Vetar ja Lahru.
  • Korkeimman neuvoston mestari (engl. Master of the High Council) on nimitys jedineuvoston puheenjohtajana toimivalle jedimestarille. Hän johtaa ja valvoo jedineuvoston kokoontumisia, ollen suurmestarin ohella jediritarikunnan toinen vaikutusvaltaisimmista jäsenistä, sekä toimii jediritarikunnan edustajana myös Tasavallan senaatille tai ylikanslerille puhuttaessa. Kloonisotien aikaan tätä arvoa kantoi Mace Windu.
  • Pääarkistonhoitaja (engl. Chief Librarian of the Archives) valvoo jedien arkistoa ja holokron-holveja sekä johti muita arkistonhoitajia. Kloonisotien aikaan tätä arvoa kantoi Jocasta Nu.
  • Jedikenraali on jedimestarien ja joidenkin jediritareiden kantama arvonimi Tasavallan armeijassa.
  • Jedikomentaja on padawanien ja joidenkin jediritareiden kantama arvonimi Tasavallan armeijassa.

Valosapelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Valosapeli

Jedien tunnetuin ase on valosapeli. Heidän lisäkseen myös sithit käyttävät niitä, vaikka jedit pitävät niitä enemmän työkaluina ja sithit enemmän aseina. Jedien valosapeliden terissä on yleensä kylmä väri, kuten sininen, vihreä tai valkoinen (temppelivartioiden valosapeleiden terä ovat keltaiset ja Mace Windun valosapelin terä violetti), kun taas sithien valosapeliden terät ovat aina punaiset. Terän väri riippuu sapelin ytimenä olevan kyberkristallin väristä. Jedit käyttävät kristalleja, joilla on niiden luonnollinen väri. Kaanonissa sithien punaiset kristallit ovat ”haavoitettuja” tai ”vuotavia”, pakotettu väkisin sithin tahdon alle, kun taas Legends -jatkumossa sithien käyttämät kristallit ovat synteettisiä. Jeditemppelivartijoiden keltateräiset valosapelit ovat kaksiteräisiä kokoontaitettavia valosapeleita, mutta muuten kaksiteräiset valosapelit ovat harvinaisia. Sith-lordi Darth Maul kuitenkin käyttää kaksiteräistä valosapelia ja inkvisiittorit käyttävät kaksiteräisiä valosapeleita, joiden terät kieppuvat niiden pyöreän kahvan ympärillä. Kylo Ren käytti ristiterävalosapelia, jossa kahvasta nousee kaksi lyhyttä vaakasuoraa terää.

Jeditemppeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaktisen tasavallan viimeisinä vuosina jedien päätemppeli sijaitsi Tasavallan pääplaneetalla Coruscantilla. Temppelissä toimivat sekä jedien luostari ja kirjasto valaistuksen löytämiseen, jedien akatemia lapsioppilaiden ja padawanien kouluttamiseen, sekä jedien korkeimman neuvoston muodostama hallinto. Se perustettiin alun perin sithien muinaisen pyhätön päälle toimimaan Vanhan Tasavallan uudelleensyntymisen merkkiä sekä symbolina siitä, että Sith-imperiumin valta oli ohitse.[11]

Kloonisotien viimeisenä päivänä, Darth Vaderiksi juuri kääntynyt Anakin ja 501. legioonan kloonisotilaat hyökkäsivät temppeliin, tuhotakseen jediritarikunnan sisältäpäin. Jedirtarikunnan tuhon jälkeen, temppelistä tehtiin keisarin palatsi sekä säilytyspaikka sithien artefakteille. Palpatine hallitsi sieltä Imperiumia 23 vuotta, kunnes hän siirsi valtaistuimensa Toiselle Kuolemantähdelle, jossa hänet myös kukistettiin Endorin taistelun aikana. Sithien oletetun tuhon jälkeen, Luke Skywalker, viimeinen jedi, rakennutti uuden jeditemppelin yhdelle jedien muinaisista planeetoista, Ossukselle. Mutta Ben Solon käännyttyä Kylo Reniksi ja surmattua hänen muut oppilaansa, Luke vetäytyi meriplaneetta Ahch-Tolla sijaitsevan jeditemppelin raunioille ja säilytti jedien pyhiä kirjoja temppeliin kuuluvana kirjastona toimivan uneti-puun sisällä, kunnes romunkerääjä Rey otti ne mukaansa opiskellakseen jediksi Luken kuoleman jälkeen.[12]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Jedien kulttuurillinen vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Analyysi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

William Stephensin mukaan jedeillä oli hyvin stoalainen suhtautuminen kärsivällisyyteen, velvollisuudelleen omistautumiseen, vakavuuteen, rauhallisuuteen, varovaisuuteen, hyväntahtoisuuteen, ilon tunteeseen, passiivisuuteen ja viisauteen. Hänen mielestään erityisesti Yoda edusti täydellisesti kaikkia näitä piirteitä.[13]

Uskonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Jedismi

Yksi Tähtien sodan suurimmista vaikutuksista populaarikulttuuriin oli jedien arvojen soveltaminen moderniin filosofiaan ja uskontoon,[14] mistä myös alkunsa jedisminä tunnettu uskonto.[15]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gordon, Andrew. "Star Wars: A myth for our time." Literature/Film Quarterly 6.4 (1978): s. 314.
  2. Sciretta, Peter: The Last Jedi: Deciphering the Chant from the Jedi Tree /Film. 21.12.2017. Viitattu 29.4.2020. (englanniksi)
  3. 5 Things We Learned About Star Wars: The High Republic StarWars.com. 25.2.2020. Viitattu 29.4.2020. (englanniksi)
  4. Pearson, Ben: 'Star Wars': The Chosen One Prophecy Has Finally Been Revealed /Film. 16.4.2019. Viitattu 29.4.2020. (englanniksi)
  5. Stafford, Nikki: Star Wars Comic Explains The True Power Of ORDER 66 Screen Rant. 9.6.2018. Viitattu ??.4.2020. (englanniksi)
  6. Star Wars Rebels. Kausi 2. Jakso 22. ”Oppilaan kohtalo, osa 2”.
  7. Star Wars Rebels. Kausi 4. Jakso 10. ”Jedi Night”.
  8. Star Wars Rebels. Kausi 4. Jakso 16. ”Family Reunion - and Farewell, Part 2”.
  9. Star Wars: The Clone Wars. Kausi 5.
  10. Star Wars Rebels. Kausi 1. Jakso 10. ”Jedin polku”.
  11. 5 Fascinating Facts About the Jedi Temple StarWars.com. 6.11.2015. Viitattu 29.4.2020. (englanniksi)
  12. McMillan, Graeme: Cantina Talk: A Vicious New Kind of AT-AT Could Debut in 'The Last Jedi' Wired. 3.4.2017. Viitattu 29.4.2020. (englanniksi)
  13. Stephens, William O.: ”Chapter 2: "Stoicism in the stars: Yoda, the Emperor, and the Force”, Star Wars and Philosophy: More Powerful than You Can Possibly Imagine. Open Court, 2013.
  14. Woolley, Jamie: A New Religion BBC News. Viitattu 29.4.2020. (englanniksi)
  15. Jedi-uskovaiset juhlistavat Tähtien sotaa 4.5.2012. Yle. Viitattu 16.9.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jedit.