Luke Skywalker

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luke Skywalker
Vasemmalla Luke Skywalker ja oikealla Darth Vader.
Vasemmalla Luke Skywalker ja oikealla Darth Vader.
Luoja(t) George Lucas
Näyttelijä(t) Näyttelijät:
Mark Hamill (Episodit IV–IX, The Mandalorian ja The Book of Boba Fett)
Aidan Barton (Episodi III)
Lukaz Leong (nuoren Luken sijaisnäyttelijä, Episodi IX)
Max Lloyd Jones (sijaisnäyttelijä, The Mandalorian)
Graham Hamilton (sijaisnäyttelijä, The Book of Boba Fett)
Grant Feely (Obi-Wan Kenobi)
Ääninäyttelijät:
Bob Bergen (videopelit)
Lloyd Floyd (The Force Unleashed, Empire at War, Disney Infinity 3.0)
Anthony Hansen (Battlefront (2015))
Mark Hamill (Forces of Destiny)
Matthew Mercer (Battlefront II (2017))
Ensi-
esiintyminen
Tähtien sota (1977)
Henkilötiedot
Ammatti Alkuperäinen kaanon:
Jedimestari
Kapinaliiton luutnanttikomentaja
Legends:
Uuden jediritarikunnan suurmestari
Sukupuoli mies
Kotipaikka Tatooine (kotimaailma)
Polis Massa (synnyinpaikka)
Suhteet
Vanhemmat Anakin Skywalker (isä)
Padmé Amidala (äiti)
Sisarukset Leia Organa (kaksoissisar)
Puoliso(t) Legends -jatkumo:
Mara Jade
Lapset Legends -jatkumo:
Ben Skywalker
Sisarusten lapset Alkuperäinen kaanon:
Ben Solo (sisarenpoika)
Legends -jatkumo:
Jaina Solo (sisarentytär)
Jacen Solo (sisarenpoika)
Anakin Solo (sisarenpoika)

Luke Skywalker on yhdysvaltalaisen elokuvaohjaaja George Lucasin luoma kuvitteellinen hahmo Tähtien sota -elokuvissa. Hahmo esiintyi alkuperäisen Tähtien sota -trilogian päähenkilönä, hyvin lyhyesti esiosatrilogiassa sekä tärkeänä sivuhenkilönä jatko-osatrilogiassa, ja häntä esittää Mark Hamill. Luke Skywalker on tärkeä henkilö Kapinaliiton taistelussa Galaktista Imperiumia vastaan. Hän on Alderaanin prinsessa Leia Organan kaksoisveli, salakuljettaja Han Solon ystävä, jedimestareiden Obi-Wan ”Ben” Kenobin ja Yodan oppipoika, langenneen jedin Anakin Skywalkerin (Darth Vader) ja Naboon kuningatar/senaattori Padmé Amidalan poika sekä Ben Solon (Kylo Ren) eno. Star Wars Legends -jatkumo kuvailee hänet voimakkaana jedimestarina sekä myöhemmin uuden jediritarikunnan suurmestarina, Ben Skywalkerin isänä, Jacen Solon enona ja Cade Skywalkerin esi-isänä.

Vuonna 2008 Empire-lehti valitsi Luke Skywalkerin 54. suurimmaksi elokuvahahmoksi koskaan.[1] Fandomania.comin listalla 100 suurinta fiktiivistä hahmoa Luke oli sijalla 14.[2]

Hahmon suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luke Skywalkerin alkuperäinen nimi oli "Anakin Starkiller", ja hahmon ulkonäköä muutettiin useita kertoja. Yhdessä vaiheessa hahmon suunniteltiin olevan 60-vuotias harmaantunut sotasankari, myöhemmin jedimestari, ja naispuolinen.[3]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintyessään ensi kerran vuoden 1977 elokuvassa Tähtien sota, Luke on 19-vuotias poika, joka on tyytymätön yksitoikkoiseen elämäänsä kasteviljelmillä Owen-sedän ja Beru-tädin luona. Luke haluaisi matkustaa ympäri galaksia ja tulla pilotiksi, mutta hänen setänsä väittää tarvitsevansa yhä hänen apuaan viljelmillä. Myöhemmin he ostavat kaksi droidia: C-3PO:n ja R2-D2:n. Vietyään R2-D2:lta löytyneen viestin erakko Ben Kenobille, joka paljastaa oikeaksi nimekseen Obi-Wan, Luke saa tietää isänsä olleen jedi. Obi-Wan antaa Lukelle tämän isän vanhan valosapelin ja kertoo Darth Vaderin murhanneen Anakinin. Imperiumin iskujoukkojen surmattua hänen setänsä ja tätinsä, Luke lähtee Obi-Wanin mukaan Alderaaniin sekä oppimaan Voiman käyttöä.

Vasemmalta: Luke Skywalker, Leia Organa ja Han Solo Kuolemantähdellä.

Obi-Wan ja Luke värväävät salakuljettaja Han Solon ja Chewbaccan antamaan heille Millennium Falconilla kyydin Alderaaniin, mutta Imperiumin uusi superase, Kuolemantähti, on kuitenkin ehtinyt tuhota planeetan. Luke, Han, Obi-Wan, Chewbacca ja droidit pelastavat prinsessa Leia Organan, mutta Obi-Wan uhraa itsensä auttaakseen muita pääsemään pakoon. Kapinaliiton tehdessä hyökätessä Kuolemantähdelle Luke osallistuu taisteluun X-siipihävittäjällä muiden kapinallispilottien kanssa hyökkäämällä Imperiumin TIE-hävittäjiä vastaan. Obi-Wanin hengen opastamana Luke käyttää Voimaa hävittäjän tähtäysjärjestelmän sijaan ja laukaisee protonitorpedot Kuolemantähden ilmastointikuiluun tuhoten avaruusaseman.

Imperiumin vastaiskussa on kulunut kolme vuotta Yavinin taistelusta. Luke on nyt Kapinaliiton luutnanttikomentaja ja johtaa omaa lentuettaan. Jääplaneetta Hothilla Luke joutuu wampa-lumihirviön hyökkäyksen kohteeksi, mutta pakenee sen luolasta Voiman ja valosapelinsa avulla. Obi-Wan Kenobin henki käskee häntä menemään Dagobah-planeetalle karkoitetun jedimestari Yodan oppiin. Han Solo pelastaa Luken ja vie hänet kapinallisten tukikohtaan. Imperiumi saa selville tukikohdan sijainnin ja Luke johtaa kapinallisten lumikiitureita taistelussa Imperiumin AT-AT-sotakoneita vastaan. Hän jopa tuhoaa yksin yhden AT-AT:n, mutta Kapinaliitto häviää taistelun ja Luke erkanee R2-D2:n kanssa joukosta suunnatakseen Dagobahiin. Siellä hän tapaa Yodan ja joutuu rankkaan koulutukseen, minkä kautta hänen kykynsä käyttää Voimaa kasvavat. Yoda kuitenkin varoittaa Voiman pimeästä puolesta, joka on houkutteleva ja voi tehdä Lukesta pahan, jos tämä antaa periksi vihalle.

Nähtyään näyn ystävistään vaarassa, hän keskeyttää koulutuksensa. Obi-Wanin hengen ja Yodan neuvojen vastaisesti hän matkustaa Pilvikaupunkiin pelastamaan heidät. Hän kuitenkin joutui valosapelitaisteluun Darth Vaderia vastaan. Vader leikkaa irti Luken oikean käden, saaden tämän menettämään valosapelinsa. Hän paljastaa olevansa tämän isä ja yritti käännyttää kauhistunutta Lukea Voiman pimeälle puolelle, mutta Luke päättää mieluummin kuolla ja heittäytyy reaktorikuiluun. Hän päätyy kuitenkin kaupungin alapuolelle ja Voiman kautta pyytää telepaattisesti Leiaa pelastamaan hänet. Leia pelastaa Luken Millennium Falconin avulla ja vie hänet Kapinaliiton laivaston sairaala-alukselle, jossa hänen menettämänsä käden tilalle asennetaan keinotekoinen käsi.

Jedin paluussa, vuosi Pilvikaupungin tapahtumien jälkeen, Luke on rakentanut uuden valosapelin. Hän auttaa Leiaa, droideja ja Lando Calrissiania pelastamaan Hanin gangsteri Jabba the Huttilta. Hän yrittää neuvotella Jabban kanssa, mutta Jabba pudottaa hänet luolaan rancor-hirviön ruuaksi. Luke kuitenkin tappaa rancorin, minkä johdosta Jabba päättää heittää Luken, karboniitista vapautetun Hanin ja Chewbaccan sarlacc-hirviölle. R2-D2:n avulla Luke vapauttaa itsensä, pelastaa ystävänsä ja tuhoaa Jabban huvipurren.

Hän palaa Dagobahiin, missä kuolemaa tekevä Yoda vahvistaa Darth Vaderin Luken isäksi ja Obi-Wanin henki paljastaa Lukella olevan kaksoissisaren, jonka Luke itse tajuaa olevan Leia. Yoda sanoo ennen kuolemaansa, ettei Luke tarvitse enää koulutusta, mutta ei ole todellinen jedi, ellei kohtaa isäänsä. Obi-Wan uskoo, että Vader oli tuhottava Imperiumin mukana, mutta Luke uskoo isässään olevan vielä hyvää ja aikoo käännyttää hänet takaisin valoisalle puolelle.

Luke palaa Endorissa sijaitsevan Kapinaliiton laivaston luokse ja ilmoittautuu kommandoryhmään, jonka tarkoitus on tuhota toisen Kuolemantähden suojakilpigeneraattori. Hän kuitenkin antautuu Vaderille, joka vie Luken Kuolemantähdelle keisari Palpatinen luokse. Palpatine yrittää ensin käännyttää Luken Voiman pimeälle puolelle ja sitten yritti houkutella tätä tappamaan hänet. Luke tarttuu valosapeliinsa, mutta Vader estää Palpatinen tappamisen, ja he joutuvat taisteluun. Luke yrittää pitää tunteensa hallinnassa, mutta Vader saa selville, että Leia on hänen tyttärensä, joten hän uhkaa käännyttää Leian pimeälle puolelle. Raivoissaan Luke käy Vaderin kimppuun ja katkaisee tämän käden. Keisari käskee Lukea tappamaan Vaderin, mutta Luke tulee järkiinsä ja kieltäytyy, julistaen olevansa jedi.

Keisari raivostuu ja päätti tappaa Luken voimasalamoilla. Kun Luke yrittää pyytää isänsä apua, Vader kääntyy takaisin Anakin Skywalkeriksi ja paiskaa entisen mestarinsa reaktorikuiluun, mutta haavoittuu kuolettavasti keisarin salamoiden vaikutuksesta. Kapinaliiton suunnatessa Kuolemantähden pääreaktoriin, Luke poistaa Anakinin kypärän, jotta hänen isänsä voisi nähdä hänet omilla silmillään. Ennen kuolemaansa Anakin myöntää Luken olleen oikeassa, kun näki hänessä hyvyyttä. Endorissa Luke polttaa jedien perinteiden mukaisesti isänsä ruumiin ja haarniskan. Kapinallisten juhliessa voittoaan Endorissa Luke näkee Obi-Wanin, Yodan ja Anakinin hymyilevät henget.[4]

Esiosatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kostossa, Padmé Amidala odottaa Anakin Skywalkerin lapsia Kloonisotien lopussa. Elokuvan lopussa Padmé synnyttää Polis Massan sairaalassa kaksoset Luken ja Leian. Padmé kuolee synnytyksen jälkeen, ja Luke viedään aavikkoplaneetta Tatooinelle Owen ja Beru Larsin luokse, piiloon keisari Palpatinelta. Obi-Wan Kenobi pitää Lukea silmällä tämän varhaisina vuosina.[5]

Jatko-osatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Force Awakens Luke on kadonnut Jedin paluun tapahtumia seuranneiden 30 vuoden aikana. Hänen paljastetaan piiloutuneen pian sen jälkeen, kun hänen sisarenpoikansa ja yksi hänen jedioppilaistaan, Ben Solo, oli surmannut muut jedioppilaat käännyttyään Voiman pimeälle puolelle ja liityttyään Imperiumin jäänteistä muodostuneeseen Ensimmäiseen ritarikuntaan nimellä Kylo Ren. Luke syytti itseään tapahtuneesta ja oli lähtenyt etsimään ensimmäistä jeditemppeliä. Vastarinta etsi Imperiumin arkistosta aikoinaan vietyä karttaa, jonka avulla jäljittää temppelin ja sitä kautta Luken olinpaikka. Elokuvan lopussa Vastarinta onnistuu kokoamaan kartan ja pian tämän jälkeen Rey löytää hänet meriplaneetalla nimeltä Ahch-To sijaitsevalta saarelta, näyttäen hänelle valosapelin, jota Luke ja Anakin olivat ennen käyttäneet.

Elokuvassa Star Wars: The Last Jedi Luke kieltäytyy kouluttamasta Reytä jediksi, väittäen jedien epäonnistuneen niin usein, että näiden on tullut aika kadota galaksista, ja sanoi itse tulleensa Ahch-Tolle kuolemaan. Luke ei muuta mieltään, vaikka kuuleekin Hanin kuolemasta. Mutta sitten R2-D2 näyttää hänelle saman hologrammiviestin, jonka Leia aikoinaan lähetti Obi-Wanille. Luke suostuu tämän jälkeen antamaan Reylle kolme oppituntia, aikomuksenaan saada tämä ymmärtämään miksi jedien ajan on loputtava. Lopulta Luke myös paljastaa miksi Ben Solo kääntyi Kylo Reniksi: kun Luke Benin vuoteen vierellä oli huomannut kuinka yksinvaltias Snoken vaikutukset olivat korruptoineet Beniä yhä enemmän ja aistinut mitä pahaa tulee tapahtumaan, hän oli nostanut valosapelin esiin ja harkinnut olisiko ainut keino niiden pysäyttämiseksi tappaa Ben. Luke katui ajatusta oitis, mutta Ben heräsi ja valosapelin nähdessään hylkäsi Voiman valoisen puolen. Rey uskoo, että Kylo voidaan vielä tuoda takaisin, mutta Luke ei usko tähän. Reyn lähdettyä Ahch-Tolta, Yodan henki ilmestyy ja sytyttää salamalla palamaan uneti-puun, jonka sisällä Luken keräämiä kirjoja täynnä jedien pyhiä kirjoituksia (jotka Rey oli Luken tietämättä vienyt mukanaan) säilytettiin, ennen kuin Luke ehti itse tehdä sen. Yoda vakuuttaa Lukelle, että jedit tietävät kirjoitusten opetukset ilmankin ja neuvoo Lukea pääsemään yli epäonnistumisen pelostaan.

Lopulta Luke ilmestyy Vastarinnan avuksi mineraaliplaneetta Craitille ja pyytää anteeksi Leialta, joka alkaa melkein uskoa, ettei Ben ehkä koskaan palaa valoisalle puolelle, vaikka Luke sanoi, ”ettei kukaan ole koskaan oikeasti poissa”. Nähdessään Luken, Snoken surmannut ja Ensimmäisen ritarikunnan uudeksi yksinvaltiaaksi julistautunut Kylo Ren määrää kaikkia tulittamaan häntä. Luke selviää, joten Kylo kohtaa hänet itse. Kun Kylo osuu Lukeen, paljastuu, että oikea Luke oli yhä Ahch-Tolla ja lähettänyt pelkän kuvajaisen itsestään pitämään Kylon kiireisenä, kunnes Vastarinta voisi paeta. Luke sanoi vielä, ettei tule olemaan viimeinen jedi ja että Vastarinnan ja Ensimmäisen ritarikunnan sota olisi vasta alkamassa, ennen kuin kuvajainen katoaa. Ahch-Tolla, energiansa kuluttanut, mutta sisäisen rauhan saavuttanut Luke katsoo vielä kaksoisauringonlaskua ennen kuin hänen kehonsa katoaa, jolloin hän kuolee ja liittyy Voimaan, kuten Obi-Wan, Yoda ja Anakin ennen häntä.

Elokuvassa Star Wars: The Rise of Skywalker haavoitettuaan Kef Birillä Leian kuoleman aistinutta Kylo Reniä valosapelitaistelussa, Rey aikoo jäädä maanpakoon Ahch-Tolle järkyttyneenä siitä, että oli saanut aiemmin selville olevansa Palpatinen pojantytär. Hän aikoi heittää Luken valosapelin pois, mutta Luken henki estää sen, sanoen, että jedien asetta oli kohdeltava kunnioittavasti. Luke myöntää olleensa väärässä siinä, että eli aikoinaan itse maanpaossa ja paljastaa tienneensä Leian kanssa totuuden Reyn perimästä, vakuuttaen Reylle, että ”jotkin asiat ovat verta vahvempia”. Hän myös kertoi, että Leia itse oli väliaikaisesti opetellut valosapelin käyttöä ja paljasti Leialle kuuluneen sapelin kätköpaikan ja nosti Voiman avulla X-siipihävittäjänsä jäänteet merestä, jotta Rey voisi korjata sen ja lentää sillä Exegoliin kohtaamaan Palpatinen. Exegolin taistelun aikana, kun Rey kuulee menneisyyden jedien äänet, Luken ääni kuului viimeisenä, sanoen ”Rey, Voima on kanssasi...aina.” Kun taistelu oli voitettu, Rey matkusti Tatooinelle Larsin maatilan, Luken lapsuudenkodin, jäänteille ja hautasi Luken ja Leian valosapelit sinne, koska oli rakentanut itselleen oman. Kun paikallinen kysyi Reyn nimeä, Rey näki Luken ja Leian henget hymyilemässä hänelle ja vastasi ”Rey Skywalker”.

The Rise of Skywalkerin takaumakohtauksessa nuorta Lukea näytteli Lukaz Leong (joka näytteli myös Ap’lekiä, Renin ritareiden jäsentä) ja hänen kasvonsa muokattiin digitaalisesti nuoren Hamillin näköisiksi.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarjan Star Wars Rebels kolmannen tuotantokauden jaksossa ”Twin Suns” Luke nähtiin etäältä, kun Obi-Wan tarkkaili häntä.

Näytellyn Disney+-sarjan The Mandalorian toisen tuotantokauden päätösjaksossa Luke paljastuu jediksi, johon Grogu sai yhteyden meditoidessaan planeetta Tythonin jeditemppelin raunioiden näkykivellä. Kun Din Djarin liittolaisineen yrittää pelastaa Grogun moffi Giodenin johtamilta Imperiumin jäänteiden joukoilta sekä vallata risteilijän, Gideonilla oli apunaan kokonainen armeija mustasotilaita, mutta Luke ja R2-D2 saapuivat X-siipihävittäjällä ja Luke tuhosi valosapelillaan sotilaat ennen kuin löysi tiensä Djarinin ja muiden luokse. Djarin antoi Grogulle luvan lähteä Luken mukaan ja oppia lisää Voiman käytöstä.

Disney+-sarjan The Book of Boba Fett kuudennessa jaksossa, ”Osa 6: Autiomaasta tulee muukalainen”, Luke oli kouluttamassa Grogua planeetta Ossuksella, jonne hän rakennutti uutta jeditemppeliä muita tulevia oppilaitaan varten. Ahsoka Tano oli vierailemassa hänen luonaan, kun Djarin oli tuomassa Grogulle beskar-metallista taottua panssaripaitaa. Jotta Djarinin läsnäolo ei häiritsisi Grogun koulutusta, Ahsoka toimitti paidan Lukelle ja Grogulle hänen sijastaan. Luke antoi Grogulle kaksi vaihtoehtoa: joko ottaa Yodalle aikoinaan kuulunut valosapeli ja jatkaa jedikoulutusta, tai ottaa Djarinin lahjoittama panssaripaita ja keskeyttää jedikoulutus. Grogu valitsi lopulta panssaripaidan ja Djarinin luokse palaamisen.

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1991–1993 julkaistussa Thrawn-trilogiassa (Imperiumin perillinen, Hämärän laivue ja Keisarin käsky) Luke tapaa Mara Jaden, joka tunnettiin ennen Keisarin kätenä ja työskentelee nyt salakuljettaja Talon Karrdelle. Maraa vaivasi kirous, jossa Palpatinen ääni käskee häntä jatkuvasti tappamaan Luken. Vaikka Mara on valmis toteuttamaan käskyn päästäkseen äänestä eroon, hän ajautuu tilanteisiin, jotka pakottavat hänet pitämään Luken elossa. Luke vannoo vapauttavansa Maran kirouksesta, samalla kun Uusi tasavalta taisteli suuramiraali Thrawnia vastaan. Luke itse yritti päästä Thrawnin lähelle löytäkseen Joruus C'baothin, jedimestari Jorus C'baothin pahan kloonin. Lopulta he kohtaavat Luuke Skywalkerin, Luken pahan kloonin. Mara surmaa lopulta molemmat kloonit, pääsee eroon kirouksestaan ja liittyy jedeihin.

Vuonna 1994 julkaistussa Jediakatemia-trilogiassa Luke perustaa kaksi vuotta Thrawn-trilogian tapahtumien jälkeen uuden jeditemppelin Yavin 4 -kuussa sijaitsevaan Massassi-temppeliin, mutta jedien vastaiset poliitikot alkavat käyttää tätä päätöstä häntä vastaan. Luken oppilaisiin kuuluvat Gantoris, Kam Solusar, Tionne, Streen, Cilghal, Kirana Ti ja monia muita.

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvasarja Legacy sijoittuu 133 vuotta Jedin paluun jälkeen. Luke näyttäytyi siinä Voiman kautta henkenä jälkeläiselleen Cade Skywalkerille, joka on hylännyt Voiman käyttämisen. Luken henki suostuttelee Caden hyväksymään perintönsä ja palaamaan jälleen jedien tielle tuhotakseen sithit, jotka ovat jälleen saaneet galaksin hallintaansa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Empire's The 100 Greatest Movie Characters Empire. (englanniksi)
  2. The 100 Greatest Fictional Characters Fandomania.com. (englanniksi)
  3. Star Wars Databank: Skywalker, Luke StarWars.com. Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  4. Jedin paluu
  5. Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Luke Skywalker.