Finn (Tähtien sota)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Finn
Luoja(t)
Näyttelijä(t) John Boyega[1]
Ensi-
esiintyminen
Star Wars: The Force Awakens (2015)
Viimeinen
esiintyminen
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Henkilötiedot
Koko nimi tuntematon
Ammatti Ensimmäisen ritarikunnan iskusotilas (ennen)[2]
Sukupuoli mies
Suhteet

Finn (alkuperäinen nimitys FN-2187) on kuvitteellinen henkilö Tähtien sota -elokuvasarjassa. Hän on yksi päähenkilöistä vuoden 2015 elokuvassa Star Wars: The Force Awakens, jossa häntä esittää John Boyega. Finn oli alun perin Ensimmäisen ritarikunnan iskusotilas, kunnes hylkäsi ritarikunnan todistettuaan näiden julmuutta ensimmäisen kenttätehtävänsä aikana ja liittyi Vastarintaan taistelemaan heitä vastaan.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

The Force Awakens[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Force Awakens FN-2187 oli alun perin yksi kapteeni Phasman ja Kylo Renin alaisuudessa työskentelevistä iskusotilaista. Hänet oli viety perheeltään jo hyvin nuoressa iässä ja koulutettu palvelemaan sotilaansa. Hänen ensimmäinen kenttätehtävänsä oli kun he hyökkäsivät aavikkoplaneetta Jakkulla sijaitsevaan kylään löytääkseen Luke Skywalkerin olinpaikkaan osoittavan kartan. Hän tuntee kauhistusta, kun hän näkee muut sotilaat tappamassa siviilejä Renin käskystä kyseenalaistamatta mitään. Sekä Phasma että Kylo huomaavat hänen kyvyttömyytensä tappamiseen ja Phasma määräsi hänen aseensa tarkastettavaksi. FN-2187 päätti hylätä ritarikunnan, vapauttaa Vastarinnan pilotti Poe Dameronin ja auttaa hänet pakoon TIE-hävittäjällä. Paon aikana Poe antaa FN-2187:lle uuden nimen "Finn", mitä käytetään loppuajan koko elokuvasta. Alus tekee pakkolaskun Jakkulle, mutta Finn olettaa Poen kuolleen, vaikka Poe oli todellisuudessa heittäytynyt pois aluksesta.

Poen astromekaanikkodroidi BB-8, josta huolehti romunkerääjä nimeltä Rey, huomaa Poen takin Finnin yllä. Finnin kerrottua BB-8:lla olevan kartta Luke Skywalkerin olinpaikkaan, Rey oletti hänen kuuluvan Vastarintaan. Kolmikko pakenee Ensimmäisen ritarikunnan joukkoja Millennium Falconilla ja tapaavat myöhemmin sen entiset omistajat: Han Solon ja Chewbaccan. Han vie heidät ystävänsä Maz Kanatan luokse, joka lupaa auttaa BB-8:n Vastarinnan luokse. Ensimmäistä ritarikuntaa pelkäävä Finn paljastaa totuuden itsestään ja halusi aluksi vain paeta. Mutta Tähdentappajatukikohdan superaseen tuhottua Hosnian Primen ja Kylo Renin siepattua Reyn, Finn tulee toisiin aatoksiin.

Finn viedään Hanin ja Chewbaccan mukana Vastarinnan tukikohtaan planeetta D’Qarille, missä saa tietää Poen selvinneen ja tapaa kenraali Leia Organan sekä muut Vastarinnan jäsenet. Finn paljastaa yksityiskohtia Tähdentappajatukikohdasta ja uskoo voivansa sabotoida sen suojakilpiä. Kyseisellä planeetalla hän kuitenkin paljastaa Hanille ja Chewbaccalle vain haluavansa pelastaa Reyn. Hän onnistuu kuitenkin aseella uhaten pakottamaan kapteeni Phasman sammuttamaan suojakilven, jotta Poen johtama lentue pääsisi tuhoamaan tukikohdan. Kylo Ren tappaa isäkseen paljastuneen Hanin, mutta Finn, Rey ja Chewbacca pakenevat pinnalle.

Kylo kohtaa Finnin ja Reyn metsässä, missä Finn yrittää taistella häntä vastaan Luke Skywalkerin vanhalla valosapelilla. Mutta Finn haavoittuu ja Rey ottaa taistelussa hänen paikkansa haavoittaen Kyloa. Rey ja Chewbacca pakenevat Falconilla ja vievät tajuttoman Finnin Vastarinnan luokse hoidettavaksi.

The Last Jedi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Last Jedi Finn oli yhä tajuton ja lepäsi Vastarinnan komentoalus Raddusin lääkintäkapselissa. Hän herää, kun Vastarinta oli joutunut Ensimmäisen ritarikunnan hyökkäämäksi kesken D’Qarin evakuoinnin. Finn saa kuulla Reyn lähteneen Chewbaccan ja R2-D2:n mukana meriplaneetta Ahch-Tolle, missä Luke Skywalker oleskeli. Leialla oli kuitenkin lähetin, jolla Rey löytäisi takaisin heidän luokseen. Mutta seuraavan hyökkäyksen aikana suurin osa Vastarinnan johtajista kuolee ja Leia menettää tajuntansa. Finn aikoo paeta ja viedä lähettimen pois suojellakseen Reytä, mutta mekaanikko Rose Tico estää häntä pakenemasta ja kertoo Ensimmäisen ritarikunnan jäljittävän Vastarinnan aluksia. Finn tietää missä jäljityslaite on ja Maz Kanatan neuvomana Poe lähettää Finnin, Rosen ja BB-8:n Canto Bightille etsimään mestarikoodinmurtajaa jäjlittimen deaktivoimista varten.

Canto Bightin poliisit pidättävät Finnin ja Rosen pysäköintirikkeen vuoksi ja he tapaavat vankilassa piraatin ja koodinmurtajan nimeltä DJ. BB-8 vapauttaa heidät vankilasta ja he suuntaavat yksinvaltias Snoken tähtitaistelulaiva Supremacylle. He onnistuvat deaktivoimaan jäljittimen, mutta Phasma ja kenraali Armitage Hux saavat heidät kiinni ja DJ kertoo näille Vastarinnan evakuoitumissuunnitelmasta mineraaliplaneetta Craitille. Iskusotilaat ovat juuri aikeissa tappaa Finnin ja Rosen, kun vara-amiraali Amilyn Holdo ohjaa Raddusin törmäämään hyperajolla Supremacyyn. Finn kohtaa kaksintaistelussa Phasman ja julistaa tälle olevansa kapinallinen, minkä jälkeen BB-8 auttaa hänet ja Rosen pakoon ohjaamallaan AT-ST:llä.

Craitin taistelussa Finn käy Poen, Rosen ja muiden ohella vastahyökkäykseen Ensimmäistä ritarikuntaa vastaan vanhoilla kiitureilla. Hyökkäys ei kuitenkaan onnistu, jolloin Poe käskee kaikkia vetäytymään. Finn kieltäytyy ja aikoo uhrata itsensä tuhotakseen muurinmurtajatykin, mutta Rose estää sen ja sanoo Finnille, ettei heidän pitäisi taistella tuhotakseen se mitä he vihasivat, vaan suojellakseen niitä joista välittivät. Rose suuteli Finniä ennen kuin menetti tajuntansa ja Finn vie hänet takaisin tukikohtaan. Luken ilmestyttyä Craitille, Finn halusi auttaa häntä, mutta Poe tiesi Luken pyrkivän vain antamaan Vastarinnalle aikaa paeta. Rey ja Chewbacca saapuvat tämän jälkeen ja auttavat eloonjääneet pakoon Millennium Falconilla.

The Rise of Skywalker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Rise of Skywalker, noin vuosi Craitin taistelun jälkeen, Finn, Poe, Chewbacca ja trodatome-rotuun kuuluva mekaanikko Klaud käyvät Sintan jäätiköllä tapaamassa yhteyshenkilöään Booliota, jolla on viesti Ensimmäisen ritarikunnan vakoojalta. Tätä kautta Vastarinta saa tietää Galaktisen Imperiumin keisari Palpatinen palanneen kuolleista. Kun Rey löytää jedien pyhistä kirjoista Luken muistiinpanoja tiennäyttäjästä, joka johdattaisi sithien kätketylle planeetalle, Exegolille, Finn, Poe, Chewbacca, BB-8 ja C-3PO lähtevät hänen kanssaan aavikkoplaneetta Pasaanalle tapaamaan Lando Calrissiania, joka kertoi, että tiennäyttäjän sijainnin paljastava tikari oli nähty viimeksi reliikinmetsästäjä ja salamurhaaja Ochin hallussa.

Matkan aikana Finn yrittää kertoa Reylle jotain, mutta ei saa sitä sanotuksi. He löytävät Ochin jäänteet, hänen aluksensa sekä tikarin, mutta Kylo Ren, Renin rtarit ja iskusotilaat kaappaavat Falconin ja vangitsevat Chewbaccan. Kun Rey vahingossa tuhoaa yhden kuljetusaluksista ja he luulevat Chewbaccan kuolleen, he lähtevät Kijimille tapaamaan Poen vanhoja tuttavia, Zorii Blissiä ja Babu Frikiä, jotta C-3PO voisi paljastaa tikarin kirjoituksen käännöksen. He saavat tietää Chewbaccan olevan elossa ja lähtevät pelastamaan tätä. Pelastusoperaation aikana he saavat tietää kenraali Huxin olevan vakooja, koska tämä halusi nähdä Kylo Renin häviävän. Jotta Huxia ei osattaisi epäillä, Finn ampuu häntä jalkaan.

Tiennäyttäjä löytyi Kef Biristä, Endoria kiertävästä merikuusta, missä he saavat apua Falconin korjaamiseen heimolta, jota johtaa nainen nimeltä Jannah. Jannah paljastaa, että hän ja hänen heimonsa jäsenet olivat kaikki Komppanian 77 entisiä iskusotilaita, jotka olivat Finnin tavoin kapinoineet esimiestensä käskyjä vastaan. Finn kertoi hänelle omasta menneisyydestään iskusotilaana ja oli vakuuttunut siitä, että Voima oli vapauttanut heidät Ensimmäisen ritarikunnan propagandasta ja tuonut yhteen. Finn ja Jannah seuraavat ja katsovat sivusta Reytä, kun tämä yrittää etsiä tiennäyttäjää ja joutuu valosapelitaisteluun Kylo Reniä vastaan. Tiennäyttäjän tuhouduttua ja Reyn paettua Kylon TIE-hävittäjällä, Finn, Poe, Chewbacca, BB-8 ja C-3PO palaavat mukanaan Ochin alukselta löytynyt droidi D-O sekä Kef Birillä tapaamansa Jannah ja tämän heimo Vastarinnan tukikohtaan viidakkokuu Ajan Klossille, missä heille paljastuu, että Leia oli kuollut kutsuessaan poikaansa Voiman kautta saadakseen tämän palaamaan valoisalle puolelle. Kun Poe ylennettiin Vastarinnan vrikaa tekeväksi kenraaliksi, Poe ylensi Finnin toiseksi kenraaliksi. Finn sai myös D-O:n kertomana sekä Ahch-Tolta lähteneen Reyn ohjaaman Luken vanhan X-siipihävittäjän signaalin kautta Exegolin sijainnin selville ja miten sitä ympäröivän punaisen kaasun sekä planeetan kaoottisen ilmakehän läpi pääsee. Poe ja Finn johtavat Vastarinnan laivaston hyökkäykseen sinne tuhoamaan Ensimmäisen ritarikunnan ja Palpatinen sith-laivaston yhdistymisestä syntyneen Viimeisen ritarikunnan. He lähettivät Landon pyytämään galaksin vapaita kansoja saapumaan avuksi taisteluun, uskoen näiden uskaltavan taistella vastaan, jos Vastarinta johtaa heitä siihen. Finn ja Jannah johtavat maahyökkäystä ratsastaen orbakeilla, Kef Biriltä kotoisin olevilla olennoilla, liittokenraali Enric Pryden komentajan tähtihävittäjä Steadfastin kannelle, koska laivaston navigaatiosignaali oli siirretty sinne Exegolilla olevasta navigaatiotornista. He tuhoavat Steadfastin komentosillan, tappaen Pryden ja tuhoten navigaatiosignaalin, minkä jälkeen Lando ja Chewbacca noutavat heidät turvaan. Finn aistii myös Reyn, joka onnistuu voittamaan Palpatinen, tekevän kuolemaa, kunnes takaisin Ben Soloksi kääntynyt Kylo uhraa oman elinvoimansa Reyn pelastamiseksi.

Muut mediat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finn esiintyy myös pelissä Disney Infinity 3.0, John Boyegan ääninäyttelemänä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oswald, Anjelica: Meet John Boyega, the 23-year-old 'Star Wars' star who's having his hollywood breakthrough businessinsider.my. 8.12.2015. Arkistoitu 22.12.2015. Viitattu 2.1.2016. (englanniksi)
  2. Prudom, Laura: 'Star Wars': John Boyega on Playing a 'Stormtrooper on the Run,' Finn's Bromance With Han Solo variety.com. 17.12.2015. Viitattu 2.1.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Finn Tähtien sodan virallisilla sivuilla (englanniksi)
  • Finn Wookieepediassa (englanniksi)
  • Finn Jedipediassa