Darth Maul

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Darth Maul on elokuvaohjaaja George Lucasin luoma fiktiivinen henkilö, joka esiintyy Tähtien sodassa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaiset tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Maul oli zabrak-lajiin kuulunut humanoidi Dathomir-planeetalta. Sithlordi Darth Sidious otti hänet hyvin nuorena sith-oppipojakseen. Sidious koulutti nuoren zabrakin sithien tavoille, opetti tätä käyttämään Voiman pimeää puolta ja antoi tälle nimeksi Darth Maul. Maulista tuli nopeasti koulutuksensa ansiosta yksi kaikkien aikojen vaarallisimmista sitheistä. Hän käytti aseenaan harvinaista kaksiteräistä valosapelia, ja hänen akrobaattiset liikkeensä ja miekkailutaitonsa tekivät hänestä erittäin vaarallisen vastustajan. Maul käytti kulkuneuvoinaan näkymättömyyskentällä varustettua sith-soluttautujaa sekä nopeaa kiituripyörää. Darth Sidious käytti oppipoikaansa murhatakseen muun muassa liikemiehiä, kauppiaita ja rikollispäälliköitä.

Naboon saarto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

32 vuotta ennen Yavinin taistelua Darth Maul sai mestariltaan tehtäväksi etsiä kuningatar Amidalan avaruusalus. Sithit olivat saanet selville avaruusaluksen sijainnin, joten Maul lähti sith-soluttautujallaan aavikkoplaneetta Tatooinelle. Hän onnistui paikantamaan aluksen, mutta joutui kaksintaisteluun jedimestari Qui-Gon Jinnin kanssa. Jinn selviytyi hengissä ja avaruusalus pakeni Tatooinelta, joten Sidious lähetti epäonnistuneen oppilaansa Kauppaliiton valloittamalle Naboo-planeetalle. Coruscantissa Jinn kertoi jedineuvostolle joutuneensa sithin hyökkäyksen kohteeksi, mikä aiheutti suurta järkytystä jedien keskuudessa. Jedit olivat uskoneet, että sithit olivat tuhoutuneet yli tuhat vuotta sitten käydyssä Ruusanin taistelussa.

Naboon taistelun aikana Darth Maul joutui valosapelitaisteluun Qui-Gon Jinnin ja Obi-Wan Kenobin kanssa. Maul osoitti kykenevänsä pärjäämään taistelussa jopa kahta jediä vastaan. Hän surmasi jedimestarin, ja päätti tappaa myös Jinnin oppilaan. Mutta Kenobi muunsi vihansa ketteryydeksi, katkaisi Maulin valosapelin kahtia ja osoitti ketteryytensä ansiosta olevan vaikeampi vastus. Maul miltei onnistui kukistamaan nuoren jedin, mutta Kenobi käytti kuolevan mestarinsa valosapelia ja katkaisi sithlordin kahtia. Darth Maulin ruumis putosi syvään reaktorikuiluun ja katosi iäksi.

Darth Maulin kuolema oli hänen mestarilleen suuri pettymys. Pian Sidious sai uuden oppilaan entisestä jedimestarista Dookusta, jolle hän antoi nimeksi Darth Tyranus.

Uudelleensyntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Maulia tavataan vielä kuolemansakin jälkeen EU:ssa useissa eri tarinoissa joissa hänet on herätetty henkiin keinolla jos toisella.

Obi-Wanin jahtaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aaron McBriden keksimä "Old Wounds" niminen tarina alkaa, kun Owen Lars yrittää opettaa Luke Skywalkerille tämän ensimmäisiä sanojaan. Hän näkee oudon hahmon kaukana horisontissa juoksemassa kohti Larsin kotitilaa ja Owen käskee Berua viemään pojan sisään ja hakemaan hänen kiväärinsä. Hahmo kuitenkin väistää helposti Voiman avulla Owenin laukaukset ja murskaa sitten Voimaa käyttäen tämän aseen.

Seisoen kummallisilla droidijaloilla (samantyyppiset kuin Kenraali Grievouksella oli) ja piiloutuen tummaan huppuun Darth Maul kutsuu Voiman läpi näkymätöntä vihollista, jonka hän näkymättömyydestä huolimatta tuntee. Paha, psyykkinen ääni oli vaatinut häntä seuraamaan tätä vihollista vuosia, Kaminossa, Geonosiksella, Mustafarilla ja hänen oli täytynyt tappaa viattomia Polis Massalla ennen kuin hän vihdoin oli saanut ratkaisevat tiedot Mos Espasta ikääntyvältä Wattolta, jonka hän oli tiedot saatuaan surmannut.

Maul tiesi, että jahtaamisensa tulisi nyt päätökseen sillä hänen jahdattunsa tulisi varmasti esiin, kun tämä uhkaisi Lukea. Vihdoin ääni kysyy Voiman välityksellä, ”Tietääkö Palpatine?”. Darth Maul vastaa, ”Ei. Täällä ei ole Palpatinea. Ei Keisaria. Ei Jediä. Täällä ei ole Valoa, ei Pimeyttä…. Vain sinä ja minä”.

Tässä vaiheessa (harmaahiuksinen) Obi-Wan ilmestyy hiekasta ja Maul laskee huppunsa. He aloittavat raivokkaan taistelun, jonka tuloksena Maul menettää kätensä ja muutaman sarven ennen kuin hän jää Kenobin armon varaan tämän pitäessä valomiekkaansa Maulin otsalla. Obi-Wan epäröi tappaa puolustuskyvytöntä vastustajaansa, kunnes Owen ratkaisee tämän ampumalla Sithin pään paikoiltaan vahingoittuneella kiväärillään.

Obi-Wan sanoo vievänsä ruumiin ja polttavansa sen, ja kysyy onko Lukella kaikki hyvin. Owen vastaa, ”Sanoin sinulle, että pidän hänet turvassa ja niin teen. Vaikka se tarkoittaisi, että turvassa sinulta. Sinä et tule takaisin tänne. Ymmärrätkö?” Obi-Wan lähtee Maulin ruumiin kanssa puhuen Lukelle Voiman välityksellä, ”Älä huoli. Olen läsnä… vaikket minua näkisikään”.

Klooni Kalakar Sixillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ron Marzin luomassa "Resurrection" tarinassa Galaktisen Imperiumin salajärjestö Kloonasi Maulin 0 BBY, vain vähän aikaa ennen Yavinin taistelua. Tämä järjestö oli entisen sithlordi Darth Millenialin luoma. Maulin klooni karkasi ja hän piiloutui Kalakar Sixiin.

Darth Vader, Palpatinen uusi oppipoika saapui Kalakar Sixiin muutaman Imperiumin sotilaan kanssa etsimään Kuolemantähden piirustuksia, jotka Kapinalliset olivat varastaneet. Vader aisti Pimeän puolen olevan jossain Sixillä ja pian huomasi sotilaidensa olevan kuolleita, jotka oli lävistetty valomiekalla.

Samalla hetkellä "Darth Maul" hyökkäsi Vaderin kimppuun, tarkoituksena tappaa Vader ja ottaa paikkansa Palpatinen vierellä jälleen. Vader ei tietenkään sallinut tätä ja päätti tappaa "Maulin". Klooni tosin puhui taistelun aikaan Vaderin menneisyydestä ja lopulta sai yliotteen taistelussa. Ennen kuin "Maul" ehti antaa kuolettavan iskun Vader lävisti oman valomiekkansa sekä itsensä että "Maulin" läpi. Ennen kuolemaansa "Maul" kysyi Vaderiltä mitä hän vihasi eniten jotta voisi tuhota hänet.Vader vastasi:itseään, ja molemmat kuolivat siihen.

Myöhemmin Keisari Palpatine itse saapui planeetalle tarkistaakseen kumpi oli voittanut, Palpatine itse oli käskenyt järjestön kloonata Maul nähdäkseen kumpi voittaisi. Palpatine päätti lähettää Vaderin kapinallisten perään ja Vader lähti häntä odottavalle sukkulalle. Se ei kuitenkaan ollut Maulin loppu vielä.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Darth Maul teki ensiesiintymisensä Pimeässä uhassa, jossa häntä esitti Ray Park. Maulin ääninäyttelijänä toimi Peter Serafinowicz.
 • Maul on esiintynyt myös lukemattomissa kirjoissa ja sarjakuvissa. Näistä yksi, Michael Reavesin kirjoittama Darth Maul: Shadow Hunter, on julkaistu Suomessa nimellä Darth Maul: Varjojen metsästäjä. Viimeisen esiintymisen Maul teki Star Wars Tales 17:Phantom Menace tarinassa. Iridonialaistiedemies piti Maulin aivoja elossa monia vuosia. Siinä hän ei palaakkaan ruumiissa, vaan hologrammimuodossa, joka taistelee Luke Skywalkeria vastaan.
 • Monille Tähtien sota -faneille oli suuri pettymys, että Maul tapettiin elokuvan lopussa. Eräät Tähtien sota -fanaatikot levittivät huhuja, joiden mukaan Maul nähtäisiin uudelleen Kloonien hyökkäyksessä. George Lucasin puheet ja viimeistään elokuvan ilmestyminen paljastivat huhut vääriksi. Kun myös levitettiin huhuja episodeista 7, 8 ja 9 elokuvina, jotkut ovat levittäneet huhuja siitä että Maul esiintyisi niissä pääpahiksena.
 • Maul palasi animaatiosarjassa Star Wars The Clone Wars kauden 4 jaksossa 21 mukaan tarinaan ja hän esiintyy oletettavasti enemmän kauden 5 jaksoissa.
 • Maul on hyvin vähäpuheinen, ja hänellä on elokuvassa ainoastaan kolme vuorosanaa:
  • "Tatooine is sparsely populated. If the trace was correct, I find them quickly, master."
  • "At last we reveal ourselves to the Jedi. At last we will have revenge."
  • "Yes, my master."

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]