Skyline

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Skyline on pilvenpiirtäjien muodostama maisema. Käsitykset siitä, mikä luokitellaan skylineksi ja mikä ei vaihtelevat.

Skylinet Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Se, onko Suomessa skylinejä vai ei, riippuu siitä, miten edellä mainittu asia luokitellaan. Jotkut laskevat skylineksi vain kerrostalorykelmän, toiset vaativat 150 metrin rakennelmia. Mikäli kerrostaloissa pitäisi olla korkeutta 20 kerrosta, Suomessa ei olisi niitä. Kuitenkin Helsinkiin suunnitellaan jopa kymmeniä pilvenpiirtäjiä, mikä toteuttuassaan tekisi Helsingistä ns. skyline-kaupungin.

Helsinki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KäPa - Helsingin skylineä Itä-Pasilassa.

Helsingin tulevista pilvenpiirtäjistä ja skylineistä keskustellaan erittäin kiivaasti. Skylineä on suunniteltu muun muassa Jätkäsaareen, Kalasatamaan ja Pasilaan. Helsinki on pääosin ns. "matala kaupunki", eli sen useimmat kerrostalot eivät ole hirveän korkeita, lukuunottamatta esimerkiksi Cirrusta ja Itäkeskuksen maamerkkiä.

Espoo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espoon skyline. Huomaa, ettei kuvassa näy Kone Building.

Espoo on ainoita Suomen kaupunkeja, joilla on pienimuotoinen, mutta aito skyline. Espoon pilvenpiirtäjistä on myös kovaa kiistaa, Keilaniemen skylineä halutaan laajentaa mm. neljällä asuinrakennuspilvenpiirtäjällä.

Tampere[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereelle rakennetaan paljon tornitaloja, mutta ne ovat kaukana toisistaan ja Näsinneulasta, joten ne eivät voi kunnon skylineä muodostaa.

Jyväskylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyväskylässä on suhteellisen paljon 12-kerroksisia tornitaloja lähekkäin. Jos kerrostalot olisivat korkeampia, ne saattaisivat muodostaa skylinen.


Kuvia maailman skylineistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

New Yorkin skyline 2006.
Hongkongin skyline.


Tokion skyline.
Mumbain skyline.
Pariisin skyline.
Frankfurtin skyline.
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.