Itäkeskuksen maamerkki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Itäkeskuksen maamerkki
Itäkeskuksen maamerkki heinäkuussa 2011.
Itäkeskuksen maamerkki heinäkuussa 2011.
Tiedot
Sijainti Itäkeskus, Helsinki
Tila Valmis
Rakennettu 1987
Kattokorkeus 82 m
Kerroksia 19
Yritykset
Arkkitehti Erkki Kairamo

Itäkeskuksen maamerkki on Helsingin Itäkeskuksen Lyypekinaukion reunalla, Kauppakartanonkadulla sijaitseva tornitalo. Se on 82 metriä korkea ja siinä on 19 kerrosta.[1] Ylhäällä on näköalatasanne. Rakennuksessa sijaitsee yli 30 eri yrityksen toimitiloja. Talo valmistui vuonna 1987 ja sen on suunnitellut arkkitehti Erkki Kairamo.

Itäkeskuksen maamerkki on Helsingin toiseksi korkein tornitalo (Vuosaaren Cirruksen jälkeen) ja Suomen viidenneksi korkein rakennus.

Arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakenuksen 82 metriä korkea lasinen porrashuone on yksi selkeimmin erottuvista piirteistä rakennuksen ulkoasussa. Yhdessä rakennuksen katolla olevan lasilyhdyn kanssa ne muodostavat suurimittakaavaisen suprematistisen ristin. Maamerkin taivaalle kurottautuva porrashuone korostaa rakennuksen korkeutta. Tähän pyrittiin myös katolla olevien ilmastointikanavien sijoittamisella rungon ulkopuolelle. Näillä arkkitehtonisilla ratkaisuilla rakennuksen muoto on saatu kohtalaisen solakaksi huolimatta siitä, että rakennuksessa on vain 16 varsinaista kerrosta.[2]

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gullichsen Kristian, Kairamo Erkki ja Vormala Timo: Arkkitehtuurin nykyhetki : 7 näkökulmaa. Suomen rakennustaiteen museo, 1990. ISBN 951-9229-67-1.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Itäkeskuksen maamerkki.

Koordinaatit: 60°12′30.3″N, 25°04′58.2″E

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.