Marco van Basten

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Marco van Basten
Marco van Basten2.jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Marcel van Basten
Syntymäaika 31. lokakuuta 1964 (ikä 49)
Syntymäpaikka Utrecht, Alankomaat
Seura
Seura Alankomaiden lippu SC Heerenveen
Tehtävä Päävalmentaja
Seurat
Vuodet Seura O (M)
1982-1987
1987-1993
Alankomaiden lippu AFC Ajax
Italian lippu AC Milan
133(129)
147(90)
Maajoukkue
1983-1992 Alankomaiden lippu Alankomaat 58(24)
Valmennusura
2003-2004
2004-2008
2008-2009
2012-
Alankomaiden lippu AFC Ajax reservit
Alankomaiden lippu Alankomaiden maajoukkue
Alankomaiden lippu AFC Ajax
Alankomaiden lippu SC Heerenveen

Seurajoukkueuran tilastot kattavat vain kansalliset sarjat.

Marcel "Marco" van Basten (s. 31. lokakuuta 1964 Utrecht, Alankomaat) on alankomaalainen jalkapallovalmentaja ja entinen hyökkääjä. Kesästä 2012 lähtien hän on toiminut Eredivisie-seura SC Heerenveenin päävalmentajana.

Pelaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Van Bastenia pidetään yhtenä maailman kaikkien aikojen parhaista hyökkääjäpelaajista. Van Basten pelasi nuoruudessaan Elinkwijkissä ja Amsterdamin Ajaxin nuorisojoukkueissa. Ajaxin edustusjoukkueessa hän pelasi vuosina 1982—1987 133 ottelua joissa teki 128 maalia. Hän voitti Eredivisien maalikuninkuuden neljänä vuonna (1984, 1985, 1986 ja 1987) peräkkäin. Kaudella 1985–1986 hän teki 26 ottelussa 37 maalia ja sai tämän johdosta myös Euroopan parhaan maalintekijän Kultaisen kengän.

Vuonna 1987 van Basten siirtyi yhdessä maanmiestensä Ruud Gullitin ja Frank Rijkaardin kanssa AC Milaniin ja heti ensimmäisellä kaudellaan 1988 voitti joukkueessa Serie A:n mestaruuden. Hän kärsi kuitenkin nilkkavammasta ja pelasi vain 11 ottelussa. Samana vuonna EM-kilpailuissa van Basten oli kisojen tähti. Hän voitti viidellä maalillaan turnauksen maalikuninkuuden. Eräs maaleista syntyi Alankomaiden 2–0-voittoon päättyneessä loppuottelussa Neuvostoliittoa vastaan. Maalia on usein pidetty yhtenä jalkapallohistorian hienoimmistalähde?: van Basten potkaisi korkean ilmeisesti keskitykseksi tarkoitetun ristipallon läheltä vastustajan päätyrajaa arvaamattomasti suoraan ilmasta maaliin. Mm. Franz Beckenbauer kehui maalia vuosisadan parhaimmaksi.

1988–1989 van Basten pelasi erinomaisesti sujuneen kauden seurajoukkueessaan. Hän teki Serie A:ssa 19 maalia ja voitti Euroopan cupin. Samana vuonna hänet valittiin Euroopan parhaaksi pelaajaksi. Seuraavalla kaudella hän voitti Serie A:n maalikuninkuuden ja voitti toistamiseen peräkkäin Milanin riveissä Euroopan cupin. Kausi 1989–1990 sujui vaatimattomammin sekä Milanilta että van Bastenilta, mutta seuraavalla kaudella uuden valmentajan Fabio Capellon alaisuudessa joukkue ei hävinnyt Serie A:ssa yhtään peliä ja voitti mestaruuden van Bastenin tehtyä 25 maalia, mikä riitti jälleen maalikuninkuuteen. 1992 EM-kilpailuissa Alankomaat putosi jatkosta välieräottelussa Tanskaa vastaan van Bastenin epäonnistuttua rangaistuspotkukilpailussa omassa yrityksessään.

Milan jatkoi vahvoja otteitaan kaudella 1992–1993 ja van Basten valittiin kolmannen kerran Euroopan parhaaksi pelaajaksi. Ottelussa AC Anconaa vastaan hän kuitenkin sai nilkkavamman ja joutui käymään läpi pitkällisiä operaatioita. Hän palasi Milaniin vielä Mestarien liigan loppuotteluun Olympique de Marseillea vastaan, jonka se hävisi. Ottelu jäi van Bastenin viimeiseksi hänen jouduttua lopettamaan uransa jo 28-vuotiaana jalkavaivojen takia. Hän kuitenkin palasi pelikentille vielä vuoden 2005 joulukuussa Demetrio Albertinin ystävyysotteluun, jossa myös onnistui maalinteossa.

Meriitit pelaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmentajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virallisesti van Basten jätti Milanin vuonna 1995. Lopetettuaan uransa hän ilmoitti, ettei koskaan ryhtyisi valmentajaksi, mutta sana ei pitänyt, ja kaudella 2003–2004 hän toimi Ajaxin B-joukkueessa entisen pelitoverinsa John van't Schipin apuvalmentajana. 29. heinäkuuta 2004 hänet nimitettiin Alankomaiden maajoukkueen päävalmentajaksi, apurinaan van't Schip. [1]

Maajoukkueen valmentajana van Basten on korostanut joukkueen merkitystä ja vallankumouksellisesti pudotti joukkueesta useita tähtipelaajia kuten Clarence Seedorfin, Patrick Kluivertin, Andy van der Meyden, Edgar Davidsin ja Roy Makaayn, joiden sijaan nosti joukkueeseen lukuisia pelaajia kolmen suurseuran Ajaxin, PSV:n ja Feyenoordin ulkopuolelta, kuten AZ Alkmaarin Denny Landzaatin, Barry Opdamin, Barry van Galenin, Ron Vlaarin, Jan Kromkampin ja Joris Mathijsenin sekä muista muun muassa Khalid Boulahrouzin, Hedwiges Maduron, Ryan Babelin ja Romeo Castelenin. 2006 MM-kilpailuiden karsinnoissa joukkue ei hävinnyt yhtään ottelua. Itse lopputurnauksessa joukkue sijoittui alkulohkossaan toiseksi, mutta hävisi neljännesvälierissä Portugalille.

Van Bastenin johdolla Alankomaat selviytyi myös EM-lopputurnaukseen 2008 Sveitsiin ja Itävaltaan. Karsintalohkossaan Romanian jälkeen toiseksi tullut Alankomaat pelasi kisoissa ns. kuolemanlohkossa yhdessä Ranskan, Italian ja Romanian kanssa.

Helmikuussa 2008 kerrottiin, että van Basten siirtyy EM-kisojen jälkeen AFC Ajaxin päävalmentajaksi nelivuotisella sopimuksella. Van Basten on jo aiemmin kertonut jättävänsä tehtävät maajoukkueen päävalmentajana EM-kisojen jälkeen. [2]

EM-lopputurnauksessa van Bastenin luotsaamat oranssipaidat jyräsivät vakuuttavasti kimurantin alkulohko C:n voittoon kukistamalla Italian, Ranskan ja Romanian. Puolivälierissä suurimmaksi mestarisuosiksi noussut van Bastenin Oranje kuitenkin kärsi kirvelevän 1-3 jatkoaikatappion Venäjälle. Ottelussa van Basten joutui nöyrtymään maanmiehelleen Guus Hiddinkille taktisessa taistossa.

Van Bastenin johdolla Ajax ei onnistunut kaudella 2008/09 taistelemaan mestaruudesta AZ Alkmaarin kanssa, vaan joutuu tyytymään kolmanteen sijaan. Toukokuussa 2009 van Basten ilmoittikin eroavansa tehtävistään. [3]

Keväällä 2010 AC Milanin huhuttiin tavoittelevan van Bastenia uudeksi päävalmentajakseen. Nilkkavaivoista kärsivä van Basten kuitenkin ilmoitti ettei kykene vaivojensa vuoksi toistaiseksi jatkamaan valmennusuraansa. [4]

Helmikuussa 2012 van Basten ilmoitti yllättäen palaavansa valmennustehtäviin. Hän aloitti kesällä 2012 SC Heerenveenin päävalmentajana kaksivuotisella sopimuksella. [5] Van Bastenin debyyttikaudella Heerenveen pelasi Eurooppa-liigassa, mutta putosi playoff-karsintakierroksella norjalaiselle FK Moldelle. Eredivisiessä seura sijoittui lopulta kahdeksanneksi eikä selvinnyt eurokarsintojen kautta europeleihin. Huhtikuussa 2014 van Basten kertoi jättävänsä Heerenveenin kauden jälkeen ja siirtyvänsä AZ Alkmaarin päävalmentajaksi. [6]

Meriitit valmentajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Dick Advocaat
Alankomaiden jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja
2004–2008
Seuraaja:
Bert van Marwijk
Edeltäjä:
Adrie Koster
AFC Ajaxin päävalmentaja
2008-5/2009
Seuraaja:
John van 't Schip (interim)
Edeltäjä:
Ron Jans
SC Heerenveenin päävalmentaja
2012-
Seuraaja:
-