Luettelo laivatyyppien lyhenteistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Laivojen nimen edessä käytettävä kirjainlyhenne ilmaisee siviililaivojen kulkukoneiston tyypin tai aluksen käyttötarkoituksen. Lyhenteen käyttö ei ole minkään viranomaisen hallinnollinen päätös, vaan perinne. Sen käyttö on joskus epäjohdonmukaista ja aina ei aluksen nimeen liitetä mitään tunnusta. Myös lyhenteen kirjoitusasu vaihtelee; onko iso vai pieni kirjain, onko välissä vinoviiva vai ei. Moottorilaivan tunnus voi olla M/S, m/s, MS tai ms.

Sota-alusten ja eri viranomaisten alusten nimen edessä oleva lyhenne ilmaisee joko sen, kenen alus on tai joskus myös aluksen käyttötarkoituksen. Kaikki valtiot eivät käytä alustensa nimen edessä mitään tunnusta, mutta silti jotkut englanniksi kirjoittavat lisäävät nimeen epävirallisia lyhenteitä.

Luettelo laivatyyppien lyhenteistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Lyhenne   Sanoista   Merkitys
ACV air cushion vehicle ilmatyynyalus
AHT anchorhandling tug hinaaja; öljynporauslauttojen ym. vastaavien alusten ankkureita asettava ja siirtelevä alus, joka voi myös hinata lauttoja ja proomuja
AHTS anchorhandling tug/supply kuten AHT, mutta voi toimia myös lauttojen huoltoaluksena
AQL aéroglisseur à quille latérale (ranskaa) =SES
ATB articulated tug barge työntökytkye; työntöaluksen ja työntöproomun yhdistelmä
AV apuvene (Merivartiolaitos 1930–1939);Rajavartiolaitos 1945- ;Suomen meripelastusseura
BACO barge/container proomuemälaiva, jonka proomuissa kuljetetaan kontteja
BC, B/C bulk carrier irtolastialus
BCV barge carrying vessel proomuemälaiva; proomuja sisällään kuljettava laiva, esimerkiksi LASH
C/F cruise/ferry risteilyalus-autolautta
CGS Coast Guard Ship rannikkovartioston alus
CNGC compressed natural gas carrier paineistettua maakaasua kuljettava säiliöalus
CS[1] cable ship kaapelilaiva
CS[2] casino ship kasinolaiva
CS[3] club ship klubilaiva; eräs risteilyalustyyppi
CSS Confederate States Ship konfederaation laiva
DAS double acting ship kaksitoiminen laiva; laiva kulkee avovedessä keula edellä ja jäissä perä edellä
DAT double acting tanker kaksitoiminen säiliöalus; alus kulkee avovedessä keula edellä ja jäissä perä edellä
D/F dampferge (norjaa) höyrylautta
DKM Deutsche Kriegsmarine (saksaa) Saksan laivaston alus (1933–1945), (käytetään kirjallisessa esityksessä, laivoissa ei tunnusta käytetty)
DP Decksprahm (saksaa) kansiproomu
DS[1] diesel ship dieselalus; aluksen dieselmoottori on kytketty mekaanisesti potkuriin
D/S[2] dampskip (norjaa) höyrylaiva
DSRV deep submergence recovery vehicle

deep submergence rescue vehicle

syvänmeren pelastusalus
DSV[1] deep submergence vehicle

deep submergence vessel

syvälle sukeltava alus, tutkimusalus tai pelastusalus (DSRV)
DSV[2] diving support vehicle

diving support vessel

sukellustukialus; sukeltajien tukialus, sukeltajien emäalus
D/T damptanker (norjaa) höyrysäiliöalus
EB Eisbrecher (saksaa) jäänmurtaja
FAC fast attack craft nopea ohjusvene
F/B floating barge  ?
F/D floating dock uiva telakka
F/F[1] fast ferry nopea autolautta
F/F[2] forskningsfartøyene (norjaa) merentutkimusalus
FGS Federal German Ship Saksan laivaston alus (NATO:n merkintä)
FNS[1] Finnish Navy Ship[1] Suomen laivaston alus (käytetään englanninkielisessä kirjallisessa esityksessä)
FNS[2] French Naval Ship Ranskan laivaston alus (käytetään englanninkielisessä kirjallisessa esityksessä)
FOI floating offshore installation avomerellä oleva kelluva laite
FPB fast patrol boat nopea partiovene
FPS floating production system kelluva tuotantolautta
FPSO floating production, storage and offloading unit kelluva tuotanto-, varastointi- ja lastausalus
FPV fishery protection vessel

fishing patrol vessel

kalastuksenvalvonta-alus
fr fregatti -
FRB fast rescue boat nopeakulkuinen pelastusvene; kovapohjainen kellukevene
FS [1] ferry ship autolautta
FS [2] French Ship Ranskan laivaston alus (NATO:n merkintä)
FSRU floating storage and regasification unit Erityisesti kaasun varastoinnissa käytetty termi uivasta aluksesta/laivasta, johon on varastoitu nestemäistä kaasua. Nestemäinen kaasun voidaan integroidun varustelun ansiosta lastata kaasumaisena eteenpäin.
FSU floating storage unit uiva raakaöljyvarasto(laiva), johon uivalta tuotantolautalta tuleva raakaöljy varastoidaan odottamaan säiliöaluskuljetusta eteenpäin. Alus on miehitetty vain huoltotöiden ja purkauksen ajan.
FT fishing trawler kalastustroolari
FV fishing vessel kalastusalus
GBS gravity based structure kiinteästi merenpohjaan tukeutuva (avomeri)rakenne
GTS gas turbine ship kaasuturbiinilaiva
h/a, ha höyryalus -
hl höyrylaiva -
HLS heavy-lift ship nosturialus
HLV heavy lifting vessel raskaiden taakkojen nostoon kykenevä nosturialus
HMAS Her/His Majesty's Australian Ship Australian laivaston alus
HMCS Her/His Majesty's Canadian Ship Kanadan laivaston alus
HMNZS Her/His Majesty's New Zealand Ship Uuden-Seelannin laivaston alus
HMS[1] Hans/Hennes Majestäts Skepp (ruotsia) Ruotsin laivaston alus
HMS[2] Her/His Majesty's ship Britannian laivaston Royal Navyn alus
HNLMS Her/His Netherlands Majesty's Ship Alankomaiden laivaston alus (NATO:n merkintä)
Hr. Ms. Hare Majesteits [kuningatar] Alankomaiden laivaston alus (Koninklijke Marine, KM), vertaa Zr. Ms.
HS[1] Hellenic Ship Kreikan laivaston alus (NATO:n merkintä)
H/S[2] hydrofoil ship kantosiipialus
HSC high speed craft nopeakulkuinen alus, suurnopeusalus
HSLC high speed light craft Det Norske Veritas -luokituslaitoksen säännöt nopeille ja kevyille aluksille
HSS highspeed sea service nopea autolautta, katamaraaniautolautta
HUC high tech unit carrier ilman satamahenkilöstöä (ahtaajia) lastattava ja purettava alus
HV hidas vene (Merivartiolaitos 1930–1939)
IA ilmatyynyalus (Rajavartiolaitos)
IB icebreaker; isbrytare (ruotsia) jäänmurtaja
IBSV icebreaking supply vessel jäätämurtava huoltoalus
if inspektionsfartyg (ruotsia) tarkastusalus
ITB integrated tug barge työntökytkye; työntöaluksen ja työntöproomun yhdistelmä
ITS Italian Ship Italian laivaston alus (NATO:n merkintä)
JCV jumbo container vessel hyvin suuri konttialus; kontinkuljetusalus
JDS Japanese Defense Ship Japanin laivaston alus (käytetään englanninkielisessä kirjallisessa esityksessä)
JK jääkulkuneuvo (Rajavartiolaitos)
jm, J/M jäänmurtaja -
js jäänsärkijä vanha jäänmurtajien nimitys
ka kalastusalus -
kl koululaiva -
klj kaljaasi -
knr kuunari -
LA[1] liikkuva asema (Merivartiolaitos 1930–1939, Rajavartiolaitos 1945–1956)
L/A[2] lautta-alus -
LASH lighter aboard ship eräs proomuemälaivatyyppi, vertaa BCV
LK lentokone (Merivartiolaitos 1930–1939)
LNG liquefied natural gas nesteytetty maakaasu
LNGC liquefied natural gas carrier nesteytettyä maakaasua kuljettava säiliöalus
LNGRV LNG regasification vessel alus, jossa nesteytetty maakaasu muunnetaan uudelleen kaasuksi.
LPG liquefied petroleum gas nestekaasu
LPGSO LPG floating storage offshore kelluva nestekaasun avomerivarasto
LPGC liquefied petroleum gas carrier nestekaasun kuljetusalus
LR lentoreki (Merivartiolaitos 1930–1939)
ma, M/A moottorialus -
M/aux, maux motor auxiliary apukonein varustettu purjealus
M/B[1] mooring boat  ?
M/B[2] Motorboot (saksaa); motorbåt (norjaa) moottorivene
MCMV mine countermeasures vessel miinanraivaaja; miinojen etsintään ja raivaukseen soveltuva alus
mea merenmittausalus -
mf[1] moderfartyg (ruotsia) tukialus
M/F[2] motor ferry, motorferge (norjaa) (diesel)moottorilautta; autolautta
M/K motorkutter (norjaa) moottorikutteri
ML[1] majakkalaiva -
ML[2] miinalaiva -
mma merenmittausalus -
MODU mobile offshore drilling unit rannikon edustalla oleva liikkuva porausyksikkö
MOU mobile offshore unit kelluva laite
MP moottoripursi apumoottorillinen purjevene (Merivartiolaitos 1930–1939, Rajavartiolaitos 1945–1955)
M/S, m/s[2], MS motor ship,

motorschip (hollantia)
motorskip (norjaa)

moottorilaiva / moottorialus
MSV multi-purpose support vessel monikäyttöinen tukialus; öljyn ja kaasun tuotantoa avustava alus
MSY motor sailing yacht moottoripursi; moottorilla ja purjeilla varustettu huvivene
MT, M/T motor tanker (diesel)moottorisäiliöalus
mta merentutkimusalus -
MTB motortorbedoboot (hollantia) moottoritorpedovene
MTS motor turbine ship  ?
MTV moottoritykkivene -
M/V, MV motor vessel moottorilaiva / moottorialus (aluksen käyttövoimana on polttomoottori)
MY motor yacht moottorijahti
N/B new building uudisrakennus
N/S, NS nuclear ship ydinkäyttöinen alus
NSS Nippon Steel Shipping eräs japanilainen varustamo
NV nopea vartiovene (Merivartiolaitos 1930–1939, Rajavartiolaitos 1945–)
OBC ore bulk container carrier malmia, kuivaa irtolastia ja kontteja kuljettava yhdistelmäalus
OP Offener Prahm (saksaa) ruumaproomu
OPV offshore patrol vessel ulkovartioalus
ORSV oil rig supply vessel öljynporauslautan huoltoalus (toimivat usein myös hinaajina)
OSS offshore support ship  ?
pa purjealus -
P/B pilot boat luotsivene
PCC pure car carrier vain henkilöautoja kuljettava alus
PCTC pure car truck carrier vain henkilö- ja kuorma-autoja kuljettava alus
PJ Peiljollen (saksaa)  ?
P/R pelastusristeilijä (Suomen meripelastusseura)
prk parkki -
PS[1] paddle steamer siipiratashöyrylaiva
PS[2] Peilschiff  ?
PSV platform supply vessel alus, joka kuljettaa tarvikkeita öljyntuotantolautoille
PV[1] partiovene (Rajavartiolaitos 1945–)
PV[2] pelastusvene (Suomen meripelastusseura)
RCC refrigerated cargo carrier  ?
RCCC refrigerated cargo container carrier  ?
REBLT refrigerated edible bulk liquid tanker  ?
RFA Royal Fleet Auxiliary Yhdistyneen kuningaskunnan puolustusministeriön aluksilla laivastoa avustava laivue, jossa on siviilimiehistö
RIB rigid inflatable boat Kovapohjainen kellukevene
RMS Royal Mail Steamer (Royal Mail Ship) Kuninkaallinen postihöyry, Brittiläinen valtamerihöyrylaiva, joka kuljetti matkustajia ja postia Atlantin yli. (RMS Queen Mary 2 kantaa RMS-liitettä perinteen vuoksi.)
ROV remote operated vehicle kauko-ohjattava sukellusrobotti
RV [1] research vessel merentutkimusalus
RV [2] rannikkovartiovene (Rajavartiolaitos 1945– ; "Rauta-Ville")
SB sailing barge  ?
SES surface effect ship pintavaikutusalus
SG Schwimmgreifer (kahmari)ruoppaaja
SMS Seiner Majestät Schiff (saksaa) Saksan laivaston alus (1871–1918)
SNS Spanish Naval Ship Espanjan laivaston alus (käytetään englanninkielisessä kirjallisessa esityksessä)
SPS Spanish Ship Espanjan laivaston alus (NATO:n merkintä)
S/S, SS steamship

stoomschip (hollantia)

höyrylaiva
SSC semi submersible craft alus, jossa on kaksi vedenalaista kellukerunkoa, joihin aluksen koneistot on sijoitettu
SSCV semi-submersible crane vessel  ?
sta sukellustukialus -
STR steamer höyrylaiva
STV sail training vessel  ?
SUBS Schadstoffunfallbekämpfungsschiff (saksaa) öljyntorjunta-alus
SV, sv sailing vessel purjealus, purjelaiva
SWATH small waterplane area twin hull puoliuposalus
SWOPS single well oil production ship pieniä öljyesiintymiä hyödyntävä laiva, joka nostaa öljyn säiliöihinsä ja kuljettaa itse sen myös maihin
S/Y sailing yacht huvipursi, moottorillinen purjevene
SZS Seezeichenschiff (saksaa) väyläalus
ta tarkastusalus -
T/B tug boat hinaaja
TCG Türkiye Cunhuriyeti Gemisi (turkkia) Turkin tasavallan alus
TES turbo electric ship höyryturbiinin pyörittämä sähkögeneraattori käyttää sähkömoottoreita, joiden voimalla potkurit pyörivät
tk tankkialus -
TS[1] training ship koululaiva
TS[2] turbine steamer (höyry)turbiinilaiva
TSS turbine steam ship

turbinestoomschip (hollantia)

höyryturbiinilaiva
T/T turbintanker (norjaa) (höyry)turbiinisäiliöalus
tua tukialus -
T/V tug vessel hinausalus, hinaaja
UCC ultimate container carrier konttialus, joka voi kuljettaa kerrallaan yli 3500 TEU
ULCC ultra large crude carrier säiliöalus, jonka kantavuus on yli 300 000 tonnia
USCGC United States Coast Guard Cutter Yhdysvaltain rannikkovartioston kutteri
USNS United States Naval Ship Yhdysvaltain laivaston alus, jossa on siviilimiehistö
USS United States Ship Yhdysvaltain laivaston alus
UUV unmanned undersea vehicle vedenalainen robottialus
va väyläalus -
VH vartiohinaaja (Merivartiolaitos 1930–1939)
VL vartiolaiva (Merivartiolaitos 1930–1939, Rajavartiolaitos 1945–)
VLBC very large bulk carrier irtolastialus, jonka kantavuus on yli 200 000 tonnia
VLCC very large crude carrier säiliöalus, jonka kantavuus on yli 160 000 tonnia
VLGC very large gas carrier hyvin suuri kaasua kuljettava säiliöalus (60 000–85 000 m3)
VMV vartiomoottorivene (Merivartiolaitos 1930–1939, Rajavartiolaitos 1945–)
VSV very slender vessel  ?
WIG wing-in-ground maaefektialus
ya yhteysalus -
Zr. Ms. Zijner Majesteits [kuningas] Alankomaiden laivaston alus (Koninklijke Marine, KM), vertaa Hr. Ms.
z/s zeilschip (hollantia) purjelaiva
åf ångfartyg (ruotsia) höyrylaiva

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]