Tonni

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tonni (lyhenne tn[1], SI-järjestelmän tunnus t[2]) on massan (arkikielessä ”painon”[3]) lisäyksikkö SI-järjestelmässä. Tonni vastaa tuhatta kilogrammaa[4], ja se on sopivan kokoinen yksikkö kuvaamaan esimerkiksi rahtiliikenteessä esiintyviä massoja.

1 t = 1000 kg = 1 Mg (koska tonni on miljoona grammaa, se on periaatteessa myös megagramma).

Yksiköstä tonni käytetään suurien massojen yhteydessä myös kerrannaisia: esimerkiksi kilotonni (tunnus kt) on tuhat tonnia ja megatonni (tunnus Mt) on miljoona tonnia[5]. Kansainvälisissä yhteyksissä voidaan korostaa, että on kysymys metrisestä tonnista (engl. metric ton) erotuksena brittiläisistä tonneista.

Tonni yleiskielisessä viestinnässä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SI-järjestelmässä tonnin tunnus on t. Aikaisemmin tieteellisissä kirjoituksissa on käytetty myös lyhennettä tn. Yleiskielessä suositeltava tonnin lyhenne on tn, koska t merkitsee myös tuntia ja tavua.[1]

Tuhat tonnia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurtuotannossa ja suurissa kuljetuksissa käytetään epävirallista yksikköä tuhatta tonnia, joka lyhennetään "ttn" (miljoona kg)[6].

Brittiläiset tonnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi tonni (engl. ton) on myös kahdella brittiläisen yksikköjärjestelmän massayksiköllä, jotka molemmat ovat suuruudeltaan melko lähellä SI-järjestelmän tonnia. Lyhyt tonni (engl. short ton) on 2000 paunaa[7] eli 907,18474 kg. Pitkä tonni (engl. long ton) on 2240 paunaa[7] eli 1016,0469 kg.

Laivojen koon mittana kansainvälisestikin käytetty rekisteritonni ei ole massan vaan tilavuuden yksikkö[8]. Yksi rekisteritonni on 100 brittiläistä kuutiojalkaa eli noin 2,832 m³[8] (tarkalleen 2,83168466 m³).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]