Luettelo Ranskan hallitsijoista

Wikipedia
Ohjattu sivulta Luettelo Ranskan kuninkaista
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Ranskan hallitsijoista. Luettelo alkaa merovingikuninkaista ja loppuu Bonaparten suvun keisareihin.

Merovingien hallitsijasuku (428–751)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Merovingit
hallitsija[1] hallitsija vuosina[1] kruunun perimysoikeus[1] titteli[1]
Portrait Roi de france Clodion.jpg Klaudio 428 – 445/448 Theudemeresin poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs saliens)
Portrait Roi de france Mérovée.jpg Merovech 445/448 – 457 Klaudion poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs saliens)
Seal of Childeric I Tournai tomb.jpg Kilderik I 457 – 481/482 Merovechin poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs saliens)
Clovis 1er.jpg Klodvig 481/482 – 511 Kilderik I:n poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs saliens)
Tiers de sou d'or de Childebert Ier.png Kildebert I 511 – 23. joulukuuta 558 Klodvig I:n poika Pariisin kuningas
(Roi de Paris)
Monnaie d'argent de Clotaire Ier.png Klotar I 23. joulukuuta 558 – 29. marraskuuta 561 Klodvig I:n poika ja Kildebert I:n veli Frankkien kuningas
(Roi des Francs saliens)
Portrait Roi de france Caribert.jpg Karibert I 29. marraskuuta 561 - 567 Klotar I:n poika Pariisin kuningas
(Roi de Paris)
Portrait Roi de france Chilpéric roy de France.jpg Kilperik I 567 – 584 Klotar I:n poika ja Karibert I:n nuorinveli Pariisin kuningas
(Roi de Paris)
Clothaire II 584 628.jpg Klotar II 584 – 18. lokakuuta 629 Karibert I:n poika Pariisin kuningas
(Roi de Paris)
Tiers de sou or Dagobert Ier.jpg Dagobert I 18. lokakuuta 629 – 19. tammikuuta 639 Klotar II:n poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs saliens)
Tiers de sous d'or de Clovis II.jpg Klodvig II 19. tammikuuta 639 – 31. lokakuuta 657 Dagobert I:n poika Neustrian ja Burgundin kuningas
(Roi de Neustrie et de Bourgogne)
Clothar III.jpg Klotar III 31. lokakuuta 657 – 673 Klodvig II:n Nuestrian ja Burgundin kuningas
Portrait Roi de france Childéric II.jpg Kilderik II 673 – 675 Klodvig II:n poika ja Klotar III:n nuorempiveli Frankkien kuningas
(Roi des Francs saliens)
Theuderic III.jpg Teoderik III 675 – 691 Klodvig II:n poika ja Klotar II:n nuorempiveli Nuestrian ja Burgundin kuningas
Georges Rouget (1783-1869) - Clovis III roi d'Austrasie en 691 (682-695).jpg Klodvig IV 691 – 695 Teoderik III:n poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs saliens)
Childebert III 694 711.jpg Kildebert III 695 – 23. huhtikuuta 711 Theoderik III:n poika ja Klodvig IV:n veli Frankkien kuningas
(Roi des Francs saliens)
Portrait Roi de france Dagobert II (i.e III).jpg Dagobert III 23. huhtikuuta 711 – 715 Kildebert III:n poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs saliens)
Portrait Roy de france Chilperic II.jpg Kilperik II 715 – 13. helmikuuta 721 Kildebert II:n mahdollinen poika Nuestrian ja Burgundin kuningas
Jean Dassier (1676-1763) - Childéric III roy de France (754).jpg Kilderik III 743 – marraskuuta 751 Kilperik II:n tai Teoderik IV:n poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs saliens)

Karolingien hallitsijasuku (843987)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Karolingit

Eudes Robert I ja Rudolf eivät kuuluneet karolingien sukuun vaan olivat samaa sukua kuin tulevat kapetingit. Heidän edustamastaan sukulinjasta ajalta ennen Hugo Capetia käytetään nimitystä robertien-dynastia.

hallitsija[1] hallitsija vuosina[1] kruunun perimysoikeus[1] titteli[1]
Pépin the younger.jpg Pipin Pieni 752 – 24. syyskuuta 768 Kaarle Martelin poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)
Carloman.jpg Kaarloman 24. syyskuuta 768 – 4. joulukuuta 771 Pipin Pienen poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)
Charlemagne Allemagne.jpg Kaarle Suuri (Charlemagne) 24. syyskuuta 768 – 28. tammikuuta 814 Pipin Pienen poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)
Ludwik I Pobożny.jpg Ludvig Hurskas 28. tammikuuta 814 – 20. kesäkuuta 840 Kaarle Suuren poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)
CharlesIItheBald.JPG Kaarle Kaljupää 20. kesäkuuta 840 – 6. lokakuuta 877 Ludvig I:n poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)
Louis II of France.JPG Ludvig Änkyttäjä 6. lokakuuta 877 – 10. huhtikuuta 879 Kaarle II:n poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)
King Louis III.gif Ludvig III 10. huhtikuuta 879 – 5. elokuuta 882 Ludvig II:n poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)
Carloman II of France.jpg Kaarloman II 5. elokuuta 882 – 6. joulukuuta 884 Ludvig II:n poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)
Die deutschen Kaiser Karl der Dicke.jpg Kaarle Paksu 20. toukokuuta 885 – 13. tammikuuta 888 Ludvig Saksalaisen poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)
Odo of France.PNG Eudes 29. helmikuuta 888 – 1. tammikuuta 898 Robert IV:n poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)
Georges Rouget (1783-1869) - Charles III, dit le simple, roi de France en 896 (879-929).jpg Kaarle Yksinkertainen 28. tammikuuta 893 – 30. kesäkuuta 922 Ludvig II:n poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)
Robert I de France.jpg Robert II 30. kesäkuuta 922 – 15. kesäkuuta 923 Robert Väkevän poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)
Rudolph of France.PNG Rudolf 13. heinäkuuta 923 – 14. tammikuuta 936 Burgundin herttuan Richardin poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)
Louis IV of France.PNG Ludvig IV 19. kesäkuuta 936 – 10. syyskuuta 954 Kaarle III:n poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)
Lothaire-Face.jpg Lothair 12. marraskuuta 954 – 2. maaliskuuta 986 Ludvig IV:n poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)
Louis V.jpg Ludvig V 8. kesäkuuta 986 – 22. toukokuuta 987 Lothairin poika Frankkien kuningas
(Roi des Francs)

Kapetingien hallitsijasuku (987–1792, 1814–1848)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kapetingit

Kapetingi-dynastian miespuoliset jäsenet hallitsivat Ranskaa vuosina 9871792 ja vuosina 18141848. Dynastian eri sukuhaarat hallitsivat vuoden 1328 jälkeen nimillä Valois ja Bourbon

Capetin hallitsijasuku (987–1328)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Capetit

Luettelossa ei ole Hugo Magnusta Robert II:n vanhinta poikaa eikä Filipiä Ludvig VI:n vanhinta poikaa koska he olivat yhteishallitsijoita isiensä kanssa.

hallitsija[1] hallitsija vuosina[1] kruunun perimysoikeus[1] titteli[1]
King Hugh Capet.jpg Hugo Capet 3. heinäkuuta 987 – 24. elokuuta 996 Robert I:n poika Frankkien kuningass
(Roi des Francs)
Seal of Robert II.jpg Robert II 24. lokakuuta 996 – 20. heinäkuuta 1031 Hugo Capetin poika Frankkien kuningass
(Roi des Francs)
Henri I.jpg Henrik I 20. heinäkuuta 1031 – 4. elokuuta 1060 Robert II:n poika Frankkien kuningass
(Roi des Francs)
Philippe Ier.jpg Filip I 4. elokuuta 1060 – 29. heinäkuuta 1108 Henrik I:n poika Frankkien kuningass
(Roi des Francs)
Louis VI of France.gif Ludvig VI 29. heinäkuuta 1108 – 1. elokuuta 1137 Filip I:n poika Frankkien kuningass
(Roi des Francs)
Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg II Geza es VII Lajos KK.jpg Ludvig VII 1. elokuuta 1137 – 18. syyskuuta 1180 Ludvig VI:n poika Frankkien kuningass
(Roi des Francs)
Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg Louis-Félix Amiel-Philippe II dit Philippe-Auguste Roi de France (1165-1223).jpg Filip II 18. syyskuuta 1180 – 14. heinäkuuta 1223 Ludvig VII:n poika Frankkien kuningass
(Roi des Francs)
Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg Louis8lelion.jpg Ludvig VIII 14. heinäkuuta 1223 – 8. marraskuuta 1226 Filip II Augustuksen poika Frankkien kuningass
(Roi des Francs)
Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg Louis-ix.jpg Ludvig IX 8. marraskuuta 1226 – 25. elokuuta 1270 Ludvig VIII:n poika Frankkien kuningass
(Roi des Francs)
Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg Miniature Philippe III Courronement.jpg Filip III 25. elokuuta 1270 – 5. lokakuuta 1285 Ludvig IX:n poika Ranskan kuningass
(Roi des Francs)
Arms of the Kingdom of France & Navarre (Ancien).svg Filip IV 5. lokakuuta 1285 – 29. marraskuuta 1314 Filip III:n poika Ranskan ja Navarren kuningas
(Roi de France et de Navarre)
Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg Louis X le Hutin.jpg Ludvig X 29. marraskuuta 1314 – 5. kesäkuuta 1316 Filip IV:n poika Ranskan ja Navarren kuningas
(Roi de France et de Navarre)
Arms of the Kingdom of France & Navarre (Ancien).svg John I of France.jpg Juhana I 15. marraskuuta – 1316 – 20. marraskuuta 1316 Ludvig X:n poika Ranskan ja Navarren kuningas
(Roi de France et de Navarre)
Arms of the Kingdom of France & Navarre (Ancien).svg Philippe V Le Long.JPG Filip V 20. marraskuuta 1316 – 3. tammikuuta 1322 Filip IV:n poika ja Ludvig X:n nuorempiveli Ranskan ja Navarren kuningas
(Roi de France et de Navarre)
Arms of the Kingdom of France & Navarre (Ancien).svg Charles IV Le Bel.jpg Kaarle IV 3. tammikuuta 1322 – 1. helmikuuta 1328 Filip IV:n poika ja Filip V:n nuorempiveli Ranskan ja Navarren kuningas
(Roi de France et de Navarre)

Valois-hallitsijasuku (1328–1589)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Valois-dynastia
hallitsija[1] hallitsija vuosina[1] kruunun perimysoikeus[1] titteli[1]
Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg Philippe6devalois.jpg Filip VI 1. huhtikuuta 1328 – 22. elokuuta 1350 Filip III:n lapsenlapsi Ranskan kuningas
(Roi de France)
Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg JeanIIdFrance.jpg Juhana II 22. elokuuta 1350 – 8. huhtikuuta 1364 Filip VI:n pooika Ranskan kuningas
(Roi de France)
Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg Charles5lesage.jpg Kaarle V 8 . huhtikuuta 1364 – 16. syyskuuta 1380 Juhana II:n poika Ranskan kuningas
(Roi de France)
Arms of the Kingdom of France (Moderne).svg Couronnement de Charles VI le Bien-Aimé.jpg Kaarle VI 16 .syyskuuta 1380 – 21. lokakuuta 1422 Kaarle V:n poika Ranskan kuningas
(Roi de France)
Arms of the Kingdom of France (Moderne).svg Charles VII by Jean Fouquet 1445 1450.jpg Kaarle VII 21. lokakuuta 1422 – 22. heinäkuuta 1461 Kaarle VI:n poika Ranskan kuningas
(Roi de France)
Arms of the Kingdom of France (Moderne).svg Louis XI of France.jpg Ludvig XI 22. heinäkuuta 1461 – 3. elokuuta 1483 Kaarle VII:n poika Ranskan kuningas
(Roi de France)
Arms of the Kingdom of France (Moderne).svg Charles VIII Ecole Francaise 16th century Musee de Conde Chantilly.jpg Kaarle VIII 30. elokuuta 1483 – 7. huhtikuuta 1498 Ludvig XI:n poika Ranskan kuningas
(Roi de France)

Orléansin hallitsijasuvun haara (1498–1515)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Orléans
hallitsija[1] hallitsija vuosina[1] kruunun perimysoikeus[1] titteli[1]
Arms of the Kingdom of France (Moderne).svg Ludvig XII av Frankrike på målning från 1500-talet.jpg Ludvig XII 7. huhtikuuta 1498 – 1. tammikuuta 1515 Kaarle V:n lapsenlapsenlapsi Ranskan kuningas
(Roi de France)

Orléansin hallitsijasuvun haara Angoulêmen (1515–1589)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Orléans
vaakuna (kuninkaallinen)[1] hallitsija[1] hallitsija vuosina[1] kruunun perimysoikeus[1] titteli [1]
Grand Royal Coat of Arms of France.svg Francis1-1.jpg Frans I 1. tammikuuta 1515 – 31. maaliskuuta 1547 Kaarle V:n pojanpojanpojanpoika Ranskan kuningas (Roi de France)
Grand Royal Coat of Arms of France.svg Clouet atelier Henri II Roi de France.jpg Henrik II 31. maaliskuuta 1547 – 10. heinäkuuta 1559 Frans I:n poika ja Ludvig XII:n pojanpoika Ranskan kuningas (Roi de France)
Grand Royal Coat of Arms of France.svg FrancoisII.jpg Frans II 10. heinäkuuta 1559 – 5. joulukuuta 1560 Henrik II:n poika Ranskan kuningas (Roi de France)
Grand Royal Coat of Arms of France.svg François Clouet 004.jpg Kaarle IX 5. joulukuuta 1560 – 30. toukokuuta 1574 Henrik II:n poika ja Frans II:n nuorempi veli Ranskan kuningas (Roi de France)
Grand Royal Coat of Arms of France.svg Henri3France.jpg Henrik III 30. toukokuuta 1574 – 2. elokuuta 1589 Henrik II:n poika ja Kaarle IX:n veli Ranskan kuningas (Roi de France)

Bourbon-hallitsijasuku (1589–1792)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Bourbon
vaakuna (kuninkaallinen)[1] hallitsija[1] hallitsija vuosina[1] kruunun perimysoikeus[1] titteli[1]
Grand Royal Coat of Arms of France & Navarre.svg Henry IV of france by pourbous younger.jpg Henrik IV 2. elokuuta 1589 – 14.toukokuuta 1610 Ludvig IX:n kaukainen jäkeläinen Ranskan ja Navarren kuningas
(Roi de France et de Navarre)
Grand Royal Coat of Arms of France & Navarre.svg LouisXIII.jpg Ludvig XIII 14. toukokuuta 1610 – 14. toukokuuta 1643 Henrik IV:n poika Ranskan ja Navarren kuningas
(Roi de France et de Navarre)
Grand Royal Coat of Arms of France & Navarre.svg Louis XIV of France.jpg Ludvig XIV 14. toukokuuta 1643 – 1. syyskuuta 1715 Ludvig XIII:n poika Ranskan ja Navarren kuningas
(Roi de France et de Navarre)
Grand Royal Coat of Arms of France & Navarre.svg Louis XV France by Louis-Michel van Loo 002.jpg Ludvig XV 1. syyskuuta 1715 – 10. toukokuuta 1774 Ludvig XIV :n pojanpojanpoika Ranskan ja Navarren kuningas
(Roi de France et de Navarre)
Grand Royal Coat of Arms of France & Navarre.svg Louis xvi.jpg Ludvig XVI 10. toukokuuta 1774 – 21. syyskuuta 1792 Ludvig XV:n pojanpoika Ranskan ja Navarren kuningas
(Roi de France et de Navarre)

Ranskan ensimmäinen tasavalta (1792–1804)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen tasavalta toimi vuosina 1792-1804 kunnes Napoléon Bonaparte kruunautti itsensä keisariksi

Bonaparten hallitsijasuku (1804–1814)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Bonaparte
vaakuna (kuninkaallinen)[1] hallitsija[1] hallitsija vuosina[1] kruunun perimysoikeus[1] titteli[1]
Grandes Armes Impériales (1804-1815)2.svg Napoleon I (by Anne Louis Girodet de Roucy-Trioson).jpg Napoleon I 18. toukokuuta 1804 – 11. huhtikuuta 1814 Ranskan keisari
(Empereur des Français)

Bourbonin hallitsijasuku (1814–1815)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Bourbon
vaakuna (kuninkaallinen)[1] hallitsija[1] hallitsija vuosina[1] kruunun perimysoikeus[1] titteli[1]
Coat of Arms of the Bourbon Restoration (1815-30).svg Lodewijk XVIII.jpg Ludvig XVIII 11. huhtikuuta 1814 – 20. maaliskuuta 1815 Ludvig XV :n pojanpoika Ranskan ja Navarran kuningas
(Roi de France et de Navarre)

Bonaparten hallitsijasuku (1815)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Bonaparte
vaakuna (kuninkaallinen)[1] hallitsija[1] hallitsija vuosina[1] kruunun perimysoikeus[1] titteli[1]
Grandes Armes Impériales (1804-1815)2.svg Napoleon I (by Anne Louis Girodet de Roucy-Trioson).jpg Napoleon I 20. maaliskuuta 1815 – 22. kesäkuuta 1815 Ranskan keisari (Empereur des Français)
Grandes Armes Impériales (1804-1815)2.svg 80 Napoleon II.jpg Napoleon II 20.maaliskuuta 1815 – 22. kesäkuuta 1815 Napoleon I:n poika Ranskan keisari (Empereur des Français)

Bourbonin hallitsijasuku (1815–1830)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Bourbon-suku
vaakuna (kuninkaallinen)[1] hallitsija[1] hallitsija vuosina[1] kruunun perimysoikeus[1] titteli[1]
Coat of Arms of the Bourbon Restoration (1815-30).svg Lodewijk XVIII.jpg Ludvig XVIII 7. heinäkuuta 1815 – 16.syyskuuta 1824 Ludvig XV :n lapsenlapsi Ranskan ja Navarran kuningas
(Roi de France et de Navarre)
Coat of Arms of the Bourbon Restoration (1815-30).svg Charles X Roi de France et de Navarre.jpg Kaarle X 16.syyskuuta 1824 – 2. elokuuta 1830 Ludvig XV:n lapsenlapsi Ranskan ja Navarran kuningas
(Roi de France et de Navarre)

Orléansin hallitsijasuku (1830–1848)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Orléans
vaakuna (kuninkaallinen)[1] hallitsija[1] hallitsija vuosina[1] kruunun perimysoikeus[1] titteli[1]
Coat of Arms of the July Monarchy (1831-48).svg Louis-Philippe de Bourbon.jpg Ludvig Filip 9.elokuuta 1830 – 24. helmikuuta 1848 Ludvig XIII:n kaukainen jälkeläinen. Ludvig XVI:n Ludvig XVIII:n ja Kaarle X:n kuudes serkku Ranskalaisten kuningas
(Roi des Français)

Ranskan toinen tasavalta (1848–1852)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ranskan toinen tasavalta
  • Ranskan toinen tasavalta oli vuosina 1848 -1852 kun tasavallan presidentti Louis-Napoléon Bonaparte kruunasi itsenänsä Ranskan keisariksi.

Bonaparte-hallitsijasuku (1852–1870)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Bonaparte
vaakuna (kuninkaallinen)[1] hallitsija[1] hallitsija vuosina[1] kruunun perimysoikeus[1] titteli[1]
Coat of Arms Second French Empire (1852–1870)-2.svg Franz Xaver Winterhalter Napoleon III.jpg Napoleon III 2. joulukuuta 1852 – 4. syyskuuta 1870 Napoleon I:n veljenpoika Ranskan keisari (Empereur des Français)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh Liste des monarques de France Liste, généalogie, frise des Rois et monarques de France. Democratie Royale. Viitattu 13.04.2013.