Ludvig XVIII

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ludvig XVIII
Ranskan kuningas
Valtakausi 8. heinäkuuta 1815 –
16. syyskuuta 1824
Edeltäjä Napoleon I (keisari)
Seuraaja Kaarle X
Valtakausi 6. huhtikuuta 1814 –
20. maaliskuuta 1815
Edeltäjä Napoleon I (keisari)
Seuraaja Napoleon I (keisari)
Syntynyt 17. marraskuuta 1755
Versailles, Ranska
Kuollut 16. syyskuuta 1824 (68 vuotta)
Pariisi, Ranska
Hautapaikka Saint-Denis’n basilika
Puoliso Marie Joséphine de Savoie
Koko nimi Louis-Stanislas-Xavier
Suku Bourbon (kapetingi-dynastia)
Isä dauphin Ludvig
Äiti Maria Josepha von Sachsen
Uskonto roomalaiskatolilaisuus
Nimikirjoitus
Ranskan monarkia (Kapeting-dynastia, Bourbon-haara)

Ludvig XVIII (17. marraskuuta 175516. syyskuuta 1824) oli Ranskan kuningas vuosina 1814–1824 lukuun ottamatta Napoleonin hetkellistä paluuta valtaan vuonna 1815. Hän oli Bourbon-sukua ja ensimmäinen Ranskan vallankumouksen jälkeisistä kolmesta Ranskan kuninkaasta.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ludvig XVIII, eli Louis-Stanislas-Xavier, oli vallankumousta edeltäneen kuninkaan Ludvig XVI:n veli. Hänen isänsä oli nuorena kuollut kruununprinssi Ludvig ja isoisänsä kuningas Ludvig XV. Hän pakeni maasta vallankumouksen pyörteissä 1791 ja asui Westfalenissa, kun Ludvig XVI teloitettiin 1793. Kruununperimyksessä seuraava, poikaikäinen Ludvig XVII ei koskaan hallinnut, vaan kuoli vankeudessa 1795, jolloin Louis julistautui maanpaosta käsin Ranskan kuningas Ludvig XVIII:ksi. Ludvig toivoi Ranskaan rajoitetusti perustuslaillista monarkistista järjestelmää. Hän siirtyi Euroopassa paikasta toiseen, asuen muun muassa Kuurinmaalla Jelgavan palatsissa ja asettuen lopulta Englantiin. Siihen mennessä Napoleon oli julistautunut keisariksi, ja uuden Bourbon-kuninkaan valtaannousu näytti epätodennäköiseltä. Napoleonin kukistuttua Ludvig XVIII nousi kuitenkin vuonna 1814 Napoleonin vastustajien tuella Ranskan hallitsijaksi, mutta hän joutui hyväksymään kuninkaan valtaoikeuksia vahvasti karsineen perustuslain (vuoden 1814 peruskirja). Ludvigin valtaanpaluu aloitti Ranskassa Bourbon-restauraatioksi kutsutun ajan.

Ludvigin pyrkimys lähinnä symbolisella tasolla häivyttää vallankumouksen merkitystä teki hänestä nopeasti epäsuositun. Napoleonin noustua uudelleen valtaan Ludvig pakeni Gentiin, mutta palasi Waterloon taistelun ja Napoleonin lopullisen tappion jälkeen kuninkaaksi. Tätä ”toista restauraatiota” seurasi etenkin Ranskan eteläosissa kuningasmielisten terrori Napoleonia kannattaneita kohtaan. Kuningas ja hänen ministerinsä vastustivat julkisesti väkivallantekoja, mutta eivät käytännössä tehneet paljoakaan niiden estämiseksi. Ludvigin ministerit olivat aluksi suvaitsevia, mutta hallinto muuttui myöhemmin konservatiivisemmaksi.

Ludvig XVIII kuoli 16. syyskuuta 1824 ja häntä seurasi hänen veljensä Kaarle X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ludvig XVIII.
Edeltäjä:
Napoleon I (Ranskan keisarina)
Ranskan kuningas
1814–1815
Seuraaja:
Napoleon I (Ranskan keisarina)
Edeltäjä:
Napoleon I (Ranskan keisarina)
Ranskan kuningas
1815–1824
Seuraaja:
Kaarle X