Kylpylä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kylpylä on paikka, jossa oleskellaan vesialtaissa virkistäytymisen tai terveyden takia. Kylpylöissä käyminen on sosiaalista toimintaa.[1] Tarjolla on yleensä myös monenlaisia hoitoja, kuten hierontaa sekä kasvo-, vartalo-, käsi- ja jalkahoitoja.[2][3] Ensimmäiset kylpylät perustettiin kuumien lähteiden tai mineraalipitoisten vesien äärelle.[4][5]

Perinteisiä kylpyläkulttuuripaikkoja ovat olleet Japani ja muinainen Rooman valtakunta. Antiikin Rooman kylpylöistä käytettiin nimitystä termit.[1] Rooman vallan aikana rakennettiin käytännössä jokaisesta valtakunnan kaupungista kylpylä tai kylpylöitä. Monet kaupungit kuten Tivoli Italiassa tai Bath Englannissa ovat syntyneet ja kasvaneet juuri kylpylänsä ansiosta.

Islaminuskoiset maat perivät Rooman valtakunnan kylpyläperinteet, mistä alkoi esimerkiksi Turkin ja Marokon kylpemisen ja kylpylöiden pitkä historia. Roomalaisen kylpyläperinteen perillisiä on esimerkiksi turkkilainen sauna ja hammam. Muslimien Espanjan valloituksella 700-luvulla ja myöhemmällä Itä-Euroopan valloituksella oli merkitystä myös paikalliseen kylpyläkulttuuriin. Keskiajalla kylpyläperinne oli unohduksissa, mutta uudella ajalla ja erityisesti teollisen vallankumouksen luoman uuden vauraan keskiluokan myötä alkoi niiden uusi nousukausi.

Suomessa sauna on hoitanut kylpylän sosiaalista ja kulttuurillista tarvetta.[1] Muutaman kartanokylpylän jälkeen enemmässä määrin kylpylöitä alettiin rakentaa 1970-luvulla sotaveteraanien kuntoutuskeskuksiksi. 1990-luvulla alkoivat viihdekylpylät tulla muotiin vesiliukumäkineen ja allasbaareineen. Samalla monia perinteisiä kunnallisia uimahalleja on muutettu pienoiskylpylöiksi.

Suomalaisia kylpylöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppalaisia kylpylöitä ja kylpyläkaupunkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c A brief history of Spa Spafinder. Viitattu 6.10.2012.
  2. Hoidot ja hyvinvointi Tampereen Holiday Spa. Viitattu 6.10.2012.
  3. Kylpylä ja hoidot Haikko. Viitattu 6.10.2012.
  4. History Hot Springs. Viitattu 6.10.2012.
  5. Britain's only natural thermal spa Bath Spa. Viitattu 6.10.2012.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.