Nummela

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo Vihdin taajamasta. Muista merkityksistä katso Nummela (täsmennyssivu).
Vihdin sijainti Suomen kartalla

Nummela on Vihdin kunnan suurin taajama ja hallinnollinen keskus. Se sijaitsee valtateiden 1, 2 (Porintie) ja 25 väliin jäävässä kolmiossa Luoteis-Uudellamaalla 44 kilometrin päässä Helsingistä. Asukkaita Nummelassa on noin 12 000 (2007)[1] ja asukasluku kasvaa jatkuvasti Helsingin läheisyyden ansiosta.

Kuva Nummelan keskustasta

Nummela syntyi Hanko–Hyvinkää-radan varrelle 1800-luvun lopulla ja sai nimensä rautatieasemasta, joka nimettiin läheisen kestikievarin mukaan. Varsinaisesti Nummelan ydinalueet sijaitsevat vanhojen Härköilän ja Ridalin kylien alueilla.

Nummelassa on harrasteilmailukäytössä oleva lentokenttä (EFNU). Nummelaan suunnitellaan ELSA-rataa tai kaupunkirataa, joka kulkisi Espoon keskuksesta Nummelaan ja jatkaisi Lohjalle ja mahdollisesti Saloon nykyisen huonokuntoisen rantaradan oikaisuna.[2]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nummelan keskustassa ja keskustan tuntumassa on useita asuinkerrostaloja, liiketiloja sekä julkisia tiloja. Rivitalo- ja omakotitaloasuminen keskittyvät keskustan ulkopuolella sijaitseviin asuinalueisiin, kuten Wanhaan Nummelaan, Hiidenrantaan, Enärantaan, Lankilaan ja Huhdanpeltoon. Nummela sijaitsee kahden järven, Hiidenveden ja Enäjärven, välissä, josta johtuen laajeneminen on ollut lähinnä pitkittäissuuntaista, harjua myötäilevää. Nummelassa on kahdet liikennevalot, muuten liikenne on ratkaistu kiertoliittymin. Asemakaavaltaan Nummela ei ole symmetrinen.

Nummelanharjulla sijaitsee Suomen normaaliperusviiva. 864 metrin mittaista "viivaa" käytetään avuksi karttojen tekemisessä ja etäisyydenmittauslaitteiden kalibroinnissa.[3]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nummelassa sijaitsee kolme peruskoulua: Nummelan koulu (luokat 1–6), Kuoppanummen koulukeskus (luokat 1–9) ja Nummelanharjun koulu (luokat 7–9). Nummelan taajamassa annetaan perusopetuksen lisäksi toisen asteen opetusta. Vihdin lukio on noin 500 oppilaan koululaitos, joka sijaitsee Nummelanharjulla.

Syksyllä 2007 Vihdin kirkonkylässä sijainnut Vihdin yhteiskoulun lukio ja Nummelan lukio lakkautettiin ja ne muodostavat yhdessä uuden (1.8.2007 toimintansa aloittaneen) lukion. Uusi lukio sijaitsee Nummelan lukion yhteyteen laajennetuissa tiloissa.

Länsi-Uudenmaan koulutuskeskuksen osana toimivassa Nummelan ammattikoulussa voi opiskella kulttuuri-, tekniikan-, tai palvelualaa. Muuta opetusta edustavat Innofocus-aikuiskoulutuskeskus, kansalaisopistomuotoinen Hiiden opisto, Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto ja kuvataidekoulu.

Nummelassa sijaitsee Vihdin pääkirjasto, seurakuntatalo kappeleineen, Veikko Hellen tori, uimahalli. Nummelan ollessa Vihdin tärkein kasvukeskus taajamaan on syntynyt kattavat peruspalvelut sekä lisäksi joitakin erityispalveluja. Suuria päivittäistavarakauppoja on kaksi ja pieniä ostoskeskuksia neljä. Lisäksi Nummelassa on useita yksittäisiä erikoisliikkeitä.

Nummela on Vihdin kunnassa hallinnollisesti tärkein keskus. Nummelassa sijaitsee Vihdin kunnanvirasto, sekä lisäksi Vihdin kunnanvaltuusto kokoontuu usein Nummelan lukion tiloissa. Nummelassa sijaitsee myös suurin osa Vihdin kunnan tarjoamista palveluista: nuorisokeskus, päiväkerhot, päiväkoti, perusopetus, kunnan tukema vanhainkoti, terveyskeskus, kuntosali sekä liikuntahallit ja -kentät.

Kuuluisia nummelalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]