Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista)/Arkisto4

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Replacement filing cabinet.svg Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua. Luettelo kaikista arkistoista löytyy hakemistosta.

Estoista[muokkaa wikitekstiä]

Jouduin eilen estolistalle ilman omaa syytäni ja huomasin muutaman epäkohdan estoihin liittyen. Estoviestissä kehotetaan ottamaan yhteyttä ylläpitäjään, jos ei ole omasta mielestään ansainnut estoa. Mutta estolistalla ollessa ei pysty kirjoiittamaan vestejä ylläptäjien keskustelusivuille. Lisäksi hyvin pienellä osalla ylläpitäjistä on sivuillaan sähköpostiosotetta. Mielestäni estoon joutuessa täytyisi olla mahdollista kirjoittaa viestejä keskustelusivuille tai kaikilla ylläpitäjillä tulisi olla omalla sivullaan sähköpostiosoite, johon voisi ottaa yhteyttä ongelmatilanteessa. Eikä avaruusestoja tulisi käyttää, koska kuten minun tilanteessakin tuli todistetuksi estolistalle voi joutua samalla viattomiakin. --ELLusKa_86 1. lokakuuta 2006 kello 10.41 (UTC)

Valitettavasti avaruusestoja on toisinaan pakko käyttää poikkeuksellisen laajamittaisen vandalismin takia. Mikä avaruusesto nyt oli kyseessä? Oliko kyseessä se, jonka MikkoM eilen illalla poisti [1]? Koko homma muuten hoituisi helpoiten, kun joku tekisi siitä levykevandaalista nyt sen rikosilmoituksen, josta oli aikoinaan kovasti puhetta... --Jetman 1. lokakuuta 2006 kello 10.45 (UTC)
Pyydään kokeilemaan upouutta neitseellistä mallinetta malline:tapavandaali. Ei siitä ainakaan haittaa voi olla.--Teveten 1. lokakuuta 2006 kello 10.56 (UTC)
Voisihan tuota kokeilla, mutta itse asiassa epäilen, että kyseistä henkilöä ei tuollainen hiljennä, ks. esim. [2]. Internetissä on ymmärtääkseni mahdotonta tehdä rikosilmoitusta tietämättä tapahtumapaikkakuntaa. Jos aiomme hoitaa ongelman tällä tavoin, jonkun pitäisi siis vaivautua tekemään ilmoitus ihan perinteisellä tavalla... --Jetman 1. lokakuuta 2006 kello 11.00 (UTC)
No, jos malline ei auta, niin sitten se ei auta, mutta suosittelen kokeilemaan, ei voi käsittääkseni hävitä mitään.--Teveten 1. lokakuuta 2006 kello 11.02 (UTC)
Pointti ei ole se, tehdäänkö rikosilmoitus vai ei. Jos ko. malline pelotevaikutuksellaan hiljentää yhdenkin vandaalin, niin silloin se on moninkertaisesti vaatimansa levytilan arvoinen. --Teveten 1. lokakuuta 2006 kello 11.06 (UTC)
Ei auttanut ainakaan mainitsemaani tapaukseen... [3]. --Jetman 1. lokakuuta 2006 kello 16.12 (UTC)
:D --Teveten 1. lokakuuta 2006 kello 17.32 (UTC)
Avaruusestoja käytettäessä vain anonyymit pitäisi estää. Joku on siis mokannut. Mitään ongelmaa ei ole, jos kaikki tekevät eston oikein. (Ja eikö omalle keskustelusivulle voi kirjoittaa, vaikka olisi estetty?) – linnea 1. lokakuuta 2006 kello 10.46 (UTC)
Ei voi, mutta useimmilla ylläpitäjillä on käytössä oleva sähköpostiosoite, johon voi lähettä viestiä painamalla vasemmassa sivupalkissa olevaa nappia. Tätä alkuperäinen kirjoittaja ei varmaankaan ollut huomannut. --Jannex 1. lokakuuta 2006 kello 10.57 (UTC)

Toivottavasti ylläpitäjät jatkossa osaavat käyttää esto-sivua oikein. Siellä on raksi "estä vain anonyymit"... – linnea 1. lokakuuta 2006 kello 11.07 (UTC)

Totta tosiaan. En ollut koskaan kiinnittänyt sivupalkin teksteihin huomioita, jossa ne sähköpostit näyttää olevan melkein joka ylläpitäjällä. Toivomuksenani olisi vain ettei viattomia joudu avaruuseston mukana estolistalle. Eihän tästä kyllä kovin suurta haittaa koitunut, mutta tulevaisuuden kannalta olisi hyvä, jos estoja pystyisi muokkaamaan siten, että pystyy kirjoittamaan edes esimerkiksi omille keskustelusivuilleen tai ylläpitäjän keskustelusivulle, joka on eston laittanut.--ELLusKa_86 1. lokakuuta 2006 kello 12.24 (UTC) Ps. saako udella mistä levykevandaalissa on kyse?--ELLusKa_86 1. lokakuuta 2006 kello 12.27 (UTC)
Toki ;). Pitkäaikainen (pari vuotta mellastanut) sotkija, joka oli täällä muuten viimeksi pari minuuttia sitten [4][5]... tulee jatkuvasti uusilla IP-osoitteilla eivätkä ainakaan tavalliset estot näytä siihen tehoavan. --Jetman 1. lokakuuta 2006 kello 12.33 (UTC)
Kaikki ylläpitäjät eivät ole kuitenkaan määritelleet itselleen sähköpostiosoitetta. Mielestäni olisi hyvä, jos jokainen ylläpitäjä asettaisi sähköpostiosoitteen. Jos ylläpitäjä antaa estoja, pitäisi niistä olla mahdollisuus myös valittaa. --Hasdrubal 1. lokakuuta 2006 kello 12.30 (UTC)
[6]--Teveten 1. lokakuuta 2006 kello 12.55 (UTC)
Käynpä ylläpitäjät läpi.. --Harriv 1. lokakuuta 2006 kello 12.52 (UTC)
Seuraaville ylläpitäjille ei voi lähettää sähköpostia: Aulis Eskola, Cimon Avaro, Emhoo, Farside, Hapsiainen, Hippophaë, Höyhens, Ism, Jannev, Jetman, Jpta, J. Pitkä, Linnea, Myrtti, Samulili, Tve4, Vkem, Vzb83. Siitä meneekö viestit perille ei ole (ainakaan vielä) havaintoa. Pitäisikö sähköpostistatus merkata ylläpitäjälistaan vai mikä olisi hyvä tapa? --Harriv 1. lokakuuta 2006 kello 13.10 (UTC)
Kyllä se tänne ainakin tuli. Vähän kyllä hämmästyttää miten moni on jättänyt sähköpostin antamatta. --Hasdrubal 1. lokakuuta 2006 kello 13.27 (UTC)
Tuota. "Sinun pitää olla kirjautuneena sisään ja käyttäjätiedoissasi on oltava sähköpostiosote, että voisit lähettää sähköpostia." Jos on joutunut (aiheetta) bannatuksi, ei kai pääse lisäämään omaakaan sähköpostiosoitettaan ? --Tappinen 1. lokakuuta 2006 kello 13.34 (UTC)
Ei tietoa, mutta eikö sellaisessa tapauksessa voi ottaa fi.wikin ylläpitäjään yhteyttä vaikka en.wikissä? --Jetman 1. lokakuuta 2006 kello 13.36 (UTC)
Banni ei tietääkseni estä kuin sivujen muokkaamisen. Asetuksia voinee muuttaa ja sähköpostia lähettää normaalisti. (Estetty näkee muokkaamista yrittäessään tämän viestin.) --Hasdrubal 1. lokakuuta 2006 kello 13.37 (UTC)
En löytänyt en-wikistä ohjetta, pitäisikö kaikilla ylläpitäjillä olla sähköposti asetettuna, mutta eikö "lähetä sähköpostia ylläpitäjälle" epäsuorasti viittaa siihen? -tKahkonen 5. lokakuuta 2006 kello 17.00 (UTC)
Mistäs saakka tuolla on tuollainen varmennusjuttu ollut? Minä olen ollut siinä uskossa että mulle voi lähettää wikin kautta mailia, jos on tarvis. Ja yhteyttä minuun saa kyllä ilman wikiäkin, kuten eLLuska tekikin lauantaina kotisivujeni vieraskirjan (joka yksityisviestiä lähettäessä oikeasti lähettää minulle sähköpostia) kautta. --Myrtti <3 5. lokakuuta 2006 kello 17.07 (UTC)
Maaliskuusta kai. [7] --Hasdrubal 5. lokakuuta 2006 kello 17.11 (UTC)
No ilmankos. Voi hyvinkin olla että muutama muukin ylläpitäjä on jäänyt ilman tietoa tästä uudistuksesta. --Myrtti <3 5. lokakuuta 2006 kello 17.15 (UTC)
Itse pääsin silloin estossa ollessani lisäämään oman sähköpostiosoitteeni ja muutenkin omia asetuksia pystyy muokkaamaan.--ELLusKa_86 5. lokakuuta 2006 kello 17.35 (UTC)
Käyttäjätunnukset estävät avaruusestot olivat minun erheeni. Jatkossa laitan oikeat ruksit pohjaan, jolloin sivullisten uhrien määrä pienenee huomattavasti. Mitä tulee avaruusestoihin yleensä, niin ne ovat valitettavasti välttämättömiä eikä niistä voi luopua. —MikkoM () 1. lokakuuta 2006 kello 16.30 (UTC)

Kerran olin kirjastossa koneella. Meinasin muokata yhtä sivua, mutta sitten huomasinkin että minut oli estetty. Siis joku oli vandalisoinut sillä koneella Ip-osoitteella ja jollain tunnuksella joten en päässyt muokkaamaan koska ip-osoite oli estetty. Jos ylläpitäjät estää jonkun Ip-osoitteen joka on yleisessä käytössä, eikö sitä voisi tehdä niin että estää sen tunnuksen joka on vandalisoinut, anonyymit ja estää tunnusten luonnit. Ymmärsittekö? Näin minä olisin päässyt wikipediaan muokkaamaan.. --Latka 5. lokakuuta 2006 kello 15.39 (UTC)

On mahdollista estää, jokin ip ilman, että käyttäjätunnuksien muokkaus estyy.--MiPe (wikinät) 6. lokakuuta 2006 kello 15.22 (UTC)
Toivoisin näin tehtävän. Olen itsekin joskus kirjastossa ollessani joutunut blokatuksi.--Teveten 8. lokakuuta 2006 kello 11.31 (UTC)
Aiheeseen viitaten, tänään jäi allekirjoittaneella koulussa vahingossa käyttäjätunnus sisään Wikipediaan, enkä ilmeisesti ole kys. koneelle pääsemässä n. viikkoon (<- loggaamaan ulos). Ja koulun suunnalta tulee aika paljon vandalisointia, että toivoisin, että jos tältä käyttäjätililtä vandalisointia tulee, niin estettäisiin IP-osoite käyttäjätunnuksen sijaan, hehheh... –skaven 10. lokakuuta 2006 kello 17.21 (UTC)
Vastaat itse kaikista tunnuksellasi tehdyistä muokkauksista. Jos et ruksinut pysyvän evästeen kohtaa, kirjautumisesi vanhenee automaattisesti muutaman tunnin kuluessa. --kompak 10. lokakuuta 2006 kello 20.32 (UTC)
Pääsin koneelle loggaamaan itseni ulos, no problem anymore. –skaven 11. lokakuuta 2006 kello 13.26 (UTC)
Entä nämä "estokoodit" (sockpuppet yms.), mistä ne saa selville? Sockpuppettia kyselisin.
Itselleni tapahtui sama juttu kuin alkuperäiselle kirjoittajalle, joten ajattelin, että jonkinlainen yksityisviesti toiminto olisi hyvä niin, että sitä voi käyttää vaikka olisi saannut sille ip-osoitteelle eston. --Lassi05 25. joulukuuta 2006 kello 12.07 (UTC)
Ei taida olla lähiaikoina tulossa tuollaista ominaisuutta, mutta yleensä esto jos se on laajin mahdollinen (sekä kirjautuneet että anonyymit käyttäjät ja uusien tunnusten luonti) on hyvin lyhyt ellei kyseessä ole avoin välityspalvelin (jotka ovat kiellettyjä). Tällä hetkellä tosin on niin että taitaa ainoa pikaviestimahdollisuus olla #wikipedia-fi freenodessa (IRC:ssä) jossa notkuu melkein aina ainakin yksi ylläpitäjistä. --Agony (403) 25. joulukuuta 2006 kello 12.37 (UTC)

Väärän tiedon poistaminen???[muokkaa wikitekstiä]

Poistin eilen (11.10.-06) väärän tiedon Juha Jokinen urheiluselostaja -sivulta, mutta tänään se on jo lisätty sinne takaisin! MIKSI? Alla kyseinen artikkeli ja väärä tieto koskee Matti Nykäsen Calgaryn olympialaisten hypyn selostamista. Juha Jokinen EI selostanut kyseisissä kisoissa mäkihyppyä, ainakaan omien sanojensa mukaan. Häntä haastateltiin Etelä-Karjalan radiossa, ja häneltä kysyttiin kyseisestä selostuksesta. Hän vastasi, ettei ikävä kyllä päässyt kokemaan sitä iloa.


Juha Jokinen (s. 10. lokakuuta 1937, Nurmijärvi) on eläkkeellä oleva suomalainen urheiluselostaja.

Jokinen aloitti pitkän televisio-uransa Yleisradion freelance-toimittajana vuonna 1961. Vuodesta 1979 Jokinen toimi Yleisradion vakituisena toimittajana vuoteen 1993 saakka. Selostajan uransa Jokinen lopetti vuoden 1992 Barcelonan kesäolympialaisiin.

Kimaltelevista koruistaan ja kestorusketuksestaan tunnettu Jokinen muistetaan useiden suurien suomalaisten urheiluhetkien, kuten Tapio Korjuksen Söulin olympialaisten kultamitaliheiton ja Matti Nykäsen Calgaryn olympialaisten kultamitalihypyn, selostajana. Hän toimi myös useiden vuosien ajan YLE:n selostajana Wimbledonin tennisturnauksessa.


Ani Malmi, YLE/Etelä Karjalan Radio Kommentin jätti 193.65.105.175 (keskustelu – muokkaukset).

Väitteitä poistettaessa, ja yleensä muutenkin, kannattaa kirjoittaa yhteenvetokenttään lyhyt selitys sille miksi väite on poistettu. Esimerkiksi tässä tapauksessa muutoksesi kumonnut käyttäjä on todennäköisesti olettanut, että artikkeli oli vandalisoitu, kun mistään ei ilmennyt, että poiston syy oli tiedon virheellisyys. Mitä ilmeisemmin väärinkäsitys siis. --Hasdrubal 12. lokakuuta 2006 kello 09.31 (UTC)


Oho olipa nopeaa toimintaa. Kiitti ja jatkakaa hyvää työtä

Ani Kommentin jätti 193.65.105.175 (keskustelu – muokkaukset).

siirsin tämän tekstin myös sivulle Keskustelu:Juha Jokinen (urheiluselostaja)--Teveten 12. lokakuuta 2006 kello 09.36 (UTC)


Kyllä, poistaja olin minä. Kun IP-numerolla tulee muutoksia, epäilys vandalismista on lujassa. Kannattaa ottaa käyttöön käyttäjätunnus, jolloin ongelmia ei tule kenenkään kannalta. Mutta hyvä että asia selvisi. Ilmeisesti Ani tietää;) --Ulrika 12. lokakuuta 2006 kello 09.38 (UTC)
Tai oikeastaan tämänkaltaisen tiedon(poiston) yhteyteen kannattaa kirjoittaa selite yhteenvetoon, esimerkiksi "Juha Jokinen kertoi Etelä-Karjalan radion haastattelussa xx.xx.2006, ettei selostanut ko. tapahtumaa". --TBone 12. lokakuuta 2006 kello 09.41 (UTC)

Uusia logoja[muokkaa wikitekstiä]

Metassa on käynnissä viimeinen vaihe uusien logojen valinnassa Wikikirjastolle, Wikiyliopistolle ja Wikisanakirjalle. Äänestämään. --Neofelis Nebulosa (моє обговорення) 16. lokakuuta 2006 kello 02.25 (UTC)

Elonetin tietokannan numerointi muuttunut?[muokkaa wikitekstiä]

Elonet-palvelu näyttäisi muuttaneen jossain vaiheessa näyttelijöiden numeroinnin, mikä on kyllä aika käsittämätön tempaus tuollaiselta palvelulta. Korjasin jo muutamaa artikkelia, mutta esim. artikkelin Kalevi Kahra linkki osoittaa nyt Dajan Ahmetovin tietoihin. Harmi, ettei Elonet-h-mallinetta ole ehditty vielä juurikaan käyttää; nyt pitää vain googlailla korjattavia artikkeleita. --Silvonen 16. lokakuuta 2006 kello 05.56 (UTC)

Harmillista. Eli kannattaa korjata aina kun tulee eteen. Elonet-h -mallineen värkkäsimme Ekebin kanssa yhteistyönä vasta tänä viikonloppuna, sellaista kun ei vielä ollut. Elokuville tarkoitettu Elonet-malline ei näyttänyt myöskään olevan vielä kovin runsaassa käytössä. --TBone 16. lokakuuta 2006 kello 06.01 (UTC)
En taida osata käyttää. Kopioidaanko se mallineen muokkaussivulta? Ja siihen haetaan id ja nimi? --Ulrika 16. lokakuuta 2006 kello 06.34 (UTC)
Ei kopioida vaan artikkeliin lisätään esimerkiksi Aake Kallialan tapauksessa (ks. ko. artikkeli) pelkästään rivi {{elonet-h|id=3486|nimi=Aake Kalliala}}. Nimi on tietty näyttelijän nimi ja id on Aake Kallialan Elonet-sivun osoitteesta http://www.elonet.fi/name/nm3486/ löytyvä numero. Sama elokuvien kanssa mutta mallineen nimi (ja edellä mainittu "koodirivi") on elonet ilman h-kirjainta. --TBone 16. lokakuuta 2006 kello 06.53 (UTC)
Tässä on nyt varmaankin jotakin salatiedettä jota en ymmärrä. Missä tuo rivi on ilmoitettu? Siis muualla kuin viestissäsi? Nyt vihdoin ymmärsin. Tietotekniikkatumpelolle tämä puoli Wikipediasta on yhtä suossa rämpimistä. --Ulrika 16. lokakuuta 2006 kello 07.14 (UTC)
Lähetin Elonetin tekijöille palautetta ja toivoin, että pitäisivät numeroinnin jatkossa muuttumattomana. Muutenhan linkittäminen menee ihan mahdottomaksi. --Silvonen 16. lokakuuta 2006 kello 08.04 (UTC)
Sain vastauksen: ”Henkilöiden ID-numerointi voi tosiaan muuttua Elonetissa, lähinnä silloin, jos kohdistuslogiikkaa muutetaan, tai kuten kesällä jouduimme tekemään, välistä poistetaan tietueita jotka ovat ennen jääneet poistamatta. Tällöin kaikki loput ID:t ovat numeroituneet uusiksi.” Esitin vielä uudestaan toiveeni numeroiden muuttumattomuudesta. Muutenhan meillä on edessä toistuvat korjaustalkoot tai Elonet-linkkien poisto. --Silvonen 16. lokakuuta 2006 kello 08.38 (UTC)
Outo asenne Elonetin tekijöillä. Sehän on lähteenä suorastaan käyttökelvoton noine muutoksineen. Kyllä pitäisi tuntea vastuunsa, kun tuollaista tietoarkistoa tekee. --Ulrika 16. lokakuuta 2006 kello 08.43 (UTC)
No kieltämättä... Ilmeisesti heillä ei ole tietokantoihin perehtynyttä ylläpitäjää sillä ID on asia jonka täytyy pysyä kertakäyttöisenä, muuten edessä on ennemmin tai myöhemmin totaalinen tietokannan levähtäminen. --Agony (403) 16. lokakuuta 2006 kello 08.47 (UTC)
Ajattelematonta toimintaa elonetiltä.. mutta tämän vuoksi on enemmän kuin järkevää käyttää elonet-h -mallinetta (tai mitä tahansa mallinetta) sillä sen avulla on kuitenkin helppo etsiä artikkelit joissa on linkki elonetiin, käyttämällä "Tänne viittaavat sivut" -mahdollisuutta. --Anr 22. lokakuuta 2006 kello 14.20 (UTC)
Oelt näköjään uurastanut niiden parissa. Hieno homma.--Ulrika 22. lokakuuta 2006 kello 15.42 (UTC)
Eihän niitä tietueiden id-numeroita tarvitsisi koskaan näyttää ulkomaailmalle. Fiksuinta olisi käyttää selväkielisiä url-osoitteita, vaikkapa http://www.elonet.fi/name/aake_kalliala/ . Aika monissa muissakin verkkopalveluissa on sama asenne kuin Elonetissä, mikä osoittaa kyllä melkoista ylimielisyyttä ja lyhytnäköisyyttä. --Cuprum 25. marraskuuta 2006 kello 15.36 (UTC)

Ilmastointiteippi[muokkaa wikitekstiä]

Tässä artikkelissä väitetään, että ilmastointiteippi on muusikoiden suosiossa. Miten niin? Ja mistä tämä lähde on peräisin? Qing7 17. lokakuuta 2006 kello 11.58 (UTC)

Väitteen perään voi laittaa lähde? merkinnän, ja jos lähdetietoa ei ala kuulua kohtuullisen ajan kuluessa (vaikkapa kuukausi), väitteen voi poistaa. Voi tietysti olla että tällaiselle väitteelle ei löydy mitään lähdettä, vaikka se olisikin paikkansapitävä. --Alphaios 17. lokakuuta 2006 kello 12.17 (UTC)
Luin kyseisen artikkelin ja minusta siinä ei ole mitään kummallista; jos reissussa sattuu jotakin vahinkoa, teipillä paikataan. Ei siihen sen kummempaa lähdettä tarvita kuin terve järki. Tuntuu että lähdevaatimukset menee välillä naurettavuuksiin. Jos ei muuta niin pitää soittaa jollekin roudarille. --Ulrika 17. lokakuuta 2006 kello 12.24 (UTC)
Jonkinasteisena muusikkona voin kertoa, että kaiken maailman letkut ja johdot vahvistetaan tarvittaessa jesarilla (=ilmastointiteippi). Niitä piusseja kanssa teippaillaan aika ahkerasti lattiaan jesarilla. Itse korjailen joskus rumpujani jesarilla ja liimailen kaiken maailman demppausrätit jesarilla. Listaa voisin jatkaa loputtomiin... --Erkkimon (Kom och gråta!) 23. lokakuuta 2006 kello 16.10 (UTC)
Roudarin teippi on käsitteenä tunnettu Suomessa 1970-luvun alusta saakka. Ja yhtä kauan sitä on saanut ostaa musiikkiliikkeistä tällä nimellä. Tämä on yleistä tietoa. Sen sijaan ainakaan alkuvaiheessa kaikki eivät välttämättä tienneet, että tavara on samaa kuin mitä käytetään ilmastoinnissa. Jos lähteen välttämättä tarvitset, niin tietääkseni idean Suomeen toi Matti Sarapaltio. --Sumafi 23. lokakuuta 2006 kello 16.49 (UTC)
Tähän kuitenkin sellainen tarkennus, että varsinainen ilmastointiteippi (jota myydään esim. rautakaupoissa ja marketeissa) on aikamoista liisteriä eivätkä (ainakaan kaikki) ammattilaiset sitä juuri käytä. Se jättää esimerkiksi johtoihin ja pintoihin aika pahoja liimajälkiä. Sen sijaan käytetään liimaltaan vähemmän tarttuvia, pinnaltaan usein mattamaisempia ja muiltakin ominaisuuksiltaan roudauskäyttöön sopivampia teippejä eri värisinä. En ole kuullut kenenkään niitä ilmastointiteipeiksi kutsuvan, mutta nimiä toki voi olla useita. --Jjh 24. lokakuuta 2006 kello 08.44 (UTC)
Kyllähän totuus on että "roudarin"teippi ja ilmastointi teippi ovat erilaisia liima-ja runkoaineeltaan, nykyään jopa tämä vahvempi ilmastointi teippi on joissakin suomen osissa kielletty paloturvallisuuspykälien tulkintojen mukaan (tekee paikallinen rakennusvalvontaviranomainen yhdessä palopäällikön kanssa (molemmat ovat oikeassa, tai toinen, molempien nimet tarvitaan todistuksiin joka

tapauksessa. Aina voi viranomainen vaatia parempaa mitä asetus sanoo). Sori meinasin eksyä aiheesta, roudarinteipin liima ei sisällä ns.vulkanoivia kemikaaleja. roudarinteipin runko on ohuemmasta materiaalista sekä runkoa vahvistavaa lasikuitukudosta on noin 30% ilmastointiteippiin verraten. Lähde 3M "ei muut siellä tiedä kuin tuontanto"

Tämä menee nyt aivan lillukanvarsissa näpertelyn puolelle, mutta vahvistekuidut ovat jonkin sortin muovia (vinyyliä olettaisin), eivät lasikuitua. Niiden kuuluu olla tiukkoja mutta joustavia (venyviä) jotta teippi saavuttaa ylivertaisen muokkautuvuutensa. Muuten se olisi kelvoton tiivistämään muita kuin täysin viivasuoria ilmastointivirityksiä. Useimmiten letkut kuitenkin kiemurtelevat hiukan, ja siksi on hyvä että teippikin saadaan kiemurtelemaan. -- Cimon Avaro, hiljainen seiväshyppääjä 30. tammikuuta 2007 kello 08.51 (UTC)

Showpainijat[muokkaa wikitekstiä]

Olen tässä tehnyt showpainijoista artikkeleja ja laittanut ne ihmisten paininimille, esim. Finlay, Bobby Lashley, Batista jne... En-wikissä ne ovat painijoiden oikeilla nimillä ja paininimistä on uo:t. Joissain se taas on kuten nyt täällä ja joissain kuten en-wikissä. Pitäisikö painijat olla oikeilla nimillä vai niin kuin nyt, paininimillä joilla heidät tosin paremmin tunnetaan? --Kouluhai ۞ 19. lokakuuta 2006 kello 07.43 (UTC)

Vakiintuneella nimellä. Tony Halmeesta on turha tehdä artikkelinimellä Viikinki, kun taas toisaalta joku toinen, vain showpainissa esiintynyt tunnetaan nimenomaan vain taiteilijanimellä. Vastaus siis joko tai (IMO) :) --Agony (403) 19. lokakuuta 2006 kello 07.47 (UTC)
Jos painijalla on muutakin uraa, jossa häntä ei tunneta paininimellä, silloin on varmaan parempi käyttää oikeaa nimeä. -Samulili 19. lokakuuta 2006 kello 07.49 (UTC)
Ok. --Kouluhai ۞ 19. lokakuuta 2006 kello 09.50 (UTC)
Muista tarvittaessa maltilliset uudelleenohjaukset, koska näitä tunnettuja nimiä, lempinimiä tai nimien lyhenteitä saattaa olla useita samalla painijalla. Eli näin lähinnä tunnetuimpien tapauksessa: Rob Van Damiin pitäisi mielestäni olla uo. myös RVD:stä, Booker T johtaa luonnollisesti King Bookeriin ja Mick Foleylle pitäisi löytyä uo. nimistä Mankind ja Cactus Jack... Noin hypoteettisinä esimerkkeinä. --Jaakonam 19. lokakuuta 2006 kello 12.51 (UTC)
Hoidettu. --Kouluhai ۞ 19. lokakuuta 2006 kello 15.45 (UTC)

Henkilön redirektointi tapahtumaan[muokkaa wikitekstiä]

Huhtiniemen joukkohautoihin on redirektoitu Toivo Tapanainen. Hän liittyy em. aiheeseen, mutta nyt tämä järjestely estää sen, että Toivo Tapanaisesta voisi kirjoittaa mitään. Hänhän on ollut sotatuomarina jo kansalaissodan aikaan! Tapanaisen talon palo Lappeenrannassa sopisi henkilön sivulle mieluummin kuin Huhtinniemen joukkohautoihin, sillä ei sillä liene mitään yhteyttä?

Sama pätee tietenkin muihinkin henkilöihin ja tapahtumiin. --Kommentin jätti Ilkant (keskustelu – muokkaukset).

Kuka tahansa voi purkaa redirectin jos se tuntuu aiheelliselta. Sen pääsee muuttamaan esimerkiksi klikkaamalla ohjatun sivun yläreunassa olevaa pienellä präntillä olevaa alkuperäiseen hakusanaan osoittavaa linkkiä, tai kirjoittamaan halutun sivun www-osoitteen loppuun &redirect=no. --Myrtti <3 21. lokakuuta 2006 kello 04.15 (UTC)

j.p. sipilä[muokkaa wikitekstiä]

wikisevä sikisevä lapsukainen 2 Lokakuu 17th, 2006

ei auttanut… yhdestä äänestä kiinni ja 4 hylätystä… eli wikistit päättivät, että olen roskaa… onneksi en usko heitä. uskon heitä, jotka uskovat, että roskakin on jotain, joka omasta huomaamattomasta paljoudestaan pälkähtää välillä esiin. olen tyytyväinen tähän tulokseen, sillä ymmärrettyäni wikipedian toimintaperiaatteen, jossa näistä aiheista mitään tietämättömät hylkäävät kentällä useita vuosikymmeniä toimineiden äänet uskoessaan itse tietävänsä paremmin, en kaipaa sellaista seuraa. jatketaan kohti seuraavaa työtä seuraavaa runoa seuraavaa seuraavaa joka nyt tottelee nimeä “lumeessa paljain jaloin” (ks. klippi#1). se edistyy ja tuntuu hyvältä, kun työtä on vielä paljon jäljellä, materiaalin summittainen järjestely maisemaan sopivaksi äänimaailman kädessä, kohti erilaista lopputulosta…

Että näin toimii osuuskauppaväki! --Alexius Manfelt 23. lokakuuta 2006 kello 10.59 (UTC)

Wikistit eivät päättäneet, että J.P.Sipilä on roskaa. Päätettiin, että hän ei tällä hetkellä ole riittävän merkittävä ollakseen artikkelin aiheena. En ole minäkään, enkä ole siitä edes pahoillani. J.P. Sipilä voidaan kyllä ihan hyvin mainita esim. suomalaista nykyrunoutta käsittelevässä artikkelissa. Kun se seuraava runo valmistuu, kasvaa runokirjaksi ja saa kustannuspäätöksen tai vaikkapa palkinnon, Sipilän artikkelikin varmaan palautetaan. --M. Porcius Cato 30. lokakuuta 2006 kello 14.52 (UTC)
Roska-malline voitaisiin muuttaa vähän ystävällisempään muotoon. --Ulrika 30. lokakuuta 2006 kello 15.12 (UTC)
Roska-mallinetta ei ole tarkoitus makuuttaa artikkelissa, vaan artikkeli kuuluu tuhota. Jos olet sitä mieltä, että mallinetta pitäisi muokata ystävällisemmäksi, voit antaa palautetta ja muutosehdotuksia mallineen keskustelusivulla. --Myrtti <3 30. lokakuuta 2006 kello 15.14 (UTC)

Hei![muokkaa wikitekstiä]

Hei! Kysyisimpä vaan, että millä perusteella täällä poistetaan viestejä ym..? Olen aika uusi käyttäjä täällä, mutta Wikipedia on hyvä paikka, ja aijon jatkaa täällä käyntejä! Kommentin jätti Akkivaa (keskustelu – muokkaukset).

En nyt oikein ymmärtänyt, mitä tarkoitat viesteillä. Yleisesti Wikipediassa ei poisteta viestejä ainakaan keskustelusivuilta. Ja muistathan allekirjoittaa jättämäsi viestit kirjoittamalla --~~~~ viestisi loppuun. Alku on aina kivinen. :) --Erkkimon (Kom och gråta!) 27. lokakuuta 2006 kello 09.03 (UTC)
Jos on poistettu, ovat viestit olleet asiattomia. Eihän tämä mikään keskustelupalsta ole, vaan aiheen pitää liittyä Wikipediaan. Tuo Bulgaria-kommentti varmaan katoaa aika pian, kun ei liity mihinkään. --Ulrika 27. lokakuuta 2006 kello 14.26 (UTC)

Tynkäviikko?[muokkaa wikitekstiä]

Onko Wikipediassa ollut tapana järjestää jotakin tynkä- tai minitynkäviikkoja? Katselin vain listaa minityngistä ja niitähän on ihan reippaasti (pikaisesti katsottuna 1000+). Minusta olisi hyvä saadaa tuota lukua reilusti alaspäin. Varsinkin minitynkiä olisi hyvä saada pois. Siksi ajattelin että onkohan Wikissä järkätty jonkinlaisia "teemaviikkojoa" asian parantamiseksi.

Jos on niin koskakohan olisi seuraava? Ja jollei ole, niin mitä mieltä te olette, oliskohan järkevää? --213.186.241.186

Ei ole, mutta Wikipedia:Wikiprojekti Minityngät on, ja minusta se riittää. --Jetman 28. lokakuuta 2006 kello 09.09 (UTC)
Mun mielestä Wikipedia-yhteisö suhtautuu liian nihkeästi tämän kaltaisiin uusiin ideoihin. Tällänen suhtautuminen mun mielestä tukahduttaa ideoiden virran. Mielestäni idea ei ollut lainkaan hullumpi ja uskon, että jengi voisi lähteä mukaan tuonkaltaiseen tempaukseen. --Erkkimon (Kom och gråta!) 28. lokakuuta 2006 kello 10.21 (UTC)
Lähinnä se vaatii sen että joku innostuu ja alkaa valmistelemaan tälläistä hanketta.. --Harriv 28. lokakuuta 2006 kello 10.59 (UTC)

Oraakkeli[muokkaa wikitekstiä]

Tuolla fransujen sivujen kahvihuoneessa (bistro) on sellainen nippeli josta päästää Oraakkelin puheille [8]. Sinne voi esittää kaikennäköistä tieto koskevaa kyselyä. Niitä suomenkieliseenkin Wikipediaan tulee runsaasti ja niitä laitetaan sinne tänne. Olisiko syytä kehitellä myös meille tuollainen oraakkeli? Miusta se voisi olla jopa etusivulla, josta se helosti huomattaisiin, siis siinä kuolleiden alapuolella, kun siinä on tilaa. Kaikki aktivistit, jotka kysytystä asiasta tietävät voisivat vastata, joko viittamalla Wipipediaan ja sisarteosten sivuille tai yleensä vain tietävät. Aiheesta halua keskustelua --Alexius Manfelt 30. lokakuuta 2006 kello 07.48 (UTC)

Onhan meillä Wikipedia:Neuvonta, tosin sen näkyvyyttä voisi hieman parantaa. --Agony (403) 30. lokakuuta 2006 kello 07.52 (UTC)
Olet oikeassa, mutta sen pitäisi olla paremmin näkyvissä ja sille pitäisi saada uusi otsikko...? --Alexius Manfelt 30. lokakuuta 2006 kello 16.23 (UTC)

Miero[muokkaa wikitekstiä]

Suomen kuvalehdessä (22/9) oli I.K. Inhan ottama valokuva hallapartaisesta mierolaisesta. Onko mierolainen kulkuri/kerjäläinene....? Puhutaan myös "mieron tiestä". Wikipediasta en löytänyt tätä. AL

Kyllä se sanakirjan määritelmän mukaan on juuri kulkuri, mieron kulkija, kerjäläinen. Yleensä miero on kodin ulkopuolella oleva maailma ja sitä käytetään varsinkin kerjuulla olemista ilmaisevissa sanonnoissa. Sanoo Nykysuomen sanakirja. --Alexius Manfelt 31. lokakuuta 2006 kello 18.01 (UTC)
Eräs kansanlaulu alkaa "Kylä vuotti uutta kuuta". Olen kuullut toisen laulun jonka nimi on "Miero vuotti uutta kuuta". --Henrik 28. tammikuuta 2007

Falchin keidas vai Fachin keidas?[muokkaa wikitekstiä]

Luin äsken sivua Air-vuoristosta ja löysin ilokseni muutaman etsimäni nimen, mutta ihmettelin vähän, että Fachi on kirjoitettu Falchi. Anteeksi maalaisuuteni, jos kirjoitin kysymykseni / huomautukseni väärälle sivulle, mutta en ole ennen Wikipediaan kirjoittanut. Mahtaako kysymyksessä olla oikea suom. kirjoitusasu eikä kirjoitusvirhe niin kuin ensin tuli mieleen?

Terveisin Epätietoinen

Kerro vähän tarkemmin: suomalaisesta Wikipediasta? Mikä oli artikkelin otsikko? --Ulrika 2. marraskuuta 2006 kello 05.47 (UTC)

Falchin vai Fachin?[muokkaa wikitekstiä]

Anteeksi että en osannut käyttää keskustelusivua oikein. Unohdin tuon 'allekirjoituksen' eikä edellisessä Falchi / Fachi sivussa kai siksi ole muokkaamis- tai jatkamismahdollisuutta. En ainakaan voinut kirjoittaa vastaustani siihen. Mutta edelliseen viitaten siis: Hei Ulrika! Etsin eilen tietoa Saharaan ja Nigeriin liittyvästä nimistöstä ja Aïr Massifin kautta suomenkielisen sivun Aïr-vuoristo http://fi.wikipedia.org/wiki/A%C3%AFr. Siinä mainitaan Falchin keidas. Kaikissa muissa yhteyksissä tuon keitaan nimenä on ollut Fachin keidas. Myös muilla kielillä. Siksi mietinkin, mahtoiko kyseessä olla suomalainen muoto vai mahdollinen kirjoitusvirhe.

Toivottavasti nyt menee allekirjoitus oikein, terveisin Epätietoinen80.222.52.62 2. marraskuuta 2006 kello 07.27 (UTC)

Olet oikeassa, kyllä se on Fachin keidas, tarkistin parista lähteestä. Korjaan sen ja muutan samalla artikkelin nimen ja teen siihen uudelleenohjauksen Airvuoristosta, koska ainakin itse hain ensin sillä, enkä löytänyt. - Vastauksen voit kirjoittaa asianomaiseen kohtaan, kun painat aivan ylhäällä olevaa painiketta *muokkaa* ja siirryt muokkausruudussa siihen kohtaan, missä tämä keskustelu on. Mutta kaikki hyvin, asia tuli kuntoon. Jos haluat itse tehdä korjauksia, voit rekisteröityä käyttäjäksi (tosin ilman rekisteröintiäkin voi muokata). terv.--Ulrika 2. marraskuuta 2006 kello 07.40 (UTC)
Kiitos, Ulrika, tiedosta, korjauksesta ja käyttöohjeesta. Joskus olisi kiva ajan kanssa ja kollaajan tukemana tehdä jotain sivuakin, sillä Wikipedia on oivallinen keksintö, ja siitä näyttää kehittyvän luotettava lähde tiedonhakuun. Eri kielten sivut ovat usein aika samanlaisia, ja se on kai tarkoituskin. Entä jos joku suomalaisen Wikipedian sivu ei olisikaan käännös 'alkuperäisestä' vaan jotain ihan muuta. Käykö sellainen päinsä?
Terveisin, jo hitusen vähemmän Epätietoinen80.222.52.62 2. marraskuuta 2006 kello 09.05 (UTC)
Suomenkielisen WIkipedian artikkeleista on suuri osa ellei peräti valtaosa alkuperäisiä suomalaisia. Eli voit vallan hyvin kirjoittaa omia artikkeleita. Tärkeää on vain merkitä lähteet, mistä tiedot ovat peräisin. Vastedes kiinnitetään entistä enemmän huomiota siihen, että tiedoille on jokin luotettava lähde. Aiemmin on tehty paljon tekstiä vain "omasta päästä". Eli internetlinkki, kirjan nimi (ehkä sivutkin) tai lehtiartikkeli, mistä tieto on tarkistettavissa tai minkä perusteella artikkeli on kirjoitettu. --Ulrika 2. marraskuuta 2006 kello 09.28 (UTC)

Tynkämallineet[muokkaa wikitekstiä]

Eli voiko tavalliset käyttäjät tehdä uusia tynkämallineita? -DragonMaster- 5. marraskuuta 2006 kello 13.33 (UTC)

Kyllä voivat. --MiPe (wikinät) 5. marraskuuta 2006 kello 13.34 (UTC)
Voivat, mutta kannattaa miettiä tarvitaanko oikeasti sitä tynkämallinetta. Kovin spesifisiä tynkämallineita ei kannata oikeastaan tehdä. Tarkoitus olisi päästä tyngistä eroon, ei siirrellä niitä paikasta toiseen. – linnea 5. marraskuuta 2006 kello 14.45 (UTC)

Paras artikkeli[muokkaa wikitekstiä]

Sain taas loistavan idean, voitaisiinko järjestää hauskuuspohjalta äänestys Wikipedian parhaimmasta artikkelista? Tämä ei välttämättä ole mitenkään kehittävää muuten kuin että voisimme saada "malliartikkelin" kaikille muillekin, lähinnä suositeltaviksi sivuiksi pyrkiville artikkeleille. Itse en juuri keksinyt huonoja puolia tällaisesta äänestyksestä. --Iossed 7. marraskuuta 2006 kello 14.36 (UTC)

Vastustan, yhä huono idea kuin taannoinen Ylen "Suurin satusuomalainen" tms. Valinnasta tulee aivan subjektiivinen ja sattumanvarainen. --ML 7. marraskuuta 2006 kello 14.41 (UTC)
Ok, hyvä että saadaan (mahdollisia) huonoja puolia, onkohan muilla mielipiteitä koskien tätä? --Iossed 7. marraskuuta 2006 kello 14.45 (UTC)
Olen itsekin joskus miettinyt tällaista (enemmänkin huumorimielessä)... Olisihan äänestys periaatteessa mahdollinen, mutta ei välttämättä olisi hyvä jos voittanut artikkeli leimattaisiin "Wikipedian parhaaksi artikkeliksi", koska äänestyksessä tuskin saavutettaisiin yksimielisyyttä, myöskin valintatapa mietityttää:
 • Voittaisiko eniten ääniä saanut ehdokas? Tällöin voisi syntyä jonkinasteinen 49-51 tilanne tai vastaavaa, jolloin enemmän ääniä saaneen leimaaminen "parhaaksi" ei välttämättä olisi aivan järkevää.

Saisivatko muuten vain suositellut sivut olla ehdokkaina? --Green Bonsai 7. marraskuuta 2006 kello 14.51 (UTC)

Mielestäni suositellut sivut, niiden äänestyksissä olevat ja vertaisarvionnin käyneet voisivat olla ehdokkaina. Tuo 49-51 -tilanne nyt on mielestäni melko mahdoton äänestyksessä, jossa ehdottakaita on enemmän kuin kaksi (kuten kaikki tämänhetkiset perusäänestykset). Minäkin tarkoitan tätä lähinnä huumorimielessä, tai kuten aikaisemmin sanoin, hauskuuspohjalta. --Iossed 7. marraskuuta 2006 kello 14.53 (UTC)
Tarkoitankin sitä, että esimerkiksi jos on 1. ja 2. äänestyskierros käy niin, että 1. kierroksella artikkeli A saa esim. 15 % äänistä ja artikkeli B 10 %, muuten äänet jakaantuvat sekalaisesti muiden kesken. Tällöin A:ta ei oikein voida julistaa voittajaksi, vaan tarvittaisiin 2. kierros. Tällaisella 2. kierroksella voisi hyvinkin käydä niin, että äänet jakaantuisivat suhteellisen tasaisesti ja voitto ratkeaisi muutaman äänen erolla. Muutenkaan (kuten olen jo sanonut) en kannatta artikkelin leimaamista "Wikipedian parhaaksi artikkeliksi", toki sille voidaan keskia toinen termi (esim. "Laatuartikkeli"), mutta tällainen "laatuaartikkelin" status ei paljon eroaisi suositellun sivun -statuksesta. Tietenkin termi voisi olla esim. "Poikkeuksellisen laadukas suositeltu sivu" yms. Ideaa ei mielestäni toki sovi kokonaan hylätä, sitä pitää vain hioa.--Green Bonsai 7. marraskuuta 2006 kello 14.59 (UTC)
Wikipediassa pitäis yrittää ensin konsensusta. Kiääh ;p --Höyhens 7. marraskuuta 2006 kello 14.58 (UTC)
Voihan tuollaisen huumorikyselyn IMO järjestää vaikka tässä ja nyt pitämällä straw pollin aiheesta. Ei sitä välttämättä tarvitse kauheasti valmistella, jos tuloksella ei mitään todellista merkitystä ole. Eihän sitä voittajaa tarvitse mitenkään leimata tai virallisesti julistaa tai muuta, kunhan tulee hyvä mieli kirjoittajille. --Hasdrubal 7. marraskuuta 2006 kello 15.02 (UTC)
Pelkästään suositeltuja sivuja on 86, joten kukaan ei jaksa edes silmäillä puoliakaan niistä jonkun huumoriäänestyksen takia. Ergo: äänestystä ei ratkaise parhaimmuus, vaan esimerkiksi se minkä aihepiirin diggailijoita löytyy eniten. Lisäksi äänet varmaan hajoavat niin että voittoon riittää kourallinen ääniä ja voittaja ratkeaa sitten jo ihan jo sattuman mukaan. Koko idea on niin epäonnistunut, ettei sitä kannata yrittääkään jatkokehitellä. Mikään ei toki estä äänestämistä esim. ircissä, mutta ei sitä tänne voi tarjota. --ML 7. marraskuuta 2006 kello 15.08 (UTC)
Mikä tämän äänestyksen nimeksi esimerkiksi tulisi? Nimi nimittäin voi helposti leimata sen joksikin (esimerkiksi juuri "Wikipedian parhaaksi artikkeliksi"). --Green Bonsai 7. marraskuuta 2006 kello 15.05 (UTC)
Ei todellakaan. Äänestys ei mittaa parhaimmuutta millään tavoin, ks. ylle. Jos jokin äänestys pitää laittaa, niin miten olisi humoristinen äänestys suosituimmasta artikkelista. --ML 7. marraskuuta 2006 kello 15.08 (UTC)
No suosituin artikkeli tiedetään jo, se on joku Peniksen koko tai Luettelo seksiasennoista. Mielestäni yhden satunnaisen käyttäjän mielipide ilman kunnon perusteluja tästä äänestyksestä ei voi hajoittaa ideaa kuiviin. Tästä on enemmän iloa kuin surua ja enemmän hyötyä kuin haittaa. --Iossed 7. marraskuuta 2006 kello 15.11 (UTC)
Perustelut ovat aiemmassa kommentissa, yritätkö vastata niihin? --ML 7. marraskuuta 2006 kello 15.17 (UTC)
Oho. No kyllähän suositeltuja sivuja jaksaa käydä läpi tällaisen äänestyksen takia, ja en usko että pelkkä aihepiirin diggaus vaikuttaa ääneen. Suositelluista artikkeleista mielestäni kiinnostavin on Kanada, mutten todennäköisesti äänestäisi sitä. --Iossed 7. marraskuuta 2006 kello 15.19 (UTC)
Jo suositeltu-äänestyksissä on usein hyvin vaikea päättää, onko artikkeli suositellun arvoinen vai ei, ja siinäkin lipsutaan subjektiivisen puolelle. Kahden suositellun artikkelin vertaaminen keskenään on paljon paljon hankalampaa. 86 suositellun artikkelin vertailussa ei sitten ole enää minkäänlaista objektiivisuuden häivää, ellei anneta 10 vuotta aikaa. Jonain täysin höpö höpö-vitsinä voi toki järjestää melkein mitä äänestyksiä tahansa jos aivan välttämättä haluaa, mutta ei todellakaan mitään leimoja etusivulle tai minnekään. --ML 7. marraskuuta 2006 kello 15.23 (UTC)
Iso ilmoitus etusivulle ja äänestys käyntiin omalle sivulle! --Iossed 7. marraskuuta 2006 kello 15.25 (UTC)
Kirjoittajille hyvä mieli ja artikkelin keskustelusivulle joku erittäin pieni ilmoitus artikkelin parhaudesta. Sitä lähinnä mietin. Tuo Straw poll voisi kyllä olla ihan hyväkin idea. --Iossed 7. marraskuuta 2006 kello 15.05 (UTC)
Ok. Jos tällainen äänestys sitten tulisi, millaiset olisivat äänestyssäännöt ja miten voittaja ratkaistaisiin? Olen jo esittänyt ongelman sellaisesta äänestyksestä, jossa voitto ratkaistaisiin 1. ja 2. kierroksen enemmistöillä. --Green Bonsai 7. marraskuuta 2006 kello 15.13 (UTC)
No, mielipiteeni: jokainen äänestysoikeutettu käyttäjä saisi äänestää yhtä artikkelia ja eniten ääniä saanut artikkeli voittaa. Äänestyksen kestosta en tiedä vielä. En kannata tuota kahden kierroksen systeemiä, siinä on 2. kierroksella tuo 51-49 -ongelma. --Iossed 7. marraskuuta 2006 kello 15.17 (UTC)
Eikö tuo esittämäsi mielipide olisi 1. kierroksen äänestys, jolloin syntyisi uusi ongelma: äänet jakaantuisivat hyvin tasan, jolloin voittaja saisi ehkä noin 20 % kaikista äänistä. Silloin sitä ei ehkä voisi pitää minkäänlaisena "Suosituimpana artikkelina" (tai vastaavana), ellei enemmistö ole selvä. Tietenkin on toivottava selvää enemmistöä, mutta entä jos sellaista ei tule? --Green Bonsai 7. marraskuuta 2006 kello 15.19 (UTC)
Ennen äänestyssäännöistä höpöttämistä kannattaisi varmaan tutkia idean järkevyyttä edes minuutin. Millä tavalla äänestys edes ideaalissa optimitilanteessa voi paljastaa "parhaan artikkelin"? Uskotteko todella, että Wikipedistit tonkivat jokaisen artikkelin läpi ja sitten valitsevat parhaan?--ML 7. marraskuuta 2006 kello 15.19 (UTC)
ML, et näytä tajuavan, että tämä on huumoripohjainen äänestys. Kyllä minä uskon että jokainen äänestää juuri sitä artikkelia, jonka näkee parhaaksi välittämättä sen aiheesta. --Iossed 7. marraskuuta 2006 kello 15.22 (UTC)
Eli jos humoristisesti äänestäisin vaikka Manitbois -artikkelia? Vai millä tavalla huumoripohjainen? Äänestyksen voi pistää vaikka oman käyttäjäsivun alle jos sellaisen haluaa.. --Harriv 7. marraskuuta 2006 kello 15.28 (UTC)
Tarkoitin huumorilla sitä, ettei tämä äänestys ole vakavasti otettava. Tarkoituksena on antaa kirjoittajalle hyvä mieli eikä äänestää huumoria käsitteleviä artikkeleita. --Iossed 7. marraskuuta 2006 kello 15.31 (UTC)
Tässähän on keskusteltu jo lähempänä tunti asiaa. Uskon. --Iossed 7. marraskuuta 2006 kello 15.20 (UTC)
Ei tällaisesta äänestyksestä minusta olisi haittaa. Jos joku ei viitsi perehtyä ehdokkaisiin, koska se on hänestä "ajantuhlausta" ei hänen tarvitse äänestää. Jos joku (kuten minä) voisi uhrata hetken ajastaan ehdokkaisiin tutustumiseen (mikä muuten lisäisi varmasti yleissivistystä) saadaan halukkaita äänestämään. Jos joku pitää äänestystä "ajanhaaskauksena", ei äänestyksene ole pakko osallistua! --Green Bonsai 7. marraskuuta 2006 kello 15.28 (UTC)
No miksi ei sitten käy vaihtaa "parhaimmuutta" "suosituimmuuteen"? Valituksi tulee ehkä joku tekopenis tms., mutta kysehän on huumorista, joten mitä väliä. Parhaimmuuden ongelma on siinä, että joku saattaa oikeasti luulla Wikipedian nimenneen artikkelin parhaaksi artikkelikseen. --ML 7. marraskuuta 2006 kello 15.26 (UTC)
Juuri sen tekopeniksen takia sitä ei pidä vaihtaa suosituimmuuteen. Keskustelu nimen "paras artikkeli" muuttamisesta on käynnissä koko ajan, jollet huomannut. --Iossed 7. marraskuuta 2006 kello 15.29 (UTC)
Suosituinhan näkyisi lataustilastoista. Muidenkielisille Wikipedioille sellaisia olikin jossakin. -tKahkonen 7. marraskuuta 2006 kello 16.47 (UTC)
Noita mainittuja "poikkeavia" artikkeleja tuskin äänestää moni asiallinen muokkaaja (toki voi äänestää, jokainen tehkööt mielensä mukaan), sillä ei kai äänestysoikeutta aivan kaikille anneta? Äänestysoikeus asiallisille muokkaajille kuten muissakin äänestyksissä, eihän meillä nytkään ole äänestetty yhtäkään tuollaista "poikkeavaa" artikkelia esim. suositelluksi, kyllä monet käyttäjät varmasti pitävät asiallisuuden mielessään. --Green Bonsai 7. marraskuuta 2006 kello 15.32 (UTC)
Voin toki pistää äänestyksen pystyyn käyttäjäsivuni alle jos sitä ei haluta Wikipedia-nimiavaruuteen. Niinpä taidan nyt tehdäkin. --Iossed 7. marraskuuta 2006 kello 15.34 (UTC)
Voi olla järkevää tehdä kuten Iossed ehdottaa tekevänsä... Jos äänestys onnistuu, voidaan sitä mahdollisesti soveltaa "virallisemmin". --Green Bonsai 7. marraskuuta 2006 kello 15.36 (UTC)
Äänestys käynnistetty sivulle Käyttäjä:Iossed/Paras artikkeli. Äänestää ei ole tietenkään pakko ;) --Iossed 7. marraskuuta 2006 kello 15.43 (UTC)
Hmm... Saakohan tämä äänestys tarpeeksi huomiota? Äänestäjien määrä saattaa jäädä pieneksi, mikäli moni joka mieluusti äänestäisi ei saisi tietää kyseisestä äänestyksestä... En tosin itse keksi muitakaan paikkoja ilmoittaa tästä... Sivulla Wikipedia:Äänestys ilmoittaminen ei ehkä sopisi, en ole varma... Se ehkä vaatisi "virallisemman" äänestyksen... --Green Bonsai 7. marraskuuta 2006 kello 15.50 (UTC)
No ei tietenkään saa yksityisäänestystä mainosta aänestyssivulla.. Onneksi täällä voi mainostaa: Äänestys Wikipedian huonoimmasta artikkelista. --ML 7. marraskuuta 2006 kello 16.41 (UTC)
Kyllä on naivin lapsellinen koko ajatus. Ei tuollaista vi määritellä, jo poistoäänestyksissä nähdää miten kansa on kaiken hömpän kannalla. Minusta tuon ilvelilun voi hyvin lopettaa kun se vielä on mahdollista. <Minunkin mielestäni joku pompattava Barbara kovaain jatatuksen loistavaa lentos tällaisessa äänestyksessä. --Alexius Manfelt 7. marraskuuta 2006 kello 16.27 (UTC)
Naiivi ja humoristinen, entä sitten? :-D Kuten jo sanoin, se on käyttäjänimi -avaruudessa eli se ei häiritse ketään joka siihen ei halua osallistua/ottaa kantaa. --Iossed 7. marraskuuta 2006 kello 16.34 (UTC)
Ystävä hyvä, ei tuollaisilla kilpailuilla, vaikka ne olisivat kuinka humoristisia tahansa, paranneta Wikipedian tasoa. Sama se missä avaruudessa se on, kun se on kerran Wikipediassa, niin se koetaan osaksi kokonaisuutta. Minä arvostan nuoria käyttäjiä, ilman heitä tasta ei tulisi mitään, mutta kuitenkin heidän pitäisi osata aina joskus rajoittaa hurjan vilkasta kykyään uusien asioiden löytämiseksi. Minusta tullaisia kilpailuja VOISI järjestää vasta kun Wikipediassa ei ole ainuttakaan tynkää tai minitynkää. No, jos silloinkaan. Ystävyydellä --Alexius Manfelt 7. marraskuuta 2006 kello 16.40 (UTC)
Hei, entäs se toinen humoristinen äänestys, josta palkintokin on jo luvassa? :-D -tKahkonen 7. marraskuuta 2006 kello 16.43 (UTC)
Ystävä kallis! Se on vakavamielinen kisa, ei jonkun paremmuusjärjestykseen pitämistä. Muuten tuo paremmuusajattelu, johon törmäsin koulussa ja yliopistossa aina oppilaiden kanssa, on tosi vanhanaikaista ajattelua. Siinä palkinokisassa ei ole kyse paremmuudesta tai kehnoudesta, vaan ihan arpapelistä. Ystävyydellä --Alexius Manfelt 7. marraskuuta 2006 kello 20.34 (UTC)
Kyllä pitäisi. Mitä pahaa siinä on että katsotaan, mikä on wikipedian paras artikkeli? Silloinhan muokkaajat myös näkisivät "luonnossa", miltä todella hyvä artikkeli näyttää. Tosin vain suositellut sivut voisivat olla ehdokkaina etteivät "Vandaalit" vois tahalteen äänestää mahdollisimman huonoa artikkelia. (Olin muuten itsekkin ajatellut ehdottaa tuollaista kisaa.)

Duodecim[muokkaa wikitekstiä]

Lehden toimitussihteeri Pertti Saloheimo käsittelee OA-teksteja pääkirjoituksessa "Tutkimusartikkelit ilmaiseksi Internetistä kaikille ja heti?"[9] Tämä OA on varmaankin myös tämän Wikipedian noottiaparaatin kannalta erinomaisen positiivinen asia. Ja toisekseen kirjoitus on aika mainio esimerkki viitteiden käytöstä. Tosin hieman Wikipediakäytännöstä poikkeava. Kannattaa tutustua ja lukaista artikkeli. --Alexius Manfelt 8. marraskuuta 2006 kello 08.54 (UTC)

Lisäyksen aiempaan on olemassa Directory of Open Access Journals[10], josta saa monenmoista tietoa eri lähedistä eli julkaisuista. --Alexius Manfelt 8. marraskuuta 2006 kello 08.58 (UTC)

Onko tällainen käyttäjäsivun teksti jo roskaa[muokkaa wikitekstiä]

löysin tällaisen käyttäjäsivun ja olisin taipumaan siihen että se olisi roskaa, mitä mieltä yhteiso on ?Musamies 12. marraskuuta 2006 kello 04.30 (UTC)

Sivu on näemmä jo poistettu. —iirolaiho (kitinää) 14. marraskuuta 2006 kello 15.09 (UTC)

Korvapuustin kuvana kanelipullan kuva![muokkaa wikitekstiä]

Hei! Korvapuustiartikkelissa on väärä kuva! Korvapuustin kuvan voi saada vaikka osoitteesta: http://virtual.finland.fi/netcomm/news/showarticle.asp?intNWSAID=40011 JH

Kuvan voi toki vaihtaa kuka tahansa. Netistä kuvien hankkimisessa on otettava huomioon tekijänoikeudet. --Harriv 15. marraskuuta 2006 kello 12.38 (UTC)
Itseasiassa Korvapuusti on uudelleenohjaus artikkeliin pulla. --Harriv 15. marraskuuta 2006 kello 12.40 (UTC)

Artikkelien yhdistäminen![muokkaa wikitekstiä]

Olisi hienoa jos joku pystyisi yhdistämään artikkeleita, kuten ensimmäinen maailmansota.Kun haen hakusanalla "ensimmäinen maailmansota" tulee yksi artikkeli, jossa kerrotaan perusasiat, mutta yksityiskohtaisempia tietoja haettaesssa pitää mennä erillisille sivuille. ei siinä mitään, mutta menee aivan sekaisin mikä tapahtuu ja milloin. Puhun siis taisteluista. Nyt artikkelt ovat koottu erikseen ja kokonaisuus on sekava.Toivon, että joku ottaisi asiakseen yhdistää artikkelit yhdeksi ja suureksi artikkeliksi. Tietysti, jos joku tapahtuma on ollut erityisen merkittävä voisi sen erottaa, mutta jättää pääasiat pääartikkeliin. Kommentin jätti Clobal (keskustelu – muokkaukset).

linkki en.wikiin[muokkaa wikitekstiä]

Onko muita kuin ylpeyteen perustuvia syitä siihen, ettei jokaisessa suomenkielisessä artikkelissa ole suoraa linkkiä vastaavaan englanninkieliseen artikkeliin? Kommentin jätti 82.181.114.149 (keskustelu – muokkaukset).

Jokaisessa pitäisi olla kielilinkit. Kaikki eivät niitä välttämättä muista lisätä. --Jetman 17. marraskuuta 2006 kello 17.36 (UTC)
Paitsi linkkiä ei ole niissä harvoissa artikkeleissa, joita ei ole englanninkielisessä Wikipediassa vaikka suomenkielisestä löytyy. --MiPe (wikinät) 17. marraskuuta 2006 kello 17.38 (UTC)
Vaikka aivan vastaavaa artikkelia ei ole, voi linkin silti tehdä. Englanninkieliseen Wikipediaan voi tehdä uudellenohjaussivun ja merkitä sen {{R with possibilities}}. Artikkeli saattaa siten joskus syntä sinnekin. Esimerkkinä vaikka Helsingin maapäivät (en:States of Finland).

Johanna Kustannus ja sekamelska[muokkaa wikitekstiä]

Saatan olla brutaali ja väärässä, mutta minusta ainakin Johanna Kustannuksen sivut ovat, anteeksi vain, karmeat, enkä oikein itsekään tiedä miten niistä paremmat saisi. Tuollainen hirviötaulukko, jota tuskin kukaan edes lukee (?). Harmittaa linkittää Johanna Kustannuksen sivut tuohon sivulle, josta tuskin kellekään on paljoa apua.

Niin että tätä mieltä. Tehkää jotakin, kuten Somerjoen Rauli muinoin lauloi.

--Findrako 17. marraskuuta 2006 kello 22.39 (UTC)

Noniin! Käyttäjä Joonasl hoiti homman tyylikkäästi kotiin, kiitämme. --Findrako 18. marraskuuta 2006 kello 18.10 (UTC)

Costa Rican pääministeri?[muokkaa wikitekstiä]

Lueskelin tuossa artikkelia Costa Rica, ja tulin ajatelleekseni; eikö Costa Ricalla ole pääministeriä? Päivinen 19. marraskuuta 2006 kello 09.08 (UTC)

Costa Ricassa presidentti on sekä valtionpäämies että hallituksen puheenjohtaja. Ks. Politics of Costa Rica. –Kooma 19. marraskuuta 2006 kello 09.38 (UTC)

Vandalismista syyttelyä[muokkaa wikitekstiä]

Päivitin rauhassa Laulajan taival 2 -vinyylin tiedot ja yhtäkkiä omalla nimimerkilläni lukee, että olen varoittanut itseäni siitä, että olen vandalisoinut kyseistä sivua -___o Eli mitä huh! Laulajan taival (1) -levyn kanssa taas kävi niin, että ehdin päivittää sivusta tyhjän version, jonka jälkeen käyttäjä Taulapaa luokitteli sivun roskaksi, ja kun taas yritin päivittää, niin sivu valitti että roskaa se on. Poistin roskamerkinnän ja laitoin sivun uudestaan. Onkohan näillä kahdella tapahtumalla joku yhtäläisyys. Hmmh. --Findrako 21. marraskuuta 2006 kello 12.34 (UTC)

Onko mahdollista, että olet epähuomiossa painanut tuota muokkauskentän alapuolella sijaitsevaa T2-painiketta, joka aiheuttaa vandalismivaroituksen? Jos joku olisi sellaisen sinulle suunnannut, se oltaisiin lisätty omalle keskustelusivullesi, ei mihinkään artikkeliin. Taulapaan lätkäisemä roskamerkintä taas johtui siitä, että olit jostain syystä tyhjentänyt sivun sitä ennen. Niin ei tulisi tehdä. --Jetman 21. marraskuuta 2006 kello 12.38 (UTC)
[11] sanoo että olet tehnyt artikkelin, jonka yhteenvedossa on T2-painikkeen yhteenveto. Olet varmaankin vahingossa painanut painiketta, ottanut sivun esikatseluun ja huomannut vandaalivaroitusmallineen, korjannut tilanteen mutta unohtanut korjata yhteenvedon. --Agony (403) 21. marraskuuta 2006 kello 12.40 (UTC)
Olihan tuo siellä vieläkin ;). Poistettu. --Jetman 21. marraskuuta 2006 kello 12.42 (UTC)
Selvisi sekin, ok -___o taisin lipsauttaa jotain ylimääräistä menemään. Kiitoksia vaan. --Findrako 21. marraskuuta 2006 kello 12.51 (UTC)

Äänestys artikkelin Vaihtoehtoinen hoitomuoto nimestä[muokkaa wikitekstiä]

Moni ei varmaan huomaa että sellainen on meneillään tuolla, kun ääniä ei näy. Äänestykselle voisi myös tehdä paremman vaihtoehdon siihen alapuolelle, jos jollakulla riittää energiaa. Käykää kuitenkin äänestämässä, ettei se muutaman asiasta tietämättömän toimesta mene aivan huuhaaksi. --Ulrika 21. marraskuuta 2006 kello 13.11 (UTC)

Mielipidetiedustelu, hyvä Ulrika, mielipidetiedustelu. Äänestys tulee vasta sitten, jos solmu ei tuolla aukea. --Hasdrubal 21. marraskuuta 2006 kello 14.23 (UTC)
Niinpä. Mutta siellä Ylläpitäjät-osastolla Mielipidetiedustelu muuttuikin yllättäen äänestykseksi. Salaperäisillä tiedusteluilla ei välttämättä saada aktivoiduksi ihmisiä. Nyt saattaa olla, että yllä ollut kehotukseni kuitenkin aktivoi keskusteluun, eikä se jäänyt pelkästään parin hengen nokitteluksi. En tiedä. --Ulrika 22. marraskuuta 2006 kello 09.54 (UTC)

Inhimillinen tarve saada sanoa kiitos Wikipedialle[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia vastaa niin moneen vaikeaankin kysymykseen ja tiedonhaluun niin loistavasti, että tulee niin onnelliseksi, että haluaisi ilmaista kiitollisuutensa sen olemassaolosta.

Voisiko Wikipediassa olla painonappi, jota klikkaamalla voisi sanoa "kiitos"? Tai koko skaala: 1. ..tos 2. kiitti. 3. kiitos! 4. paljon kiitoksia! 5. valtavasti kiitoksia!

Ihmisellä on tarve kommunikointiin...

..ja äiti opetti että on kaunis tapa kiittää, varsinkin kun saa suuren avun ongelmaansa.

Nykyisellään joutuu turvautumaan "kiitollisuusenergian" lähettämiseen telepaattisesti sinne jonnekin mistä tämä on peräisin ja joiden ansiosta se on olemassa. Ehkä sekin toimii.

(Voisihan näistä kerätä tilastoakin: "klikkaa kuinka tyytyväinen olit tällä kertaa Wikipediaa käyttäessäsi: skaala 1-5")

Voithan kiittä sillä, että autat wikipedian kehittämisessä =)--ELLusKa_86 22. marraskuuta 2006 kello 09.46 (UTC)
Jos haluaa konkreettisesti näyttää kiitoksensa, tässä on yksi mahdollisuus: http://wikimediafoundation.org/wiki/Lahjoitukset#Tee_lahjoitus . Sinne on suht helppo muutama euro peipällätä. --TBone 22. marraskuuta 2006 kello 10.05 (UTC)
Mitä on loistavuus? --kati

Wikipedian velvoitteet??[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Olen ollut melko aktiivinen muokkaaja ja harkitsen käyttäjätunnuksen rekisteröimistä. Yksi asia on kuitenkin hiukan askarruttanut. Olen huomannut, että Wikipedian sivuilla pyydetään silloin tällöin hankkeelle lahjoituksia. Kysymykseni voi olla hiukan tyhmä, mutta asettaako käyttäjätunnuksen rekisteröiminen jonkinlaisia taloudellisia tms. velvoitteita? Kommentin jätti 82.181.141.207 (keskustelu – muokkaukset).

Rekisteröityminen ei maksa mitään. Lahjoitusten antaminen on vapaaehtoista. --MiPe (wikinät) 22. marraskuuta 2006 kello 15.55 (UTC)
Totta.--Vilkkuu 22. marraskuuta 2006 kello 15.56 (UTC)
Ei sitä kannata jäädä harkitsemaan vaan tehdä ihan harkitsemattomasti. Käyttäjätunnuksesta ei nimittäin ole mitään haittaa, eikä se velvoita mihinkään. Eikä sen takaa kukaan näe sinua edes niin hyvin kuin IP:n takaa. Hyötyä siitä on kyllä itsellesi, että näet mitä olet kirjoittanut, ja toisille, että he näkevät "kenen" kanssa keskustelevat esimerkiksi pitemmällä aikavälillä tietystä aiheesta (vaikka tietysti eivät tiedä henkilöä). --Ulrika 26. marraskuuta 2006 kello 07.55 (UTC)

Sadastuhannes artikkeli[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotus: Jokainen voisi valkata yhden mieleisen aiheen josta ei vielä ole artikkelia ja muokata siitä parhaan mahdollisen sadantonnin rajapyykkiä silmälläpitäen. Sitten H-hetken lähestyessä tallennetaan sivuja ja katsotaan kenellä tärppää. Näin saamme juhla-artikkeliksi kelpo tuotoksen, emme pilipaliartikkelia. Palkintoja minulla tai WM-säätiöllä ei toistaiseksi ole tarjota mutta kaikki saavat hyvän mielen ja hetkeksi tarkoituksen elämälleen. t., --Neofelis Nebulosa (моє обговорення) 25. marraskuuta 2006 kello 18.14 (UTC)

Hieno ajatus, toteuttamisen arvoinen. Itse ainakin yritän osallistua, jos terveys sallii moisen. --Alexius Manfelt 26. marraskuuta 2006 kello 07.50 (UTC)
Vaikuttaa erittäin hyvältä ajatukselta. Olisi hienoa jos Wikipedian "juhla-artikkeli" olisi mahdollisimman hyvä. --Green Bonsai 28. marraskuuta 2006 kello 13.01 (UTC)
Joo, tehdään kaikki artikkelit merkittävistä aiheista, sehän olisi kunnia, jos Johannesburg's artikkeli olisi suositeltu. --Kouluhai ۞ 1. joulukuuta 2006 kello 22.02 (UTC)
Jossakin toisessa yhteydessä joku sanoi että 90 000. artikkeliksi valitaan sopiva eikä sitä joka kohdalle osuu. --Ulrika 9. joulukuuta 2006 kello 15.43 (UTC)
Huijausta! Ehdotan, että perustetaan kaikista huonoista aiheista artikkelit niin ettei sadantuhannen kohdalla niitä voi olla enää jäljellä. --Hautala 13. joulukuuta 2006 kello 21.48 (UTC)
Jos tarkoitat tätä, niin tuossa kävi niin että ensin 90000. artikkeli oli Roscellinus joka kirjattiin sivulle Wikipedia:Ajankohtaista, mutta sen jälkeen poistettiin roskaa ja 90000. artikkeli olikin sen jälkeen joku Saksan GP -artikkeli, joka aluksi kirjattiin sivulle Wikipedia:Ilmoituksia. Koska tämä ei artikkelien laskenta ei ole kovin vakavaa on mielestäni ihan sopivaa valita 90000. artikkeliksi se joka ensimmäisenä kohdalle osui ja kirjattiin. --Harriv 13. joulukuuta 2006 kello 23.44 (UTC)
Artikkeli muokkausruudussa valmiina ja h-hetkeen ~5 tuntia. Kaikki mukaan vahtaamaan :) --Agony (403) 11. helmikuuta 2007 kello 10.55 (UTC)
Minäkin koetan yrittää saada suhteellisen asiallisen artikkelin tällaiseksi suomenkielisen Wikipedian "juhla-artikkeliksi". Saa nähdä, miten käy. --Green Bonsai 11. helmikuuta 2007 kello 11.29 (UTC)

Kielten kopiointi[muokkaa wikitekstiä]

Päätin varmistaa yhden asian, onhan se ihan ok jos kopioin esim. heprean kielisen tekstin sivulta toiselle sivulle hiiren avulla? Siis että valitsen hiirestä kohdan "Kopioi", ja kopioin kielen. Ja sen jälkeen liitän kielen toiselle sivulle, niin onhan tämä sallittua? Joutsen 27. marraskuuta 2006 kello 19.56 (UTC)

Miksei olisi? --Green Bonsai 28. marraskuuta 2006 kello 13.02 (UTC)

Last FM[muokkaa wikitekstiä]

Tarvitaanko noita Last FM -linkkejä joka artistisivun loppuun? --128.214.205.4 3. joulukuuta 2006 kello 15.13 (UTC)

Käyttäjäsivusta[muokkaa wikitekstiä]

Onko tällainen käyttäjäsivu käytännönmukainen Käyttäjä:Petri Krohn/DBox2? Sisältö ei ainakaan liity mitenkään wikipediaan.--J 7. joulukuuta 2006 kello 23.27 (UTC)

Ei tuo ole käyttäjäsivu vaan käyttäjäsivun alasivu. --kompak 8. joulukuuta 2006 kello 06.54 (UTC)
Entäs Wikipedia-tyylisten artikkeleiden hilloaminen käyttäjäsivun alasivulle? (Käyttäjä:Petri Krohn/Minerva Krohn) --Jaakonam 8. joulukuuta 2006 kello 09.08 (UTC)
Jos se on työn alla ja käyttäjä aikoo kopioida sen artikkeliksi. On minullakin jotain keskeneräistä ainakin aiemmin ollut roikkumassa alasivuilla. --Hasdrubal 8. joulukuuta 2006 kello 09.18 (UTC)
Ahhaa... Tästä en löytänyt mitään mainintaa ohjeissa. Joskus on pillastuttu kai lähinnä siitä, että poistettavien/poistettujen sivujen sisältöjä roikotetaan käyttäjä-nimiavaruudessa, mutta vielä ei kai ole otettu kantaa alasivujen käyttämiseen uusien artikkelien testauskenttänä. --Jaakonam 8. joulukuuta 2006 kello 09.49 (UTC)
On siellä maininta. Ohjeet vain ovat niin surkeat, ettei sieltä tahdo löytää mitään. Eikä noissakaan ohjeissa kovin tarkasti määritellä, että mitä siellä alasivuilla saa olla. //Ephief 13. joulukuuta 2006 kello 11.20 (UTC)
Nyt kun noita alasivuja alkaa ilmaantumaan, olisi kyllä hyvä kehittää niitä varten ohjeistus. Käyttäjä:Petri Krohn/DBox2 vertautuu tapaukseen hiljattain, jossa käyttäjällä oli alasivuna kurssimateriaalia. Tällöin opastin häntä ottamaan tiedot talteen ja merkitsemään roskaksi sivun tietojen tallennuksen jälkeen. Käyttäjä:Petri Krohn/Minerva Krohn taas on huono valinta artikkelivarastoksi, sillä kerran artikkelin tehtyään sivu jää käyttökelvottomaksi. Olisi ehkä syytä ohjeistaa että näissä tapauksissa tekisi yleisnimellä sivun kuten "hiekkalaatikko" tai "tmp". Mitä mieltä muut on? --Agony (403) 8. joulukuuta 2006 kello 10.03 (UTC)
Alasivuja on ollut jo ties kuinka pitkään ja hyvin ne ovat minusta toimineet. Saahan nekin poistettua ihan normaalisti, joten en näe syytä rajoittaa alasivujen nimeämistä. //Ephief 13. joulukuuta 2006 kello 11.22 (UTC)
Itse kannatan kyllä tuon selkeän nimeämiskäytännön ohjeistusta. Itse koen helpoimmaksi sen, että itselläni on (tällä hetkellä vain) temp1 -niminen alasivu, jossa sitten teen isomman kirjoitustyön esikatseluineen jne. Kun artikkeli on omalta osaltani kasassa, kopioin tekstin uudelle sivulle päähierarkiaan ja poistan väliaikaistekstin omalta alasivultani. --Jupaju 13. joulukuuta 2006 kello 12.46 (UTC)
Tämä tarpeettomasti laajentaa wikipedian tietokantaa, koska lähes samansisältöistä versiohistoriaa joudutaan ylläpitämään kahdesta artikkelista. (Ohjelmisto saattaa tietenkin osata kompressoida tiedon, siten että se ei vie enempään tila kovalevyltä.) Viisaampaa on siis siirtää valmis artikkeli Wikipedia päänimiavaruuteen. -- Petri Krohn 13. joulukuuta 2006 kello 13.19 (UTC)
Tuo DBox2 on täysin Wikipediaan liittymätön, joten se pitäisi poistaa. Wikipediaan liittyvistä sivuista on olemassa universaali terveen järjen periaate, mutta jos terve järki loppuu kesken niin eiköhän tehdä tästäkin äänestys.
Ja miksi ihmeessä ihmiset kehittelevät artikkeleita käyttäjäsivullaan, eikö niitä voi kehitellä ihan oikeana artikkelina? —MikkoM () 8. joulukuuta 2006 kello 10.54 (UTC)
Ei voi!
Viime aikoina olen todennut, että lähes kaikki aloittamani artikkelit, niin englannin- kuin suomenkielisessä Wikipediassa, on lähes välittömästi merkitty poistettavaksi, tai roskaksi. Englanninkielisessä Wikipediassa tämä tapahtuu yleensä alle minuutissa. Poistovaatimuksilla ei ole mitään tekemistä aiheen merkittävyyden kanssa. Riittävä perustelu poistovaatimukselle on esitetty englanninkielisellä luontisivulla: "Encyclopedic content must be verifiable." Jos siis keskeneräisellä sivulla ei ole riittävää sisältöä ja tarpeellisia viitteitä, ei sitä voi tallettaa päänimiavaruuteen.
Uusien artikkelien luomisesta keskusteltiin äskettäin. Ratkaisuksi esitettiin off-line editointia ulkoisella teksturilla. Tämä ratkausu ei sovi minulle, editoin mielummin wikillä. Myös ajatus siitä, että kaikki työn alla oleva aineisto olisi samannimistä, esim. "hiekkalatikko" tai "temp" on järjetön.
Omassa nimiavaruudessa kehitettyä sivua ei tietenkään "kopioida" päänimiavaruuteen. Sivu yksinkertaisesti siirretään. Jäljelle jää referenssi yksityisestä avaruudesta yleiseen. Tämä on ehkä tarpeeton, mutta en pidä kohtuutomana sitä, että artikkelin luoja tällaisen linkin "omistaa". -- Petri Krohn 13. joulukuuta 2006 kello 11.43 (UTC)
Asiasta on keskusteltu, olen ihmetellyt miksi artikkelia ei voi tehdä valmiiksi omassa tekstinkäsittelyohjelmassa ja sitten kopioida Wikipediaan. Ihmettelen taas. --Ulrika 13. joulukuuta 2006 kello 12.38 (UTC)
Esimerkiksi itse en pidä tuollaisesta, koska vaikka itsellänikin on vuosien kokemus mm. HTML:n kirjoittamisesta käsin, niin HTML kuin wikikoodikin tekee tekstistä hieman vaikeampiselkoista jolloin esikatselu on paljon kätevämpää pystyä tekemään kirjoitustyön edetessä. Muutenkin esikatseluvaiheessa löydän itse parhaiten virheet, muotoilutarpeet yms. --Jupaju 13. joulukuuta 2006 kello 12.42 (UTC)
Tämä nyt on turhaa jupinaa, jos ei kerran halua käyttää tekstinkäsittelyä, niin ei, mutta minulle ei tuota mitään ongelmia tehdä kaikkea valmiiksi ja sitten katsoa vielä esikatselussa Wikipediassa että on OK. Eli kyllä sitä esikatselua voi käyttää. Minulla ei ole mitään kokemusta HTML:n kirjoittamisesta käsin ennen kuin nyt Wikipediassa (jos se kerran on HTML-kirjoittamista; en tiennyt). --Ulrika 13. joulukuuta 2006 kello 12.46 (UTC)
Yksimielisiä olemme ilmeisesti kuitenkin siitä, että sivujen tulisi olla kohtuullisen valmiita, ennen kuin ne siiretään Wikipedian nimiavaruuteen. Tämä on itse asiassa valitettavaa, ja sotii Wikipedian ja wikien inkrementaalista filosofiaa vastaan. Deletionismi on kuitenkin Wikipediassa niin vakiintunut käytäntö, että tämä on ikävä kyllä välttämätöntä. -- Petri Krohn 13. joulukuuta 2006 kello 12.56 (UTC)
(Jos tämä nyt vihdoin viidennellä muokkauskerralla menisi läpi päällekkäisten edittien välistä..) Ei se olekaan yleensä HTML:ää, esitin tuon vain esimerkkinä koska molemmissa on kooditasolla sama "ongelma", eli koodin ja esityksellisen sisällön ero. On hyvin vaikea hahmottaa kokonaisuutta pelkän wikikoodin perusteella esimerkiksi kappaleesta jossa on kolme-neljä lausetta ja jokaisessa vähintään yksi yksilöllinen viite (eli <ref></ref>-pareja pitkine sisältöineen on helposti 2-3 kertaa enemmän kuin tekstisisältöä johon se ilmoitetaan lähteenä). --Jupaju 13. joulukuuta 2006 kello 12.58 (UTC)
Ilmeisesti on siis kyse tottumisesta. Olen tykännyt siitä, ettei kukaan tulee väliin muokkaamaan, ennen kuin olen saanut tekstin johonkin muotoon, varsinkin kun en tunne tarvetta saada muokkausmääriä kasvatetuksi painamalla Tallenna-nappia aina parin lauseen jälkeen. Melkein tekisi joskus mieli vilkkaissa keskusteluissakin kirjoittaa kommentinsa ensin tekstinkäsittelyssä, niin ei jäisi koko ajan jalkoihin. --Ulrika 13. joulukuuta 2006 kello 13.05 (UTC)
Ei täällä ainakaan mitään artikkeleita laiteta roskiksi tai poistoon vain siksi, että niistä puuttuvat viitteet. Eli voit täällä aivan huoletta editoida suoraan wikiavaruuteen. Itse olen tehnyt varmaan tuhat pari sataa artikkelia, eikä ikinä yhtäkään ole merkitty roskaksi tai laitettu poistoäänestykseen. Jos näin tapahtuu, niin vikaa on ehkä sittenkin artikkelissa. EW:ssä tilanne voi olla toinen, kun sinne tuleva uusi artikkeli lienee nykyisin vain harvinaislaatuisessa poikkeustapauksessa muuta kuin roskaa.--ML 13. joulukuuta 2006 kello 12.52 (UTC)
Lisäksi suoraa Wikipedian kautta kirjoittaessa on helppo tarkistaa, että wikitykset tulevat oikeilla sanoilla voi helposti hakea ja sijoitella kuvia commonsista ja muutoinkin pitää huolta siitä, että artikkeli tulee linkkien ja muodon puolesta oikein. Itse en ole kokenut tekstinkäsittelyohjelman käyttöä millään tavalla paremmaksi kuin suoraa Wikimediaan kirjoittamista. En myöskään ymmärrä miksi näin tulisi tehdä. --Joonasl (kerro) 13. joulukuuta 2006 kello 12.53 (UTC)

Uskottavuus[muokkaa wikitekstiä]

Olen itsekin ohjeet hätäisesti lukenut läpi sekä tämän forumin. Jään vaan ihmettelemään, miksi joku virtsaa päässä kanniskeleva heebo muuttelee toisen vaivalla tekemiä asiapitoisia faktoihin(toivon mukkaan)liityviä argumentteihin.Herää epäilys kustantamoiden taholta tuleva muokkaus. Ja nythän on tv 4:sen kilpailu menossa, ja olen huomannut, että joku neropatti on muutellut erään kohteen tietoja. Olen jo toistamiseen palauttanut ko. sivut. Terkuin. kimmo Kommentin jätti 80.186.202.79 (keskustelu – muokkaukset).

Mistähän tarkemmin sanoen on kysymys? --Ulrika 9. joulukuuta 2006 kello 15.41 (UTC)
Täällä on ihmisiä, joilla on mieltymyksiä. Toisten kirjoitusten äärimmäinen muokkaus voi kertoa siitä, että joku on jäänyt korpraaliksi ja vielä jälkilämmöillä käy kilpaiua komppanian vaikeimman alikersantin arvosta. Jotkut terapoivat itseään kritisoimalla ruotsinkielisiä ja kirjoittamalla historian toiseen suuntaan uudelleen. Jotkut pitävät itseään yhteiskunnan ja hallinnon asiantuntijoina, vaikka eivät ole päivääkään olleet määräyskirjalla virkamiehinä, jotkut puolestaan inhoavat syrjäseutujen ihmisiä, köyhempiä, maalaisempia ja harvemman asuvia. Vapaa muokkausoikeus on tapa puuttua toisten töihin. Toiset tekevät sen taitavammin kuin toiset. Ilman sosiaali- ja terveysministeriön ohjeita, voi muokkaaminen olla joskus äärimmäisen priorisoivaa ja artikkelin kannalta jopa eutanaattista. 81.175.156.161 7. tammikuuta 2007 kello 22.40 (UTC)

Booksources[muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisen wikipedian kirjahaku on varsin rajallinen, tarjolla on vain neljä vaihtoehtoa. [12] Englanninkielinen sivu tarjoa yli sata hakua, Suomestakin kymmenen vaihtoehtoa. [13] Olisi ehkä kohtuutonta vaatia koko englanninkielisen hakusivuna kääntämistä (ja ylläpitämistä) suomeksi. Kohtuullista olisi kuitenkin se, että suomenkieliseltä sivulta olisi suoraan linkki englannikieliseen hakuun. -- Petri Krohn 13. joulukuuta 2006 kello 11.07 (UTC)

Aiempaa keskustelua aiheesta mm. [14], ja vielä aikaisempaa [15]. Viimeksi taisi jäädä kiinni siitä, ettei kukaan asiasta kiinnostunut voinut muutoksia tehdä. [16] --Hasdrubal 13. joulukuuta 2006 kello 11.43 (UTC)
Englanninkielisellä, samoin kuin ilmeisesti kaikilla muilla "Booksources" -sivuilla, on interwiki-linkit muille kielille. Suomenkielisestä nämä puuttuvat. Linkki suomenkieliseen taas puuttuu muilta sivuilta. Vähimmäisvaatimus olisi saada tämä interwiki toimimaan. Toivottavaa olisi lisäksi, että suomenkielisellä sivulla olisi teksti, joka kehoittaa katsomaan englanninkieliseltä, jos suomenkieliset eivät riitä. -- Petri Krohn 13. joulukuuta 2006 kello 12.20 (UTC)
Jos on puhtia niin voit kääntää tuon sivun valmiiksi sinne keskustelusivulle. Sitten joku ylläpitäjä voi vaan suoraan kopioida sen sinne. – linnea 13. joulukuuta 2006 kello 12.21 (UTC)
Kielilinkki tulee tietenkin olla, mutta ei todellakaan mitään tuollaisia kehotuksia. Yhtä hyvin melkein jokaisella sivulla voisi olla jotain "katso englanninkielisestä Wikipediasta lisätietoa"-höpinöitä. --ML 13. joulukuuta 2006 kello 12.45 (UTC)
Yleensä käyttäjä olettaa, että muunkielisellä sivulla on toisenlaista sisältöä, joko enemmaän tai vähemmän. Toimintosivujen osalta oletus on todennäköisesti se, että sivu on samannäköinen kaikilla kielillä, eikä intewiki-linkiä osata painaa vaikka se olisi olemassa. Huomaa myös, että tämä toimintosivu on nimenomaaan linkkisivu, joten yksi linkki lisää ei sitä pahenna. -- Petri Krohn 13. joulukuuta 2006 kello 13.03 (UTC)
Öö, osaisikos joku selittää, miten tämä on sv-wikissä tehty? Siellä Special:Booksourcesissa on linkki "Redigera den här sidan", joka vie sivulle sv:Wikipedia:Bokkällor. Voitaisiinko täällä muuttaa tuota samalla tavalla, että kaikki pääsee muokkaamaan tuota? --Hasdrubal 13. joulukuuta 2006 kello 12.49 (UTC)
Ehdottomasti pitäisi muuttaa niin, kellään ei varmaan ole mitään syytä miksei voisi. --Zxc 13. joulukuuta 2006 kello 12.56 (UTC)
Ai, englanniksikin näemmä löytyy en:Wikipedia:Book sources, jota voi muokata. Taitaa olla aika aloittaa Wikipedia:Kirjalähteet ja muuttaa sitten systeemi samanlaiseksi kuin en- ja sv-wikissä, kunhan joku selvittää mitä teknisiä muutoksia tuo vaatii. --Hasdrubal 13. joulukuuta 2006 kello 13.18 (UTC)
Siirsin aikoinani aloittaman raakakäännöksen nyt sivulle Wikipedia:Kirjalähteet. Nyt vaan joukolla parantamaan! --Lendu 15. joulukuuta 2006 kello 19.16 (UTC)
Kas, lisämuutoksia ei tuon lisäksi enää tarvittukaan, vaan Lendun siirron jälkeen ISBN:t linkittää automaagisesti tuolle uudelle sivulle. Eli sitä suuremmalla syyllä sitä kannattaa nyt fiksailla. --Hasdrubal 15. joulukuuta 2006 kello 21.21 (UTC)
Sitä paitsi ainakin linkki Helsingin Yliopiston Kirjasto ei toimi. -- JeeJee 13. joulukuuta 2006 kello 13.46 (UTC)

Emergence[muokkaa wikitekstiä]

Jukka Kemppinen[17] käski tänään ilmestyneessä bologissaan lukemaan Wikipedia artikkelin Emergence. Tarkoitti ilmeisesti englanninkielistä Wikipediaa, joaa ko. artikkeli on. Olisi muuten hyvä saada ko. artikkeli suomeksi. Kuka kääntää kun itse on oikein ehdi? Se pitäisi kääntää kriittisesti ja asiaatuntevasti. Siis apuvaaa käännökseen!! --Alexius Manfelt 14. joulukuuta 2006 kello 07.56 (UTC)

Englanninkielisessä artikkelissa on tällä hetkellä mallineet ristiriitaisuudesta, neutraaliusepäilystä ja lisäksi artikkeli on lukittu kaikilta, ei pelkästään vandalismin vuoksi. Ehkä odotamme ennen kääntämistä että pahimmat ongelmat sen suhteen saadaan ratkottua. --Harriv 14. joulukuuta 2006 kello 10.07 (UTC)

Yölinjalla[muokkaa wikitekstiä]

Muutin Yölinjalla -kappaleen kuvausta I walk the lineen liittyen, kommentoikaa tai muuttakaa tietoja. Pahoittelen lähteiden puuttumista, asiat pitäisi tarkistaa Rautavaaran elämänkerrasta tai muusta opuksesta. Muutin kuvausta siksi, että kyllä korva kuulee, että kyse on erilaisesta kappaleesta - ilman Rautavaaraa, kukaan ei olisi tehnyt samanlaista laulumelodiaa ja siksi kyseessä on toinen kappale, ei suinkaan coveri, kuten jossain virheellisesti voi mainita. --Findrako 15. joulukuuta 2006 kello 03.19 (UTC)

Todistaakseni melodian erilaisuutta tein tässä molemmista laulumelodiaan pohjautuvat miditiedostot, mukana basso osoittamaan nopeutta (eli sama nopeus, sama pituus). Yölinjalla.mid sekä I walk the line.mid. En tiedä tarvitseeko itse sivulle laittaa, mutta halusin nyt osoittaa yksinkertaisella esimerkillä, ettei nyt aivan samasta kappaleesta ole kyse. --Findrako 15. joulukuuta 2006 kello 04.17 (UTC)

Luettelo vaalilupauksista eduskuntavaaleissa 2007[muokkaa wikitekstiä]

Olisiko Wikipediaan sopivaa tehdä luettelo (lähteineen) tulevan vuoden 2007 eduskuntavaalien vaalilupauksista? Esimerkiksi Liisa Hyssälän kohdalla hän kertoi viime vaalien vaalilehtisessään mielenkiintoisia visioita tulevista eläkkeistä ja valtaan päästyään antoi sitten pelkkiä ropoja. Näiden tietojen kerääminen jälkikäteen on aina ongelmallista ja usein jopa mahdotonta, joten nyt olisi hyvä tilaisuus tallettaa etukäteen annetut lupaukset vaalikaudella tarkasteltavaksi. Tietääkseni tällaista "palvelua" ei ole missään verkossa tarjolla. --194.251.240.116 19. joulukuuta 2006 kello 10.56 (UTC)

Hyvä ystävä, jos demokratiassa yksi ihminen tai edes yksi suomalainen puolue voisi päättää asioista, niin tuollainen lupausten kirjaaminen olisi järkevää. Mutta kun niin ei vaan ole. Enneminkin äänestäjän tulee ottaa selvää lupausten toteutumismahdollisuuksista ja käytää tervettä talonpoikaisjärkeä. En usko, että Hyssälää kovin moni äänesti ko. lupausten tähden. Lupaukset ovat kuin päiväperhoset, niitä on ilma sakeanaan vaalien alla ja sitten ne vain poistuvat, eikä kukaan niitä kaipaa. --Alexius Manfelt 19. joulukuuta 2006 kello 11.19 (UTC)
Ainakin HS vertaa valituiksi tulleiden politiikan toteumaa heidän vaalikoneessa antamiinsa vastauksiin. Crash 19. joulukuuta 2006 kello 11.28 (UTC)
Ongelma ei ole tuo, vaan se, että yleisesti puhutaan poliitikoiden vaalilupauksista, mutta niitä ei kirjata mihinkään ylös. Hyssälä sai tiettävästi paljon ääniä luvatessaan satojen eurojen korotuksia eläkkeisiin, koska kaikki eivät tule koskaan ymmärtämään sitä mitä yksittäinen poliitikko voi oikeasti tehdä. Tiedon etsiminen jälkikäteen siitä, missä näin on luvattu - saati lähdeviitteen hankkiminen - on osoittautunut hyvin haastavaksi. Edellinen tieto löytyi henkilöltä, joka oli esitteen nähnyt, mutta itse esitettä ei enää kenelläkään tunnu olevan tallessa. Tällaisten kirjaaminen etukäteen olisi paljon hedelmällisempää, koska tiedettäisiin mitä vaalien alla todella on luvattu, jos asiaa pengottaisiin vielä silloin kun tulos ei ole selvillä. HS ilmeisesti seuraa vain vaalikoneessa annettuja lupauksia, ei vaalityössä kerrottuja, jotka voivat poiketa oleellisesti siitä, mitä vastauksia on annettu. --194.251.240.116 19. joulukuuta 2006 kello 12.22 (UTC)
Vaalilupauksista ja muistakin kannoista löytyy entistä paremmin tietoa, kun niistä jää sähköiset jäljet nykyisin. Database noille voisi olla paikallaan, mutta tuskinpa kuitenkaan verkkoensyklopediassa. Crash 19. joulukuuta 2006 kello 13.03 (UTC)
Ei ennen vaalien tuloksen selviämistä. Ehdokkaiden lupaukset voivat olla mielenkiintoista luettavaa, jopa vuosien kuluttua. Valittujen lupaukset olisi parempi artikkeliksi, mutta kuuluuko sekään tietosanakirjaan? – OM 19. joulukuuta 2006 kello 12.57 (UTC)
Alexius Manfelti yllä kirjoittaa asiaa – mikä se sellainen vaalilupaus on muuta paitsi opposition pilkkakirves? Toiseksi kuka tulkitsee, mikä on lupaus ja mikä toive ja mitä kuka on täsmällisesti tarkoittanut. -Samulili 19. joulukuuta 2006 kello 13.28 (UTC)
Wikipedian tuskin tulee ottaa kantaa, käyttäisikö opposio tällaista asetta pilkkakirveenään vai ei? Tänne lienee tarkoitus ensisijaisesti tallentaa tietoa. Niiden käyttötarkoituksesta jokainen vastatkoon sitten muulla tavoin. Jos SDP lupaa puolittaa työttömyyden, olisi tällainen lupaus hyvä dokumentoida, koska vaalien jälkeen kuka lupasi ja mitä -tiedon kaivaminen on kokemusten mukaan hankalaa. (Muistelen, että tällainen lupaus on annettu joskus.) Tietoa voidaan myös väännellä tyyliin: "ei se sitä suoranaisesti tarkoittanut, vaan sillä tarkoitettiin..." Mitä tarkempi dokumentaatio ja mahdollinen kopio dokumentista saadaan talteen, sitä parempi. Myöhemmin voidaan kiistellä sitten siitä oliko kyseessä lupaus vai toive ja mitä se tarkoitti, jos joku puolue kertoo ennen vaaleja: "Jos äänetätte meitä ja saamme enemmistön vaaleissa, poistamme köyhyyden kokonaan." --194.251.240.116 20. joulukuuta 2006 kello 11.24 (UTC)
Wikipedia ei ole sekalainen kokoelma tietoa. --Jaakonam 20. joulukuuta 2006 kello 11.30 (UTC)
Silti täällä on paljon sekalaista tietoa. Tuosta alkaa muodostua samanlainen mitäänsanomaton nolla-argumentti kuin nyt jo on "Wikipedia ei ole demokratia". Minusta artikkeliin riittäisi koota pelkät puolueiden vaalilupaukset. Tai parempaa: artikkeli vaaliohjelmista (= -lupauksista) 2007. -tKahkonen 20. joulukuuta 2006 kello 12.27 (UTC)
Mitä näistä yo. ohjeen kohdista "Luettelo vuoden 2007 eduskuntavaalien vaalilupauksista" rikkoo, eli miksi se olisi kokoelma sekalaista tietoa?:
Usein kysytyt kysymykset, Ruokaohje, Käyttöopas, käsi- tai oppikirja, Muistokirjoitus, Linkkivarasto, Uutta tutkimusta, Linkkikokoelma, Lakiteksti, lähdekoodi, Kokoelma runoja, laulun sanoja, Uutinen, raportti tai reportaasi --194.251.240.116 20. joulukuuta 2006 kello 12.35 (UTC)
Nimenomaan. Luettelona tuo olisi pelkkää sekalaista tietoa. Kirjattakoon lupaukset vaikkapa artikkeliin Eduskuntavaalit 2007. --Jaakonam 20. joulukuuta 2006 kello 19.43 (UTC)

Pisin artikkelinimi?[muokkaa wikitekstiä]

Mistä saisin selville pisimmän artikkelin nimen (pl. luettelot, keskustelu- ja äänestyssivut) fi-Wikissä? Onko esim. When Fire Rains Down From The Sky, Mankind Will Reap As It Has Sown top-kympissä? --Jaakonam 19. joulukuuta 2006 kello 23.10 (UTC)

Imuroimalla vaikka tämän tiedoston ja koneellisesti laskemalla. --Harriv 19. joulukuuta 2006 kello 23.31 (UTC)

Askartelinpa hieman, Top-10 näyttää tältä (tilanne 3.12.2006):

 1. Luettelo suomalaisista urheilijoista, jotka ovat jääneet kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä (94)
 2. Palkealan pyhän apostoli Andreaan ja pyhän apostoleinvertaisen Maria Magdalenan kirkko (86)
 3. Luettelo Suomen ulkopuolella sijaitsevista kaupungeista, joilla on suomenkielinen nimi (86)
 4. 305 millimetrin 52 kaliiperin merikanuuna mallia Obuhov panssaritornikaksoisasetteluna (86)
 5. Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu (85)
 6. Luettelo Suomen ulkopuolella sijaitsevista kaupungeista joilla on suomenkielinen nimi (85)
 7. Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia (84)
 8. Gorsafawddacha'idraigodanheddogleddollônpenrhynareurdraethceredigionin rautatieasema (84)
 9. Luettelo ratamoottoripyöräilyn 500-kuutioisten MM-sarjaa johtaneista kuljettajista (82)
 10. Falange Española Tradicionalista y de las Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista (82)

--Harriv 19. joulukuuta 2006 kello 23.45 (UTC)

Kiitos. Pienen käsityön (älyttömien uudelleenohjauksien ja luetteloiden poiston) jälkeen epävirallinen, tämänhetkinen maratontaulukko on seuraava (When Fire Rains... jäi täpärästi top-kympin ulkopuolelle):
 1. Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu
 2. Gorsafawddacha'idraigodanheddogleddollônpenrhynareurdraethceredigionin rautatieasema
 3. International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems
 4. Venäjän kommunistinen työväenpuolue - Vallankumouksellinen kommunistien puolue
 5. Pyhän apostoli Andreaan ja pyhän apostoleinvertaisen Maria Magdalenan kirkko
 6. Häpy Endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon
 7. Proizvodstvennoje objedinenije "Ust-Ilimski lesopromyšlennyi kompleks"
 8. Suomen Matemaatikko-, Fyysikko- ja Tietojenkäsittelytieteilijäliitto
 9. Tšetšeenien ja inguušien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta
 10. The Adventures of Jimmy Neutron, Boy Genius: Attack of the Twonkies
 11. Ukrainan kommunistisen puolueen keskuskomitean ensimmäinen sihteeri
 12. When Fire Rains Down From The Sky, Mankind Will Reap As It Has Sown
 13. Vastaus elämään, maailmankaikkeuteen ja kaikkeen muuhun sellaiseen
 14. Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö
 15. Nepalin kommunistinen puolue (yhdistynyt marxilais-leniniläinen)
 16. Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijayhdistysten Liitto - SAMOK ry
 17. Burjaatti-Mongolien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta
 18. Mitalitaulukko yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuissa 2001
 19. Mitalitaulukko yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuissa 2003
 20. Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitean politbyroo
 21. Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian yleisurheiluliitto
 22. Volgan saksalaisten autonominen sosialistinen neuvostotasavalta
 23. Société Nationale des Constructions Aéronautiques du Sud-Ouest
 24. Arvio ja ennuste Venäjän sotilaspolitiikasta Suomen suunnalla
 25. Kabardi-Balkarian autonominen sosialistinen neuvostotasavalta
 26. Symptom Of The Universe: The Original Black Sabbath 1970-1978
 27. Rauhan ja Sosialismin puolesta – Kommunistinen Työväenpuolue
 28. Robin Hood ja hänen iloiset vekkulinsa Sherwoodin pusikoissa
 29. Sayyid Muhammad bin Sayyid Hasan ar-Rida al-Mahdi as-Sanussi
 30. Afrikan ja Tyynenmeren taistelut (ensimmäinen maailmansota)
Muut henkilökohtaiset suosikit, kunniamaininnalla bubblin' under:
Lähempi tarkastelu paljasti myös jotain todella järkyttäviä uudelleenohjauksia, kuten 152 millimetrin 50 kaliiperin merikanuuna mallia Canet, putki Tampella... Summa summarum: tällä listalla pärjää, jos on sekopäiseltä näyttävä vieraskielinen nimi, (entinen tai nykyinen) Neuvostotasavalta, turhan tittelin omistaja tai pötkö vieraskielisiä sanoja. Siirsin luettelon talteen kaikkien jatkossakin iloisesti päivitettäväksi ja osaksi käyttäjäsivuani. --Jaakonam 20. joulukuuta 2006 kello 01.12 (UTC)

Poliitikkojen luokista[muokkaa wikitekstiä]

Pitäisiköhän näitä luokkia pistää linjaan: toisaalta Keskustalaiset poliitikot, toisaalta Suomen sosiaalidemokraattiset poliitikot. Ei logiikkaa.--Ulrika 22. joulukuuta 2006 kello 12.34 (UTC)

Mikä se linja olisi? Varmaankin luetteloimme poliitikot puolueiden mukaan, joten luokat pitäisi nimetä siten, että ne voivat tarkoittaa vain yhtä puoluetta. Suomalaiset keskustapoliitikot voisi olla tarpeeksi selvä (ja lyhyt) nimi Maalaisliiton/Keskustapuolueen/Suomen Keskustan poliitikoille. Muita (ainakaan nimessä) itseään keskustaksi kutsuneita puolueita ei juuri ole Suomessa ollut. Suomen sosialidemokraattiset poliitikot on sikäli ongelmallisempi, että sosialidemokraattisia puolueita on ollut useampia. TPSL:n poliitikoille olisi luotava oma luokka (SDP:n poliitikot ja TPSL:n poliitikot?). Tietenkin olisi mahdollista luokitella poliitikkoja muillakin tavoin, kuten Suomalaiset sosialidemokraatit, -konservatiivit, -kommunistit jne. En-wikissä näyttäisi olevan valtion x poliitikot -luokkien alaluokkina Poliitikot puolueittain -luokkia. Ehkä näin pitäisi menetellä täälläkin? --Ap4k 28. joulukuuta 2006 kello 15.39 (UTC)
Juurihan sosialidemokraatit on saatu sekoitettua sosiaalidemokraatteihin ja koska maailmassa on Sosialistinen Internationaali, mikä on kaikkien sosialidemokraattien kansainvälinen sateenvarjojärjestö, on suomalaiset sosialidemokraatit pitänyt nimetä suomalaisiksi sosiaalidemokraateiksi, jotta he eroavat maailman sosialidemokraateista. SDP:hen liittyvää luokitusta ei voi enää pelastaa, koska asiantuntijoita tässä asiassa on jo liikaa, mutta olisi toivottavaa, että hämmentäjät jättäisivät kaiken muun rauhaan.
Nyt hämmennyksen kohteena ovat luokittelukiellot pienten paikkakuntien osalta, koska niillä - niin kuin ei tosiasiassa koko Suomellakaan - ole merkitystä ihmiskunnan historiassa. 81.175.156.161 7. tammikuuta 2007 kello 22.43 (UTC)

81.175.156.161 7. tammikuuta 2007 kello 22.43 (UTC)

Kirjoitin luokan Suomalaiset poliitikot keskustelusivulle ehdotuksiani suomalaisten poliitikkojen luokittelemiseksi. Keskustelua olisi mielestäni hyvä jatkaa siellä eikä samanaikaisesti neljässä paikassa.--Ap4k 4. tammikuuta 2007 kello 15.52 (UTC)

Wikipedioiden koot[muokkaa wikitekstiä]

Tietääkö joku sivun, mistä näkee Wikipedioiden koon suurimmasta johonkin? Muistan nähneesi sellaisen sivun jossakin, mutta en muista missä. --Kouluhai ۞ 23. joulukuuta 2006 kello 16.00 (UTC)

List of Wikipedias. –Kooma 23. joulukuuta 2006 kello 16.06 (UTC)
Kiitos. --Kouluhai ۞ 23. joulukuuta 2006 kello 16.40 (UTC)

Valikko uusiksi[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotin jo aikaisemmin valikon uudistamista, mutta se herätti vain kolme kommenttia (jäipä itseltänikin aikaisemmin pari niistä huomaamatta), joten kokeillaanpa uudelleen.

Useissa Wikipedian kieliversioissa on valikoita muutettu esimerkiksi niin, että selaajille ja muokkaajille on omat valikkonsa (molemmat toki näkyvissä kaikille). Näin on esimerkiksi saksankielisessä Wikipediassa, jossa on osiot Navigation ja Mitmachen. Tällainen järjestely helpottaisi mielestäni kovasti Wikipedian käyttämistä ja etenkin selkiyttäisi valikkoa varsinkin tavallisille selaajille. Nykyisin valikko on todella huono Wikipedian selaamiseen. Joka tapauksessa valikko kaipaisi uusia elementtejä.

Ehdottaisin itse esimerkiksi tällaista valikkoa:

 • selaaminen
  • etusivu
  • kaikki artikkelit
  • selaa luokittain
  • satunnainen artikkeli
  • (suositellut sivut)
  • (teemasivut)
 • muokkaaminen/yhteisö
  • ohje
  • kahvihuone
  • tuoreet muutokset
  • ajankohtaista
  • (lahjoitukset)
  • (yhteystiedot)

Myös kolmannen osion (ohje, lahjoitukset, yhteystiedot, tietoa Wikipediasta) lisäämistä ja kahden eri ohjeen (selaaminen, muokkaaminen) lisäämistä voisi pohtia. –Anchjo(jutskaa) 26. joulukuuta 2006 kello 16.58 (UTC)

Ohje kyllä varmaan pitäisi olla jo ylävalikossa, että jos ihmiset etsii tietoa mikä tää juttu on. En kyllä tavallaan pidä ajatuksesta että tämä sotkettaisiin erilaiseksi kuin muissa kielissä ja projekteissa. – linnea 26. joulukuuta 2006 kello 19.42 (UTC)
Kuulostaa käytännölliseltä, ja varsinkin teemasivut olisi hyvä olla tuossa valikossa, mutta suositellut voisi jättää pois. --Zxc 26. joulukuuta 2006 kello 20.18 (UTC)
Kannatan ehdottomasti. Se olisi hyvä lisäys, että selaaminen-valikossakin olisi ohje. Ohjeita voisi siten olla kaksin kappalein: miten Wikipediaa luetaan ja miten muokataan. --Santanen 29. joulukuuta 2006 kello 07.35 (UTC)

Kannatan kahta erillistä valikkoa, eli selaajille ja muokkaajille omansa. --Teveten 29. joulukuuta 2006 kello 10.14 (UTC)

Vandalismista[muokkaa wikitekstiä]

Hei!

Silloin tällöin luen Wikipedian mainioita artikkeleita ja joskus olen vahingossa klikannut kohtaa "muokkaa", mutta ei minulla ole ollut tarkoitus muokata ja ennen kaikkea mitään vandalismia harjoittaa...kerran oli sellaisen seurauksena minut suljettu ulos määräajaksi palvelusta...vaikka en oikeasti ole yhtään tarkoituksellista sabotointia suorittanut, siis liian helposti jotkut kerää "päänahkoja" sulkemalla ihmisiä ulos vaikka he ehkä vaan kokemattomuuttaa klikkaavat eri vaihtoehtoja, tutustuessaan eri toimintoihin sivustolla.

Yst. terv. Jari K Oulusta

Käyttämälläsi IP:llä lienee muitakin käyttäjiä, koska sieltä on tullut jatkuvaa sotkua jo pidemmän aikaa. Jos haluat muokata, kannattaa rekisteröidä nyt käyttäjätunnus. Sitten seuraavalla kerralla, kun joku tuolta IP:ltä vandalisoi, voidaan estää pelkät anonyymit, jolloin banni ei haittaa sinua. --Jetman 26. joulukuuta 2006 kello 20.10 (UTC)
Väärät tuomiot eivät ole harvinaisia eikä niistä ole valitusmenettelyä. 81.175.156.161 7. tammikuuta 2007 kello 22.44 (UTC)

Vandalismia, voitteko korjata?[muokkaa wikitekstiä]

Aiheessa Barokki, kohdassa 3 Taide, on yhtäkkiä esillä Heikki Kinnunen. Korjaisiko joku joka osaa?

Korjattu.--J 26. joulukuuta 2006 kello 21.01 (UTC)

Mikä numero[muokkaa wikitekstiä]

Tuolla esim. tarkkailulistan tiedoissa on kelloajan 23:33:36 jälkeen suluissa numero (+123), joka on positiivinen tai negatiivinen. Mitä tuo numero kertoo? --Alexius Manfelt 27. joulukuuta 2006 kello 21.41 (UTC)

Wikipedia:Kahvihuone (käytännöt)#tuoreet muutokset ja luku suluissa, edellinen keskustelu taitanut joutua väärään paikkaan. –Anchjo(jutskaa) 27. joulukuuta 2006 kello 21.45 (UTC)

Poistoäänestys[muokkaa wikitekstiä]

Luokka tunnetut tamperelaiset on poistettu. Kai siitä järjestettiin poistoäänestys? Voinko katsoa poistoäänestystä? 83.245.221.7 28. joulukuuta 2006 kello 20.58 (UTC)

Poistologista pitäisi tuo poisto löytyä. Ei järjestetty poistoäänestystä – OM 28. joulukuuta 2006 kello 23.58 (UTC)
Luokan keskustelusivu oli näköjään jäänyt vielä poistamatta ja siellä oli verrattu kyseistä luokkaa poistoäänestyksellä poistettuun Helsinkiläiset kirjailijat -luokkaan. –Kooma 29. joulukuuta 2006 kello 09.58 (UTC)

Espanjalaisten henkilöiden aakkostus[muokkaa wikitekstiä]

Pitäiskö nämä joilla on monta suku- ym. nimeä aakkostaa aina viimeisen nimen vai jonkin muun nimen mukaan? Esimerkiksi Gabriel García Moreno luokiteltiin Morenoksi, vaan pitäisikö luokitella Garcíaksi? --Höyhens 29. joulukuuta 2006 kello 20.45 (UTC)

Jos katsoo mallia es.wikipediasta, siellä luokitellaan García Moreno. Vaikka ainakin meillä puhutaan esimerkiksi Lorcasta, aakkostus näkyy kuitenkin yleisesti olevan samalla tavalla García Lorca. Joku onkin jo ehtinyt käydä muuttamassa.--Ulrika 31. joulukuuta 2006 kello 06.26 (UTC)
Espanjalaisilla (ja maissa, joissa espanjaa puhutaan) on kaikilla kaksi sukunimeä ja riippuu henkilöstä kumpaa niistä yleisesti käyttää vai käyttääkö molempia. Jos molempia, niin molemmat nimet tietysti mukaan aakkostukseen. Ja suomeksi kun aakkostetaan, niin jätetään vielä aksentit, tildet ja muut systeemit huomioimatta (esim. "Garcia Moreno, Gabriel"). –Kooma 31. joulukuuta 2006 kello 09.57 (UTC)

Uusi missio[muokkaa wikitekstiä]

Nyt kun kuntaverkosto pienenee ja kunnat yhdistyvät joko vanhoin tai uusin nimin, niin mielestäni Wikipedialla on edessään todellinen kultturimissio. Jokaisesta lakkautetusta kunnasta tai uudella nimellä esiintyvistä kunnasta (Toijala+Viiala = Akaa) pitäisi laatia todella perinpojainen ja hyvä artikkeli. Tämä olisi Wikipedian ensyklopedisen luonteen vuoksi mitä parhain palvelu ennakkoluulottomille kunnille. Mitä kansa ajattelee? --Alexius Manfelt 1. tammikuuta 2007 kello 12.49 (UTC)

Oman tekstin poisto keskustelusta[muokkaa wikitekstiä]

Olen ymmärtänyt näkemäni perusteella, että omasta kommentista ei saisi jälkikäteen poistaa tekstiä muuten kuin yliviivaamalla. Nyt yhtäkkiä eräs lähteistä kovasti innostunut kirjoittaja vaatii lähdettä tälle käytännölle. Missä kohdassa Wikipedian ohjeista tämä käytäntö löytyy. Löysin kyllä tuolta Ohje:Kuinka sivuja muokataan neuvon että strikeä voi käyttää tekstin yliviivaamiseen, jos kaduttaa, mutta täsmällistä kieltoa poistamiseen ei löydy. Onko käytäntö syntynyt vain joidenkin ylläpitäjien omassa päässä. --Ulrika 29. joulukuuta 2006 kello 20.47 (UTC)

Ei ole kukaan jaksanut kommentoida. --Ulrika 31. joulukuuta 2006 kello 10.00 (UTC)

Ks. Wikipedia:Käyttäjäsivu#Keskustelu käyttäjästä ja Wikipedia:Keskustelusivu#Vanhat kommentit. –Kooma 31. joulukuuta 2006 kello 10.12 (UTC)
Ihan selvää vastausta noistakaan ei saa. Jos omas kommentista osa tuntuu jälkeenpäin väärältä, ei noista selviä, voiko sen poistaa vai käytetäänkö yliviivausta. No menee kyllä hiustenhalkomiseksi, jos ruvetaan etsimään rajaa, minkä verran voi poistaa. --Ulrika 31. joulukuuta 2006 kello 10.18 (UTC)
Mielestäni oma kommentti pitää tarvittaessa voida myöskin poistaa, jos se alkaa myöhemmin kovasti kaduttamaan. Pääsääntöisesti kuitenkin yliviivaus.--Teveten 31. joulukuuta 2006 kello 15.14 (UTC)
"Törkeän ylimielistä, kommenttisi osoittaa juuri sen mitä olen aina epäillytkin". Ohessa syy miksi kommenttia ei tulisi saada poistaa (anteeksi Teveten, olit vain sopiva "kohde"): Wikipedian käyttäjät huomaa että sisennyksiä on yksi enemmän kuin tulisi olla ja tarvittaessa osaavat kaivaa poistetun kommentin historiasta, mutta entä tavallinen käyttäjä? Tavallinen käyttäjä luulisi demonstroimassani tapauksessa että Teveten on allekirjoittaneen mielestä kommentoinut jotenkin hyvin, hyvin väärin ja että Teveten kuuluu johonkin hyvin epäilyttävään käyttäjäkuntaan. --Agony (403) 31. joulukuuta 2006 kello 18.15 (UTC)
Entäs jos poistaa oman komenttinsa ennen kuin kukaan on vastannut siihen? Olen samaa mieltä siinä, että kommenttia, johon joku on vastannut ei saisi poistaa.--Teveten 1. tammikuuta 2007 kello 13.40 (UTC)

sisäasianministeriön kanta suomen kunnista[muokkaa wikitekstiä]

Jäi tässä kuntaliitoksissa mietityttämään Pieksämäen teksti kun ministeriön sivuilla sanotaan että Pieksämäestä tulee kunta. No minä soitin heille ja kysyin asiaa kun kotisivuilla puhutaan kaupungista.

ministeriölle kaikki ovat kuntia, siis Helsinkikin on kunta heille.

kunta saa päättää nimittääkö he itseään kaupungiksi vai kunnaksi. --Musamies 2. tammikuuta 2007 kello 18.29 (UTC)

Aivan. Kunta se on kaupunkikin. --Anr 2. tammikuuta 2007 kello 18.37 (UTC)
Suomessa on siis nykyään vain yksi kuntamuoto. Maalaiskunnat ja kauppalat ovat historiaa. Kunta saa itse halutessaan kutsua itseään kaupungiksi. --Hautala 3. tammikuuta 2007 kello 18.14 (UTC)

IP-osoitteet ja käyttäjätunnuksen unohtaminen[muokkaa wikitekstiä]

Hei!

Kiitos jetman aiemmasta vastauksesta koskien vandalismia, siihen liittyen kysyn kuitenkin että miten on mahdollista että jollakin toisella voisi olla sama IP-tunnus kuin minulla, eikö IP-tunnus ole tavallaan aina liittymäkohtainen? En ymmärrä asiaa...(itse en ole koneeltani tätä foorumia häiriköinnyt)

Toinen asia, miten on toimittava jos on unohtanut käyttäjätunnuksensa? Onko haittaa jos rekisteröin uuden käyttäjä tunnuksen?

T: JariK Oulusta Kommentin jätti 82.128.203.42 (keskustelu – muokkaukset).

Siirsin yo. kommentin väärästä paikasta tänne. --Silvonen 2. tammikuuta 2007 kello 19.44 (UTC)
Ei ole liittymäkohtainen, vaan samalla ip:llä on hyvin usein useampia käyttäjiä. --ML 2. tammikuuta 2007 kello 19.52 (UTC)
Eikö tämä useampi käyttäjä pidä paikkansa vain sellaisissa kuin yliopistoissa, kouluissa ja muissa kunnan toimissa ja yrityksissä. Olen käsittänyt että tavallisella yksityisellä liittymän käyttäjällä on yksilöllinen ip joka aika ajoin vaihtuu.--Ulrika 3. tammikuuta 2007 kello 06.12 (UTC)
IP-osoitteiden NAT-tekniikka on yleistä myös yksityistalouksissa, itsekin surffailen IP-osoitteella jota käyttää taloyhtiön kaikki muut samaan internet-yhteysratkaisuun nojaavat tietokoneet. --Agony (403) 3. tammikuuta 2007 kello 06.23 (UTC)
Toisin sanoen jos yksityinen ihminen on hankkinut liittymn suoraan operaattorilta, hänellä on yksilöllinen ip, jota eivät käytä muut, mutta jos on osakkaana esimerkiksi talouyhtiön tai muun yhteisön kautta, IP-tunnus on yhteinen. --Ulrika 3. tammikuuta 2007 kello 07.12 (UTC)
Yleisesti ottaen näin, tosin monesti tarjotaan myös huoneistokohtaista liittymää keskitetysti, jolloin voidaan tarvittaessa piilottaa esimerkiksi kokonainen kaupunginosa Soneran ADSL-asiakkaita yhden ja saman IP-osoitteen taakse. --Agony (403) 3. tammikuuta 2007 kello 07.27 (UTC)
Voisitko arkistoida alkupäätä, sillä jos avaa Kahvihuoneen koko tämän osan, se on liian raskas.--Ulrika 3. tammikuuta 2007 kello 07.13 (UTC)
Arkistoitu, yleistietona kaikille (eli ei pelkästään sinulle Ulrika): Arkistointia saa harrastaa kuka tahansa :) --Agony (403) 3. tammikuuta 2007 kello 07.27 (UTC)
Itse asiassa tiedänkin sen ja olen joskus arkistoinutkin, mutta kun en ole erityisen tekniikkaorientoitunut ihminen, luovutan mieluusti sellaiset tehtävät niille joilta se sujuu lähes automaattisesti:) --Ulrika 3. tammikuuta 2007 kello 08.06 (UTC)
Monissa kotikäyttöön myytävissä Internet-liittymissä IP-osoite on dynaaminen, eli se vaihtuu silloin tällöin. Toinen vaihtoehto on, että olet välityspalvelimen tai NATtaavan palomuurin takana. Jos olet unohtanut käyttäjätunnuksesi, voit luoda uuden. —ilaiho (valita) 3. tammikuuta 2007 kello 08.12 (UTC)
Ainakin elisalla kiinteästä (siis samana pysyvästä IP:stä) joutuu maksamaan erikseen. Oletusarvoisesti IP siis muuttuu aina kun sulkee netin ja avaa uudelleen. Tämä tekee tietysti myös bännäyksestä vaikeaa.--Teveten 4. tammikuuta 2007 kello 13.02 (UTC)

Kaikille Wikipedisteille[muokkaa wikitekstiä]

Hyvät ystävät, tasan vuosi sitten sain pidennystä elämääni, mutta samalla menetin kykyni ilmaista itseäni puhumalla, kirjoittamalla tai lukemalla äidinkieltäni. Teillä hyvät ystävä on ollut suuri ja merkittävä osuus vuoden kestäneessä kuntoutusprojektissani, sillä ilman Wikipedian suomia kirjoitusmahdollisuuksia olisin tuskin nykyisessä kunnossa. Te olette kestäneet oikkuni ja joskus hölmötkin mielipiteeni ja korjanneet kirjoitusvirheitäni, joita on ollut todella paljon. Ilman teitä ei olisi siis selvinnyt ja siitä haluan näin julkisesti lausua kaikille kiitokseni. Erityisesti virheitäni korjailleille Ulrikalle ja Joonasl:lle, ketään kuitenkin unohtamatta. On suurta olla vammainen teidän kanssanne!!! Ikuisesti tuestanne kiitollinen Alexius Manfelt 4. tammikuuta 2007 kello 09.02 (UTC)

Minun täytyy, Alexius hyvä, puolestani kiittää sinua siitä, että olet omalta osaltasi sietänyt meitä ja jaksanut vaikeinakin aikoina ahertaa tämän projektin parissa. Nostan hattua sinulle, en voi muuta kuin kunnioittaa kerrassaa upeaa asennettasi kuntoutumisessa. Työsi Wikipediassa on ollut siitä varmasti parhain näyte. --Tve4 4. tammikuuta 2007 kello 09.06 (UTC)
Itse myös tahdon kiittää sinua, panoksesi tätä projektia kohtaan on ollut valtava ja on ilo kuulla että Wikipedia on pystynyt "palkitsemaan" myös sinua. --Agony (403) 4. tammikuuta 2007 kello 09.22 (UTC)
Myös minulta iso kiitos, vaikka emme "tuttuja" olekaan.. Sisukasta työskentelyäsi vaikeuksista huolimatta on ollut ilo seurata, voimia jatkossakin! --Jukka Kolppanen 4. tammikuuta 2007 kello 11.44 (UTC)
Kiitos kiitoksista, ja kiittele vain itseäsi että olet rämpinyt tuon sairauden rasittaman ajan halki, ja samaan aikaan olet antanut hienon panoksesi Wikipedialle. Kaikkia meitä koetellaan, toiset selviytyvät ja jaksavat. Onnea vain eteenkin päin. --Ulrika 4. tammikuuta 2007 kello 12.55 (UTC)

Käännösapua espanjasta[muokkaa wikitekstiä]

Yökissan kuvan kuvaus Commonsissa on espanjankielinen (vai portugalin?). Osaisikohan joku kääntää? "Oncifelis guigna joven. Posee un crotal ya que fue parte de un estudio que se realizó. Fue tomada en San Rafael fuera de la casa de los Guardaparques." --Ulrika 5. tammikuuta 2007 kello 17.55 (UTC)

Iki-ihana baabelin kalamme kertoo että
Käännös espanjasta

»Young Oncifelis guigna. It has a crotal since it was part of a study that was made. It was taken in San Rafael outside the house of the Guardaparques»

Käännös portugalista

»Young Oncifelis guigna. Crotal Posee un ya that fue estudio part of un that if realizó. Taken Fue en San Rafael fuera of la house of los Guardaparques.»

Eli melko varmasti espanjaa, tuosta on ainakin helpompi jatkaa. --Agony (403) 5. tammikuuta 2007 kello 18.26 (UTC)
Ellei tuo keskimmäinen lause sisällä sen merkittävämpää kuin eka ja vika, ei siinä sitten ole mitään kummempaa. Ajattelin vain että olisin saanut yökissa kuvatekstiin jotakin mukavaa, kun siinä on nyt sellainen kammoksuttu "hauki on kala" -teksti. --Ulrika 5. tammikuuta 2007 kello 18.33 (UTC)
Se tarkoittaa "Nuori Oncifelis guigna. Se kantaa korvamerkinnän koska se oli mukana tutkimuksessa. Kuva on otettu San Rafaelissa, parkkihoitajan talon ulkopuolella" --MoRsE 8. tammikuuta 2007 kello 11.38 (UTC)
Kiitos! --Ulrika 8. tammikuuta 2007 kello 11.48 (UTC)

Suomalaisuuden tutkimus englanniksi?[muokkaa wikitekstiä]

Millä termillä Suomen kulttuurin ja kielen tutkimus kulkee kolmannella kotimaisella (vrt. japanology)? Anteeksi päivän tyhmä kysymys, yritin kyllä ensin itse hakea vastausta. :) --Suviko 6. tammikuuta 2007 kello 12.37 (UTC)

Finnish Studies? Sama tarkoittaa pelkkää kielenopiskeluakin, mutta tuolla nimellä kulkee ainakin joku julkaisu ja ohjelma.[18][19] --Mikko Paananen 6. tammikuuta 2007 kello 12.43 (UTC)
Kiitoksia ripeästä vastauksesta. Koitin selvittää onko olemassa yhtä termiä Suomen filologialle. Finnish Studies ajanee silti saman asian. --Suviko 6. tammikuuta 2007 kello 12.50 (UTC)
Termiä Fennistics ’fennistiikka’ on jonkin verran käytetty ainakin suomen kielen tutkimuksesta, mutta Finnish Studies taitaa olla varmempi valinta. --Silvonen 6. tammikuuta 2007 kello 14.48 (UTC)

UFO vai UHO?[muokkaa wikitekstiä]

Joku "humoristi" on muutellut hakusanan UFO alta löytyvää sivua... En ehtinyt korjata. Kommentin jätti 82.141.94.178 (keskustelu – muokkaukset).

ISBN -numerointi[muokkaa wikitekstiä]

Teos Miller, Henry: Tropic of Cancer. ISBN pitäisi olla kansainvälinen tunnus. Miksi eri lähteissä on täysin erilaisia numeroita samalle teokselle: Pallas-kirjastojärjestelmä 0-586-01812-3, Suomalainen kirjakauppa 9512050390, Wikipedia 0802151825. Lisäksi "http://fi.wikipedia.org/wiki/Henry_Miller" tarjoaa saman numeron myös teokselle "Tropic of Capricorn".

Eri painoksilla on eri ISBN. --ML 12. tammikuuta 2007 kello 15.14 (UTC)
Riippuu siitä missä maassa teos on ilmestynyt. ISBN-järjestelmä on kansainvälinen, mutta numerot ovat yksilöllisiä. 951 on Suomen tunnus. Tuolta varmaankin löytyy valistusta. --Ulrika 12. tammikuuta 2007 kello 15.15 (UTC)
Meillä mainittu painos on pariisilainen. Muualla on ehkä esim. ensimmäinen jenkkipainos. Kirjahan taisi olla pitkään pannassa sielläkin. --ML 12. tammikuuta 2007 kello 15.17 (UTC)
Ja vielä sellainen asia, että ISBN 0-8021-3843-8 on paketti, jossa on molemmat Cancer ja Capricorn, siksi niille tulee sama isbn. --Ulrika 12. tammikuuta 2007 kello 15.24 (UTC)

Pahasti hukassa kun osaan lukea mutten kirjoittaa espanjaksi.[muokkaa wikitekstiä]

Katsoin espanjankielistä tietoa Wolfgang Amadeus Mozartista ja tyrmistyin kun ensimmäisellä sivulla joku vandaali nimeltä Jules oli kirjoittanut todella hävyttömän ja ei mitenkään Mozartiin liityvän rivin. "era una puta loca...". Jos joku ystävällinen ihminen voisi saada sen pois sieltä, se on niin ala-arvoista etten voinut olla kirjoittamatta tätä. Kiitos kaikesta mahdollisesta avusta.calle5

Eiköhän ne siellä osaa ilman suomalaisten apuakin.--Ulrika 12. tammikuuta 2007 kello 16.27 (UTC)

Henkilötietolaista / Sorvataanko kysymys tietosuojavaltuutetulle?[muokkaa wikitekstiä]

Kun tuolla Luettelo tunnetuista homo- ja biseksuaaleista:ssa tuli keskustelua henkilötietolaista (mm. onko tuollainen lista henkilörekisteri), aattelin cutpasteta pohdintaani tännekin, kysymys kuitenkin koskee paljolti koko Wikipediaa. Kas tässä (konteksti siis tuon sivun keskustelusivu):

Aloin tutustua tähän henkilörekisteripuoleen. Vaikka joku saattaisi saada poistoistani sen kuvan että minulla on kovasti jotain tällaista listaa vastaan, se kuva ei välttämättä ole hirveän tarkka (enempi toivoisin, että Wikipedia pystyy juurikin kokoamaan kaikkea tällaista tietoa ympäri nettiä olevista murusista). Joka tapauksessa toivoisin, ettei henkilötietolaki soveltuisi Wikipedian normaaliin toimintaan. Henkilötietolaissa on maininta

Tätä lakia ei sovelleta henkilörekistereihin, jotka sisältävät vain tiedotusvälineessä julkaistua aineistoa sellaisenaan. (2 §; jäljempänä "tv-poikkeus")

Tässä mielenkiintoinen kysymys onkin, mitä tarkoittaa "sellaisenaan". Minusta se kuulostaa siltä, että aineiston pitäisi olla oleellisesti ottaen muokkaamatonta. Vai onko Wikipediakin tiedotusväline? Jos onkin, tämäkään ei tarkoittane, ettei henkilötietolakia sovelleta Wikipedian julkaisemaan materiaaliin lainkaan:

Henkilötietojen käsittelyä toimituksellisia sekä taiteellisen tai kirjallisen ilmaisun tarkoituksia varten koskevat soveltuvin osin ainoastaan 1–4 ja 32 §, 39 §:n 3 momentti, 40 §:n 1 ja 3 momentti, 42 §, 44 §:n 2 kohta, 45–47 §, 48 §:n 2 momentti sekä 50 ja 51 §, jollei 17 §:stä muuta johdu. (2 §; korostukset minun)

Minusta Henkilötietolain kannalta näyttää selvältä, että ellei tv-poikkeuksesta muuta johdu, tällaiset listat muodostavat henkilörekisterin (3 §). Itse asiassa menisin niin pitkälle, että väittäisin koko Wikipedian olevan henkilörekisteri, koska se sisältää henkilötietoja. Mielenkiintoinen kohta on myös 4 §:

Tätä lakia sovelletaan sellaiseen henkilötietojen käsittelyyn, jossa rekisterinpitäjän toimipaikka on Suomen alueella tai muutoin Suomen oikeudenkäytön piirissä.
Tätä lakia sovelletaan myös silloin, kun rekisterinpitäjällä ei ole toimipaikkaa Euroopan unionin jäsenvaltioiden alueella, mutta rekisterinpitäjä käyttää henkilötietojen käsittelyssä Suomessa sijaitsevia laitteita muuhunkin tarkoitukseen kuin vain tietojen siirtoon tämän alueen kautta. Rekisterinpitäjän on tällöin nimettävä Suomessa oleva edustaja.

Wikipedian palvelimethan sijaitsevat USA:ssa, ja Wikimedian toimipaikka on USA. Toinen momentti on taas kirjoitettu selvästi näkökulmasta, jossa henkilörekisterillä tarkoitetaan jotain muuta kuin sitä, mikä Wikipedia tai tämä artikkeli on. Näiden perusteella voisi kuitenkin olla varovaisen toiveikas, ettei henkilötietolakia sovellettaisi. Mietin, että voisin runoilla asiasta kyselyn tietosuojavaltuutetulle, jotta asiaan saadaan selvyys (tosin tietosuojavaltuutetun tuntien selvyyttä ei taida tulla paljon alle puolessa vuodessa, ja sittenkin se onnistuu vastaamaan kysymyksiin ottamatta kantaa). Toisaalta ehkä sellaisen voisi runoilla yhteisvoiminkin, niin tulisi varmistettua, että siinä on kaikki kiinnostavat kysymykset—vai tuliskohan siitä vain sitä pahempi soppa, mitä useampi kokki?-) --SLi 13. tammikuuta 2007 kello 18.08 (UTC)

Tietosuojavaltuutettu on jo aiemmin vastannut ja arvioinut, että hänellä ei ole toimivaltaa wikipedian suhteen.--Teveten 15. tammikuuta 2007 kello 13.52 (UTC)

voisko joku auttaa laittamaan kirjaimet oikein[muokkaa wikitekstiä]

artikkeli Dilber, siinä pitäisi Dilber-sanassa olla e-kirjaimen päällä viiva vasemmalla ja sanassa Kasgar s-kirjaimen päällä hattu, en tiedä mten tuollaiset wikissä pitää merkitä --Musamies 14. tammikuuta 2007 kello 06.50 (UTC)

Näin: è tulee, kun painat vaihto + `(ylärivissä backspacen vieressä) ja sen jälkeen e-kirjainta. Hattu-s:n saat muokkausruudun alla olevasta rivistä. Sen saat myös Windowsin Käynnistä > Ohjelmat > Apuohjelmat > Järjestelmätyökalut > Merkistö. Kolmas vaihtoehto on kopioida nimi Googlesta. --Ulrika 14. tammikuuta 2007 kello 07.02 (UTC)
Hattuässän saa painamalla shift+hattumerkkiä ja sen jälkeen s:ä, eli tulee kai tämä ŝ vai tarkoititko tätä š, johon on pikanäppäin sivun esikatsele-napin alapuolella. è saa tehtyä kuten Ulrika neuvoi. --Zxc 14. tammikuuta 2007 kello 07.15 (UTC)
muutin niinkuin kirjassa oli, mutta pitääkö artikkelin nimi olla myös è-kirjaimella vai suomalaisella e-kirjaimella, mikä on käytäntö --Musamies 14. tammikuuta 2007 kello 07.34 (UTC)
Käytäntö on niin että artikkelin otsikko on niin kuin se kuuluu kirjoittaa. Lisämerkittömästä muodosta tehdään uudelleenohjaus. Zxc:n kertoma nappäistöohjeesta hattuässän tekoon ei ole hyötyä, sillä ŝ ei ole ns. hattuässä. Helpoimmin siis muokkausruudun alta tai Googlesta koko nimi. --Ulrika 14. tammikuuta 2007 kello 07.45 (UTC)

100 000 -juhlat lähestyvät[muokkaa wikitekstiä]

En. wikissähän oli miljoonan artikkelin paukahtaessa rikki jokin juhla-banneri etusivulla. Mielestäni meilläkin saisi olla. Itse en ole graafisesti(kaan) lahjakas, mutta jos jollakulla olisi kykyä ja halua, niin jokin juhlabanneri etusivulle olisi mukava--Teveten 15. tammikuuta 2007 kello 13.58 (UTC)

Itse olen suunnitellut logoja joten voisin ehkä laittaa oman ehdotukseni. Mitä siinä tarkaan ottaen pitäisi lukea, ja mihin kohti etusivua se tulisi? Koko ja muoto? Onko muiden Wikien vastaavia bannereita tiedossa? --Alphaios 16. tammikuuta 2007 kello 22.33 (UTC)
Saat vapaasti käyttää omaa taiteellista näkemystäsi ;) Jos joku löytää jostain muiden wikien käyttämiä, niin linkkejä esiin. --Teveten 17. tammikuuta 2007 kello 14.01 (UTC)
En-wikin bannerit ovat olleet lievästi aneemisia: [20] [21]. Ne on sijoitettu etusivun alkuun. Meillä oli 50k artikkelin kohdalla sitenoticessa (eli tuon varainkeruubannerin paikalla) teksti "Suomenkielinen Wikipedia on ylittänyt 50 000 artikkelin rajan! Lue lehdistötiedote." Sitenoticen tietysti näkee useampi, mutten tiedä olisiko tuo etusivu kumminkin parempi paikka tuolle. --Hasdrubal 17. tammikuuta 2007 kello 14.27 (UTC)
"lievästi aneemisia" on melkoinen understatement ;D. Tietysti, jos banneri on joka sivulla, niin on hyvä, että se on pieni ja hillitty. Mielestäni voisi kuitenkin tehdä kuvallisen ja laittaa vain etusivulle.--Teveten 17. tammikuuta 2007 kello 16.37 (UTC)
Oman ehdotukseni voi katsella täällä --Alphaios 17. tammikuuta 2007 kello 18.54 (UTC)
Pidän sitä erinomaisena. Pientä viilausta tuli mieleen: voisiko vaalea risti olla vähän vaaleampi? --Ulrika 17. tammikuuta 2007 kello 19.02 (UTC)
Hieno!--Teveten 17. tammikuuta 2007 kello 19.05 (UTC)
Ei pöllömpi. Kelpaa etusivulle oikein hyvin, kun raja räksähtää rikki. --Cuprum 30. tammikuuta 2007 kello 15.13 (UTC)
Kiitos! Siihen voi kyllä tehdä helposti muutoksia koska se on PSD-tiedostona. Mutta jos ristiä kovin vaalentaa niin valkoinen teksti ei enää erotu kunnolla, mutta sitähän voi kokeilla. --Alphaios 17. tammikuuta 2007 kello 19.07 (UTC)
Kuten Teveten sanoo, niin banneri on tosi hieno, tyylikäs ja jotenkin suomalainen, kaikesta huolimatta. Tuo sitten vain lätkäistää sivulle ja minun puolestani vaikka kaikille sivuille. --Alexius Manfelt 17. tammikuuta 2007 kello 19.19 (UTC)
Palauttelin tuota juhlabanneria vandaalin jäljiltä useampaan kertaan, enkä osannut päättää kumpi niistä on Se Oikea Banneri ™. Nyt sen pitäisi olla oikein, palauttakaa jos siltä tuntuu.--Jukka Kolppanen 13. helmikuuta 2007 kello 08.37 (UTC)

Samalla tämä: Wikipedia:100_000._artikkelin_veikkaus - jos tämä tahti jatkuu (5-6 päivää / 1000 artikkelia), on voittaja joku joukosta {Käyttäjä:Samout, Käyttäjä:Zen, Käyttäjä:Neofelis Nebulosa, Käyttäjä:kahone, Käyttäjä:Ekaros}. -tKahkonen 16. tammikuuta 2007 kello 23.03 (UTC)

Nyt olisi aika virittää jatko-osa tuolle kilpailulle. 200 000. artikkelin veikkaus? --Hautala 17. tammikuuta 2007 kello 13.32 (UTC)
Jatkoa kehiin vaan, kun minäkään en aiempaan veikkaukseen ehtinyt. Kukas sen virittäisi? --Alphaios 17. tammikuuta 2007 kello 20.08 (UTC)
H ehti jo: Wikipedia:200_000._artikkelin_veikkaus. -tKahkonen 17. tammikuuta 2007 kello 20.16 (UTC)
Onkos Ruotsissa oltu suhteessa vähän ahkerampia, kun 200 000 ylittyi jouluaaton aattona? Jaa, niin, niillä on suomenruotsalaiset apuna:) Olen kyllä todennut että eivät keskity niin paljon laatuun, vaan on paljon tynkiä ja muuten suppeita artikkeleita, siinä missä meillä on perusteelliset jutut. --Ulrika 17. tammikuuta 2007 kello 19.26 (UTC)
Näinhän se on. He keskittyvät laajuuteen, me laatuun. -tKahkonen 17. tammikuuta 2007 kello 19.43 (UTC)
Ruotsalaisilla on tuo markkinointi hanskassa... --Cuprum 30. tammikuuta 2007 kello 15.17 (UTC)
Lisäsinpä vielä toisen jatko-osan:Wikipedia:500 000. artikkelin veikkaus. --junafani (löpinät) 11. helmikuuta 2007 kello 18.26 (UTC)

Apuuvaaa[muokkaa wikitekstiä]

Siis tarvitsen taas apua. Kuka osaisi poistaa Hämeen Sosialidemokraatit sivula vaalitulosten kaksi viimeistä colonnia? ja tietty jos sieö voisi lukea aanet 2007 / veratausluku 2007/ sija 2007/ äänet 2003 / verausluku 2003 / sija 2003 ja äänet 1999. Siis helppia kaivataan...! --Alexius Manfelt 16. tammikuuta 2007 kello 21.26 (UTC)

Kokeilin muokata. Onko hyvä? --Ism 16. tammikuuta 2007 kello 23.56 (UTC)
On tosiaan myönteistä, että edes sosialidemokraattien piirijärjestön tiedot kelpaavat tovereille, jotka vastustivat koko artikkelia ennakkotapausäänestyksessä Hämeen Kokoomus. 81.175.156.141 18. tammikuuta 2007 kello 00.35 (UTC)

Suomen hallintosivut[muokkaa wikitekstiä]

Suomen hallinnosta on monenlaisia sivuja

Vaalit / eduskuntavaalit / vaalipiirit ja kansanedustajaehdokkaita asettavat puolueiden piirijärjestöt vaalituloksineen
Valtionhallinto / Valtioneuvosto / Ministeriöt / Valtion aluehallinto (te-keskukset) ja läänit

Kehitettävää[muokkaa wikitekstiä]

Valtion aluehallinto[muokkaa wikitekstiä]

Kaikille maaherroille läänikohtainen pudotusvalikollinen mallinne, missä on läänin vaakuna ja kaikki maaherrat

Kuntien aluehallinto[muokkaa wikitekstiä]

Maakunta- ja seutukunta-artikkeleita voisi parantaa ja maakunta-artikkeleille voisi luoda Kuntauudistusta varten artikkelit Maakunnan palvelu- ja rakenneuudistus siten, että
ne maakunnat, joissa on jotain erityistä palvelu- ja rakennemuutoksen osalta, laitettaisiin suoraan omiin artikkeleihinsa, kun taas ne, joissa kehitys on yleinen ilman erityistä koottaisiin artikkeliin Palvelu- ja rakennemuutos maakunnissa. Näin säilyisi käytettävyys maakuntahallinnon ja palvelu- ja rakennemuutos maakunnissa-artikkeleiden kesken.

81.175.156.141 18. tammikuuta 2007 kello 00.43 (UTC)

Siis mitä? Nykyiset läänit luotiin muutama vuosi sitten ja montaa maaherraa ei ole vielä niissä ehditty näkemään, josko maksimissaan vuorossa on toinen. Mutta mitä yrität sanoa ja esittää tuolla muulla kirjoituksellasi? Itse koen ymmärtämättömyyyden valtaavan minäni. --Alexius Manfelt 18. tammikuuta 2007 kello 07.25 (UTC)

Omat tekstini[muokkaa wikitekstiä]

Miksi selkäleikkaus sivuni ei muka sopinut tänne. Itse aloitin sen joskus ja enää siinä ei ole jäljellä kuin yksi ainoa lause alkuperäisestä tekstistäni. Toinen koskee selkäkipua. Ihan hienoa että asiaa korjataan, mutta olen tarkastanut aiheita, joten mielestäni olisi hyvä, ettei tuskalla väännettyjä juttujani noin vain poistettaisi. En minäkään kumoa kenenkään juttuja. Kommentin jätti POTESTAS (keskustelu – muokkaukset).

Suosittelen tutustumaan Wikipedia:Wikipedia pähkinänkuoressa joka sen hyvin kiteyttää "Wikipedia on vapaa tietosanakirja, jota sen käyttäjät yhdessä kirjoittavat.". Kaikki kirjoittamasi aineisto julkaistaan wikipediassa GFDL-lisenssillä, ja kaikilla on oikeus muokata artikkeleita. En-wikissä asia on myös hyvin sanottu: "If you don't want your material to be edited mercilessly or redistributed by others, do not submit it". --Agony (403) 18. tammikuuta 2007 kello 08.07 (UTC)
No tuolla neuvolla ei paljoa tule autetuksi. Kannattaa ennemmin ohjata jo olemassa olevien selkäkipuartikkelien piiriin http://en.wikipedia.org/wiki/Back_pain 81.175.157.214 9. helmikuuta 2007 kello 11.01 (UTC)
Valitettavasti artikkeli "Selkäkipu" ei tyylinsä takia oikein soveltunut wikipediaan. Artikkelin aihe sinänsä on erittäin hyvä. Artikkelien pitäisi olla kirjoitettu kuivaan asiatyyliin ja kirjakielellä,lisäksi artikkeliin pitäisi merkitä asianmukaiset lähteet. Artikkelia ei poistettu minkään yksittäisen kohdan takia, vaan sen takia, että se olisi pitänyt joka tapauksessa kirjoittaa kokonaisuudessaan uusiksi. Kannattaa tutustua Ohje:Tyyliopas ja Wikipedia:Merkitse lähteet. yst. terv.--Teveten 18. tammikuuta 2007 kello 11.38 (UTC)

väärä vaakuna karjaan kaunpungin kohdalla[muokkaa wikitekstiä]

193.65.105.175 20. tammikuuta 2007 kello 10.05 (UTC) hei voisiko joku ystävällisesti korjata kyseisen asian koska itse en osaa. karjaa kaunpungin kohdalla on laitetu väärä vaakuna. oikee vaakuna löytyy: http://www.kunnat.net/k_perussivu.asp?path=1;29;102942;486;84531;84544


itse olen kotoisin sieltä ja halusin että asia korjattaisiin. kiitoksia

Korjasin--Teveten 20. tammikuuta 2007 kello 10.29 (UTC)