Juha Jokinen (urheiluselostaja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juha Jokinen (s. 10. lokakuuta 1937 Nurmijärvi) on eläkkeellä oleva suomalainen urheiluselostaja. Alun perin Jokinen oli liikunnanopettaja.[1]

Jokinen aloitti pitkän televisio-uransa Yleisradion freelance-toimittajana vuonna 1961. Hän selosti myös F1-kisoja. Jokinen oli aloittanut selostukset F1:ssä 60-luvun lopulla ja 70-luvun alussa. Kausi 1975 oli Jokisen ensimmäinen pääsääntöinen selostuskausi. Kaudella 1979 Jokinen ryhdyttyään vakituiseksi toimittajaksi Yleisradioon aloitti myös vakituisena toimittajana F1:ssä. Kauteen 1982 mennessä Jokinen oli selostanut useita kilpailuja. Kaudella 1982 Jokinen selosti myös Monacon kilpailun, joka Yleisradiossa usein nähtiin ennen Keke Rosbergin menestyksen vuosia. Jokinen oli paikan päällä myös Las Vegasissa, jossa Keijo "Keke" Rosberg varmisti maailmanmestaruutensa vuonna 1982. Jokinen sai kritiikkiä paitsi selostuksestaan, myös erityisesti siitä, ettei hän saanut Rosbergia haastateltua Urheiluruutuun tämän voiton jälkeen. Rosbergin voittokausi oli ensimmäinen kausi, jolloin Yleisradio lähetti laajamittaisesti omia toimittajiaan paikan päälle F1-kilpailuihin.

Jokinen toimi vuodesta 1979 Yleisradion vakituisena toimittajana vuoteen 1993 saakka. Selostajan uransa Jokinen lopetti vuoden 1992 Barcelonan kesäolympialaisiin. F1-selostajan uransa hän oli päättänyt vuoden 1991 Barcelonan kilpailuun tuolloin Yle TV1:llä näytetyn suoran kilpailun jälkeen. Kommentaattorina hänellä oli kilpailussa mukanaan Peter Geitel.

Kimaltelevista koruistaan ja kestorusketuksestaan tunnettu Jokinen muistetaan useiden suurien suomalaisten urheiluhetkien, kuten Tapio Korjuksen Soulin olympialaisten kultamitaliheiton selostajana. Hän toimi myös useiden vuosien ajan Ylen selostajana Wimbledonin tennisturnauksessa. Monien suomalaisten mieliin ovat syöpyneet myös Jokisen suunnistusjutut, erityisesti Jukolan viestistä.

Jokinen lausui selostaessaan järjestysluvut omintakeisesti. Hän ei esimerkiksi sanonut norminmukaisesti kahdeskymmeneskolmas, vaan käytti muotoa kaksikymmentäkolmas. Jokisen mukaan aloite tuli kielitoimistolta ja hänen ystävältään suomen kielen professori Terho Itkoselta.[1] Näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius esittää Juha Jokista komediasarjoissa Pulttibois ja Manitbois.

Juha Jokinen asuu osan vuodesta Espanjassa. Juha Jokisen poika Antti J. Jokinen on kansainvälisesti tunnettu elokuvaohjaaja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Mailat puuta, miehet rautaa. Satakunnan Kansa, 9.10.2007.