Wimbledonin tennisturnaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wimbledon
Viimeisin kilpailu Wimbledonin tennisturnaus 2023
Grand Slam
SijaintiWimbledon, Lontoo
 Yhdistynyt kuningaskunta
KenttätyyppiRuoho / Ulkokenttä
Miesten kaaviot128S (128Q) / 64D (16Q)
Naisten kaaviot128S (96Q) / 64D (16Q)
Palkintorahaa31 600 000 £ (2017)[1]
viralliset sivut
Grand Slam -turnaukset
Wimbledonin kenttä 18.

Wimbledonin tennisturnaus (The Championships, Wimbledon) on maailman arvostetuin ja vanhin tennisturnaus.[2] Turnaus on Australian ja Ranskan avointen jälkeen vuoden järjestyksessä kolmas Grand Slam -turnaus ja se järjestetään All England Lawn Tennis and Croquet Clubilla Lontoon Wimbledonissa vuosittain kesä–heinäkuussa. Turnaus kestää kaksi viikkoa (mahdollisella säävarauksella) ja on ainoa ruohoalustalla pelattava Grand Slam -turnaus.

Samaan aikaan järjestetään turnaukset miesten kaksinpelissä, naisten kaksinpelissä, miesten nelinpelissä, naisten nelinpelissä, sekanelinpelissä, poikien kaksin- ja nelinpelissä sekä tyttöjen kaksin- ja nelinpelissä. Lisäksi pelataan erityisiä kutsukilpailuja: Yli 35-vuotiaiden miesten nelinpeli, yli 45-vuotiaiden miesten nelinpeli, yli 35-vuotiaiden naisten nelinpeli sekä pyörätuolinelinpeli.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

All England Lawn and Croquet Clubin järjestämä turnaus pelattiin ensimmäistä kertaa vuonna 1877 Worple Roadin lähellä sijaitsevalla kentällä Wimbledonissa. Tällöin ohjelmassa oli vain miesten kaksinpeli, jonka voitti brittiläinen Spencer Gore. 1884 ohjelmaan lisättiin naisten kaksinpeli ja miesten nelinpeli. Naisten nelinpeli ja sekanelinpeli tulivat mukaan 1913. Yhdeksän vuotta myöhemmin 1922 turnaus siirrettiin nykyiselle paikalleen lähelle Church Roadia. Ensimmäisen kerran kisat televisioitiin vuonna 1937. Suomessa kisat nähtiin televisiossa ensimmäisen kerran vuonna 1961[3].

Kolmen muun Grand Slam -turnauksen tavoin Wimbledon oli amatööriturnaus kunnes vuonna 1968 siirryttiin avointen turnausten aikakauteen. Brittien oma menestys on viime vuosikymmeninä jäänyt vähäiseksi: viimeisin brittiläinen kaksinpelin voittanut mies oli Fred Perry vuodesta 1936 vuoteen 2013, kunnes Andy Murray voitti turnauksen. Viimeisin naisvoittaja on Virginia Wade vuodelta 1977. Venäläisten ja valkovenäläisten pelaajien osallistuminen vuoden 2022 turnaukseen estettiin Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen johdosta.[4]

Kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päälajit ovat miesten ja naisten kaksinpelit, molempien nelinpelit sekä sekanelinpeli. Junioreille järjestetään kaksin- ja nelinpelit sekä tyttöjen että poikien puolella. Lisäksi pelataan erityisiä kutsukilpailuja: Yli 35-vuotiaiden miesten nelinpeli, yli 45-vuotiaiden miesten nelinpeli, yli 35-vuotiaiden naisten nelinpeli sekä pyörätuolinelinpeli.

Miesten kaksin- ja nelinpelit pelataan paras viidestä erästä -periaatteella, eli voittaakseen ottelun täytyy voittaa kolme erää. Kaikissa muissa Wimbledonissa käytävissä kilpailuissa voitto heltiää kahdella erävoitolla eli paras kolmesta. Lähes kaikki lajit pelataan pudotuspelimenetelmällä eli tappiolla putoaa kilpailusta. Yli 35-vuotiaiden miesten ja yli 35-vuotiaiden naisten kutsukilpailuissa on kuitenkin alkulohkovaihe.

Vuoden 2019 turnauksesta lähtien on pelattu ratkaisuerässäkin tie break, kuitenkin vasta tilanteessa 12–12. Pyörätuolisarjoissa ei tätä tie breakia kuitenkaan pelata.[5][6]

Pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wimbledonin tennisturnauksen kaksinpelin pääsarjaan pääsee vuosittain 128 pelaajaa. Heidät on etukäteen asetettu kaavioihin, joista määräytyy vastustajat mahdolliselle seuraavalle kierrokselle. Joka kierroksella häviäjät putoavat jatkosta ja voittaja kohtaa kaavion mukaisen ottelun voittajan seuraavalla kierroksella. Näin ollen toisella kierroksella pelaa 64, kolmannella 32 pelaajaa. Neljännelle kierrokselle etenee enää 16 pelaajaa jolloin kierrosta kutsutaan neljännesvälieräksi. Puolivälieriin etenee 8 pelaajaa ja välieriin 4. Loppuotteluun eli finaaliin etenee omien kaavioidensa välierän voittaneet pelaajat.

Turnauksessa pelataan myös nelinpeliä (miesten ja naisten turnaukset erikseen) sekä sekanelinpeliä, joissa pelaa kummallakin puolella nais- ja miespelaaja. Nelinpeliturnauksissa on mukana 64 paria, sekanelinpelissä 48. Kierroksilla vastakkain pelaavat parit on etukäteen laitettu kaavioihin samalla tavoin kuin kaksinpeleissäkin.

Kentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: All England Lawn Tennis and Croquet Club

Wimbledonin tennisturnauksen kaksi pääkenttää, "Keskuskenttä" ja "No.1 Court" (suomeksi ykköskenttä) ovat käytössä periaatteessa ainoastaan kaksi viikkoa vuodesta (turnauksen ajan). Näillä kentillä on isot katsomot ja kaikki tärkeimmät ottelut pelataan niissä. Myös televisiointi tapahtuu etupäässä näiltä areenoilta. Turnauksen aikana on käytössä kaikkiaan 19 kenttää, joissa kaikissa on ruohoalusta.

Perinteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englannin tenniskentillä ollaan tarkkoja perinteistä. Esimerkiksi pelaajilla on tietyt pukeutumissäännöt, joita heidän on noudatettava. Ottelut pelataan lähes valkoisissa vaatteissa. Myös mainosten vähäisyys kuuluu perinteisiin. Tuomari kutsuu naispelaajia nimikkeillä "Miss" tai "Mrs.", riippuen tämän siviilisäädystä. Miehiä ei sen sijaan puhutella nimikkeellä "Mr."

Ikävä "perinne" tennisturnauksessa on ollut sade. Se on vuosittain keskeyttänyt otteluita ja niitä on jouduttu siirtämään. Wimbledonin kentistä vain kaksi on katettuja, joten painetta katettujen kenttien lisäämiseen on joka vuosi. Myös sunnuntain lisäämistä otteluohjelmaan on vaadittu. Keskuskentällä on ollut kate vuodesta 1922 lähtien, mutta vuodeksi 2009 Wimbledonin keskuskentälle valmistui säädettävä katto, joka voidaan tarvittaessa sulkea kymmenessä minuutissa.[7]

Kuninkaallisten läsnäolo kuuluu myös turnauksen perinteisiin. Heille onkin katsomossa varattuna oma aitio, jota kutsutaan nimellä "Royal Box".

Vuoden 2018 turnauksessa sallittiin ensimmäistä kertaa matkapuhelimien ja taulutietokoneiden käyttö katsomossa otteluiden aikana.[8]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wimbledonin tennisturnauksen miesten kaksinpelin voittajalle jaetaan palkinnoksi noin 47 cm korkea hopeinen pokaali. Se on jaettu voittajalle vuodesta 1887 lähtien. Englanniksi palkinnon nimi on "The All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World." Naisten kaksinpelin voittaja saa noin 48 cm:n korkuisen hopeisen pokaalin jota kutsutaan nimillä "Venus Rosewater Dish" tai lyhyemmin "Rosewater Dish." Voittajat saavat pokaalien lisäksi myös rahapalkinnot. Finaalin hävinneelle pelaajalle jaetaan hopealautanen sekä rahapalkinto. Myös nelinpeleissä jaetaan pokaalit ja rahapalkinnot.

Voittajalle jaetut palkintorahat vuonna 2017[9]

  • Miesten kaksinpelin voittaja 2 200 000 £
  • Naisten kaksinpelin voittaja 2 200 000 £
  • Miesten nelinpelin voittaja 400 000 £
  • Naisten nelinpelin voittaja 400 000 £
  • Sekanelinpelin voittaja 100 000 £

Ennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luokka Pelaaja(t) Ennätys
Eniten miesten kaksinpelin turnausvoittoja Sveitsi Roger Federer
8
Eniten peräkkäisiä miesten kaksinpelin turnausvoittoja Yhdistynyt kuningaskunta William Renshaw
6
Eniten peräkkäisiä miesten kaksinpelin turnausvoittoja v.:sta 1922[10] Ruotsi Björn Borg
Sveitsi Roger Federer
5
Eniten naisten kaksinpelin turnausvoittoja Tšekki / Yhdysvallat Martina Navrátilová
9
Eniten peräkkäisiä naisten kaksinpelin turnausvoittoja Yhdysvallat Martina Navrátilová
6
Eniten miesten nelinpelin turnausvoittoja Australia Todd Woodbridge
9
Eniten peräkkäisiä miesten nelinpelin turnausvoittoja Australia Todd Woodbridge & Australia Mark Woodforde
Yhdistynyt kuningaskunta Reggie Doherty & Yhdistynyt kuningaskunta Hugh Doherty
5
Eniten naisten nelinpelin turnausvoittoja Yhdysvallat Elizabeth Ryan
12
Eniten peräkkäisiä naisten nelinpelin turnausvoittoja Ranska Suzanne Lenglen & Yhdysvallat Elizabeth Ryan
5
Eniten sekanelinpelin turnausvoittoja miehistä Australia Owen Davidson
Australia Ken Fletcher
Yhdysvallat Vic Seixas
4
Eniten sekanelinpelin turnausvoittoja naisista Yhdysvallat Elizabeth Ryan
7
Eniten turnausvoittoja yhteensä miehistä Yhdistynyt kuningaskunta William Renshaw
14
Eniten turnausvoittoja yhteensä naisista Yhdysvallat Billie Jean King, Tšekki / Yhdysvallat Martina Navrátilová
20
Eniten naisten kaksinpelin turnausvoittoja parina Ranska Suzanne Lenglen, Yhdysvallat Elizabeth Ryan
6
Eniten pelattuja otteluita miehistä Ranska Jean Borotra
223
Eniten pelattuja otteluita naisista Tšekki / Yhdysvallat Martina Navrátilová
326
Eniten hävittyjä finaaleita kummastakin sukupuolesta Yhdysvallat Chris Evert
7
Alhaisimmin sijoitettu naisten kaksinpelin voittaja Tšekki Markéta Vondroušová
sijoittamaton
Alhaisimmin sijoitettu miesten kaksinpelin voittaja Kroatia Goran Ivanišević
sijoittamaton (villillä kortilla)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Wimbledonin tennisturnaus.