Grand Slam

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee urheilutermiä. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.

Grand Slam on muun muassa tenniksessä käytetty termi, joka tarkoittaa yleensä neljää suurkilpailuvoittoa tai neljää saavutusta yhdessä kilpailussa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termi Grand Slam on peräisin bridge-korttipelistä. Tenniksen yhteydessä sitä käytti ensimmäisenä vuonna 1933 amerikkalainen toimittaja Jon Kieran, joka pelaaja Jack Crawfordin yrittäessä voittaa samana vuonna kyseiset neljä turnausta vertasi sitä bridgen grand slamiin. Crawford kuitenkin epäonnistui yrityksessään. Ensimmäisenä tenniksessä Grand Slamiin kykeni Donald Budge vuonna 1938.

Tenniksessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan tai nelinpelikaksikon sanotaan tehneen Grand Slamin, mikäli hän kykenee voittamaan tenniskauden neljä arvostetuinta turnausta, jotka ovat:

Näistä neljästä turnauksesta käytetään nimitystä Grand Slam -turnaukset. Turnaukset ovat yleisön, tiedotusvälineiden ja pelaajien kesken kaikista turnauksista arvostetuimpia, ja niissä jaetaan lisäksi suurimmat palkintorahasummat.

Muissa lajeissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin Grand Slamia on alettu käyttää vastaavassa yhteydessä myös muissa urheilulajeissa, esimerkiksi golfissa, jossa Grand Slam tarkoittaa neljän Major-turnauksen voittamista samana vuonna. Myös jääkiekkoilijat voivat voittaa lajinsa "Grand Slamin", tähän vaaditaan olympiakulta, maailmanmestaruus ja NHL-mestaruus eli Stanley Cup.

Formula 1 -sarjassa Grand Slam tarkoittaa, että ajaja voittaa kilpailun lähtien paalulta, johtaen kaikki kierrokset ja saavuttaen myös kisan nopeimman kierrosajan.[1]

Baseballissa Grand Slam tarkoittaa lyöntiä, jolla lyöjä saavuttaa kunniajuoksun (homerun) tilanteessa, jossa kaikilla pesillä on juoksijat (bases loaded), jolloin juoksuja syntyy kerralla neljä kappaletta. Suoritus on paras mahdollinen, jonka lyöjä voi yhdellä lyönnillä saavuttaa. Pesäpallossa vastaavasta suorituksesta käytetään muun muassa nimitystä pajatson tyhjennys.

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grand Slamista käytetään erilaisia lempinimiä. Jos pelaaja voittaa kaikki neljä turnausta mutta eri vuosina, hänen sanotaan voittaneen "Grand Slamin pitkänä".

Jos pelaaja voittaa samana vuonna sekä kaikki neljä turnausta että olympialaisten kultamitalin, hänen sanotaan voittaneen "Kultaisen Grand Slamin". Steffi Graf ylsi vuonna 1988 tähän mennessä ainoana pelaajana tähän saavutukseen. Vuonna 1988 tennis oli myös ensimmäistä kertaa olympialajina.

Eniten tenniksen Grand Slam -turnauksia on voittanut Margaret Smith Court, 24. Miesten ennätys on 19 turnausvoitolla Roger Federerillä ja toisena on Pete Sampras 14 Grand Slam -turnausvoitolla.

Voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäksi seuraavat pelaajat ovat nelinpelissä voittaneet neljä Grand Slam -turnausta, mutta eivät saman parin kanssa (suluissa parit):

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]