Maria Bueno

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maria Bueno
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
São Paulo [1]
Tennispelaaja
Kätisyys oikeakätisyys
Aiheesta muualla
www.mariabueno.org
ITF
WTA
Maria Bueno

Maria Ester Audion Bueno (11. lokakuuta 1939 São Paulo8. kesäkuuta 2018 São Paulo[2]) oli brasilialainen tennispelaaja, joka voitti uransa aikana 19 Grand Slam -turnausta[3]. Niistä seitsemän tuli kaksinpelistä, yksitoista nelinpelistä ja yksi sekanelinpelistä[3].

Bueno aloitti tenniksen pelaamisen hyvin varhaisella iällä ja voitti ensimmäisen turnauksensa 12-vuotiaana. vaikka ei ollut siihen mennessä saanut minkäänlaista muodollista koulutusta. Hän oli vasta 14 vuoden ikäinen voittaessaan maansa naisten kaksinpelimestaruuden. Kansainvälisellä kiertueella Bueno aloitti 1958, jolloin hän voitti Rooman turnauksen sekä ensimmäisen Grand Slam -tittelinsä Wimbledonin nelinpelissä Althea Gibsonin kanssa.

Seuraavana vuonna Bueno saavutti ensimmäisen kaksinpelimestaruutensa Wimbledonissa kukistamalla Darlene Hardin loppuottelussa lukemin 6–4, 6–3. Hän voitti kaksinpelin myös Yhdysvaltain avoimissa ja oli vuoden 1959 ranking-ykkönen. Lisäksi Associated Press nimesi hänet vuoden naisurheilijaksi. Bueno oli ensimmäinen ei-yhdysvaltalainen nainen, joka kykeni voittamaan sekä Wimbledonin että Yhdysvaltain avoimet saman kalenterivuoden aikana. Kotimaahansa Brasiliaan palattuaan hän sai kansallissankarin vastaanoton: maan presidentti huomioi hänet, ja São Paulon kaduilla järjestettiin serpentiiniparaati hänen kunniakseen.

Bueno voitti kaksinpelimestaruuden Wimbledonissa kaikkiaan kolme kertaa ja Yhdysvaltain avoimissa neljästi. Australian ja Ranskan avoimissa hän ylsi kummassakin loppuotteluun, mutta hävisi molemmilla kerroilla Margaret Smith Courtille. Bueno pääsi vähintään puolivälieriin 26 ensimmäisessä Grand Slam -kaksinpeliturnauksessaan. Tämä putki katkesi Wimbledonissa 1967, sillä hän hävisi tuolloin neljännellä kierroksella käsivamman takia.

Nelinpelaajana Bueno voitti 12 Grand Slam -turnausta kuuden eri pelikumppanin kanssa. Hänestä tuli vuonna 1960 ensimmäinen nainen, joka on voittanut nelinpelin kaikissa neljässä Grand Slam -turnauksessa saman kalenterivuoden aikana. Näissä mestaruuksissa hänen partnereinaan olivat Christine Truman Australian avoimissa ja Darlene Hard Ranskan avoimissa, Wimbledonissa sekä Yhdysvaltain avoimissa.

Vuonna 1978 Bueno hyväksyttiin International Tennis Hall of Fameen.[3]

Grand Slam -finaalit (35)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bueno voitti 19 ja hävisi 16 Grand Slam -finaaleistaan. [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lance Tingay, 100 years of Wimbledon, Enfield, Guinness Superlatives, , s. 209View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Legendary Brazilian tennis player Maria Bueno dies(englanniksi)
  3. a b c d Maria Bueno International Tennis Hall of Fame. Viitattu 9.6.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Maria Bueno