Wikipedia:Kahvihuone (kysy vapaasti)

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Wikipedia:Neuvonta)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg
Kysy vapaasti

Aurinko ja aivastelu[muokkaa wikitekstiä]

Minulla on kokemusta: Kun katsoo riittävän pitkään Aurinkoa, tulee kolme aivastusta. Ensimmäinen ja toinen tulevat peräkkäin ja kolmas tulee yleensä pienellä viiveellä toisesta aivastuksesta. Kyaymyksiä:

  • Miksi Aurinko laukaisee aivastusmekanismin?
  • Minkä vuoksi kolmas aivastus tulee viiveellä?

--85.76.20.70 7. elokuuta 2015 kello 11.51 (EEST)

Kyseessä on perinnöllinen foottinen aivastelu jos nyt oikein muistan. Kaikilla ihmisillä ei ole sellaista. Tapahtuman syytä ei tarkkaan tiedetä, mutta näköhermon impulssit aiheuttavat aivastuksen. --Vnnen (keskustelu) 7. elokuuta 2015 kello 15.26 (EEST)
Myös suklaa, seksi ja alkoholijuomat saattavat aivastuttaa (ks. aiempi keskustelu Makeisyliherkkyyttäkö? Suklaa aivastuttaa). --Silvonen (keskustelu) 7. elokuuta 2015 kello 15.39 (EEST)

Homo §[muokkaa wikitekstiä]

Hello, is there anybody who can tell me where I can find information about the finnish performance group Homo §? I saw them in Stockholm 1985 and was very impressed. If you want you can answer on my swedish discussion page: [1]. Best regards! /Ascilto (keskustelu) 8. elokuuta 2015 kello 01.21 (EEST)

Vastattu parilla linkillä. Löytyy myös googlauksella Homo S.--Htm (keskustelu) 9. elokuuta 2015 kello 20.58 (EEST)

Voiko Kielitoimiston sanakirjaan tehdä muutosehdotuksen?[muokkaa wikitekstiä]

Olen hieman tyytymätön sanakirjassa olevaan määritelmään termille pyörätuoli. Mihin tästä voi valittaa? Soitanko maanantaina neuvontapuhelimeen. --Memasa (keskustelu) 9. elokuuta 2015 kello 16.45 (EEST)

Sanakirjan yhteystiedoista löytyy tällainen osoite: kielitoimistonsanakirja@kotus.fi --PtG (keskustelu) 9. elokuuta 2015 kello 17.04 (EEST)
Kiitos --Memasa (keskustelu) 9. elokuuta 2015 kello 17.37 (EEST)

Miten auringossa mitataan aikaa?[muokkaa wikitekstiä]

Pyöriikö se myös ympäri vai onko siinä joku oma aikajärjestelmä? --37.136.35.195 10. elokuuta 2015 kello 01.41 (EEST)

Aurinko pyörii kyllä ympäri (ks. artikkeli), mutta koska ihmiset eivät oleskele Auringossa, eivät ihmiset ole kehittäneet sitä varten omaa aikajärjestelmääkään. Tähtitieteellisissä havainnoissa käytetään ihan meidän tavallisia aikajärjestelmiä (UTC). --Jmk (keskustelu) 10. elokuuta 2015 kello 09.10 (EEST)
Mutta kun on "marsin vuosi" tai joku sen tapainen, niin mitataanko silti Marsissakin aikaa meidän tavallisella aikajärjestelmällä? --87.93.82.123 13. elokuuta 2015 kello 13.36 (EEST)
No sehän on ihan käytännön järjestelykysymys, millä tavoin aikaa halutaan mitata. Marsiin on lähetetty iso liuta luotaimia (Luettelo Mars-luotaimista) ja jossain vaiheessa on todettu käteväksi käyttää paikallista aurinkoaikaa, ts. Marsin pyörimiseen perustuvaa vuorokautta (ks. en:Timekeeping on Mars). Tämä siksi, että Marsin pyöriminen vaikuttaa auringonvaloon pinnalla, ja se taas vaikuttaa ihan käytännössä luotaimen toimintaan, eli operaatiot tarvii suunnitella sen mukaan mikä Marsin vuorokaudenaika on menossa. --Jmk (keskustelu) 13. elokuuta 2015 kello 15.59 (EEST)

Cronaburg[muokkaa wikitekstiä]

Tällainen vanhojen karttojen ystävä tutki Mercatorin karttaa Svecia et Novergia ja törmäsi Suomen kohdalla linnaan nimeltä Cronaburg. Kartta ei nyt kovin luotettava olekaan ja mittasuhteet ja sijainnit vähän vinksallaan mutta paikka näyttäisi olevan Piente lac (Päijänne?) -vesistön juurella siitä Sastamalaan virtaavan vesireitin alussa. Mikä tämä Cronaburg voisi olla? --Vnnen (keskustelu) 10. elokuuta 2015 kello 16.11 (EEST)

Vähän samanlainen kysymys, kun pohjoisempana sijaitseva "Palio Kylä" taai Suomenlahden pohjukassa sijaitseva "Castrum". Eli oliskohan kyseessä vain ihan yksinkertaisesti "kruunun linna". Eli esim. Hämeenlinna, tai joku muu sisämaan linna. Gopase+f (keskustelu) 10. elokuuta 2015 kello 16.32 (EEST)
Hämeenlinna vrt. Hämeen linna ;D. --85.76.20.197 11. elokuuta 2015 kello 02.13 (EEST)
Miksi kirjoitetaan Olavinlinna eikä Olavin linna? Kuusiston linna taas kirjoitetaan erikseen, vaihtelun vuoksi Sipoonlinna yhteen. --Raid5 (keskustelu) 25. elokuuta 2015 kello 15.31 (EEST)

Lasten oikeus pitkiin tai lyhyisiin hiuksiin[muokkaa wikitekstiä]

Tästä ei ole varmaan laissa säädetty, mutta minkä ikäisenä lapsella on oikeus päättää hiustensa pituudesta? Onko asiasta ollut esim. oikeudellisia ennakkotapauksia? Onko esim. päiväkoti- tai alakouluikäisellä oikeus kasvattaa pitkät hiukset vastoin vanhempien suostumusta tai saako hiukset sitä vastoin leikata siiliksi tai kaljuksi vastoin lapsen suostumusta? Onko sukupuolella väliä tällaisissa tapauksissa? Vai onko asiasta noussut ikinä ongelmia missään? --37.136.21.136 11. elokuuta 2015 kello 00.47 (EEST)

Ei mitään selvää vastausta. En usko, että tällainen asia olisi koskaan oikeudessa, paitsi ehkä yhtenä esimerkkinä muiden joukossa aineistossa, jossa kuvataan ylipäätään lapsen kaltoinkohtelua. Lapsen vaalimien asioiden tärvely tai mollaus on henkistä väkivaltaa riippumatta siitä, onko kyseessä tukkatyyli, harrastus tai vaikka uskomus. Lapsensa suojelijana ja etujen valvojana vanhemmalla on velvollisuus tehdä tämän puolesta moninaisia päivittäistä ja poikkeuksellista menoa koskevia päätöksiä tämän etujen mukaan. Ainainen ongelma on pitää jokin roti siinä, mikä on tarpeellista tai jopa välttämätöntä suojelutoimintaa ja mikä tarpeetonta, ehkä alistavaa ja haitallistakin sekaantumista ja päsmäröintiä. Mitä vanhempi lapsi on, sitä tärkeämpää on, että vanhempi perustelee päätöksiään loogisesti ja ymmärrettävästi: tarkoitushan on, että lapsi varttuessaan alkaa ymmärtää syyn ja seurauksen suhteita ja maailman realiteetteja. Kasvatuksessa on tärkeää kunnioittaa lasta ihmisenä, jolla varsin rajoittuneesta elämänkokemuksestaan huolimatta on kyky varsin järkevään ajatustoimintaan jo pikku koululaisena ja varsinkin siitä alkaen. Kasvatuksessa vanhempi tulee väistämättä törmäämään omien ajatusmalliensa aiemmin ehkä näkymättömiin seiniin. Joitain asioita on vaikea selittää, jos ne ovat aina olleet itselle itsestäänselvyyksiä. Miksei lapsella saisi olla pitkä tukka tai lyhyt tukka? Miksei hän saisi ajella sitä sängelle jos haluaa kokeilla? Hiusten pituudesta ei ole mitään suoria terveysseurauksia. Niiden leikkaaminen tai leikkaamatta jättäminen ei ole pysyvä muutos mutta voi aiheuttaa merkittävääkin henkistä ja/tai sosiaalista kärsimystä. Vanhemmalla voi olla siis kunnollisia syitä hiusten pituuden saneluun. (Kesto)värjääminen taas on eri asia, koska kyse on voimakkaista kemikaaleista, jotka voivat laukaista rajuja reaktioita ja joita ei ylipäätään suositella nuorten (alle 16-vuotiaiden?) käytettäväksi.

Monissa perheissä on aivan kelvollinen perustelu normista poikkeaviin asuvalintoihin, että Perttu-Kaalevi haluaa pitkän tukan niin kuin prinsessa Ruususella tai Meemu-Alviina haluaa pukeutua pikkujouluihin vain mustaan ja viittaan koska "PÄTMÄÄÄÄÄÄN". Toisissa perheissä taas neuvotellaan niin, että PK:n oma tukka leikataan, mutta hän saa peruukin, jota voi pitää kotona, ja MA saa viitan ja mustaa ja tonttulakkiin laitetaan lepakkotarra. Sitten on niitä perheitä, joissa vanhemmat syystä tai toisesta kieltävät tällaisen meiningin kokonaan. Päätöksen kumoamisen ehdot ja perusteluja annetaan tahi ei. Sitten on vielä niitä perheitä, joissa tehdään selväksi, että meillä ei olle pitkätukkahippejä ja nuori neiti pukee heti mekkonsa ja ulina saa kanssa loppua nyt (ja annetaan ymmärtää, että lapsi ei ole tervetullut kotiinsa, jos samankaltaista vielä ilmenee).

En ihan ymmärrä mitä kysyjä ajaa takaa. Jos hän on lapsi tai nuori, joka haluaisi tukkatyylin, jota vanhemmat vastustavat, niin suosittelen yrittämään järkiperäistä neuvottelua aiheesta. Varoitus mutta myös vinkki: lapsi voi sanoja sanaa vastaan asetellessa joutua olemaan se kypsempi osapuoli kun vanhempi kiukuttelee, väistelee, inttää, ärhentelee jne. Tällainen taito on erinomainen eväs elämää varten ja voi mahdollisesti parantaa keskustelukulttuuria kotona kun vanhempi hoksaa, että lapsesta on tullut 'jären ihminen'. Jos taas ei onnistu (vanhempi on jääräpää, ylen vanhanaikainen, pelkää muiden arvostelua tms.) niin ei muuta voi kuin neuvoa puremaan hammasta jos mikään reilu keino ei auta.

Jos kysyjä on vanhempi kasvatusetiikkakysymysten äärellä, suosittelen pureutumaan asiaan avoimuudella, myötätunnolla ja lapsen omavaltaisuutta arvostaen. Mieti tarkkaan, miksi olet lapsen valintaa vastaan. Jos pelkäät, että lasta kiusataan hiustyylin muutoksen takia, kerro se lapselle. Ehkä hän haluaa luopua kokeilusta tai sitten ei, mutta tietää mitä voi olla vastassa. Jos pelkäät, että lastasi luullaan poikkeavaksi--miksi? Onko tuntemattomien mielipiteillä niin väliä? Vai onko lähipiirissä joku sellainen, joka ei epäröisi kohdella lastakaan rumasti omien ennakkoluulojensa vuoksi? Asiasta on taas syytä puhua lapsen kanssa.

Jos et ole kumpikaan, miksi kysyt asiaa? Seuraatko tällaista tilannetta sivusta? Jos jälkimmäinen, voit asemastasi riippuen koettaa osallistua asiaan keskustelemalla järkiperäisesti ja kunnioittavasti molempien osapuolien kesken, tai jos asia vaikuttaa lukkiutuneelta tai tiettyyn suuntaan ajautuvalta, vain tarjota sympatiasi ja henkisen tukesi.

Tai jos kysyit vaan lämpimiksesi, niin tässä pitkä vastaus. --Pitke (keskustelu) 11. elokuuta 2015 kello 14.23 (EEST)

Pähkinänkuoriversio: alaikäisellä ei ole mitään oikeusjärjestelmän suojaamaa oikeutta valita tukkansa pituutta, vaatteidensa väriä, ruokansa koostumusta tai muuta sellaista. Vanhemman laillinen ja moraalinen velvollisuus on pitää lapsensa syötettynä, vaatetettuna ja ruokottuna. Lastensuojelulaki suojaa lapsen oikeutta elää vapaana fyysisestä ja henkisestä väkivallasta sekä määrällisestä tai laadullisesta puutteesta. Lapsenkasvatuksessa tulee poikkeuksetta vastaan tilanteita, joissa lapsi pahoittaa mielensä (erityisesti omavaltaisuuden radikaaleimmissa harjoitteluvaiheissa taaperona ja teininä). Riidat ja kiistat ovat tavallisia ja varsin normaaleja. --Pitke (keskustelu) 11. elokuuta 2015 kello 14.38 (EEST)
Pitke kirjoitti: "alaikäisellä ei ole mitään oikeusjärjestelmän suojaamaa oikeutta..." Yhyy. Suomen perustuslain 6 § 3. momentti kuuluu näin: "Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti." Pitken maailmanjärjestyksen mukaan alaikäisen (ilmeisesti myös 16-vuotiaan) on pakko sopeuttaa olemuksensa, ruokavalionsa, vaatetuksensa ja ajatuksensa holhoojahallituksen tahtoon. Nastaa. --Pxos (keskustelu) 15. elokuuta 2015 kello 18.10 (EEST)
Satuin kuulemaan junassa keskustelua, jossa isoäiti oli leikannut pojan pitkät hiukset vastoin äidin, isän ja lapsen tahtoa, kun "pojilla pitää olla lyhyt tukka tai muuten niitä kiusataan". Mutta olen ajatellut asiaa laajemminkin esim. sen kannalta reagoisiko opettaja siihen, jos alakouluikäisellä tytöllä pidettäisiin siilitukkaa, koska se on vanhemmille helpompi hoitaa. Muistan itse, kun alakouluiässä (olisinkohan ollut toisella tai kolmannella luokalla?) koulun terveyssisar kysyi, että pitäisiköhän minun (poikana) leikkauttaa hiukseni (jotka olivat ehkä hartioille asti) lyhyemmäksi. Tämä oli siis joskus 90-luvulla. Ja ajattelin yleensä sitä, suhtaudutaanko tällaisissa asioissa poikiin ja tyttöihin eri tavoin. Ja kuinka paljon asenteet ovat muuttuneet ajan saatossa. Myös sitä, olisiko asiaan liittyen ollut jotain tapausta, josta olisi uutisoitu. --176.93.31.198 11. elokuuta 2015 kello 14.45 (EEST)
Minä aloitin 10-vuotiaana hiusten kasvattamisen enkä ole sitä sen jälkeen leikannut kertaakaan lyhyeksi. Minä olen sentään vasta 18 ja minä sain armeijasta vapautuksen, mikä myöskin tarkoittaa, ettei minun tarvitse leikata poikatukkaa. Ja minä oletan, että minulle käy samalla lailla kolmannessa iässä kuin vaarille eli hiukset harvenevat selvästi. En minä niitä silti lyhennä. Jos hiuksiini halutaan järjestys, minä pistän ne haluttaessa kiinni.--85.76.147.172 15. elokuuta 2015 kello 18.51 (EEST)
Tai pyydän jotakuta taitavaa letittämään ne. Rockarina kuitenkin minut tunnetaan lukiossa.--85.76.147.172 15. elokuuta 2015 kello 18.52 (EEST)

Ketä tuo on?[muokkaa wikitekstiä]

Olen asunut nyt puolisen vuosikymmentä pääkaupunkiseudulla ja puheessa on ilmiö, joka särähtää ainakin omaan korvaani aika pahasti. Nimittäin pronomien kuka tai joka korvaaminen sanalla ketä tyyliin "Ketä tuo setä on?" tai "Se, ketä tekee sitä sun tätä". Ketä tietää mistä tämä tämmöinen on saanut alkunsa ja onko se laajempikin ilmiö? --MiPe (wikinät) 12. elokuuta 2015 kello 20.43 (EEST)

Olen huomannut saman jo muutaman vuoden ajan ja itsekin ihmetellyt. Ainakin BB:ssä jonakin vuonna pari henkilöä käytti jatkuvasti "ketä"-muotoa "kuka"-muodon sijaan (olisiko ollut pääkaupunkiseudulta). --Stryn (keskustelu) 12. elokuuta 2015 kello 20.45 (EEST)
Kielikello. Sitä esiintyy siellä sun täällä.--Htm (keskustelu) 12. elokuuta 2015 kello 20.49 (EEST)
Yksi forssalainen kaveri käyttää aina ketä-muotoa. Olen kuvitellut sen olevan jotain paikallista murretta. ComradeUranium (keskustelu) 12. elokuuta 2015 kello 20.51 (EEST)
Ikivanha suomalainen murresana, jonka käyttäjät ovat vasta hiljattain joutuneet syrjinnän kohteeksi. Samaan tapaan kuin he, jotka rohkenevat vielä sanoa mie ja sie. J.K Nakkila (keskustelu) 12. elokuuta 2015 kello 20.55 (EEST)
Aina kuulostaa niin väärältä korvaan. En ole kyllä ikinä kehdannut sanoa ketättelystä mitään. ComradeUranium (keskustelu) 12. elokuuta 2015 kello 20.58 (EEST)
Minä en kehdannut hakata halkoja, kun laiskotti. --Jmk (keskustelu) 12. elokuuta 2015 kello 21.00 (EEST)
Tuotakaan sanamuotoa en kerta kaikkiaan ymmärrä. :D ComradeUranium (keskustelu) 12. elokuuta 2015 kello 21.12 (EEST)
Se on savoa: en kehtaa (savoa) = en viitsi (suomea).--Htm (keskustelu) 12. elokuuta 2015 kello 21.20 (EEST) - Tuttavapiiriini kuuluu sekä vorssalaisia että loimaalaisia, ketä kuuluu joidenkin heistä sanastoonsa. Savoa olen oppinut työtovereiltani ja kummitädiltäni, joka asui Savossa 50 vuotta. --Htm (keskustelu) 12. elokuuta 2015 kello 21.23 (EEST)
Kuten suomen kielen asiantuntijat tässä sanovatkin, ilmiö on normaali eikä uusi. Yleensäkin kaikenlaiset kieli-ilmiöt, niin murteelliset kuin muista kielistä peräisin olevatkin, ovat vanhoja elleivät ole peräisin englannista, mikä on kohtuullisen uusi ilmiö. --85.76.42.196 12. elokuuta 2015 kello 21.31 (EEST)

Paras grillimakkara Suomessa?[muokkaa wikitekstiä]

Isäni haluaisi viedä siskonsa mökille jotain hyvää grillimakkaraa jota saa Suomessa ruokakaupoista. Mikä olisi paras vaihtoehto? JIP (keskustelu) 13. elokuuta 2015 kello 10.21 (EEST)

Sinisen Lenkin kevytversio kylmänä ja lämmin olut maukkaan aterian kera. Jos haluaa herkutella, niin makkarat mikroon ja lisää sopivasti oluen määrää. --Raid5 (keskustelu) 25. elokuuta 2015 kello 15.44 (EEST)

Presidenttien lempinimet[muokkaa wikitekstiä]

Jos Urho Kekkonen oli Urkki, Mauno Koivisto on Manu, Martti Ahtisaari on Mara ja Sauli Niinistö on Sape tai Sale, niin mikä on Tarja Halosen lempinimi? Tare?

Ja oliko presidenteillä ennen Kekkosta mitään lempinimiä? Lauri Kristian Relander oli Reissu-Lasse, mutta se johtuu hänen tavastaan vierailla ulkomailla, ei hänestä itsestään. Carl Gustaf Emil Mannerheim oli Marski, mutta se tulee hänen sotilasarvostaan (tai teknisesti ottaen arvonimestään, koska marsalkka ei ole Suomessa aktiivinen sotilasarvo), ei hänen omasta nimestään. Muiden presidenttien lempinimiä en edes tiedä. JIP (keskustelu) 13. elokuuta 2015 kello 23.04 (EEST)

Entisten presidenttien lempinimistä erityisen tunnettu myös Ukko-Pekka (Svinhufvud). Halosella ei käsittääkseni tällaista mediassa erityisen usein kuultua lempinimeä ole (ellei presidenttiyden alkuaikojen pilkkanimeä "Muumimamma" lasketa), mutta nettikeskustelujen ihmeellisessä maailmassa hänelle kehitetty vaikka mitä nimiä, muun muassa Tartsa ja Haloska. On tuota Tareakin nähtävästi käytetty, itselleni entuudestaan täysin vieras lempinimi. --Nironen (keskustelu) 13. elokuuta 2015 kello 23.34 (EEST)
Ukko-Pekkaan vielä palatakseni, täällä nähtävästi myös täsmennyssivu Ukko-Pekka. --Nironen (keskustelu) 13. elokuuta 2015 kello 23.37 (EEST)
Ahtisaaresta käytettiin (hänen nimikirjaintensa mukaan) myös pilkkaavaa nimitystä "MOKA", ainakin hänen presidentinkautensa lopulla. Sape-nimeen en ole törmännyt. Tuolla noita on listattu, tosin lista saattaa hyvinkin olla puutteellinen enkä osaa sanoa lähteiden luotettavuudesta. --188.67.180.18 14. elokuuta 2015 kello 13.49 (EEST)
Minua taas kiinnostaisivat entisten presidenttien ja muiden historian henkilöiden puhuttelunimet, joita ei enää juuri tiedetä. Oletukseni on, että Paasikiveä kutsuivat läheiset Kustiksi, ja kaiketi luin jostain, että Ståhlbergin kutsumanimi oli John. Svinhufvudia ilmeisesti kutsuttiin ainakin poikana Pekaksi, mistä saattaa juontua myös kunnianimi "Ukko-Pekka". Mannerheimin eniten käyttämä etunimi taisi olla Gustaf. Kallion artikkelissa jo mainitaan useampia nimiä. Esimerkiksi Relanderin molemmat etunimet mainitaan nykyään historiankirjoituksessa melkein poikkeuksetta, mutta on epäselvää, mitä niistä käytettiin arjessa. Oliko hän Lauri vai Lasse, kukapa tietää. --Pxos (keskustelu) 15. elokuuta 2015 kello 16.25 (EEST)

kielellinen kysymys[muokkaa wikitekstiä]

Mitä tarkoitetaan sanalla "alun" lauseyhteydessä "heitä lienee ollut v. 1980 alun toista tuhatta henkeä"? Jos tämä on opetettu koulussa, minulta se on mennyt ohi tai olen jo unohtanut. Olen kyllä törmännyt vastaaviin myös aiemmin. --188.67.180.18 14. elokuuta 2015 kello 13.37 (EEST)

Se tarkoittaa ”hieman yli”. Kielitoimiston sanakirja: ”Alun [= hiukan] toista viikkoa. Alun kolmatta sataa hieman yli kaksisataa.” –Kooma (keskustelu) 14. elokuuta 2015 kello 13.54 (EEST)
Ok, kiitos. --188.67.180.18 14. elokuuta 2015 kello 14.36 (EEST)

Yhdysvaltain presidenteistä[muokkaa wikitekstiä]

Onko Yhdysvaltain presidenteillä ollut intiaanitaustaisia sukujuuria? --188.67.180.18 14. elokuuta 2015 kello 14.58 (EEST)

Muistelisin epäselvästi, että Obaman äidin puoleltakin löytyisi, mutta en ole varma. --Urjanhai (keskustelu) 14. elokuuta 2015 kello 16.31 (EEST)
Ei kelpaisi artikkeliin lähteeksi, mutta tässä jotain keskustelua aiheesta:[2] --Otrfan (keskustelu) 14. elokuuta 2015 kello 16.32 (EEST)
Tämä se oli: en:Family_of_Barack_Obama#Maternal_relations lainaa tarinaa Obaman omista muistelmista mutta kertoo samalla (ilman lähdettä) että todenperäisyyttä ei ole osoitettu.--Urjanhai (keskustelu) 14. elokuuta 2015 kello 16.48 (EEST)
Ainakin yhdellä varapresidentillä on ollut (en:Charles Curtis). --Jmk (keskustelu) 14. elokuuta 2015 kello 16.35 (EEST)

Tässä on myös hieman lähteetöntä tietoa Calvin Coolidgesta. --188.67.17.35 15. elokuuta 2015 kello 15.31 (EEST)

Euroopan monarkioista kysymys[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelista Elisabet II:

" Tähän käytäntöön viitattaessa puhutaan usein kirjoittamattomasta perustuslaista (sillä virallista perustuslakia ei Yhdistyneessä kuningaskunnassa ole), jonka mukaan hallinnon katsotaan toimivan. Joka tapauksessa Elisabet joka viikko perehtyy hallituksensa asiakirjoihin sekä tapaa pääministeriään ja diplomaatteja säännöllisesti."

Tapaavatko muutkin Euroopan kuningaskuntien monarkit pääministeriään ja diplomaatteja säännöllisesti vai eivät? Jaalei (keskustelu) 19. elokuuta 2015 kello 10.25 (EEST)

Intercity peruuttaa[muokkaa wikitekstiä]

Katselin Tampereen rautatieasemalla Helsinkiin lähtevää intercityjunaa. Veturi oli junan peräpäässä. Kuljettajaa en tosin hytissä nähnyt. Ohjataanko junaa lähes sokkona (veturissa ei ulokkeita) vai onko olemassa joku muu tapa saada kuljettajalle näkyvyys eteenpäin? 88.114.160.62 28. elokuuta 2015 kello 23.19 (EEST)

Olisiko ollut ohjausvaunullinen juna? --MiPe (wikinät) 28. elokuuta 2015 kello 23.26 (EEST)

Kasetti-aiheinen kysymys[muokkaa wikitekstiä]

Minulla on äänikirja, joka on digitoitu jonkinlaisilta kaseteilta. Yhdellä kasetilla on ollut kuusi kahden tunnin raitaa. Mahtaako kukaan tietää millaisesta kasetista on kyse? --87.95.105.211 29. elokuuta 2015 kello 10.50 (EEST)

Mistä tiedetään ettei kyseessä ole 6 kuudesta kahden tunnin kasetista joista kukin on yksi raita? --Zache (keskustelu) 29. elokuuta 2015 kello 13.02 (EEST)
Jos tosiaan yhdellä kasetilla on ollut kuusi noin pitkää raitaa, niin ainoa sopiva formaatti jonka löysin on en:8 mm video format#PCM Multi Audio. --Otrfan (keskustelu) 29. elokuuta 2015 kello 16.16 (EEST)

Ihminen vs. eläin pitkällä matkalla?[muokkaa wikitekstiä]

Kaikkihan tietävät, että esim. monet kissapedot ovat paljon ihmistä nopeampia juoksijoita lyhyillä matkoilla, mutta miten käy eläinten ja ihmisen välisessä juoksukilpailussa, jos valitaan pitkä matka (esim. 10 km tai marathon tai jokin ultrajouksumatka)? Voitaako ihminen tuolloin kaikki eläimet vai löytyykö joku eläin, joka voittaisi ihmisen tuollaisessa pitkän matkan juoksukilpailussa?--LCHawk (keskustelu) 30. elokuuta 2015 kello 09.17 (EEST)

Muistan lukeneeni tästä aiheesta jostain ihmisen evoluutiota käsittelevästä kirjata, mutta en muista enää mistä (ks. Luokka:Kirjat ihmisen evoluutiosta uusimmasta päästä). Muistelisin että jo joku ihmisen edeltäjälaji (tai viimeistään ihminen itse, en muista varmasti) löysi ekologisen lokeronsa (tai oikeammin tietysti erään niistä) siitä, että juoksemalla tarpeeksi kauan (ja älykkäästi) uuvutti saaliseläimiä uuvuksiin. Lisäksi tätä samaa on taidettu tarkastella jossain Eläinkunnan ennätykset tyyppisessä televisio-ohjelmassa, mutta en muista, mikä oli lopputulos. Ehkä kuitenkaan ihminen ei ole ainoa laji, jolla on ollut tämä lokero.--Urjanhai (keskustelu) 30. elokuuta 2015 kello 09.38 (EEST)
Maratonilla ihminen ei välttämättä vielä voittaisi, mutta ultrajuoksumatkoilla kyllä. Todennäköisesti mikään eläin ei selviäisi ultrajuoksusta. Walesissa on muuten järjestetty vuodesta 1980 Man Versus Horse Marathon -tapahtumaa, jossa kilpailee 22 mailin matkalla (n. 35 km) satoja ihmisiä ja ratsastajan ohjaamia hevosia. Sen voitti ensimmäisen kerran ihminen 2004. Eli siis mitä pidempään juoksumatkaan mennään sitä todennäköisemmin ihmisestä tulee voittaja. Sinänsä vaikea arvioitava, koska ihminen on varmasti ainoa eläin, joka lähtee vapaaehtoisesti juoksemaan maratonia. --PtG (keskustelu) 30. elokuuta 2015 kello 09.51 (EEST)
Iditarodin ennätys rekikoirilla on n. 8 päivää 13 tuntia. Vähän lyhyemmällä 1000 mailin matkalla ihmisillä on ennätys n. 10 päivää 10 tuntia[3] ja koirat juoksevat reki perässä lumihangessa. --Otrfan (keskustelu) 30. elokuuta 2015 kello 10.06 (EEST)
Kuinkas pitkään koira tai susi ravaisi? --Pitke (keskustelu) 30. elokuuta 2015 kello 13.00 (EEST)
Eks tässä ole kyse lähinnä ihmisen erityisen kehittyneestä kyvystä lämmönsääntelyyn lämpimässä ilmanalassa? Mitä viileämpään mennään sitä huonommin ihminen pärjää suhteessa eläimiin. Tarpeeksi lämpimään kun laitetaan ihminen ja turkillinen nisäkäs niin ihminen pärjää aina vaan paremmin. Gopase+f (keskustelu) 30. elokuuta 2015 kello 13.38 (EEST)

Monitulkintainen lause?[muokkaa wikitekstiä]

Kävin lääkärissä, ja lääkärintodistuksessa lukee:

Pidän tutkittavaa työkyvyttömänä 3.9. - 4.9.

Olenko käsittänyt väärin, vai onko tämä monitulkintainen lause? Siis sekä Minun mielestäni tutkittava on työkyvytön 3.9. - 4.9. että Estän tutkittavaa kykenemästä työntekoon 3.9. - 4.9.? Vai pitäisikö jälkimmäisessä tapauksessa objektiivin tutkittava olla akkusatiivimuodossa eikä partitiivimuodossa? JIP (keskustelu) 5. syyskuuta 2015 kello 14.49 (EEST)

Tuo sopisi Fingerporiin. Lähetä tuo Fingerporin piirtäjälle, niin saatat vielä nähdä sen lehdessä.--Urjanhai (keskustelu) 5. syyskuuta 2015 kello 14.59 (EEST)
Lähes lauseen kuin lauseen voi oikein yrittämällä tulkita usealla tavalla. (Esimerkki tuosta ylempää: Minulla on äänikirja... – tietenkin ymmärrämme mitä tarkoitetaan, mutta voisihan tulkita, että äänikirja on minun päälläni, vrt. pöydällä on äänikirja.) --Jmk (keskustelu) 5. syyskuuta 2015 kello 15.36 (EEST)
"Esitän johtaja Virtasta", "En haluaisi muistuttaa valastanne".--Urjanhai (keskustelu) 5. syyskuuta 2015 kello 21.37 (EEST)

Voiko raskaana juoda lähes alkoholitonta olutta?[muokkaa wikitekstiä]

Voiko raskaana ollessa juoda olutta, jossa on alkoholia 0,5%, eli voiko pieni määrä alkoholia tai oluessa käytetty humala olla haitaksi lapselle? --188.67.71.17 5. syyskuuta 2015 kello 15.08 (EEST)

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00943 Raskaus ja alkoholi: "Tutkimuksissa ei ole voitu määritellä ehdotonta turvarajaa raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle. Tavoite on siis alkoholin käytön lopettaminen kokonaan ennen raskautta. Täysraittius on ainoa turvallinen vaihtoehto." --Urjanhai (keskustelu) 5. syyskuuta 2015 kello 15.20 (EEST)

Entäs täysin alkoholiton olut? Onko humala haitallista lapselle? Se on käsittääkseni kannabiksen sukuinen, joskin huomattavasti miedommin päihdyttävä. --87.93.116.218 11. syyskuuta 2015 kello 16.11 (EEST)

Alkoholiton olut on aivan yhtä vaarallista kuin alkoholillinen, koska raskaana olevan ei tule juoda olutta lainkaan ja alkoholittoman oluen juonti voi johtaa alkoholin juontiin. Alkoholitonta olutta ei myydä alaikäisille. --Muumio + syöpäpotilas (keskustelu) 9. lokakuuta 2015 kello 00.17 (EEST)

Eläinten syönti[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin juuri että olen syönyt noin puolia Puolen hehtaarin metsän eläimistä, joten ajattelin kokeilla miten hyvin saan koko setin kasaan. Olen nyt syönyt karhua, sikaa, hevosta ja kengurua. Entä loput? Jänistä saa Helsingistä ainakin ravintola Saslikista, mutta se on aika kallis paikka. Löytyykö sitä halvemmalla jostain ravintolasta pääkaupunkiseudulla? Voiko pöllöä syödä missään? Tiikeriä käsittääkseni ei voi syödä missään, koska se on uhanalainen laji. Ihmistä (Risto Reipas) en kyllä aio syödä. =) JIP (keskustelu) 5. syyskuuta 2015 kello 21.05 (EEST)

Ainakin monet pöllöt ovat rauhoitettuja, ja tappamisesta seuraa korvausvelvollisuus: [4] Voi myös olla, että petolinnut eivät ole terveellisintä ravintoa muutenkaan.--Urjanhai (keskustelu) 5. syyskuuta 2015 kello 21.12 (EEST)--Urjanhai (keskustelu) 5. syyskuuta 2015 kello 21.12 (EEST)
Jotkut syö ihmisen istukkaa. Jäniksen voi myös esim. metsästää itse. --87.93.46.132 6. syyskuuta 2015 kello 21.51 (EEST)

Kysymys 2000-luvulla syntyneiden Suomen kansalaisten henkilötunnuksista[muokkaa wikitekstiä]

Milloin ja missä päätettiin, että 2000-luvulla syntyneiden Suomen kansalaisten henkilötunnuksista tulisi olemaan A ppkkvv:n jälkeen? Jaalei (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 22.33 (EEST)

31. tammikuuta 1997 annettiin asetus väestötietoasetuksen 2 §:n muuttamisesta: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1997/19970084 --Ryhanen (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 22.54 (EEST)
Millä sit perusteltiin, että juuri A? Jaalei (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 22.56 (EEST)
Olisiko 1800-luvulla syntyneillä ollut + ja 1900-luvulla syntyneillä - (muistelisin). Eli ei kai ollut sitten enää plussan ja miinuksen kaltaista sopivaa muuta merkkiä jäljellä (noin omana arvauksena).--Urjanhai (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 23.21 (EEST)
Tästähän oli Hesarissa artikkeli ihan vastikään 1.2.1997. Karsiutuneita vaihtoehtoja olivat mm. yhtäläisyysmerkki (ei voinut käyttää viivakoodeissa), vinoviiva (ei soveltunut passien merkistöön), piste tai kaksoispiste (heikosti erottuvia) ja * (saattaisi sekoittua käsin kirjoitettuna plusmerkkiin). --Silvonen (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 06.32 (EEST)

Täysi-ikäisten Suomen kansalaisten sukupuolijakauma[muokkaa wikitekstiä]

Onko Suomessa enemmän täysi-ikäisiä miehiä vai täysi-ikäisiä naisia? Jaalei (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 14.49 (EEST)

Naisia, noin 51 % täysi-ikäisistä. (Alaikäisissä päinvastoin poikia noin 51 %.) Tilastokeskukselta [5] löytyy väestörakennetaulukoita monenmoisen muuttujan suhteen. --Jmk (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 15.04 (EEST)
Jostain joskus muistan lukeneeni, että naisten osuus Suomen äänioikeutetuista on noin 52 %. 84.251.18.34 10. syyskuuta 2015 kello 16.22 (EEST)

Eläimet[muokkaa wikitekstiä]

Voiko joku eläin purra oman pään pois?  –Kommentin jätti 188.67.138.130 (keskustelu) 12. syyskuuta 2015 kello 21.07‎ (EEST)

Fakta vs. mielipide artikkelissa[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa Olli Joki kohta, joka tyylillisesti poikkeaa muista Wikipedian artikkeleista.

"Laitinen Laihon mukaan kaikki kolme edustavat kaupallista taidetta, jossa taiteilija markkinoi itse itseään ja myös saa paljon julkisuutta. Myös eksoottisen voimakas värinkäyttö on avuksi. Tässä toimintatavassa tuotanto ja sen laatu kärsii Laitinen-Laihon mukaan, koska jos hanke menestyy, volyymi on korkea sekä kysynnässä että tarjonnassa."

Artikkelin sisältö tältä osin on mielestäni enemmän lehtiartikkelin kriitikko-palstalle sopivaa. Mikä tällaisissa tilanteissa on Wikipedian yleinen käytäntö?  –Kommentin jätti 37.219.118.92 (keskustelu) 13. syyskuuta 2015 kello 00.35 (EEST)

Joitain Laitinen-Laihon jutuista on itse asiassa aiemmin poistettu artikkelista [6][7]. Vieläkin olisi ehkä varaa vähentää, yksittäisen henkilön subjektiivisille mielipiteille ei syytä antaa turhan paljon painoarvoa. --Nironen (keskustelu) 13. syyskuuta 2015 kello 01.16 (EEST)

Lakkojen ero[muokkaa wikitekstiä]

Miten vuoden 1905 suurlakko ja ennen kansalaissotaa ollut yleislakko erosivat toisistaan? Entä montako erilaista lakon muotoa on olemassa?--85.134.25.113 16. syyskuuta 2015 kello 14.25 (EEST)

Wikipedian kertoma asiasta ei vaikuttaisi olevan ihan pielessä: vuoden 1905 suurlakko, vuoden 1917 yleislakko ja lakko#Lakkotyyppejä ja työtaistelutoimenpiteitä. -93.106.54.165 16. syyskuuta 2015 kello 18.07 (EEST)

Juutalaisten nimenanto[muokkaa wikitekstiä]

Käsittääkseni juutalaiset antava pojilleen etunimen ympärileikkauksessa, mutta missä yhteydessä tyttölapsilleen? 84.251.18.34 16. syyskuuta 2015 kello 23.21 (EEST)

Zeved habat, esim. kuukauden kuluttua syntymästä kuten ristiäisissä tai nimiäisissä. --Thi (keskustelu) 16. syyskuuta 2015 kello 23.39 (EEST)

Okean Elzi[muokkaa wikitekstiä]

Shouldn't it be Okean Elzy? Ukrainan translitterointi says that Ukrainian и is transliterated into Finnish as y. If it'd be Russian band, the name would be correct, because Russian и is i. Żyrafał (keskustelu) 17. syyskuuta 2015 kello 16.16 (EEST)

Yes it should be correct. --Stryn (keskustelu) 18. syyskuuta 2015 kello 15.10 (EEST)

Nainen Pirkanmaalta[muokkaa wikitekstiä]

Muutama vuosi sitten eräs blogi [8] kertoi että Pirkanmaalainen nainen Katri Virtanen (syntynyt 31. elokuuta 1903) täytti 109 vuotta vuonna 2012. Tämän jälkeen hänestä ei ole kuulunut mitään joten hän on ilmeisesti kuollut ennen 110-vuotispäiväänsä. Voisiko joku Pirkanmaalta kotoisin oleva henkilö selvittää hieman enemmän tietoja kyseisestä henkilöstä? Eli haluaisin tietää hänen mahdollisen kuolinpäivänsä.--62.72.228.251 18. syyskuuta 2015 kello 12.46 (EEST)

kotikirkko[muokkaa wikitekstiä]

Kuulin, että Turun tuomiokirkko on kaikkien suomalaisten kotikirkko. Mitä kotikirkko tarkoittaa? --37.136.94.162 19. syyskuuta 2015 kello 11.06 (EEST)

Sitä melkeinpä kannattaisi kysellä häneltä, keneltä kuulit. - Nykysuomen sanakirjan mukaan kotikirkolla tarkoitetaan oman seurakunnan kirkkoa. Turun tuomiokirkkoa sanotaan kansallispyhäköksi, joka on toki epävirallinen nimitys. Perusteita on täällä ja lisää täällä.--Htm (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 11.17 (EEST)
Usein kotikirkoksi sanotaan kaikista hiippakunnan kirkoista sitä kirkkoa, jossa piispa normaalisti pitää jumalanpalveluksia, ja koska Turun arkkipiispa on Suomen evankelisluterilaisen kirkon pää, niin hänen kirkkonsa on suomalaisten kotikirkko. Esimerkiksi helluntailaiset käyttävät sanaa kotikirkko toisin, ja kolmas merkitys tulee linnojen ja palatsien kappeleista jotka ovat hallitsijan "kotikirkkoja". Ks. myös Katedraali. --Tappinen (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 11.21 (EEST)
Amos Andersonin taidemuseon yläkerrassa on kotikirkko. --Harriebarn (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 11.27 (EEST)

Kysymyksiä Suomen pressoista[muokkaa wikitekstiä]

  • Ketkä SUomen presidentit ovat olleet kansanedustajia?
  • Ketkä Suomen presidentit ovat suorittaneet asepalveluksen?
  • Ketkä Suomen presidentit ovat olleet upseereita? Nenoniel (keskustelu) 24. syyskuuta 2015 kello 16.46 (EEST)
Meillä on täällä A-luokan trivialuettelo sivulla Tietoja Suomen tasavallan presidenteistä. Sieltä löytyy kohta sukkien värit ja verenpaineet. --Pxos (keskustelu) 24. syyskuuta 2015 kello 16.52 (EEST)

Yhdysvaltain presidentinvaaleista[muokkaa wikitekstiä]

Kuka on Yhdysvaltain presidentinvaalien historian parhaiten menestynyt demokraattien ja republikaanien (tai näiden edeltäjien) ulkopuolinen ehdokas? --188.67.94.67 26. syyskuuta 2015 kello 10.28 (EEST)

Periaatteessa John Quincy Adams, koska tästä tuli presidentti, vaikka sai yli kymmenen prosenttia vähemmän ääniä kuin Andrew Jackson. Tässä tosin mentiin kongressin kautta, koska vaadittua 50 prosentin valitsijamiesenemmistöä ei syntynyt.
Jos taas otetaan ihan kansan äänellä verraten niin 1912, jolloin Theodore Roosevelt tuli edistyspuolueellaan toiseksi republikaanien Taftin ohi. --80.222.46.33 26. syyskuuta 2015 kello 17.20 (EEST)

Maitoo ja muskelimuroo[muokkaa wikitekstiä]

Jussi Salonen levytti vuonna 1985 Kaj Westerlundin säveltämän, ja Juha Vainion sanoittaman kappaleen "Maitoo ja muskelimuroo"[9]. Kiinnostaisi tietää, että mitä tämä kappaleen sanoissa mainittava "muskelimuro" tarkoittaa? --Ville Siliämaa (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 13.50 (EEST)

Tv-mainoksissa esiintyi Toni Tiikeri, jonka murot siivittivät nuoren urheilijan voittoon. --Thi (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 10.58 (EEST)

Luukun sähköpostisalasanan vaihto[muokkaa wikitekstiä]

Kuinka voi vaihtaa Luukun sähköpostisalasanansa? Nenoniel (keskustelu) 3. lokakuuta 2015 kello 22.43 (EEST)

Voi aloittaa esim. syöttämällä Googleen hakusanat: luukun salasanan vaihto. --Ryhanen (keskustelu) 4. lokakuuta 2015 kello 09.20 (EEST)

Bosniakit ja albaanit[muokkaa wikitekstiä]

Onko bosniakeilla ja albaaneilla yhteistä kulttuurista taustaa? --194.111.70.134 5. lokakuuta 2015 kello 17.10 (EEST)

Jos ihan maallikon perustiedoilla vastaa, niin kumpaisissakin on joku osa (mutta eivät kaikki) vanhastaan muslimeja Turkin valtakuntaan kuulumisen perintönä. Kieli taas on eri koska bosnian kieli on indoeurooppalaisiin kieliin kuuluva slaavilainen kieli, jonka erot serbokroaattiin ovat pienet, mutta albanian kieli muodostaa indoeurooppalaisten kielten sisällä oman alaryhmänsä rinnan esim. kreikan, armenian ja baltoslaavilaisten kielten kanssa. Muusta kulttuurista en osaa sanoa, mutta luultavasti balkanin kaikilla kansoilla riippumatta kielesyä ja kulttturista on pitkän rinnakkainelon tuottamia yhteisiä kultturipiirteitä, mm. eri kieliryhmiin kuuluvat kielet ovat kehittäneet yhteisiä piirteitä, joita esiintyy vain balkanilla (tälle ilmiölle oli joku nimikin). Veikkaisin kuitenkin että slaaveina käytännössä saman kielen takia bosnialaisten ja slaavien välillä kulttuuriset siteet ovat vahvimpia (en tiedä onko veikkaus oikea). Albaaneihin voi yhdistää vainon kohteeksi joutuminen islamin takia ja perusteettomien ääri-islamismisyytösten kohteeksi joutuminen. Tämä myös on johtanut kumpaistenkin kohdalla pakolaisuuteen (mutta myös muiden jugoslavian kansanryhmien kohdalla, kun kaikkia kansallisuuksia on siellä asunut tilkkutäkkinä). Meniköhän likikään oikein. Wikipediasta voi katsoa lisää.--Urjanhai (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 17.23 (EEST)

Miksi Suomi ei voisi olla Venäjän osa?[muokkaa wikitekstiä]

Tarkemmin ajateltuna en näe mitään syytä miksei näin voisi olla. --87.93.118.198 5. lokakuuta 2015 kello 21.28 (EEST)

Miksi ei? Suomen Senaatti julisti Suomen itsenäiseksi valtioksi 06.12.1917. Venäjän edustajana herra nimeltä Lenin hyväksyi julistuksen. Siksi.
Ja vaikka näin ei olisi käynytkään, olisimmeko saaneet itsenäisyyden Tarton Rauhassa Viron, Latvian ja Liettuan mukana 1918? Luultavasti kyllä. Tai sitten itsenäistynyt Suomi toimi esimerkkinä ja mainitut valtiot irrotettiin Neuvosto-Venäjästä. Ja jos jatkosodassa olisimme tulleet vallatuksi... olisimmeko itsenäistyneet 1990-luvun alussa Baltian maiden tavoin... Jossittelu on mukavaa. Jos Hitler ei olisi noussut valtaan, olisiko Stalin valloittanut koko Euroopan ja olisiko se kiinostanut Jenkkejä lainkaan.... --EsaL-74 (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 01.46 (EEST)
Oma veikkaukseni: Siksi kun Suomi oli osa Ruotsia. --Urjanhai (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 08.44 (EEST)
”Ruotsalaisia emme enää ole, venäläisiksi emme tahdo tulla, olkaamme siis suomalaisia” ("Svenskar äro vi inte längre, ryssar vilja vi inte bli, låt oss alltså bli finnar"), Adolf Ivar Arwidsson. --Zache (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 09.47 (EEST)
Kannattaa lukea Anton-tapaus, johan löytyy syitä. Suomen historiaa lukiessakin löytyy monta syytä. --Salomäenpää (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 10.27 (EEST)
Missä on sanottu, että se ei voisi olla sitä? Kyllähän kaikki on mahdollista, jos Suomen valtiojohto niin päättää ja Venäjän johto hyväksyy. Krim siirtyi viime vuonna de facto osaksi Venäjää. Sen sijaan Transnistria on vuodesta 2006 yrittänyt huonolla menestyksellä pyrkiä osaksi Venäjää, mutta Venäjä ei ole kelpuuttanut sitä. En tiedä huolisivatko ne Suomen, jos hakisimme "jäsenyyttä". Teoriassa olisi varmaan mahdollista toteuttaa myös päinvastainen liitos, jossa Venäjä liittyisi osaksi Suomea, mutta se saattaisi kyllä osoittautua käytännössä mahdottomaksi toteuttaa (tai sitten lopputulos muodostuisi samaksi kuin ensimmäisessä vaihtoehdossa). --Risukarhi (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 13.36 (EEST)
Kysymys liittynee siihen kun jossain pilaohjelmassa (Uutisvuoto?) väitettiin että Venäjän presidentti on saanut luvan pommittaa mitä tahansa milloin tahansa kunhan se tapahtuu Venäjän rajojen ulkopuolella. --Höyhens (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 13.41 (EEST)
Uutisvuodossa se oli. On muuten ainoa valmiiksi naurettu ohjelma jota jaksan katsoa. --Abc10 (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 13.47 (EEST)

Ahvenanmaalaisia armeijassa?[muokkaa wikitekstiä]

Voiko ahvenanmaalainen käydä vapaaehtoisesti armeijan? Nenoniel (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 17.53 (EEST)

Voi. --Vnnen (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 23.17 (EEST)

Tyttöjen koulupuku[muokkaa wikitekstiä]

Miksi kaikkalla maailmassa, jossa koulupukuja käytetään, noudattaa tyttöjen koulupuku samaa linjaa eli alaosana on polvipituinen hame tai kylmällä ilmalla housut? Miksi alaosana voisi olla pitkää, nilkkoihin asti ulottuvaa hametta, jolloin kylmälle ilmalle ei tarvitsisi vaihtaa alaosaa housuihin, vaan tuon hameen alle mahtuisi lämpiä vaatteita?--LCHawk (keskustelu) 7. lokakuuta 2015 kello 09.41 (EEST)

Kyllä tiettyihin koulupukuihin kuuluu pitkä talvihame. --Thi (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 10.56 (EEST)
OK. Missä maassa?--LCHawk (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 12.25 (EEST)
Yleisesti ottaen tytöt eivät käytä pitkiä hameita maissa joissa naiset ovat itsenäisiä aktiivisia toimijoita eivätkä miesten käskyvallan alla. Suomessa pitkät hameet hävisivät yleisestä käytöstä noin sata vuotta sitten. Yhteiskunnallisesta kehityksestä ja pitkistä hameista on olemassa tutkimustietoakin. Vanhoillisissa äärikristilliseen moraaliin perustuvissa kouluissa pitkä hame näyttäisi olevan suosiossa, esimerkiksi tässä englantilaisessa koulussa [10] ja totta vie monissa sellaisissa muslimimaissa Kambodza, jotka eivät ole kuuluisia edistyksellisestä naisen asemasta. Google tarjoaa esimerkkejä kun sinne kirjoittaa sanat "long skirt" "school uniform" (sitaattimerkkien sisällä). --85.76.78.7 8. lokakuuta 2015 kello 13.33 (EEST)
Kun kirjoittaja laskee Kambodžan muslimimaaksi, on pakko päätyä lopputulokseen, että muukin ulostulo on pelkkää puppua. --Lax (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 14.16 (EEST)
Eikö sinulle koskaan satu kömmähdyksiä? Ajattelin samalla että mikähän tilanne on Pakistanissa noin koulupukujen suhteen, ja tuli kirjoitetuksi muslim mutta uskon että jos Pakistanissa käytettään koulupukuja, hame on pitkä. Sen puoleen Kambodzassakin on muslimeja, jos luet artikkelia englanninkielisestä Wikipediasta. Edit: Pakistanissa on pitkän hameen alla koulupuvussa pitkät housut, joka taitaa olla siellä kansallisasu. Mitä on Laxilla siihen kommentoitavaa? --85.76.18.160 8. lokakuuta 2015 kello 14.30 (EEST)

Keskustelufoorumien pisin ikä[muokkaa wikitekstiä]

Mikä on pisin aika, jonka mikä tahansa keskustelufoorumi on pysynyt elossa, jos ko. keskustelufoorumissa ei ole ollut ensimmäistäkään palikkatestiä (kuten esim. sisäänkirjautuminen) eikä minkäänlaista moderointia. Liekö tällä maailmanennätys? Yleensä tätä vastaavat ovat kuolleet hyvin nopeasti. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 7. lokakuuta 2015 kello 09.58 (EEST)

Onko "tällä" ja "tätä" siis tämä eli tämä foorumi eli tämä suomenkielisen Wikipedian kahvihuoneen osasto "Kysy vapaasti"? Riippumatta vastauksesta tarkentavaan kysymykseen minulla on helppo vastaus: enpä tuota tiiä, mutta ei se tämä ole. Kai jossain yhdysvaltalaisessa yliopistossa, jollaisia varten Internet aikanaa kehitettiin helpoksi viestintävälineeksi, on joku keskustelu ollut moderoimattomana jo useita vuosikymmeniä. Tiedä sitten, mikä on keskustelufoorumi, kun ei noista bluffauksista mediassa ota selvää. --Pxos (keskustelu) 7. lokakuuta 2015 kello 16.02 (EEST)
Tämän sedän nuoruudessa oli suosiossa vuonna 1980 käyttöön otettu maailmanlaajuinen pulinaboksi nimeltä Usenet eli ”nyyssit”. Sen kulta-ajat ovat takana, mutta ei se vieläkään kai täysin kuollut ole. Nimettömän chattailun historia taas johtaa ainakin 1800-luvulle asti. --Silvonen (keskustelu) 7. lokakuuta 2015 kello 16.47 (EEST)
Osaako joku aihetta tunteva muuten sanoa, kuinka relevantti tai edustava tuo Usenet-artikkelissa oleva esimerkkiviesti on? Ja onko se muuten keksitty esimerkki vai oikeasti lainaus jostakin? --Risukarhi (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 15.51 (EEST)
Näyttäisi olevan oikea esimerkki (löytyy Googlen arkistosta), muttei nyt sentään mitenkään tyypillinen. Ja vaikkei kukaan kysynytkään, niin lennättimenhoitajien chattikulttuurista kertoo Ella Cheever Thayerin romanttinen bestseller Wired Love: A Romance of Dots and Dashes (1879). --Silvonen (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 16.07 (EEST)
Lennätinchattikulttuuri ja "internetin" esihistoria ovat aiheina myös 1800–1900-lukujen taitteeseen sijoittuvan dekkaritelevisiosarja Murdochin murhamysteerien toisen kauden kymmenennessä jaksossa. Sarja alkoi tänään uusintana TV1:llä, mutta valitettavasti sitä esitetään vain klo 12.20 päivisin eivätkä jaksot tule Areenaan. Mutta alkuperäinen kysymyshän oli, että kuinka kauan pisimpään toiminut keskustelufoorumi on ollut pystyssä. Lennätin alkoi yleistyä 1800-luvun puolivälissä. Artikkelin lennätin mukaan VR käytti lennätintä vielä 1950-luvulla ja Neuvostoliitolla lennätin oli vastaavassa käytössä vuoteen 1978 asti. Mutta jos luetaan kirjaimellisesti, mitä kysyjä kysyi, niin hänhän kirjoitti että "mikä on pisin aika, jonka mikä tahansa keskustelufoorumi on pysynyt elossa" eikä maininnut internetiä. Onko leirinuotion äärelle kokoontunut porukka "keskustelufoorumi"? Miten "elossapysyminen" määritellään? Riittääkö, että leirinuotio yleisenä foorumina on yhä olemassa vai pitäisikö yhden nuotion äärellä käydyn keskustelun olla jotenkin jatkuvaa? – Kuohatti 8. lokakuuta 2015 kello 16.42 (EEST)
Hupsik vanha trolli, tais olla erään Santerin hahmo se. --Anr (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 16.18 (EEST)

Suomen ensimmäiset tietokoneet[muokkaa wikitekstiä]

Olen itse nähnyt ensi kerran tietokoneen vuonna 1973 Turun yliopistossa. Moneskohan tietokone Suomessa se mahtoi olla? Mitkä olivat Suomen ensimmäiset tietokoneet? --Höyhens (keskustelu) 7. lokakuuta 2015 kello 23.48 (EEST)

KVW Suomen ensimmäiset tietokoneet. --Tappinen (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 00.15 (EEST)
Isä kertoi nähneensä Tampereen yliopistossa tietokoneen joskus 1960-luvun loppupuoliskolla. Se ei ollut mikään pc vaan sillä oli kokonainen oma huone. --Maradonna (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 16.44 (EEST)

Kerenskin rupla[muokkaa wikitekstiä]

Kerenskin henkilöhistoriasta ei löydy mitään viittausta ns. Kerenskin ruplaan. Mikä se oli? Syntymäpitäjässäni Keminmaalla tapahtui 1900-luvun alkuvuosina, että Juopperin 1000 hehtaarin maatilan omistaja möi tilansa ja sai maksun Kerenskin ruplina. Hänelle oli kerrottu, että jos vaihtaa ruplat Pietarissa toisiin (oikeisiin) rupliin, kauppahinta tulee vielä nousemaan. Kerenskin ruplat osoittautuivat arvottomiksi. Isäntä sai tai hänelle rakennettiin pieni mökki kotipitäjään ja hän tapetoi mökin seinät Kerenskin ruplilla.  –Kommentin jätti 91.158.170.127 (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 08.36‎ (EEST)

Artikkelin en:Russian ruble#Provisional Government issues mukaan Kerenskin ruplat olivat Venäjän väliaikaisen hallituksen vuonna 1917 julkaisemia 20 ja 40 ruplan seteleitä. Joku osaa varmaan kertoa lisää niiden arvostuksesta. --Silvonen (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 09.01 (EEST)