Wikipedia:Kahvihuone (kysy vapaasti)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Wikipedia:Neuvonta)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg
Kysy vapaasti

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen[muokkaa wikitekstiä]

Tämähän nähdään vuorokauden päästä, mutta en löytänyt vastausta artikkelista Yhdysvaltain ensimmäinen nainen enkä sen en-iw:stä, eli jos presidentti olisi nainen (niin kuin on ollut jo mm. suomessa), niin mikä olisi silloin puolison titteli ja asema? (En nyt vielä googlannutkaan.) --Urjanhai (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 20.45 (EET)

Telkusta tais tulla joku ohjelma hiljattain vai luinko jostain, en muista. No, Bill Clinton on ollut presidentin virassa kaksi kautta ja entiset presidentit ovat edelleen presidenttejä riippumatta siitä, missä asemassa heidän vaimonsa ovat. Joten ilmeisesti rapakon takana on puhuttelu vielä hakusessa. Ongelmia tulee tietysti vain, jos molemmat Clintonit ovat läsnä tai puheenaiheena. Ehkä olisi presidentti Clinton ja entinen preidentti Clinton. Jos Hillary olisi pysynyt Rodhamina, mitään ongelmaa ei olisi.--Htm (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 21.02 (EET)
Aihetta käsiteltiin pari päivää sitten lukemassani Ylen Johanna Nummisen artikkelissa Melania vastaan Bill – Kisa Valkoisen talon emännyydestä kovenee (julkaistu 9. lokakuuta 2016), ja siinä todettiin tilanteesta, jossa Bill Clintonista tulisi presidentin puoliso: ”Jo se, käytettäisiinkö hänestä first lady -nimityksen sijaan titteliä first husband, first gentleman vai first spouse on herättänyt amerikkalaismediassa hämmennystä.” –Ejs-80 8. marraskuuta 2016 kello 21.06 (EET)
Luettelo Yhdysvaltain ensimmäisistä naisista -artikkelissa mainitaan First Gentleman.--MAQuire (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 21.11 (EET)
Löysin tämän [1].--Htm (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 21.15 (EET)
Muistelin lukeneeni jonkun melko hyvän jutun tuosta aiheesta, joten etsin aluksi Ylen sivuilta. Kyseinen juttu löytyikin Iltalehden sivuilta: Ensimmäinen mies? Herra Presidentti? Miksi kutsua Billiä, jos Hillary voittaa?. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 8. marraskuuta 2016 kello 21.23 (EET)
Eikö kukaan ole vielä ehdottanut sukupuolineutraalia nimitystä Ensimmäinen henkilö? Bill Clintonille sopisi hyvin myös Presidenttipuoliso (vrt. Prinssipuoliso). --Risukarhi (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 21.49 (EET)
Mitään ongelmaa ei nyt kuitenkaan ilmaantunut, joten tässä on nyt ainakin neljä vuotta aikaa pohtia tätä kysymystä. --194.111.70.137 9. marraskuuta 2016 kello 15.09 (EET)

Kari Suomalaisen kolmonen[muokkaa wikitekstiä]

Löytyisikö jotain lehtihaastattelua tai elämäkertaa, jossa vahvistettaisiin se lukemakseni muistelemani trivaliteetti, että pilapiirtäjä Kari Suomalainen olisi kertonut saaneensa kansakoulussa aikanaan (matematiikasta?) päättöarvosanaksi kolmosen siihen aikaan, kun 3 ja 4 olivat molemmat käytössä hylättyinä arvosanoina? Kolmonen oli vain opettajan keino nöyryyttää Karia. --Pxos (keskustelu) 21. marraskuuta 2016 kello 15.16 (EET)

https://books.google.fi/books?id=J3fYBAAAQBAJ&pg=PT38&lpg=PT38&dq=kari+suomalainen+arvosana+matematiikka&source=bl&ots=cAMIyxyWF8&sig=d4f0y_fEXwXCw_Xx26hIPogwbMA&hl=fi&sa=X&ved=0ahUKEwidqPKgxcHQAhWEPRQKHUmGD3UQ6AEILTAC#v=onepage&q=kari%20suomalainen%20arvosana%20matematiikka&f=false tuolla on ainakin jonkinlainen maininta. --Zunter (keskustelu) 24. marraskuuta 2016 kello 15.54 (EET)

Onko olemassa ruoka-aineita, joille ihminen ei voi olla allerginen?[muokkaa wikitekstiä]

Onko olemassa ruoka-aineita, joille ihminen ei voi olla allerginen (siis lääketieteellisessä mielessä)? --LCHawk (keskustelu) 22. marraskuuta 2016 kello 12.56 (EET)

Lopulta ainoastaan määrä ratkaisee. --raid5 (keskustelu) 22. marraskuuta 2016 kello 22.22 (EET)
Ei taida olla. Onko kysymyksen takana uteliaisuus vai konkreettinen tilanne? --85.76.101.95 22. marraskuuta 2016 kello 23.33 (EET)
Ihan uteliaisuus, kun tuntu, että mitä kummallisimpia allergioita löytyy.--LCHawk (keskustelu) 30. marraskuuta 2016 kello 22.47 (EET)

Adblock[muokkaa wikitekstiä]

Mitä mahtaa tarkoittaa "Adblock voi lukea ja muokata kaikkia tietojasi käyttämissäsi verkkosivustoissa."  –Kommentin jätti 91.157.56.89 (keskustelu) 30. marraskuuta 2016 kello 17.40

Yleisluontoinen varoitus. Jotta se adblock (tai muu vastaava) ylipäätänsä voisi toimia niin sen täytyy lukea ja muokata (yleensä piilottamalla mainos) sivun koodia/dataa/sisältöä. --Anr (keskustelu) 30. marraskuuta 2016 kello 21.27 (EET)
Eli se ei liity mitenkään vakoiluun?  –Kommentin jätti 91.157.56.89 (keskustelu)
Ei välttämättä. Samanlainen varoitus tulee monille muillekin selainlaajennuksille, esim. UBlock. --Anr (keskustelu) 30. marraskuuta 2016 kello 22.19 (EET)
Hei, kiitos vastauksista.  –Kommentin jätti 91.157.56.89 (keskustelu)

Juha Sipilä[muokkaa wikitekstiä]

Miksei Juha Sipilää käsittelevässä artikkelissa mainita Terrafame-kohusta mitään? --37.33.73.79 1. joulukuuta 2016 kello 13.39 (EET)

Koska kukaan ei ole siitä kirjoittanut luotettavien lähteiden pohjalta. --Höyhens (keskustelu) 1. joulukuuta 2016 kello 13.42 (EET)
No nyt on. --Höyhens (keskustelu) 2. joulukuuta 2016 kello 21.54 (EET)

Samsung 1200mm/4ft 19w Ultra Efficient LED G13 Replacement Tube Light 4000K[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin tuossa lampunvaihdon yhteydessä että loisteputkivalaisimen kuristin käy turhan kuumana ja kävin tutkiskelemaan että millä asian korjaisi. Uudet elektroniset kuristimet olisi yksi vaihtoehto mutta huomasin tuollaisia otsikon mukaisia tuotteita ebayssä kohtuuhintaan (34e 4kpl toimitettuna).

Tietääkö joku sanoa että toimiiko tuollainen ledi-putki ihan suoraan verkkovirralla valaisimen alkuperäiset kuristin ja sytytin ohittaen? Jos kyllä niin onko tämä ihan ok tapa asentaa se? Tukesilla [2] oli jotain ohjeistusta retro-fit ledeistä ja siinä puhuttiin loistehosta ja yliaaltovirrasta joten multa loppui ymmärrys kesken. Ilmeisesti pointtina oli että lediputki voi aiheuttaa ongelmia jos se vaihdetaan loisteputken tilalle vanhan valaisimen rakennetta muuttamatta. --91.154.11.135 10. joulukuuta 2016 kello 05.32 (EET)

90 % väestöstä turhia?[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

10 % yhteiskunnan väestöstä muodostavat älykkäät teknokraatit, jotka ovat tarpeellisia tai oikeastaan välttämättömiä, jotta tehtaat pyörivät ja kehitetään uusia ja parempia tekniikoita. Sen sijaan 90 % väestöstä on turhaa ylijäämäsakkia, joille täytyy keksimällä keksiä kaikenlaisia turhia työpaikkoja, sillä he eivät ole riittävän älykkäitä eivätkä teknisesti osaavia. Teknokraatit siis muodostavat yhteiskunnan välttämättömän kerroksen (lähinnä miehiä) ja loput ovat hyödytöntä porukkaa, jotka tanssivat, laulavat tai laittavat ja tarjoilevat ruokaa ihmisille jotka osaavat itsekin kaataa murot kuppiin ja maitoa päälle (teknokraattien laatimien ohjeiden mukaan). Onko siis yllätys, että entisen Neuvostoliiton ja nykyisen Kiinan johtavat kommunistit ovat järjestään insinöörejä? Ja miten tuon 90 %:n ylijäämäsakin hyödyllisyys yhteiskunnalle perustellaan? Tarvitsevatko herrat narreja vai onko näiden kuhnureiden tehtävä vain tuottaa lapsia, joista voi tulla välttämättömään kerrokseen kuuluvia teknokraatteja? Mitään muuta arvokasta kuin lapsia he eivät kai kykene elämänsä aikana tuottamaan. --Hartz (keskustelu) 18. joulukuuta 2016 kello 23.36 (EET)

Kuulostaa nyt tosi paljon Mikael Jungnerin pohdinnoilta. Pitäisiköhän sinun tarkistaa ajatuksesi? Iivarius (keskustelu) 19. joulukuuta 2016 kello 00.09 (EET)
Olet pitkälti oikeassa. Tosin kannattaa ottaa huomiooon, että nämä teknokraatit tarvitsevat jonkin verran erilaisia arkea helpottavia palveluita sekä vapaa-ajan viihdettä. Nämä parantavat teknokraattien elämänlaatua ja mahdollistavat sen, että he voivat käyttää aikansa johonkin tuottavampaan. Jos teknokraatti ostaa vaikkapa siivouspalvelua, se säästää hänen aikaansa ja hän voi käyttää sen tehokkaasti siihen, mikä on hänen tuottavuudensa kannalta parempaa.--LCHawk (keskustelu) 19. joulukuuta 2016 kello 14.37 (EET)
Pistin keskustelun kiinni tarpeettomana. Hartz löytänee eugeniikkapohdinnoillensa jonkun muun sivuston kuin Wikipedian. --Zache (keskustelu) 19. joulukuuta 2016 kello 14.42 (EET)

Miten löytää asunto tietyn julkisen liikenteen yhteyden varrelta?[muokkaa wikitekstiä]

Eli ongelma on tämä: olen muuttamassa töiden perässä Helsinkiin ja en juurikaan tunne Helsinkiä keskusta-aluetta lukuunottamatta. Tiedän, että työpaikkani sijaitsee tietyn raitiovaunulinjan varrella (käytin tätä käydessäni haastattelussa ja vaikutti kätevältä tavalta kulkea töihin). Pystynkö jostain etsimään vuokra-asuntoja niin, että saisin mukaan vain asunnot, jotka sijaitsevat tietyn etäisyyden (esim. 1 km) päässä tämän kyseisen linjan pysäkeistä riippumatta siitä, mitä kaupunginosaa tms. ne ovat?--LCHawk (keskustelu) 19. joulukuuta 2016 kello 14.44 (EET)

En tiedä sellaista palvelua, vaikka kätevähän se olisi. Toki missä tahansa vuokra-asuntopalvelussa on tiedossa kunkin tarjolla olevan asunnon sijainti (katuosoite), joten olisi vain tekniikasta kiinni linkittää se vaikkapa Reittioppaaseen. Ideaa jatkojalostaen: Linkityksen ei tarvitsisi olla sidottu tiettyyn raitiovaunulinjaan, vaan etsijä voisi syöttää kohdeosoitteen (työpaikka) ja palvelu rajaisi tarjonnan niihin asuntoihin, joista on tietyt kriteerit täyttävä Reittioppaan tuntema reitti kohteeseen. Esimerkiksi: "matka-aika enintään 25 min siten, että perillä ollaan välillä 8:30-9:00". Tekniikka sinänsä mahdollistaa kaikenlaista, kun vaan joku toteuttaa.
Kysyjän tämänhetkiseen ongelmaan voisi tarjota ratkaisuja: (1) Katso Helsingin karttapalvelusta, minkä postinumeroalueiden kautta raitiolinjasi kulkee, niitä ei varmaan ole kovin monta. Rajaa vuokra-asuntojen haku niihin postinumeroihin. (2) Mene vuokravälittäjän luokse ja selitä mitä olet hakemassa, niin välittäjä tekee työn (maksua vastaan). --Jmk (keskustelu) 19. joulukuuta 2016 kello 14.53 (EET)
Jep, ja lisäksi kaikki muu data on saatavilla avoimena paitsi asunnot jotka ovat oikotien/vuokraoven tms. siiloissa. --Zache (keskustelu) 19. joulukuuta 2016 kello 15.01 (EET)
Joo, juuri tuo tekee ongelman, kun noita osoitteita ei saa mitenkään missään järkevässä muodossa, että voisi koodailla.--LCHawk (keskustelu) 20. joulukuuta 2016 kello 08.53 (EET)
Ei taida olla yksittäistä työkalua jolla saisi etsittyä asuntoa tietyn matkan päästä (aikana) Tuollaisia työkaluja kuitenkin löytyy kuin:
--Zache (keskustelu) 19. joulukuuta 2016 kello 14.55 (EET)
Vuokraovessa on karttahaku, kartalla näkyy ratikkapysäkit ja lisäksi jokaisen asuntokohteen tiedoissa on etäisyydet pysäkkeihin. Ei aivan täsmällisesti sitä mitä haet, mutta. –Kooma (keskustelu) 19. joulukuuta 2016 kello 15.24 (EET)
Kiitos tuosta. Pitääkin katsella tuota. On vain työlästä käydä asunto asunnolta läpi.--LCHawk (keskustelu) 20. joulukuuta 2016 kello 08.53 (EET)

Vanhimmat suomalaiset (etu)nimet?[muokkaa wikitekstiä]

Mitkä etunimet ovat tiettävästi olleet Suomessa käytössä kaikkein varhaisimmassa vaiheessa? Otaksuisin että tähän ryhmäät kuuluisivat ainakin Ahti, Tarmo ynnä muut vastaavat. Entä onko nimiä, joita ei enää nykyään käytetä lainkaan? Joskus muistan myös kuulleeni että esim. Kuningas olisi ollut alun perin etunimi eikä arvonimi; mahdanko muistaa oikein? --80.223.178.236 21. joulukuuta 2016 kello 21.54 (EET)

Oletettavasti suomalaisilla oli samanlaisia kaksiosaisia nimiä kuin germaaneilla (esin. Sig + frid). Sentyyppisistä sanoista kuin Kauka ja Mieli muodostettiin uusia nimiä (Kaukamieli, Mielikki). Ahti-tyyppisten nimien lisäksi oli ilmeisesti myös luontoon viittaavia nimiä (Hirvi, Susi, Honka, Tammi). Aiheesta on vähäsen artikkeleissa Suomalaiset nimet#Etunimet ja Suomen muinaisnimet. Tiede-lehden artikkeli vuodelta 2004[3]. --Thi (keskustelu) 21. joulukuuta 2016 kello 22.43 (EET)
Ai meillä on aiheesta jopa artikkelikin? Sattuipa mukavasti, en ollut osannut huomioida sellaisen mahdollisuutta lainkaan. Kiitoksia. --80.223.178.236 22. joulukuuta 2016 kello 12.19 (EET)
Tuostahan voi päätellä, että monet vanhat etunimet esiintyvät vielä sukuniminä tai sukunimien osina tai paikanniminä ja paikannimen osina samaan tapaan kuin niissä esiintyy nuorempia kristillisiä nimiäkin. Siltä osin tuo perinne on siis jossain muodossa jatkunut koko ajan.--Urjanhai (keskustelu) 23. joulukuuta 2016 kello 10.27 (EET)
Sivulla suomalaiset nimet kerrotaan sukunimien historiasta Suomessa ja sen perusteella olettaisin luontoaiheisten nimien olevan kansallisromanttista perua eikä suoraan vanhoista etunimistä peräisin. --176.93.78.21 23. joulukuuta 2016 kello 17.17 (EET)
Niin ne ovatkin, mutta tuossa muinaisnimet-artikkelissa esiintyy erisnimiä kuten Lempiä, Nousia, Tapo, Viljakka jne. Niitä esiintyy vielä nykyäänkin sukunimien ja paikannimien osana: Lempiäinen, Nousiainen, Taponen, Tapola, Viljakkala, Viljakainen. Tällaiset nimet ovat vanhoja, vanhempia kuin nuo luontonimet, joita alettiin ottaa vasta joskus runsaat sata vuotta sitten. --Urjanhai (keskustelu) 23. joulukuuta 2016 kello 17.25 (EET)
En osaa sanoa Kuninkaasta nimenä, mutta sana "kuningas" on meinannut alkujaan jokseenkin samaa kuin päällikkö, ja esimerkiksi kylällä on ollut oma kuningas. --87.95.19.207 23. joulukuuta 2016 kello 01.29 (EET)

Käytetäänkö ulostamisessa ja synnyttämisessä samoja lihaksia?[muokkaa wikitekstiä]

--37.136.40.166 31. joulukuuta 2016 kello 01.18 (EET)

Kyllä, sama lihas (musculus levator anii) aiheuttaa kaikenlaisen työntämisen sillä alueella. Tärkeintä synnytyksen aikana on kuitenkin kohdun supistuminen, ja myös vatsalihasten supistuminen työntää vauvaa ulospäin.  –Kommentin jätti 181.59.152.184 (keskustelu) 31. joulukuuta 2016 kello 03:01 (EET)

Uuttaminen[muokkaa wikitekstiä]

Mitä eroa on kiinteä-nesteuutolla ja neste-kiinteäuutolla, vai ovatko ne sama asia?  –Kommentin jätti 181.59.152.184 (keskustelu) 31. joulukuuta 2016 kello 02:53 (EET)

Naisista?[muokkaa wikitekstiä]

Kuinka naisen saa hurmattua? --Mahtipollari (keskustelu) 2. tammikuuta 2017 kello 01.02 (EET)

En tiedä ketä tarkoitat, mutta sanotaan että naiset rakastuvat renttuihin. --Höyhens (keskustelu) 3. tammikuuta 2017 kello 17.08 (EET)
Niilo Yli-Vainio ainakin tiesi miten nainen kaadetaan. --Jmk (keskustelu) 3. tammikuuta 2017 kello 17.25 (EET)
Luulisin että yrittämättä konstailla. Kysymys kuuluu tietysti onko tarkoituksena hetken hurma vai pysyvämpi hurmaus. --Rantatunneli (keskustelu) 3. tammikuuta 2017 kello 18.25 (EET)
Joskus tämä auttaa: Ole oma itsesi. --Ville Siliämaa (keskustelu) 7. tammikuuta 2017 kello 23.39 (EET)

Suomen vanhin tunneli[muokkaa wikitekstiä]

Suomen vanhin maantietunneli on Färjsundissa (1980) ja rautatietunneli Pohjankurussa (1897). Onko Pohjankurussa Suomen vanhin tunneli? --Vnnen (keskustelu) 2. tammikuuta 2017 kello 14.01 (EET)

Mikä lasketaan maantietunneliksi? Helsingissä on ollut jo 60-luvulla Uudenmaankadun jatkeella tunneli. Tässä linkissä Resiinalehden artikkeli, jossa Helsingin sataman kallioleikkaukseen tehtyä tunnelia pidetään vanhimpana ratatunnelina.Vilkapi (keskustelu) 2. tammikuuta 2017 kello 18.54 (EET)
Jos kysyt vain Suomen vanhinta tunnelia, niin se ei ole Pohjankurussa. Tunneleita on esimerkiksi paljon vanhemmissa linnoituksissa ja kaivoksissa. –Makele-90 (keskustelu) 2. tammikuuta 2017 kello 19.24 (EET)
Onko tunneli aina ihmisen tekemä? Mitäs jos kallioon tai jääkauden aikaiseen jäätikköön syntyy ensin vähitellen jonkinlainen luola. Sitten luolan takaseinä rikkoutuu ja sieltäkin pääsee ulos. Onkos se tunneli? Jos ei, niin mikä se on? Luola, jossa on kaksi kulkuaukkoa? --Pxos (keskustelu) 3. tammikuuta 2017 kello 16.58 (EET)
Toki luonnonvoimien tekemiä tunneleitakin kutsutaan tunneleiksi. Harjut ovat syntyneet, kun sulamisvesien mukanaan kuljettama aines kasautui jään reunalla tunneleihin ja rakoihin jään sisällä. [4] Sulamisvesi kaivaa pystysuoria tunneleita [5] Myös eläimet tunnetusti kaivavat tunneleita. --Jmk (keskustelu) 3. tammikuuta 2017 kello 17.23 (EET)

Timo Soinista[muokkaa wikitekstiä]

Onko Timo Soinilla ollut Perussuomalaisten puheenjohtajaa valittaessa vastaehdokkaita? --Peruspalikka (keskustelu) 3. tammikuuta 2017 kello 15.48 (EET)

Poisto[muokkaa wikitekstiä]

Tarkoituksena oli luoda tuttavasta hetken mielijohteesta oma wiki sivu. Yllätykseksi sivu jouti jollekin listalle joka oli joku vähemmän merkittävä sivu tms. Kieltämättä toimin vähin tiedoin ja hetken innostuksesta, miten tämä poistetaan ja voinko myöhemmin luoda uuden sivun tuttavasta hieman paremmin valmistuneena asiaan.  –Kommentin jätti Pituushyppy (keskustelu – muokkaukset)

Merkittävyyskeskustelun pohjalta ylläpitäjä joko säilyttää artikkelin tai poistaa sen. Jos keskustelusivulla ei päästä yhteisymmärrykseen niin sitten asia päätyy äänestykseen. Jos artikkeli poistetaan ilman äänestystä niin sen voi myöhemmin luoda uudestaan.. poistoäänestettyjen palauttaminen on hankalampaa. --Seeggesup? 9. tammikuuta 2017 kello 01.47 (EET)

Tietokoneongelma[muokkaa wikitekstiä]

Minulla on Windows 10 ja usein kun kone on sammuttamisen jälkeen käynnistetty uudestaan niin usein on tullut ilmoitus että aloitusvalikko ja Cortana eivät toimi. Kirjautumalla ulos ja sisään yleensä korjaa sen mutta mistä se voi johtua?--85.134.113.52 9. tammikuuta 2017 kello 12.05 (EET)

Tietääkseni tämän voi korjata kirjautumiskohdassa. Kun kirjautumisvalikko tulee esiin, käynnistä kone uudelleen kyseisen valikon välityksellä, ja koneen pitäisi toimia tavallisesti. Toiminut ainakin itselläni. --Hedelmätiski (keskustelu) 11. tammikuuta 2017 kello 18.40 (EET)

Virka-aika 16.15[muokkaa wikitekstiä]

Mikähän muuten mahtaa olla syynä siihen, että Suomessa perinteisesti valtion virastot menevät nukkumaan vartin yli neljän iltapäivällä? Onko taustalla jonkinlainen akateemisesta vartista lukemani historia, että kun Suurkirkon kello lyö neljän, hallintoalamaisilla on vielä hieman aikaa juosta virastoon papereittensa kera? --Pxos (keskustelu) 12. tammikuuta 2017 kello 19.06 (EET)

Jimmy Wales oli väärässä[muokkaa wikitekstiä]

Minusta on outoa että Wikipediassa larpataan että projekti on toimiva. Projektin kulmakivenä oleva eventualismi on Jimmy Walesin kaunis unelma siitä että lopulta artikkelit korjaantuvat.

Tosiasia on ettei niin käy koskaan. Kökköä tuotetaan wikipediaan jo kaupallisessa mittakaavassa, ja varsinkin luontaistuote- ja ravintotuote-huijarit käyttävät Wikiluulopediaa keppihevosenaan.

Ai mistäkö tiedän? Olen korjannut satoja huuhaa-väitteitä kuuden vuoden aikana, ja samaan aikaa huuhaa-väitteiden määrä artikkeleissa on noin 300-kertaistunut.

Käytännön esimerkkitapaus? Omega-3 -rasvahappo on käytännössä ihmiselle välttämätön ravintoaine. Suomen Wikipedia on väittänyt 9 vuoden ajan väärin että ruistankiota syömällä saisi välttämättömät omega 3-rasvahapponsa.[6] En-wikipedian tavoin.

Yhdeksän vuotta on jo niin pitkä aika, että siinä eventualistisimmankin pitäisi alkaa heräilemään todellisuuteen.

Surullinen tosiasia on, että tämä projekti on epäonnistunut. Juuri niistä syistä joista Larry Sanger varoitti, ja joita Jimmy Wales ei suostu ottamaan huomioon.

Miksi panostatte huuhaapediaan? Onko ideana tehdä suomalaisistakin tyhmempiä, kouluttamattomien jenkkien lailla? --(λ (?) (!)) 18. tammikuuta 2017 kello 22.48 (EET)

Tosiasia on sinun mielipiteesi jota arvostan. --raid5 (keskustelu) 18. tammikuuta 2017 kello 22.55 (EET)
Valitettavasti ravintoasioissa kyse ei ollut nyt mielipiteestä. Omega-3-rasvahapot tulevat ravintoketjuun lähinnä valtamerestä ja eläimistä, eivätkä kasvit tuota niitä luonnossa.
Nyt tätä tankio-tunkiotietoa monistaa myös http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Camelina_%28ruistankio_eli_kitupellava%29
Veikkaampa että tämäkin "ravintotietona" poseeraava huhu kiertää nettimedioissa vielä vuonna 2037, kiitti vaan, Jimmy, kun et kuunnellut Larryä. --(λ (?) (!)) 18. tammikuuta 2017 kello 23.00 (EET)
Toivottavasti olen vain väärässä, niinkuin yleensä.[7][8] --(λ (?) (!)) 18. tammikuuta 2017 kello 23.11 (EET)
Selvennys vielä: edellinen perustui muistikuvaan että vain EPA ja DPA olisivat omega-3 rasvahappoja. Muistin väärin, myös esim. alfalinoleenihappo on sellainen.
Mutta Larry oli silti oikeilla jäljillä! --(λ (?) (!)) 18. tammikuuta 2017 kello 23.21 (EET)
Olen aina sanonut ettei tämä voi toimia, mutta se toimii silti vakavistakin virheistään huolimatta. --Höyhens (keskustelu) 18. tammikuuta 2017 kello 23.27 (EET)
En nyt sanoisi, että eventualismi on Wikipedian kulmakivi. Toisille on, toisille ei. Wikipedia sisältää monentasoisia artikkeleita, aivan huippuluokkaisia artikkeleita ja taas toistaalta täyttä paskaa. Jälkimmäistä on enemmän ja sitä tulee myös koko ajan enemmän kuin edellä mainittua. Sen takia Wikipedia on rikki. Tämä olisi korjattavissa, mutta nyt Wikipedia näyttää kaatuvan omaan mahdottomuuteensa.
Jimmy Wales on myös sanonut:
”Is that true? Is it not true? As a reader of Wikipedia, I have no easy
way to know. If it is true, it should be easy to supply a reference.
If it is not true, it should be removed.
I really want to encourage a much stronger culture which says: it is
better to have no information, than to have information like this, with
no sources. Any editor who removes such things, and refuses to allow it
back without an actual and appropriate source, should be the recipient
of a barnstar.
Tämä olisi hyvä jokaisen muistaa. –Makele-90 (keskustelu) 19. tammikuuta 2017 kello 00.31 (EET)
Omega-3-rasvahapot sisältävät epa:n ja dha:n lisäksi useita rasvahappoja. Sen sijaan e-epa on tislattu 90–95 %. E-epasta on lukuisia luotettavia tutkimustuloksia, joiden mukaan sillä on myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Merestä saatavat rasvahapot ovat terveellisempiä kuin vaikkapa kasvien sisältämä alfalinoleenihappo. Jotkut artikkelit paranevat ajan kanssa, mutta eivät välttämättä kaikki. Joitakin pitäisi poistaa, yhdistää tai olla poistamatta. Viittaan tällä käyttäjien lokerointiin kaiken poistajiin tai säilyttäjiin. --raid5 (keskustelu) 19. tammikuuta 2017 kello 21.11 (EET) edit

Obeliskeista[muokkaa wikitekstiä]

Onko obeliski fallinen symboli? --87.95.119.27 20. tammikuuta 2017 kello 15.02 (EET)

Hans Biedermann kertoo kirjassaan Suuri symbolikirja (1996) sivulla 246 "Alkuobeliskia on myös arveltu fallistiseksi hedelmällisyyden epäjumalaksi tai kivestä tehdyksi maailmanakseliksi, mutta varmoja todisteita näistä ei ole." Alkuobeliski viittaa muinaisen Egyptin obeliskeihin. --Svallis (keskustelu) 20. tammikuuta 2017 kello 18.49 (EET)

F1-aiheinen kysymys[muokkaa wikitekstiä]

Muistaako kukaan 1990-luvulta tai sitä ennen Formula-1 kilpailuja seurannut henkilö kenelle kuljettajalle on viimeksi heilutettu tuota epäurheilijamaisen käytöksen lippua eli sitä jossa on musta ja valkoinen kolmio? En muista että Schumacherillekaan olisi sitä koskaan heilutettu.--85.134.113.52 24. tammikuuta 2017 kello 14.30 (EET)

Hmm.. ainakin https://en.wikipedia.org/wiki/2010_Malaysian_Grand_Prix --Seeggesup? 24. tammikuuta 2017 kello 18.24 (EET)
Kenelle sitä lippua heilutettiin. Hamiltonilleko?--85.134.113.52 25. tammikuuta 2017 kello 08.03 (EET)
Juu-uh. Hamilton mutkitteli tarpeettomasti Petrovin edessä. Yritti karistaa Petrovin pois imusta. https://www.youtube.com/watch?v=H0vMQ72d4s4 --Seeggesup? 26. tammikuuta 2017 kello 01.20 (EET)
Menee jo vähän varsinaisen kysymyksen ohitse, mutta ilmeisesti ennen Malesiaa tuota lippua on viimeksi käytetty Belgiassa vuonna 1989, jolloin sitä heiluteltiin Eddie Cheeverille[9].-Henswick (keskustelu) 26. tammikuuta 2017 kello 02.26 (EET)
Jos muistan oikein niin GP2-sarjassa tuota lippua heilutettiin jossakin kisassa viime- tai toissavuonna, mutta en muista kenelle.--85.134.113.52 27. tammikuuta 2017 kello 10.45 (EET)

Lentokone avoinaisella ohjaamolla[muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä maailmansodassahan lennettiin lentokoneita, joissa oli avonainen ohjaamo. Mikä on viimeisin tällainen käytössä ollut (=sotilas- tai kaupallinen käyttö) kone? Entä onko tuollaiselle koneelle jotain rajaa, kuinka nopeasti se voi lentää ja kuinka korkealle nousta, jos ajatellaan lentäjän fysiologiaa? (Tarkoitan esimerkiksi sitä, miten lentäjä kykenee hengittämään ja ei palellu toimantakyvyttömäksi).--LCHawk (keskustelu) 31. tammikuuta 2017 kello 13.29 (EET)

Näissä on jotain lukemista.. en:Altitude_sickness ja en:Cabin_pressurization etenkin viimeinen liittyy kysymykseen. Nopeudelle tuossa ei taida olla mitään rajaa, avoinainen ohjaamo hidastaa konetta aerodynamiikan takia. en:Macchi_M.C.72 mainittiin nopeimpana avomallina jossain. Mutta sekalaisia lähteettömyyksiä löytyi joissa suihkokoneilla on lennetty kuomu auki melkoisilla nopeuksilla. --Seeggesup? 1. helmikuuta 2017 kello 20.21 (EET)

Miten päästä Alastarolta Helsinkiin myöhään lauantai-iltana?[muokkaa wikitekstiä]

Lauantaina 18.2. minun pitäisi päästä Alastarolta, Loimaan kunnasta, Helsingin keskustaan joskus myöhään illalla. Minun pitäisi olla Helsingissä joskus kello 20 - 24 aikoihin. Minulla ei ole omaa autoa käytettävissä. Saan mahdollisesti autokyydin jonnekin päin Loimaan keskustaa mutten sitä pidemmälle. Miten tämä onnistuu? JIP (keskustelu) 31. tammikuuta 2017 kello 20.45 (EET)

Aluksi suksilla, kehä kolmosen jälkeen jalkaisin. –Makele-90 (keskustelu) 31. tammikuuta 2017 kello 21.11 (EET)
Alastaro–Helsinki. --raid5 (keskustelu) 31. tammikuuta 2017 kello 21.18 (EET)
Minä olen joskus ajatellut, että omatoimisen Google-haun sijasta panisin kysymyksen tänne silloin, jos jotenkin kuvittelisin sillä olevan yleissivistyksellistä viihdearvoa. Joskus olen niin sisällä Wikipediassa, että en meinaa edes muistaa muita tiedonhakukeinoja vaan toden totta tulee ensiksi mieleen "kysyä kavereilta". Nyt kuitenkin kysymykset tyyliin "Menen Mäntyharjuun. Kuinka saan olutta?" ja "Olen parin viikon päästä poissa kotoa. Koska olen taas kotona?" eivät minun mielestäni oikein ole sopivia esittää täällä, ainakaan toistuvasti. --Pxos (keskustelu) 31. tammikuuta 2017 kello 21.24 (EET)
Tällaiset kysymykset voisi poistaa jatkossa suoraan. Jos jokainen alkaisi kyselemään tällaisia yksinkertaisia kysymyksiä, niin kysy vapaasti -palsta olisi niitä täynnä. Jos ei ole hakukoneet vielä hallussa, suosittelen opettelemaan, sieltä löytyy vaikka mitä vastauksia. Stryn (keskustelu) 31. tammikuuta 2017 kello 21.28 (EET)
Linkattu sivu ei löytänyt mitään bussi- tai juna-aikatauluja kyseiselle päivälle. Matkahuollon sivujen mukaan Loimaan keskustasta lähtee bussi 20:00, joka on perillä Helsingissä 23:00. Täytyy vielä kysellä kyytiä Alastarolta Loimaan keskustaan. JIP (keskustelu) 31. tammikuuta 2017 kello 22.25 (EET)
Voit tsekata myös mahd. junayhteydet, tosin niistä tulee mutka esim. Toijalan kautta.--Urjanhai (keskustelu) 31. tammikuuta 2017 kello 22.27 (EET)

Minäpäs kysyn samalla, miten pääsee Kajaanista Ouluun lauantai-aamuna. --Höyhens (keskustelu) 31. tammikuuta 2017 kello 22.57 (EET)

Junalla, bussilla, taksilla tai autolla? --raid5 (keskustelu) 31. tammikuuta 2017 kello 23.02 (EET)
Jollain julkisella. Tämän retorisen kysymyksen tarkoituksena oli osoittaa, miten liikenneyhteydet on ajettu alas. --Höyhens (keskustelu) 1. helmikuuta 2017 kello 01.18 (EET)
Mitähän kello mahtaa olla Tampereella pari minuuttia sitten? --Pxos (keskustelu) 31. tammikuuta 2017 kello 23.07 (EET)
Varttia vaille liivintasku, jos et Tamperetta sen vertaa tunne. --Höyhens (keskustelu) 1. helmikuuta 2017 kello 01.18 (EET)

Diktatuuri & tyrannia: Mitä eroja?[muokkaa wikitekstiä]

Napoleonin Ranska oli tyrannia, Fasisti-Italia oli diktatuuri. Niissä ei kummassakan ollut kansalla sananvaltaa, mutta mitä eroa niillä oli? Mitä eroa yleensäkin oli diktatuurilla ja tyrannialla?--188.67.128.238 1. helmikuuta 2017 kello 15.21 (EET)

Diktatuuri on ehdoton valta, esimerkiksi että on yksi henkilö (diktaattori) tai vaikka jokin sotilasjuntta, jolla on rajaton valta käytössään. Tyrannia eli hirmuvalta on sitten sellainen, jossa sorretaan ihmisiä. Teoriassa ne ovat siis eri asia. Jos diktaattori ei sorra ihmisiä, diktatuuri ei ole tyrannia. Tai sitten esimerkiksi jokin siirtomaavalta saattoi harjoittaa siirtomaassaan tyranniaa, vaikka se ei ollutkaan diktatuuri.--Tanár 1. helmikuuta 2017 kello 20.23 (EET)

Välilehtien maksimimäärä mobiili-Chromessa[muokkaa wikitekstiä]

Olen tänä aamuna muokannut Wikipediaa Chromen mobiiliversiolla. Kun auki olevien välilehtien määrä oli noin 45, mikään sivu ei enää latautunut loppuun asti. Kaatuilu toki lisääntyy ja käytön sujuvuus huononee välilehtien määrän kasvaessa, mutta onko Chromella työpöytä- tai mobiiliversiossa maksimimäärää välilehdille? --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 3. helmikuuta 2017 kello 12.05 (EET)

Vaikka välilehtien lukumäärässä tulee raja vastaan, niin niiden varaama muisti lienee merkitsevämpi tekijä. Minulla on 15″ näytöllä ehkä kymmenen välilehteä kerrallaan auki (selaimen muistinkäyttö lähelle 1 Gt), mutta en olekaan tehokäyttäjä. --raid5 (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 12.48 (EET)

Widzew Łódź[muokkaa wikitekstiä]

Could someone add the information that the club was dissolved in 2015 due to financial reasons, but before the 2015/2016 season fans created new club which started playing from IV liga (fifth level)? I'm not able to do this, so I'm asking here. The sources are [10] and [11]. Żyrafał (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 20.39 (EET)

I went and added the name changes that happened on 1922 and 2015. --OneMember (keskustelu) 12. helmikuuta 2017 kello 10.48 (EET)

Sukupuolitaudit[muokkaa wikitekstiä]

Mitä sukupuolitauteja kannattaa ja voi seuloa varmuuden vuoksi, kun ei ole oireita? Verenluovutuksen yhteydessä seulotaan HI, kuppa ja hepatiitteja; klamydian ja tippurin voi seuloa virtsatesteinä. Kannattaako muista olla huolissaan? Kondyloomaan ja herpekseen ei vissiin ole seulontatestejä olemassakaan. --Pertti Toivopalo (keskustelu) 17. helmikuuta 2017 kello 16.04 (EET)

Olen itse lääkärin vastaanotolla se, joka tulee ja lähtee ovesta ilman kättelyä, mutta lehdissä on kai lukenut sellaista, että ainakin osa asiantuntijoista lienee sitä mieltä, että oireettomien epäilyjen vuoksi ei kannata seuloa asioita tarpeettomasti. Seulonta kai lähinnä tarkoittaa väestötasolla tapahtuvaa seulontatutkimusta, jonka toteuttamisesta päättää jokin valtakunnallinen taho. Jos taas haluaa yksityishenkilönä mennä tarkastamaan asioita, silloin kai esteenä on vain oman lompakon paksuus, koska varmasti yksityislääkäristä saa ne testit, jotka on valmis maksamaan. Itse veronmaksajana en haluaisi, että verorahoja käytettäisiin oireettoman keskikehonuhan seulontaan väestötasolla. --Pxos (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 20.33 (EET)
Jos taas tarkoitit seulomisella itsesi testaamista, niin voit hyvin testata nuo kaikki pyytämällä omalta lääkäriltäsi lähetteen labraan. Se on ihan normaalia toimintaa, ei sitä kannata hävetä. Kannattaa tehdä säännöllisesti tarpeen mukaan. Iivarius (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 21.38 (EET)

Olen siis käynyt nuo edellä mainitut läpi, YTHS:ltä sai ilmaisen (eli verorahoilla maksetun) klamydia- ja tippuritestin, ja luovutan verta säännöllisesti, eikä sieltä ole ikinä ilmoitettu positiivisista tuloksista. YTHS:n mukaan (https://yths.telelab.fi/Customer/klamydiainfo) tauteja voi kantaa ilman oireita. Mulla on mahdollisesti uusi seksikumppani, ja vaikken usko edellisten kantaneen tauteja, tahtoisin varmistaa etten sitten tartuta mitään eteenpäin. --Pertti Toivopalo (keskustelu) 20. helmikuuta 2017 kello 13.09 (EET)

Veikkaisin, että useimmat laillistetut lääkärit kykenevät vastaamaan tuohon kysymykseen. Jos haluat itsellesi lääketieteellisiä neuvoja etkä kysy asiaa yleisellä tasolla vain mielenkiinnosta (tyyliin "paranevatko useimmat nuhat viikossa niin kuin kansanperinne sanoo vai lähinnä seitsemässä päivässä kuten koululääketiede esittää?"), niin Wikipedia ei ole oikea paikka. --Pxos (keskustelu) 21. helmikuuta 2017 kello 13.58 (EET)

Televisio-ohjelmia netistä tai digiboksilta koneelle?[muokkaa wikitekstiä]

Tietääkö kukaan mitään palvelua tai digiboksia jolta sais televisio-ohjelmia tietokoneelle sellaseen muotoon että niitä voi leikata ja katsella koneellaan? Vanha Topfield alkaa käydä hermoille. --Styroks (keskustelu) 19. helmikuuta 2017 kello 00.43 (EET)

Itse siirsin joskus Topfield-digiboksiltani tietokoneelle ohjelmia Altair-nimisellä Topfieldin itse suunnittelemalla ohjelmistolla, sen käyttöön löytyy ohjeet Topfieldin sivuilta. En tosin ole Windows 10 -aikoihin ohjelmaa kokeillut, niin en tiedä toimiiko se uudemmissa koneissa kuinka. Tuohon on muuten meidän Wikikirjastossakin oikein ohje. Tiedostojen muoto taisi olla sellainen, että piti muuntaa ensin toiseen muotoon SUPER-ohjelmalla, ennen kuin pystyi käsittelemään Movie Makerilla tai Nero Visionilla tms. Nykyään varmaan on helpompiakin tapoja tiedonsiirtoon digiboksin ja tietokoneen välillä, mutta niistä kannattaa ensin googlailla ennen laitteen ostamista. Stryn (keskustelu) 20. helmikuuta 2017 kello 17.15 (EET)
Kun tässä olis nimenomaan tarkotus päästä eroon tosta vanhasta Topfieldistä. --Styroks (keskustelu) 20. helmikuuta 2017 kello 17.23 (EET)
Satshopista joku linux-pohjainen. --Anr (keskustelu) 20. helmikuuta 2017 kello 18.45 (EET)
Elisa Viihteestä saa kepulikonsteilla tallennettua tallenteet omalle koneelle. --Otrfan (keskustelu) 20. helmikuuta 2017 kello 18.09 (EET)
Mitähän ne kepulikonstit mahtaa olla? --Styroks (keskustelu) 20. helmikuuta 2017 kello 18.26 (EET)
Itse kokeilin juuri ytimekkäästi nimettyä "Elisa ViihdeX Media Manager v1.5.1X1.5.q1.1" -ohjelmaa, jolla ainakin tuntui onnistuvan. Tuo ei ole Elisan virallinen ohjelma, mutta aikoinaan Elisan keskustelupalstalla sitä levitettiin (näköjään vieläkin: https://palsta.elisa.fi/sovellukset-ja-verkkopalvelut-16/viihdex-media-manager-tallenteiden-hallinta-windowsille-188707 ). Se kaivaa tallenteen urlin esille ja lataa sitten tiedoston .ts-muodossa Wgetillä. --Otrfan (keskustelu) 20. helmikuuta 2017 kello 18.38 (EET)

Lapsihallitsijat[muokkaa wikitekstiä]

Kuka on ollut edellisin oman maansa hallitsija, joka on valittu maansa hallitsijaksi jo lapsena? Mutta onko tämä virallistettu vasta kun henkilöstä on tullut täysi-ikäinen jolloin virallinen hallinto on ollut tämän vanhemmilla tai isovanhemmilla? Entä kumpi on todistetusti hallinnut pisimpään, Pepi II vai Sobhuza II?--85.134.113.52 21. helmikuuta 2017 kello 10.49 (EET)

Olisikohan eka kysymyksesi vastaus Simeon II, josta tuli Bulgarian tsaari 6-vuotiaana 1952.--Makevonlake (keskustelu) 21. helmikuuta 2017 kello 17.25 (EET)

Vesiplaneetta[muokkaa wikitekstiä]

Onko maapallo ainoa planeetta, jolla on todistetusti havaittu nestemäistä vettä? Entä onko maailmankaikkeudessa olemassa ns valtameriplaneettaa, joka on kauttaaltaan nestemäisen veden peitossa?--85.134.113.52 23. helmikuuta 2017 kello 14.22 (EET)

Elokuvan juoni ja tekijänoikeus[muokkaa wikitekstiä]

Olen vähän tutkiskellut tekijänoikeuden määräytymistä ja teoksen määritelmää ja olen varmistunut siitä, että elokuvan juoni ei ole tekijänoikeuden alainen teos. Näin siksi, että tekijänoikeus suojaa luovan työn muotoa, ei sisältöä. Tämä on asia vahvistettu mm. Jukka Korpelan ja Teoston Internet-sivuilla.

Siksi kysyn: kun juoni ei ole tekijänoikeuden alainen teos, miten on mahdollista, että oikeus tuomitsi Nosferatu-elokuvan tehneen Prana-Filmin tekijänoikeusrikkomuksesta sakkoihin ja määräsi kaikki elokuvan filmikopiot tuhottaviksi? Nosferatulla ja Dracula-romaanillahan ei ole muuta yhteistä kuin juoni, sillä paikat ja henkilöhahmot ovat molemmissa teoksissa erit. 109.204.135.143 25. helmikuuta 2017 kello 00.51 (EET)