Keskustelu Wikipediasta:Kahvihuone (kysy vapaasti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Exquisite-khelpcenter.png Lisääthän kysymyksesi varsinaiselle kahvihuonesivulle. Tämä on keskustelusivu, jolla keskustellaan muutoksista kahvihuoneen toimintaan.

(Ensimmäinen keskustelu)[muokkaa wikitekstiä]

Osaako joku kertoa miten saadaan esim. tsekin kielessä esiintyvät hatulliset r:t ja c:t näkymään?

Tarum 12. heinäkuuta 2006 kello 11.19 (UTC)

Tämä asia sopii paremmin sivulle Wikipedia:Kahvihuone (käyttöongelmat), jonne siirsin kysymyksen.--Teveten 12. heinäkuuta 2006 kello 12.59 (UTC)
Olitkin näköjään kirjoittanut sen itse alunperin aivan oikeaan paikkaan, sorry.--Teveten 12. heinäkuuta 2006 kello 13.00 (UTC)

(Toinen keskustelu)[muokkaa wikitekstiä]

Tänne sivulle pitäisi laittaa muistutus siitä että kysymykset kuuluu esittää itse projektisivulla. --Zxc 24. marraskuuta 2006 kello 07.03 (UTC)

(Kolmas keskustelu)[muokkaa wikitekstiä]

Tuota "lisää kysymys" -linkkiä vois tuoda paremmin esille että ihmiset kanssa tajuaisivat sitä käyttää, viime aikoina on vain lisätty kysymyksiä sivun alkuun ja milloin minnekin. Tuota linkkiä käyttäen ne menisivät sivun loppuun. --Anr 11. helmikuuta 2007 kello 22.44 (UTC)

Pituudesta[muokkaa wikitekstiä]

Eikö olisi järkevä arkistoida edes osaa neuvonnan keskustelusta? Tekstiä alkaa jo lievästi sanottuna olla. --Eetvartti 20. toukokuuta 2007 kello 16.40 (UTC)

Ja tekstiä tulee koko ajan lisää. --Eetvartti 3. kesäkuuta 2007 kello 16.48 (UTC)

Eiköhän olisi aika luoda "arkisto 6" ja siirtää suurin osa sinne. Muokkauksessakin ilmoittaa että :

"Tämän sivun tekstiosuus on 150 binäärikilotavua pitkä. Harkitse, voisiko sivun jakaa pienempiin osiin." Aku506 16. maaliskuuta 2009 kello 15.13 (EET)

Kielinkit[muokkaa wikitekstiä]

Vai miksi niitä sanotaan? Siis kuitenkin linkit muihin Wipedioihin näkyvät puuttuvan. Eivätkö olisi hyödyllisiä tälläkin sivulla? --82.141.93.150 17. marraskuuta 2007 kello 17.14 (UTC)

Lisäsin ne en-wikin reference deskistä. Toivottavasti botit eivät nyt siirrä niitä alalaitaan, koska tänne kysymään tuleva ei välttämättä osaa niiden kanssa toimia. Parempi pitää ne tuolla ylempänä poissa tieltä. -tKahkonen 17. marraskuuta 2007 kello 17.26 (UTC)

Tämän Wikipedia:Neuvonta-sivun luonteesta[muokkaa wikitekstiä]

Onko kyseessä siis aivan vapaa-aiheinen keskustelu tai "kysy tyhmiä"-tyypin juttu, jossa voi kysyä mitä vain Wikipediaan liittymätöntä? --De-ba Tihs ´n´ Mad Dog 5. joulukuuta 2007 kello 12.52 (UTC)

Kyllä vain, Wikipediaan liittyvät kysymykset taas käsitellään muilla alueilla (kuten kahvihuoneessa). --Agony (403) 5. joulukuuta 2007 kello 12.57 (UTC)
Onhan tuolla ihan asiallisiakin kysymyksiä. Tämä on mielestäni hyvä idea, sillä jos Wikipediassa todellakin on asiantuntijoita, niin täällä saa luultavimmin oikean vastauksen.   Black Eagle  27. tammikuuta 2008 kello 07.34 (UTC)

Vastaamattomat kysymykset[muokkaa wikitekstiä]

Pitäisikö vastaamattomat kysymykset arkistoista siirtää tuolle neuvontasivulle, josta niitä ei arkistoitaisi, vai luoda sivu Wikipedia:Neuvonta/Vastausta vaille jääneet kysymykset? Tuollaisia ovat esimerkiksi arkistojen kysymykset "Buddhalaisten temppelien merkit", "Lauri Kokko", "Kerosiini" ja "Miten lausutaan Salim Sdiri?". -tKahkonen 28. kesäkuuta 2008 kello 20.52 (UTC)

Vastaamattomat kysymykset -sivu olisi mielestäni hyvä idea. Joku kun vielä osaisi kirjoittaa sivun johdannon jotakuinkin niin, että "todella kiperiä kysymyksiä, vastaa jos osaat" niin saattaisivat saada vastauksiakin. --albval (keskustelu) 29. kesäkuuta 2008 kello 07.12 (UTC)
Siirsin vastaamattomat tuonne ja paljon niitä olikin. Joukossa on ehkä "hölmöjäkin" kysymyksiä... -tKahkonen 29. kesäkuuta 2008 kello 12.59 (UTC)
Minkäslaisella mekanismilla näitä vastaamattomat-osiossa olleita vastauksen saaneita kannattaisi palautella neuvonnan pääsivulle, jotta ne arkistoituisivat muiden vastattujen kanssa normaalisti? Ja miten taataan, että kysyjä löytää ne uudelleen, jos kysymyksiä siirrellään paikasta toiseen? --Jaakonam 30. kesäkuuta 2008 kello 16.03 (UTC)
Varmaan hyvä niin, että pääsivulta aina arkistoinnin yhteydessä vastatut siirretään arkistoon ja vastaamattomat siirretään tuonne. Nythän vastaamattomat on siirretty vain arkistoon ja ne ovat jääneet sinne unohduksiin. Vastaamattomien sivun ja muun arkiston kohdalla tuo löytymisongelma on varmaan ihan yhtäläinen. Ehkäpä Kahvihuoneen tapainen pääarkistosivu ja otsikkolinkit (ks. Wikipedia:Kahvihuone_(kielenhuolto)/Arkistohakemisto) olisi riittävä ratkaisu?
Vastaamattomien sivulta vastatut voi varmaan arkistoida jonkin ajan (viikko? kuukausi?) kuluttua viimeisestä kommentista. Minne? Ehkä mieluummin arkistosivuile (Wikipedia:Neuvonta/arkistoX) kuten muutkin neuvonnan arkistot, kuin neuvonnan sivulle. -tKahkonen 30. kesäkuuta 2008 kello 19.34 (UTC)
Mielestänin noita kysymyksiä voi siirtää tuonne, kun vastausta ei ole tullut kahteen viikkoon. Vastataanko muuten tuonne vai pitääkö siirtää varsinaiselle neuvonta-sivulle vastatakseen? --Johney 30. kesäkuuta 2008 kello 19.40 (UTC)
Niin, ajattelin, että olisiko hyvä siirrellä ne vastatut vain suoraan neuvonnan pääsivulle, josta ne sitten menevät automaattisesti arkistoon, kun koko neuvonta-sivu arkistoidaan seuraavan kerran. Eli jokaisen neuvonta-sivun arkistoinnin kynnyksellä siirretään vastaamattomat vain "vierailulle" vastaamattomien palstalle ja neuvonta-sivu arkistoitaisiin normaalisti. Sitten, kun kysymyksiin on vastattu aikanaan, ne palautettaisiin vastattuna normaalille paikalleen neuvontaan odottamaan seuraavaa neuvonnan arkistointikierrosta... Erillinen sisällysluettelosivu neuvonta-arkistollekin olisi kyllä mainio juttu, tekstihakukin nopeutuisi. --Jaakonam 30. kesäkuuta 2008 kello 20.25 (UTC)

Arkistointi[muokkaa wikitekstiä]

Mites olisi, pistetäänkö HarrivBOT arkistoimaan tämäkin sivu, niin kuin täälläkin sovittiin? Ehdotukseni on että kyllä, kuukauden kuluttua viimeisestä viestistä ja sekä vastatut että vastaamattomat. Perusteluna työmäärän väheneminen ja se, että todennäköisyys vastaamattomaan kysymykseen vastaamiseen tai alkuperäisen kysyjän palaamiseen sitä lukemaan lähestyy nollaa hyvin nopeasti ajan kuluessa. Siksi vastaamattomatkin vois IMO arkistoida. --albval (keskustelu) 16. maaliskuuta 2009 kello 15.40 (EET)

Kuukaudessa kyllä tulee vastaus jos on tullakseen joten Symbol support vote.svg Kannatan. --Agony (403) 17. maaliskuuta 2009 kello 11.41 (EET)
Muita oleellisia parametrejä on arkistosivun maksimi koko (jos käytetään counteria), montako keskustelua arkistoidaan kerrallaan ja montako keskustelua sivulle vähintään jätetään. Oletukset on 1000M, 2 ja 5. --Harriv 17. maaliskuuta 2009 kello 12.26 (EET)
Mjaa. Kaippa yksi arkisto sais olla pienempi kuin tuo huomautusraja 150k. Jos tuo kaksi on kerralla arkistoitavien vähimmäismäärä niin 2 kuulostaa ainakin minulle hyvältä, voipi toki olla suurempikin (vaikka 5). Jättörajaa vois taas vähän nostaa, ettei kynnys uuden kysymyksen kysymiseen jää liian suureksi, olisiko joku 20 (+/- 10) hyvä, vai tarvitaanko reilusti enemmän? Kommentin jätti Albval (keskustelu – muokkaukset).
Jos oikein katsoin, niin tällä sivulla 20 keskustelua näkyy suunnilleen vastaavan sitä kuukauden aikaa. Aiemmin mietin, että aikaraja voisi olla pidempi kuin kuukausi, mutta jos jättörajaksi pistetään vaikkapa 30 keskustelua, niin sitten voitaisiin mennä sillä kuukauden aikarajalla. Jättörajaksi siis vähintään 20 mutta mieluummin 30. --Lax 17. maaliskuuta 2009 kello 17.47 (EET)
Jos 30 on kerran kuukausi niin sekin sopii hyvin (ja sopii vielä mun haarukkani sisäpuolelle:-) ) --albval (keskustelu) 17. maaliskuuta 2009 kello 18.32 (EET)
Kannatetaan. --Ulrika 17. maaliskuuta 2009 kello 22.13 (EET)
Ilmeisesti vastustusta eikä keskustelua ei enää ole tulossa, joten arkistoinnin vois varmaan pistää päälle. Katsotaan, osaanko. --albval (keskustelu) 21. maaliskuuta 2009 kello 14.14 (EET)
Tehty, sovituilla arvoilla. --albval (keskustelu) 21. maaliskuuta 2009 kello 14.21 (EET)

Sivun käyttötarkoitus ja nimi[muokkaa wikitekstiä]

Sekalaisissa on käynnissä keskustelu, jolla voi olla vaikutusta neuvontapalstan tulevaan käyttöön ja nimeen: Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista)#Ehdotus: Kahvihuone (Uudet käyttäjät) -lisääminen. –Ejs-80 25. tammikuuta 2010 kello 14.42 (EET)

Pitäisiköhän tuota käyttötarkoitusta vielä täsmentää. Nyt sanotaan aika väljästi "Kysymykset asioista, jotka eivät liity Wikipediaan". Eikö tarkoitus ollut kumminkin olla tiedonhakukysymyksiä eikä esim. mielipidekysymyksiä. Kysymyshän toki on vaikka "mitä mieltä olette nykyisestä presidentistä" (tai "mansikkajäätelöstä" tai "kapitalismista" tai "Torshällan satamasta"), tai sen puoleen "oletteko jo pyöräilleet tänä kesänä" mutta kuuluuko se tänne? --Jmk (keskustelu) 29. toukokuuta 2012 kello 10.05 (EEST)

Joo, mainitsemasi kaltaiset mielipidekysymykset – ja myös tuon pyöräilyesimerkin tapaiset – pitäisi saada rajattua pois. Tarkoitushan ei ole tehdä Wikipediasta Suomi24:n kaltaista yleistä keskustelupalvelua. Toisaalta puhtaiden tietokysymysten lisäksi sellaiset kysymykset, joissa halutaan saada neuvoja johonkin nimenomaiseen tilanteeseen tai ongelmaan (esimerkki 1, esimerkki 2), ovat mielestäni vielä hyväksyttäviä. –Ejs-80 29. toukokuuta 2012 kello 10.54 (EEST)
Samaa mieltä, että kuvatunlaiset neuvonhakukysymykset myös hyväksyttäviä. --Jmk (keskustelu) 29. toukokuuta 2012 kello 11.25 (EEST)
Hyvin kirjoitettu, on hyvä korostaa, että tässä Kahvihuoneessa haetaan objektiivista tietoa ja vinkkejä tietolähteiksi. --PeeKoo 31. toukokuuta 2012 kello 22.30 (EEST)
Jos joku vielä keksisi ytimekkään mutta selvän sanamuodon... --Jmk (keskustelu) 31. toukokuuta 2012 kello 22.39 (EEST)
Ehdotus uudeksi kuvaukseksi: ”Wikipediaan liittymättömät kysymykset, joiden tavoitteena on saada yleispätevää tietoa asioista tai neuvoja johonkin tiettyyn ongelmaan. Wikipediaa koskevat keskustelut kuuluvat kahvihuoneen muihin osastoihin.” Loppuosan voisi jättää sellaiseksi kuin se nyt on. –Ejs-80 1. kesäkuuta 2012 kello 00.47 (EEST)

Nimi "kysy vapaasti" on ilmeisen epäonnistunut, sillä nykyään tähän osioon kertyy kaikki mahdollinen: paitsi yllämainitut jutustelut, niin myös kyselyt Wikipedian tekniikasta ja keskusteluavaukset muokkauskäytännöistä. --Jmk (keskustelu) 6. tammikuuta 2013 kello 18.41 (EET)

Jos ensi alkuun muuttaisi Wikipedia:Kahvihuone -sivun järjestystä. Nyt kysy vapaasti -palsta on tuolla "melko alussa" riippuuen vähän lukusuunnasta, joka tapauksessa ennen tekniikkaa, uutisia ja sekalaisia. --Harriv (keskustelu) 6. tammikuuta 2013 kello 20.16 (EET)
Joo, kannatetaan. Itse pidän otsikkoa "Kysy vapaasti" selkeänä ja sellaisena, että siitä heti hahmottuu, mitä tarkoitetaan, mutta siitä huolimatta sinne jatkuvasti tulee muiden otsikoiden alle kuuluvia kysymyksiä (esim. sekalaista tai wikipedian käytön neuvonta). Mutta jos nyt vaikka ensin koettaisi sirtää sen tuossa näkymässä kaikkein viimeiseksi, eli oikeaan alkakulmaan, mikä kai olisikin sille nykyistä loogisempi paikka, koska nämä wikipedian muokkaamiseen liittymättömät kysymykset loogisesti kuuluisivatkin juuri muiden osioiden jälkeen. Tähän mennessä esitettyjä vaihtoehtoisia otsikoita en pidä nykyistä parempina, muttta normaalifontilla kirjoitettua alaotsikkoa voisi ehkä koettaa muotoilla. Kuitenkin senkin osalta ylempänä esitetty ensimmäinen ehdotus ei ole mielestäni vielä nykyistä parempi, silllä pituudeltaan tuo ei saisi olla juuri nykyistä pidempi ja nykyinenkin on jo vähän pitkähkö. Mutta miten olisi esimerkiksi ""Wikipedian muokkaamiseen liittymättömät yleiset kysymykset" tms.? --Urjanhai (keskustelu) 7. tammikuuta 2013 kello 17.04 (EET)
"Muut kysymykset" ei välttämättä villitsisi kyselijöitä aivan niin kovin. --Pitke (keskustelu) 6. tammikuuta 2013 kello 20.47 (EET)
"Tiedonhaku" tai "tietopalvelu" kai antaisi paremman käsityksen siitä mihin osio oli tarkoitettu. --Jmk (keskustelu) 6. tammikuuta 2013 kello 20.59 (EET)
Itsekin ajattelin "tietopalvelu"-nimitystä kun taas eilen siirtelin kysymyksiä täältä muihin kahvihuoneisiin. --PeeKoo 7. tammikuuta 2013 kello 11.33 (EET)
Nuo tähän asti esitetyt eivät vielä mielestäni ole nykyistä selvempiä. Jos ei muita sopivampia tule esiin, niin koetetaan ensin tuota Harriv:n esittämää siirtoa ja alaotsikon muotoilua.--Urjanhai (keskustelu) 7. tammikuuta 2013 kello 17.09 (EET)
Niin että pannaan viimeiseksi? Kokeillaan nyt sitten. --Jmk (keskustelu) 14. tammikuuta 2013 kello 12.14 (EET)

Arkistointi on lopahtanut[muokkaa wikitekstiä]

Tämän kahvihuoneen alussa lukee, että arkistointiraja on 30 päivää. Mutta täällä on arkistoimatta keskustelu, jonka viimeinen kommentti on kirjoitettu 8.11. eli 48 päivää sitten Se olisi pitänyt arkistoida jo 8.12. Onko tämän kahvihuoneen arkistointirajaksi muutettu yhtäkkiä 60 päivää tai jotain sellaista? --40bus (keskustelu) 25. joulukuuta 2019 kello 15.29 (EET)

Arkistointiasetuksen minthreadsleft arvoksi on säädetty 30, joten botti jättää aina vähintään 30 keskustelusäiettä jäljelle. Niinpä arkistointia ei tapahdu, jos osiota on 30, kuten nyt. –Ejs-80 25. joulukuuta 2019 kello 15.58 (EET)
Pitäisi näköjään esittää enemmän kysymyksiä niin tulisi kiertoa.--Urjanhai (keskustelu) 19. huhtikuuta 2020 kello 09.42 (EEST)

Nyt tässä ovat näemmä jotkut saaneet päähänsä, että keskusteluja saakin keinotekoisesti pitkittää laittamalla kaksi kuukautta edellisen jälkeen uuden kommentin. Jos arkistointi toimisi niin kuin pitäisi, ei tätäkään ongelmaa olisi. Hilpeä näky varmaan muuten siinä vaiheessa, kun botti alkaa toimia ja tuolla on jotain lähemmäs kolme kuukautta vanhoja diipadaapakeskusteluja seassa. --85.76.133.168 31. toukokuuta 2020 kello 22.44 (EEST)

Kaikenlaisia murheita sitä käyttäjillä onkin. --Höyhens (keskustelu) 1. kesäkuuta 2020 kello 01.42 (EEST)