Akhenaten

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Akhenaten hieroglyfein
syntymänimi
Hiero Ca1.svg
M17 X1
N35
N5
G25 Aa1
N35
Hiero Ca2.svg
Akhenaten
Aton-jumalan palvelija
valtaistuinnimi
Hiero Ca1.svg
N5 F35 L1 N5 Z2
T21
N35
Hiero Ca2.svg
Neferkheperura-waenra
Kauniit ovat Ra-jumalan ilmenemismuodot
Ra-jumalan ainoa

Akhenaten (lähteestä riippuen myös Akhenaton tai Ekhnaton, alun perin Amenhotep IV; k. 1362 eaa.) on yksi tunnetuimmista Egyptin faaraoista.[1] Hän hallitsi 18. dynastian aikaan vuosina 1353–1336 eaa. tai 1351–1334 eaa.

Akhenaten yritti käännyttää Egyptiä monoteismiin kieltämällä vanhat jumalat ja asettamalla oman Aton-jumalansa ainoaksi jumalaksi. Hänen pyrkimyksensä taustalla oli erityisesti halu kumota liian vahvaksi kohonnut pappishierarkia.[2]

Perhetausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Faarao Akhenaten

Amenhotep IV:n vanhemmat olivat hänen edeltäjänsä Amenhotep III ja tämän vaimo kuningatar Tiy. Amenhotep IV muutti nimensä Akhenateniksi Atonin kunniaksi[3].

Akhenatenin päävaimo oli Nefertiti, joka oli pääministeri Ayn tytär. Nefertitin kanssa Akhenaten sai kuusi tytärtä, muiden muassa Merytaten, Meketaten ja Ankhesenamon. Nefertitin kuoleman jälkeen Akhenaton otti päävaimokseen tyttärensä Merytatenin, jonka kanssa hän todennäköisesti sai lapsen nimeltä Merytaten-taseret (Merytaten nuorempi). Muita merkittäviä vaimoja olivat muun muassa Ankhesenamon, joka oli myös Akhenatenin tytär, sekä Kiya, jonka kanssa Akhenaten sai nimettömäksi jääneen tyttären sekä pojan nimeltä Tutankhamon[3]. Akhenatenin kuoleman jälkeen Ankhesenpaatenista tuli Tutankhamonin päävaimo. Akhenaten saattoi olla myös Ankhesenpaatenin tyttären isä.

Akhenatenin uusi uskonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Amarna-kausi

Akhenaten aloitti koko maahan vahvasti vaikuttaneen uskonnonmuutoksen, jossa hän pyrki hankkiutumaan eroon vanhoista uskonnoista ja asettamaan omansa niiden tilalle. Akhenatenin uskonnollisen mullistuksen aikaa kutsutaan nykyisin yleensä Amarna-kaudeksi, joka on saanut nimensä Akhetatenin paikalla nykyisin sijaitsevan kylän mukaan.

Atonin kultin synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akhenatenin ainoaksi jumalaksi nostama Ra-Horakhtystä johdettu auringonjumala Aton ei ollut hänen oma keksintönsä. Atonia oli palvottu paikoin jo pidemmän aikaa, mutta palvonta oli hyvin pienimuotoista vielä 18. dynastian alkuaikoinakin. Vasta Amenhotep III:n hallituskaudella Aton nousi pientä paikallista jumalaa tärkeämpään asemaan.

Akhenaten nosti Atonin valtakunnan viralliseksi jumalaksi ja kielsi kaikki vanhat jumaluudet. Hän myös pyrki uudistamaan uskontoa siten, että auringon palvomisen sijaan palvottaisiin auringon kautta säteilevää jumalan valoa.

Akhenatenin pyrkimyksistä huolimatta jopa Akhetatenista on löydetty muiden jumalten amuletteja ja kuvia.

Faarao jumalana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entisistä perinteistä poiketen Akhenaten julistautui käytännössä jumalaksi ja teki itsestään ja perheestään pääasiallisen palvonnan kohteen.lähde? Lisäksi hän kielsi kansaa palvomasta Atonia suoraan.lähde? Kaikki palvonta tuli kohdistaa kuninkaaseen ja kuningasperheeseen, joka yksin sai suoraan palvoa Atonia.lähde?

Amonia vastaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akhenatenin uskonnonmuutoksen syytä ei tiedetä. Se saattoi olla Akhenatenin keino vastustaa Amonin ja tämän papistoa. Thutmosis III:n kaudella Egypti oli vaurastunut huomattavasti suurten Syyria-Palestiinasta saatujen sotasaaliiden ansiosta. Tämä sotasaalis jaettiin pääasiassa temppeleille, joista Amonin temppeli valtakunnan suurimpana sai pääosan. Tästä ja muistakin syistä johtuva Amonin papiston vallan kasvu huolestutti Akhenatenia, joten hän päätti valtaan astuttuaan murentaa papiston vallan ja nostaa itsensä täydelliseen valtaan. Heikentääkseen Amonin asemaa Akhenaten siirrätti myös uskonnollisen pääkaupungin pois Thebasta, itse rakennuttamaansa Akhetateniin ("Atonin horisontti").

Uusi taide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amarna-kauden aikana egyptiläinen kuvataide muuttui huomattavasti. Ennen Amarna-kautta tapana oli kuvata ihmiset, varsinkin faaraot, aina atleettisina, nuorekkaina ja muutenkin ihanteellisina, heidän oikeasta iästään ja ruumiinrakenteestaan riippumatta.

Akhenatenia kuvaavat patsaat ovat luonnollisempia ja kuvaavat esimerkiksi Akhenatenin naismaisen lantion varsin realistisesti. Toisaalta on myös esitettylähde?, että naismainen lantio olisi ilmentänyt faaraon jumalallisuutta maskuliinisuuden ja feminiinisyyden ilmentymänä.

Myös henkilöiden välisissä suhteissa kuvaus muuttui vapaammaksi. Siinä, missä faarao aiemmin esitettiin aina lähes epäinhimillisenä olentona, Amarna-kauden taiteessa faarao saatettiin kuvata hyvinkin arkisissa puuhissa, kuten leikkimässä lastensa kanssa.

Amarna-kausi päättyy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akhenatenin kuoleman jälkeen häntä seurannut faarao Tutankhamon palautti pitkälti Amonin papiston painostuksen takia vanhat jumalat takaisin Atonin tilalle. Tutankhamonin ja Ayn kaudella ei kuitenkaan vielä pyritty tuhoamaan Atonin kulttia. Vasta 18. dynastian viimeinen faarao Horemheb tuhosi kaikki Amarna-kauteen viittaavat maalaukset ja rakennukset, Akhetaten mukaan lukien.[4][5] Suuri osa tuhottujen rakennusten jäänteistä käytettiin kuitenkin uudelleen, minkä takia niitä on säilynyt.

Horemheb pyrki hävittämään historiasta Akhenatenin lisäksi tämän seuraajat Smenkhkaren, Tutankhamonin ja Ayn. Heidän nimensä poistettiin virallisista faaraoiden luetteloistakin siten, että niiden mukaan Horemheb olisi noussut valtaan välittömästi Amenhotep III:n jälkeen.[4][5] Horemheb onnistui niin hyvin, että Akhenatenia ei mainita missään myöhemmissä egyptiläisissä lähteissä eikä myöskään esimerkiksi Herodotoksen tai muiden kreikkalaisten historioitsijoiden teoksissa. Akhenatenista ei tiedetty mitään ennen kuin Akhetatenin rauniot löydettiin 1800-luvulla arkeologisissa kaivauksissa.

Akhenatenin hautaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akhenaten haudattiin todennäköisesti Akhetateniin, josta on löytynyt hänen sarkofaginsa sirpaleita. Kaikki hautaamiseen liittyvät maalaukset on ilmeisesti hävitetty. Kuninkaiden laaksossa sijaitsevasta haudasta, jonka epäillään kuuluneen kuningatar Tiylle (KV55), löytynyt ruumis on vuonna 2010 julkaistujen tietojen mukaan tunnistettu Akhenateniksi.[1] Geenitutkimuksen perusteella muumion tunnistus on kuitenkin kyseenalaistettu[6]

Akhenaten kulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Faarao Ekhnaton on yksi Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen päähenkilöistä.

Revisioitu kronologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Rohl on esittänyt, että Akhenatenin hallituskausi olisi todellisuudessa ollut 300 vuotta myöhemmin kuin tähän asti on uskottu. Rohl perustelee näkemystään auringonpimennyksellä, joka tapahtui puoli tuntia ennen auringonlaskua 9. toukokuuta 1012 eaa. Vähän isänsä Amenhotep III:n kuoleman jälkeen Akhenaten sai kirjeen Tyyroksesta vasalliltaan Abimilkulta, joka kertoi, että Ugaritin kaupunki (pohjoiseen Tyyroksesta, Syyrian rannikolla) oli tuhoutunut tulipalossa. Ugaritin raunioista on löytynyt lasittunut savitaulu, joka kuvasi täydellisen auringonpimennyksen hiyaru-kuussa puoli tuntia ennen auringon laskua. Tätä pidettiin erityisen pahana enteenä.

Rohlin laskelmien mukaan koko toisella vuosituhannella eaa. ainoa auringonpimennys, joka on voinut näkyä Lähi-idässä puoli tuntia ennen auringonlaskua hiyaru-kuussa on tapahtunut 9. toukokuuta 1012 eaa. Rohlin mukaan savitaulu kuvaa tätä tapahtumaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Akhenaten, Historia.net
  2. Historian lähteillä. Otavan oppimateriaalit, Ekhnaton
  3. a b Ekhnaton jätti leskensä pulaan. Tieteen Kuvalehti 13.02.2011. Josephine Schnohr
  4. a b Christine Desroches-Noblecourt: Tutankhamon, Faaraon elämä ja kuolema, s. 284–285. Suomentanut Jussi Aro. Weilin & Göös, 1965.
  5. a b Ralf Grönblom: Faaraoiden Egypti, s. 169–192. Suomentanut Tuula Kojo. Schild, 2002. ISBN 951-50-1259-7.
  6. Phizackerley, Kate: DNA Shows that KV55 Mummy Probably Not Akhenaten 2.3.2010. Viitattu 30.4.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Akhenaten.
Edeltäjä:
Amenhotep III
Egyptin faarao
18. dynastia
Seuraaja:
Smenkara