Horemheb

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Horemheb hieroglyfein
syntymänimi
Hiero Ca1.svg
M17Y5
N35
U7
G5S3Aa15
W3
Hiero Ca2.svg
Horemheb-meryamon
Horus on juhliva
Amon-jumalan rakastama
valtaistuinnimi
Hiero Ca1.svg
N5
D45
L1
Z2
N5
U21
N35
Hiero Ca2.svg
Djeserkheperura-setepenra
Ra-jumalan ilmenemismuodot ovat pyhiä
Ra-jumalan valittu

Horemheb oli Egyptin 18. dynastian viimeinen faarao. Hän hallitsi vuosina 1323–1295 eaa.

Horemheb ei ollut kuninkaallista syntyperää, vaan hän oli toiminut edeltävien faaraoiden (mm. Tutankhamonin ja Ayn) upseerina. Faarao Ayn kuoleman jälkeen silloinen upseeri Horemheb julisti itsensä faaraoksi.

Hänen vanhemmistaan tai muusta perheestään ei ole asuinpaikan lisäksi juurikaan tietoa. He asuivat todennäköisesti Herakleopoliissa (muinaisegyptiläiseltä nimeltään Nen(i)-nesut/Hut-nen-nesu). Vaimoja hänellä oli kolme, kaksi joiden nimiä ei tiedetä ja Mutnodjmet. Mutnodjmet oli mahdollisesti faarao Akhenatenin vaimon Nefertitin sisar.

Valtaan päästyään Horemheb julkisti Horemhebin ediktin nimellä tunnetun julistuksen, joka on löydetty steelaan kaiverrettuna Karnakista. Siinä kuvattiin maan tuolloista surkeaa tilaa, kansan kurjuutta ja virkamiesten väärin­käytöksiä. Ediktissä uhattiin ankarilla rangaistuksilla: vilppiin syyllistyneiltä virkamiehiltä oli leikattava nenä ja myös maanpakorangaistus palautettiin käyttöön.[1]

Horemheb teki myös voitavansa hävittääkseen kaikki muistot Akhenatonista ja tämän kolmesta seuraajasta, Smenkhkaresta, Tutankhamonista ja Aysta, joita hän piti syyllisinä Egyptissä tuolloin vallinneeseen kurjuuteen. Niinpä heitä esittävät veistokset joko rikottiin tai niistä hakattiin nimet pois ja tilalle hakattiin uuden hallitsijan nimi. Myös Akhenatonin rakennuttamat Atonin temppelit purettiin. Horemheb selitti myös olleensa Amenhotep III:n laillinen seuraaja, minkä vuoksi egyptiläisissä asia­kirjoissa alettiin laskea hänen hallitus­vuotensakin Amenhotep III:n kuolemasta, vaikka hän todellisuudessa nousi valtaan lähes 30 vuotta myöhemmin. Sen vuoksi eräissä egyptiläisissä teksteissä hänen mainitaankin hallinneen 50 vuotta.[1][2] Vielä seuraavan 19. dynastian aikaisissa luetteloissa, esimerkiksi Abydoksen kuningas­luettelossa, Horemheb mainitaan Amenhoptep III:n välittömänä seuraajana.[1][3]

Horemhebin hauta sijaitsee Kuninkaiden laaksossa (hauta KV57). Lisäksi hänellä oli Sakkarassa keskeneräinen ei-kuninkaallinen hauta, joka kuitenkin jäi käyttämättä. Horemhebin kivinen sarkofagi on yhä haudassa, mutta muumiota ei ole löydetty. Sen sijaan haudasta on löydetty naisen ja vastasyntyneen lapsen muumiot, jotka ovat todennäköisesti kuuluneet Mutnodjmetille ja hänen lapselleen.

Horemhebilla ei ollut perillisiä, joten 18. dynastia päättyi hänen kuolemaansa.

Horemheb on myös keskeisessä sivuosassa Mika Waltarin romaanissa Sinuhe egyptiläinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Christine Desroches-Noblecourt: Tutankhamon, Faaraon elämä ja kuolema, s. 284-285. Suomentanut Jussi Aro. Weilin & Göös, 1965.
  2. Ralf Grönblom: Faaraoiden Egypti, s. 169-197. Suomentanut Tuula Kojo. Schild, 2002. ISBN 951-50-1259-7.
  3. Abydos King List phouka.com. Viitattu 24.9.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Ay
Egyptin faarao
18. dynastia
Seuraaja:
Ramses I