Heikki ja Kaija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heikki ja Kaija
Tyyli perhesarja
Kestoaika 30 minuuttia
Luoja(t) Tamvisio/Yle TV2
Yleisradio
Pääosissa Eila Roine
Vili Auvinen
Alkuperämaa Suomi
Verkko Tamvisio, TV-ohjelma 2
Esitetty 14. syyskuuta 1961 – 2. toukokuuta 1971
Aiheesta muualla
IMDb
DVD-julkaisun kannessa Heikki (Vili Auvinen) ja Kaija (Eila Roine).

Heikki ja Kaija on suomalainen sarjanäytelmä vuosilta 1961–1971 ja yksi Suomen televisiohistorian pitkäaikaisimmista sarjoista.[1] Tamperelaisen palkansaajaperheen elämästä kertovan aikalaisdraaman tuotti TV2 Teatteritoimitus ja sen edeltäjä Tamvisio. Sarjaa esitettiin suorina lähetyksinä vuosina 1961–1965, eikä kyseisiä jaksoja tallennettu. Vuodesta 1965 alkaen jaksot tallennettiin kuvanauhalle, mutta niitä esitettiin edelleen osittain suorina tai nauhoitettiin kerralla ilman uusintaottoja.[1] Sarjan käsikirjoitti Reino Lahtinen. Ohjaajina toimivat Vili Auvinen ja Pertti Nättilä. Kaikki säilyneet 42 jaksoa on julkaistu DVD:nä. Sarjan kaikki jaksot ovat mustavalkoisia. Heikin ja Kaijan näyttelijät ovat pääosin Tampereen Työväen Teatterin ammattinäyttelijöitä.

Vuoden 1969 alussa Heikki ja Kaija siirrettiin Etelä-Suomen kattavasta kakkosverkosta koko Suomessa näkyneen television ykkösverkon maanantai-illan ohjelmistoon yhdessä muiden kakkosverkon suosikkisarjojen kuten Kiurunkulma ja keskusteluohjelma Lähimmäinen kanssa.[2]

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Vili Auvinen  Heikki Lehtinen  
 Eila Roine  Kaija Lehtinen  
 Janne Auvinen  Janne Lehtinen  

Sukulaisia ja ystäviä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Sylvi Salonen  Lahtiska  
 Veijo Pasanen  Antero Moisio  
 Liisa Roine  Liisa "Lissu" Moisio, (o.s. Mäki)  
 Rakel Laakso  Kaijan äiti, Mummu Nieminen  
 Eero Roine  Kaijan isä, Vaari Nieminen  
 Toivo Lehto  Toivo Lehtinen, Heikin isä  
 Raili Veivo  Raili  
 Ahti Haljala  mestari Ahti Halinen  
 Mikko Majanlahti  Mikko Mansikkala, Heikin velipuoli, Toivon nuorempi poika  
 Maija-Liisa Majanlahti  Maija-Liisa Mansikkala, edellisen vaimo  
 Sanna Majanlahti  Sanna Mansikkala, Mikon ja Maijan tytär  
 Antti Majanlahti  Matti Moisio, Anteron ja Lissun poika  
 Tuulikki Pohjola  Hilja-täti (Kaijan äidin sisar)  
 Reino Kalliolahti  Juuso, edellisen mies  

Heikin työkavereita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Erkki Thil  Kaivola  
 Tauno Karvonen  Kervinen  
 Mauri Kuosmanen  Koistinen  
 Kari Kihlström  Koskinen / Timppa  
 Yrjö Kallionpää  Kymäläinen  
 Erkki Pajala  Penttilä  
 Erkki Pirinen  Virtanen  

Muita sivuhenkilöitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Pentti Kultala  Manu1  
 Ritva Valkama / Sirkka Lehto  Siiri, "Sipi"1  
 Ossi Kostia  Herra Eriksson  
 Elsa Rantalainen  Rouva Eriksson  
 Marjukka Halttunen  Marjukka, yläkerran vuokralainen  
 Salme Laaksonen  Salme, yläkerran vuokralainen  
 Kirsti Wallasvaara  Kirsti, yläkerran vuokralainen  
 Eva Gyldén  rouva Kemppi  
 Matti Tapio  johtaja Tasala  
 Tommi Auvinen  Tommi, Lehtisten naapurinpoika  
 Liisi Tandefelt  kanslisti1  
 Rauni Ikäheimo  osastonhoitaja1 / neiti Hämäläinen  
 Maria Aro  apuhoitaja1  
 Erkki Pajala  Emppu  
 Pentti Järventie  autonkuljettaja  
 Veikko Salmi  tohtori Heinänen  
 Aino-Maija Tikkanen  rouva Heinänen  
 Eino Kinnunen  maatalon isäntä  
 Aarne Pentikäinen / Esko Roine  Aarne Markkanen, "Apsu"  
 Antti Litja  autonkuljettaja / autokauppias  
 Sirkka Lehto  sairaanhoitaja  
 Riitta Mikkolainen  vakuutusvirkailija Mikkolainen  
 Erkki Thil  ravintolan hovimestari  
 Oiva Lohtander  ravintolan vahtimestari  
 Pirkko Reinikainen  ravintolan tarjoilija  
 Liisa Pakarinen  rouva Saastamoinen  
 Helinä Viitanen  rouva Kumpulainen  
 Irma Manninen  myyjätär  
 Seppo Mäki  Seppo, lirkutteleva kesävieras  
 Pertti Palo  lääkäri  
 Keijo Lindroos  maalari Lehto  
 Marja-Sisko Aimonen  Taina Mustonen  

1Hahmo mukana vain tallentamattomissa jaksoissa

Heikin ja Kaijan tuotantohenkilöstö oli suurelta osin sama kuin 1970-luvun suosikkisarjassa Rintamäkeläiset. Ohjaaja Pertti Nättilä työskenteli Yleisradio TV2:ssa ajanviete- sekä lasten- ja nuortenohjelmien toimituspäällikkönä 1960- ja 1970-luvuilla. Hän teki kumpaistakin televisiosarjaa varsinaisen toimensa ohessa. Sekä Heikin ja Kaijan että Rintamäkeläisten näyttelijät koottiin pääosin Tampereen Työväen Teatterin ammattinäyttelijöistä, ja he tekivät televisiotyönsä sivutoimenaan.[3]

Heikkiä ja Kaijaa esitettiin yleensä maanantaisin, joka oli Tampereen Työväen Teatterin näyttelijöiden vapaapäivä. Sarjan viimeiset, 1971 tuotetut jaksot, esitettiin sunnuntaisin. Alkupään jaksoja esitettiin torstaisin ja perjantaisin ja ne lähetettiin Tamvision studiolta Frenckellin talosta Tampereen keskustasta.[4]

Sarjan nimihenkilöt Heikki ja Kaija Lehtinen ovat fiktiivinen pariskunta, jota näytteli aviopari Vili Auvinen ja Eila Roine. Heikki ja Kaija asuvat Tampereen Härmälässä Tierankadulla2, jonne he muuttivat Amurista. He vuokraavat isohkon omakotitalon yläkerran ja myöhemmin ostavat talon itselleen. Tuolloin heidän täytyy ottaa yläkertaan vuokralaisia, jotta kykenevät selviytymään veloistaan. Heikin ja Kaijan esikoinen Janne syntyy 1960-luvun puolivälissä. Tarinassa mukanaolevaa Heikin sukua ovat Jannen lisäksi hänen isänsä Toivo ja velipuolensa Mikko sekä tämän tytär Sanna. Kaija on maatalon ainoa tytär, hänen isänsä ja äitinsä ovat elossa, isä tosin kuolee 1960-luvun jälkipuoliskolla. Kaijalla on täti Hilja, hänen äitinsä sisar, joka on mukana yhdessä jaksossa. Heikki on metallityöntekijä, vaihdettuaan työpaikkaa hänestä tulee firman kakkosmies. Kaija työskentelee Jannen syntymän jälkeen kotiäitinä, nuoruudessaan hän työskenteli toimistossa. Luonteeltaan molemmat ovat tasaisia asiaihmisiä vailla suuria tunnekuohuja. Heikki tosin saattaa kiivastua silloin tällöin. Sekä Heikki että Kaija ovat mukana sarjan jokaisessa säilyneessä jaksossa.

Sarjan keskeiset sivuhenkilöt ovat Heikin ystävä Antero Moisio ja Lahtiska. Antero asuu Kalevassa3 ja hänen naisystävänsä Liisa Mäki Pyynikillä3. Tuonnempana he avioituvat ja saavat pojan. Liisa ja Kaija ovat aikoinaan olleet samassa työpaikassa ja he tuntevat toisensa hyvin. Antero on saita ja suoraviivainen mies, hän on lähtöisin köyhistä oloista ja on ylpeä saavuttamastaan aineellisesta hyvästä. Epämääräisten ja monitulkintaisten vihjailujen sijaan hän ymmärtää suoraa puhetta. Liisa on käynyt kouluja ja hänen vanhempansa eivät alkuun ole hyväksyä Anteroa Liisan mieheksi. Antero on mukana seitsemässätoista säilyneessä jaksossa, Lissu puolestaan kolmessatoista.

Lahtiska on vähävarainen eläkeläisrouva ja leski, hän asuu Amurissa vaatimattomassa asunnossa samassa talossa, jossa Heikki ja Kaija asuivat suhteensa alkuaikoina. Tuonnempana hän muuttaa moderniin kerrostaloasuntoon. Lahtiskan lapsuus oli aineellisesti köyhä, hänen isänsä oli Suomen sisällissodan aikaan punakaartissa. Päivätyönsä Lahtiska teki Tampellan tehtaalla "pumpulissa". Lahtiska on lapseton, hänellä on sisarenpoika Niilo, joka on sarjassa mukana ainoastaan dialogissa. Lahtiska kertoo usein eloisia tarinoita menneisyydestään. Toisinaan hän päästelee suustaan sammakoita, joita saman tien pahoittelee. Hän sortuu tavan takaa itsensä vähättelyyn, ja Heikki ja Kaija tekevät parhaansa hänen omanarvontuntonsa pönkittämiseksi.[1] Lahtiska on mukana kymmenessä säilyneessä jaksossa, joista muutamassa hän on päärooli.

Mestari Ahti Halinen on Heikin esimies, hänestä puhutaan yleensä vain mestarina. Hän vie Heikin mukanaan perustamaansa yritykseen, joka kohtaa monia vaikeuksia, mutta jää pystyyn. Perusasiallisen luonteensa ansiosta mestari tulee toimeen useimpien kanssa. Mestari on mukana yhdeksässä säilyneessä jaksossa.

Kaijan vanhemmat asuvat Ylöjärvellä maatalossa. Heidän nimiään ei mainita. Kaijan äiti jää leskeksi, minkä jälkeen hän myy maatilansa ja ostaa mökin lähistöltä. Kaijan äiti on mukana yhdeksässä säilyneessä jaksossa. Heikin isä Toivo puolestaan on mukana viidessä säilyneessä jaksossa. Toivo avioituu Railin kanssa ja asettuu Jyväskylään. Alkoholismia sairastava Toivo onnistuu pysymään raittiina pojanpoikansa Jannen syntymän jälkeen.

Heikissä ja Kaijassa ei ole varsinaisia lapsirooleja. Lapset ovat aktiivisten toimijoiden sijaan taustahahmoja, eikä heillä ole vuorosanoja. Lasten osiin on otettu sarjassa näyttelevien näyttelijäpariskuntien omia lapsia. Auvisen-Roineen pariskunnan kuopus Janne Auvinen esittää Lehtisten esikoista, pariskunnan esikoinen Tommi Auvinen puolestaan esittää Lehtisten naapurinpoikaa. Mansikkalan pariskuntaa näyttelevän Majanlahden pariskunnan esikoistytär Sanna esittää Mansikkaloiden tytärtä, Majanlahden pariskunnan poika Antti puolestaan esittää Anteron ja Lissun poikaa.

Heikissä ja Kaijassa roolihenkilöiden nimet ovat usein samat tai samantapaiset kuin heitä näyttelevien henkilöiden nimet. Eräät näyttelijät näyttelivät eri henkilöitä eri jaksoissa, kuten Antti Litja ja Erkki Thil. Eräillä henkilöillä puolestaan on eri näyttelijät eri jaksoissa, kuten Siirillä ja Apsulla.

2Ensimmäisessä tallennetussa jaksossa Lehtisten osoitteeksi mainitaan Tierankatu 21
3Anteron ja Lissun asuinpaikat mainitaan ensimmäisessä tallennetussa jaksossa

Heikki ja Kaija seuraa päähenkilöidensä elämänmenoa varsin arkiselta tasolta vailla suurta draamaa. 1960-luvun keskeiset sosiaalipoliittiset teemat ovat esillä.[1] Politiikasta ei kuitenkaan juuri puhuta, päinvastoin kuin Rintamäkeläisissä 1970-luvulla. Heikissä ja Kaijassa asiat tuodaan esiin ennen kaikkea tekemisen ja konkretian kautta. Nopeaa elintason kohenemista ja uskoa kansantalouden jatkuvaan nousuun ilmennetään Heikin ja Kaijan sekä myös Anteron ja Lissun elämäntavan ja valintojen kautta. Henkilöiden varallisuus kasvaa pikkuhiljaa ja säästäväisyys on kunniassa. Eletään aikaa jolloin kotitaloudet koneellistuivat ja autoistuivat huimaa tahtia. Kesämökki oli statussymboli, jonne lapsuutensa maaseudulla eläneet ihmiset menivät mielellään. Yhteiskunnan urbanisoituminen on tapahtunut nopeasti, Heikkiä ja Kaijaa ei innosta muuttaminen maaseudulle Kaijan vanhempien maatalon jatkajiksi. Toisaalta Kaijan äitiä ei kiinnosta muutto kaupunkiin.

Lahtiskan hahmon avulla valotetaan yhteiskunnallisia epäkohtia. Köyhälle Lahtiskalle lääkkeet ja elintarvikkeet ovat suuri menoerä, eikä hän ole aina tietoinen laillisista oikeuksistaan. Lahtiskan asunto on vailla 1960-luvulla nopeasti yleistyneitä mukavuuksia, joista sittemmin tuli itsestäänselvyyksiä, kuten sisä-WC ja juokseva vesi. Muuttaessaan moderniin Kotilinnaan Lahtiskakin pääsee nauttimaan yleisen elintason kohoamisesta. Heikin työpaikan tapahtumien kautta tuodaan esiin työelämään liittyviä kysymyksiä. Firman omistajan eli mestarin on paiskittava ylitöitä suuren tilauksen toimittamiseksi sillä ylityökorvausten maksaminen työmiehille tulisi liian kalliiksi. Työpaikkajuopottelukin on esillä. 1960-luvun loppupuolen radikalismia tuodaan esiin niukasti, ajan muodikkaita aatevirtauksia edustavat lähinnä Lehtisten yläkerrassa asuvat opiskelijatytöt. Aikakauden pintamuoti pääsee rajoitetusti esiin, sillä Heikki ja Kaija on mustavalkoinen.

Ensimmäisen taltioidun Heikki ja Kaija -jakson ristiäiskohtauksen takia sarjaa on toisinaan luultu tositelevisioksi. Eila Roine kommentoi asiaa Suur-Tampere-lehdessä syksyllä 2014: "Aitoa ristiäishetkeä lukuun ottamatta Heikki ja Kaija ei ollut tosi-tv:tä. Se oli kirjoitettu sarjanäytelmä. Heikki ja Kaija eivät olleet Vilin ja Eilan muotokuvia. Ne olivat roolihenkilöitä. Emme näytelleet omia itseämme."[5]

Tapahtumapaikat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumat sijoittuvat pitkälti Heikin ja Kaijan kotiin, etenkin keittiöön. Ulkokuvat ovat näkymiä 1960-luvun jälkipuoliskon ja 1970-luvun alun Tampereelta; Heikin ja Kaijan pihapiirin lisäksi muutamissa jaksoissa on pitkähköjä ottoja eri puolilta kaupunkia. Tierankatu on oikeasti olemassa, Heikin ja Kaijan kodin sisätilat lavastettiin televisiostudioon Tierankadulla sijaitsevan talon arkkitehtuuria myötäillen.[5] Kesäjaksoissa ollaan yksinomaan maaseudulla, lähinnä Anteron ja Lissun kesämökillä. Joulujaksot ajoittuvat joulunaluspäiviin ja yhteiskunnan kaupallistuminen on korostetusti esillä niiden aihepiirissä. Jouluna 1967 esitetyssä jaksossa ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa lahjat on jo jaettu.

Heikki ja Kaija sai aikalaiskriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton. Sarjan näkökulmaa siinä esiteltyihin yhteiskunnallisiin ongelmiin pidettiin kapeana. Myös Heikin ja Kaijan kulutusorientoitunut elämäntyyli sai negatiivista kritiikkiä. Katsojat pitivät sarjanäytelmän hyväntuulisesta realismista ja kodikkuudesta.[1]

Heikki ja Kaija tuotettiin aikakaudella, jona televisiolupien ja -vastaanottimien määrä kasvoi voimakkaasti. Sarjan alkaessa suomalaista televisiotoimintaa oli kestänyt vain muutama vuosi, eikä suomalaisia televisiosarjoja juuri ollut tehty sitä aiemmin. Vuonna 1961 televisiolupia oli 190 000, vuonna 1971 jo lähes 1 100 000,[6] eli käytännössä televisio valloitti suomalaiset kotitaloudet Heikin ja Kaijan tuotantovuosina.

Heikin ja Kaijan tallentamattomista jaksoista on osin ristiriitaisia tietoja. Allaoleva taulukko perustuu IMDB:n tietoihin. Jenni Hokan väitöskirjan Kakkoselta kaikelle kansalle mukaan tallentamattomia jaksoja oli 34 kappaletta.[7] Heikki ja Kaija ovat mukana jokaisessa jaksossa, mukanaolevat sivuhenkilöt on mainittu omassa sarakkeessaan.

Jakso Nimi Sisältö Mukana Kesto Ensiesitys
1. Kipin kapin vihille 30' 14.9.1961
2. Heikki keittää 30' 5.10.1961
3. Terveisiä kotoa Kaijan isä 30' 26.10.1961
4. Herrasväki Heiskaset Manu, Sipi 30' 16.11.1961
5. Lahtiska Lahtiska 30' 7.12.1961
6. Joulu on jo ovella 30' 21.12.1961
7. Kiva mutta kallis 30' 18.1.1962
8. Tutustumme anoppiin Kaijan äiti 30' 8.2.1962
9. Pieni kina piristää 30' 1.3.1962
10. Onnen salaisuus Manu, Sipi 30' 22.3.1962
11. Kaija sairastaa Lahtiska 30' 12.4.1962
12. Lyhytnokkaista Kaijan äiti, Lahtiska 30' 3.5.1962
13. Onnistunut ostos Toivo 30' 5.10.1964
14. Entinen ystävä Antero 30' 26.10.1964
15. Jompikumpi Herra ja rouva Eriksson 30' 16.11.1964
16. Siivousapua Kaijan äiti, Lahtiska 30' 7.12.1964
17. Alkaa arki ja aherrus 30' 28.12.1964
18. Miksei meillä 30' 11.1.1965
19. Kipeä sydän ja hammas Antero, Lissu, rouva Kemppi 30' 8.2.1965
20. Tarttis mennä ja kovaa Herra Eriksson, kanslisti, osastonhoitaja, apuhoitaja 30' 8.3.1965
21. Kerro se kukkasin Antero 30' 5.4.1965
22. Lastenvaunut Lahtiska 30' 3.5.1965
23. Kamalan hyvä olla 30' 31.5.1965

Yleisradion mukaan kaikki Heikin ja Kaijan säilyneet jaksot (42 kpl) on julkaistu DVD:nä, allaolevassa taulukossa on kyseisten jaksojen lyhyt sisältöseloste. Jaksot 3, 9, 11, 13, 44 ja 46 eivät ole säilyneet ja niiden tiedot on otettu Jenni Hokan väitöskirjasta Kakkoselta kaikelle kansalle. Lisäksi Hokan väitöskirjassa mainitaan jakso 49, Felmanni, joka esitettiin 7. tammikuuta 1972 (vrt. jakso 8, Fellmannin syy).[7] Jakson 44 nimi Taitaa tulla susi on IMDB:n tiedoista. Heikki ja Kaija ovat mukana jokaisessa jaksossa, mukanaolevat sivuhenkilöt on mainittu omassa sarakkeessaan.

Jakso Nimi Sisältö Mukana Kesto Ensiesitys
1. Ristiäiset Ensimmäisessä tallennetussa Heikki ja Kaija -jaksossa vietetään Janne Lehtisen ristiäisiä. Kummeista ei ole sovittu etukäteen, mutta Lehtisten ystäväpariskunta Antero ja Lissu lupautuu tehtävään. Anteroa asia tosin arveluttaa, sillä hän ja Lissu eivät ole kihloissa. Antero päättää kosia Lissua ja tämä suostuu. Heikillä on huonot välit isäänsä Toivoon, niinpä hän on hieman nyreänä, kun Kaija on kutsunut tämän ristiäisiin. Viimeisenä tulee pastori. Lopussa veisataan virsiä pitkään ja hartaasti. Jakso on mainittu toisinaan Suomen ensimmäiseksi tositelevisioksi, sillä se oli samalla taltiointi Janne Auvisen (s. 16.8.1965) aidosta kastetilaisuudesta.[5] Kaijan vanhemmat, Antero, Lissu, Lahtiska, Erikssonit, Toivo, pastori 32' 27.9.1965
2. Joululomalle Heikki ja Kaija menevät linja-autolla Ylöjärvelle Kaijan vanhempien maatilalle joulua viettämään. Lahtiska on mukana. Kaijan isä on vastassa ja loppumatka kuljetaan reellä. Kaijan äiti on vuoteenomana, sillä lehmä on astunut hänen jalalleen. Lahtiska epäilee suotta olevansa tervetullut, hän tuo lahjaksi vaahtokumipatjat. Kaija joutuu hoitamaan taloutta äitinsä loukkaantumisen tähden. Lahtiska, Kaijan vanhemmat 33' 20.12.1965
3. Teijan syy (Jaksosta ei arkistotallennetta) Antero 30' 31.1.1966
4. Viehkeä vieras Kaija on kampaajalla ja Heikki hoitaa Jannea kotona. Lehtisten elämänmenoa pitkään sivusta seurannut ekonomin rouva Kemppi tulee tarjoamaan Lehtisille vuokra-asuntoa oman talonsa yläkerrasta, vuokra olisi edullinen. Heikki muistaa rouvan vain hämärästi, sillä he ovat tavanneet vain kerran erään hammaslääkärikäynnin yhteydessä. Kemppi lähtee ennen Kaijan kotiintuloa. Kaija valittelee omien tulojen puutetta ja haluaisi ansiotyöhön. Heikki kertoo Kaijalle Kempistä; Kaija puolestaan kertoo, että miehensä työmatkojen takia pitkiä aikoja yksin elelevä rouva Kemppi on sotkenut monen nuorenparin elämän. Muutto ei tule kysymykseenkään. Rouva Kemppi 30' 28.2.1966
5. Mikko Heikki saa hieman kummallisen puhelun työpaikalleen. Samana päivänä Lehtisillä vierailevat Mikko ja Maija Mansikkala Vammalasta. Mikko kertoo saaneensa kirjeen Järvenpäästä, missä Heikin isä Toivo potee keuhkokuumetta parantolassa. Kirjeestä käy ilmi, että Heikillä ja Mikolla on sama isä. Kumpaisellakaan ei ole ollut aavistustakaan, että he ovat toistensa velipuolia. Alkuhämmästyksen jälkeen Heikki ja Mikko alkavat tehdä tuttavuutta. Heikki kertoo Toivon alkoholismista. Mikko kertoo äitinsä vaienneen Toivosta, hän on viettänyt lapsuutensa äitinsä ja vaarinsa kanssa. Keskustelussa käy myös selville, että Mansikkalan pariskunnalla on nelivuotias tytär Sanna. Mikko ja Maija Mansikkala 28' 28.3.1966
6. Tervetuloa kotiin isä Toivo pääsee pois parantolasta ja saapuu junalla Tampereelle. Heikki ei aio mennä asemalle vastaan. Hän tilittää lapsuuttaan Kaijalle ja kertoo, kuinka vaikeaa hänen äidillään aikoinaan oli Toivon alkoholismin takia. Oli puutetta ja kurjuutta. Mikko sen sijaan vietti lapsuutensa vauraammissa oloissa, Heikki muistuttaa. Yksin Tampereelle saapunut Toivo kohtaa asemalla vanhan ryyppykaverinsa Empun, mutta ei lähde tämän matkaan rellestämään. Hän tulee johdinbussin kyydissä Lehtisille ja sanoo tällä kertaa tosissaan yrittävänsä raitistumista. Hän jää joksikin aikaan asumaan Lehtisille. Toivo, Emppu 26' 18.7.1966
7. Kesälaitumella Antero viettää kesää Jussi-setänsä mökillä Kivinokalla. Heikki ja Kaija sekä Lissu tulevat vierailulle. Antero paljastaa ostaneensa mökin. Seurataan tyypillistä suomalaista kesänviettoa vihdantekoineen ja kalastuksineen. Anteron monitaitoisuus tekee Lissuun vaikutuksen. Antero kehuu Lissua "tuoreennäköiseksi". Heikki saa ison kalan, josta päätetään tehdä keitto. Lissu menee aittaan nukkumaan. Hetken emmittyään Antero livahtaa Lissun luo, mitä Heikki ja Kaija seuraavat huvittuneina sivusta. Antero, Lissu 27' 15.8.1966
8. Fellmannin syy Antero putkahtaa kylään Lehtisille ja vaikuttaa perin kireältä. Kaijan mielestä hän on suorastaan pois tolaltaan. Kun Heikki tulee töistä, Antero kertoo riidelleensä Lissun kanssa ja panneensa kihlauksen poikki. Lissu on vatsakipuaan valitellessaan tokaissut sen olevan Fellmannin syytä, mistä Antero on vetänyt johtopäätöksen, että Lissu odottaa Fellmannin lasta. Kaija tajuaa oitis mistä on kyse, mutta antaa Anteron olla hetken luuloissaan. Sitten Kaija selvittää, että Fellmann oli muuan hupsu ukko hänen ja Lissun entisellä työpaikalla. Kun jotain sattui, työntekijöille tuli tavaksi leikillään sanoa että "se on Fellmannin syy". Antero 24' 12.9.1966
9. Saas nähdä (Ei DVD-julkaisulla) 30' 10.10.1966
10. Taitaa tulla tosi Heikki ja Kaija matkaavat maalle Kaijan äidin luo, joka on hiljattain jäänyt leskeksi ja aikoo myydä maatilansa. Hän toivoo, että Heikki ja Kaija muuttaisivat maalle. Heikki ja Kaija puolestaan toivovat, että Kaijan äiti muuttaisi Tampereelle heidän luokseen. Kumpaakaan osapuolta ei houkuta ajatus muutosta. Kaijan äiti on aikeissa ostaa lähistöltä mökin, jota mennään yhdessä tarkastamaan. Maatilan myynnistä saadut rahat ja Kaijan perintöosuus sijoitetaan Kaijan äidin suunnitelman mukaisesti Erikssonin taloon, eli taloon, jonka yläkerrassa Heikki ja Kaija ovat asuneet vuokralla ja jota he nyt kaavailevat ostavansa. Runsaasti velkaa pitää toki ottaa, sillä talo on melko kallis suhteessa Heikin palkkatuloon. Kaijan äiti, autonkuljettaja 28' 7.11.1966
11. Tuli siitä tosi (Ei DVD-julkaisulla) 30' 5.12.1966
12. Paikka tarjolla Lehtiset ovat ostaneet Erikssonin talon ja muuttaneet sen yläkerrasta alakertaan. Jakson alussa ollaan Heikin työpaikalla, josta omaa yritystään aloitteleva mestari on lähtemässä pois. Heikki pitää mestaria kehuvan puheen. Yllättäen mestari ehdottaa Heikille, että tämä tulisi hänen verstaaseensa eräänlaiseksi "luotetuksi mieheksi", työnjohtajaksi. Illalla Heikki keskustelee asiasta Kaijan kanssa, joka pitkän epäröinnin jälkeen lämpenee ajatukselle. Heikin palkka ja status kohoaisivat, toisaalta varmanoloisen työpaikan vaihtaminen uuteen arveluttaa. Heikki ja Kaija päättävät, että paikanvaihto kannattaa. Mestari, Karvinen, Tolvanen, työmiehiä 28' 21.8.1967
13. Sattuuhan sitä (Ei DVD-julkaisulla) Toivo, neiti Hämäläinen 30' 4.9.1967
14. Kun sais sanottua Kaijan äiti on kylässä Lehtisillä, hänen on määrä mennä lääkärin tutkittavaksi. Heikki kyhää Jannelle leikkiautoa alakerrassa. Kaija kertoo Heikille haluavansa uuden vauvan, Heikki epäröi: toinen lapsi olisi menoerä muutenkin tiukkaan talouteen. Kaija puolestaan arvelee, että ainoana lapsena Jannesta saattaa tulla itsekäs. Kaijan äiti 25' 18.9.1967
15. Ei se niin tasaista ole Heikki on huonolla tuulella, jota Lehtisten saama epätavallisen suuri sähkölasku pahentaa entisestään. Seuraa Heikin ja Kaijan kinastelua raha-asioista. Lisäksi Heikki on erehtynyt lainaamaan sata markkaa uudelle työntekijälle, joka on kadonnut jonnekin. Kaija valittelee, että rahaa ei riitä mihinkään ylimääräiseen ja yläkerran tunnollinen vuokralainenkin on muuttamassa Helsinkiin. Kaiken kukkuraksi Janne on rikkonut naapurin ikkunan, mistä seuraa lasku. Antero tulee esittelemään uutta autoaan. Antero 24' 2.10.1967
16. Kerran kesällä Heikki ja Kaija sekä Janne viettävät kesää Mikon ja Maijan mökillä, joka on vasta rakennusvaiheessa. Filosofian tohtori Heinänen rouvineen tulee veneellä kylään ja tarjoutuu auttamaan mökin rakentamisessa saadakseen samalla oppia rakennustyöstä. Janne on hetken karkuteillä, mistä hänen äitinsä hermostuu; pian poika kuitenkin löydetään pihapiiristä. Lapset viihtyvät enimmäkseen järven rannalla, mukana on Jannen lisäksi Mansikkaloiden tytär Sanna ja Lehtisten naapurinpoika Tommi. Mikko ja Maija Mansikkala, tohtori ja rouva Heinänen, maatalon isäntä 24' 16.10.1967
17. Oppia ikä kaikki Heikki ja Kaija remontoivat talonsa yläkertaa Lissun ja Anteron kanssa. Anteron auto tekee tenän matkalla rautakaupasta Lehtisille, syyksi osoittautuu tyhjä tankki. Heikki ja Antero eivät osaa tapetoida, vaikka yritystä riittää. Lissu sen sijaan on maalarin tyttärenä oppinut tapiseerauksen niksit ja neuvoo miehille, kuinka homma hoidetaan. Antero, Lissu 31' 30.10.1967
18. Sinunhan se vastuu on Yläkertaan on otettu kolme opiskelijatyttöä vuokralle. Heikki on korjaamassa heidän tukkeutunutta viemäriään. Mestari poikkeaa kylään, samaan aikaan Heikki kahvittelee yläkerrassa ja tekee sinunkaupat tyttöjen kanssa. Tällä välin alakerrassa mestari kertoo Kaijalle, että hänen rouvansa on viety sairaalaana ja firmakin on vaikeuksissa. Suuri osa eräästä tilauksesta on mennyt pilalle, ja lisäksi suhdanne on heikentynyt. Mestari harmittelee, että veti Heikin mukaan firmaansa. Mittavat Ruotsin tilaukset saattaisivat pelastaa puljun, mutta niiden ottaminen ei onnistu lainatta. Mestari tarvitsee takausta lainalle - vakuudeksi pantaisiin Lehtisten omakotitalo. Mestari, Salme, Marjukka, Kirsti 23' 13.11.1967
19. Älä hellitä, Heikki Firmalla menee huonosti, joten sekä mestari että Heikki tekevät pitkää työpäivää. Porista on saatu tilaus, joka jossain määrin kohentaa firman taloutta. Noin kello 8.30 Kaija poikkeaa tuomaan syötävää, hänen mielestään Heikin tulisi vähentää työtaakkaansa. Mestarin kanssa Kaija keskustelee muun muassa lainan takauksista ja tekee sinunkaupat. Mestari kertoo tekevänsä itse ylitöitä, kun ei kykene maksamaan työmiehille ylityökorvauksia. Kaija huomaa toimiston työpöydällä kustannuslaskelmat, ja pyytää saada tehdä ne. Mestari 27' 27.11.1967
20. Kuin lapset leikkimään On joulu ja lahjat on juuri jaettu. Kaijan äiti ja Heikki leikkivät Jannen kanssa autoradalla. Kaijan äiti ja Janne menevät yöpuulle hieman ennen kuin Antero ja Lissu tulevat kylään. Miehet testaavat Kaijan lahjaksi saamaa sähkövatkainta, ja tulevat vaahdottaneeksi tarpeettoman suuren määrän kananmunia. Kaija kertoo Lissulle naisesta, jonka Heikin isä on tavannut Lahdessa. Miesten tuottama suuri määrä munavaahtoa yllättää Kaijan, lopulta hän keksii paistaa sen. Kaijan äiti, Antero, Lissu 27' 25.12.1967
21. Yläkerran yllätys Heikki ja Kaija vierailevat talonsa yläkerrassa. Paikalla on heidän kolmen vuokralaisensa lisäksi Marjukan sulhanen, Aarne Markkanen eli Apsu. Vietetään Marjukan ja Aarnen kihlajaisia, mikä tulee Heikille ja Kaijalle yllätyksenä. Marjukka on pitänyt Aarnea "kuumana", kun ei ole oitis myöntynyt. Heikki puolestaan ei saisi juoda liikaa kahvia, sillä hänellä on todettu vatsahaava. Sekä Marjukka että Aarne saavat opintonsa päätökseen kohdakkoin, ja kumpaisellekin on tiedossa väliaikainen työpesti, tosin eri puolilta Suomea. "Joka vuosi valmistuu ihmisiä, jotka ottaa minkä paikan tahansa", Aarne kommentoi surkeaa työllisyystilannetta. Aikakauden ongelmaksi osoittautuu se, että ihmiset opiskelevat, mutta eivät saa työpaikkaa. Salme, Marjukka, Kirsti, Aarne 24'
22. Lahtiskan tapaus On talvista, lumista ja kylmää. Lahtiska vierailee pitkästä aikaa Heikin ja Kaijan luona. Hän kertoo käyneensä sisarenpoikansa Niilon luona Kissanmaalla, mutta kertoo jääneensä eteiseen, sillä Niilon rouva on katsonut häntä ylen, mistä Lahtiska on loukkaantunut. Hän kertoo suoraan olleensa kerjuulla, tarvitsevansa rahaa lääkkeisiin. Hän ei halua mennä sosiaalitoimistoon, jottei antaisi naapurin "akoille" puheenaiheita. Heikki lähettää pojat vaivihkaa apteekkiin lääkkeitä ostamaan. Käy ilmi, ettei Lahtiska ole osannut hakea korvausta sairausvakuutuksesta tai entiseltä työnantajaltaan. Heikki ja Kaija laskevat, että Lahtiskalle on tiedossa runsaat korvaukset lääkemenoistaan. Lahtiska 28' 24.3.1968
23. Isällä on asiaa Heikki ja Mikko ajavat Jyväskylään Mikon autolla vierailemaan isänsä Toivon luona. Matkalla pysähdytään Jämsään kahville ja siitähän on enää 58 kilometriä määränpäähän. Isä esittelee naisystävänsä Railin Heikille ja Mikolle. Hän aikoo naimisiin Railin kanssa. Heikki suhtautuu avioaikeisiin epäillen, sillä hän pelkää isänsä ratkeavan jälleen ryyppäämään. Toivo kohteli aikoinaan kaltoin sekä Heikin että Mikon äitiä. Toivo haluaa kuitenkin poikiensa hyväksynnän liitolleen, hänen mukaansa Raili kiskoi hänet kuiville. Heikki pitää Railista, sillä hänen mukaansa tämä jollain tavoin muistuttaa Kaijaa. Riidanpoikasen jälkeen jakso päättyy sovintoon. Jaksossa on katunäkymiä Jyväskylästä kevättalvelta 1968. Mikko, Toivo, Raili 27' 21.4.1968
24. Iloinen perhetapahtuma Kaijan äiti ja Lahtiska ovat Lehtisillä. Paikalle tulee myös Antero, joka kertoo Lissun synnyttäneen pojan aamulla, pari viikkoa etuajassa. Vastasyntyneen mittojen kanssa Antero hieman sekoilee. Lissun vanhemmille Antero on unohtanut tyystin kertoa vauvauutisen, joten hänelle tulee kiire. Illemmalla, kun Heikki ja Kaija ovat kahden, Kaija vihjaa Heikille haluavansa Jannelle pikkusisaren. Kaijan äiti, Lahtiska, Antero 24' 31.5.1968
25. Kalaretki Heikki ja Kaija ovat kesävieraina Anteron ja Lissun mökillä. Sillä aikaa kun Antero, Heikki ja Janne ovat postia hakemassa, Kaija ja Lissu rupattelevat lapsista. Lissu kertoo myös, kuinka hänen äitinsä ei aikoinaan hyväksynyt Anteroa. Heikki ja Antero ilmoittavat aikovansa yökalaan, Kaija ja Lissu eivät pidä ajatuksesta, joten he suuttuvat. Antero kertoo kalassa ollessaan Heikille, että Lissun vanhemmat eivät hyväksyneet häntä, koska "kouluja käynyt" Lissu olisi näiden mielestä tarvinnut hienomman puolison. Varhain aamulla Heikki ja Antero palaavat laihaksi jääneen saaliin kera. Antero yllättää Lissun kertomalla, että kesämökille on tilattu jääkaappi. Antero, Lissu 33' 29.9.1968
26. Otetaanpa rauhallisesti Heikki ja Kaija viettävät riitaisaa aamua. Kinaa syntyy muun muassa siitä, että Heikki on viettänyt Kaijan mielestä liian paljon aikaa yläkerran vuokralaisten luona. Töissä mestari ja Heikki tuskailevat myöhästyneen toimituksen kanssa. Kun toimitus vihdoin saapuu, Heikin ja autonkuljettajan välille muodostuu suukopua. Tuohtunut Heikki yrittää purkaa toimitettua kuormaa yksin: painavat laatikot kaatuvat hänen päälleen ja hänet viedään tajuttomana sairaalaan. Sairaalassa mestari selvittää tapahtumat Kaijalle. Lääkäreiden mukaan Heikillä ei ole pahoja ulkoisia vammoja. Mestari, Penttilä, autonkuljettaja, sairaanhoitaja 29' 20.10.1968
27. Sen siitä sitten saa Heikki on toipilaana. Hän tekee tapaturmastaan ilmoituksen, mutta vaadittavien asiakirjojen kanssa ilmenee epäselvyyksiä. Lopulta asia kuitenkin hoituu. Tapaturmailmoitukseen vaadittavat dokumentit selitetään informatiiviseen tyyliin. Kaijan äiti on Lehtisillä ja keskustelee tyttärensä kanssa suorasukaisesti Lehtisten taloustilanteesta. Kotiin tullessaan Heikki kertoo Kaijalle korvausten viivästyvän, mikä puolestaan aiheuttaa harmia lainan lyhennysten kanssa. Kaija pelkää talon menettämistä, mikäli lyhennyksiä ei saada hoidettua. Yllättäen Toivo ja Raili tulevat kylään, he ovat täysin tietämättömiä Heikin onnettomuudesta. Heikki suutahtaa anopilleen, kun tämä sotkeutuu Lehtisten asioihin; Heikin periaatteena on, että hänen perheensä pitää tulla toimeen omillaan. Loukkaantunut anoppi vetäytyy Jannen huoneeseen, minne Heikki tulee kotvan kuluttua pyytämään anteeksi tahdittomuuttaan. Kaijan äiti, Toivo, Raili, vakuutusvirkailija Mikkolainen 26' 17.11.1968
28. Pientä vilppiä Heikki opiskelee ruotsia olohuoneen sohvalla. Hän on toipunut täysin ja palannut työhön. Kirsti piipahtaa Lehtisten eteisessä. Tuokion kuluttua Antero ja Lissu tulevat Lehtisille Matti-vauvansa kanssa. Lissu kertoo Kaijalle laittavansa talousrahoista vähän kerrallaan sivuun, jotta voi ostaa meikkejä ja vaatteita. Naisten juorutessa tahollaan miehet käyvät keskustelua valtakunnan huonosta taloustilanteesta ja omista raha-asioistaan. Antero, Lissu, Kirsti 25' 15.12.1968
29. Töpinää töppösiin Johtaja Tasala Vaasasta tulee firmaan allekirjoittamaan urakkasopimusta. Heikki huomaa sopimuksessa firmalle epäedullisen puutteen, joka korjataan saman tien. Mestarilta ei liikene aikaa viettämään iltaa Tasalan kanssa, joten Heikki saa tehtäväkseen edustaa firmaa ravintolaillan merkeissä. Iltasella Heikki ja Kaija tulevat ravintolaan ennen Tasalaa. He pähkäilevät tilausten kanssa, kunnes Tasala tulee paikalle. Illan edetessä tehdään sinunkaupat ja Tasala humaltuu siihen malliin, että loppuillasta Heikin ja Kaijan pitää taluttaa hänet taksiin, joka vie hänet hotelliin. Heikki ja Kaija lähtevät bussilla kotiin Härmälään. Lähes 35-minuuttinen jakso on sarjan pisin. Mestari, Tasala, hovimestari, vahtimestari, tarjoilija 34' 24.3.1969
30. Rauhanpiippu Heikki ja Antero palaavat kalasta huonotuulisina. Lissu ja Kaija odottavat Lehtisten keittiössä. Huonotuulisuuden syyksi paljastuu, että miehet saivat komean saaliin, mutta menettivät sen, koska heillä ei ollut lupaa kalastaa kyseisessä lammessa. Kaija suuttuu Lissulle, joka väittää Heikkiä liian kiivasluonteiseksi, Antero joutuu välikäteen. Kaija syyttää Anteroa, joka ei selvittänyt etukäteen, saako kyseisellä lammella kalastaa. Antero suuttuu ja häipyy keittiöstä. Lopussa kaikki lepyttelevät toisiaan. Seuraavana päivänä Antero aikoo mennä lunastamaan takavarikoidut kalastusvälineet, joihin kuuluu muun muassa vastahankittu jääkaira. Antero, Lissu 24' 21.4.1969
31. Pullakahveilla Lahtiska on ostamassa pullaa vieraita - Heikkiä ja Kaijaa - varten. Kaksi rouvaa häiritsee Lahtiskan kaupantekoa hölinöillään. Lahtiska päätyy ostamaan eilisen pitkon, josta saa uunissa lämmittämällä lähes tuoreenveroisen. Illalla Heikki ja Kaija saapuvat Lahtiskan vaatimattomaan asuntoon. He ovat aiemmin asuneet samassa talossa, josta edelleen puuttuvat nykyajan mukavuudet. Lahtiska harmittelee, kun Janne ei ole mukana. Keskustelun edetessä Lahtiska nolostuu huomatessaan jaarittelevansa liikaa. Hän kertoo että talot on määrä purkaa seuraavana kesänä ja hän ei tiedä, minne muuttaisi. Vastavalmistuneisiin asuntoihin on tunkua liiankin kanssa. Kaija yllättyy, kun Heikki paljastaa suunnittelevansa auton ostoa. Asunnon hankinnassa hän lupaa auttaa Lahtiskaa. Lahtiska, rouva Saastamoinen, rouva Kumpulainen, myyjätär 29' 5.5.1969
32. Täytyyhän ihmisiä auttaa Kaijan äiti vierailee Lehtisillä. Asunnottomaksi jäänyt Lahtiska on muuttanut Lehtisten yläkertaan pariksi viikoksi. Kaija ei ole sopinut asiasta Heikin kanssa, Kaijan mukaan Lahtiska "tuli vaan" muuttokuormineen pihaan. Käy ilmi, että Lahtiskaa on jossain määrin huiputettu: hän olisi saanut asua entisessä kodissaan, kunnes uuteen asuntoon voi muuttaa. Heikki ei pidä lainkaan ajatuksesta, että Lahtiska asuu heillä kaksi viikkoa. Antero tulee käymään ja kertoo veneestä, jonka hän aikoo ostaa puoliksi Heikin kanssa. Vene on sopivasti Pyhäjärven puolella. Kaija saa veneenostoaikeesta hyvän pelikortin, jota käyttämällä hän saa Heikin suostumaan Lahtiskan muuttoon. Myös Kaijan äiti on sitä mieltä, että ihmisiä tulee auttaa. Lahtiska, Kaijan äiti, Antero 30' 19.5.1969
33. Vieras mies Heikki ja Kaija vierailevat Anteron ja Lissun kesämökillä. Heikki ja Antero lähtevät "maidolle" eli hakemaan eräästä maatalosta maitoa metallista valmistetulla maitotonkalla. Tällä välin mökille tulee veneellään muuan Seppo, jonka Lissu tuntee pintapuolisesti. Seppo on naistenmies, ja hänen lirkuttelunsa hämmentävät Lissua ja Kaijaa. Kun Antero ja Heikki palaavat, Seppo poistuu: hän antaa lainaamansa limonadikorin Anterolle ja soutaa tiehensä. Mustasukkainen Antero ei pidä lainkaan Sepon vierailusta, hän luonnehtii tätä mieheksi, joka lirkuttelee jokaiselle akalle. Myös Heikki tulee jossain määrin mustasukkaiseksi. Lopussa Lissu ja Kaija juttelevat keskenään, etteivät sittenkään vaihtaisi miehiään Sepon kaltaiseen elostelijaan. Antero, Lissu, Seppo 28' 22.9.1969
34. Eks sää ny leikkiä ymmärrä Heikin työpaikalla mestari on huonolla tuulella, sillä eräs tilaus on mennyt pieleen hänen lomaillessaan Mustallamerellä. Tilattu "satsi" on niin iso, että sen tärveltyminen saattaa kaataa koko firman. Samaan aikaan johtaja Tasala on käymässä Lehtisillä, hän on tullut tarjoamaan Heikillä työpaikkaa Vaasassa sijaitsevasta firmastaan. Heikki ei ole vielä kotona, hän riitelee mestarin kanssa. Mestarin loman aikana Heikki oli päävastuussa firman toiminnasta. Kun Heikki tulee kotiin, Tasala on jo lähtenyt. Kaija kertoo hänelle työtarjouksesta. Mestarin kanssa riitaantunut Heikki pitää ehdotusta varteenotettavana. Hän on luvannut korvata mestarille kaikki vahingot, ja sen vuoksi olisi myytävä Lehtisten talo. Seuraavana päivänä mestari ja Heikki sopivat asiat: ilmenee että tilauksesta on tärveltynyt vain pieni osa. Heikki saa vapaapäivän. Lopulta Heikki ja Kaija eivät kumpikaan innostu Vaasaan muutosta. Mestari, Tasala, Koskinen 29' 20.10.1969
35. Romanttinen ilta Lahtiska vierailee Lehtisillä, sillä Heikki ja Kaija eivät ole toistaiseksi päässeet kylään Lahtiskan uuteen asuntoon. Kaija on järjestämässä romanttista yllätystä Heikille, eikä häneltä liikene aikaa Lahtiskan kanssa seurusteluun. Kaija kertoo Heikille olevansa raskaana - Heikki ottaa uutisen yllättävän kevyesti, eikä tee siitä numeroa. Antero ja Lissu tulevat yllätysvierailulle. Heikki ja Antero jäävät olohuoneeseen keskustelemaan ja maistelemaan Kaijan laittamia eineitä. Samaan aikaan Kaija ja Lissu juttelevat keittiön puolella. Antero on nolona huomatessaan syöneensä Kaijan laittamat ruoat, vaikkakin Heikin kehotuksesta. Lissu vaatii saitaa Anteroa antamaan lastenvaunut Heikille ja Kaijalle ikään kuin hyvityksenä. Lahtiska, Lissu, Antero 28' 17.11.1969
36. Pari päivää jouluun Heikki ja Kaija keskustelevat joululahjoista talonsa kellarissa. Kaija saa selville, että Heikki on ostanut hänelle hiustenkuivaimen. Keskustelun edetessä Kaijalla esiintyy alati pahenevia sairauskohtauksia. Hän menee lepäämään olohuoneen sohvalle. Heikki lähtee ulos soittamaan lääkäriä; Lehtisillä ei ole puhelinta, vaan he käyttävät kadun varrella sijaitsevaa puhelinkoppia. Lääkäri on sopivasti lähistöllä ja pääsee pian paikalle, vaikka on yöaika. Yksitoista viikkoa raskaana ollut Kaija arvelee, että hänellä on keskenmeno. Hänet on pakko siirtää sairaalaan pariksi kolmeksi vuorokaudeksi. Lääkäri pitää keskenmenoa todennäköisenä, mutta ei sano sitä Kaijalle päin naamaa. Seuraavana päivänä Heikin on määrä mennä Kaijan äitiä vastaan, Kaija viettänee joulun sairaalassa. Lääkäri 29' 22.12.1969
37. Kotilinna Lahtiska on muuttanut uuteen, moderniin kerrostaloon. Kotilinna-nimisessä talossa on yksityisten asuntojen lisäksi yhteinen seurustelutila televisioineen ja kerroskohtaiset kylpyhuoneet. Heikki ja Kaija tulevat vierailulle Lahtiskan luo. Lahtiska on mielissään juoksevasta vedestä ja sisä-WC:stä. Jääkaappikin on, mutta sitä Lahtiska ei tohdi pitää aina kytkettynä, vaikka Heikki selventää, että laitteen sähkönkulutus on verraten vähäistä. Lahtiska kertoo asuneensa Amurissa nyttemmin jo puretussa talossa peräti 40 vuotta. Hän kertoo myös, että Kotilinnasta on vaikea saada asuntoa: sinne päästäkseen täytyy olla asunut Tampereella vähintään 20 vuotta ja ikää on oltava vähintään 65 vuotta. Asunnon vuokra on 77,50 markkaa. Lahtiska 29' 12.1.1970
38. Hilja-täti Heikki ja Antero ovat katsomassa KooVeeTappara-jääkiekko-ottelua poikiensa kanssa. Samaan aikaan Kaijan äidin sisar Hilja vierailee miehensä Juuson kanssa Lehtisillä. Myös Lissu on käymässä. Hilja ei pidä siitä, että Kaijan äiti asuu yksin; Kaija selittää, että hänen äitinsä ei kerta kaikkiaan halua muuttaa mökistään Lehtisten yläkertaan. Miehet palaavat ottelusta. Hilja-täti valittelee Kaijan keskenmenoa, mutta perin tahdittomasti. Hänen vierailunsa perimmäiseksi syyksi osoittautuu hänen halunsa ostaa sisarensa mökki. Nahjusmainen Juuso alkaa tympiintyä vaimonsa hössötykseen ja alkaa tehdä lähtöä. Heikki puolestaan ei pidä Hiljasta laisinkaan. Antero, Lissu, Hilja-täti, Juuso 24' 9.2.1970
39. Kaksi maailmaa Heikki ja Toivo korjaavat kellarissa pesukonetta. Raili kahvittelee sillä välin keittiössä ja kertoo Kaijalle sopineensa Toivon kanssa, että he välttävät vanhoissa porukoissa liikkumista, jotta Toivo pysyisi erossa alkoholista. Parikymppinen Marjukka tulee pesemään pyykkiä kellariin. Hän jatkaa edelleen opiskeluaan, sillä ei ole saanut työpaikkaa. Apsu käy parhaillaan armeijaa. Marjukka on jonkinlainen radikaali ja kiistelee toiseen maailmansotaan liittyvistä asioista Toivon kanssa, joka puolestaan on sotaveteraani. Toivon mielestä Marjukan sukupolvi (jota myöhemmin alettiin kutsua 60-lukulaisiksi) on lähinnä passiivisia haihattelijoita. Toivo, Raili, Marjukka 27' 9.3.1970
40. Ammattimies on ammattimies Kaijan äiti jää vahtimaan Jannea, kun Lissu ja Antero tulevat hakemaan Heikkiä ja Kaijaa. Tarkoitus on mennä katsomaan Lissun ja Anteron uutta kotia, joka on remontoitu kerrostaloasunto. Perillä Heikki ja Antero ihastelevat huippumodernia liettä, Kaija puolestaan on vaikuttunut tilavasta vaatehuoneesta. Remonttimies sattuu olemaan vielä paikalla, hän on Lissun isän vanha tuttu. Lissu ja remonttimies epäilevät Anteron remontointitaitoja, mistä tämä kimpaantuu. Antero innostuu huomatessaan pieniä puutteita remonttimiehen työnjäljessä ja alkaa korjailla niitä. Lopussa miehet haluaisivat kokeilla uuden hellan grilliominaisuutta, mutta naiset toppuuttelevat. Kaijan äiti, Antero, Lissu, maalari Lehto 28' 4.5.1970
41. Arkipäivää Heikin työpaikalla keskustellaan Kervisen juopottelusta työaikana. Firmassa on aikanaan päätetty, että työpaikalla ei juoda alkoholia. Kervinen puolestaan muistuttaa, että firmassa on rikottu työaikalakia ja sosiaalitilatkin ovat puutteelliset. Mestari ei kiistä Kervisen väitteitä. Koistinen sanoo, ettei hän ole puuttunut ylitöihin, kun miehet niitä mielellään ovat tehneet. Lisäksi jaksossa selviää, että Kaijan äiti on myymässä taloaan ja muuttamassa Lehtisten yläkertaan. Mestari, Kervinen, Kaivola, Koskinen, Koistinen, Kymäläinen, Virtanen 26' 1.6.1970
42. Autokoulussa Firma avustaa Heikkiä ajokortin hankinnassa. Kervinen ei pidä siitä, että Heikki suorittaa ajokorttia työajallaan, mutta hänelle muistutetaan, että kortista on hyötyä myös firmalle. Heikki ajelee ympäri Tamperetta ruuhka-ajan kynnyksellä 140-sarjan Volvolla ja suoriutuu moitteetta, mikä on hyvä, sillä seuraavana päivänä on insinööriajo. Kotona Heikki kertaa liikennesääntöjä. Kaijan äiti ei olekaan muuttanut Lehtisille, vaan Ylöjärven vanhainkotiin. Heikin mielestä Kaija korostaa liiaksi sitä, että tämän äiti kykenee maksamaan itse hoitonsa. Kun Kaija kuulustelee Heikiltä liikennesääntöjä, hän kertoo samalla naapureista, jotka ovat ottaneet Lehtiset silmätikukseen. Mestari, Kervinen 31' 25.9.1970
43. Autonosto Kaija ja Lissu puhuvat miestensä vaatteista Lehtisten keittiössä. Heikki ja Antero ovat ostamassa autoa Heikille. Heikki kiinnostuu käytetystä farmariautosta, mutta Antero neuvoo häntä olemaan näyttämättä ostohalujaan, jotta myyjä ei ala hilata hintaa ylöspäin. Samaan aikaan Lehtisillä Kaija ja Lissu keskustelevat tunteista ja Kaija valittelee kodin ulkopuolisten harrastusten puutetta. Lissu taasen tuntee, että Antero ei huomioi häntä kyllin. Heikki päätyy ostamaan havittelemansa farmariauton, vaikka se ylittää budjetin 500 markalla. Lopussa nelikko lähtee kokeilemaan Heikin ostamaa autoa. Antero, Lissu, autokauppias 24' 23.10.1970
44. Taitaa tulla susi (Ei DVD-julkaisulla) Apsu 30' 20.11.1970
45. Joulun alla Lahtiska on Lehtisillä ja kuorii perunoita Kaijan tehdessä joululeivonnaisia. Samalla Lahtiska kertoo köyhästä lapsuudestaan ja eräästä mukavasta hienostorouvasta, jonka hän aikoinaan tunsi. Kaija pelkää, että hänen Heikille lahjaksi neulomansa paita on liian korea. Heikki on tällä välin noutamassa Kaijan äitiä, mutta poikkeaa sitä ennen kotiin hakemaan vilttejä kylmään autoon. Anoppi on vielä noutamatta. Keittiössä Heikki sattuu huomaamaan paidan, Lahtiska keksi hätävalheena, että paita on Lahtiskan lahja Niilolle. Heikki pitää paidasta ja se istuu hänelle täydellisesti, mitä hän ihmettelee, sillä Niilo on hänen muistikuvansa mukaan melko lailla häntä kookkaampi. Heikki ehdottaa Kaijalle, että Lahtiska kutsutaan heille jouluaatoksi. Kaija esittää kutsun Lahtiskalle, joka on tavattoman mielissään. Jaksossa käy myös ilmi, että Niilolla on sisar. Lahtiska 26' 18.12.1970
46. Syntymäpäivät (Ei DVD-julkaisulla) 7.2.1971
47. Vikaa jossakin Heikki ja Kaija viikkaavat lakanoita ja riitelevät. Kaijan mielestä Heikki on aivan liikaa poissa kotoa, Heikki muistuttaa, että hänen on opiskeltava. Heikki ottaa puheeksi mestarin sisarentyttären, viehättävän Taina Mustosen, joka on tullut ainakin joksikin aikaa firman toimistoon töihin. Kaija vihjaa, että Heikki ei vietäkään iltojaan opiskellen, mistä Heikki suuttuu. Heikin työpaikalla mestari ja Taina keskustelevat muun muassa firman jatkamisesta: Taina saattaisi olla hyvä toimitusjohtaja. Mestari ehdottaa leikillään, että Tainan pitäisi ottaa Heikin kaltainen aviomies. Kun Taina ja Heikki jäävät toimistoon kahden, Taina alkaa kiusoitella Heikkiä, joka ei oikein ymmärrä Tainan pelleilyä. Vakavoiduttuaan Taina ehdottaa, että hän voi auttaa Heikkiä tämän opinnoissa, jotta ne etenisivät nopeammin. Mestari, Taina 27' 21.3.1971
48. Niin muuttuu maailma Heikin autoon on tullut vika, sen moottori leikkaa lämmetessään kiinni. Lahtiska on vierailulla Lehtisten luona, hänen mielestään voi olla "retee", kun omistaa sellaisen auton kuin Heikki. Antero tulee paikalle, tarkoitus on lähteä ajeluttamaan Lahtiskaa ja tämän tuttavia. Lahtiska on luvannut viedä tuttavansa katsomaan uutta näkötornia, jonka nimi on Näsinneula. Heikin autolla ei kuitenkaan pääse. Lahtiska jää Lissun ja Kaijan kanssa juomaan kahvia sillä välin kun Heikki ja Antero noutavat firman auton. Kaija on leiponut piirakankin. Lahtiska kertoo sulhasistaan, muun muassa eräästä Tahvosta, joka kuului IKL:ään. Lahtiskan aviomies oli väkivaltainen, mutta hän ei osaa sanoa, olisiko liitto Tahvon kanssa ollut sen parempi. Lopuksi Heikki ja Antero kuskaavat Kotilinnan naisia kahdella autolla Näsinneulaa katsomaan. Lahtiska, Antero, Lissu, Timppa 24' 2.5.1971
  • Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala tekivät sketsisarjaan PulttiboisPulttibois suosittuja sketsejä, joissa Kallialan esittämä Kaija istuu keittiön pöydän ääressä tuoreen kahvin ja pullan kera odottamassa Peteliuksen esittämää Heikkiä kaupunkireissulta. Kun Heikki vihdoin saapuu kotiin, hän ja Kaija käyvät keskustelun, jossa he kauhistelevat jotain kokemaansa tai näkemäänsä tapahtumaa, joka itse asiassa on aivan harmiton (esimerkiksi pariskunta kauhistelee kovaan ääneen, kuinka eräs tuttu ei ottanut lakkia pois päästään sisällä. Vastaavasti esimerkiksi tutun eläkeläispariskunnan tekemä itsemurha kerrostalon katolta hyppäämällä ei aiheuta muunlaista reaktiota kuin Heikin lausahduksen "Jaa. No annaksää mulle kaffetta?"). Keskustelua värittävät lukuisat "nääs nääs" -lausahdukset kädenliikkeillä ja päänpudistuksilla vahvennettuna. Voivottelujen pituudet vähitellen kasvavat ja tulevat jopa raivokkaiksi. Lopussa Heikki antaa Kaijalle lahjan, joka on sinänsä ihan kelpo, mutta saa Kaijan raivon valtaan. Heikin lähdettyä pakoon vihaista vaimoaan tämä jää yksin keittiöön ja alkaa lopulta katua kiukunpuuskaansa.
  • Myös sarjassa Ähläm Sähläm on parodioitu Heikkiä ja Kaijaa. Sketsissä pariskuntaa esittää sarjalle tyypillisesti kaksi mustaa näyttelijää - kyseessä on siis eksoottinen versio perisuomalaisesta pariskunnasta. Heikki ja Kaija nähdään erilaisissa tilanteissa (kuten uutta asuntoa katsomassa, huvipuistossa) ja kaikkia kohtauksia yhdistää se, että pariskunta riitelee koko ajan.
  1. a b c d e [yle.fi/vintti/yle.fi/teema/ohjelmat/juttuarkisto/tv-arkisto-heikki-ja-kaija.html TV-arkisto: Heikki ja Kaija] Viitattu 17.12.2015.
  2. Tv-2:n suosituimmat sarjat ykkösverkkoon maanantaisin. Helsingin Sanomat, 18.12.1968, s. 39. Näköislehti (maksullinen). Viitattu 17.11.2020.
  3. Rönty, Markku: Talonpojan tappolinjalla : televisiosarja Rintamäkeläiset 1970-luvun maaseudun ja pienviljelijöiden elämänpiirin kuvaajana sekä aikansa poliittisen ilmaston heijastajana, s. 9–10. Journalistiikan pro gradu. Jyväskylän yliopisto, 2000. Teoksen verkkoversio (viitattu 4.4.2021).
  4. 1960-luvun tv-lähetyksissä oli sähköä yle.fi. Viitattu 18.12.2015.
  5. a b c Heikistä ja Kaijasta tuli kulttikamaa suurtampere.fi. Arkistoitu 22.12.2015. Viitattu 19.12.2015.
  6. Suomen tilastollinen vuosikirja 1972, s. 360
  7. a b Kakkoselta kaikelle kansalle tampub.uta.fi. Arkistoitu 15.8.2017. Viitattu 18.12.2015.

Otteita sarjan jaksoista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]