Wikipedia:Wikipedia pähkinänkuoressa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikipedia on vapaa tietosanakirja, jota sen käyttäjät yhdessä kirjoittavat. Wikipedian sisältöä saa kopioida, muokata ja levittää, jos edelleen jaettavien versioiden lisenssiehdot ovat samat ja Wikipedia ilmoitetaan tietolähteeksi (katso Wikipedia ja tekijänoikeudet). Wikipedia toimii lahjoitusvaroin (katso Lahjoitukset).

Suomenkielisellä Wikipedialla on tuhansia muokkaajia ja muutamia kymmeniä ylläpitäjiä, joiden tehtävä on häiriköiden torjuminen ja Wikipedian rakenteen ylläpito. Suurimman osan häiriköinnin torjunnasta suorittavat tavalliset muokkaajat. Rekisteröityneet muokkaajat valitsevat joukostaan ylläpitäjät (katso ylläpitäjä). Wikipediaa voi muokata kuka tahansa, mikä ei tarkoita, että Wikipediaan saa kirjoittaa mitä tahansa. Artikkelin aiheen täytyy olla riittävän merkittävä, ja tarvittaessa siitä äänestetään (katso poistokäytäntö).

Wikipedian sisällön luotettavuudesta pyritään huolehtimaan vaatimalla lisättävien tietojen lähteiden merkitsemistä (katso tarkistettavuus ja merkitse lähteet). Wikipedian artikkelien lähtökohtana on neutraali näkökulma (katso neutraali näkökulma).

Wikipedian suurimmat vahvuudet ovat laajuus ja nopeus. Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 567 578 artikkelia. Pahin ongelma on artikkelien laadun suuri vaihtelu. Artikkelien taso vaihtelee laadukkaasta heikkoon.