Ilmastointiteippi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rulla ilmastointiteippiä
Lunar Roverin korjauksessa on käytetty ilmastointiteippiä.
Ilmastointiteipistä tehty lompakko

Ilmastointiteippi on luja, vedenkestävä ja joustava teippilaatu. Se on tavallisesti mustaa tai hopeanväristä, mutta sitä valmistetaan myös muissa väreissä ja läpinäkyvänä. Ilmastointiteippi on kuitupohjainen, monikäyttöinen teippi, jonka saa kestävyydestään huolimatta käsin poikki reunasta repimällä.

Ilmastointiteipistä käytetään puhekielessä muun muassa kutsumanimiä hopeateippi, ilmari ja jeesusteippi (tai jesari, jesse). Joskus käytetään virheellisesti termiä roudarinteippi, joka viittaa tosiasiassa toiseen hieman samantyyppiseen teippiin (engl. roudarinteippi = gaffer tape, ilmastointiteippi = duct tape). Tuotteiden olennaisin ero on, että roudarinteippi irtoaa kiinnityspinnasta puhtaasti, ilmastointiteippi jättää tahmaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmastointiteippi kehitettiin Yhdysvalloissa vuonna 1942 vedenkestäväksi ammuslaatikoiden sulkijaksi. Pian teipin käyttöönoton jälkeen sotilashenkilöt huomasivat ilmastointiteipin monikäyttöisyyden aseiden, ajoneuvojen ja lentokoneiden korjaamisessa. Toisen maailmansodan jälkeen teippi vauhditti asuntobuumia ja toimi ilmastointi­kanavien (eng. ventilation duct) yhteenliittäjänä. Ilmastointiteipin väri vaihdettiin armeijanvihreästä harmaaseen, jotta se sopisi paremmin peltisten ilmastointikanavien väritykseen. 1970-luvulla ilmastointiteippirullia alettiin pakata kutistusmuoviin, jolloin tahmeiden rullien myynti helpottui ja pian sen jälkeen markkinoille tuli uusia värivaihtoehtoja.[1]

Käyttötarkoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyötysovelluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huolimatta "ilmastointiteippi"-nimityksestään sitä ei enää käytetä ilmastointiasennuksissa, vaan niissä käytetään itsestään vulkanoituvaa teippiä.[2] Ilmastointiteippiä käytetään hyvin laajasti lukemattomissa eri tarkoituksissa niin kotikäytössä kuin teollisuudessa. Esineiden kiinnittäminen, korjaaminen tai jopa koristelu onnistuu ilmastointiteipillä.[3] Ilmastointiteippiä voi myös käyttää muistilappuna, kun sen liimaa näkyville ja kirjoittaa tussikynällä teipin selkäpuolelle muistettavan asian.

Ilmastointiteipistä on tullut vakiovaruste NASA:n avaruuslennoilla.[4] Ilmastointiteippiä käytettiin Apollo 13-avaruuslennolla avaruusaluksen CO2-suodattimen korjaamisessa ja sillä korjattiin myös Lunar Roverin lokasuoja Apollo 17-avaruusohjelman aikana Kuussa.[5][6] NASAn nykyisten ohjeiden mukaan astronautti teipataan vaarattomaksi mikäli hänestä tulee sekava ja hän uhkaa lennon turvallisuutta.[4]

Lääkinnällisiä sovelluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmastointiteippiä voi soveltaa ensiaputoiminnassa, mikäli ensiapuun tarkoitettuja välineitä ei ole saatavilla. Ilmastointiteipillä voi tehdä esimerkiksi jalkatuen/kylmäpussin kiinnityksen, tukea käden olkatuella tai sitoa haavalapon paikoilleen.[7] Ilmastointiteippiä on esitetty myös käytettäväksi syylänhoidossa.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Duct Tape History - Invention of Duct Tape www.ideafinder.com. Arkistoitu 5.6.2019. Viitattu 5.6.2019.
  2. Ilmastointiteippi 75 vuotta – Kaikesta pelastava "jeesusteippi" oli alun perin sotatarvike Yle Uutiset. Viitattu 5.6.2019.
  3. What are Some Uses for Duct Tape? (with pictures) wiseGEEK. Viitattu 5.6.2019. (englanniksi)
  4. a b Duct Tape and NASA www.octanecreative.com. Viitattu 5.6.2019.
  5. Nancy Atkinson: 13 Things That Saved Apollo 13, Part 10: Duct Tape Universe Today. 26.4.2010. Viitattu 5.6.2019. (englanniksi)
  6. Moondust and Duct Tape | Science Mission Directorate science.nasa.gov. Arkistoitu 16.8.2011. Viitattu 5.6.2019.
  7. Duct Tape: HMO on a Roll www.octanecreative.com. Viitattu 5.6.2019.
  8. Akuutti | yle.fi | Arkistoitu vintti.yle.fi. Viitattu 5.6.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.