Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Olympialaisten virallinen sivu?[muokkaa wikitekstiä]

Talviolympialaiset 2018 -artikkelin lopussa on linkki kisojen virallisille sivuille ( http://www.pyeongchang2018.org/ ) mutta kun klikkaan sitä, tulee ilmoitus jossa seisoo mm. että "yhteytesi ei ole salattu" ja että sivustolle hyökännyt virus voi yrittää varastaa tietojasi. Was ist das?

176.72.153.35 12. helmikuuta 2018 kello 19.11 (EET)

Virallinen sivu näyttäisi olevan .com-loppuinen, korjasin. Stryn (keskustelu) 12. helmikuuta 2018 kello 19.14 (EET)

Wikipedia-rollup[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia.fi rollup WMDE:n Wikipedia-rollup

Kun suunniteltiin kevään tapahtumia, niin mietittiin tilaisiko Wikimedia Suomi Wikipedia-rollupin muokkaus- ja messutilaisuuksia varten. Rollup olisi vastaava kuin Wikimedia Suomen -rollup (kuvassa vasemmalla), mutta siinä olisi siinä olisi Wikipedian palapelilogo ja tekstinä Wikipedia – vapaa tietosanakirja.

Seuraavia tapahtumia Wikimedia Suomen tapahtumia joissa oltaisiin käyttämässä sitä ovat Oulun pääkirjastossa järjestettävä muokkaustapahtumassa, Open data dayssä 3.3. , naistenpäivän edithatonissa 8.3. Helsingin yliopistolla, ITK-messuilla ja Wikigap-tapahtumassa. Rolluppia (ja muutakin Wikimedia Suomen materiaaleja) sinänsä voivat muutkin Wikipedistit lainata jos niitä tarvitaan esimerkiksi muokkaustilaisuuksissa.

Eli lähinnä kyselen tässä mitä mieltä ollaan asiasta. --Zache (WMFI) (keskustelu) 15. helmikuuta 2018 kello 12.39 (EET)

Olisiko rolluppi monikäyttöisempi, jos siinä olisi wikipedian palapelin ohella alla, vaikka vähän pienemmällä Wikimedian pallukka lyhyellä Wikimedia-tekstillä (ilman Suomi sanaa)? Wikidatan merkitys sen kun kasvaa ja kasvaa ja tietämys siitä alkaa olla osa wikipedistienkin yleissivistystä. Wikimedia-pallukalla voitaisiin viitata laajempaan yhteisöön ja muihinkin toimintoihin kuin wikipedia. Kun saadaan esiteltyä fiwikiin toivottavasti jo lähikuukausina noita wikidataa hyödyntäviä henkilö-, kaupunki- ja aluemallineita, alkaa wikipedistienkin olla yleisemmin syytä oppia, että osa tietoaineksesta kannattaa ensin laittaa Wikidataan (vrt. kuvien lataus Commonsiin), ja liittää sieltä esimerkiksi puoliautomaattisen mallineen avulla artikkeliin. --Paju (keskustelu) 10. maaliskuuta 2018 kello 14.37 (EET)

Linkki lyhyemmäksi[muokkaa wikitekstiä]

Voiko tällaista Interne Archiven linkkiä [1] esittää jotenkin lyhyemmin? Monissa wikeissä on malline, esimerkiksi en.wikipediassa. --N.orge (keskustelu) 19. helmikuuta 2018 kello 06.21 (EET)

En tiedä, mutta kirjoitan kuitenkin. Kyseessä näyttää olevan monimutkainen hakulause, joka näyttää tältä siellä palvelun hae-kentässä: ((subject:"Elster, Kristian Mandrup" OR subject:"Elster, Kristian M." OR subject:"Elster, K. M." OR subject:"Kristian Mandrup Elster" OR subject:"Kristian M. Elster" OR subject:"K. M. Elster" OR subject:"Elster, Kristian" OR subject:"Kristian Elster" OR creator:"Kristian Mandrup Elster" OR creator:"Kristian M. Elster" OR creator:"K. M. Elster" OR creator:"K. Mandrup Elster" OR creator:"Elster, Kristian Mandrup" OR creator:"Elster, Kristian M." OR creator:"Elster, K. M." OR creator:"Elster, K. Mandrup" OR creator:"Kristian Elster" OR creator:"Elster, Kristian" OR title:"Kristian Mandrup Elster" OR title:"Kristian M. Elster" OR title:"K. M. Elster" OR title:"Kristian Elster" OR description:"Kristian Mandrup Elster" OR description:"Kristian M. Elster" OR description:"K. M. Elster" OR description:"Elster, Kristian Mandrup" OR description:"Elster, Kristian M." OR description:"Kristian Elster" OR description:"Elster, Kristian") OR ("1841-1881" AND Elster)) AND (-mediatype:software). Toisin sanoen halutaan hakea kaikilla mahdollisilla nimen variaatiolla eli tehdä mahdollisimman kattava haku. Sivusto sitten tekee hakulauseesta URL-osoitteen. Aivan maalaisjärjeksi kutsutulla typeryyden ja ennakkokäsitysten vankalla luulolla vaikuttaa siltä, että informaatiota ei voida tiivistää ilman että informaatiota katoaa. Jos nimittäin linkkiä lyhentää, hakulausekin supistuu. --Pxos (keskustelu) 19. helmikuuta 2018 kello 14.21 (EET)
Varmaan kysyjä tuon tiesikin ja siksi esitti en.wikin mallineen ja toivoi että joku huomaisi vinkin. Jos osaat tehdä mallineita, niin tee. Lyhyt malline vie samalle sivulle kuin pitkä linkki, ja se on käytössä parissakymmenessä Wikipediassa. --Weird1e (keskustelu) 19. helmikuuta 2018 kello 15.02 (EET)

Latvian hallinnollisten alueiden nimeäminen[muokkaa wikitekstiä]

Latvian hallinnollinen jako sisältää tiedot Latvian hallinnollisista alueista. Voiko nimeämistä selkiyttää seuraavasti?

  • tasavallan tason kaupungit: artikkelit nykyisillä nimillään ilman täsmenteitä
  • kunnat: nimetään muotoon "X:n kunta" (esimerkiksi Ventspilsin kunta on jo nimetty näin, mutta Jelgava-linkki on luettelossa sekä tasavallan tason kaupungin että kunnan kohdalla)
  • seurakunnat/pitäjät (latviaksi pagasts): nimetään muotoon "X:n pitäjä" (esimerkiksi Ugālen pitäjä)
  • kuntiin kuuluvat kaupungit, kylät ja muut: nimetään pelkästään paikannimellä ilman täsmenteitä. Luokkaan Luokka:Latvian kylät jätetään vain varsinaiset kylät, eikä pitäjiä.
  • piirit: nimet saavat olla muodossa "X:n piiri", kuten tähänkin asti.

Jatkossa siis esimerkiksi:

Nimeämistä oli pohdittu myös sivulla Keskustelu:Stāmeriena. --Raksa123 (keskustelu) 19. helmikuuta 2018 kello 21.42 (EET)

Luokat: Taistelulajit ja Kamppailulajit[muokkaa wikitekstiä]

Mikä ero? Onko päällekkäisyyksiä? Pitäisikö tehdä jotain? --Pe-ga-sos (keskustelu) 22. helmikuuta 2018 kello 10.31 (EET)

Luokka:Taistelulajit koskettaa sodankäyntiä. Stryn (keskustelu) 22. helmikuuta 2018 kello 10.33 (EET)

Puff topicina sanon muuten, että monia luokkia auttaisi se, että joku kirjoittaisi niihin selvän kuvauksen luokkasivun alkuun. Siinä kerrottaisiin sanallisesti, millaisia artikkeleja luokka sisältää. Useinkaan luokasta ei ole saatavissa muuta informaatiota kuin sen nimi, ja muut tiedot pitää itse tulkita luokan yläluokista ja luokan kulloisestakin sisällöstä. Kuvauksen avulla on mahdollista jopa rajoittaa luokan sisältöä (kuten Luokka:Valtioneuvokset), jolloin saadaan selville, mitä luokkaan voi panna ja mitä ei. --Pxos (keskustelu) 22. helmikuuta 2018 kello 10.40 (EET)

Samankaltaiset sivut[muokkaa wikitekstiä]

Henkilö, jota koskeva artikkeli on Wikipediassa kertoi että mobiilikäyttöliittymässä on alhaalla otsikko "Samankaltaiset sivut", jossa mainitaan henkilö nimeltä Mysi Lahtinen. Hän kirjoittaa: "Koen vähän vieraaksi ruokakirjoittajan, sillä siitähän Mysi L. tunnetaan." Hän esittää, voisiko joku toinen artikkeli joka koskee hänen toimintansa alaa, olla parempi tässä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 28. helmikuuta 2018 kello 12.07 (EET)

Yleisellä tasolla täytyy panna välihuomio siitä, että Wikipedian työpöytämaailma ja mobiilinäkymä alkavat erota toisistaan koko ajan enemmän. Monissa keskusteluissa on mainittu, että jokin ongelma tai jokin seikka esiintyy vain mobiilinäkymässä, kun taas työpöytänäkymässä asiat toimivat kuten ennenkin. Minulla(kaan) ei ole mitään selkeää käsitystä siitä, mistä nuo samankaltaiset sivut tulevat. Jos ne arvotaan jollain konepellin alla olevalla algoritmilla, niin silloinhan niitä ei voi edes muokkaamalla muuttaa. --Pxos (keskustelu) 28. helmikuuta 2018 kello 13.06 (EET)
Tulevat mw:Extension:RelatedArticles kautta, lisätietoa myös sivulla mw:Reading/Web/Projects/Related pages. Stryn (keskustelu) 28. helmikuuta 2018 kello 13.10 (EET)

Minua koskevassa artikkelissa "Samankaltaiset sivut" ovat 1. Ars-näyttelyt (viitannee kirjani tutkimusaiheeseen, mutta ei se mitenkään "samankaltainen" verrattuna artikkeliini ole 2. Einari Junttila, joka on Lapin taiteilija jota olen tutkinut, mutta en kyllä mitään samankaltaisuutta hänenkään kanssa löydä ja 3. Rauni Liukko, joka on täysin käsittämätön valinta. Olen kyllä tykännyt Rauni Liukon töistä aina Ars 74:sta alkaen, jossa näin hänen töitään eka kertaa, mutta samankaltaisuutta "sivujen", joita tietosanakirjassa kutsutaan artikkeleiksi, en huomaa. Voiskohan aluksi käyttää kielenhuoltoa ja muuttaa sana "Samankaltaiset sivut" sanaksi "Samankaltaiset artikkelit", mutta voi ei, ei tää skulaa sittenkään!--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 28. helmikuuta 2018 kello 20.32 (EET)

Asia on helppo korjata muuttamalla nimeksi "Satunnaiset sivut". Algoritmi saa tehdä työtään ja tuloksena on mitä sattuu, joka vastaa otsikkoa. --Pxos (keskustelu) 28. helmikuuta 2018 kello 21.05 (EET)
Joo oon saanut tolkuttaa ihmisille tolkuttamasta päästyäni, että Wikipediassa ei ole sivuja vaan artikkeleita, ja sitten Wikipedia itse tarjoaa artikkeleita sivuina, huh hei!--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 28. helmikuuta 2018 kello 21.35 (EET)
Algoritmisivut voi yksittäisellä sivulla syrjäyttää, tuolla Strynin linkittämällä sivulla kerrotaan ohjeet kohdassa Do editors have any control or are they given any preview of the suggested articles? Se ei tosin koske appseja, siellä sanotaan. -kyykaarme (keskustelu) 28. helmikuuta 2018 kello 21.21 (EET)
"Related" ei sanana tarkoita "samankaltaisia" vaan esim. "aiheeseen liittyviä", joten käännöksen voisi tuolta osin käydä korjaamassa. --Savir (keskustelu) 28. helmikuuta 2018 kello 21.29 (EET)
Jos toiminto tuottaa lähes satunnaisia linkkejä vain antaakseen lukijalle jotain klikattavaa sivun lopussa niin vaikuttaa turhalta. Kun lukija muutaman tuollaisen turhan luettelon on nähnyt niin hän lakkaa välittämästä koko toiminnosta. Manuaalisesti ylläpidetty Katso myös -osio riittänee. --Savir (keskustelu) 28. helmikuuta 2018 kello 21.41 (EET)
No "aiheeseen liittyviä" on oikea käännöksenä, mutta väärä viittauksena. Yllä mainittujen artikkeliesimerkkien liittyminen aiheeseen on molemmissa kyseenalaista. Ensimmäisessä tapauksessa Mysi Lahtinen ei ole ollenkaan tuon henkilön aiheen piirissä ja minua koskevan artikkelin perässä olevat kaksi taiteilijaa eivät myöskään liity aiheeseen, kun en ole taiteilija.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 1. maaliskuuta 2018 kello 22.23 (EET)
Tuo toimii toimii siis siten, että sivusta haetaan ensin tilastollisesti 25 tärkeintä sanaa. Nämä ovat siis sellaisia taivutukseltaan perusmuotoonsa muutettuja sanoja jotka esiintyvät siinä artikkelissa useammin kuin artikkeleissa keskimäärin. Tämän jälkeen haetaan muita artikkeleita joissa on käytetty samoja sanoja ja vaikka periaatteessa tuloksia voidaan painottaa lukijamäärien, luokkien, mallineiden jne. perusteella, niin tuo on se perusidea. Tämän saman haun voi tehdä suoraan hakusivulla morelike-avaimella eli sivun lopussa ovat tuon haun kolme ensimmäistä artikkelia. Eli hiukan summaten, niin se ei näytä siinä sivun lopussa aiheiltaan samankaltaisia artikkeleita vaan kielellisesti samankaltaisia artikkeleita. --Zache (keskustelu) 2. maaliskuuta 2018 kello 03.44 (EET)
Et ole taiteilija, mutta olet kuitenkin ollut kirjoittamassa artikkelissasi mainittua teosta Einari Junttilasta. Aika keskeisesti liittyy aiheeseen. Wikipedia-Appsissä on muuten "samankaltaisia" sijaan "lue lisää". --PtG (keskustelu) 2. maaliskuuta 2018 kello 07.33 (EET)
Luokat eivät näy mobiiliversiossa, joten artikkelin loppuun päätynyt lukija joutuu alkaa skrollata takaisin ylöspäin etsimään wikilinkkejä, jos hän haluaa lisää lukemista. Noilla artikkeliehdotuksilla hän voi jatkaa samantyyppisiin aiheisiin suoraan sieltä artikkelin lopusta. Jokin sellainen idea siinä on varmaan ollut takana. "Samankaltaisia" on mun mielestä ihan hyvä termi, koska artikkelit eivät välttämättä suoraan liity toisiinsa, mutta ovat ainakin samantyyppisestä aihepiiristä. Ainakin sopii toivoa, että algoritmit eivät liitä esimerkiksi rikollisia kunnon kansalaisiin tms. Kulttuurinavigaattorin tapauksessa yhteys on mielestäni ihan looginen (taidekriitikko -> taidenäyttely ja kaksi taiteilijaa), eikä ainakaan haitallinen. -kyykaarme (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 21.02 (EET)

Elävästä kuolleeksi?[muokkaa wikitekstiä]

Onko olemassa mitään käytäntöä, milloin ihmisen saa poistaa "elävien kirjoista", kun hänen kuolinvuotensa ei ole tiedossa? Olen käynyt läpi kuolinvuosi puuttuu -luokkaa, ja sieltä löytyi heti ainakin kaksi henkilöä (Arne Eriksson ja S. K. Halme), jotka voivat vielä hyvinkin olla hengissä. --Joe K. (keskustelu) 6. maaliskuuta 2018 kello 12.42 (EET)

Hyvin mahdollista (vaikka ei varmaa) on, että henkilöiden satavuotissyntymäpäivistä olisi saatettu uutisoida, jos he olisivat elossa. En osaa sanoa.--Urjanhai (keskustelu) 6. maaliskuuta 2018 kello 13.06 (EET)
Mutta silloinkin on epävarmaa, onko mahdollista uutisointia joko merkkipäivästä tai poismenosta noteerattu wikipediassa tai löytyykö mahdollinen uutisointi nettihaulla.--Urjanhai (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 16.44 (EET)
Lähetin Erikssonista kyselyn. Katsotaan tuleeko vastausta. --Makira Fi. (keskustelu) 6. maaliskuuta 2018 kello 13.08 (EET)
Ei kai, mutta käytäntö "Artikkelit elävistä henkilöistä" johdantotekstinsä mukaan lakkaa olemasta voimassa niiden henkilöiden artikkeleissa, joiden syntymästä on kulunut 115 vuotta. --Pxos (keskustelu) 6. maaliskuuta 2018 kello 13.09 (EET) Lisäys: Kas, onhan tänne kirjoitettu myös tällainen meininki eli ei-käytäntö. --Pxos (keskustelu) 6. maaliskuuta 2018 kello 13.23 (EET)
Varmuus kuolemasta pitää olla. On pahempaa merkitä elävä henkilö kuolleeksi kuin unohtaa kuolleen kuolintieto artikkelista. Useimmathan ovat saaneet nimensä Wikipediaan elinaikanaan tekemillään ansioilla, jolloin kuolema on vain mitätön pikku detalji heidän uransa varrella tai päässä. --Lax (keskustelu) 7. maaliskuuta 2018 kello 10.06 (EET)
Suomalaisten kohdalla voidaan varmaan lähteä siitä, että jokainen, joka syntymäaikansa perusteella olisi vanhempi kuin Suomen vanhin ihminen, on varmasti jo kuollut. Tällä hetkellä siis ainakin ennen vuotta 1908 syntyneet suomalaiset voi automaattisesti olettaa kuolleiksi. --Risukarhi (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 12.48 (EET)
Olisiko se kuitenkin oma tutkimusta verrattuna käytäntöön, johon viitattiin yllä? (Vähän niin kuin tuo oma päättelyni ylempänä.)--Urjanhai (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 13.22 (EET)
Mielestäni se ei olisi omaa tutkimusta, vaan nimenomaan nojaamista ulkoisiin lähteisiin, vaikkakin epäsuorasti. Jos tiedotusvälineet julistavat, että Suomen vanhin ihminen on joku vuonna 1908 syntynyt, silloin Wikipedian on uskottava tätä tietoa ja lähdettävä siitä oletuksesta, että sitä vanhempia ei ole. Näin ollen esimerkiksi vuonna 1906 syntynyt suomalainen ei voi olla elossa (epäsuora todistus). Poikkeuksena voisi periaatteessa olla sellainen tilanne, jossa joku suomalainen olisi kadonnut ulkomaille ja "lakannut olemasta suomalainen". Jos halutaan pelata varman päälle, voi käyttää mittapuuna maailman vanhinta ihmistä – joka on ilmeisesti tällä hetkellä vanhempikin kuin tuo käytännössä mainittu 115 vuotta. --Risukarhi (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 13.39 (EET)
Jos halutaan puhua konkreettisista tapauksista, niin Elävät henkilöt -luokassa näyttäisi olevan kaksi vuonna 1907 syntynyttä suomalaista, Irene Rajala ja Vilho Aarniaho. Elleivät piileskele ulkomailla, ovat melkoisella varmuudella kuolleita. --Risukarhi (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 14.09 (EET) EDIT: Löysinkin lähteen sille, että Aarniaho on kuollut jo 1993, Rajalalle ei toistaiseksi löytynyt. --Risukarhi (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 14.25 (EET)
Mun mielestä tuohon Wikipedia:Henkilön kuolintiedon lisääminen ohjeeseen voi lisätä maininnan siitä, että kuolinvuosi puuttuu ja poistaa luokan elävät henkilöt jos henkilö on vanhempi kuin 115 vuotta. Voidaan myös kasvattaa vuosimäärää isommaksikin mikäli tuo tuntuu liian alhaiselta. --Zache (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 13.31 (EET)
Sitten kun henkilö pidetään hengissä ja julistetaan satavuotiaaksi Wikipedian tietojen perusteella ollaan taas oudoilla soilla. Ei pitäisi myöskään tuollaista tehdä. --Pxos (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 14.33 (EET)
Juu, ei missään nimessä. Kyllä tuo luokittelu vaatii aina nimenomaisen lähteen elossa olosta. --Urjanhai (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 15.11 (EET)
Mutta miten nyt luokiteltaisiin: jos poistetaan yli satavuotiaitten luokka, niin poistetaanko luokka elävät henkilöt vai ei ja lisätäänkö luokka kuolinvuosi puuttuu vai ei, eli jätetäänkö ilman näitä molempia luokkia? Noin ainakin Pxos teki äsken ja tein saman muutamalle K-kirjaimella alkavalle.--Urjanhai (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 16.34 (EET)
Käyttäjä:Zache esitti ettei poistettaisi elävät henkilöt -luokkaa alle 115-vuotialta. Tästä herää ajatus, olisiko luotavissa jokin Luokka:Henkilötietoja puuttuu tms. (merkitykseltään "elossaolotieto puutttuu"), jossa kuitenkin ongelmana olisi, että kuinka nuorelle sen voi antaa, vai olisiko parempi vain luokitella eläväksi henkilöksi. EDIT: Ks. alla. Erittäin mahdollista on, että ei kovin tunnetuista vähän päälle satavuotiaista henkilöistä sekä mahdollinen kuolintieto että mahdollinen merkkipäivätieto saattaa jäädä wikipediassa noteeraamatta ja ehkä myös nettihaussa löytymättä. Eri matrikkeleissa päivittämistä saattaa tapahtua, mutta mahdollisesti viiveellä tai ei lainkaan.--Urjanhai (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 17.05 (EET)
Toisaalta se lienee ilmeistä, että luokkaan Luokka:Yli satavuotiaiksi eläneet ei tule luokitella, jos tiedolle, että on elänyt yli satavuotiaaksi, ei ole lähdettä. --Urjanhai (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 17.09 (EET)
Mutta ehkä tuo luokka elävät henkilöt olisi selvin, koska paha tuossa on jostain ikärajasta alkaen vihjailemaankaan ruveta. Tai tämä nyt on lähinnä luokkien kattavuuskysymys, so. halutaanko jättää henkilöitä kokonaan ilman elossa- tai kuolleenaololuokkaa vaiko ei, ja jos ei, niin merkitäänkö silloin systemaattisesti eläväksi kunnes muuta osoitetaan. Vaihtoehtona olisi jättää artikkelit ilman mahdolliseen elossa oloon kantaa ottavaa luokkaa. Mutta olisiko se kuitenkin huonompi vaihtoehto? Koska jo sekin on vähän osoittelevaa ja sitä kautta mahdollisesti loukkaavaa. --Urjanhai (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 17.19 (EET)
Kuitenkin tuo tietojen tarkistaminen, jota Käyttäjä:Risukarhi teki, auttaa rajaamaan joukkoa. Tosin kun vasta osaan lehdistä on nettihaku, kaikkea tiewtoa ei ehkä tavoiteta.--Urjanhai (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 17.24 (EET)
Enkkuwikissä (ja tusinassa muussa kieliversiossa) on oma luokkansa "mahdollisesti eläville henkilöille". Ohjeistuksen mukaan sinne voi lisätä yli 90-vuotiaat, joiden toimista ei ole tietoa ainakaan viimeksi kuluneilta kymmeneltä vuodelta (ja yli 115 vuotta sitten syntyneet siirretään taas Kuolinvuosi puuttuu -luokkaan). Osittain tuontapainen luokka poistaisi sitä epäselvyyttä, minkä luultavasti jo kuolleiden ikäihmisten roikottaminen elävien henkilöiden luokassa 115-vuotiaiksi tuottaa. – Haltiamieli 9. maaliskuuta 2018 kello 10.28 (EET)
Kannatus tälle. --Zache (keskustelu) 9. maaliskuuta 2018 kello 11.06 (EET)
Samoin. Vaikuttaa hyvältä. Tosin noin mutuna 100 vuotta voisi tuntua mukavammalta. Piilossa eleleviä ysikymppisiä on hyvinvointivaltio Suomessa kumminkin varmaan valtavat joukot. Heti voisin luetella suuren määrän erittäin tunnettuja yli 90-vuotiaita, jotka aivan varmasti ovat elossa, koska ovat niin tunnettuja, että heistä varmasti julkaistaisiin muistokirjoitus kaikissa suurimmissa tiedotusvälineissä heidän kuollessaan, mutta ovat muuten jo vuosia olleet poissa julkisuudesta. --Urjanhai (keskustelu) 9. maaliskuuta 2018 kello 12.14 (EET)
Samaa mieltä kuin Urjanhai. Luokka olisi hyödyllinen olemassa, mutta alarajana 90 vuoden ikä ja ei tietoja kymmeneen vuoteen tuntuu vähän liian alhaiselta. Luokkaa voisi suositella käytettäväksi harkinnanvaraisesti alle satavuotiaisiin (esim. 90–100-vuotiaat, joista ei ole ollut tietoja 25:een vuoteen ja/tai joiden kuolema ei välttämättä ylittäisi uutiskynnystä). Voisi soveltaa sellaisiinkin tapauksiin, joissa henkilöstä ei ole mitään tietoja vaikka 50:een vuoteen ja syntymävuotta ei tiedetä (esim. jos ainoa tieto jostain ihmisestä on, että on julkaissut jonkun kirjan 1950-luvulla). --Risukarhi (keskustelu) 9. maaliskuuta 2018 kello 14.53 (EET)

Luokituksista[muokkaa wikitekstiä]

Kolme ongelmaa: Haluaisin kommentteja laajemmin, mitä erilaisiin luokkiin kuuluu. Artikkelista Jannica Fagerholm olin poistanut ekonomin kauppatieteilijäluokasta, koska hän ei tee tiedettä vaan toimii yritysjohdossa ja hallituksissa. Samoin tavallinen yritysjohtaja tai säätiön toimitusjohtaja ei kuulu talouselämän vaikuttajat -luokkaan, vaan siihen kuuluvat laajemmin talouselämässä vaikuttavat, tunnetut henkilöt. Kolmas ongelma, joka tarvitsisi kommentteja, on lähteiden paikka. jos tieto on artikkelissa ja tietolaatikossa, onko sen lähteen paikka tietolaatikossa vai artikkelissa? Minun mielestäni lähteet merkitään itse artikkeliin, mutta käyttäjän mielestä oikea paikka on tietolaatikko. --Weird1e (keskustelu) 10. maaliskuuta 2018 kello 03.24 (EET)

Luokanopettaja ei ole opetustieteilijä eikä ekonomi kauppatieteilijä. Tieteilijöiden tutkinto on kauppatieteen tohtori. Jos joku opiskelee hieman kauppa-, lääke- tai oikeustiedettä, ei hän sillä perusteella ole tieteilijä. Luokka Suomalaiset kauppatieteilijät täytyy siivota muista kuin tieteilijöistä. Selvintä on merkitä lähteet sekä artikkeliin että tietolaatikkoon. --Wähäwiisas (keskustelu) 10. maaliskuuta 2018 kello 10.16 (EET)
Jep, tietelijäluokat pitäisi olla varattu tieteentekijöille. --PtG (keskustelu) 10. maaliskuuta 2018 kello 11.56 (EET)
”Onko sen lähteen paikka tietolaatikossa vai artikkelissa?” Milloin mitenkin. Joissakin tietolaatikoissa ja niihin tulevissa mallineissa on paikka lähteelle, lisäksi niissä käytetään muutenkin viitteitä. Kuitenkaan yliviitteistys ei helpota lukemista (mikä sitten onkaan liikaa).
Tietolaatikko on tiivistelmä artikkelista ja toisaalta taas…
 »An infobox is a fixed-format table usually added to the top right-hand corner of articles to consistently present a summary of some unifying aspect that the articles share and sometimes to improve navigation to other interrelated articles. – – – Already cited elsewhere in the article. Infoboxes, like the introduction to the article, should primarily contain material that is expanded on and supported by citations to reliable sources elsewhere in the article. However, if necessary (e.g., because the article is currently incomplete), it is possible to include footnotes in infoboxes – – – Be aware that although, per WP:Manual of Style/Infoboxes, all information in an infobox ideally should also be found in the main body of an article, there isn’t perfect compliance with this guideline.» (Infobox)
Luultavasti muokkaajilla on tästä erilaisia tulkintoja. Vaikka ei tähän suoraan liitykään, niin joidenkin mielestä johdantoa ei tarvitse viitteistää. ---raid5 (keskustelu) 10. maaliskuuta 2018 kello 12.06 (EET)
Useat tieteilijä-loppuiset sanat ovat suomen kielessä alansa yleisnimiä, eivät viittaa vain tieteentekijöihin. Opettaja on (yleensä) kasvatustieteen maisteri eli kuuluu laajaan kasvatustieteilijöiden joukkoon, ekonomi kauppatieteen maisteri eli kauppatieteilijä, meteorologi filosofian maisteri (ilmatiede pääaineenaan) siis ilmatieteilijä. Se onko kukin noista tieteilijä eli tiedemies tai -nainen eli tieteentekijä, on sitten eri asia ja eri luokitus. Voi huomata, että opettajista meillä on myös erillinen luokka (Luokka:suomalaiset opettajat) ja niin on juristeillekin (Luokka:Suomalaiset juristit), mutta suomalaisista ekonomeista ei. Luokka:suomalaiset liikemiehet ei ole sama asia kuin ekonomien luokka ja on nimityksenäkin ehkä jo ajastaan jäänyt tai ainakin ajalta ennen sukupuolitasa-arvokeskustelua? Insinöörien luokkaan menee nykyisellään niin opisto- ja diplomi-insinöörejä kuin professorejakin, kun tekniikankaan alan tieteilijöille ei ole luotu luokkia. Pari esimerkkiä: Oulun yliopiston koulutusmateriaali kasvatustieteilijöiksi hakeville/opiskeleville Youtubessa ja uutinen Kauppatieteilijä uudistaa hoiva-alaa (Ekonomilehdessä). Luokitusta voisi kehittää; muttei laajalti käytettyjä yleisnimiä kannata tulkita wikipediassa liian kapea-alaisesti. Luokittelussa on kosoltikin kehitettävää; tällä hetkellä yleisluokan oheen voi tieteentekijälle liittää tieteentekemiseen viittaavan lisäluokan; olisi perin kummallista jos koulutusalaan viittaava luokkia poistettaisiin (ilman mahdollisesti uuden korkeakoulututkintoon viittaavan luokan käyttöä). Hieman ongelmalliselta vaikuttaa myös esimerkiksi säätiöiden johtajien luokitus (nyt luokittelin yritysjohtajaksi, vaikka parempi luokka olisi säätiöiden johtajille paikallan). Säätiöt eivät ole yrityksiä, vaikka saattavatkin tehdä mittavaakin liiketoimintaa. Keskustella voisi siitä, miten usean yhtiön hallituksissa toimivat sivu- tai päätoimiset hallitusammattilaiset luokitellaan. Englanninkielessä heitä usein kutsutaan/luokitellaan johtajiksi (director), mutta ainakin pienten ja keskisuurten yritysten kohdalla kaikkien hallitusten/johtokuntien jäsenten luokitteleminen yritysjohtajiksi tuntuu suomeksi hassulta. Mutta kun mennään yrityksissä Fortumin ja Metson kokoluokkaan, he ovat ainakin liike-elämän merkittäviä vaikuttajia. Pörssiyritysten hallitusjäsenyyksien vuoksi olen useassa artikkelissa käyttänyt myös toista luokkaa kuin yritysjohtajat. Vastaavaa luokitusten kehittämistarvetta oli melko äskettäin viikkokilpailussa yrityksistä, jonka (siksi yhä alustavan) pisteytyksen mukaan rekisteröityjen yhdistysten kustannustoiminta luokiteltiin virheellisen luokitteluhierarkian vuoksi yritysten tekemäksi, vaikka lainsäädännöllisesti yhdistykset eivät ole yrityksiä. --Paju (keskustelu) 10. maaliskuuta 2018 kello 14.11 (EET)
Wikipediassa on erikseen luokat esimerkiksi Juristit ja Oikeustieteilijät, ja vaikka perusoppiarvo on oikeustieteen kandidaatti (+kaikki entiset nimikeet), ei heitä luokitella oikeustieteilijöiksi ja juristi-luokkaankin vain, kun he toimivat nimenomaan oikeusasioihin liittyvissä tehtävissä. Virkakoneisto on täynnä juristeja, mutta heidät siis luokitellaan sen tehtävän mukaan, missä he toimivat. Näikn on toimittavat muidenkin koulutukseen viittaavien titteleiden yhteydessä.
Yritysmaailmassa toimivat ovat mielellään talouselämän vaikuttajia, mutta se luokitus kärsii inflaation, jos yritysten eritasoisista johtajista tehdään näin laaja-alaisia vaikuttajia luokituksella. Vaikuttajaluokitus pitää perustella artikkelissa lähteellä. --Abc10 (keskustelu) 10. maaliskuuta 2018 kello 15.19 (EET)
Tähän taitaa rinnastua se, että joskus näkyy kunnan- tai kaupunginjohtajia luokitellun "poliitikoiksi", mitä he eivät varmasti ole (ainakaan ennen pormestarimallia), paitsi jos tulevat esim. valituiksi eduskuntaan. Mutta kun tämä nyt tuli puheeksi, niin miten mahtaa olla pormestari-kaupunkijohtajien kanssa? Yleisesti mainitsemaasi luokitusten tarkennusta olisi varmaan hyvä tehdä ja pitää juuri peruskäsitteet selkeinä.--Urjanhai (keskustelu) 10. maaliskuuta 2018 kello 15.44 (EET)
Luokassa Suomalaiset kauppatieteilijät ja sen yläluokassa Suomalaiset taloustieteilijät on nyt ennen kaikkea professoreita ja rehtoreita (ja myös tohtoreita). Mitä tarkoitusta palvelee lisätä sekaan myös liikemiehet tai yritysjohtajat? Heille on jo omat luokkansa Suomalaiset liikemiehet ja Suomalaiset yritysjohtajat. Tarvittaessa voi luoda uuden luokan Suomalaiset ekonomit, jos koulutus on ratkaiseva. Silloin luokasta tulee ainakin yksiselitteinen. Säätiöiden johtajat voi luokitella säätiöiden johtajiin. Ylipäätään pitäisi käyttää yksiselitteisiä luokkia, ettei tule kiistaa siitä, kuka pääsee parempaan luokkaan kuin toinen. Esimerkiksi yltä voi lukea, että lähinnä suuryritysten johtajat ovat liike-elämän vaikuttajia, mutta eikö vaikka Jari Sarasvuo ole hyvinkin tunnettu pk-yritysjohtaja ja liike-elämän vaikuttaja? --Wähäwiisas (keskustelu) 10. maaliskuuta 2018 kello 15.45 (EET)
Sarasvuo on kyllä tunnettu pk-yritysjohtaja mutta tekeekö se hänestä vielä vaikuttajaa? --Urjanhai (keskustelu) 10. maaliskuuta 2018 kello 15.50 (EET)
Siksi juuri pitäisi käyttää yksiselitteisiä luokkia. Joka luo luokan, saisi kirjoittaa luokalle myös määritelmän, että muut tietävät lisätä siihen oikeita artikkeleita. --Wähäwiisas (keskustelu) 10. maaliskuuta 2018 kello 17.30 (EET)
Ja sitten voisin kysyä tämmöistä, mistä myös on joskus keskusteltu, että jos joku on jotakin, mutta ei ole merkittävä juuri sen takia, niin pitäisikö jättää luokittelematta? Eli jos esim. kansanedustaja on lääkäri tai maanviljelijä, tai historiantutkija on maanviljelijä tai kirjailija on metsänhoitaja tai rakennusmestari tai eläinlääkäri jne.? --Urjanhai (keskustelu) 10. maaliskuuta 2018 kello 15.49 (EET)
Vai meneekö se niin, että kirjailija voidaan luokitella metsänhoitajaksi, eläinlääkäriksi tai rakennusmestariksi, jos hän tuotannossaan käsittelee rakennusmestari-, metsänhoitaja- ja eläinlääkäriaiheita (kuten Kalle Päätalo, Veikko Huovinen ja James Herriot, mutta ei, jos ei käsittele (kuten Yrjö Kokko)? (Jossain muussa aihepiirissä muuten en-wikissä taisi jopa olla jokin tämäntapainen periaate.) --Urjanhai (keskustelu) 10. maaliskuuta 2018 kello 15.57 (EET)
Talouselämän vaikuttajista, kuka sellainen on? Talouselämä (lehti) jonka Päättäjänaiset 2017 -artikkeli oli keskeinen lähde monissa nykyisiä naisvaikuttajia koskevissa artikkeleissa, nimeomaan toteaa "Talouselämä (lehti) selviitti Suomen sata vaikutusvaltaisinta suomalaisnaista jo 18. kertaa. ... Eniten arvostimme toimitusjohtajuutta, suuren liiketoiminnan vetovastuuta, toimintaa ison pörssiyrityksen hallituksessa ja vaativaa tehtävää suuren, kansainvälisen yrityksen johtoryhmässä." Eli minä en keskinyt hatusta, että pörssiyhtiön hallituksen jäsenyydet merkitsisivät yleensä liike-elämän merkittävää vaikuttajuutta. Ei (suuri) pörssiyhtiö maksa turhasta kymmenienkin tuhansiaen eurojen vuosipalkkiota hallitustensa johtajille ja jäsenille! Tämän listan (2017) ykköspaikkaa pitää tänäkin vuonna Sari Baldauf, jonka rooliin kuuluivat energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtajuus (päätyö, jossa (osin omaa tulkintaani) osaltaan keksi esim. käyttää yhtiön aiempia (mm. 2015) miljardisäästöjä liikevaihdoltaan selvästi Fortumia isomman saksalaisen energiayhtiön puolikkaan ostamiseen) ja joka vaikuttaa myös Akzo Nobelin, Daimlerin ja Deutsche Telekomin hallintoneuvostoissa. Listan kakkonen Leena Niemistö (uusi artikkeli, väsyneenä raavittu kasaan) on myös talousvaikuttaja ensisijaisesti suuryritysten hallituspaikkojen kautta, toissijaisesti enkelisijoittajana. Mielestäni tällä Talouselämän päättäjänaiset -listallaolo riittää osoittamaan listatun henkilön merkittäväksi talouselämän vaikuttajaksi (Luokitus:Suomalaisen elinkeinoelämän vaikuttajat). Listan (2017) sadasta naisesta 27 oli uutta. Ehkä voisi tehdä wikipedia-artikkeliksi luettelon, johon kirjattaisiin top-10 tai top-20 nimeä. (Koska viikkokisa ei palkitse naisia koskevista luetteloista, ei sitä ollut tarkoitus laatia/julkaista tällä viikolla, mutta kuitenkin selvästi ennen 8.5.2018 WikiGappia). --Paju (keskustelu) 10. maaliskuuta 2018 kello 23.23 (EET)
Vähän viipeellä (vähemmän nykypäivän toimijoita esittelevä) elinkeinoelämän vaikuttajuuden osoittava lähde on Kansallisbiografiana yhteydessä oleva Suomen talouselämän vaikuttajat -artikkelikokoelmaan pääsy. Kokoelma on osin, muttei täysin maksullinen. Kriteerinä on "hallitsijan päätös arvonimen (selvennykseksi: siis vuorineuvos, kauppaneuvos, teollisuusneuvos, talousneuvos tms) myöntämisestä. Hanketta varten on kerätty täydellinen nimilista niistä suomalaisista, jotka ovat saaneet talouden alan arvonimen ennen vuotta 1917. Valtioneuvoston kansliasta saatiin arvonimensaajien tiedot itsenäisyyden ajalta." Tähän huomautan, että läheskään kaikki ihmiset eivät arvosta arvonimiä tai prenikoita korkealle; tunnen muutamia, jotka ovat esimerkiksi merkkipäiväänsä ennen toivoneet että lahjoittajien aiottuuun tunnustukseen varatut (kymmenien) tuhansien eurojen leimaverot käytetään mieluummin esimerkiksi tieteen apurahoiksi tai tai ihmishenkien pelastamiseen. --Paju (keskustelu) 10. maaliskuuta 2018 kello 23.59 (EET)
Kansallisbiografian Talouselämän vaikuttajat -otsikko kattaa laajan skaalan Wikipedian luokkia, joista Wikipedian talouselämän vaikuttajat -luokka on vain yksi. KB:n otsikko kattaa pien- ja suuryritysten eritasoisia johtajia, joita ei missään mielessä voi pitää Wikipedian saman nimiseen luokkaan kuuluvina. Lisäksi siellä on virkamiehiä ja koulutuksen piirissä toimivia, ks. esimerkiksi Olavi Nikkilä (1922–2014), Sääksmäen maatalousoppilaitoksen rehtori, maanviljelijä, joka oli toki myös kansanedustaja. Hänelle on Wikipediassa useita osuvia luokkia, joihin talouselämän vaikuttajat ei kuulu. Siksi Wikipediassa artikkelia luokiteltaessa pitää olla kriittinen ote. --Abc10 (keskustelu) 12. maaliskuuta 2018 kello 09.00 (EET)
Selvyyden vuoksi mainittakoon, että Wikipedian luokka on siis nimeltään Luokka:Elinkeinoelämän vaikuttajat, ei talouselämän vaikuttajat. Luokassa on itse asiassa kirjoitettu määritelmäkin, jonka mukaan sinne kuuluvat "suuryhtiöiden ja merkittävien valtionlaitosten johtohenkilöt". Tuota määrittelyä voisi kyllä harkita uudelleenkirjoitettavaksi. Omasta mielestäni luokkaan kuuluisivat lähinnä sellaiset henkilöt, joiden toimintaa ei voi kuitata selkeämmillä luokilla Yritysjohtajat tai Yrittäjät. Tyypillinen tuohon luokkaan kuuluva on henkilö, joka esimerkiksi kuuluu monien yhtiöiden hallituksiin tai vaikuttaa omistajana (tyyliin Casimir Ehrnrooth ja kymmenet muut hänen suvussaan). Toimitusjohtajat voi luokittaa yritysjohtajiin, jolloin tätä epämääräisempää luokkaa ei tarvita. --Risukarhi (keskustelu) 12. maaliskuuta 2018 kello 14.05 (EET)

Tekstin neutraalius[muokkaa wikitekstiä]

Sattuipa silmääni Aamulehden pääkirjoitus 11.3.2018, jossa käsitellään sanomalehtiuutisten kielen sävyjä. Asia sivuaa aika läheltä Wikin tekstejä. Toisinaan, aika useastikin, artikkeleissamme on kirjoittajan (tai lähdetekstin) painotuksia eikä yleisohjettamme näin ollen ole noudatettu. Teksteissä on pikkulisäyksiä tyyliin jopa, vain, pieni, suuri. Superlatiivit ovat asia erikseen (paras, merkittävin, jne.).

Kirjoituksessa mainitaan, että "ylivoimaisesti suurin osa jutuistamme on virheettömiä". Tähän väitteeseen kyllä suhtaudun epäillen; lähes kaikissa vähänkin laajemmissa sanomalehtijutuissa on asiavirheitä, jotka tosin vain asiaa hyvin tuntevat huomaavat. Keskustelun pohjaksi, --Huhdanjo (keskustelu) 11. maaliskuuta 2018 kello 10.59 (EET)

Aika laaja aihe, joka sopii sekalaisiin. Tuossa on nähdäkseni kaksi eri asiaa, jotka sivuavat toisiaan. Ensinnäkin se, että ovatko Wikipedian käyttämät lähteet virheettömiä ja mitäs tehdään, kun ne eivät olekaan. Asia on jopa käytäntöjä laajempi ja koskee kaikenlaista tiedon välitystä ja keräämistä maailmankaikkeudessa. Toinen seikka on sitten se, kannattaako Wikipedian artikkeleissa käyttää erilaisia kielen sävyjä, piilomerkityksiä ja painotuksia, ja missä määrin ne kulkeutuvat sellaisinaan lähteestä ja pitäisikö wikipedistien osata tai kyetä purkamaan kielen ansoja, kun he käyttävät lähteitä. Aika laaja on aihe. Toivottavasti asiasta on joskus keskusteltu, niin voisi lukea aiemmat keskustelut ennen uutta keskustelua. --Pxos (keskustelu) 11. maaliskuuta 2018 kello 11.32 (EET)
Aivan alkeista lähdetään eli poistetaan kaikki jopa, vieläpä, pieni, suuri -arviot, ellei niitä ole lähteessä. Lähdetään tietysti siitä että kirjoittajat ovat ymmärtäneet merkitä lähteen, mikä tuntuu edelleen olevan joidenkin mielestä turhaa tiedoille joita he pitävät itsestäänselvyyksinä. --Abc10 (keskustelu) 11. maaliskuuta 2018 kello 11.38 (EET)
Ei tuo ole mikään "aivan ale". Kysymys siis liittyy lähdetekstiin, jossa on määritelmä "Helsinki on jopa maailman mittakaavassa pieni, vieläpä parhain kaupunki". Sitten kun tuo on lähteenä, niin mitä tehdään. Abc10:n kommentti ei liity varsinaiseen ongelmanasetteluun. --Pxos (keskustelu) 11. maaliskuuta 2018 kello 11.45 (EET)
Siihen nähden miten käyttäjä Pxos pysyy yleensä keskusteluissa asiassa oma kommenttini on hyvin tiiviisti ongelman asettelussa kiinni. Minun mielestäni kaikki kirjoittajan omat tulkinnat on poistettava, ja sen jälkeen voi arvioida, onko tarpeen esittää lähteen värittyneitä mielipiteitä. Wikipedian kirjoittajilla on paljon mielipiteitä ja kirjoittamisen motiiveja, ja on täysi työ karsia edes pahimpia, varsinkin kun kirjoittajat puolustavat näkemyksiään usein jopa vielä hyvin aggressiivisesti. Harva meistä on ammattikirjoittaja, ja se näkyy jäljessä eri tavoin. En käy luettelemaan jälkiä, koska se herättää nukkuvia. --Abc10 (keskustelu) 11. maaliskuuta 2018 kello 11.52 (EET)
No kyllä tässä voidaan konstruoida ikään kuin tiedon matka maailmassa: 1) Tosi ja vankka tieto, joka on olemassa in abstracto. 2) Tiedemies selvittää tiedon ja kirjoittaa siitä artikkelin. 3) Lehtimies lukee artikkelin ja kirjoittaa siitä jutun. 4) Wikipedisti lukee jutun ja kirjoittaa siitä artikkelin. 5) Lukija lukee artikkelin ja kertoo siitä jutun. 6) Kuulija kuulee jutun ja panee liikkeelle huhun. En tiedä, mihin numerointi päättyy. Ykköskohta on kuvitteellinen, mutta loppumatka sujuukin varmaan noin. Wikipedian asema tiedonvälityksessä ei ole kärjessä eikä hännässä vaan tukevasti keskellä. Ennen Wikipediaa oli yksi välivaihe vähemmän. --Pxos (keskustelu) 11. maaliskuuta 2018 kello 12.02 (EET)
Käytännönläheisesti asiaa lähestykseni näen artikkelissa esille tulleet asiat näin:
1) Kielen sävyt: harva meistä pystyy todella neutraaliin tekstiin. Tästä syystä tekstien tarkistajilla ja kirjoittajatovereilla on tärkeä roolinsa eikä korjauksista pidä kenenkään närkästyä.
2) Lähteiden luotettavuus: kirjoitan aiheista, joita tunnen ennestään tai joista minulla on vähintäänkin jonkinasteinen tuntuma. Lähteinä en käydä "koskaan" ns. iltapäivälehtiä, mainoskanavia, paikallislehtiä ja yhden henkilön nettisivuja. Sen sijaan suosin mahdollisimman alkuperäisiä lähteitä kuten ei-kaupallisia medioita, viranomaisten tilastoja ja yritysten vuosikertomuksia.
--Huhdanjo (keskustelu) 11. maaliskuuta 2018 kello 12.48 (EET)
Hyvä keskustelunavaus. Aamulehden mainitseman kehityksen huomaa parhaiten, kun lukee ikivanhoja uutisia 1950–1960-luvuilta. Tuohon aikaan sanomalehdet keskittyivät faktojen välittämiseen ja toimittajan mielipiteet olivat hyvin piilotettuina rivien väliin. Tähän verrattuna nykypäivän laatulehdetkin tuntuvat pelkiltä mielipidekirjoituksilta. Pahimmillaan faktat on niputettu tietolaatikkoon ja koko leipäteksti on toimittajan mielipidettä asiasta. Tämä tulee ehdottomasti ottaa huomioon Wikipedian kirjoittamisessa. Keskitytään artikkeleissa faktoihin ja ollaan varovaisia subjektiivisten näkemysten kanssa. Vähintäänkin tulisi mainita kenen mielipiteestä on kysymys, ilman että lukijan pitää erikseen katsoa, että mistä lähteestä näkemys on otettu. --Jannex (keskustelu) 11. maaliskuuta 2018 kello 13.32 (EET)

Henkilöartikkelien sukupuolijakaumista ja kattavuuksista[muokkaa wikitekstiä]

Mediassa nostetaan silloin tällöin esille, että naisista kertovien Wikipedian henkilöartikkelien osuus kaikista henkilöartikkeleista on noin 18 prosenttia. Sitä kutsutaan "wikigapiksi", jossa "gap" tarkoittaa mies–naisartikkelien lukumääräistä eroa, kuten "pay gap" eli palkkaero ja "generation gap" eli sukupolvien välinen kuilu. Jotkut näkevät tämän eron Wikipedian ongelmana, toiset näkevät sen yhteiskunnan ongelmana, jota Wikipedia vain puolueettomasti heijastaa. Jos haluamme mitata Wikipedian itse tuottamaa sukupuolivääristymää korjataksemme sen, voisi olla tarkoituksenmukaisinta tutkia Wikipedian "kattavuutta" eli sitä, onko sukupuolten välillä eroja siinä, miten helposti wikimerkittävyyskynnyksen ylittävä mies tai nainen saa tänne artikkelin. Kävin äsken läpi viisi tällaista kategoriaa Wikipediasta löytyvien luettelojen pohjalta ja vertailin niistä löytyvien miesten ja naisten nimilinkkien värejä eli sitä, oliko heistä artikkeli vai ei.

Kategoria Linkkien yhteismäärä Mieslinkkien sinisyys Naislinkkien sinisyys
Yleisurheilun yksilölajien olympiamitalistit 1936, 1960 ja 1984 284 79 % 73 %
Uinnin yksilölajien olympiamitalistit 1936, 1960 ja 1984 132 46 % 59 %
Avaruuslentäjät 467 54 % 61 %
Suomen suurlähettiläät Euroopassa 2000-luvulla 163 45 % 68 %
Rudolf Koivu -kirjankuvittajapalkinnon saajat 52 83 % 75 %

Pieniä virheitä noissa luvuissa voi olla, sillä tein tutkimuksen nopeasti. En mene takuuseen avaruuslentäjien luettelojen oikeellisuudesta, mutta muut luettelot näyttivät laadukkailta ja kattavilta. Joissakin luokissa sama nimi esiintyy useasti, toisissa vain kerran, mutta en nähnyt siinä sukupuolieroja. Gapit ovat noissa sattumanvaraisesti valitsemissani kategorioissa aika pienet. Naisartikkelien kattavuus on miehiä suurempi kolmessa kategoriassa ja miesten kattavuus kahdessa. En usko että juuri noita ylläolevia lukuja voi sinänsä hyödyntää mihinkään, mutta jos joku löytää jonkin merkittävyyskynnykseltään sukupuolineutraalin kategorian, jossa gappi on poikkeuksellisen iso, niin sen korjaamisen voi ottaa työn alle. Ja jos tällainen tutkimus tehtäisiin lajemmin ja huolellisemmin, siitä voisi saada ehkä mediatiedotteenkin. --Savir (keskustelu) 19. maaliskuuta 2018 kello 13.59 (EET)