Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuunPunaisten linkkien naiset 2022[muokkaa wikitekstiä]

Ei vieläkään ole ilmeisesti jaettu palkintoja tuosta kisasta? Susi jo syntyessään. Linkki: Punaisten linkkien naiset 2022 --Minilammas (keskustelu * muokkaukset) 15. toukokuuta 2022 kello 10.57 (EEST)

Selvitetääs miksei ole palkintoja jaossa. Periaatteessa tuon pitäisi toimia samalla tavalla kuin viikon kilpailujenkin eli siitä tulee ilmoitus järjestäjälle, järjestäjä kuittaa ja botti pistää palkinnot jakoon. Sitten kolmelle eniten pisteitä saaneelle pitää olla yhteydessä erikseen, mutta oletan ettei kukaan ehkä ole ollut. (voi olla että olen syypää tähän tai ainakin siihen etten ole varmistanut siitä kenen pitäisi olla yhteydessä) Edistetääs tätä. -- Zache (keskustelu) 15. toukokuuta 2022 kello 11.17 (EEST)
Järjestäjähän on yhdistys eikä yhdistyksellä ole käyttäjätunnusta eikä siten myöskään sellaista keskustelusivua, jollaiselle botti kirjoittaa ilmoituksen viikkokilpailun päättymisestä. --Lax (keskustelu) 15. toukokuuta 2022 kello 12.37 (EEST)
En usko, että botti on noin fiksu, että osaisi erotella järjestäjiä, mutta taitaa olla tosiaan helpoin tapa jakaa kukkaset käsin. --Zache (keskustelu) 15. toukokuuta 2022 kello 12.58 (EEST)
Ei siihen fiksuutta tarvita, että ei löydä olematonta käyttäjää eikä olemattoman käyttäjän olematonta keskustelusivua. --Lax (keskustelu) 15. toukokuuta 2022 kello 13.42 (EEST)
Tämän vuoden kisassa oli tosi vähän osallistujia viime vuoden kisaan nähden, siltä kannalta sanoin sudeksi. Toisaalta itse en ole koskaan osallistunut kyseiseen kilpailuun. --Minilammas (keskustelu * muokkaukset) 15. toukokuuta 2022 kello 12.42 (EEST)
Siinä oli osallistujia saman verran kuin edellisvuonna, mutta siis suuria eroja tässä oli siis se, että viime vuonna meillä oli banneri toisin kuin nyt ja edellisvuonna. Toinen iso syy varmasti on se, että Ukrainan sota vie ihmisten huomiota ja aikaa samaan tapaan kuin edellisvuonna koronapandemia vei ihmisten huomion. Kolmas mistä on tullut kommenttia minulle on, että haamunimikeskustelua käydään nimenomaan niissä piireissä joista tultaisiin tasa-arvon nimissä muokkaamaan myös muuten, niin se on syönyt jonkun verran muokkaajia. Eli en henkilökohtaisesti usko, että ihmiset pitää oikeudenmukaisena sitä, että Wikipedia julkaisee sivun alussa henkilön aiemman nimen kovinkaan matalalla kynnyksellä, koska se tosiaan näkyy wikipedia-artikkelin lisäksi kaikkialla muuallakin mihin artikkelin sisältö tai snipletit kopioituu ja olisi ihan hyvä idea tehdä vastaava linjaus kuin mitä enkkuwikillä on noiden nimien suhteen. --Zache (keskustelu) 15. toukokuuta 2022 kello 12.57 (EEST)
Niin no ainakin osallistujalistassa oli viime vuonna enemmän käyttäjiä. Aktiivisista osallistujista en sitten tiedä. --Minilammas (keskustelu * muokkaukset) 15. toukokuuta 2022 kello 13.04 (EEST)
Täällä on tilasto eri vuosien suhteen Wikiprojekti:Punaisten linkkien naiset -- Zache (keskustelu) 15. toukokuuta 2022 kello 13.05 (EEST)
No olihan tuossa sitten ihan jonkinmoinen ero osallistujissa. Johtunee ainakin osittain mainitsemistasi syistä --Minilammas (keskustelu * muokkaukset) 15. toukokuuta 2022 kello 13.08 (EEST) edit: siis sitä tarkoitin että sanoit "Siinä oli osallistujia saman verran kuin edellisvuonna" vaikka tilastostakin näkyy että osallistujia oli viime vuonna paljon enemmän. --Minilammas (keskustelu * muokkaukset) 15. toukokuuta 2022 kello 13.16 (EEST)
Edellisvuonna <> viime vuonna. --Lax (keskustelu) 15. toukokuuta 2022 kello 13.46 (EEST)
Aa, menin itsekin jo termeistä vähän sekaisin :D, thx. --Minilammas (keskustelu * muokkaukset) 15. toukokuuta 2022 kello 14.27 (EEST)
Zache ehkä tapaili "edellisvuodella" viime vuotta edeltävää vuotta eli 2020; vanhassa kirjasuomessa vuonna 2020 olisi tähän vuoteen nähden sanottu ilmeiseti "entisvuonna". Vanhassa kirjasuomessa "entispäivänä" tarkoitti "toissa päivänä" eli "eilisen eilen". Entis+substantiivi merkityksessä edellisen edellinen lienee edelleenkin jossain määrin käytössä, ainakin jotkut lounaisia välimurteita puhuvat ymmärtävät, mistä on kyse. Sanan "toissa" merkityksiä voi katsella Kielitoimiston sanakirjasta [1] ja "entis" löytyy Vanhan kirjasuomen sanakirjasta [2]. -- Htm (keskustelu) 15. toukokuuta 2022 kello 17.51 (EEST)

Apua saksalaisen organisaation kanssa[muokkaa wikitekstiä]

Kirjoitan artikkelia Mastodon gGmbH:sta. Olisikohan täällä asiantuntevaa kertomaan, mikä on Gesellschaft mit beschränkter Haftung (gGmbH) -yritysmuodon Suomen vastine? Jos sellaista ei ole, niin miten asia kuuluisi suomeksi ilmaista? Voittoa tavoittelematon osakeyhtiö? Yhteisön etuyhtiö? Laitoin toistaiseksi artikkelin otsikkoon sulkeisiin tarkenteen organisaatio, mutta sen tilalle voisi saada jotain täsmällisempää. Leipätekstissä kuvasin voittoa tavoittelemattomaksi yritykseksi, mutta oikeampi (tai siis tarkempi) olisi varmaankin voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, sillä gGmbH:t toimivat käsittääkseni pitkälti osakeyhtiöiden tapaan, mutta eivät tuota osakkeenomistajille taloudellista hyötyä.

Paremmin perillä oleva voisi myös tarkastaa Mastodon gGmbH:n tiedot https://www.unternehmensregister.de/ ja https://www.handelsregister.de/ -palveluista. Joitain kummallisuuksia tuli vastaan, joten olisi hyvä jos jokin vielä tiedot tarkastaisi. En myöskään harmillisesti onnistunut luomaan viitettä palveluista artikkeliin.

Kiitokset jo etukäteen!  –Kommentin jätti 177.67.80.61 (keskustelu)

Viitaten tuohon lopun asiaan (Mastodon gGmbH:n tietojen tarkastus) MastodonSocialin (Mastodon gGmbH:n omistama yhteisöpalvelu) verkkosivustolle oli muutettu 19.3.2021-18.4.2021 välisenä aikana imprintiksi Mastodon gGmbH. Kuitenkin linkkaamieni palveluiden (Saksan virallisia rekistereitä) ja blogijulkaisun mukaan Mastodon gGmbH perustettiin vasta kesäkuussa 2021. Tuntuu ihmeelliseltä, että olisivat olisivat ennen (ja vieläpä näin paljon etäkäteen) organisaation olemassaoloa menneet sivustolle asiaa muuttamaan. –Kommentin jätti 177.67.80.61 (keskustelu)
gGmbH on gemeinnützige Gesellschaft mit beschränkter Haftung, eli varmaankin ’yleishyödyllinen osakeyhtiö’. De-wikin artikkelin mukaan sen voitot on käytettävä yleishyödyllisiin tarkoituksiin, eikä sen tarvitse maksaa voitoistaan yritysveroa. Yhtiömuodon valitsevat yleensä voittoa tavoittelemattomat tahot, jotka haluavat harjoittaa liiketoimintaa, joka on vaikeampaa rekisteröitynä yhdistyksenä. --Qwerty12302 (kesk | muok) 21. toukokuuta 2022 kello 11.00 (EEST)
Mikä on mielipiteesi, pitäisikö otsikon tarkenteeksi laittaa mitä? Pystyisitkö varmistamaan Mastodon gGmbH:n tiedot? Saksan kielen taitoni on melko suppea. Entäpä tietäisikö mystinen joku, mikä on Suomen vastaavin yhtiömuoto vai eikö lähellekään sellaista ole? 177.67.80.61 21. toukokuuta 2022 kello 14.47 (EEST)

Wikidatan yhdistäminen[muokkaa wikitekstiä]

Käsittääkseni fi.wikipedian Tripoljen kulttuuri ja en.wikipedian Cucuteni–Trypillia culture käsittelevät samaa aihetta, mutta niissä on linkitykset eri kieliin. Joku aihetta tunteva voisi perehtyä tilanteeseen ja tarvittaessa ryhtyä toimenpiteisiin. --Abc10 (keskustelu) 24. toukokuuta 2022 kello 13.36 (EEST)

Venäjänkielinen Wikipedia on suoraviivaisen yhdistämisen esteenä: siellä on erikseen artikkelit ru:Трипольская культура (Tripolskaja kultura) ja ru:Культура Триполье-Кукутень (Kultura Tripolje-Kukuten). Wikidatassa Tripoljen kulttuuri (Q64224970) on merkitty kohteen Cucutenin–Tripoljen kulttuuri (Q1162419) osaksi. Osa kielilinkeistä näyttäisi kyllä olevan väärällä puolella, joten niitä voisi siirrellä. Hyvä havainto. --Silvonen (keskustelu) 24. toukokuuta 2022 kello 13.51 (EEST)

Youtuben logo – parempi myöhään kuin ei silloinkaan[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan, että Youtube-videot voitaisiin merkitä pienellä symbolilla, jotta ne löytäisi paremmin lähteiden joukosta. Englanninkielisessä Wikissä on PDF:t merkitty mielestäni liian suurella ikonilla, vaikka harvalla lienee erityistä kiinnostusta PDF:iä kohtaan. Lukko-merkkejä on siellä neljää sorttia, joiden kanssa lukijat ovat ihmeissään. Ja päätekstissä on usein valtion nimen yhteydessä pienoislippu. Eli merkin pitäisi olla sopivan kokoinen. Tällä sivulla [3] näkyy, miltä kolme merkkiä näyttäisi aidossa artikkelissa. Onko koko sopiva (75%)? Onko väri sopiva? Jos tuntuu liian räikeältä, värikylläisyyttä voi helposti vähentää. Muihin videoihin voisi laittaa vaikka sinisen taustavärin ja tekstin, josta ilmenee, että kyseessä on video.

Logo ei ole Wikipedian mukaan tekijänoikeussuojattu,koska (play-merkki) ei ylitä tekijänoikeuden vaatimaa omaperäisyyskynnystä, joten se on PD. Toisaalta poikkeuksia voi olla: "This work includes material that may be protected as a trademark in some jurisdictions." [4]. Youtube on kuitenkin tarkka logostaan. Youtuben kotisivulla sanotaan: "Every use and application of the YouTube brand must be approved through the form below." [5]. Googlen mukaan logoa voi käyttää, mutta vain jos se linkittää Youtubeen ja vain jos on pyytänyt Youtubelta lupaa logoon englanniksi [6].

Asian voi kiertää käyttämällä yleistä, vastaavannäköistä Unicode-merkkiä 25BA, jolloin muistia kuluu hyvin vähän. Laitoin merkin sabluunan kohtaan "Julkaisupaikka". Olisiko toinen kohta parempi?

(Tämä teksti oli pääosin tekijänoikeudet-osastossa. Siirsin jutun tänne, jos löytyisi paremmin keskustelua.) Jari Rauma (keskustelu) 29. toukokuuta 2022 kello 13.13 (EEST)

En vastusta. Eräs Wikipedian eduista on multimedian mahdollisuus, tekstin, äänen ja kuvan toisiaan tukeva käyttö. --Miihkali (KM) 29. toukokuuta 2022 kello 14.45 (EEST)
Jotta merkin värit sopisivat lähdetekstin sävyihin täysin, pitää käyttää HSB-arvoja 22­°, 52%, 80%, mikä on hex-värinä #CC8962. Tästä sävystä on malli aidossa ympäristössä tällä [7] sivulla. Jari Rauma (keskustelu) 29. toukokuuta 2022 kello 14.57 (EEST)
Miihkali kirjoitti hyvin. Pääasiahan tässä ei ole jollain merkeillä näpertely, vaan innostaa kirjoittajia yhdistämään liikkuvaa kuvaa artikkeleihin. Sehän on sitä synenergiaa. Takavuosina Youtubessa lienee ollut kehnonlaisesti videoita Wikipediaa varten, mutta nykyään siellä on laadukkaita videoita valtavasti, jotka täyttävät Wikipedian lähdevaatimukset ja usein tuovat inhimillisyyttä tieteeseen ja taiteeseen. Merkin tarkoitus on myös kertoa, että videot eivät ole pannassa. Tosin jotkut ovat kiinnostuneet pääasiassa niistä. Ei haittaa. Jos on kunnon video, se innostaa lukemaan tekstiä. Asia toimii myös toiseen suuntaan. Eli: kunnon videot ja kunnon tekstit, niin hyvä tulee. Minua ainakin kiinnostaa, jos joku on löytänyt kiinnostavaan aiheeseen hienon videon. Ei-pakollisen merkin avulla, vaikka se olisi hillityn värinen, huomaa paremmin, että, ka, siellähän on lähteissä videokin. Nythän ei ole sitä ongelmaa, että videoita olisi liian paljon. Videolähteiden lisääjien olisi kuitenkin katsottava, ettei lisää useaa samaa asiaa toistavaa videota. Wikipedistit, sana on vapaa tästä aiheesta! Jari Rauma (keskustelu) 29. toukokuuta 2022 kello 22.45 (EEST)
Punainen on liian erottuva. Yleinen videotunnus voisi olla parempi vaihtoehto, koska videoita on muillakin sivustoilla kuin Youtubessa. --Thi (keskustelu) 2. kesäkuuta 2022 kello 23.58 (EEST)
Samaa mieltä. Kaikille videoille sama hillitty värisävy. Jari Rauma (keskustelu) 3. kesäkuuta 2022 kello 00.01 (EEST)

Moduloidut henkilömallineet[muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisessä Wikipediassa on henkilöartikkeleita varten kirjava määrä henkilömallineita. Olen itsekin syyllistynyt sellaisen laatimiseen. Ongelmallisia nämä ovat silloin jos kyseinen henkilö on saavuttanut mainetta useammalta eri alalta.

Englanninkielisessä Wikipediassa mallineet n kätevästi moduloitu. Esim. Carl Enckellin mallineeseen on voitu sovittaa upseeri-, liikemies- sekä poliitikkourat.

Voisiko vastaavaa modulointia harkita suomenkieliseenkin Wikipediaan? Asia pitäisi keskustella kunnolla läpi ja toteutus miettiä tarkkaan, sillä mallineiden päivitys on massiivinen urakka. Toisaalta moduloidun mallineen ei tarvitsisi sulkea pois tällä hetkellä käytössä olevia, vaan se voitaisiin rakentaa rinnalle. --Gwafton (keskustelu) 2. kesäkuuta 2022 kello 13.18 (EEST)

Tekniikasta en osaa sanoa, mutta sisällön puolesta erittäin kannatettava. Parempi ja loogisempi kuin useampi eri malline.--Urjanhai (keskustelu) 2. kesäkuuta 2022 kello 13.34 (EEST)
Mutku tuossa logiikka pettää jollakulla, ehkä minulla. Jos rinnalle rakennetaan vielä uusi malline, niin niitähän Kallion laskuopin mukaan tulee sitten vielä yksi lisää, vai? --Höyhens (keskustelu) 2. kesäkuuta 2022 kello 13.41 (EEST)
Pitää paikkansa, mutta koska tällä hetkellä käytössä olevia henkilömallineita on tuhansissa artikkeleissa, muutos ei käy hetkessä. Siksi lähtisin liikkeelle siitä että moduloitu malline perustettaisiin rinnalle ja nykyisten erikoismallineiden sivuille laitettaisiin viesti että moduloidun mallineen käyttöä suositellaan vahvasti. Käytössä olevien erikoismallineiden määrää isompana ongelmana pidän niiden jähmeyttä. --Gwafton (keskustelu) 2. kesäkuuta 2022 kello 14.17 (EEST)
Kannatan ehdotusta (tosin epäilen suomenkielisen Wikipedian halukkuutta toteuttaa valmiiksi). Botti voisi korvata useat erilaiset henkilömallineet yhdellä mallineella, johon lisättäisiin toivottavasti yksinkertaisemmin tehdyt moduulit ja parempi ulkoasu. Minun mielestäni samassa yhteydessä manuaalisesti lisätyt yläindeksi, lihavointi ja kursivointi vaikeuttavat hahmottamista. Ehkä muotoilu liittyy esimerkkiartikkeliin Carl Enckell eikä niinkään mallineeseen Infobox officeholder ---raid5 2. kesäkuuta 2022 kello 23.25 (EEST)
Muokatessani Enckell-artikkelia tiivistin poliittista uraa, sillä hän oli ollut ministerinä useissa lyhytikäisissä hallituksissa. Moduloidut mallineet voitaisiin varmaan päivittää bottiajolla, mutta ensin sellaiset pitäisi laatia. Itse en varmaan tällaiseen rupeamaan ehdi ja kykyjen rajatkin tulevat vastaan, mutta tulipahan avattua keskustelu ja voihan joku innokas tämän inspiroimana ottaa tehtävän itselleen. --Gwafton (keskustelu) 7. kesäkuuta 2022 kello 15.02 (EEST)

Kandidaattiturnaus vai ehdokasturnaus?[muokkaa wikitekstiä]

Terve! Kesä-heinäkuussa pelataan shakin Candidates Tournament, jossa haetaan vastustajaa hallitsevalle maailmanmestarille Magnus Carlsenille seuraavaan MM-otteluun. Suomenkielisissä julkaisuissa turnauksen nimi käännetään käytännössä aina suomeksi, ja käytetty termi on joko ”Kandidaattiturnaus” tai ”Ehdokasturnaus”. Kumpikaan suomennos ei ole juuri toista yleisempi. Jotta turnauksesta voisi tehdä artikkelin fiwikiin, täytyisi päättää, kumpaa termiä käyttää täällä. Mielipiteitä? --James Chudrie (ディベート) 2. kesäkuuta 2022 kello 15.50 (EEST)

Itse asiaan minulla ei ole mielipidettä, mutta artikkelien nimiä voi aina muuttaa, joten epävarmuus nimestä ei ole ehdoton este artikkelin tekemiselle. --Lax (keskustelu) 2. kesäkuuta 2022 kello 21.57 (EEST)
Jos kerran molempia käytetään, ehkä ehdokasturnaus voisi olla läpinäkyvämpi, etteivät sotkeudu lääketieteen ja oikeustieteen kandidaattien turnajaisiin. Tietysti ohjaus toisesta toiseen. --Abc10 (keskustelu) 2. kesäkuuta 2022 kello 22.36 (EEST)
Joo, tämä on hyvä peruste, jos kerran ovat molemmat yhtä käytettyjä. Iivarius (keskustelu) 2. kesäkuuta 2022 kello 23.47 (EEST)
Suomen shakkiliitto tuntuu käyttävän kandidaattiturnausta, mutta ehdokasturnaus tuntuu näin maallikosta selkeämmältä. --Vnnen (keskustelu) 5. kesäkuuta 2022 kello 15.34 (EEST)
Kiitoksia vastauksista! Luon nyt artikkelin yksinkertaisella nimellä ”Ehdokasturnaus 2022” ja keskustelusivulla voidaan sen jälkeen tarvittaessa käydä lisää keskustelua nimestä. --James Chudrie (ディベート) 10. kesäkuuta 2022 kello 16.27 (EEST)

mp4 to ogv[muokkaa wikitekstiä]

Yritin ladata lyhyttä mp4-videota commonsiin, mutta ei kelpaa. Latasin Mediacoder- ja Avidemux- ohjelmat mutta ohjeet kuinka muuntaa mp4 ogv:ksi puuttuu eikä löydy millään kummallekaan ohjelmalle. Eli kuinka muutan videon ogv:ksi?.--RicHard-59 (keskustelu) 10. kesäkuuta 2022 kello 11.32 (EEST)

Kokeile w:Handbrakea ja haluat varmaankin pakata videot ogv:n sijaan webm-formaatissa ja käyttäen AV1-koodekkia.
- https://www.youtube.com/watch?v=j8-WKur5lsw Zache (keskustelu) 10. kesäkuuta 2022 kello 12.55 (EEST)
Handbraken käynnistys tökki, mutta onnistui kun latasi .net 6.0. File:Isohaara flood gates 20200530.webm. --RicHard-59 (keskustelu) 10. kesäkuuta 2022 kello 17.32 (EEST)

LibreOfficen säännölliset lausekkeet[muokkaa wikitekstiä]

Siirretty Käyttäjä:Rusaen keskustelusivulta, jossa kommentteja visuaalisen muokkaimen ongelmasta: muuttaa tietolaatikon vaakaan.

Kaikista sen viosta huolimatta sillä on paljon käyttäjiä, ja sen aiheuttamat ongelmat eivät kuitenkaan ole lähellekään niin pahoja kun käännöstyökalun. Minä olen korjannut noita niin että olen lyönyt mallineennimen jälkeen ensimmäisen putkimerkin eteen välilynnin ja rivisiirron, seuraavalla rivillä putkimerkin jälkeen välilyönti, ja sitten maalannut kaiken tuon mallineennimestä seuravanrivin ensimmäiseen sanaan ja kopioinut sen CTRL + c. Kopioinnin jälkeen kun painaa CTRL-näppäintä voi maalata kaikki putkimerkit siitä eteenpäin, ja sen kopioidun liittää CTRL + v niin ne saa muutettua kaikki kerralla. Kokeilin joskus, varmaankin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä visuaalista editoria ja se oli niin hankala käytettävä, ainakin silloin, että olen sen jälkeen tehnyt kaiken wikitekstiä muokkaamalla. --Linkkerpar 10. kesäkuuta 2022 kello 20.31 (EEST)
Joo, olen tehnyt Wordilla laatikon pystytyksiä, mutta oma vaivansa siinä on. Mieluummin käytän yleensä LibreOfficea, mutta en ole keksinyt siitä, mikä olisi se rivinvaihdon merkki, jolla sen saa toteutettua, jos joskus ei ole Wordi käytössä. En ihan ymmärtänyt tuota systeemiäsi, koska eihän ne selaimessa itsestään muutu. Tai mistä minä tiedän, jos kerran muuttuvat. --Abc10 (keskustelu) 10. kesäkuuta 2022 kello 21.11 (EEST)
Siinä siis kopioidaan yhdestä kohtaa välilyönti-rivinsiirto-putkimerkki-välilyönti. Tietysti voi maalata aina yhden putkimerkin kerralla ja sitten kopioida tuon ripsun jokaiseen erikseen, mutta kun painaa ensin CTRL ja sitten alkaa maalaamaan niitä voi ne kaikki maalata ja lopuksi painaa vain yhden kerran CTRL + v, eikä jokaisen maalaamisen jälkeen. Tuossa siis pitää klikata putkimerkin kohdalla kun alottaa maalaamisen, ja taas seuraavan kohdalla niin ne pysyy maalaamaan niin ettei muu teksti ole maalattua. Huomasin tuon kun joskus ajatuksissani painoin CTRL näppäintä ja sitten oli ruudulla pari kursoria samaan aikaan ;). --Linkkerpar 10. kesäkuuta 2022 kello 21.27 (EEST)
Täytyy kokeilla huomenissa. --Abc10 (keskustelu) 10. kesäkuuta 2022 kello 22.10 (EEST)
LibreOfficessa on kai rivin vaihto \n , mutta ainakin unixeissa joutuu putkimerkin suojaamaan kenoviivalla \| että systeemi ymmärtää että se on osa tekstiä eikä tarkoita putkitusta toiselle komennolle. Sama koskee myös kenoviivoja joita laitetaan kaksi peräkkäin jos keno on tekstiä esimerkiksi näin \\n eroituksena rivinvaihdolle, ja joitakin muita erikoismerkkejä. Eli LibreOfficessa voisi tuon etsi ja korvaa pystyä tekemään näin: etsi "\|" korvaa "\ \n|\ ", voi olla ettei välilyöntiä tarvitse suojata niin kun tuossa tein, eikä tietenkään tarvitse lainausmerkkejä. --Linkkerpar 10. kesäkuuta 2022 kello 22.49 (EEST)
Se on säännöllisten lausekkeiden luettelossa mutta en saa sitä toimimaan etsi-laatikossa, korvaa:ssa se kyllä toimii. En ole niitä pitkään aikaan yrittänyt käyttääkään vaan pyrkinyt siirtämään tekstit Wordiin, koska siellä se on helppoa myös sellaiselle, jolla ei ole alan osaamista. Tämä keskustelu taitaisi sopia paremmin jonnekin muualle, ja joku ehkä osaisi antaa vinkin, missä vika. Ehkä Windows? --Abc10 (keskustelu) 11. kesäkuuta 2022 kello 08.16 (EEST)
Kokeilin vähän tällä minulla olevalla linuxin LibreOfficella, tämä on englanniksi, Edit -> Find & Replace -> (tuon alun voi näköjään ohittaa CTRL + h) Find: kenttään "\|" (vain lainausmerkkien sisällä oleva ilman lainausmerkkejä), sen alla olevaan ”Match case” ruutuun ruksi, kenttään Replace: "\n| " ja alempana ”Oher options” kohtaan ”Regular expressions” ruksi, siellä oli jo valmiina ruksi kohdassa ”Diacritic-sensitive”. Sitten vain klikkailee ne yksitellen, tai kaikki kerralla. Vimillä (linuksin, ja maailman paras editori ;)) tuo menee kaikki kerralla :1,$ s/|/\ \r\| / 1 on ensimmäinen rivi ja $ viimenen. --Linkkerpar 11. kesäkuuta 2022 kello 08.59 (EEST)
Mulla on kyllä rasti ruudussa "säännölliset lausekkeet". Jatkan harjoituksia jossain välissä. --Abc10 (keskustelu) 11. kesäkuuta 2022 kello 09.17 (EEST)
Kun kokeilin niin minulla ei aluksi tominut, vasta kun laiton tuon Find: kentän alla olevaan ”Match case” ruutuun ruksin se alkoi toimaan. En muista mitä tuo on suomeksi kun minulla ei ole ollut suomenkielistä käyttöjärjestelmää 1990-luvun jälkeen :). --Linkkerpar 11. kesäkuuta 2022 kello 09.28 (EEST)
"Sama kirjainkoko". Ongelmani on siis käänteinen, rivinvaihdon lisäys onnistuu mutta kokeilinkin rivinvaihdon poistoa. Rivinvaihdon lisääminen esimerkiksi merkkijonoon "abcabcabc" "c":n jälkeen onnistuu, mutta sitä ei saa pois, vaan etsi-palkki on punainen. Ohjeen mukaan "\n" on "paragraph break" (kappaleenvaihto) eikä "line break" (rivinvaihto). Mitä se tarkoittaa tässä yhteydessä? Totta puhuen siellä puhutaankin kyllä replacesta, eikä findistä. Jos jollakulla on Windowsissa suomenkielinen LibreOffice ja siinä suomenkielinen oikoluku Voikko, voisi kokeilla toimivatko säännölliset lausekkeet, esim. juuri "\n", etsi-palkissa. Tässä kohtaa tekisi mieli käyttää itseironiaa, mutta en rohkene, etten saisi sitä vielä jostain suunnasta silmilleni. --Abc10 (keskustelu) 11. kesäkuuta 2022 kello 12.33 (EEST)
Minä olen tuohon käyttänyt linuxissa vim-editoria jossa, komentotilassa johon pääsee painamalla Esc, rivinvahdon poisto onnistuu Shift + J näppäimillä mikä yhdistää almman rivin ylempään, siihen jää yksi välilyönti josta pääsee eroon kun painaa x sen kohdalla. Tallentaminen tapahtuu painamalla Esc (komentotilaan), :wq <tiedoston nimi>. Tuon editoinnin voi tietysti kopioida suoraan editorista, jos kyseessä on vain jokin temppieditointi, ja tallentamatta mitään pääseen pois Esc :q!. Vimistä löytyy kyllä Windows versio mutta kun käyttäminen vaatii jonkin verran harjottelua, niin se voi olla kynnyksenä, jos on tottunut tekemään käiken klikkailemalla. Vimissä on se etu että siinä ei tarvitse hiirtä räplätä kesken kiihkeän kirjoitussession ;), kaikki toimii näppäimistöltä. --Linkkerpar 11. kesäkuuta 2022 kello 16.02 (EEST)

Epäilytävä linkki[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeliin Babyn Jar lisäämistäni viitteistä jompikumpi aiheuttaa merkinnän "epäilyttävä linkki". Toisen otsikko on "Executed Today", jota epäilen aiheuttajaksi. Sivusto on kuitenkin käsitykseni mukaan asiallinen, joten voiko asialle tehdä jotain, vai meneekö leima sanan mukaan asiallisuudesta riippumatta? Sivusto on käytössä 33 muussakin artikkelissa. --Abc10 (keskustelu) 13. kesäkuuta 2022 kello 14.38 (EEST)

Väärinkäyttösuodatin 14 osui tekstiin .exe, tarkemmin lisätyssä linkissä tähän osaan http://www.executedtoday.com. -- Zache (keskustelu) 13. kesäkuuta 2022 kello 15.55 (EEST)
Ja tuohon, että voiko asialle tehdä jotain, niin voi, mutta vaatii että tuon tarkistuksen tekee toisella tavalla eli nykyisessä toteutuksessa se vain hakee täsmälleen tietyllä tavoin kirjoitettuja merkkijonoja eikä osaa huomioida esim sanan päättymistä jolloin se voi poimia tekstin jonkun toisen sanan keskeltä. Zache (keskustelu) 13. kesäkuuta 2022 kello 15.58 (EEST)
Tätäkään en kysynyt itsekkäistä syistä vaan siksi että merkintä on ruma ja voi pelästyttää jonkun. Minun puolestani saa olla. Bottipyyntönikään ei ollut minun henkilökohtaisten etujeni ajamista, mutta niitä tehdään ilmeisesti kaveruusperusteella, ja siellä se odottaa sukupolvenvaihdosta. --Abc10 (keskustelu) 13. kesäkuuta 2022 kello 16.15 (EEST)
Kokeilin poistaa tuolloin päivällä merkintää silloin kun vastasin, mutta näemmä väärinkäyttösuodattimen lisäämiä merkkauksia ei pysty poistamaan. Zache (keskustelu) 13. kesäkuuta 2022 kello 17.55 (EEST)
Selvä. --Abc10 (keskustelu) 13. kesäkuuta 2022 kello 19.06 (EEST)

Luotettava sivusto?[muokkaa wikitekstiä]

Tällainen sivu on lisätty lähteeksi, ja sitä on käytetty ennenkin. Kun yksityishenkilöiden sivuja ei ole pidetty luotettavina, niin onko tämä poikkeus, alan erikoisasiantuntija vai ainoastaan markkinoinut sivuaan riittävästi? --Abc10 (keskustelu) 15. kesäkuuta 2022 kello 14.43 (EEST)

Mielestäni tuo vaikuttaa tavalliselta vaikkakin pitkäaikaiselta harrastelijasivustolta, eli se ei ole mikään poikkeus sääntöön, eikä sitä tulisi käyttää lähteenä. Siellä on listattu paljon lähteitä, jotka ovat parempia lähteitä suoraan käytettynä. kyykaarme (keskustelu) 18. kesäkuuta 2022 kello 18.12 (EEST)
Kiitos näkemyksestä. Poistelen ainakin nyt tuoreimmat lisäykset. --Abc10 (keskustelu) 18. kesäkuuta 2022 kello 18.31 (EEST)

Community Insights -kysely[muokkaa wikitekstiä]

Sain Community Insights -kyselyviestin, mutta linkki, jolla itse kyselyn pitäisi tulla, ei toimi ("This site can't be reached"). Missä vika? --Abc10 (keskustelu) 21. kesäkuuta 2022 kello 10.04 (EEST)

Noin viides yritys toi Thank you -vastauksen, joka lupasi lähettää viestin. --Abc10 (keskustelu) 21. kesäkuuta 2022 kello 10.09 (EEST)

Ministeriöt ja niiden budjetti[muokkaa wikitekstiä]

(Siirretty käytäntöjen puolelle) --Wurstimakkara (keskustelu) 22. kesäkuuta 2022 kello 19.00 (EEST)

Vanhat tietosanakirjat[muokkaa wikitekstiä]

Olen hankkiutumassa eroon muutamista tietosanakirjoista ja ajattelin kertoa siitä täällä siltä varalta että joku haluaa käyttää niitä Wikipedia-artikkelien luomiseen tai vaihtoehtoisesti ehdottaisi paikan johon voisin lahjoittaa ne siten että niistä olisi edes jotain hyötyä. Poistolistallani on kolme sarjaa ruotsinkielistä Nordisk familjebokia. Yksi on pöllöselkäinen laitos, toinen sodanjälkeinen ja kolmas joku muu. --Gwafton (keskustelu) 23. kesäkuuta 2022 kello 15.16 (EEST)

Verkossa on kaksi ensimmäistä laitosta ja alkua neljännestä, jota en ole aiemmin huomannutkaan. Painetuista ei siis niistä Wikipedian kannalta ole hyötyä. Mitä olen lukenut, niin tietosanakirjoja ei oikein tahdota ottaa mihinkään vastaan ilmaiseksikaan, ja syy on varmaan Wikipedia. Mutta kauniit kirjat ovat aina hieno sisustuselementti. Kuulemma kirjahyllyt ovat nykyisin muodikasta rekvisiittaa valokuvissa. Täytyy tietysti katsoa millaisten kirjojen edessä seisoo: Nordisk familjebok antaa sivistyneen vaikutelman. --Abc10 (keskustelu) 23. kesäkuuta 2022 kello 15.46 (EEST) edit: "painetuista" --23. kesäkuuta 2022 kello 19.39 (EEST)
Noihin tietosanakirjoihin verrattuna Wikipedia on arvoton ja kaikki eri ikäiiset tietosanakirjat ovat arvokkaita. Itse pitäisi vain ensin tehdä kirjahyllyostoksia että saisi kaikki tämänhetkisetkin mahtumaan. Toivotaan että joku huomaa ja pystyy sijoittamaan. Kirjastotkin nykyään poistavat kirjojaan hirveää vauhtia, nopeammin kuin kulttuuriperintöä ehditään digitoida. Mielestäni sivistyneen kodin kuuluu näyttää tältä: [8].--Urjanhai (keskustelu) 23. kesäkuuta 2022 kello 18.19 (EEST)
Kaari Utrion kirjastohuone on juuri sellaista rekvisiittaa, jota kirjaihmisen valokuvassa on oltava. Hänen jälkikasvunsa varmaankin säilyttää kirjaston, mutta entä sellainen nuoriso, joka on kasvanut kännykkä ja läppäri kädessä ja kuuntelee äänikirjoja? Ei heillä ole kirjahyllyjä kotona. --Abc10 (keskustelu) 23. kesäkuuta 2022 kello 19.39 (EEST)
Jostakin kierrätyskeskuksesta ehkä kannattaa kysyä, että pistättekö hyllyyn vai paperinkierrätykseen. Jos lupaavat laittaa hyllyyn eivätkä repiä jätepaperiksi, niin sitten kannattaa luovuttaa sinne, jos täältä ei löydy vastaanottajia. --Urjanhai (keskustelu) 23. kesäkuuta 2022 kello 18.22 (EEST)
Nordisk familjebok on tosiaan digitoitu joten ehkä niille ei ole tarvetta Wikipedian lähdeaineistona. Perinnön kautta on tullut talo ja valtava määrä kirjoja, todennäköisesti lähes kaikki suomenkieliset useampiosaiset tietosanakirjasarjat sekä muutama muunkin kielinen. Eli aineistoa Wikipedia-harrastamiseen löytyy. Molemmat vanhemmat olivat hamstraajasukupolvea. Koska ruotsin kieli ei oikein taivu, ajattelin ainakin Nordisk familjebokeista hankkiutua eroon. Pöllöversion lisäksi on siis 1930- ja 1950-luvun laitokset. Jos Urjanhai huolii ne sisustuselementeiksi, olisivat noudettavissa Kanta-Hämeestä ja voisivat jollain aikavälillä kulkeutua naapurimaakuntiinkin. ;) --Gwafton (keskustelu) 23. kesäkuuta 2022 kello 20.15 (EEST)
Kun kirjoja on enemmän, mitä kenenkään kotiin mahtuisi, niin joudun hankkimaan niitä säästeliäästi. Joku muu voi tarvita ehkä juuri tuota sarjaa enemmän. --Urjanhai (keskustelu) 23. kesäkuuta 2022 kello 20.58 (EEST)
Täällä kiinnostaa, mutta matka on pitkä ja tie kivinen. Olen luultavasti syyskuun alussa käymässä Kanta-Hämeessä. --Höyhens (keskustelu) 23. kesäkuuta 2022 kello 21.35 (EEST)
On hyvin harmillista Gwafton, että joudut luopumaan kirjoista, vaikka kyse olisikin pienestä määrästä. Toivottavasti niille löytyy tilaa jonkun kirjahyllystä tai ehkä voisit nostaa täyttöastetta. ---raid5 24. kesäkuuta 2022 kello 00.17 (EEST)
Juu, siis tämä sähköinen tieto katoaa muutenkin aika helposti. Paperi kestää paljon paremmin. --Höyhens (keskustelu) 24. kesäkuuta 2022 kello 11.48 (EEST)
Molemmissa on puolensa, mutta asettamassani arvojärjestyksessä kirja voittaa ykköset ja nollat kuusi nolla. ---raid5 25. kesäkuuta 2022 kello 02.03 (EEST)
Voin varata tietosanakirjat Höyhensille, kyllä ne joutavat täällä odotella syyskuulle. Inventoin ne vielä ja tarkastan että kaikki osat ovat tallella. Bonuksena löytyi vielä niin ikään ruotsinkielinen Bonniers Lexikon -sarja. Kaikki lähtevät yhteishintaan nolla euroa.
Myönnän että itseänikin harmittaa painettujen tietosanakirjojen aliarvostus – ne näyttävät komeilta hyllyssä ja ovat aikoinaan maksaneet pienen omaisuuden. Lisäksi vanhat tietosanakirjat tarjoavat näkymän niiden ilmestymisajankohdan maailmankuvaan ja sivistyneistön sielunmaisemaan. Kun kerroin perinnönjaossa haluavani vanhempieni kirjat mukaan lukien tietosanakirjat, soraääniä ei kuulunut. Mutta kirjoja vain on julmetun paljon, joten joudun tekemään valintoja. Olohuoneessa 1,5 seinää ja ruokasalissa yksi pitkä seinä ovat silkkaa kirjahyllyä (huonekorkeus kolme metriä). Luovun ruotsinkielisistä kirjoista puutteellisen kielitaitoni tähden ja annan ne mielelläni jollekulle joka saattaa hyödyntää niitä Wikipedia-harrastuksessa, jolloin niistä on hyötyä koko ihmiskunnalle. Suosin itsekin artikkeleissa ennen kaikkea painettuja lähteitä, sillä ne ovat vakaita eikä tällöin ole pelkoa että jonkun lähteenä käytetyn nettisivun katoamisen myötä vaivalla laaditusta artikkelista häviäisi uskottavuuspohja. --Gwafton (keskustelu) 26. kesäkuuta 2022 kello 01.27 (EEST)
Hienoa jos kirjat saavat kodin. Minulla jäi muuton jäljiltä osa kirjalaatikoista odottamaan parempaa aikaa. Sen jälkeen on tullut uutta kirjaa niin paljon, että pitäisi perustaa erillinen kirjastohuone, jos ne haluaisi hyllyyn. Kyselin joitakin vuosia sitten lähimmästä antikvariaatista, haluaisivatko valikoiman kirjoja, mutta ei ollut kiinnostusta, kirjat eivät kuulemma kierrä. Divarilla ei tosin ainakaan silloin ollut verkkomyyntiä, mikä voi kertoa ongelman ytimen. Itse olen ostanut verkkodivareista, joskus vähän tarpeettomiakin, kuten aikoinaan Sigrid Boon Kyökin puolella, jossa on hauska kansi ja joka on maksanut vuonna 1959 uutena 150 mk. Mikähän heräteostos lienee ollut. --Abc10 (keskustelu) 26. kesäkuuta 2022 kello 07.31 (EEST)
Kannattaa tutkia Lundia-tyyppisten hyllyjen saatavuutta. (En tiedä, onko myös halpoja kopioita.) Niin kuin Utrion ja Linnilän kodista nähdään, niin lähtökohta on kaiken seinäpinta-alan hyödyntäminen. Vuoden turhake on kirjahylly, joka loppuu 1,5 m ennen kattoa.--Urjanhai (keskustelu) 26. kesäkuuta 2022 kello 09.48 (EEST)
Paitsi jos siellä hyllyn yläpuolella on tauluja. Tuossa oheistamassasi valokuvassa taulu oli sijoitettu sangen tyylittömästi. --Lax (keskustelu) 26. kesäkuuta 2022 kello 10.00 (EEST)
Lisäksi näyttää siltä, että äänentoiston laatu ei ole tärkeimmällä sijalla. Sisustus kirjoineen näyttää muuten hyvältä ja vaimentaa heijastumia. ---raid5 26. kesäkuuta 2022 kello 14.34 (EEST)
Tiedän ainakin yhden tuollaisen kotikirjaston, joka on samalla streoidenkuunteluhuone. --Urjanhai (keskustelu) 26. kesäkuuta 2022 kello 21.30 (EEST)
Ongelma ei ole hyllypula, niitä olisi tarjolla. Eräällä tuttavaperheellä Vallilassa oli pitkänomainen olohuone, johon hyllyt oli pystytetty poikittain olohuoneen ovesta mentäessä eikä pitkin seinänviertä kuin ensimmäinen rivi, että siinä oli ikään kuin kaksi sisäänmenoa. Utrion talossa on tilaa pitää erillistä kirjastoa, eikä tuossa ole varmaan kuin murto-osa. Linnilä lukee Bibliophilosta, Utrio neuloo villapuseroa. Takka vain puuttuu ja koira. --Abc10 (keskustelu) 26. kesäkuuta 2022 kello 15.27 (EEST)