Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Wikipedia at the Göteborg Book Fair[muokkaa wikitekstiä]

The stand of Wikipedia, on Saturday morning of 2016.
Group photo of (some of) the wiki-volunteers of 2016.

Hello! Here's from the Wikipedians in Sweden! We are preparing our presence at the Göteborg Book Fair, where we are going to have a stand on Saturday and Sunday. This fair is a big opportunity, each year, to spread info about Wikipedia to a general audience, to meet readers, activate people and take photos of writers and other people that visit the book fair. This year Finland (and Ireland) are the two guest countries at the fair, and a lot of writers, politicians etc from Finland will visit.

Wikipedia has been present at the book fair since at least 2005, in one form or another. We have a lot of wiki activities around the time of the fair, including weekly wiki-competitions on related subjects. Here is the link to the "Bokmässan project" of last year, with links to competitions, visiting writers etc. And this week we're arranging the third Finland-related weekly competition of 2017 – there's more to come.

Here is the link to this year's project page. We have just begun listing the visiting writers etc from Finland, to take photos and write articles about, and it will shortly be much longer (mostly based upon this catalogue).

As Wikipedia is a collaborative effort, we're asking you in Finland what you would like us to do. Do you know which writers (visiting the fair) are most important to take photos of? Or do you know other interesting people that will visit Göteborg and the book fair? Maybe some of you even plan to visit Göteborg and the fair (we can arrange private lodging)? That would be really nice. All the best!--Paracel63 (keskustelu) 24. elokuuta 2017 kello 19.52 (EEST)

Käyttäjä Paracel siis kysyy, mitä haluaisimme ruotsalaisten wikipedistien tekevän Göteborgin kirjamessuilla. Messut ovat 28.9.-1.10. ja jossa heillä on messuosasto lauantaina 30.9. ja sunnuntaina 1.10. Kirjamessujen vierauilijamaat ovat tänä vuonna Suomi ja Irlanti. Messuille tulee paljon suomalaisia kirjailijoita ja julkisuuden henkilöitä. Toiveita voi esittää, esimerkiksi keitä messuilla vierailevia suomalaisia kirjailijoita tai muita kiinnostavia henkilöitä voisi kuvata messuilla? Jos joku on kiinnostunut käymään Göteborgissa kirjamessuilla, yksityismajoitusta kuulemma löytyy. Eli ajatukset ovat tervetulleita.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 26. elokuuta 2017 kello 13.07 (EEST)
Ruotsin wikipedistit voisivat painattaa kortteja niistä patsaista, joista saivat tekijänoikeusrikostuomion ja sitten myydä niitä korvausten maksua varten. Ehdottakaa tuota.--LCHawk (keskustelu) 27. elokuuta 2017 kello 23.15 (EEST)
I found only one announced speaker of whom we have an article but no photo: Marika Tandefelt. --Tappinen (keskustelu) 27. elokuuta 2017 kello 23.45 (EEST)
Many thanks for the info! Now our lists of guests have now become a bit longer. Maybe there are more names to be added? :-)--Paracel63 (keskustelu) 9. syyskuuta 2017 kello 19.04 (EEST)
We are also curious to know, that if you print postcards of those photos you had to remove for copyright issues (printing postcards was supposedly OK) and sell them for fundraising, do you offer a service that you send them either to us or to a third party as we wish if we pay you ? --Tappinen (keskustelu) 28. elokuuta 2017 kello 00.02 (EEST)
@John Andersson (WMSE), Historiker: Good question! I ping John Andersson and Mattias Blomgren of Wikimedia Sverige, so they can answer the question. Right now we have a WMSE meeting in Göteborg, talking about this and other questions. Kiitos!--Paracel63 (keskustelu) 9. syyskuuta 2017 kello 19.04 (EEST)
Tove Ørsted is coming to the book fair to represent Wikimedia Finland. We are asking you to host her and help to build even better co-operation between our chapters. Tove is well informed in OpenGLAM scene and she has been very active in the field. Could you please organize entrance tickets and help her find accomodation? --Minna Turtiainen (keskustelu)
Eikös henkilökohtainen viestintä toimisi paljon paremmin muualla kuin tietosanakirjan kahvihuoneessa? Messuille tulevan henkilön majoitus ja liputus jotenkin mielestäni kuuluisivat muualle kuin tänne. Eikö organisaatiolla ole muita keskustelukanavia? --Pxos (keskustelu) 26. syyskuuta 2017 kello 10.23 (EEST) Lisäys: Projektista näyttää olevan oma sivu, missä sanotaan, että kannattaisi ilmoittautua viimeistään 31.8. jotta saa varmasti ilmaisen lipun. Nyt on tiistai ja messut alkavat torstaina. Luulen, että järjestäjät eivät juurikaan enää seuraa suomenkielisen Wikipedian kahvihuoneen keskustelua, kun kerran kaikki tapahtuu muualla. --Pxos (keskustelu) 26. syyskuuta 2017 kello 10.30 (EEST)
On viestitty myös henkilökohtaisesti. --Zache (keskustelu) 26. syyskuuta 2017 kello 10.30 (EEST)

Ex Wikidata lux?[muokkaa wikitekstiä]

Tekniikka-kahvihuoneessa on paljon ollut puhetta Wikidatasta eri aikoina lähinnä yksityiskohtaisella mallinetasolla tyyliin "Miksi artikkelissa on pärstäkuva, vaikka koodissa ei ole mitään?" Nyt juuri äsken huomasin, että tässä muokkauksessa ei saatu kaupunginosan väkilukua muutettua artikkeliin, koska Oikea Lukuarvo saapuu meille muualta. Kun Wikidata on läsnä olevaa tulevaisuutta, niin johonkin pitäisi kyllä saada selkeästi esille kaikille muokkaajille jonkinlainen selkeä huomautus siitä, että sivun koodi sisältää tietoa, jota ei voikaan muuttaa. Tämä nimittäin yleistyy koko ajan, ja on selvää, että useimmat eivät asiaa tiedä. --Pxos (keskustelu) 24. syyskuuta 2017 kello 15.35 (EEST)

Toistaiseksi olen nähnyt muutaman sieltä tulevan väärän kuvan, mutta olen kyllä ymmärtänyt, että kyseessä on poikalasten uusi tapa leikkiä maailmanhallitsijaa. Wikipedia on nykyiselläänkin varsinainen tiedonvihollinen, jossa virheitä monistetaan kielestä toiseen. --Esamatti1 (keskustelu) 24. syyskuuta 2017 kello 15.59 (EEST)
Ajattelin täällä Sekolaisissa olla suoraan haukkumatta Wikidataa vaan esittää, että jotenkin pitäisi saada välitettyä Muokka A. Jalle tieto siitä, että keskitetty tiedonkulku keskittyy muualle kuin paikallisiin projekteihin. Jos artikkelin tieto on vanhentunutta, niin sitä ei voi enää päivittää tai korjata siltä osin, kuin mallineet (ja herra parahtakoon, moduulit) hakevat informaation muualta. Jo itse mallineetkin ovat monimutkaisia, mutta niissä on se hyvä puoli, että parametrit ovat usein suomea. Kun löytää koodista suomenkielisen sanan "kuva", "väkiluku" tai "toimikausi", sen perässä on muutettavaa koodia. Wikidata tuo mukanaan tilanteen, jossa paikallinen muutos ei muuta mitään. En yhtään tiedä, mikä on oikea ratkaisu opastamiseen, mutta jotain on tehtävä. Tuota "kuva on, mutta miksi" -kysymystä on kysytty kai kymmenen kertaa jo. Kun useimmat parametrit lakkaavat toimimasta, saadaan aikaan lisää kysymyksiä eri kahvihuoneisiin surkeilla "Auttakaa!"-tyyppisillä otsikoilla kerran viikossa. --Pxos (keskustelu) 24. syyskuuta 2017 kello 16.28 (EEST)
Tyhjästä ilmestyvät haamu- ja duplikaattikuvat voi jotenkin hyväksyä, mutta leipätekstistä poikkeava ja vielä lähteetön tieto, jota ei voi muokata, on jo raivostuttavaa. Tällaiset toiminnot pitää heti laittaa pois päältä, kunnes saadaan sovittua joku järkevä toimintatapa. --Epiq (keskustelu) 24. syyskuuta 2017 kello 16.53 (EEST)
No tuo väkiluvun hakeminen {{kaupunginosa}}-mallineessa on ollut fiwikissä vuonna 2014 suurin piirtein ensimmäisiä kokeiluita fiwikissä sen suhteen mitä Wikidatalla voi tehdä (diffi) ja jokseenkin kaikki sen jälkeen tehdyt systeemit on tehty siten, että paikallinen arvo ylikirjoittaa wikidatassa tulevan arvon ja, että arvon "-" asettaminen estää Wikidatasta tulevan arvon näkymisen. Täällä on jonkun verran sellaisia mallineita joissa parametrit eivät toimi noin, mutta niissä wikidata-haku on lisätty aikaisessa vaiheessa tai sitten wikidata-tuen lisääjä ei ole osannut tehdä asiaa tekemäänsä paremmin. Oma toimintatapani noiden virheellisesti toimivien mallineiden/tietolaatikoiden suhteen on ollut sama kuin muutenkin; korjaan niitä sitä mukaa löydän virheitä. --Zache (keskustelu) 24. syyskuuta 2017 kello 19.39 (EEST)
Ranskankielinen Wikipedia merkkaa wikidatasta tulevat arvot pienellä kynäikonilla jotka näkyvät arvon perässä (esim. fr:Fabio Polazzi). Tätä voisi ehkä harkita käytettäväksi fiwikissäkin. Toinen huomio on, että frwikin kirjasto tukee sitä, että tulostetaan lähde mikäli sellainen on wikidataan merkitty. Esimerkiksi Pitäjänmäki (Q3132961) :n väkilukuun oli merkittyä lähteeksi url. Pääsääntöisesti Wikidatan lähdemerkintöihin ei kuitenkaan ole tallennettu samalla tavalla tietoa mitä fiwikin lähdemerkintöihin ja ennen kuin tämä saadaan kuntoon wikidatan päässä, niin lähdemerkintöjen tulostus jättää lähes aina toivomisen varaa. Toinen huomion arvoinen seikka on se, että me pystytään halutessamme suodattamaan Wikidatasta haettavia arvoja mm. sen perusteella onko sinne merkitty lähdettä vai ei. Joissain tapauksissa tämän tekeminen on ihan perusteltua, mutta kaikissa tapauksissa se ei ole perusteltua, koska näkyvä virheellinen arvo tulee huomattavasti todennäköisemmin korjatuksi verrattuna siihen, että se olisi vain piilossa. --Zache (keskustelu) 24. syyskuuta 2017 kello 20.00 (EEST)
Tuo kynäikoni on ehkä vähän häiritsevä, mutta mallineen alalaidassa oleva linkki Wikidataan voisi ehkä olla hyödyllinen joissakin tapauksissa. Nuo asukasluvut ovat mielestäni sinänsä juuri sellaista tietoa, joka kannattaa tuoda Wikidatasta. Niitähän mä kävin keväällä tai joskus läpi, ja monessa artikkelissa luvut olivat ikivanhoja. Jos joku niitä jaksaisi kerran vuodessa ja jopa jotenkin automaattisestikin päivittää Wikidatassa, niin sen jälkeen niitä ei tarvitsisi artikkelin tietolaatikossa päivittää lainkaan. Mulla kestää aina vähintään viisi minuuttia keksiä miten ne löytää Aluesarjat-sivustolta. Esim. tolle Pitäjänmäelle löydän haulla Tilastokanta - Pääkaupunkiseutu alueittain - Väestö - Väestörakenne - H1 - Valitse osa - Alue -> peruspiirit Helsinki -> 204 Pitäjänmäen peruspiiri vuoden 2017 väkiluvuksi 18 016, eli en sitä lukua minkä IP on artikkeliin päivittänyt. Jos toi mun haku vaikuttaa pätevältä, niin voisin päivitellä noita lukuja Wikidataan tässä joku päivä. -kyykaarme (keskustelu) 24. syyskuuta 2017 kello 20.55 (EEST) Lisäys: H2 tai H3 ovat parempia taulukoita väkiluvulle kuin H1. -kyykaarme (keskustelu) 30. syyskuuta 2017 kello 13.33 (EEST)
Jatketaan vielä sen verran, että ajattelin jossain välissä kokeilla tuota frwikin tietolaatikkosysteemiä fiwikissäkin, niin nähdään miten se toimii (esimerkki siitä miltä ne näyttäävät: Wikiprojekti:Wikidata/tietolaatikot ja Wikivoyagesta voy:Malline:Valtiolaatikko-esimerkki). Jos se tuntuu käytössä yhä hyvältä ja sitä käytetään laajemmin, niin siinä samalla saadaan tietolaatikon pohjassa oleva linkki Wikidataan. --Zache (keskustelu) 24. syyskuuta 2017 kello 22.08 (EEST)
Vastustan ehdottomasti kaikenlaisen "tiedon" tuomista Wikidatasta. "Lähteinä" siellä on käytetty mm. ranskan-, englannin- ja italiankielistä Wikipediaa (joiden artikkeleista ei lähteitä näytä löytyvän) sekä kaikenlaisia muita wikejä ja automatisoituja "tieto"kantoja. Mistään "kokeiluista" ei täällä myöskään ole sovittu. --Esamatti1 (keskustelu) 24. syyskuuta 2017 kello 22.46 (EEST)
Sekoitat nyt sen, että Wikidatassa on merkitty se mistä haettu siihen mitä Wikipediassa tarkoitetaan lähteillä. Se, että siellä on merkittynä tiedon olevan tuotu esimerkiksi Wikipediasta on pelkästään hyvä asia ja mahdollistaa noiden arvojen erottamisen esimerkiksi niistä jotka on tuotu ulkopuolisista lähteistä. Toinen on, että Wikidatassa olevaa sisältöä pystytään käyttämään muutenkin kuin, että me näytetään niitä. Yksi tapa jota fiwikissä käytetään on se, että automaattisesti vertaillaan fiwikissä ja Wikidatassa olevaa arvoa ja pidetään epäilyttävinä niitä arvoja jotka eivät vastaa toisiaan jolloin jommassa kummassa arvossa on todennäköisesti virhe. --Zache (keskustelu) 25. syyskuuta 2017 kello 00.21 (EEST)
Minun on nyt jotenkin vaikea seurata yllä olevaa keskustelua ja ymmärtää millä tavalla ihan käytännössä Wikidataa olisi järkevä hyödyntää, mutta mielestäni ei saa käydä niin, että artikkelin tietolaatikkoon tulee itsestään lähteetön ja/tai artikkelin leipätekstin lähteistetystä tiedosta poikkeava luku (en tiedä onko nyt niin käynyt, ilmeisesti Wikidatasta tulee nyt tietoja siis vain mallineen tyhjäksi jätettyihin kenttiin?). Olen päivitellyt mm. satoja maantiedeartikkeleita, mukaan lukien niiden numerotietoja, ja jos niihin ilmestyy jotakin lähteetöntä, otan kyllä sen pois, ihan sama mistä se tulee. --Epiq (keskustelu) 25. syyskuuta 2017 kello 19.45 (EEST)
ilmeisesti Wikidatasta tulee nyt tietoja siis vain mallineen tyhjäksi jätettyihin kenttiin? Näin. Jos se toimii toisin, niin tietolaatikko toimii (de facto) virheellisesti. Tuosta, että tietolaatikkoon ei saa tulla itsestään sisältöä, joka eroaa artikkelin leipätekstistä, niin ei sillä tietolaatikolla ole mitään käsitystä siitä mitä leipäteksti pitää sisällään. Jos haluat katsoa miten tuo suurin piirtein toimii, niin {{Järvi WD}} on tällä hetkellä yksi esimerkkitietotaalitikoista sen suhteen miten asioita yritetään tehdä ja se on riittävän monessa artikkelissa jotta sen toimivuutta voi arvioida. --Zache (keskustelu) 26. syyskuuta 2017 kello 07.26 (EEST)
Siitä että tietolaatikon arvo eroaa leipätekstistä, niin nyt kun Zachen päivityksen jälkeen kaupunginosa-artikkeleissa tietolaatikkoon tulee Wikidatasta myös lähde ja vuosiluku, niin lukija näkee, että tietoja on vaan päivitetty eri aikaan leipätekstissä ja mallineessa. Ajantasainen asukasluku edes tietolaatikossa on kuitenkin hyödyllinen tieto lukijalle, ja mitä vaivattomammin ne saataisiin päivitettyä niin sen parempi. -kyykaarme (keskustelu) 30. syyskuuta 2017 kello 13.33 (EEST)
Yleisesti tiedoksi, niin korjasin tuon {{kaupunginosa}}-mallineen toimimaan siten, että paikallinen arvo yliajaa wikidatasta tulevan arvon ja, että "-" estää arvon näkymisen. Eli nyt tuo toimii samalla tavoin kuin muutkin. (diffi) --Zache (keskustelu) 25. syyskuuta 2017 kello 16.28 (EEST)
Hyvä että lähde näkyy nyt, kiitos mallineen päivityksestä. Muistuipa mieleen, että väestötiheydet olisi kiva joskus saada automaattisesti päivittymään, mutta se ei taida olla ihan yksinkertainen juttu (?) -kyykaarme (keskustelu) 26. syyskuuta 2017 kello 09.19 (EEST)
Aiheesta puheenollen, osaako joku sanoa mitä tein väärin tässä ja miten tuon englanninkielisen kuvauksen saa tuosta tietolaatikosta pois? --Risukarhi (keskustelu) 25. syyskuuta 2017 kello 21.59 (EEST)
Systeemi ei osaa taikoa tyhjästä noita suomenkielisiä kuvatekstejä ja niissä tapauksissa joissa suomenkielinen teksti puuttuu, niin tuo näyttää englanninkielisen tekstin failback-arvona. Suomenkielisen tekstin saa lisättyä arvolle siten, että menee Wikidataan (esimerkiksi menemällä tietolaatikon alareunassa olevasta linkistä, muokkaa Wikidatassa). Tällä sivulla edelleen etsii tuon kyseisen figure painting kohdan ja klikkaa sitä. Kun on päästy henkilömaalaus (Q5448026) sivulle, niin siellä sille pystyy lisäämään suomenkielisen nimen. Lisäsin sen suomenkieliseksi nimeksi nyt tekstin henkilömaalaus, koska Ysa/Yso käyttää sitä termiä muotokuvamaalauksen sijaan.
Jos arvon haluaisi saada ihan vain pois näkyvistä, niin tietolaatikon ohjesivulta näkee, että rivit Taiteenlaji ja Teostyyppi käyttävät yhdessä parametria teostyyppi ja jos sen asettaa, niin molemmat tulevat ylikirjoitettua paikallisella arvolla. (korjaus: templatedatan-perusteella rivit olivat ilmeisesti tahattomasti samalla parametrilla ja lisäsin nyt parametrin taiteenlaji) Mallineiden parametrit ovat myös kirjainkokoriippuvaisia eli parametrit pitää olla artikkelissa kirjoitettu samalla tavalla kuin miten ne on mallineessa määritelty ja tässä tapauksessa kaikki kirjoitetaan pienellä. --Zache (keskustelu) 26. syyskuuta 2017 kello 05.24 (EEST)
Tämä menee nyt vähän ohi aiheen, mutta noiden YSAn ja YSOn mukaan sana henkilömaalaus olisi suomenkielinen vastine sanalle en:Portrait painting eli muotokuvamaalaus, joka on selkeästi eri asia kuin en:Figure painting. Tuntuu muutenkin oudolta kutsua satuolentoa esittävää symbolistista maalausta henkilömaalaukseksi. En tiedä mitä tuo "figure painting" on suomeksi, Käyttäjä:Kulttuurinavigaattori varmaan tietäisi. --Risukarhi (keskustelu) 26. syyskuuta 2017 kello 14.17 (EEST)
Muotokuvalla ja muotokuvamaalauksella on useita perinteisiä tunnusmerkkejä, eivätkä kaikki ihmisiä kuvaavat maalaukset ole muotokuvia. On siis perusteltua käyttää sanaa henkilömaalaus.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 27. syyskuuta 2017 kello 05.39 (EEST)
No, jos et tuossa nimivalinnassa näe ongelmaa, niin olkoon sitten. Kaipa hallakin jossain laajassa mielessä on henkilö. --Risukarhi (keskustelu) 27. syyskuuta 2017 kello 20.58 (EEST)

"Valon synty" -teoksen mysteeri[muokkaa wikitekstiä]

Kertokaas nyt, missä Vaasassa on teos "Valon synty" (kutsuvat myös nimellä "Romppalainen toimihenkilö vajoamassa palkkakuoppaan"). ABB:n edustalla se on, mutta kun ABB on siellä ja täällä. Parikin kuvaa teoksesta löytyi: kuva1 kuva2. Jossakin täällä 63.0881°N, 21.6575°E se vois olla, tai sitten alueen muulla puolella... --Aulis Eskola (keskustelu) 25. syyskuuta 2017 kello 23.20 (EEST)

Hmmm, kuvassa näkyy parkkipaikka. Suosittelen katsomaan Vaasan karttapalvelua, ehkä näkyy ilmakuvassa. Siellä on myös hyvät "maastokartat". Nyt en ehdi katsoa. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 26. syyskuuta 2017 kello 06.44 (EEST)
Ingress Intelin perusteella se olisi tässä --Zache (keskustelu) 26. syyskuuta 2017 kello 06.55 (EEST)
Kiitos, siinähän se! Näkyy Street Viewissäkin, kun osaa kiertää oikealle nurkalle laajaa ABB-aluetta. --Aulis Eskola (keskustelu) 26. syyskuuta 2017 kello 13.29 (EEST)

Lasketaanko avauruuslennot liikenteeseen?[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa liikenne viitataan siihen, että myös avaruuslennot laskettaisiin liikenteeksi. Tällä hetkellä luokka Luokka:Avaruuslennot ei kuitenkaan kuulu liikenteen alle. Samoin artikkelit astronautti, kosmonautti ja taikonautti pitäisi tällä logiikalla sijoittaa luokkaan Luokka: liikennealan ammatit, mutta näin ei ole. Minusta avaruuslentojen kuuluminen tai kuulumattomuuus liikenteeseen ei ole niin itsestään selvää, että luokittelumuutoksen voisi tehdä ilman keskustelua.--LCHawk (keskustelu) 26. syyskuuta 2017 kello 00.23 (EEST)

Liikennettä se on avaruusliikennekin. Näin heittäisin tukenani YSA ja tilastokeskus.
Liikennealan ammateiksi kuitenkin arastelisin lukea astronautteja ja vastaavia... --Aulis Eskola (keskustelu) 26. syyskuuta 2017 kello 00.51 (EEST)
Miksi ihmeessä avaruuslentäjät eivät kuuluisi luokkaan ilmailualan ammatit, johon kuuluvat myös esim. lentäjät ja tämä luokka taasen kuuluu edelleen liikennealan ammatteihin? Mistä niin iso ero tulee, etteivät ne mielestäsi kuulu samaan luokkaan?--LCHawk (keskustelu) 26. syyskuuta 2017 kello 18.27 (EEST)
Myöskään Luokka:Tutkimusmatkailu ei kuulu liikenteeseen, samoin avaruuslentojen varsinainen päämäärä on muu kuin vain siirtää ihmisiä ja tavaroita paikasta toiseen. Ehkä luokittelumuutos kävisi päinsä sitten kun avaruudessa on enemmän rutiininomaista liikennettä ja avaruusturismia, ei pelkkää avaruuden tutkimusta ja satelliittien laittoa radalle. En-wikissä tosin astronautit on luokiteltu ilmailualan ammateiksi, samoin kuin tiedeammateiksi, sillä osahan on muita kuin lentäjiä eikä lentäjätkään taida päästä astronauteiksi ilman tieteellistä korkeakoulututkintoa. jni (k) 1. lokakuuta 2017 kello 15.17 (EEST)
Eikö kuitenkin esimerkiksi Kansainvälisen avaruusaseman huoltolennot ole melko rutiinia, joiden päätarkoitus on tavaroiden/ihmiten siirtäminen maapallon ja ISS:n välillä?--LCHawk (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 09.29 (EEST)

Mustasaaren koulu[muokkaa wikitekstiä]

Onkohan Vaasan alueella jokin vanha "Mustasaaren koulu"? Siellä pitäisi hieman hatarien lähteiden perusteella olla:

  • Korsholman sotilassoitto-opiston muistolaatta ja
  • jokin Mustasaaren koulun sankarivainajien muistokohde.

Pitäisin mahdollisena, että tällainen koulu on Vaasan puolella, koska onhan Mustasaaren kirkkokin Vaasan puolella. --Aulis Eskola (keskustelu) 29. syyskuuta 2017 kello 11.06 (EEST)

En tunne asiaa, mutta pikaisen googlauksen perusteella olettaisin, että kyseessä on vuonna 1859 perustettu Korsholman maanviljelyskoulu (Pohjalainen mainitsee nimellä Mustasaaren koulutila [1]), joka lienee nykyisen Yrkesakademin i Österbottenin [2] paikkeilla Vaasassa. --Ryhanen (keskustelu) 29. syyskuuta 2017 kello 19.12 (EEST)
Commonsissa on kuva nimellä "Mustasaaren koulu", jossa on selitys "Kvevlax folkskola på Funisbacken i Kvevlax, Korsholm".
Mustasaaren koulu.jpg
Olisko se tämä ja missä tällainen on / on ollut - Funisbackvägenhän on Koivulahdessa, joka on osa Mustasaarta? Ovatko nämä Mustasaaren koulu -kohteet alkuunkaan Vaasassa? --Aulis Eskola (keskustelu) 1. lokakuuta 2017 kello 12.00 (EEST)
Korsholman sotilassoitto-opisto ei varmastikaan ole ollut Koivulahdessa saakka, joka oli silloin oma kuntansa eikä kuulunut Korsholmaan eli Mustasaareen. Ryhanen yllä lienee oikeassa: [3]. Koulusta, joka on sijainnut lähellä Vanhaa Vaasaa ja lentoasemaa, on käytetty myös nimiä Maamiesopisto, Maanviljelysopisto ja Maamieskoulu. En tiedä, onko itse vanha koulurakennus edes enää pystyssä. -Ochs (keskustelu) 2. lokakuuta 2017 kello 00.30 (EEST)
Korsholman ruotsinkielisestä maatalouskoulusta mainitaan artikkelissa Maatalousoppilaitokset Suomessa. Sen lähteissä voisi olla lisätietoa. –Kotivalo (keskustelu) 2. lokakuuta 2017 kello 00.35 (EEST)

Tuo "Korsholman maanviljelyskoulu" Mustasaaressa vois olla kyseinen paikka, netistä löytyy kuvakin http://www.kolumbus.fi/ennola/galleria/galleria2/Images/vaasa1.jpg

"Korsholman maamieskoulu" mainitaan Tietosanakirjassakin http://runeberg.org/tieto/6/0446.html

Nimihistoria on ilmeisesti ollut:

  • Korsholman maamieskoulu, Korsholms lantmannaskola (1905 - )
  • Korsholms jordbruksskola (1948 - )
  • Korsholms lantbruksskolor - oppilaitokset ( - 1993)

Missä tällainen paikka vaan olisi? --Aulis Eskola (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 23.45 (EEST)

Kuten yllä jo vihjattiinkin, täällä. -Ochs (keskustelu) 14. lokakuuta 2017 kello 08.25 (EEST)
Tuossahan on karttojakin paikoista, alkaa historien kulun palaset loksahtaa paikoilleen :) Osa rakennuksista on vielä pystyssä suojeltuina. Värkätääs tästä myös artikkeli Korsholman kuninkaankartano. --Aulis Eskola (keskustelu) 15. lokakuuta 2017 kello 23.17 (EEST)

Virheellisiä artikkelinimiä[muokkaa wikitekstiä]

Olen tässä spotannut kaksi virheellistä artikkelinimeä. Periaatteellisista syistä en halua luoda omaa käyttäjätunnustani ja siirtää artikkeleja itse, joten ilmoitan asiasta täällä.

  • Numero 1: Love live! School idol project. Tässä on itse asiassa mallineessa seisova nimiehdotus virheellinen, sillä sarjaa on olemassa useampi tuotantokausi, eivätkä ne kaikki ole School Idol Project -lisänimellä varustettuja. Pelkkä Love Live! olisi siis hyvä.
  • Numero 2: M/A/R/R/S. Vinoviivat eivät käsittääkseni ole putkimerkin korvike, ts. artikkelin oikeaoppinen nimi on MARRS ja sen alkuun kuuluu malline {{Vääränimi}}, jossa jälkimmäiseen kenttään on syötetty M|A|R|R|S.

Ei muuta, kiitos. --85.76.13.59 29. syyskuuta 2017 kello 17.11 (EEST)

Nimet näyttää olevan korjattu siinä määrin kuin tekniset rajoitteet antavat periksi. --Aulis Eskola (keskustelu) 1. lokakuuta 2017 kello 12.04 (EEST)

Valtionhoitaja, sijaishallitsija, regentti?[muokkaa wikitekstiä]

Mahtaisiko kenelläkään olla valistunutta näkemystä siitä, miten nimikkeet valtionhoitaja, sijaishallitsija ja regentti eroavat toisistaan suomen kielessä? Olen jo pitkään halunnut erotella nuo aiheet ja koitin äsken korjailla artikkelien kielilinkkejä. Sanakirjat ja painetut tietosanakirjat tarjoavat valtionhoitajalle ja sijaishallitsijalle pääosin päällekkäisiä määritelmiä (monarkiassa hallitsijan tehtävien hoitaja silloin kun hallitsijaa ei ole tai tämä on estynyt) ja regentti selitetään pelkästään hallitsijaksi tai sijaishallitsijaksi, mikäli selitetään lainkaan. Itselläni on sellainen mututuntuma, että suomenkielisissä yhteyksissä puhutaan yleensä sijaishallitsijasta silloin, kun toinen henkilö (erityisesti hallitsijaperheeseen kuuluva) hoitaa hallitsijan tehtäviä varsinaisen monarkin ollessa alaikäinen tai sairas, ja valtionhoitajasta silloin, kun hallitsijan valta on monarkiassa annettu tilapäisesti jollekulle valtaistuimen ollessa kokonaan tyhjänä. Regentti-sana ilmeisesti kattaa molemmat merkitykset, mutta sitä ei taideta juuri käyttää, kun sitä ei sivistyssanakirjoistakaan löydy. Olisi kiva löytää näille kaikille suomenkielisiin lähteisiin perustuvat määritelmät ja sijaishallitsija-sanalle myös jotain vastineita muissa kielissä. Muita aiheeseen liittyviä käsitteitä ovat prinssihallitsija (sijaishallitsija, joka on samalla kruununprinssi), holhoojahallitus (kollektiivinen sijaishallinto hallitsijan alaikäisyyden tai sairauden aikana) ja valtionhoitajakunta (ilmeisesti sama kuin edellinen, mutta valtaistuimen ollessa tyhjä?). --Risukarhi (keskustelu) 4. lokakuuta 2017 kello 15.37 (EEST)

Tämähän tuli kuin tilauksesta, sillä samoja kysymyksiä on väikkynyt mielessäni. Toivottavasti tulee hyviä vastauksia. --Abc10 (keskustelu) 4. lokakuuta 2017 kello 16.14 (EEST)
No ainakin alkajaisiksi voisi siirtää Regentti-artikkelin nimelle Sijaishallitsija, koska Kielitoimiston sanakirja ei tunne regenttiä. Eri maissa on luonnollisesti ollut eri aikoina erilaisia nimityksiä, esim. Britanniassa Lordiprotektori. Tuskinpa sanoille valtionhoitaja ja sijaishallitsija voi määritellä täsmällisiä toisistaan eroavia merkityksiä, jotka kävisivät kaikkiin maihin ja aikoihin. -Ochs (keskustelu) 4. lokakuuta 2017 kello 18.07 (EEST)
Otavan sivistyssanakirjassa regentti-sana näköjään olikin. Se on selitetty: "1) Monarkiassa hallitsija, hallituksen hoitaja, valtionhoitaja.– 2) Sijaishallitsija". Tämä vahvistanee (?) tulkintani, että valtionhoitaja ja sijaishallitsija tarkoittavat eri asioita ja regentti kattaa molemmat merkitykset. Lisäksi siellä on hakusana regenssi (engl. regency) eli sijaishallinto tai holhoojahallituksen aika. --Risukarhi (keskustelu) 4. lokakuuta 2017 kello 21.15 (EEST)
Minulla taas on Otavan Uusi sivistyssanakirja (1981, ei siis kovin "uusi"), jossa regentistä lukee: "hallitsija; hallituksen hoitaja, sijaishallitsija, valtionhoitaja." Ei siis mitenkään korosteta, että sanalla olisi kaksi eri merkitystä. Voidaanko ylipäänsä sanoa, että regentti kattaa molemmat merkitykset, jos sitä ei nykykielessä enää edes käytetä? Samassa sanakirjassa näyttää olevan hakusanat redingote, refrengi ja regesti. Toivottavasti Wikipediassa ei ole artikkeleja näilläkin nimillä. "Wikipedian artikkelin nimen tulee olla sellainen, jolla aiheeseen viitataan suomen yleiskielessä." (Ohje:Artikkelin nimi) -Ochs (keskustelu) 4. lokakuuta 2017 kello 23.31 (EEST)
Minun puolestani täällä voisi hyvin olla artikkelit aiheista Valtionhoitaja ja Sijaishallitsija ja sitten Regentti voisi olla vaikka täsmennyssivuna. Jos nykyinen artikkeli Regentti siirrettäisiin nimelle Sijaishallitsija, sen sisältö pitäisi kirjoittaa kokonaan uusiksi jonkin paremman suomenkielisen lähteen pohjalta, jossa määriteltäisiin juuri kyseinen käsite. Myös interwikit pitää luultavasti siinä tapauksessa poistaa, koska muiden kielten regent-sanat tarkoittavat juuri sitä laajempaa merkitystä, joka kattaa sekä sijaishallitsijat että valtionhoitajat. --Risukarhi (keskustelu) 5. lokakuuta 2017 kello 00.27 (EEST)
En ole vieläkään löytänyt hyvää lähdettä, mutta kirjoitin nyt kumminkin edes artikkelin Valtionhoitaja uusiksi parin vanhan tietosanakirjan tukemana. Tuohon edellä esittämääni luetteloon lähelle osuvista sanoista pitää muuten näemmä lisätä vielä holhoojahallitsija (alaikäisen monarkin sijaishallitsija, varsinkin jos on tämän lähin perheenjäsen kuten äiti). Myös varakuningas on näitä muistuttava nimitys, vaikka tarkoittaakin hieman muuta. --Risukarhi (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 13.26 (EEST)

presenting the project Wikipedia Cultural Diversity Observatory and asking for a vounteer in Finnish Wikipedia[muokkaa wikitekstiä]

Hello everyone,

My name is Marc Miquel and I am a researcher from Barcelona (Universitat Pompeu Fabra). While I was doing my PhD I studied whether an identity-based motivation could be important for editor participation and I analyzed content representing the editors' cultural context in 40 Wikipedia language editions. Few months later, I propose creating the Wikipedia Cultural Diversity Observatory in order to raise awareness on Wikipedia’s current state of cultural diversity, providing datasets, visualizations and statistics, and pointing out solutions to improve intercultural coverage.

I am presenting this project to a grant and I expect that the site becomes a useful tool to help communities create more multicultural encyclopaedias and bridge the content culture gap that exists across language editions (one particular type of systemic bias). For instance, this would help spreading cultural content local to Finnish Wikipedia into the rest of Wikipedia language editions, and viceversa, make Finnish Wikipedia much more multicultural. Here is the link of the project proposal: https://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:Project/Wikipedia_Cultural_Diversity_Observatory_(WCDO)

I am searching for a volunteer in each language community: I still need one for the Finnish Wikipedia. If you feel like it, you can contact me at: marcmiquel *at* gmail.com I need a contact in your every community who can (1) check the quality of the cultural context article list I generate to be imported-exported to other language editions, (2) test the interface/data visualizations in their language, and (3) communicate the existance of the tool/site when ready to the language community and especially to those editors involved in projects which could use it or be aligned with it. Communicating it might not be a lot of work, but it will surely have a greater impact if done in native language! :). If you like the project, I'd ask you to endorse it in the page I provided. In any case, I will appreciate any feedback, comments,... Thanks in advance for your time! Best regards, --Marcmiquel (keskustelu) 9. lokakuuta 2017 kello 17.46 (EEST) Universitat Pompeu Fabra, Barcelona

Numerot Wikidatasta[muokkaa wikitekstiä]

Mukavaa, kun numerotiedot tulevat nyt Wikidatasta. Aiemmin saattoi numerotiedolle olla lähdeviite heti perässä lukijan löytää. Nyt [4] voidaan turhat semmoiset Wikipediasta poistaa, ja lukija saa sitten tuumailla, että kaipa korkeus on 148,8 m koskapa semmoinen numero sattuu Wikidatasta tulemaan. Hyvällä tuurilla siellä Wikidatassakin voi olla jokin lähdeviitteen kaltainen, tai sitten ei. --Jmk (keskustelu) 10. lokakuuta 2017 kello 18.50 (EEST)

No tuossa aiemminhan on ollut keskustelua siitä, että miten Wikidatasta tulevat tiedot pitäisi merkitä ja myös Wikidatassa olevien lähteiden tulostamisesta. Sellainen huomio, että ei kait olla järvien suhteen oltu poistamassa fiwikistä mitään lukuja ja ollaan lisätty ne tietolaatikoihin. Se mitä itse tekisin suht staattisten lukujen suhteen kuten vaikka nuo tietolaatikoihin merkityt järvien korkeudet ovat, niin pistäisin vertailun joka ilmoittaisi jos paikallinen arvo eroaa liikaa Wikidatassa olevasta arvosta. --Zache (keskustelu) 10. lokakuuta 2017 kello 19.07 (EEST)
Minkäänlaisten "numerotietojen tulemisesta" Wikidatasta ei edelleenkään ole yhdessä sovittu. --Esamatti1 (keskustelu) 10. lokakuuta 2017 kello 20.53 (EEST)
Eikö niitä tietoja vois hakea wikidatassa vain niissä tapauksissa, joissa se on mallinteisiin merkitty mahdolliseksi. Nythän tilanne on päinvastainen ja tietojen haku wikidatasta pitää erikseen estää. J.K Nakkila (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 10.03 (EEST)
Teknisessä mielessä kyllä, mutta se hyöty joka tuosta saadaan jokseenkin katoaa jos jutut pitää merkitä artikkelikohtaisesti näytettäväksi, koska tämä vaatii ihmistyövoimaa siihen, että valitaan näytettävät asiat. Ihmistyövoima puolestaan on jotain mitä ei mitenkään rajattomasti ole. Eli tuon etu on siinä, että siinä saadaan keskitettyä ja automatisoitua asioita ja tämä on minusta ihan tavoiteltava päämäärä joka siinä kannattaa pitää. Se mitä minusta kannattaa voi ja kannattaa yrittää muotoilla on se, että miten saadaan (automattisilla säännöillä) valikoitua ne tiedot joita näytetään tai ei näytetä siten, että tämä on keskitetysti tietolaatikkomallineessa sekä se, että miten lukijalle kerrotaan onko jokin tieto peräisin Wikidatasta. Aikaisemmin mainitsin, että ranskankielinen wikipedia käyttää pientä kynäikonia (esim fr:Fabio_Polazzi) ja nyt huomasin myös hepreankielisen Wikipedian käyttävän sitä (he:/טיטניק_(סרט,_1997)) kertomaan tiedon olevan peräisin Wikidatasta. Minusta voisimme siirtyä käyttämään myös samaa systeemiä. --Zache (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 10.51 (EEST)
Tuleeko Wikidatan ”tekemästä” automaattisesta tiedon muutoksesta artikkeliin aina joku info, lisäyspvm tmv? --84.251.69.214 13. lokakuuta 2017 kello 12.48 (EEST)
Wikidatamuutokset pystyy valitsemaan näkyville tuoreissa muutoksissa ja tarkkailulistalla, mutta ne eivät näy fiwikissä artikkelin muokkaushistoriassa vaan pelkästään Wikidatassa olevan sivun muokkaushistoriassa. --Zache (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 13.02 (EEST)
Ranskalaiset eivät näytä harrastavan lähteitä noissa tietolaatikoissa. Edelleen nuo kynäikonit jotenkin häiritsevät mua. Ehkä niihin silmä tottuu (tai blokkaan ne Adblockilla), mutta etenkin kun suurin osa noista tiedoista on täysin muuttumattomia, kuten henkilön syntymäaika, kansalaisuus jne (fr:Lucien_Petit-Breton), niin miksi pitää olla kuusi kynäikonia melkeinpä kuin houkuttelemassa (sotkijaa?), että klikkaapa tätä ja katso mitä tapahtuu. -kyykaarme (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 20.13 (EEST)
Nopeasti mieleen tulevia vaihtoehtoja tuolle voisi olla, että boksissa on joku merkintä esim wikidatan logo alakulmassa jos laatikossa on Wikidatasta tulevia arvoja jota klikkaamalla kynäikonit saisi esille. Toinen vaihtoehto voisi olla, että niissä arvoissa joilla on Wikidatassa viite näytettäisiin kynän sijaan viitemerkintä ja viitemerkkinnän sisällä maininta siitä, että arvo tulee Wikidatasta. --Zache (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 21.14 (EEST)
Muutin {{Järvi WD}}-tietolaatikon toimintaa kokeeksi siten, että nyt tietolaatikko tulostaa Wikidatasta tulevien numeroarvojen kohdalla viitteen jos sellainen on Wikidataan määriteltynä ja viitetekstiin maininnan siitä, että arvo on haettu Wikidatasta. Syy sille miksei tätä ole tehty aikaisemmin on se, että yleensä Wikidataan viitteisiin tallennetut tiedot eivät riitä Wikipedian viitemallineiden täyttämiseen. Tällä hetkellä tulostus tulee myös siten, että näkyvät ranskankieliset tekstejä on käännetty, mutta muuten muotoiluun ei ole koskettu.
Toinen mitä muutin on se, että nyt Järvi WD -tietolaatikon lopussa näkyy wikidata-ikoni mikäli tietolaatikossa näytetään Wikidatasta haettuja arvoja ja kun ikonia klikkaa, niin arvojen viereen ilmestyy pienet kynäikonit. Kynäikoni ei vielä ilmesty kuvan tai koordinaattien yhteyteen, koska niiden tulostus tulee erillisten mallineiden kautta joiden muuttaminen vaatii hiukan miettimistä sen suhteen miten asian toteuttaa. Esimerkin toiminnasta voi katsoa artikkelista Littoistenjärvi. --Zache (keskustelu) 15. lokakuuta 2017 kello 10.24 (EEST)
Se Wikidata-ikoni näkyy ainakin mulla pelkkänä kuvana, jota ei voi klikata. -kyykaarme (keskustelu) 15. lokakuuta 2017 kello 11.34 (EEST)
Samoin täällä. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 15. lokakuuta 2017 kello 11.42 (EEST)
Korjattu (diffi). Jos kokeilette mennä Littoistenjärvi -sivulle (linkki ohittaa Wikimedian välimuistin), niin sen pitäisi toimia. Siinä on jonkun verran viivettä, että korjaus päivittyy kaikille sivuille ja se on selainkohtaista myös joten siksi tuo linkki. --Zache (keskustelu) 15. lokakuuta 2017 kello 11.54 (EEST)
Oikein hyvä toiminto mielestäni, ja hyvä myös että viitteestä näkee tiedon tulevan Wikidatasta. Muutin lähdettä Wikidatassa niin, että artikkelissa näkyy suora linkki Järviwikiin. -kyykaarme (keskustelu) 15. lokakuuta 2017 kello 17.34 (EEST)

Muokkaustilaisuus: Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit Hanasaaressa[muokkaa wikitekstiä]

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit järjestävät muokkaustilaisuuden, jossa opetellaan Wikipedian muokkausta ja huolletaan kulttuuri-instituutteja käsitteleviä sivuja. Toivotamme tervetulleeksi kommentit ja parannusehdotukset ja kutsumme mukaan muokkaamaan sivuja! – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 11. lokakuuta 2017 kello 15.47 (EEST)

Onko tällainen siis juuri nyt meneillään? Vähän niukanlaisesti infoa viestissäsi. -kyykaarme (keskustelu) 11. lokakuuta 2017 kello 16.49 (EEST)
Se on koulutustilaisuus, eikä se siksi varsinaisesti tarvitse omaa Wikiprojekti-sivua. Sen sijaan toivon, että muutoksia tarkkailevat henkilöt ottavat tämän huomioon arvioidessaan muokkauksia ja kohtelevat uusia muokkaajia hellästi. Tässä linkki tapahtuman opetusmateriaaliin, jossa käsittelimme omasta organisaatiosta kirjoittamista. – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 11. lokakuuta 2017 kello 20.10 (EEST)
Sen takia kysyinkin, että on hyvä tietää että mistä niitä uusia artikkeleita mahdollisesti ilmestyy. Noita eturistiriita-esseitä ei mun mielestä kannattaisi esitellä kenellekään, ne ovat huonoja eivätkä ne sido käyttäjiä mihinkään, eikä niiden pitäisi edes olla Wikipedia-avaruudessa. -kyykaarme (keskustelu) 11. lokakuuta 2017 kello 22.28 (EEST)
Olettaisin, että ajankohta (eilen klo 14.30–16.00) ja aihe (kulttuuri- ja tiedeinstituutit) riittäisivät tarkkailun eväiksi, muuta minulla ei ole neuvoa. Eturistiriita-esseistä keskustelua voinee jatkaa niiden yhteydessä. – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 08.15 (EEST)
Eturistiriita-asioista, Kyykäärmeen mielipidettä vastaan omani: minusta eturistiriita-asioita on hyvä tuoda esille koulutustilaisuuksissa. Hyvä Susanna, kun otit aiheen mukaan! Kokemukseni mukaan koko aihepiiri on useille Wikikoulutettaville varsin tuntematon, tai monet eivät tule niitä vaan ajatelleeksi. Koulutuksissa on paljon esimerkiksi GLAM-aloilla toimivia ihmisiä, joiden perusajatteluun nuo asiat eivät näytä kuuluvan. Jos ohjeissa ja opastussivussa on vikaa, korjattakoon niitä, mutta aihetta älköön sen takia lakaistako maton alle.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 08.51 (EEST)
Siitä kannattaa toki kertoa, mutta siihen ei kannata käyttää kyseisiä esseitä. Aloitin niistä keskustelun toisaalla. -kyykaarme (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 09.23 (EEST)
Eihän meillä uusia muokkaajia purra. Sotkijoillekin annetaan Information.svgTervetuloa Wikipediaan! --Jmk (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 13.55 (EEST)

Muuten vielä, kehottaisin lukemaan Hanasaaren tilaisuuden alustuksesta kohdan "Organisaation edustajan huoneentaulu". Siinä on hyviä käytännön ohjeita. Kiitos linkistä!--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 09.59 (EEST)

Suomi 100 kansainvälisesti[muokkaa wikitekstiä]

Marraskuun Wikiprojekti:Suomi 100 kansainvälinen kilpailu lähestyy kovaa vauhtia. Sitä voisi mainostaa viikkoa ennen aloitusta eri kielten wikeissä. Kielitaitoiset, voisitteko kääntää lyhyitä mainostekstejä tänne Wikiprojekti:Suomi 100/Viestintä ? Muutakin keskustelua on avattu projektin keskustelusivulle. --Tappinen (keskustelu) 11. lokakuuta 2017 kello 19.00 (EEST)

Käännökset puuttuvat mm. ruotsiksi ja saksaksi ! Talkootöitä olisi tarjolla mm. sellaiselle, joka osaisi piirtää uuden barnstarin eli kansainvälisen papukaijamerkin ! --Tappinen (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 07.00 (EEST)
Minulla olisi pöytälaatikossa tällainen (EDIT: Tiedosto poistettu, vedän ehdotuksen pois) kahdesta Suomen lipusta muodostuva valkoinen lintu, rauhankyyhky ilman lehvää suussa (tässä karkeaksi pikselöitynä varkauden estämiseksi). Olin ajatellut myydä sen kovalla hinnalla Siniselle tulevaisuudelle, mutta eihän heillä ole rahaa ja mieluummin näkisin sen käytössä jonka takana itsekin olen. – Olen joskus kysynyt oikeusministeriöstä tms. virallisesta paikasta, saako Suomen lippua käyttää logossa näin, ja he sanoivat että saa. Lausunto löytynee minulta jostakin. –Kotivalo (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 12.07 (EEST)
Hieno! --Esamatti1 (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 12.12 (EEST)
Mahtavaa! Saisiko sen kiinni tähän barnstariin ? --Tappinen (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 17.36 (EEST)
No ei todellakaan saa! Miksi pitäisi sekoittaa kaksi erityylistä kuviota? Mitä nämä latotähdet oikein ovat? –Kotivalo (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 17.46 (EEST)
Anteeksi, mutta vedän ehdotukseni pois. Kuviotani ei sekoitella mihinkään Trumplandian šeriffintähtiin. Tiedoston voi pikapoistaa. –Kotivalo (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 18.12 (EEST)
Ei varmaan olisi kannattanut ehdottaakaan, jos tuollaisella asenteella on liikkeellä. Stryn (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 18.17 (EEST)
Totta, käsitin ehdotuksen väärin enkä ymmärtänyt että kaivataan kirjaimellisesti tähtikuviota. Me taiteilijat olemme vähän hankalia tekijänoikeuksinemme. –Kotivalo (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 18.25 (EEST)
Hirvensydän kupari.jpg
Wikiproject Galicia-Finlandia Barnstar.png
Latotähdet ovat olleet yleisiä palkintoja monien wikimedioiden järjestämissä kilpailuissa, mallia näkee esimerkiksi minun palkintokaapistani tai commonsista commons:Category:Barnstars of National Merit. Itselleni asia ei ole kynnyskysymys. Projektisivulla on aiemmin sovittu hirvensydämen jakamisesta osallistujapalkintona, mutta parhaiden palkitsemiseen käytettävää merkkiä ei ole valittu. Viereisen suomi-nauhallisen sain Galicia-kilpailusta. --Tappinen (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 18.39 (EEST)
Meillähän annetaan tunnustuksena jopa Stalinin kauden mitaleja, joissa on sirppi ja vasara. Huumori siis tällä saralla venyy varsin pitkälle, saman tienhän voisi jakaa rautaristejä. --Jmk (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 18.44 (EEST)
Kiitos tiedosta. Barnstarien maailma näyttää sen verran amerikkalais-militaristiselta, että minun on parasta pysyä sieltä poissa. Anteeksi vielä kerran. –Kotivalo (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 18.46 (EEST)
Tai vielä yksi huomio: on tämä wikimaailma tosiaan aika miehinen, jos palkinnotkin ovat tätä lajia! Machoa mahan täydeltä. –Kotivalo (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 18.48 (EEST)
Alkuperäinen latotähtien käyttäminen ei ollut kovin militaarinen, vaan liittyi talkoo-metaforaan en:Barnstar, en:Barn raising. Nuo militäärishenkiset nauhat ovat myöhempi lisäys; itse henkilökohtaisesti tykkään enemmän muista muodoista (taas voin viitatat oman sivuni Glam- ja Catalonia-tähtiin, tai tähän malliin commons:File:WP Essex Barnstar.png, jonka kaltaista kuvittelin tässäkin askarreltavan.) --Tappinen (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 19.10 (EEST)
Pitäisi järjestää wikipedistien kesken (tai mieluummin graafisen alan opiskelijoiden kesken) kansainvälinen suunnittelukilpailu palkintojen demilitarisoimiseksi ja antiamerikkalaistamiseksi. Nuo kunniamerkit ovat aivan kauheita, lukuun ottamatta Työn sankaria, jossa on selvä ironinen twist. –Kotivalo (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 19.24 (EEST)
Onko jossain ohje, että tarvitaan juuri tähtikuvio? Palkintojen joukossa on merkkejä, joissa ei ole tähtipohjaa. [5][6] --Thi (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 20.14 (EEST)
Ei, missään ei ole ohjetta. Näin on ollut tapana muiden wikimedioiden järjestämissä kansainvälisissä kilpaluissa, mutta tämä on ensimmäinen suomenkielisessä wikissä järjestetty. Muilla on ollut viime vuosina tavarapalkintoja, esim. Amazonin lahjakortteja, mutta sellainen on osoittautunut Suomessa hankalaksi. --Tappinen (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 20.20 (EEST)
Kilpailussa voisi olla mahdollisuus käyttää myös virallista Suomi 100 -logoa, josta on tarkempaa tietoa täällä. Käyttö on sallittua medioille juhlavuoteen liittyvissä asioissa. Senkään graafinen ohjeisto tuskin sallii kuvioiden ymppäämistä aivan muihin kuvioihin. –Kotivalo (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 20.23 (EEST)
Tein jotain hätäisiä luonnoksia Gimpillä, nähtävissä sivulla http://stryn.eu/suomi100/explore. Saa haukkua tai tehdä itse parempia. Stryn (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 20.26 (EEST)
Virallisesta Suomi100 logosta ohje sanoo "Olennaista on, että uutisoinneissa ja sisällöissä on selkeä yhteys juhlavuoteen, kuten ohjelmassa mukana olevan hankkeen esittely tai juhlavuoden kokonaisuudesta kertominen." Tämä hanke ei ole mukana ohjelmassa. Siitä oli puhetta, mutta joku aspekti jäi täyttämättä ja niin ajatus kuivui kokoon. Lisäksi on paljon helpompaa jakaa palkintoja eri wikeihin, jos kuva-aiheen voi ladata commonsiin, ja sinne ladattavien pitää olla vapaasti muokattavissa. --Tappinen (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 20.33 (EEST)
Tein pari uutta luonnosta viisisakar. tähden ja Suomen lippujen yhdistelmänä. Hyvin karkeita vielä, katsokaa pienenä ja siristäkää silmiä. Täällä. –Kotivalo (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 21.49 (EEST)
Nyt samassa paikassa on myös varsin viimeistelty versio. –Kotivalo (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 23.18 (EEST)
Minusta tuo on kaunis ja toimii myös pienessä koossa. Oletko varma että sen saa laittaa commonsiin - cc by sa lisenssi pitää sisällään sen että muut saavat muokata vapaasti ? Commons on pakollinen jo senkin takia, että de-wikiin ei saa ladata paikallistiedostoja, ja onhan mahdollista että haluamme palkita jonkun saksalaisen. Enkä halua ottaa selvää jostain tamiliwikin tiedostosäännöistä. --Tappinen (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 08.04 (EEST)
Kiitos. Voin toki laittaa tämän Commonsiin vapaalla lisenssillä, aikaa ei mennyt kuin pari tuntia. Ekaa ehdotusta, jonka vedin pois, olen kypsytellyt nyt lähes 40 vuotta joten pyydän ymmärrystä herkkähipiäisyydelleni. Laitan nykyään valokuvani Commonsiin PD-lisenssillä CC0, mutta laitan tämän CC-BY-SA:ksi etten aiheuta enää ylimääräistä hämminkiä. Nimeksi laitan Suomi-100-contest-barnstar. –Kotivalo (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 08.52 (EEST)

Wikiyhteisöjen sitoutuneisuus maittain[muokkaa wikitekstiä]

Tässä Wikimedia Foundationin ehdotuksessa luokitellaan maailman maita wikiyhteisöiden sitoutuneisuuden mukaan. Uutta listauksissa on "Emerging Communities", muut listaukset perustuvat paljolti aikaisempiin määrittelyihin. Suomea ehdotetaan sarjaan "Developed Communities", jossa on 24 maata. Listauksissa kiinnittää huomiota "Aland Islands", joka sijoittuu luokkaan "Unclassified" ja josta todetaan: "There is not enough information about the state of the communities (if any) in the following countries and territories to be able to classify them."--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 09.36 (EEST)

Onko Ahvenanmaalla "wikiyhteisö"? Wikipedian muokkaajia voi varmaan olla, he kai muokkaavat sen kielistä Wikipediaa kuin haluavat (esim. ruotsin, suomen, englannin tai japanin). --Jmk (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 10.11 (EEST)
Jännää, miten tietosanakirjan lisäksi on kaikenlaista muutakin puuhaa. Toisaalta Wikipedia on alun perin verkossa oleva tietosanakirja, joka jaetaan osastoihin kielen mukaan. Näin esimerkiksi ruotsinkielistä Wikipediaa voidaan muokata Suomesta, O-lannista tai Ruotsista. Sen yhteisö on laaja. Kielellisen osastoinnin lisäksi näyttää siltä, että yhteisöt sitten jaotellaan erikseen valtioiden rajojen mukaan, tavallaan keinotekoisesti – mutta ymmärrettävästi, jos mukaan tulee rahoitus sekä paikallisyhdistykset, jotka useinkin tarvitsevat verkkoympäristön lisäksi henkilökuntaa, toimistotarvikkeita, työtiloja sekä yhteyksiä sidosryhmiin. Silloin käy ymmärrettäväksi jakaa maailma piirtämällä rajat karttaan. Minä istun nyt Suomessa, mutta jos olisin vaikkapa yksi suomenkielistä Wikipediaa muokkaavista ruotsinsuomalaisista taikka ruotsinkielistä Wikipediaa muokkaavista suomenruotsalaisista, millaista Wiki-passia sitten pitäisi anoa, jotta kuuluisin kehittyneisiin muokkaajayhteisöihin enkä putoaisi O-mappiin. --Pxos (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 13.20 (EEST)
Tämän kategorisoinnin tarkoituksesa on siis korvata YK:sta peräisin oleva, vanhentuneeksi katsottu perusjako "Global North" ja "Global South". Ilmeisesti Ahvenanmaa on otettu jostain (esim. YK:n) luettelosta, ja siinä mainitaan, että tästä alueesta ei ole tietoa. Mikä on Wikiyhteisö? Jos kaksi wikipedistiä kohtaavat, onko se jonkinlainen Wikiyhteisö? "Nouseviin maihin" (Emerging) kuuluvat tässä mm. Kiina, Intia ja Turkki. Intia on kai vapaa, mutta Kiinassa ja Turkissa valtio estää Wikipedian välittämisen. Tässä siis on luetteloitu arvio aktiivisuudesta tai sitoutuneisuudesta valtioiden rajojen mukaan. Eri maissa voi toimia kansallisia Chaptereita eli Jaostoja ja isoimmissa maissa saattaa olla lisäksi useita muitakin Chaptereita. Wikimediayhteisöjä ovat myös User Groups eli Käyttäjäryhmät, tai Wikimedian temaattiset organisaatiot, joista voisi mainita Amical Wikimedian, eli katalaanien yhteisön, joka ei kuulu näihin valtiollisiin luetteloihin. Se on ollut kansainvälisesti aktiivinen mm. kirjastoalan yhteistyössä.
Suomen lähialueista ovat "Emerging" -luettelossa Latvia, johon on suunnitteilla Wikimedia Latvia eli oma kansallinen Chapter. Liettuan kehitys on havaintojeni mukaan jäänyt vähemmälle. Wikiyhteisöillä on muutamia alueellisia liittoutumia, kuten Wikimedia Africa eli WikiIndaba, Latinalaismaiden väljä yhteisö ja CEE (usein myös CEE Spring), eli vuonna 2014 perustettu Keski- ja Itäeuroopan maiden yhteisö. Vaikka Suomi ei katso olevansa Keski- tai Itäeurooppaa, on Wikimedia Suomesta ollut edustajia näissä tapaamisissa useita kertoja, koska ne ovat samalla myös hyviä koulutustilaisuuksia.
Alueellisesti Wikimedia Suomen tavoitteena on Wikimedia Nordic (tai Nordic Wikimedia) eli Pohjois-Euroopan Wikimedioiden ja Wikipedioiden yhteisö. Siihen kuuluisivat Islanti, Norja, Tanska, Ruotsi, Suomi, Viro, Latvia ja Liettua. Asiasta on käyty pitkään palavereja, mutta synnytys on vielä vaiheessa. Lisäksi kielialueiden yhteenliittymä on suomalaisugrilaiset Wikimediat ja Wikipediat, joilla on ollut tapaamisia viime vuosina Virossa ja Venäjällä. Suomalaisugrilaisia tapaamisia hoitaa nykyisin Wikimedia Venäjä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 16.48 (EEST)

Mallineen metatieto poistaminen ja lisääminen[muokkaa wikitekstiä]

Mallineen {{Metatieto}} ohjeessa sanotaan ”Tätä mallinetta ei kuitenkaan ole tarpeen poistaa artikkeleista, sillä se voidaan tulevaisuudessa ottaa uuteen käyttöön nimen omaan laajan artikkelikantansa vuoksi.” Jos joku kuitenkin poistaisi mallineen, niin onko se tarpeen lisätä takaisin? [7] --raid5 (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 19.44 (EEST)

Ei tarvitse lisätä takaisin. Periaatteessa se on malline joka löytyy noin 20000-30000 enitenluetusta/eniten kielilinkitetystä/eniten sotketusta jne. jos niille haluaisi tehdä jonkun seurantajutun, niin sen voi lisätä tuohon mallineeseen. Aika vähän sitä on käytetty kuitenkaan mihinkään sen alkuperäisen käytön jälkeen. --Zache (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 19.59 (EEST)
Voisiko mallineen ohjetta muuttaa? Mallineen saa poistaa tarpeettomana muun muokkauksen yhteydessä tai botilla (jos nyt todetaan tarpeettomaksi) tai mikä tahansa vaihtoehto, mutta joka tapauksessa mallinetta ei tule turhaan lisätä takaisin. --raid5 (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 21.41 (EEST)
Mallineen ohje on päivitetty. [8] --raid5 (keskustelu) 15. lokakuuta 2017 kello 14.12 (EEST)

La-loppuisten sukunimien tyyppi[muokkaa wikitekstiä]

Täällä on artikkelit Virtanen-tyyppi (nen-loppuiset) ja Laine-tyyppi (sukunimenä vain itse sana). Onko la-loppuisille omaa artikelia? (tyyliin Honkala-tyyppi tai Koskela-tyyppi)?--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 14. lokakuuta 2017 kello 13.32 (EEST)

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä. En tiedä tuollaisia nimityksiä, mutta voisi puhua Mäkelä-tyypistä tarkoitettaessa luontosanasta -la/-lä-johtimella johdettuja nimiä ja Mattila-tyypistä tarkoitettaessa etunimestä -la/-lä-johtimella johdettuja nimiä. Nenoniel (keskustelu) 18. lokakuuta 2017 kello 19.59 (EEST)
Sirkka Paikkalan väitöskirjassa, jossa määritellään Virtanen-tyyppi ja Laine-tyyppi, mainitaan myös -la/-lä -päätteiset nimet, mutta ei nimetä niille mitään tyyppiä (ainakaan kun noin erittäin pikaisesti silmäilin). Voi kuitenkin olla että tätä nimityyppiä on käsitelty jossain muualla. Alkujaan se on kai peräisin talon tai muun asumuksen nimistä paikanniminä ja siirtynyt siitä sukunimiin ja sukunimien yhdeksi tyypiksi.--Urjanhai (keskustelu) 18. lokakuuta 2017 kello 23.13 (EEST)

Käyttäjä etsii käyttäjää, joka ottaisi maalauksista kuvia Helsingissä[muokkaa wikitekstiä]

Tällainen tapaus jos joku on kiinnostunut: commons:Commons:Kahvihuone#looking_for_a_photographer. Stryn (keskustelu) 15. lokakuuta 2017 kello 00.21 (EEST)

Koulusurma-artikkelin täysin puuta heinää oleva määritelmä[muokkaa wikitekstiä]

Tällä hetkellä artikkelin ensimmäinen lause kuuluu

Koulusurmalla tarkoitetaan tapausta, jossa henkilö tuo koulurakennukseen aseen ja käyttää sitä siellä muita henkilöitä vastaan.

Tämä on mielestäni täysin ristiriidassa sanan laajemman merkityksen kanssa. Esim. jos lause ymmärretään täysin kirjaimellisesti eivät Bathin koulusurmat ole koulusurmia, koska tapauksessa käytettiin aseen sijasta räjähteitä. Lisäksi kun artikkelia lukee pidemmälle löytyy sieltä tällainenkin helmi:

Myöskään ulkopuolisen aikuisen kouluun suorittama aseellinen hyökkäys ei ole koulusurma.

Tämä taas rajaisi mm. Dunblanen verilöylyn koulusurma-määritelmän ulkopuolelle. Toki kyseisen artikkelin otsikossa ei sanaa koulusurma esiinny, mutta sinne kyllä varsin lahjakkaasti linkataan koulusurma-artikkelista.

En viitsi itse koskea artikkeliin yhtään rajummalla kädellä, koska aiheesta on ilmeisesti väännetty kättä jo aikaisemmin (kts. kys. artikkelin keskustelusivu). --80.220.70.229 15. lokakuuta 2017 kello 12.21 (EEST)

Liekö tuo outo määritelmä peruja artikkelin aiemmasta nimestä, joka taisi olla "kouluammuskelu".. Muokkaa vaan rohkeasti, nuo keskustelusivun narinat (uusimmatkin) ovat viitisen vuotta vanhoja. --Seeggesup? 16. lokakuuta 2017 kello 14.49 (EEST)
Räjähteet (pommit sun muut) ovat myös aseita. Tuo toinen kohta minuakin kyllä ihmetyttää mutta en ole kuitenkaan perehtynyt kunnolla alan termistöön. Muokata toki voi rohkeasti. --Lax (keskustelu) 16. lokakuuta 2017 kello 20.14 (EEST)
Ainakin nuo määrittelyt näyttäisivät sisältyvän virkkeisiin, joissa on lähdeviite, mutta en ole tutkinut tarkemmin artikkelin muokkaushistoriaa enkä tutustunut viitattuun lähteeseen.--Urjanhai (keskustelu) 18. lokakuuta 2017 kello 23.18 (EEST)

Wikipedia 15 vuotta näyttelyprojekti[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia 15 vuotta näyttely projektin tarkoituksena on kirjoittaa ja muokata Wikpedia 15 vuotta -näyttelyn tekstejä. Projektisivulla julkaistaan ja muokataan näyttelyyn tulevia "wikiaakkosia". Ne ovat korkeintaan sadan sanan mittaisia tiiviitä miniartikkeleita Wikipediaan liittyvistä aiheista. Voit joko lisätä uuden aiheen tai kirjoittaa ja muokata olemassaolevaa. Artikkeleita ei lähteistetä eikä linkitetä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 19. lokakuuta 2017 kello 21.54 (EEST)