Wikipedia:Kahvihuone (uutiset)/Arkisto 12

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Replacement filing cabinet.svg Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua. Luettelo kaikista arkistoista löytyy hakemistosta.

Venäjä blokkasi ru.wikipedia.org:n[muokkaa wikitekstiä]

Venäjä blokkasi ru.wikipedia.org:n, koska he eivät poistaneet kannabisartikkelia sen jälkeen kun Etelä-Venäjän Astrahanin kaupungin oikeus oli kieltänyt sitä koskevan artikkelin pitämisen Wikipedia-sivustolla. Päätöksen seurauksena Kremlin Roskomnadzor ilmoitti blokkaavansa Wikipedian mikäli artikkelia ei poisteta joka toteutui eilen. Ilmeisesti Venäjällä on ollut muutamia vastaavia tapauksia aikaisemmin, mutta ne ovat ratkenneet yhteydenotolla Roskomnadzoriin ja muokkaamalla artikkeleita käyttämään parempia lähteitä. Tässä tapauksessa Roskomnadzoriin ei oltu saatu yhteyttä. Vastauksena blokkaamiselle ru.wikipedia.org julkaisi ohjeet miten eston voi kiertää.

Iltalehden mukaan blokkaus on poistettu.

--Zache (keskustelu) 25. elokuuta 2015 kello 07.55 (EEST)

Välityslautakunnan ehdokasasettelu 2015[muokkaa wikitekstiä]

Tämän vuoden välityslautakuntavaalien ehdokasasettelu alkaa torstaina 3. syyskuuta 2015. Sivu Wikipedia:Välityslautakunta/Ehdokkaat 2015 on varattu ehdolle asettamiseen tai asettumiseen sekä sellaisille kysymyksille, joita Wikipedian käyttäjät haluavat esittää kaikille ehdokkaille. Äänestys alkaa perjantaina 18. syyskuuta 2015 kello 0.00 ja päättyy 1. lokakuuta 2015 kello 24. –Ejs-80 31. elokuuta 2015 kello 12.39 (EEST)

Valheenpaljastaja[muokkaa wikitekstiä]

Kivaa juttua wikipediasta [1]--Musamies (keskustelu) 1. syyskuuta 2015 kello 15.42 (EEST)

Kannustava kommentti uutisesta: "Lisäksi haluaisin huomauttaa, että näidenkin pilojen löytyminen on todiste siitä, että Wikipedia korjaa itseään." --Raid5 (keskustelu) 1. syyskuuta 2015 kello 15.59 (EEST)
Fiffelfaffelia uutisesta: "Vuonna 2001 perustetussa Wikipediassa on --. Vapaaehtoisia editoreja on vain 12 000." Englanninkielisessä Wikipediassa on siis vain kaksitoistatuhatta vapaaehtoista muokkaajaa. Loput ovat joko pakotettuja muokkaajia tai sitten heitä ei ole. On totta, että tilastoista saadaan kaivettua esiin käyttäjätunnukset, jotka kunkin kuukauden aikana tekevät yli viisi artikkelimuokkausta ja näin ovat tilastojen oman terminogian mukaan "active editors", mutta uutinen tietysti antaa sellaisen kuvan, että Wikipediaa muokkaa ainoastaan 12 000 ihmisolentoa (tai niitä Internet-koiria sitten). Kyllä painettu sana on aina sitä ihteään. --Pxos (keskustelu) 1. syyskuuta 2015 kello 19.19 (EEST)
12000 muokkaajaa on ilmeisesti enwikin yli 25 muokkausta kuukaudessa tekevät muokkaajat, koska yli 5 muokkausta tehneitä on 31000. Tietty termeissä voisi olla tarkempikin, mutta sinänsä ajatus siitä minkä kokoinen on enwikin aktiivinen muokkaajapopulaatio jollain tietyllä ajan hetkellä oli ihan oikea. --2. syyskuuta 2015 kello 05.09 (EEST)  –Kommentin jätti Zache (keskustelu – muokkaukset)
Noh suomenkielistä Wikipediaa muokkaa lukumäärä välillä 20 – 462 683, ja mikä tahansa arvo tuolta väliltä on oikea. Alaraja on kuuluisa "likainen tusina viisaita miehiä" "kaksikymmentä tosiaktiivia", ja yläraja on rekisteröityneiden tunnusten lukumäärä. Vähän samaa tasoa kuin että "kello on nyt viisi" pitää paikkansa jatkuvasti maapallon pinnalla. Sitten kun lähteet merkitään esille journalismiinkin, voin ruveta journalistiksi. --Pxos (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 13.18 (EEST) Korjaus: Alarajan määritelmää korjattu, koska sekä lehdistövastaava Joonasl että lehdistövastaaja Haltiamieli ovat puhuneet juuri kahdestakymmenestä, joten sehän tässä kuuluisa luku on. --Pxos (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 14.25 (EEST)
En nyt sentään "juuri kahdestakymmenestä". En kiistä etteikö luonnehdintaa "voidaan laskea muutamissa kymmenissä" voitaisi kenties juuri ja juuri tulkita kahdeksikymmeneksi jos oikein pinnistetään, mutta kyllä se sentään hiukan suurempaan lukumäärään luontevimmin viittaa. Toki silti myönnän, kuten toisaalla on jo todettu, että luonnehdinta antaa turhan vähättelevän kuvan Wikipedian muokkaajamääristä. – Haltiamieli 2. syyskuuta 2015 kello 15.12 (EEST)
Sinänsä lukumäärä ei ole olennainen. Tärkein informaatio on, että Wikipedian on tieto¤%&*kirja, jota kaikki saavat sotkea, mutta jossa on vain noin, sanotaan 12 000 kunnollista muokkaajaa. Väärinhän tuokin yleistys on, mutta tuota varmaan on jutussa haettu. --Pxos (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 14.30 (EEST)
Artikkeli on kirjoitettu kuin keskinkertainen Wikipedia-artikkeli. Valitettavasti tätä artikkelia vaan ei kukaan koskaan enää parantele. --Whitetabor (keskustelu) 1. syyskuuta 2015 kello 20.13 (EEST)
Mitä se niin kuin hetkauttaa meitä fi-Wikipedian muokkaajia ja käyttäjiä ja lukijoita, mitä joku on jostain toisen tai kolmannen tai neljännen käden lähteestä lukenut olevan en-wikipediassa? Lähdemmekö mekin tekemään journalismikritiikkiä siten, että etsimme jonkun satunnaisen amerikkallaisesta journalismista kertovan uutisen ja selostamme innoissamme sen perusteella, että journalismi (amerikassa) sitä ja journalismi (amerikassa) tätä? Ja kuvittelemmeko ihan tosissamme, että tällainen uutinen kertoisi journalismista Suomessa, sen tasosta ja ongelmista yhtikäs mitään? Toki ne lehdet siellä amerikassakin painetaan painokoneilla ja niillä on nettisivut, mutta hei haloo. Esimerkiksi muokkaajayhteisöjen koko ja artikkelien määrä ovat vaikka fi- ja en-wikipedioissa monen kertaluokan verran eri kokoluokkaa, ja ongelmat ja hyvät puolet, vahvuudet ja heikkoudet ja ratkaisukeinot ongelmiin sitä myöten ihan eri. Journalismin ja journalismkritiikin kohdalla tällaisen rinnastuksen mahdottomuuden ymmärtää jokainen, mutta miksi ei wikipedian? Toki varmaan sellaisiakin ongelmia on, jotka ovat yleisesti samoja, mutta en ymärrä mitä uutista Suomessa on siinä että (englanninkielinen) wikipedia sitä, (englanninkielinen) wikipedia tätä. --Urjanhai (keskustelu) 1. syyskuuta 2015 kello 22.30 (EEST)

Yritin liittää Johanna Vehkoon minusta kuitenkin asiallisen kirjoituksen linkin sivulle Wikipedia:Medianäkyvyys, mutta en saanut verkkoviite-mallinetta näkyviin. Olisi kuitenkin syytä lisätä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 08.07 (EEST)

Ilman muuta voi ja pitää lisätä.--Urjanhai (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 14.21 (EEST)
Lisäsin sen jo aamulla. --Zache (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 14.22 (EEST)
Totta, näkyi olevan jo lisätty.--Urjanhai (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 15.53 (EEST)

Wikipedian kultainen koira[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan, että Wikipedian yhteisö – tai paremman puutteessa Wikimedia Suomi – perustaa Kultainen Koira -palkinnon, joka jaetaan sille toimittajalle, joka saa aikaan sellaisen Wikipediaa koskevan uutisen tai artikkelin, joka ei sisällä yhtään virhettä tai lähteetöntä (lue: hatusta löydettyä) faktankaltaista fiffeliä Wikipediasta. On totta, että Wikipedia on täynnä virheitä ja epätarkkuuksia. Olisi vain hauskaa, jos kerrankin joku Wikipediasta kesänlopunkunniaksi väännetty juttu olisi virheetön. --Pxos (keskustelu) 1. syyskuuta 2015 kello 19.37 (EEST)

Hopeakoirankin voisi myöntää hyvästä yrityksestä. Sattumalta niillä olisi komiat edeltäjät kreikkalaisessa mytologiassa: [2], eikä mikään elokuvafestivaalikaan taida koiria antaa palkinnoksi, vaikka karhu ja bambi löytyvätkin. --Pxos (keskustelu) 1. syyskuuta 2015 kello 19.57 (EEST)

Wikidata: Access to data from arbitrary items is coming - new date set[muokkaa wikitekstiä]

Introducing the Wikimedia public policy site[muokkaa wikitekstiä]

Hi all,

We are excited to introduce a new Wikimedia Public Policy site. The site includes resources and position statements on access, copyright, censorship, intermediary liability, and privacy. The site explains how good public policy supports the Wikimedia projects, editors, and mission.

Visit the public policy portal: https://policy.wikimedia.org/

Please help translate the statements on Meta Wiki. You can read more on the Wikimedia blog.

Thanks,

Yana and Stephen (Talk) 2. syyskuuta 2015 kello 21.12 (EEST)

(Sent with the Global message delivery system)

Enwiki siivosi mainosartikkeleita[muokkaa wikitekstiä]

Englanninkielinen Wikipedia poisto operaatio Orangemoodyssä mainosartikkeleita ja bänni niiden kirjoittajia.

--Zache (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 15.41 (EEST)

Tämäkin on tärkeä ja kiinnostava ja hyvin kirjoitettu uutinen kuten yllä esiteltykin, mutta vähän hämää, kun suomenkielinen uutisväline puhuu "Wikipediasta" tarkoittaen englanninkielistä wikipediaa ja uutinen olletikin on suoraan poimittu kansainvälisestä uutisvirrasta. Toissa vuonna joulun allahan HS jukaisi hyvän ja suuren juttukokonaisuuden juuri Suomenkielisestä wikipediasta. Tietenkin myös siitä, mitä en-wikipediassa tapahtuu, on syytä uutisoida, mutta onko se suomeksi mikään pelkkä "Wikipedia"?--Urjanhai (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 15.51 (EEST)
Tässä muuten suomalaiset ovat paavillisempia kuin paavi itse: englanniksikin uutisoidaan, että kyseessä on englanninkielinen wikipedia mutta ei suomeksi kuin sivulausessa.--Urjanhai (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 15.55 (EEST)
No uutiset otsikoidaan ja kirjoitetaan siten, että ne keräävät mahdollisimman paljon klikkejä. --Zache (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 15.57 (EEST)
"Näitä järkyttäviä asioita tapahtui Wikipediassa." --Urjanhai (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 16.03 (EEST)
Hieno juttu. Siis ei artikkeli, vaan operaatio. Se luo muhun vähän uskoa siihen, että maksettu muokkaaminen ei ehkä tuhoakaan Wikipediaa, niin kuin olen uumoillut. Fiwikissä ei moisesta tarvi (vielä/ehkä koskaan) välittää, mutta enwikissä on kyse isoista rahoista. --Whitetabor (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 16.01 (EEST)
Ehkä se aika meillekin vielä tulee. Wikien eri koko tuottaa meillä erilaisia asetelmia, ja jotkut asiat toteutuvat vain isossa wikissä, jotkut pienessä, jotkut molemmissa.--Urjanhai (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 16.03 (EEST)
Voi olla, ja ehkä pieni wiki on siinä mielessä myös haavoittuvaisempi, että pieni vapaaehtoinen yhteisö ei jaksa tapella palkka-armeijaa vastaan. --Whitetabor (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 16.11 (EEST)
Toisaalta pieni kielialue tekee sen, että paine tai panos/tuotos "palkka-armeijan" käyttöön ei ehkä ole niin suuri ja ilmiöt jäävät pienimuotoisemmiksi. Toki se ei tarkoita, ettei meidäknin pitäisi olla tietoisia kaikesta asiaan liittyvästä.--Urjanhai (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 16.17 (EEST)
Myös suppea muokkaajien määrälle suppeammat kieliversiot ovat haavoittuvaisempia. Tulee liian sisäsiittoista jälkeä-Jukka Wallin (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 17.02 (EEST)
Juu, pitäisi mahdottoman aktiivisesti propagoida eri alojen harrastajayhteisöjä ja ammattilaisia ja opiskelijoita mukaan.--Urjanhai (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 17.09 (EEST)
Niin, tai muutetaan tämä englanninkieliseksi ja annetaan projektille nimi "Finnish Wikipedia in English". Saadaan ongelmat pois. --Pxos (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 17.13 (EEST)
"Liver box", "how plenty is the bell", "all animals are tankerous".--Urjanhai (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 17.20 (EEST)

The Signpostin artikkeli aiheesta: Massive paid editing network unearthed on the English Wikipedia. –Ejs-80 5. syyskuuta 2015 kello 01.05 (EEST)

Open call for Individual Engagement Grants[muokkaa wikitekstiä]

My apologies for posting this message in English. Please help translate it if you can.

Greetings! The Individual Engagement Grants program is accepting proposals until September 29th to fund new tools, community-building processes, and other experimental ideas that enhance the work of Wikimedia volunteers. Whether you need a small or large amount of funds (up to $30,000 USD), Individual Engagement Grants can support you and your team’s project development time in addition to project expenses such as materials, travel, and rental space.

Thanks,

I JethroBT (WMF), Community Resources, Wikimedia Foundation. 4. syyskuuta 2015 kello 23.52 (EEST)

(Opt-out Instructions) This message was sent by I JethroBT (WMF) (talk) through MediaWiki message delivery.

Wikidataa opettelemaan![muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomi järjestää Wikidataan perehdyttävän vuoden mittaisen projektin, johon ovat tervetulleita Wikipedian muokkaajien lisäksi organisaatiot, joiden data rikastaisi Wikidataa ja sitä kautta mahdollisuuksien mukaan myös suomenkielistä Wikipediaa. Projektin työn alla olevat sivut ovat täällä: Wikipedia:Wikiprojekti Avoin kulttuuridata hyötykäyttöön.

Järjestämme lokakuun alussa Helsingissä työpajapäivän, jossa esitellään Wikidataa sekä suomeksi että englanniksi. Puhujat ja paikka varmistuvat vähitellen, päivämäärä on 2.10.2015. Tule mukaan kuulemaan esityksiä tai opettelemaan, miten Wikidataa voi hyödyntää Wikipediassa. Wikidatan hyödyntäminen on vielä alussa. Opettelemme kaikki yhdessä, opimme toisiltamme ja autamme toisiamme oppimaan. Asiaa on monesta näkökulmasta ja erilaisille taitajille. Teknisemmät henkilöt voivat perehtyä tiedon viemiseen ja tuomiseen tai vaikka mallineisiin. Jokainen voi muokata Wikidatasta yksittäisiä tietoja, lisätä käännöksiä ja tietoja.

Tilaisuuden jälkeen käynnistämme myös online-opiskelun oppitunneilla ja tehtävillä, joita nyt valmistelemme. Tule mukaan tekemään!

Ystävällisesti, Susannaanas (keskustelu) 20. elokuuta 2015 kello 12.06 (EEST)

Voit nyt ilmoittautua tapahtumaan lomakkeella. Tässä on Wikidata-päivän ohjelma:
10 - 12 Esitykset
 • Tervetuliaissanat ja Wikidatasta jokaihmiselle lyhyesti suomeksi
 • Wikidata for Wikipedia / Jan Ainali
 • Wikidata for GLAMs / Sandra Fauconnier
 • Using Wikidata / Wikipedia for referencing
12 - 13 Omakustanteinen lounas
13 - 14.30 Case presentations (englanniksi)
14.30 - 15 Omakustanteinen kahvi
15 - 18 Työpajat (kieli suomi tai englanti) & summing up (englanniksi)

Facebook-ryhmässä https://www.facebook.com/groups/wikidata.kulttuuridata/ voit esittää kysymyksiä jo etukäteen. Tervetuloa!

--Susannaanas (keskustelu) 12. syyskuuta 2015 kello 20.26 (EEST)

Sv.wikipediassa 2 miljoonaa artikkelia[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin että ruotsinkielinen Wikipedia on jokin aika sitten ylittänyt kahden miljoonan artikkelin rajan. Täällä fi.wikipediassa näyttää olevan juuri nyt 378 424, ja yhä vain pyritään kaikin keinoin vähentämään kirjoittajia. Menkää itseenne. --Abc10 (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 14.59 (EEST)

Tosin svwikissä botit ovat vastuussa ainakin puolista artikkeleista. Meillä tällainen ei oikein ole suosittua. --PtG (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 15.11 (EEST)
Vai eikö kukaan bottitaitoinen viitsi ryhtyä toimiin? Varsin pian niistä alkaisi kehkeytyä kunnon artikkeleita. --Abc10 (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 15.29 (EEST)
Vuonna 2013 aikomusta tuollaisiin toimiin oli GálaBotin ohjaajalla, mutta tuossa tapauksessa ongelmaksi muodostui lähteistys. Laajempi keskustelu aiheesta on arkistoitu: Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista)/Arkisto 50#Artikkelien luominen botilla - uusi asia fiwp:ssä. Todennäköisesti kunnon lähteistyksellä boteilla luoduille artikkeleille saisi helpommin yhteisön tuen. –Ejs-80 9. syyskuuta 2015 kello 16.04 (EEST)
Eikös se yhden ainoan ruotsalaisen hepun pyörittämä botti ole tuottanut ainakin kaksi kolmasosaa sv-wikin artikkeleista? Ja varmaan 99 % yli miljoonan artikkelin kokoisen war-wikin sisällöstä? Kyse on siis periaatteessa yhden ainoan käyttäjän hillittömästä aktiivisuudesta. Sv-wikin artikkelimäärä ei tämän seurauksena ole oikeastaan enää lainkaan vertailukelpoinen muihin kieliversioihin nähden, ellei siitä ensin vähennetä tuon Lsjbotin tekosia (ja sitten vielä eräitä toisten käyttäjien copypastella satavuotiaasta Nordisk Familjebokista kopsaamia artikkeleita). --Risukarhi (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 15.48 (EEST)
Hauki on kala https://sv.wikipedia.org/wiki/Lomatia_stenoptera -- Cimon Avaro 9. syyskuuta 2015 kello 15.14 (EEST)
Jos HOKIt ovat tuollaisia, nehän ovat parempia kuin useimmat perinteisten tietosanakirjojen hyönteisartikkelit, eikä juuri tuosta lajista edes löytynyt mitään käytössäni olevista tietosanakirjoista. --Abc10 (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 15.29 (EEST)
Botti luo joskus myös aika hämmentäviä kokonaisuuksia. Tässä eräs sv-wikin eläinartikkeli ennen kuin poistin siitä automaattisesti luodun oudon kuvagallerian ja väärään paikkaan vieneen Commons-linkin. --Risukarhi (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 15.52 (EEST)
Yhteisön haukkuminen auttaa asiaan kuin asiaan. On aina hyödyllistä mennä itseensä tai vaikka hypätä järveen tai syöksyä sementtiin. Jos ollaan huolissaan kirjoittajien vähentämisestä (sic, eikä suinkaan vähentymisestä), niin botti on oiva ratkaisu. Suljetaan muokkaus kaikilta tunnuksilta ja laitetaan botti tekemään artikkelit. Kyllä tänne varmaan miljoona artikkelia saadaan ensi juhannukseen mennessä. Samalla kaikki riidat, erilaiset a-, b- ja c-luokan ongelmat sekä vandalismi putoavat minimiin. Ratkaisuni on oivallinen ja löysin sen itseeni mennessäni. --Pxos (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 16.03 (EEST)
Laitetaan nyt jälkipolvien tilastonikkareita varten ylös pari muutakin kuriositeettia:
 • norjankielinen Wikipedia: "418 659 artikler på bokmål og riksmål"
 • tanskankielinen Wikipedia: "Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 209.449 er på dansk."
 • unkarinkielinen Wikipedia: "A magyar változatnak 334 286 szócikke van, ..."
Ruotsinkielinen Wikipedia on selkeä poikkeus. Vähän sama kun vertaisi Helsingissä Olympiastadionin tornia Eiffel-torniin ja pyytäisi suomalaisia menemään itseensä. Kyllä täällä saa yhteisöä ja yksittäisiä käyttäjiä kritisoida, mutta silloin olisi tärkeää, että tiedot on tarkastettu etukäteen. Aivoton kritiikki on yleensä älytöntä. --Pxos (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 16.21 (EEST)
Käsittääkseni kaikki keinot kirjoittajien vähentämiseksi eivät ole vielä käytössä. Tehostamisen varaa siis on. --Lax (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 16.46 (EEST)
Samaa mieltä. Pitää ehdottomasti tehostaa toimintaa. Jatkossa kehotan kaikkia vakimuokkaajia menemään artikkelinluontilakkoon. Ei vetele että olemme pohjoismaista toisiksi laajin. Lisäksi artikkelien poistoa tulis helpottaa. Gopase+f (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 16.59 (EEST)
Kuriositeetti ruotsinkielisestä Wikipediasta. Sivutyökaluissa on rivi "Slumpartikel (−bot)" (suom. satunnainen artikkeli). Kun siellä oli aikanaan noin 1,5 miljoonaa artikkelia, nappula oli vielä entisenlainen, ja kun painelin sitä, useampi kuin joka toinen tarjottu artikkeli oli juuri botin luomia hyttysiä. Tunsin tarvitsevani hyönteismyrkkyä. Nyt he siellä melkeinpä häpeävät asiaa ja ovat joutuneet virittämään linkkiin erikseen vaihtoehdon "–bot", josta painamalla satunnainen artikkeli ei ole botin luoma. Mielestäni kannattaa aina ottaa opiksi muiden projektien onnistumisista ja epäonnistumisista, ja miettiä, haluammeko pyrkiä miljoonaan artikkeliin vähitellen vai botin avulla. --Pxos (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 17.05 (EEST)
Olen näköjään itse kirjoittanut aiheesta aiemmin tänne: Wikipedia:Kahvihuone_(uutiset)/Arkisto_7#Sv-wikipediassa_pian_puoli_miljoonaa_artikkelia. Huomatkaa, että syyskuussa 2012 (kolme vuotta sitten) ruotsinkielisessä Wikipediassa oli puoli miljoonaa artikkelia. Sinne on siis tullut 1,5 miljoonaa artikkelia kolmessa vuodessa. Menkää Ruotsiin. --Pxos (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 17.38 (EEST)
Ruotsinkielisessä Wikipediassa artikkeleita on juuri nyt 2 003 972, joista Robotskapad-malline on 1 321 716 sivulla. Osasta botin luomista sivuista se on saatettu jo poistaakin. Tämän perusteella suomenkielinen Wikipedia on lokakuuhun 2007 asti ollut 13. suurin, mutta heinäkuussa 2015 se oli enää 22. suurin virallisella artikkelimäärällä (sarake E) mitattuna. --Raksa123 (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 22.29 (EEST)
Kaikki ne edelle menneet ovat sitten vain bottien ansiosta potkineet pitkälle... vai ovatko? Fi.wikillä ei hätää, ainakin sitä mieltä ovat kolme Raksan edellä kirjoittanutta, aloituksestani ärsyyntynyttä nimimerkkiä. Epäkohtiin puuttuminen on väärin, ainakin jos sen tekee väärä käyttäjä. --Abc10 (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 22.38 (EEST) edit:10. syyskuuta 2015 kello 07.59 (EEST)
Menen itseeni kehotuksen mukaisesti ja totean seuraavaa. Epäkohdaksi on tuotu se, että suomenkielisessä Wikipediassa on vain 375 000 artikkelia kun ruotsinkielisessä Wikipediassa niitä on yli kaksi miljoonaa. Vaikka sitä ei olekaan suoraan kirjoitettu, rivien välistä voi päätellä, että epäkohdan voisi korjata joko suhteellisesti (yrittämällä luoda niin paljon artikkeleita, että ero ruotsinkieliseen kapenee selvästi) tai absoluuttisesti (yrittämällä luoda niin paljon artikkeleita, että artikkelien lukumäärä on riittävän suuri, kenties vaikka miljoona). Artikkelien luomiseen auttaa alkuperäisen viestin mukaisesti itseensä meneminen. Tuo saattaa tarkoittaa sitä, että kaikkien viestin lukijoiden olisi syytä ruveta tekemään paljon uusia artikkeleja tyyliin entistä enemmän ja entistä nopeammin. Tuo voi myös tarkoittaa sitä, että kaikkien olisi syytä maagisesti muuttaa olemustaan ja suhtautumistaan sellaiseksi, että tänne rientäisi satoja uusia kirjoittajia tekemään satoja artikkeleita päivässä. Tuo voi myös tarkoittaa sitä, että täällä pitäisi laiskojen bottioperaattoreiden ryhdistäytyä ja ohjelmoida bottinsa tekemään tänne paljon artikkeleja automaattisesti. Minkä noista asiallisista vaihtoehdoista Abc10 haluaa toteutuvan, ne kaikki, vai kenties jonkun vaihtoehdon, jota en ole ymmärtänyt tähän kirjoittaa? Kun pääsemme yhteisymmärrykseen vaihtoehdosta, voimme siirtyä pakottamaan yhteisön vaihtoehdon toteuttamiseen. --Pxos (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 01.54 (EEST)
Täällä tuotetaan nyt keskimäärin 70 uutta artikkelia päivässä. Jos nykyiset käyttäjät menevät itseensä ja kaksinkertaistavat työtahdin ja samalla ollessaan itsessään houkuttelevat tänne sata uutta käyttäjää, joista jokainen jää tänne pysyvästi kirjoittamaan vuosikausiksi yhden artikkelin päivässä, saamme tulokseksi (70 + 70 + 100 =) 240 artikkelia päivässä. Jos yksikään artikkeli ei ole epämerkittävä eikä mitään poisteta, vuodessa saamme hurjat 240 x 365 = 87 600 artikkelia. Kaavasta 378 424 + 7 × 87 600 saamme tulokseksi noin miljoona artikkelia, ja kaavan sisältä tajuamme luvun seitsemän merkitsevän seitsemää vuotta. Siispä miljoona artikkelia voidaan saavuttaa vuoden 2022 syksyllä pelkästään itseensä menemällä. Suunnitelma vaikuttaa virheettömältä ja on toteuttamiskelpoinen. Se ei ole lainkaan löysää puhetta eikä sisällä mitään ilkeilyä, niin kuin ei vissiin mikään tämän keskusteluketjun kirjoitus, varsinkaan sen aloitusviesti. Terveisiä itsestäni, kävin siellä, menen nyt taas pienelle lomalle. Tehkää sillä välin tuhansia uusia artikkeleja ja lopettakaa tällaisten viestien lukeminen. Hop hop. --Pxos (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 02.16 (EEST)
En nyt oikein hahmota täysin mistä tässä keskustellaan, mutta toteanpahan vain, että onhan tuo ruotsinkielisen Wikipedian 2 miljoonaa artikkelia hyvä saavutus ja se on ollut ihan monessakin mielessä ihan onnistunut juttu. Ainakin saavutetun positiivisen julkisuuden kannalta ja siten, että sinne ollaan saatu aika monesta sellaisesta aiheesta lyhyitä artikkeleita, kuten vaikka vähänkään harvinaisemmista kasveista, sienistä ja eläimistä, joista ei muuten sinne artikkelia tulisi. Se mikä ehkä itseäni eniten kiinnostaisi on se, että onko svwiki tehnyt analyysiä siitä miten nuo bottien luomat artikkelit vaikuttavat muokkaamiseen eli toimiiko botin kirjoittama artikkeli siemenenä joka saa jengin jatkamaan artikkelin kehittämistä. --Zache (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 03.09 (EEST)
Ainakin nuo botilla luodut artikkelit vaikuttavat erittäin korkeatasoisilta, eikä niiden tasoa ole ainakaan tässä keskustelussa kukaan moittinut. Yksi esimerkki annettiin, miten botti oli luonut kuvagallerian vääristä kuvista, mutta muuten tuota on, sen perusteella, mitä noita on joskus tullut silmäiltyä, vaikea olla pitämättä hyvänä ja kannatettavana systeeminä silloin kun artikkeleita botilla luodaan järjen kanssa tarpeellisista aiheista ja kunnon tietokannoista. Sikäli tämä on vähän niin kuin toista sukupolvea verrattuna siihen, kun aikoinaan en wikiin oli pukattu botilla artikkeleita tyyliin "XX is a lake in Finland. See also List of lakes in Finland".--Urjanhai (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 10.25 (EEST)
Tästä näkee kuinka paljon artikkeleita erikielisissä Wikipedioissa ja muissa projekteissa oli lokakuun 2007 lopussa ja saman sivun uusimmasta versiosta näkee nykyisen tilanteen, jos haluaa verrata miten erikielisten Wikipedioiden sijoitukset ja artikkelimäärät ovat muuttuneet. Tästä vertailusta puolestaan näkee Wikipedioiden "syvyydet", jotka kuvaavat paljonko niitä on muokattu. Waray-Warayn- ja cebuanonkielisten Wikipedioiden syvyys on matala. Hollanninkielisessä syvyys on sama kuin ruotsinkielisessä. --Raksa123 (keskustelu) 11. syyskuuta 2015 kello 20.27 (EEST)
Ei kai kukaan tuosta aloituksestasi ole ärsyyntynyt. Ompahan vain harvinaisen typerä keskustelun avaus ja erittäin näköalaton kannanotto. Sitä tuskin voidaan pitää kovin suurena epäkohtana, että meillä ei fi-wikissä ole 1,5 miljoonaa botin luomaa artikkelia, joita kukaan ei koskaan lue. Jo nyt fi-wikissä on paljon sisältöä, mitä kukaan ei koskaan lue. Abc10 voisi mennä itseensä ja katsoa kuinka monta turhaa artikkelia on vuosien varrella luonut. Artikkelin muokkaushistoriasivulta löytyy " Sivun lataustilasto" -linkki, jota klikkaamalla aukeaa tilasto. Jos tilastossa on latauskertoja vähemmän kuin päiviä, artikkeli on turha ja kukaan ei lue sitä. Gopase+f (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 15.45 (EEST)
Lukeeko noita bottien luomia artikkeleita kukaan? Tässäkin keskustelussa pitäisi huomioida mitä me halutaan tehdä: parempaa tietosanakirjaa. Se on sitten musta harvinaisen typerää käyttää laatumittarina artikkelien absoluuttista määrää. Päin vastoin ite pidän fi-wikiä laadukkaampana kuin sv-wikiä. Ihan sama mitä mieltä artikkelimäärää ihannoivat ovat. Keskeisistä aiheista fi-wikissä on pääsääntöisesti laadukkaampi artikkeli kuin sv-wikissä (harvemmin toisin päin). Esim kymmenen ensimmäistä alkuainetta: muutama noista ovat sv-wikissä surkeita tynkiä. (sv:Syre näyttäis olevan ainoa, joka on yksiselitteisesti laadukkaampi sv-wikissä). Näistä samoista alkukaineista löytyy myös toinen kuvaava esimerkki: sv:Väte, jolla on laatustatus "Rekommenderade artiklar", mutta artikkeli on silti heikompi kuin fi-wikin vastaava ilman laatustatusta oleva artikkeli. Luonnehtisin näitä kahta wikiä seuraavasti:
 1. Sv-wiki ja fi-wiki ovat kummatkin iso kasa paskaa
 2. Sv-wikissä on keskitytty tekemään paskakasasta aina vaan isompi ja korkeampi
 3. Fi-wikissä on keskitetty voimavaroja paskakasan siivoamiseen ja järjestämiseen
On aika absurdia, että esim tuossa tämän keskustelun avauskommentissa ollaan ilmeisesti aivan tosissaan huolissaan siitä, että fi-wikissä ei ole tarpeeksi paskalingon käyttäjiä, kun samaan aikaan ainakin mun mielestä muokkausvoimavaroja pitäisi keskittää vielä enemmän olennaisen, ihmisille hyödyllisimmän sisällön laadukkaammaksi saattamiseen, eikä absoluuttisen artikkelimäärän kasvattamiseen kaikin keinoin. Nooh, summa summarum: jokainen vastaa omien muokkausresurssiensa käytöstä ihan itse ja kohdistaa huomiotaan sinne minne haluaa. Jos joku haluaa käynnistää paskalingon (botin) artikkelien luomiseksi niin siitä vaan. Mun nähdäkseni yhteisön ei kuitenkaan tulis ohjata muokkausresursseja millään tavalla tuollaiseen turhuuteen, vaan keskittyä olennaiseen. Me kaikkihan olemme täällä tekemässä parempaa Wikipediaa. Gopase+f (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 15.33 (EEST)
Bottia, niin kuin mitä tahansa muokkausresurssia voi käyttää hyvin tai huonosti. Toisaalta en edes tiedä, oliko keskustelun aloittaja keskustelua aloittaessaan älynnyt, että ero johtuu boteista. Niin kuin ip alla toteaa, niin josbotti tuottaa tuommoista proosaa kuin mitä ip linkitti, niin siinä kyllä säästyy ihmistyövoimaa. - Tai säästty ja säästyy, koska sen skriptin luomiseen, joka tietokannasta pyöräyttää tuollaisen, eikä HOK:n, tietenkin on käytetty huomattava työpanos. Sitä työpanosta mielestäni on hyvin vaikea sanoa "turhaksi" tai "paskalingoksi". Enkä tiedä onko artikkelimäärääkään kasvatettu "kaikin keinoin". ainakin järvet ja hyönteiset ovat ihan relevantteja aiheita. Mutta miksi meillä ei ole vastaavissa määrin luotu botilla artikkeleita johtuu kai ihan puhtaasti siitä, että artikkelien luonti botilla vaatii yhtä lailla resursseja kuin niiden luominen käsinkin, eikä siis ole ollut ketään bottitaitoista, jolla olisi siihen liiennyt resursseja. Nythän meillä Suomessa on esim. Järviwiki, joka kai luotiin ennen sv-wikin bottiajoja, ja siinä päädyttiin proosatarinan sijaan pikemminkin fi- wikin mallinetta Malline:Järvi vastaavaan faktalaatikkoon, mutta toisaalta otettiin käyttöliittymään myös järvet vesistöalueittain ja vesistöjen osa-alueittaain ja mahdollistettiin lisäksi kyselyt myös kunnittain ja maakunnittain. Ja siinä on varmaan joku henkilö jonkun tovin tehnyt töitä (järviwikin tapauksessa SYKE:n virkatyönä). Ja sen puoleen en siis näkisi mitään arvoaeroa botilla tai käsin tehdyssä työssä. Kummallakin voi tehdä hyvää työtä ja voi tehdä huonoa. Tosin me fi-wikiläiset joudumme varmaan hakemaan esimerkkejä huonosta botinkäytöstä enemmänkin muunmaalaisista boteista, kun taas huonosti käsin tuotettua sisältöä löytyy meiltäkin. Ja siksi siis on paha haukkua turhaksi, sellaista, mitä todellisuudessa kukaan ei ole tehnyt. --Urjanhai (keskustelu) 11. syyskuuta 2015 kello 21.27 (EEST)
Ja aivan järjetön on kysymys, että lukeeko niitä kukaan? Lukeeko kukaan järviwikiä? Sitä varmaan lukee se joka tietoa tarvitsee (itsekin juuri luin, kun katsoin että siellä on Pieriönlampi). Kun tieto on valmiina, niin on aivan yhdentekevää, kuinka kauan menee kun joku sitä tarvitsee. Tämän Peter von Bagh (suuri ensyklopedisti ja kotikirjaston omistaja) sanoi joskus hyvin kauniiisti. Sitä voi priorisoida, mihin sisältöön kohdistaa muokkausresursseja, mutta eivät ruotsin järvet ruotsissa tai hyönteiset maailmanlaajuisesti ole mitään turhia aiheita. Esim. Luettelo Suomen limasienistä osoittaa, että paljon lajiartikkeleita puuttuu, vaikka monet ovat luoneet käsin ahkerasti. Keneltä se olisi pois, jos niistä olisi artikkelit? Ja sekä nyt olisi "paskaa"? Sitä vartenhan tietosanakirjat ovat, että hyllylle kävellään kun tietoa tarvitaan. --Urjanhai (keskustelu) 11. syyskuuta 2015 kello 21.27 (EEST)
Absoluuttinen määrä ei tietenkään ole mikään kriteeri, eikä sitä ole (ainakaan tässä keskustelussa) kukaan väittänytkään. Edelleenkin kuitenkin luulen, että Käyttäjä:Abc10 keskustelua aloittaessaan edes älynnyt ero johtuu boteista, joten sen puoleen koko väite on olkiukko. --Urjanhai (keskustelu) 11. syyskuuta 2015 kello 21.41 (EEST)
Kaiken kaikkiaan wikeissä maittain on eroa, ja jos nyt yksi tekee yhtä ja toinen toista, niin onko se toiselta pois? Luultavasti (hyvien) artikkelien luonti suurissa määrin botilla on vastaus juuri siihen, että niitä muuten on luotu huonosti. Joissain wikeissä korostuu määrä, joissain laatu. Kun tähän asti aina kaduin, että koulussa valitsin saksan, niin wikipedia on tainnut olla ensimmäinen yhteys, missä saksantaidosta on ollut aidosti iloa. Ja kun joskus ihmettelin, kuinka hu-wiki on pienempi kuin fi-wiki, vaikka kielenpuhujia on enemmän, niin kuulemma siellä laatuun panostetaan vielä ankarammin. Joka maassa tilanne on vähän eri mutta tässä niin kuin useimmissa muissakin asioissa, missä Suomi on lähellä maailman kärkeä, meillä suomen kielen käyttäjillä tuskin on häpeämistä. --Urjanhai (keskustelu) 11. syyskuuta 2015 kello 21.58 (EEST)
Jos botilla saa aikaan Suomenkin järvistä tällaisia artikkeleita [3], säästää siinä aika paljon ihmistyövoimaa. En vastusta. --85.76.72.118 10. syyskuuta 2015 kello 16.14 (EEST)

Mihinkään älyttömään artikkelitehtailuun ei kannata lähteä, mutta mielestäni botit voisivat tehdä merkittävistä asioista (esim. Ranskan kunnat, joita puuttuu todella paljon) artikkeleita. Botti saa näppärästi pinta-alat ja väkiluvut yms. suoraan mallinneeseen, ei se ole oikein ihmisen hommaa. Mutta mitään muunlaisia artikkeleita ei kannata bottien voimien tehdä, eivätkä ne varmaan siihen pystykään. --Pottier (keskustelu) 12. syyskuuta 2015 kello 19.42 (EEST)

Wikidataan tullaan lisäämään tietoa kattavasti eri aihepiireistä, kun ensin ehdimme yhdessä opetella datalähteiden ja bottien käsittelemistä (Wikipedia:Wikiprojekti Avoin kulttuuridata hyötykäyttöön). Aineistojen lisääminen massalatauksilla Wikidataan on mahdollista ja datakokonaisuuksia voi hyödyntää uusien artikkelien luomisessa. Projektissa ovat mukana lajitietous (laji.fi -palvelun suomenkieliset lajinimet), historialliset suomalaiset paikannimet (Linked Data Finland), Suomen kunnat (Kuntaliitto), Kansalliskirjaston asiasanasto Finto ja aineistopalvelu Finna, Kansallisgallerian teostietokanta, Museoviraston paikkatietoaineistoa ym.
Miten ottaisimme selvää eri aihealueiden robotilla tehtyjen artikkelien kannatukselle, kuten:
 • Suomen järvet (ja muut luontokohteet)
 • Suomen kunnat (ja pienemmät paikat, kuten kylät, kaupunginosat)
 • Eläinlajit
 • Merkittävät rakennukset ja kulttuuriympäristöt
 • Muinaismuistot
 • <Oma ehdotuksesi tähän>
Lisäksi kerron oman kantani botteihin ja massalatauksiin. Kannatan koneellisen käsittelemisen hyödyntämistä, jotta ihmiskirjoittajilla on hyvät lähtökohdat alkaa luomaan tietoa, jota ihmiset haluavat lukea. Tietokoneet tykkäävät datasta, jonka perusteella on mahdollista luoda infografiikkaa ja karttoja, joiden kautta voi päätyä lukemaan ihmiselle kirjoitettua tekstiä. Molempi parempi, kone auttaa ihmistä. Keskeneräisyys on valmiin välivaihe. (Vaikka valmis onkin vain urbaani legenda). --Susannaanas (keskustelu) 18. syyskuuta 2015 kello 14.11 (EEST)
Heti kysymys: mitä tuo käytännössä merkitsisi esim. Suomen kuntien tapauksessa, joista jo on kaikista artikkeli? Ohjattaisiinko wikidatan tiedot silloin artikkeleissa wikidatasta esim. infoboksimallineeseen? Vai jäisivätkö ne vain hyödyttämään muuta käyttöä koneluetusti wikidatasta joko muissa wikimediaprojekteissa tai wikimedia-projektien ulkopuolella? Ja mikä olisi menettely esim. järvien ja eläin- ja kasvilajien osalta, joista osasta on artikkeli ja osasta ei? Useat käyttäjäthän ovat eri aikoina luoneet systemaattisesti esim. paljon lajiartikkeleita (luultavasti käsin?) mutta myös vailla artikkeleja olevia lajeja on vielä yllin kyllin. Järvistä taas on luotu artikkeleita sieltä täältä joko tärkeimmistä aloittaen tai yksittäin, ja joiltain alueilta myös syystemaattisesti (esim. Kokemäenjoen alue), mutta luomattomia artikkeleita on niissäkin runsaasti.--Urjanhai (keskustelu) 18. syyskuuta 2015 kello 15.14 (EEST)
Toinen kysymys taas on, miten on olemassa tietokantoja eri aiheesta ja miten kunkin tietokannan sisältö mahdollistaa artikkelien luomisen. Esimerkiksi järvistä nähdään Järviwikistä, että tietosisältö on melko monipuolinen ja Suomessa käytännössä kai kattava. Sama luultavasti on tilanne esim. kuntien ja eläin- ja kasvilajien kansssa. Muinaismuistoista, rakennuksista ja kulttuuriympäristöistä taas en osaa tarkistamatta sanoa, kuinka monipuolinen tietorakenne niissä on saatavissa, mutta pääteltynä esim. muinaismuistorekisteristä netissä, tietoa luultavasti on melko monipuolisesti. Kultuuriympäristöistä sen sijaan en nyt tarkistamatta osaa sanoa ominaisuustiedon laajuutta. (Lisäksi joltain osin käyttömahdollisuus kai voi riippua siitäkin, mikä osa datasta (tai jonkun tietokannan kentistä?) on avattu lisensseillä, joka sallii lataukset wikidataan, jos luonti tehtäisiin wikidatan kautta.) Kylistä ja kaupunginosista taas epäilen, löytyykö niistä valtakunnallisesti muuta tietokantamuotoista tietoa kuin nimi ja mahdollisesti numero, jolla ei päästä kuin WP:HOK -tietosisältöön. Mutta kaiken kaikkiaan noissa mainituissa saattaisi olla monia datasettejä, joista kelvollisten artikkelien luonti voi olla mahdollista.--Urjanhai (keskustelu) 18. syyskuuta 2015 kello 16.25 (EEST)

Wikidata: Access to data from arbitrary items is here[muokkaa wikitekstiä]

Only one week left for Individual Engagement Grant proposals![muokkaa wikitekstiä]

(Apologies for using English below, please help translate if you are able.)

There is still one week left to submit Individual Engagement Grant (IEG) proposals before the September 29th deadline. If you have ideas for new tools, community-building processes, and other experimental projects that enhance the work of Wikimedia volunteers, start your proposal today! Please encourage others who have great ideas to apply as well. Support is available if you want help turning your idea into a grant request.

I JethroBT (WMF), Community Resources 23. syyskuuta 2015 kello 00.01 (EEST)

Väärinkäyttösuodattimelle luodaan sääntöjä englanninkielisessä Wikipediassa[muokkaa wikitekstiä]

Tarkoitus ei ole keskustella täällä asiasta, mutta tiedoksi meidän yhteisöllemme, että englanninkielisessä Wikipediassa ollaan luomassa suuntaviivoja heidän väärinkäyttösuodattimiensa (edit filters) käyttämiseen: Wikipedia:Edit filter/RfC. Jos tänne halutaan saada joskus aikaan oma käytäntö tai ohjeistus, tuosta voi sitten varmaan translaitella soveltuvia osia. --Pxos (keskustelu) 24. syyskuuta 2015 kello 13.07 (EEST)

Reimagining WMF grants report[muokkaa wikitekstiä]

(My apologies for using English here, please help translate if you are able.)

Last month, we asked for community feedback on a proposal to change the structure of WMF grant programs. Thanks to the 200+ people who participated! A report on what we learned and changed based on this consultation is now available.

Come read about the findings and next steps as WMF’s Community Resources team begins to implement changes based on your feedback. Your questions and comments are welcome on the outcomes discussion page.

With thanks, I JethroBT (WMF) 28. syyskuuta 2015 kello 19.56 (EEST)

Englanninkielisessä Wikipediassa nyt 5 000 000 artikkelia[muokkaa wikitekstiä]

Tätä kirjoittaessani englanninkielisessä Wikipediassa on 5 000 322 artikkelia. --Pxos (keskustelu) 1. marraskuuta 2015 kello 17.11 (EET)

Ajattelin aamusta yritänkö saada sen nimiini, mutta en jaksanut tai keksinyt mistä kirjoittaisin. Aika kova kisahan siitä näytti olevan. Minuutin aikana luotiin noin 70 uutta artikkelia. --Stryn (keskustelu) 1. marraskuuta 2015 kello 17.43 (EET)

Wikipedia täyttää 15 vuotta[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian ja Wikimedia-liikkeen 15-vuotisjuhla lähestyy! Olemme innokkaita tekemään suunnitelmia juhlistaaksemme syntymäpäivää 15. tammikuuta 2016.

Lähtölaukauksena 15. juhlavuoden suunnittelussa, Metaan on luotu sivu Wikipedia 15. Lopulta, suunnittelemme sivulle lisättävän seuraavat resurssit:

 1. Resurssit suunnitella tapahtumia ja tapaamisia paikallisesti 15. juhlavuoden juhlistamiseksi
 2. Lisätietoa syntymäpäiväkuvien, -videoiden, -tarinoiden, Wikipedia-sisällön ja muun median jakamiseksi
 3. Vinkkejä saada paikallinen media kattamaan tapahtumasi.

Monet Metan sivun osioista ovat toistaiseksi tyhjiä, mutta työskentelemme kanssasi lisätäksemme lisää tietoa sivulle seuraavien kuukausien aikana aina syntymäpäiväjuhliin, tammikuuhun, saakka. Voit lisätä, muokata, ja keskustella mitä haluaisit nähdä Wikipedian 15-vuotisjuhlissa!

Odotamme juhlimista kanssasi!

-Wikimedia Foundationin viestintätiimi

JSutherland (WMF) (keskustelu) 18. syyskuuta 2015 kello 01.45 (EEST)

Pahoittelut etukäteen huonosta käännöksestä. :) Olisikohan mahdollista järjestää Suomessakin jokin tapahtuma liittyen Wikipedian 15-vuotissynttäreihin? --Stryn (keskustelu) 18. syyskuuta 2015 kello 15.10 (EEST)
M. A. Numminen juhli omaa 75-vuotissyntymäpäiväänsä käymällä vaimonsa kanssa Hyvinkään ABC:llä kahvilla. Jotain tuollaista spektaakkelia voisi harkita. --Pxos (keskustelu) 18. syyskuuta 2015 kello 22.33 (EEST)
Sinänsä Hyvinkäästä tuli mieleeni, että wikipedistien juhlatapaaminen olisi mielestäni reiluinta järjestää lähellä Suomen Weberin pistettä, mihin jokaisella asukkaalla olisi keskimäärin lyhin matka tulla. Lisäksi olisi kuitenkin hyvä, että paikkakunnalla olisi rautatieyhteys ja että siellä olisi sopivia majoitustiloja (hotelli). Koska Weberin piste Wikipedian mukaan on Hauholla, luultavasti lähin kokoontumiseen sopiva, riittävän iso paikkakunta olisi Hämeenlinna. --Pxos (keskustelu) 23. syyskuuta 2015 kello 16.39 (EEST)
Voisimmeko mielummin laskea sen Weberin pisteen kaikkien suomea osaavien ihmisten asuinpaikkojen pohjalta. Tämähän on vain kieliversio. --Savir (keskustelu) 23. syyskuuta 2015 kello 18.07 (EEST)
Ole hyvä vaan P;-/ --Htm (keskustelu) 23. syyskuuta 2015 kello 18.10 (EEST)
No jos sellainen ihme tapahtuu, että suomenkielisten keskipiste löydetään, minä en ainakaan (pääkaupunkiseudulta) lähde minnekään Itämerelle kellumaan kumiveneeseen. Oletan, että piste hilautuu etelää (Eurooppa) ja länttä (Ruotsi ja USA) kohti. Voidaan tietysti laskea myös jonkinlainen anti-Weber-piste, mihin olisi kaikkien mahdollisimman hankalaa tulla. Kalingrad? --Pxos (keskustelu) 23. syyskuuta 2015 kello 18.17 (EEST)
Suomea puhuvista on niin pieni osa Suomen ulkopuolella (joku hikinen 10 %), että tuskinpa he vetävät Weberin pistettä mereen. Weberin piste muistuttaa siinä mielessä metkasti mediaania, että kovin pieni populan häntä ei sitä paljon heiluta. --Jmk (keskustelu) 23. syyskuuta 2015 kello 18.35 (EEST)
Kuinka vanha on fi-wikipedia? Gopase+f (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 06.45 (EEST)
Wikipedian mukaan aloitti loppuvuodesta 2002, eli nyt noin 13 vuotta. Syyskuussa 2002 [4] Wikipedia tiesi kertoa, että Kaskinen (routsin: Kaskö) se on Pohjoismaden kaupunki. --Jmk (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 07.04 (EEST)
Tjaa, Wikipediasta löytyy toisenlaista tietoa, sen mukaan perustettiin muodollisesti 21. helmikuuta 2002 ja on tiettävästi ollut artikkeleita 26. toukokuuta 2002 lähtien. --Jmk (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 07.11 (EEST)
Mainittu elämysluonteinen tapahtuma on saanut lievää kannatusta. Ilmeisesti paikka olisi jossain Suomen mantereella. Jatkokehittelyä (ei jatkojen kehittelyä vielä)?--Htm (keskustelu) 5. marraskuuta 2015 kello 04.23 (EET)

Wikipaja Rupriikissa 21.11.[muokkaa wikitekstiä]

Kalenterit esiin! Mediamuseo Rupriikissa Tampereella järjestetään wikipaja kansallisena pelipäivänä lauantaina 21.11. klo 11-18 (Museokeskus Vapriikin tiloissa, Alaverstaanraitti 5 [5]). Tapahtumassa muokataan yhdessä erityisesti pelien historiaan liittyviä Wikipedia-artikkeleita, mutta mukaan voi toki tulla muutenkin kirjoittamaan ja tapaamaan ihmisiä. Lisätietoja wikipajasta löytyy wikiprojekti Rupriikin sivulta.

Päivän aikana tutkija Niklas Nylund kertoo Suomen pelimuseosta ja digitaalisten pelien tallennuksen ongelmallisuudesta. Poikkeamme myös Rupriikissa katsomassa museossa esillä olevia pelejä. Luvassa myös vierailevia puhujia, joista lisää tietoa myöhemmin.

Samalla viikolla on myös Viikon kilpailussa teemana pelit ja leikit.

Wikipajaan ovat tervetulleita niin vasta-alkajat kuin kokeneet wikipedistitkin. Ovet ovat avoinna klo 11-18, joten paikalla voi saapua oman aikataulun mukaan. Tervetuloa mukaan!--Olimar 6. lokakuuta 2015 kello 21.16 (EEST)

Muistuttaisin, että wikipaja on tämän viikon lauantaina! Tervetuloa!--Olimar 16. marraskuuta 2015 kello 11.23 (EET)
ja Rupriikki on siis muuttanut Tampereella joen toiselle puolelle Vapriikkiin eli paikka on 500m -1km päässä aikaisemmasta. Nyt kierretään näyttelyä. --Zache (keskustelu) 21. marraskuuta 2015 kello 11.18 (EET)

Työ yhteisön yhteydenpitäjänä[muokkaa wikitekstiä]

Tiimini on palkkaamassa uutta yhteisön yhteydenpitäjää (community liaison) työskentelemään Discovery-tiimin ja yhteisöjemme kanssa. Tiimikaverini asuvat kuudessa eri maassa, ja meidän pitää keskustella Wikimedia-käyttäjien kanssa pitkin maailmaa. Ihanteellinen ehdokas on kokenut Wikimedisti, joka osaa puhua englantia ja kirjoittaa vähintään yhdellä muulla kielellä. Jos olet kiinnostunut, lue miten hakea ja lähetä hakemuksesi niin pian kuin mahdollista. Haastattelut alkavat nyt. Jaa tämä tieto muiden yhteisön jäsenten kanssa, jotka saattavat olla kiinnostuneita. Kiitos! Whatamidoing (WMF) (keskustelu) 5. marraskuuta 2015 kello 20.03 (EET)

Community Wishlist Survey[muokkaa wikitekstiä]

Community Tech Team via MediaWiki message delivery (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 23.57 (EET)

Wikimania 2016 scholarships ambassadors needed[muokkaa wikitekstiä]

Hello! Wikimania 2016 scholarships will soon be open; by the end of the week we'll form the committee and we need your help, see Scholarship committee for details.

If you want to carefully review nearly a thousand applications in January, you might be a perfect committee member. Otherwise, you can volunteer as "ambassador": you will observe all the committee activities, ensure that people from your language or project manage to apply for a scholarship, translate scholarship applications written in your language to English and so on. Ambassadors are allowed to ask for a scholarship, unlike committee members.

Wikimania 2016 scholarships subteam 10. marraskuuta 2015 kello 12.47 (EET)

Wikiproject Erasmus Prize Winners[muokkaa wikitekstiä]

Dear fellow wikipedians,

My apologies for using English here, please help translate if you are able.
Wikipedia has been awarded the Erasmus Prize 2015. This prize is awarded annually to a person or institution that has made an exceptional contribution to culture, society or social science. The King of the Netherlands will present the award on 25 November. This will create media attention which will hopefully result in plenty of new volunteers. Prior to the award ceremony we would like to write and improve articles on former Erasmus Prize winners. All 80 former laureates should be notable enough to merit an article.

Please join the project and help us provide our fellow laureates with articles.

Sincerely, FrankTMeijer and Taketa (keskustelu) 11. marraskuuta 2015 kello 07.59 (EET)

Onpa mukavaa, että palkinto on myönnetty Wikipedian muokkaajayhteisölle (Wikipedia community) eikä väkisin jollekin paikallisyhdistykselle kuten suomalaisten palkintojen kanssa on käynyt. Ulkomailla osataan nämä asiat, which is nice. Antaa kuvan siitä, että palkinnon myöntänyt organisaatio on älykäs ja että palkintokin on järkevä. --Pxos (keskustelu) 11. marraskuuta 2015 kello 15.38 (EET)
Lisäys: yllä oleva ei ole pelkkää loppumatonta ivaa, vaan ihan tosiasia. Kaikki Wikipediaan sisältöä tuottaneet muokkaajat tekevät arvokasta työtä, ja palkinto on myönnetty koko projektille ja sen lukuisille jäsenille ympäri maailmaa. Minäkin olen saanut murto-osan tästä palkinnosta muiden kanssa yhdessä. Tämä kertoo, että Wikipedian luonne on ymmärretty oikein ja myös palkinto on kohdistettu oikein, jolloin tulee miellyttävän älykäs vaikutelma koko hommasta. Älykkäät vaikutelmat ovat tärkeitä. --Pxos (keskustelu) 11. marraskuuta 2015 kello 16.01 (EET)

Sotasampo[muokkaa wikitekstiä]

Tässä olisi sotahistoriasta kiinnostuneille tämmöinen: Sotasampo: talvi- ja jatkosota semanttisessa webissä - kutsu avoimeen julkistus- ja esittelytilaisuuteen. Tilaisuus on perjantaina 27.11.2015, klo 9-12, Kansallisarkisto, Helsinki. Ilmoittautuminen näkyy olevan. --Urjanhai (keskustelu) 11. marraskuuta 2015 kello 16.22 (EET)

Harassment consultation[muokkaa wikitekstiä]

Please help translate to your language

The Community Advocacy team the Wikimedia Foundation has opened a consultation on the topic of harassment on Meta. The consultation period is intended to run for one month from today, November 16, and end on December 17. Please share your thoughts there on harassment-related issues facing our communities and potential solutions. (Note: this consultation is not intended to evaluate specific cases of harassment, but rather to discuss the problem of harassment itself.)

Regards, Community Advocacy, Wikimedia Foundation

 –Kommentin jätti MediaWiki message delivery (keskustelu – muokkaukset) 17. marraskuuta 2015 kello 23.42‎ (EET)

Wikimedia Suomi ry:n toimintasuunnitelman luonnos[muokkaa wikitekstiä]

Olemme jakaneet luettelon ideoista ja aihioista yhdistyksen toiminnaksi. Kokonaisuudessan lista on liian kattava. Tutustu dokumenttiin ja osallistu sen muokkaamiseen. Tehdään yhdessä yhdistyksestä ja sen toiminnasta sellainen kuin toivot sen olevan. --Susannaanas (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 21.13 (EET)

Olisi kiinnostavaa tietää, minkälaisia datoja teillä on Suomen Wikipedian käytöstä. Onko Suomen Wikipedian vaikuttavuudesta ja sen kehityksestä yli ajan tehty selvitystä/tutkimusta ja onko suunnitelmissa tehdä jatkossa? Boundedrationality (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 18.27 (EET)
Erittäin hyvä kysymys! Meillä ei ole omaa dataa, mutta Wikimedia-säätiö tilastoi tapahtumat saitilla http://stats.wikimedia.org/EN/Sitemap.htm. Suunnittelemme kyselytutkimusta ensi vuodelle, joka koskisi sekä Wikipedian kirjoittamista että käyttöä. Otamme ideoita ja ehdotuksia vastaan! --Susannaanas (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 19.45 (EET)
Tässä on eräitä lukuja myös Wikipedian käytöstä osana esitystä, jossa katsottu some-palveluiden käyttöä Suomessa yleensä ja yhtenä mukana Wikipedia. On myös Wikipedia:Tutkimuksia wikeistä, johon on koottu linkkejä Wikejä koskeviin tutkimuksiin. Nämä ja muut vastaavat pitää varmaan käydä läpi esitutkimuksena kun käyttäjätutkimusta suunnitellaan.--Urjanhai (keskustelu) 8. joulukuuta 2015 kello 14.16 (EET)

Wikimedia Suomen syyskokous 2015[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomi ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään keskiviikko 2.12. 2015 klo 17:00 alkaen Caloniuksenkatu 9 D 64, 00100 Helsinki. Kokoukseen voi osallistua etäyhteydellä Google Hangoutissa. Jos haluat asettua ehdokkaaksi hallitukseen, kerro itsestäsi oheisella lomakkeella.

Kokouskutsu yhdistyksen wikissä.

Tervetuloa kokoukseen! --Susannaanas (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 11.11 (EET)

Your input requested on the proposed #FreeBassel banner campaign[muokkaa wikitekstiä]

This is a message regarding the proposed 2015 Free Bassel banner. Translations are available.

Hi everyone,

This is to inform all Wikimedia contributors that a straw poll seeking your involvement has just been started on Meta-Wiki.

As some of your might be aware, a small group of Wikimedia volunteers have proposed a banner campaign informing Wikipedia readers about the urgent situation of our fellow Wikipedian, open source software developer and Creative Commons activist, Bassel Khartabil. An exemplary banner and an explanatory page have now been prepared, and translated into about half a dozen languages by volunteer translators.

We are seeking your involvement to decide if the global Wikimedia community approves starting a banner campaign asking Wikipedia readers to call on the Syrian government to release Bassel from prison. We understand that a campaign like this would be unprecedented in Wikipedia's history, which is why we're seeking the widest possible consensus among the community.

Given Bassel's urgent situation and the resulting tight schedule, we ask everyone to get involved with the poll and the discussion to the widest possible extent, and to promote it among your communities as soon as possible.

(Apologies for writing in English; please kindly translate this message into your own language.)

Thank you for your participation!

Posted by the MediaWiki message delivery 21:47, 25 November 2015 (UTC) • TranslateGet help

Käykääpäs äänestämässä, aikaa on enää alle vuorokausi. Ehdotuksessa siis halutaa viikon kestävä banneriviesti, joka tulisi jokaikisen Wikiprojektin jokaikiselle sivulle näkymään siihen saakka, kunnes rekisteröitynyt käyttäjä napsauttaa sen pois näkyviltä. Jos ei napsauta, se tulee jokaiselle sivulle. Viestin sisällöstä on tarkemmin tietoa äänestyssivulla. Mielestäni on hyvä, että kaikilta ainakin kysytään ensin, onko tällainen hyvä vai huono juttu. Osassa äänistä on jo perustelujakin, joita voi halutessaan lukea. --Pxos (keskustelu) 27. marraskuuta 2015 kello 02.33 (EET)
Äänestys on nyt auki muutaman tunnin vielä. Lopputuloksen tulkinnasta ei ole selvyyttä, mutta enemmistö vaikuttaa olevan suurempi kuin vähemmistö (155–90). Vielä ehditte käydä esittämässä mielipiteenne. --Pxos (keskustelu) 28. marraskuuta 2015 kello 20.21 (EET)

Community Wishlist Survey[muokkaa wikitekstiä]

MediaWiki message delivery (keskustelu) 1. joulukuuta 2015 kello 16.38 (EET)

Uusi karttapalvelu[muokkaa wikitekstiä]

Valtion ympäristöhallinnolta on tullut uusi karttapalvelu, johon sisältyvä tieto voi olla käyttökelpoista myös Wikipediaa muokattaessa: http://liiteri.ymparisto.fi/ --Urjanhai (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 17.23 (EET)

Nominations are being accepted for 2015 Wikimedia Foundation elections[muokkaa wikitekstiä]

This is a message from the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee. Translations are available.

Wikimedia Foundation logo - vertical (2012-2016).svg

Greetings,

I am pleased to announce that nominations are now being accepted for the 2015 Wikimedia Foundation Elections. This year the Board and the FDC Staff are looking for a diverse set of candidates from regions and projects that are traditionally under-represented on the board and in the movement as well as candidates with experience in technology, product or finance. To this end they have published letters describing what they think is needed and, recognizing that those who know the community the best are the community themselves, the election committee is accepting nominations for community members you think should run and will reach out to those nominated to provide them with information about the job and the election process.

This year, elections are being held for the following roles:

Board of Trustees
The Board of Trustees is the decision-making body that is ultimately responsible for the long term sustainability of the Foundation, so we value wide input into its selection. There are three positions being filled. More information about this role can be found at the board elections page.

Funds Dissemination Committee (FDC)
The Funds Dissemination Committee (FDC) makes recommendations about how to allocate Wikimedia movement funds to eligible entities. There are five positions being filled. More information about this role can be found at the FDC elections page.

Funds Dissemination Committee (FDC) Ombud
The FDC Ombud receives complaints and feedback about the FDC process, investigates complaints at the request of the Board of Trustees, and summarizes the investigations and feedback for the Board of Trustees on an annual basis. One position is being filled. More information about this role can be found at the FDC Ombudsperson elections page.

The candidacy submission phase lasts from 00:00 UTC April 20 to 23:59 UTC May 5 for the Board and from 00:00 UTCApril 20 to 23:59 UTC April 30 for the FDC and FDC Ombudsperson. This year, we are accepting both self-nominations and nominations of others. More information on this election and the nomination process can be found on the 2015 Wikimedia elections page on Meta-Wiki.

Please feel free to post a note about the election on your project's village pump. Any questions related to the election can be posted on the talk page on Meta, or sent to the election committee's mailing list, board-elections -at- wikimedia.org

On behalf of the Elections Committee,
-Gregory Varnum (User:Varnent)
Coordinator, 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee

Posted by the MediaWiki message delivery on behalf of the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee, 05:03, 21 April 2015 (UTC) • TranslateGet help

 –Kommentin jätti MediaWiki message delivery (keskustelu – muokkaukset) 21. huhtikuuta 2015 kello 08.07 (EEST)

Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee elections 2015[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

This is a message from the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee. Translations are available.

Voting has begun for eligible voters in the 2015 elections for the Funds Dissemination Committee (FDC) and FDC Ombudsperson. Questions and discussion with the candidates for the Funds Dissemination Committee (FDC) and FDC Ombudsperson will continue during the voting. Nominations for the Board of Trustees will be accepted until 23:59 UTC May 5.

The Funds Dissemination Committee (FDC) makes recommendations about how to allocate Wikimedia movement funds to eligible entities. There are five positions on the committee being filled.

The FDC Ombudsperson receives complaints and feedback about the FDC process, investigates complaints at the request of the Board of Trustees, and summarizes the investigations and feedback for the Board of Trustees on an annual basis. One position is being filled.

The voting phase lasts from 00:00 UTC May 3 to 23:59 UTC May 10. Click here to vote. Questions and discussion with the candidates will continue during that time. Click here to ask the FDC candidates a question. Click here to ask the FDC Ombudsperson candidates a question. More information on the candidates and the elections can be found on the 2015 FDC election page, the 2015 FDC Ombudsperson election page, and the 2015 Board election page on Meta-Wiki.

On behalf of the Elections Committee,
-Gregory Varnum (User:Varnent)
Volunteer Coordinator, 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee

Posted by the MediaWiki message delivery 03:45, 4 May 2015 (UTC) • TranslateGet help

 –Kommentin jätti MediaWiki message delivery (keskustelu – muokkaukset) 4. toukokuuta 2015 kello 06.48 (EEST)

Wikimedia Foundation Board of Trustees elections 2015[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Foundation logo - vertical (2012-2016).svg

This is a message from the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee. Translations are available.

Voting has begun for eligible voters in the 2015 elections for the Wikimedia Foundation Board of Trustees. Questions and discussion with the candidates for the Board will continue during the voting.

The Wikimedia Foundation Board of Trustees is the ultimate governing authority of the Wikimedia Foundation, a 501(c)(3) non-profit organization registered in the United States. The Wikimedia Foundation manages many diverse projects such as Wikipedia and Commons.

The voting phase lasts from 00:00 UTC May 17 to 23:59 UTC May 31. Click here to vote. More information on the candidates and the elections can be found on the 2015 Board election page on Meta-Wiki.

On behalf of the Elections Committee,
-Gregory Varnum (User:Varnent)
Volunteer Coordinator, 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee

Posted by the MediaWiki message delivery 17:20, 17 May 2015 (UTC) • TranslateGet help

 –Kommentin jätti MediaWiki message delivery (keskustelu – muokkaukset) 17. toukokuuta 2015 kello 20.28 (EEST)

Pywikibot compat will no longer be supported - Please migrate to pywikibot core[muokkaa wikitekstiä]

Sorry for English, I hope someone translates this.
Pywikibot (then "Pywikipediabot") was started back in 2002. In 2007 a new branch (formerly known as "rewrite", now called "core") was started from scratch using the MediaWiki API. The developers of Pywikibot have decided to stop supporting the compat version of Pywikibot due to bad performance and architectural errors that make it hard to update, compared to core. If you are using pywikibot compat it is likely your code will break due to upcoming MediaWiki API changes (e.g. T101524). It is highly recommended you migrate to the core framework. There is a migration guide, and please contact us if you have any problem.

There is an upcoming MediaWiki API breaking change that compat will not be updated for. If your bot's name is in this list, your bot will most likely break.

Thank you,
The Pywikibot development team, 19:30, 5 June 2015 (UTC)

 –Kommentin jätti MediaWiki message delivery (keskustelu – muokkaukset) 5. kesäkuuta 2015 kello 22.45 (EEST)

Wikimania 2016 -stipendien hakeminen alkanut[muokkaa wikitekstiä]

Hei,

jos olet kiinnostunut Wikimedia-liikkestä yleensäkin, niin stipendien (joko kokonaan WMF:n kustantama tai osittain kustantama) haku ensi vuonna järjestettävään Wikimaniaan on alkanut. Wikimania järjestetään 22.–26. kesäkuuta 2016 Esino Lariossa, Italiassa. Hakuaikaa on 9. tammikuuta 2016 klo 23.59 UTC saakka. Valintakriteereistä ja hakuohjeista voi lukea lisää sivulta wm2016:Scholarships. --Stryn (keskustelu) 9. joulukuuta 2015 kello 20.33 (EET)

Get involved in Wikipedia 15![muokkaa wikitekstiä]

This is a message from the Wikimedia Foundation. Translations are available.

International-Space-Station wordmark blue.svg

As many of you know, January 15 is Wikipedia’s 15th Birthday!

People around the world are getting involved in the celebration and have started adding their events on Meta Page. While we are celebrating Wikipedia's birthday, we hope that all projects and affiliates will be able to utilize this celebration to raise awareness of our community's efforts.

Haven’t started planning? Don’t worry, there’s lots of ways to get involved. Here are some ideas:

Everything is linked on the Wikipedia 15 Meta page. You’ll find a set of ten data visualization works that you can show at your events, and a list of all the Wikipedia 15 logos that community members have already designed.

If you have any questions, please contact Zachary McCune or Joe Sutherland.

Thanks and Happy nearly Wikipedia 15!
-The Wikimedia Foundation Communications team

Posted by the MediaWiki message delivery, 18. joulukuuta 2015 kello 22.58 (EET) • Please help translate to your languageOhje

Community Wishlist Survey[muokkaa wikitekstiä]

(Apologies for posting this in English. Translations are very welcome.)

Hi everyone,

The 2015 Community Wishlist Survey is over, and now the Community Tech team's work begins on the top 10 features and fixes.

In November and December 2015, we invited contributors from all Wikimedia projects to submit proposals for what they would like the Community Tech team to work on for the purpose of improving or producing curation and moderation tools for active contributors.

634 people participated in the survey, where they proposed, discussed and voted on 107 ideas. There was a two-week period in November to submit and endorse proposals, followed by two weeks of voting. The top 10 proposals with the most support votes now become the Community Tech team's backlog of projects to evaluate and address.

You can see the whole list with links to all the proposals and Phabricator tickets on this page: 2015 Community Wishlist Survey.

For everybody who proposed, endorsed, discussed, debated and voted in the survey, as well as everyone who said nice things to us recently: thank you very much for coming out and supporting live feature development. We're excited about the work ahead of us. -- DannyH (WMF) (keskustelu) 21. joulukuuta 2015 kello 23.49 (EET)

Taas on tuhansia uusia teoksia vapautunut tekijänoikeuksista[muokkaa wikitekstiä]

Tämän vuoden Public Domain -lista on tehty Wikidatan avulla. Tekijänoikeuden suoja-aika päättyy 1.1.2016 niiltä teoksilta, joiden tekijät kuolivat vuoden 1945 aikana. Koska lista ei osaa vielä käyttää muuta kuin suomenkielistä tietoa Wikidatasta, moni nimi näkyy Wikidata-tunnisteena. Nimiä voi käydä täydentämässä ja voimme myös kehittää listaa edelleen. Hyvää Uutta Vuotta! --Susannaanas (keskustelu) 1. tammikuuta 2016 kello 20.04 (EET)

Wikimania 2016: call for proposals is open![muokkaa wikitekstiä]

Dear Wiki[p,m]edians,
the call for proposals for Wikimania 2016 is open! All the members of the Wikimedia projects, researchers and observers are invited to propose a critical issue to be included in the programme of the conference, which will be held in Italy, in Esino Lario, from June 21 to 28.
Through this call we only accept what we call critical issues, i.e. proposals aiming at presenting problems, possible solutions and critical analysis about Wikimedia projects and activities in 18 minutes. These proposals do not need to target newbies, and they can assume attendees to already have a background knowledge on a topic (community, tech, outreach, policies...).
To submit a presentation, please refer to the Submissions page on the Wikimania 2016 website. Deadline for submitting proposals is 7th January 2016 and the selection of these proposals will be through a blind peer-reviewed process. Looking forward to your proposals. --Yiyi (keskustelu) 19. joulukuuta 2015 kello 11.43 (EET)

Tätä määräaikaa on jatkettu 17.1.2015 asti, koska ehdotuksia ei ole saatu niin paljon kuin on toivottu: [6]. Kannattaa siis tarjota, jos on tullut tuotettua jotain "kriittistä" Wikimedia-projekteihin liittyen.

Alempaa kannattaa huomata myös että matkastipendien haku näyttää päättyvän 9.1.2015. Yllättäen matkastipendin saanti oli ainakin joskus helpompaa kuin esityksen saaminen läpi, joten myös sitä kannattaa hakea rohkeasti. Harvassa haussa Wikipedian muokkaaminen on ansio, mutta tässä se voi sitä olla.--Urjanhai (keskustelu) 5. tammikuuta 2016 kello 22.24 (EET)

Happy Public Domain Day![muokkaa wikitekstiä]

Logo Public Domain Day

Feel free to translate this message in your language!

On January 1 we celebrate Public Domain Day as many works of authors who died 70+ years ago now enter the public domain and can be used freely.

Let us be aware: copyright is temporary. It only lasts during the authors lifetime and 70 years afterwards (in most countries). During those years it is limiting Wikipedia and her sister projects in showing works of art, literature, public art and buildings in countries without freedom of panorama, and more in the articles. But now a new batch is freed from copyrights!

An overview of images and texts that are restored or added to the Wikimedia Commons, are collected on: this page.

Many of these files still need a place in articles. You can help!

You can also help by uploading new files of subjects that are freed of copyrights.
You can also help by tagging all requests for deletion pages with the category when the file can be restored, which will be/was deleted.

As I follow the log of restored files this week, more images and texts will follow. If still files or texts are missing in the list, let me know or add them yourselves.

A very happy Public Domain Day! Romaine (keskustelu) 2. tammikuuta 2016 kello 13.56 (EET)


 • Some of the freed files:

Wikimania 2016 Scholarships - Deadline soon![muokkaa wikitekstiä]

Please help translate to your language

A reminder - applications for scholarships for Wikimania 2016 in Esino Lario, Italy, are closing soon! Please get your applications in by January 9th. To apply, visit the page below:

Patrick Earley (WMF) via MediaWiki message delivery (keskustelu) 5. tammikuuta 2016 kello 03.49 (EET)

Huom. Enää tämä viiko aikaa hakea! Hakekaa rohkeasti! --Urjanhai (keskustelu) 5. tammikuuta 2016 kello 22.28 (EET)

Password Strength RFC[muokkaa wikitekstiä]

Hei

Olemme aloittaneet Metassa kommenttipyynnön, jonka tavoitteena on lisätä salasanoihin liittyviä vaatimuksia niiden tunnusten kohdalla, jotka pystyvät muokkaamaan sivua MediaWiki:Common.js, käyttämään osoitepaljastintyökalua tai tekemään häivytyksiä.

Sivustoillamme tällaisilla tunnuksilla pääsee käsiksi arkaluonteiseen tietoon, ja ne voivat aiheuttaa todellista vahinkoa vääriin käsiin joutuessaan. Tällä hetkellä ainoa vaatimus on se, että salasanan on oltava vähintään yhden kirjaimen pituinen. Haluaisimme asettaa vähimmäispituudeksi 8 kirjainta (tavua) ja kieltää tietyt hyvin yleiset salasanat.

Toivomme saavamme Wikimedia-wikit kaikille turvallisemmiksi lisäämällä vaatimuksia, jotka koskevat erityisoikeuksia hallussaan pitävien tunnusten salasanoja. Voit lukea ehdotuksen kokonaisuudessaan ja kertoa oman mielipiteesi kommenttipyynnön yhteydessä.

Kiitos,

(WMF:n turvallisuusryhmän puolesta) BWolff (WMF) (keskustelu) 22. joulukuuta 2015 kello 15.49 (EET)

Kahdeksan kirjainta (eikä kahdeksan merkkiäkään) salasanassa ei ole riittävä. Toivottavasti vaatimusta kasvatetaan tai käytetään muita tietoturvaa lisääviä toimia (salasanojen suolaus, kirjautumisyritysten rajoittaminen…). 32-merkkistä salasanaa on jo hieman vaikeampi murtaa. --Raid5 (keskustelu) 1. tammikuuta 2016 kello 21.06 (EET)
Parempaan suuntaan kuitenkin... Kaksivaiheinen tunnistautuminen on kuulemma tulossa käyttöön muutaman seuraavan kuukauden aikana. Kelle käyttäjille, siitä en vielä tiedä, enkä siitä, tuleeko se olemaan pakollinen. --Stryn (keskustelu) 5. tammikuuta 2016 kello 22.35 (EET)
Kommenttipyyntö näköjään suljettiin juuri ja ehdotus hyväksyttiin. Teknistä toteutusta jäädään vielä odottamaan. Joka tapauksessa ylläpitäjilllä, osoitepaljastajilla jne. täytyy jatkossa olla vähintään 8 tavua salasanassa. Joudun siis itsekin näköjään siirtymään ”joposta” vähimmäisvaatimukset täyttävään tekstijonoon ”salasana”. Vitsi, vitsi – en oikeasti käytä jopoa. –Ejs-80 22. tammikuuta 2016 kello 10.18 (EET)
Vakavahenkisempi lisäkommentti: toinen hyväksytty vaatimus oli ”Not on the list of most common passwords” eli käytetty salasana ei saa olla mukana yleisimpien salasanojen listalla. Kyseistä vaatimusta varten muidenkin kielien kuin englannin osalta tällaisia listoja näyttäisi olevan ainakin etsitty. –Ejs-80 22. tammikuuta 2016 kello 10.27 (EET)