Trimble SketchUp

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trimble SketchUp
Malliesimerkki
Malliesimerkki
Kehittäjä Trimble (aiemmat kehittäjä: @Last Software, Google)
Tiedot
Ohjelmistotyyppi kolmiulotteinen mallinnus
Alusta OS X, Windows
Lisenssi Omisteinen ohjelmisto
Aiheesta muualla
http://www.sketchup.com

Trimble SketchUp on Trimblen tietokoneohjelma, jolla tehdään 3D-mallinnusta. Mallit ovat kolmioituja pintamalleja, SketchUp ei ole tilavuusmallintaja. Tyypillisiä käyttökohteita ovat mallit rakennuksista ja ajoneuvoista. Ohjelma on saatavana sekä Windowsille että OS X:lle. Ohjelmasta on sekä toiminnoiltaan rajoitetumpi ilmaislisenssi että maksullinen Pro-lisenssi.

Ohjelman alkuperäinen kehittäjä on @Last Software, joka markkinoi ohjelmaa nimellä SketchUp 3D. Google osti ohjelmiston vuonna 2007 ja myi sen Trimblelle 2012.

SketchUpin käyttöä voi opetella erilaisilla vaiheittaisilla mallinnus- ja videokäyttöoppailla, joita on tarjolla ohjelman kotisivuilla.

Oheistoiminnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelman käyttäjät voivat jakaa omia ja ladata muiden töitä Trimblen 3D-mallivarastosta. Lisämahdollisuutena rakennukset voi ladata suoraan Google Earthiin, jolloin käyttäjät voivat nähdä ne kartalla annettujen koordinaattien mukaisella paikalla.

3D Warehouse[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

3D Warehouse on netissä sijaitseva Trimblen lisäosa, jonka tarkoitus on kerätä käyttäjien mallineita, jolloin he voivat jakaa omia mallejaan ja ladata toisten teoksia. Tämä sivusto luotiin 24. huhtikuuta 2006 eli samoihin aikoihin kun Google osti Sketchupin @Last Softwarelta. Warehousessa on suuret määrät mallineita ja valikoima kasvaa koko ajan.[1]

Työkalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SketchUpiin on tarjolla toistasataa erilaista työkalua, joista osa on ohjelmassa valmiina ja osan voi ladata netistä. Työkaluista tärkeimmät ovat perustyökalut, jotka kaikki ovat valmiiksi SketchUpissa. Perustyökaluihin kuuluvat yksinkertaisimmat ja tärkeimmät työkalut, kuten Kynä (Line), jolla piirretään suoraa viivaa. Perustyökalujen lisäksi asennuksen mukana tulee laaja työkalusetti (Large Tool Set), jossa on jo huomattavasti laajempi valikoima työkaluja. Esimerkiksi mukana tulee työkalu, jolla SketchUpiin saa asetettua varjot, mikä tekee luomuksista huomattavasti näyttävämpiä ja aidomman näköisiä.

Netistä ladattavista lisätyökaluista yleisimpiä ovat SketchyPhysics-työkalut, jotka luovat SketchUpiin fysiikkaominaisuuksia, kuten painovoiman ja kappaleiden massan. Lisäksi näihin työkaluihin kuuluvat paremmat animaatioympäristöt ja -työkalut kuin asennuksen mukana tuleviin työkaluihin. Näitä työkaluja sekä työkalupaketteja voi ladata SketchUpin kotisivuilta.[2]

Vaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelma tarvitsee toimiakseen .NET 1.1 -sovelluskehyksen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sikala, Miika: 3D Warehouse (wiki) fi.sketchup.wikia.com. 11.11.2012. Viitattu 16.11.2012.
  2. Sikala, Miika: Suomen suurin SketchUp-wiki (wiki) fi.sketchup.wikia.com. 11.11.2012. Viitattu 16.11.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Trimble SketchUp.
Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.