Ero sivun ”Runkolinja 550” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p →‎Jokeri II: linkki
p →‎Matkustajainformaatio: kh; kolmeentoista = 13:een, 13:sta = kolmestatoista
Rivi 32: Rivi 32:
===Matkustajainformaatio===
===Matkustajainformaatio===


Jokerin 36:sta pysäkkiparista 13:sta tulee reaaliaikaiset aikataulunäytöt. Näillä näytöillä näytetään seuraavien bussien saapumisajat pysäkille sekä mahdolliset häiriötiedotteet. Pysäkkinäytöt ovat käytössä kaikilla niillä varustettavilla kahdeksalla pysäkillä Helsingissä. Espoon puolen näyttötaulut ovat myöhässä, koska valmistaja toimitti väärän värisiä tauluja väärään osoitteeseen. Espooseen näyttötauluja on tulossa viidelle pysäkille. Oulunkylän aseman näytöt saatiin toimimaan vasta [[19. elokuuta]]. Itäkeskuksen ja Pitäjänmäen infotaulut otettiin käyttöön vasta marraskuussa 2006.
Jokerin 36:sta pysäkkiparista 13:een tulee reaaliaikaiset aikataulunäytöt. Näillä näytöillä näytetään seuraavien bussien saapumisajat pysäkille sekä mahdolliset häiriötiedotteet. Pysäkkinäytöt ovat käytössä kaikilla niillä varustettavilla kahdeksalla pysäkillä Helsingissä. Espoon puolen näyttötaulut ovat myöhässä, koska valmistaja toimitti väärän värisiä tauluja väärään osoitteeseen. Espooseen näyttötauluja on tulossa viidelle pysäkille. Oulunkylän aseman näytöt saatiin toimimaan vasta [[19. elokuuta]]. Itäkeskuksen ja Pitäjänmäen infotaulut otettiin käyttöön vasta marraskuussa 2006.


Bussien sisällä on näyttöpaneeli, jossa lukee seuraavan pysäkin nimi ja linjan määränpää. Myös automaattiset pysäkkikuulutukset olisivat teknisesti mahdollisia, mutta niitä ei ole ainakaan vielä käytössä. Jokeri-bussien sisältä löytyy myös linjan reittiä kuvaava kartta.
Bussien sisällä on näyttöpaneeli, jossa lukee seuraavan pysäkin nimi ja linjan määränpää. Myös automaattiset pysäkkikuulutukset olisivat teknisesti mahdollisia, mutta niitä ei ole ainakaan vielä käytössä. Jokeri-bussien sisältä löytyy myös linjan reittiä kuvaava kartta.

Versio 10. toukokuuta 2007 kello 01.11

Jokeri-värityksen mukainen Volvo 8700LE Westendinasemalla

Jokeri-linja on pääkaupunkiseudun poikittaisliikenteessä kulkeva laatulinja ja kehitysprojekti. Linjanumerona on 550 ja reittinä WestendinasemaLeppävaaraPitäjänmäen asemaHuopalahden asemaOulunkylän asemaItäkeskus.

Linja 550

Linjan 550 bussi joukkoliikennesillalla Viikissä

Linjan liikennöinti aloitettiin 18. elokuuta 2003 parantamaan pääkaupunkiseudun heikoiksi miellettyjä poikittaisyhteyksiä. Linjan matkustajamäärät ovat nousseet odotuksia korkeammaksi ja matkustajapalaute oli myönteistä. Linjaa ovat liikennöineet HKL-Bussiliikenne ja Helsingin Bussiliikenne.

Jokerin esiastetta liikennöitiin vain arkisin. Vuoroväli oli pahimpaan ruuhka-aikaan 7 minuuttia, ruuhka-ajan reunoilla 10 minuuttia, päivällä 15 ja liikennöintiajan ääripäissä 30 minuuttia.

Bussit pysähtyvät vain Jokeri-tunnuksella merkityille pysäkeille. Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Westendinasemalle kulkevalla reitillä on vain 38 Jokeri-pysäkkiä, joiksi on valittu pysäkeistä keskeisimmät. Pysäkkien vähyys auttaa busseja suoriutumaan reitistä tunnissa.

Linjan reitillä on useita sen kulkua nopeuttavia liikenneratkaisuja. Haagassa linjan reitti kulkee Eliel Saarisen tien joukkoliikennekatua pitkin, joka alittaa Huopalahden aseman. Viikissä bussit käyttävät metron yhdysraiteen reitille rakennettuja joukkoliikenneväyliä. Linja ylittää Lahden moottoritien ja Vantaanjoen yksikaistaisia, valo-ohjattuja, siltoja pitkin.

Jokeri

Jokerin sininen pysäkkikatos Viikissä
Jokeri-valot Viikintien ja Pihlajamäentien liikenneympyrässä.

Linjan nimeksi tuli Jokeri 13. elokuuta 2006, mutta 550 on yhä käytössä linjatunnuksena. Liikennöinti tihentyi ruuhka-aikoina 5 minuuttiin ja päivisin 10 minuuttiin. Viikonloppuisin linjaa liikennöidään 20-30 minuutin välein. Linjan käyttöön tuli Otaniemessä Konemiehen pysäkkipari ja sen reitti oikaistiin kulkemaan suoraan Otaniemestä Tapiolaan. Reitti oikaistiin Otaniemestä suoraan Westendinasemalle. Tämä estää Länsiväylän pohjoiselle bussipysäkille pääsyn ja hankaloittaa jatkoyhteyksiä länteen.

Jokeri-linjan tarjouskilpailussa vaadittiin vähäpäästöisiä suurkapasiteettibusseja erityisellä graafisella ilmeellä. Kilpailun voitti Concordia Bus Finland, joka hankki linjaa varten 29 uutta Volvo 8700LE-telibussia. Nämä linja-autot alittavat tiukat Euro5-päästövaatimukset. Busseissa on myös nauhoittava kameravalvonta. Linjan liikennöintikustannukset ovat noin 4,3 miljoonaa euroa vuodessa.

Jokeri-bussien sinivihreän kuosin lisäksi myös pysäkit saivat oman värityksensä. Jokeri-linjan pysäkkikatokset ovat sinisiä tavanomaisen vihreän sijasta.

Etuudet

Joukkoliikennekatujen lisäksi Jokeri-bussien kulkua pyritään nopeuttamaan liikennevaloetuuksin ja erityisin Jokeri-valoin.

Jokerin reitillä on 35 liikennevalo-ohjattua risteystä ja kahdeksat suojatievalot. Yhdessä liikennevaloristeyksessä on ikivihreä Jokeri-busseille ja yksissä suojatievaloissa bussiohitus. Helsingissä kaikkiin liikennevaloihin Vihdintien liikenneympyrää lukuun ottamatta on tulossa etuudet Jokeri-busseille. Kaksien valojen toteutus on vielä (18. joulukuuta 2006) kesken. Espoon puolella kahdessa risteyksessä on liikennevaloetuus käytössä ja useita työn alla.

Linjan varrelta löytyy myös erityisiä Jokeri-valoja neljästä eri paikasta. Näillä pysäytetään risteävien teiden liikenne Jokeri-bussin lähestyessä. Jokeri-valot vastaavat ulkonäöltään tasoristeysten valo-opasteita, mutta valon vaihtumisesta varoitetaan vilkkuvalla keltaisella ja seis-opasteena on kaksi vilkkumatonta punaista valoa.

Matkustajainformaatio

Jokerin 36:sta pysäkkiparista 13:een tulee reaaliaikaiset aikataulunäytöt. Näillä näytöillä näytetään seuraavien bussien saapumisajat pysäkille sekä mahdolliset häiriötiedotteet. Pysäkkinäytöt ovat käytössä kaikilla niillä varustettavilla kahdeksalla pysäkillä Helsingissä. Espoon puolen näyttötaulut ovat myöhässä, koska valmistaja toimitti väärän värisiä tauluja väärään osoitteeseen. Espooseen näyttötauluja on tulossa viidelle pysäkille. Oulunkylän aseman näytöt saatiin toimimaan vasta 19. elokuuta. Itäkeskuksen ja Pitäjänmäen infotaulut otettiin käyttöön vasta marraskuussa 2006.

Bussien sisällä on näyttöpaneeli, jossa lukee seuraavan pysäkin nimi ja linjan määränpää. Myös automaattiset pysäkkikuulutukset olisivat teknisesti mahdollisia, mutta niitä ei ole ainakaan vielä käytössä. Jokeri-bussien sisältä löytyy myös linjan reittiä kuvaava kartta.

Ongelmat

Linjan 5 minuutin ruuhkavuoroväli ja Espoon liikennevaloetuuksien osittainen puuttuminen ovat aiheuttaneet bussien ketjuuntumista jopa kolmen bussin letkoiksi. Matkustajakapasiteetin äärirajoilla ollaan joillakin osuuksilla aamuruuhkassa, ja Viikistä länteen ajetaan aamuruuhkassa pari ylimääräistä vuoroa helpottamaan ruuhkaisimpia vuoroja.

Suunnitellut parannukset

Syysliikenteen alussa 2007 aloittaa Helsingin sisäinen linja 52V reitillä Viikki - Oulunkylä - Munkkiniemi, joka on osuudella Viikistä Vihdintielle päällekkäinen Jokerin ruuhkaisimman osuuden kanssa. Jokeri-linjan vuorovälejä viikonloppuliikenteessä lyhennetään samana syksynä. Lauantaisin vuoroväli lyhenee 15 minuutista 10 minuuttiin; sunnuntaisin muutos on 20 minuutista 15 minuuttiin.

Raide-Jokeri

Moniin seudullisiin suunnitelmiin sisältyy poikittaisliikenteen pikaraitioteitä. Jokerin muuttamista pikaraitiotieksi on suunniteltu linjan perustamisesta asti, mutta päätöstä radan rakentamisesta ei ole. Kiskotuksia varten tehdään kaavavarauksia, ja liikennöinti alkaisi näillä näkymin 2030-luvulla. Jokeri I-pikaraitiotien linjaus vastaa pitkälti nykyistä bussilinjaa, mutta kulkee koko matkan erillään muusta liikenteestä.

Jokeri II

YTV on suunnitellut Jokeri II-linjaa. Se kulkisi reittiä LeppävaaraMyyrmäkiHakuninmaaPaloheinäMalmiKontulaMellunmäkiVuosaari. Sen pohjana toimisivat nykyinen Helsingin linja 78 ja seutulinja 510. Vaihtoehtoista linjausta Myyrmäestä Matinkylään on myös suunniteltu.

Reitti

Myllärintien pysäkkikatos rakenteilla

Aiheesta muualla