Ero sivun ”Tullimäki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Elo (keskustelu | muokkaukset)
→‎Alueen nimen alkuperä: viittaus J. Cajanuksen karttaan
Elo (keskustelu | muokkaukset)
→‎Alueen nimen alkuperä: korjattu Tullbacka Tyllbackaksi (näkyy kartassa selvästi) http://anders.chydenius.fi/wp-content/uploads/2018/02/cajanus_1763-66_rajaus.jpg
 
Rivi 11: Rivi 11:


== Alueen nimen alkuperä ==
== Alueen nimen alkuperä ==
Tullimäki on saanut nimensä mahdollisesti lähellä sijainneesta [[tulli]]sta. Nimi 'Tullbacka' esiintyy jo ainakin J. Cajanuksen Kokkolaa esittävässä kartassa, joka julkaistiin 1760-luvulla. Alun perin alueen suomenkielinen nimi oli Tullinmäki, joka sittemmin on lyhentynyt nykyiseen muotoonsa.
Tullimäki on saanut nimensä mahdollisesti lähellä sijainneesta [[tulli]]sta. Nimi 'Tyllbacka' esiintyy jo ainakin J. Cajanuksen Kokkolaa esittävässä kartassa, joka julkaistiin 1760-luvulla. Alun perin alueen suomenkielinen nimi oli Tullinmäki, joka sittemmin on lyhentynyt nykyiseen muotoonsa.


{{Kokkola}}
{{Kokkola}}

Nykyinen versio 7. tammikuuta 2020 kello 23.14

Tullimäen kaupunginosaa, näkymä Talvitieltä.

Tullimäki (ruots. Tullbacken) on vajaan 500 asukkaan kaupunginosa Kokkolassa.

Tullimäki sijaitsee Kokkolan keskustan pohjoispuolella; matkaa keskustaan on noin 1,5 kilometriä. Merenrantaan on Tullimäeltä noin 0,5 kilometriä. Tullimäen aluetta rajaa pohjoisessa ja idässä Outokummuntie, etelässä Pohjoisväylä ja lännessä Tullioja-niminen oja. Tullimäen alue koostuu neljästä suuremmasta kadusta, jotka ovat nimeltään Kesätie, Syystie, Talvitie ja Kevättie, sekä Kesätien jatkeena olevasta Rinnetiestä. Toisinaan Tullimäen alue jaetaan korkeuserojen mukaisesti vielä Tullimäkeen ja Tulliojaan. Tullimäen itäpuolella sijainneen Kokkolan vanhan raviradan alueelle 2000-luvulla rakennettu, osin vielä keskeneräinen asuinalue katsotaan tätä nykyä usein Tullimäkeen kuuluvaksi. Tullimäellä sijaitsee yksi Kokkolan kolmesta siirtolapuutarhasta.

Rakennuskanta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesä- ja Talvitien sekä Syystien mäenpäällisen osan asuinrakennukset ovat pääosin valmistuneet 1950-luvulla ja edustavat pääosin ns. rintamamiestalo-tyyppiä, Tulliojan puoleisen osan Syystietä sekä Kevättien rakennukset on pääosin rakennettu 1970- ja 1980-luvuilla. Mäenpäällisen osan päärakennukset ovat puolitoistakerroksisia, rapattuja tai lautaverhoiltuja; tontteja reunustavat pensasaidat ja pihoilla on tyypillisesti runsaasti puita ja pensaita.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tullimäen pohjoisosassa sijaitsee maisemallisesti merkittävä Hyytiäisenmäen niittyalue, joka on jäänne paikalla sijainneen talon pihapiiristä ja pelloista. Kokkolan seudun Luonto ry sekä Kokkolan kaupunki ovat hoitaneet niittyä viime vuosina.

Alueen nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tullimäki on saanut nimensä mahdollisesti lähellä sijainneesta tullista. Nimi 'Tyllbacka' esiintyy jo ainakin J. Cajanuksen Kokkolaa esittävässä kartassa, joka julkaistiin 1760-luvulla. Alun perin alueen suomenkielinen nimi oli Tullinmäki, joka sittemmin on lyhentynyt nykyiseen muotoonsa.