Ero sivun ”Kaninkola” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 merkkiä lisätty ,  7 vuotta sitten
p
Kaninkola on kuulunut suomalaisen vero-oikeuden piiriin, joten se on perustettu jo viimeistään [[varhaiskeskiaika|varhaiskeskiajalla]]. Ensimmäinen maininta Kaninkolasta on vuodelta [[1352]], jolloin asiakirjojen mukaan kirkko on ottanut haltuun suuren niittyalueen Kaninkolasta. Kyseessä lienee alueen kristillistämistoimi, sillä alueella sijaitsi pakanallinen kalmisto- ja uhripaikka. Niitty palautettiin kaninkolalaisille oikeuden päätöksellä [[1625]], mutta käytännössä omistusoikeudet olivat sekavat vielä pitkään.
 
Kaninkolan kantilojenkantatilojen määrä on vaihdellut rajusti. Kylässä oli 1560-luvulla seitsemän kantatilaa, joiden määrä väheni myöhemmin kahteen. Tilat Mäikkä ja Knaapi jaettiin [[isojako|isojaon]] yhteydessä kahtia, jolloin kantatilojen määrä tuplaantui. 1800-luvun kirkonkirjoissa on mainittu vielä uudempia kantatiloja. [[Torppa|Torppia]] kylässä ei ole ollut montakaan, mutta suurin torppa Paavola on muodostanut hetkellisesti oman kylänkin. Kylän vuokratilat ja torpat itsenäistyivät 1920-luvulla.
 
Vartsala ja Syrjänkulma ovat olleet vahvaa punaista aluetta, sillä alueella oli [[saha (teollisuus)|saha]]-, [[meijeri]]- ja [[telakka]]teollisuutta. Syrjänkulmassa sijaitseekin edelleen [[työväentalo]].
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko