Ero sivun ”Kitsch” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎kirjallisuutta: kirjoitusvirhe
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{Lähteetön|Melkoinen tutkielma, ei viitteen viitettä. Mistä esimerkiksi sitaatit voi tarkistaa?}}
[[Kuva:Kitsch auf dem bonner weihnachtsmarkt.jpg|thumb|350px|Kitschiä [[Bonn]]in joulumarkkinoilla vuonna 2005.]]
[[Kuva:Kitsch auf dem bonner weihnachtsmarkt.jpg|thumb|350px|Kitschiä [[Bonn]]in joulumarkkinoilla vuonna 2005.]]
'''Kitsch''' tai '''kitsi''' tai '''kitsh''' ({{k-de|Kitsch}}=roju) tarkoittaa massatuotettuja tyylittömiä, mauttomia koriste-esineitä tai taideteoksia, jotka yleensä jäljittelevät arvokkaampaa taidetta
'''Kitsch''' tai '''kitsi''' tai '''kitsh''' ({{k-de|Kitsch}}=roju) tarkoittaa massatuotettuja tyylittömiä, mauttomia koriste-esineitä tai taideteoksia, jotka yleensä jäljittelevät arvokkaampaa taidetta kaavamaisesti. Kitsch esittää yleisesti tunnettuja aiheita, joissa on vahva [[tunne]]lataus, esimerkiksi kissanpentua. Niinpä kitch on taiteen [[klisee]].
kaavamaisesti. Kitsch esittää yleisesti tunnettuja aiheita, joissa on vahva [[tunne]]lataus, esimerkiksi [[kissanpentu]]a. Niinpä kitch on taiteen [[klisee]].


Kitch esittää kauniina pidettyjä asioita tunteellisesti tai tekotunteellisesti, imelän koreasti ja epäaidosti. Kitchissä saattaa olla huumoriakin. Kitsch voi olla arvokkaan taide-esineen halpa kopio ja on olevinaan arvokkaampaa ja parempaa kuin mitä se todellisuudessa on. Kitsch toistaa samaa muualta otettua kaavaa, siinä ei ole [[luovuus|luovuutta]]. Jonkun esineen määrittely kitschiksi tai taiteeksi riippuu arvioijasta.
Kitch on tavarataiteeessa tyypillisesti nykyisin usein muovista halpaa suosittua rihkamaa, kuten vaaleanpunaiset muovikukat. Posliinikoira on kitchiä. Kitschtaulu voi esittää alastonta [[nainen|naista]] soittamassa [[viulu]]a auringonlaskussa [[meri|meren]] rannalla.

Kitch kiinnostaa yleisöä, koska se esittää kauniina pidettyjä asioita tunteellisesti tai tekotunteellisesti, imelän koreasti ja epäaidosti.
Kitchissä saattaa olla huumoriakin.

Kitsch voi olla arvokkaan taide-esineen halpa kopio ja on olevinaan arvokkaampaa ja parempaa kuin mitä se todellisuudessa on. Kitsch on taiteena arvotonta tai vajavaista. Kitsch toistaa samaa muualta otettua kaavaa, siinä ei ole [[luovuus|luovuutta]]. Jonkun esineen määrittely kitschiksi tai taiteeksi riippuu arvioijasta, ja mielipiteet menevät joskus jyrkästi ristiin.

{{sitaatti|Kitsch on paskan kieltämistä.|[[Milan Kundera]]}}<ref>Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys</ref>


== Etymologia ==
== Etymologia ==
Rivi 19: Rivi 10:
Sanan ulottivat laajempaan käyttöön 1930-luvulla saksalaiset [[Avantgarde|avantgardistit]], jotka halusivat korostaa avantgarden ja tusinataiteen eroa.
Sanan ulottivat laajempaan käyttöön 1930-luvulla saksalaiset [[Avantgarde|avantgardistit]], jotka halusivat korostaa avantgarden ja tusinataiteen eroa.


===Määritelmä===
=== Määritelmä ===


Kitsch on kaikkien saatavilla olevaa tusinataidetta. Kitschiä on tyypillisimmillään esimerkiksi yksivärinen, vaaleanpunainen muovikukka. Kitsch-seinäkellossa on [[kulta|kullan]] jäljitelmää ja sen päällä istuu muovinen [[lintu]]. Kitschinä voi pitää myös mukeja, jossa on [[Jeesus|Jeesuksen]] kuvia. Kitsch-esineessä voi komeilla [[Elvis]]. Kitsch-muovi[[maljakko]] voi olla turhaan koristeltu värikkäällä kuviolla. Metsämaisema luo kodikkuutta.
Kitsch on kaikkien saatavilla olevaa tusinataidetta. Kitschiä on tyypillisimmillään esimerkiksi yksivärinen, vaaleanpunainen muovikukka. Kitsch-seinäkellossa on kullan jäljitelmää ja sen päällä istuu muovinen lintu. Kitschinä voi pitää myös mukeja, jossa on [[Jeesus|Jeesuksen]] kuvia. Kitsch-esineessä voi komeilla [[Elvis Presley|Elvis]].


[[Muovi]] on kitschille tyypillinen materiaali. Kitsch on halpaa ja yleensä hyödytöntä. Sanalla kitsch on negatiivinen kaiku, sillä sitä pidetään vain keskinkertaisena tai ala-arvoisena taiteena, tai jonakin aivan muuna kuin taiteena. Kitsch on markkinoiden ehdoilla tuotettua esineistöä, jossa on katsottavaa passiivisille silmille. Kitsch ei sisällä syvää sanomaa niin kuin taide. Kitch ei ole monitulkintaista<ref>[http://marjonet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=133:taide-ja-kitsch-pohjautuu-tomas-kulkan-taide-ja-kitsch-teokseen-2002&catid=49:tutkielmat&Itemid=177 ]</ref>.
[[Muovi]] on kitschille tyypillinen materiaali. Kitsch on halpaa ja yleensä hyödytöntä. Sanalla kitsch on kielteinen kaiku, sillä sitä pidetään vain keskinkertaisena tai ala-arvoisena taiteena, tai jonakin aivan muuna kuin taiteena. Kitsch on markkinoiden ehdoilla tuotettua esineistöä, jossa on katsottavaa passiivisille silmille. Kitsch ei sisällä syvää sanomaa niin kuin taide. Kitch ei ole monitulkintaista<ref>[http://marjonet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=133:taide-ja-kitsch-pohjautuu-tomas-kulkan-taide-ja-kitsch-teokseen-2002&catid=49:tutkielmat&Itemid=177 ]</ref>.


Kitsch piristää ihmisiä, ja siksi he ostavat sitä. Suomessa toimii kitschiin erikoistuneita yrityksiä. Kitschin valmistusta ohjaa menekki, ei [[laatu]]. Kitsch on myönteistä, se ei nosta epäkohtia ja kielteisiä asioita esiin. Kitsch on helposti käsitettävää, siinä ei ole mutkikkaita asioita. Kitsch viittaa aina johonkin laajalti tunnettuun muotoon.
Kitsch piristää ihmisiä, ja siksi he ostavat sitä. Suomessa toimii kitschiin erikoistuneita yrityksiä. Kitschin valmistusta ohjaa menekki, ei laatu. Kitsch on myönteistä, se ei nosta epäkohtia ja kielteisiä asioita esiin. Kitsch on helposti käsitettävää, siinä ei ole mutkikkaita asioita. Kitsch viittaa aina johonkin laajalti tunnettuun muotoon.


Kitsch esiintyy muuallakin kuin taiteessa ja arkisessa rihkamassa, sillä se voidaan nähdä myös arjen tapahtumana tai sosiaalisena ilmiönä: esimerkiksi monet ideaalit ja näennäisen esteettiset hetket kuuluvat kitschiin. Käsi kädessä auringonlaskuun kävely hiekkarannalla vain tapahtuman vuoksi itsessään on kitschiä<ref>[http://pperamak.blogspot.com/2011/04/prinsessahaat-on-paskan-absoluuttinen.html Prinsessahäät on paskan absoluuttinen negaatio ]</ref>: hetki on romanttinen koska se mielletään romanttiseksi, ei välttämättä siksi että se todellisuudessa olisi sitä.
Kitsch evoidaan nähdä myös arjen tapahtumana tai sosiaalisena ilmiönä: esimerkiksi monet näennäisen esteettiset hetket kuuluvat kitschiin. Käsi kädessä auringonlaskuun kävely hiekkarannalla vain tapahtuman vuoksi itsessään on kitschiä<ref>[http://pperamak.blogspot.com/2011/04/prinsessahaat-on-paskan-absoluuttinen.html Prinsessahäät on paskan absoluuttinen negaatio ]</ref>: hetki on romanttinen koska se mielletään romanttiseksi, ei välttämättä siksi että se todellisuudessa olisi sitä.


===Tunnelman luojasta henkilökulttiin===
===Tunnelman luojasta henkilökulttiin===


Kitsch luo tunnelman lukuisin muodoin, värein ja materiaalein. Kitschistä on moneen [[juna]]an: se on uusvanhaa, joskus siinä on [[nostalgia]]a, joskus [[väri]]kkyyttä, joskus [[huumori]]akin. Kitschin muovi-ideologia ei ole ympäristöystävällinen. Kitsch luo halpoja jäljitelmiä ja käyttää vääristeleviä tehokeinoja, jotka voivat ihannoida ylikorostetusti joitakin maailman ilmiöitä. Kitschiä esiintyy tunnettujen [[taiteilija|taiteilijoiden]] teoksissa, toritaiteessa, matkailuliikkeiden [[mainos|mainoksissa]], [[muoti|muodissa]] ja [[tavaratalo]]jen rihkamahyllyillä sekä [[uskonto|uskonnoissa]] ja valtaapitävien [[Henkilöpalvonta (politiikka)|henkilökulteissa]].
Kitschissä voi olla [[nostalgia]]a, joskus [[huumori]]akin. Kitschin muovisuus ei ole ympäristöystävällistä. Kitsch luo halpoja jäljitelmiä ja käyttää vääristeleviä tehokeinoja, jotka voivat ihannoida ylikorostetusti joitakin yhteiskunnan ilmiöitä. Kitschiä esiintyy tunnettujen [[taiteilija|taiteilijoiden]] teoksissa, toritaiteessa, [[mainos|mainoksissa]], [[muoti|muodissa]], rihkamahyllyillä, [[uskonto|uskonnoissa]] ja valtaapitävien [[Henkilöpalvonta (politiikka)|henkilökulteissa]].


Kitschin rajat ovat epämääräiset. Kitschin määrittely perustuu [[maku]]un, joka on aina riippuvainen ihmisestä, yhteiskunnasta ja kulttuurista. Esimerkiksi yhteiskunnan eri ryhmittymät näkevät kitschinä eri asioita. Näin kitschin käsite on suhteellinen, ajasta ja paikasta ainakin jossain määrin riippuva. Uskontoon tai aatteeseen voi liittyä kitschiä, esimerkiksi [[Mao]]n kuvat. Se mikä on yhden mielestä kitschiä, on toisen mielestä nätti käyttöesine tai [[populaarikulttuuri]]a.
Kitsch on laajalle levinnyt ilmiö. Esimerkiksi [[Abba]]-yhtyeen musiikkia pidetään joskus kitschinä. Sanotaan, että nykyajan [[kulttuuri]] on kitschin läpitunkemaa.{{kenen mukaan}} Kitschinä voi pitää katulasta esittävää maalausta, jossa lapsen silmät ovat aina teennäisen suuret, tai [[boheemi]]a esittävää kuvaa, jonka taustalla näkyy [[Pariisi]]n [[kirkko]].

Kitschin rajat ovat epämääräiset. Kitschin määrittely perustuu [[maku]]un, joka on aina riippuvainen ihmisestä, [[yhteiskunta|yhteiskunnasta]] ja kulttuurista. Esimerkiksi yhteiskunnan eri ryhmittymät näkevät kitschinä eri asioita. Näin kitschin käsite on suhteellinen, [[aika|ajasta]] ja paikasta ainakin jossain määrin riippuva. Uskontoon tai [[ideologia]]an voi liittyä kitschiä, esimerkiksi [[Mao]]n kuvat.

Se mikä on yhden mielestä kitschiä, on toisen mielestä nätti käyttöesine tai [[populaarikulttuuri]]a. Kitschin vastustajatkin myöntävät kitschin olevan suosittua.


== Kitsch taiteessa ==
== Kitsch taiteessa ==
Rivi 47: Rivi 34:
==Kitsch-galleria==
==Kitsch-galleria==
<gallery>
<gallery>
Image:Lohengrin-kitsch.jpg|[[Lohengrin]]-aiheinen postikortti, Saksa n. 1900.
Kuva:Lohengrin-kitsch.jpg|[[Lohengrin]]-aiheinen postikortti, Saksa n. 1900.
Image:Parsifal-kitsch.jpg|[[Parsifal]]-postikortti, Saksa n. 1900.
Kuva:Parsifal-kitsch.jpg|[[Parsifal]]-postikortti, Saksa n. 1900.
Image:Bouguereau The Virgin With Angels.jpg|[[William-Adolphe Bouguereau]], ''Neitsyt ja enkelit'', 1900.
Kuva:Bouguereau The Virgin With Angels.jpg|[[William-Adolphe Bouguereau]], ''Neitsyt ja enkelit'', 1900.
Image:Hurra-Kitsch.jpg|"Hurraa-kitschiä" eli ensimmäisen maailmansodan propagandaa Saksassa.
Kuva:Hurra-Kitsch.jpg|"Hurraa-kitschiä" eli ensimmäisen maailmansodan propagandaa Saksassa.
Image:Nazi-Kitsch.jpg|[[Kansallissosialismi|Natsi]]-kitschiä Saksassa 1930-luvulla.
Kuva:Nazi-Kitsch.jpg|[[Kansallissosialismi|Natsi]]-kitschiä Saksassa 1930-luvulla.
Image:Angioletto kitsch.jpg|Itsetehty [[enkeli]].
Kuva:Angioletto kitsch.jpg|Itsetehty [[enkeli]].
Kuva:Garden gnome with wheelbarrow-20051026.jpg|Puutarhakoristeita.
Kuva:Garden gnome with wheelbarrow-20051026.jpg|Puutarhakoristeita.
Image:Bilbao.Koons02.jpg|Jeff Koons, ''Puppy'', [[Bilbao]]ssa Espanjassa Guggenheimin taidemuseon edustalla.
Kuva:Bilbao.Koons02.jpg|Jeff Koons, ''Puppy'', [[Bilbao]]ssa Espanjassa Guggenheimin taidemuseon edustalla.
Image:Manekineko1003.jpg|Kissa houkuttelee arpojen ostoon, Tokiossa.
Kuva:Manekineko1003.jpg|Kissa houkuttelee arpojen ostoon, Tokiossa.
Image:Kitsch at Asakusa Tokyo.JPG|Muovikimonoita myydään matkamuistoiksi tokiolaisessa tavaratalossa.
Kuva:Kitsch at Asakusa Tokyo.JPG|Muovikimonoita myydään matkamuistoiksi tokiolaisessa tavaratalossa.
Tiedosto:2005-08-10 Rainbow Raduga Monument Kiev 141.JPG|[[Sosialistinen realismi|Sosialistista realismia]] kutsutaan usein kitschiksi.
Tiedosto:2005-08-10 Rainbow Raduga Monument Kiev 141.JPG|[[Sosialistinen realismi|Sosialistista realismia]] kutsutaan usein kitschiksi.
File:Witterschnee Kapelle Votive 3.jpg|Uskonnollista kitschiä, [[votiivi]]esineitä kappelissa.
Tiedosto:Witterschnee Kapelle Votive 3.jpg|Uskonnollista kitschiä, [[votiivi]]esineitä kappelissa.
Tiedosto:Binion'sHorseshoe-LasVegas.jpg|[[Las Vegas]]in katumaisema.
Tiedosto:Binion'sHorseshoe-LasVegas.jpg|[[Las Vegas]]in katumaisema.
File:New York, New York Casino at night.jpg|New York, New York -kasino Las Vegasissa.
Tiedosto:New York, New York Casino at night.jpg|New York, New York -kasino Las Vegasissa.
</gallery>
</gallery>

== kirjallisuutta ==

*''Taide ja kitsch'', Tomás Kulka, Taifuuni-sarja, Like 1997, ''ISBN 951-581-056-6''


== Katso myös ==
== Katso myös ==

* [[Taide]]
* [[Taide]]
* [[Avantgarde]]
* [[Avantgarde]]
Rivi 76: Rivi 58:
* [[Puutarhatonttu]]
* [[Puutarhatonttu]]


== Viitteet ==
== Lähteet ==

{{Viitteet}}
{{Viitteet}}

== Kirjallisuutta ==
*''Taide ja kitsch'', Tomás Kulka, Taifuuni-sarja, Like 1997, ''ISBN 951-581-056-6''


== Aiheesta muualla==
== Aiheesta muualla==
{{Commonscat|Kitsch|Kitsch}}
{{Commonscat|Kitsch|Kitsch}}
{{Commonscat|Night in Las Vegas|Yö Las Vegasissa}}
{{Commonscat|Night in Las Vegas|Yö Las Vegasissa}}
* [http://www.kitsch.fi/ Suomalaisen kitsch-kaupan kotisivu]
* [http://www.sharecom.ca/greenberg/kitsch.html Clement Greenberg, Avant-Garde and Kitsch] {{en}}
* [http://www.sharecom.ca/greenberg/kitsch.html Clement Greenberg, Avant-Garde and Kitsch] {{en}}
* [http://www.nerdrum.com/kitsch/ On Kitsch, Selections from Odd Nerdrum's manifesto] {{en}}
* [http://www.nerdrum.com/kitsch/ On Kitsch, Selections from Odd Nerdrum's manifesto] {{en}}

Versio 2. marraskuuta 2013 kello 20.25

Kitschiä Bonnin joulumarkkinoilla vuonna 2005.

Kitsch tai kitsi tai kitsh (saks. Kitsch=roju) tarkoittaa massatuotettuja tyylittömiä, mauttomia koriste-esineitä tai taideteoksia, jotka yleensä jäljittelevät arvokkaampaa taidetta kaavamaisesti. Kitsch esittää yleisesti tunnettuja aiheita, joissa on vahva tunnelataus, esimerkiksi kissanpentua. Niinpä kitch on taiteen klisee.

Kitch esittää kauniina pidettyjä asioita tunteellisesti tai tekotunteellisesti, imelän koreasti ja epäaidosti. Kitchissä saattaa olla huumoriakin. Kitsch voi olla arvokkaan taide-esineen halpa kopio ja on olevinaan arvokkaampaa ja parempaa kuin mitä se todellisuudessa on. Kitsch toistaa samaa muualta otettua kaavaa, siinä ei ole luovuutta. Jonkun esineen määrittely kitschiksi tai taiteeksi riippuu arvioijasta.

Etymologia

Sana kitsch tulee saksasta, jossa se tarkoittaa lähinnä roskataidetta, jonkun taidemuodon huonolaatuista kopiointia. Sana otettiin käyttöön Münchenin taidemarkkinoilla 1860- ja 1870-luvuilla tarkoittamaan halpoja esineitä.

Sanan ulottivat laajempaan käyttöön 1930-luvulla saksalaiset avantgardistit, jotka halusivat korostaa avantgarden ja tusinataiteen eroa.

Määritelmä

Kitsch on kaikkien saatavilla olevaa tusinataidetta. Kitschiä on tyypillisimmillään esimerkiksi yksivärinen, vaaleanpunainen muovikukka. Kitsch-seinäkellossa on kullan jäljitelmää ja sen päällä istuu muovinen lintu. Kitschinä voi pitää myös mukeja, jossa on Jeesuksen kuvia. Kitsch-esineessä voi komeilla Elvis.

Muovi on kitschille tyypillinen materiaali. Kitsch on halpaa ja yleensä hyödytöntä. Sanalla kitsch on kielteinen kaiku, sillä sitä pidetään vain keskinkertaisena tai ala-arvoisena taiteena, tai jonakin aivan muuna kuin taiteena. Kitsch on markkinoiden ehdoilla tuotettua esineistöä, jossa on katsottavaa passiivisille silmille. Kitsch ei sisällä syvää sanomaa niin kuin taide. Kitch ei ole monitulkintaista[1].

Kitsch piristää ihmisiä, ja siksi he ostavat sitä. Suomessa toimii kitschiin erikoistuneita yrityksiä. Kitschin valmistusta ohjaa menekki, ei laatu. Kitsch on myönteistä, se ei nosta epäkohtia ja kielteisiä asioita esiin. Kitsch on helposti käsitettävää, siinä ei ole mutkikkaita asioita. Kitsch viittaa aina johonkin laajalti tunnettuun muotoon.

Kitsch evoidaan nähdä myös arjen tapahtumana tai sosiaalisena ilmiönä: esimerkiksi monet näennäisen esteettiset hetket kuuluvat kitschiin. Käsi kädessä auringonlaskuun kävely hiekkarannalla vain tapahtuman vuoksi itsessään on kitschiä[2]: hetki on romanttinen koska se mielletään romanttiseksi, ei välttämättä siksi että se todellisuudessa olisi sitä.

Tunnelman luojasta henkilökulttiin

Kitschissä voi olla nostalgiaa, joskus huumoriakin. Kitschin muovisuus ei ole ympäristöystävällistä. Kitsch luo halpoja jäljitelmiä ja käyttää vääristeleviä tehokeinoja, jotka voivat ihannoida ylikorostetusti joitakin yhteiskunnan ilmiöitä. Kitschiä esiintyy tunnettujen taiteilijoiden teoksissa, toritaiteessa, mainoksissa, muodissa, rihkamahyllyillä, uskonnoissa ja valtaapitävien henkilökulteissa.

Kitschin rajat ovat epämääräiset. Kitschin määrittely perustuu makuun, joka on aina riippuvainen ihmisestä, yhteiskunnasta ja kulttuurista. Esimerkiksi yhteiskunnan eri ryhmittymät näkevät kitschinä eri asioita. Näin kitschin käsite on suhteellinen, ajasta ja paikasta ainakin jossain määrin riippuva. Uskontoon tai aatteeseen voi liittyä kitschiä, esimerkiksi Maon kuvat. Se mikä on yhden mielestä kitschiä, on toisen mielestä nätti käyttöesine tai populaarikulttuuria.

Kitsch taiteessa

Jotkut taiteilijat ovat käyttäneet "uuskitschiä" taiteenteossa, esimerkiksi Jeff Koons, Kenny Scharf ja Ronnie Cutrone. Suomessa ovat kitschillä leikkineet Seppo Similä, Rosa Liksom ja Ö-ryhmä. Toiset ovat käyttäneet kitschin keinoja, esimerkiksi Leena Luostarinen, Marika Mäkelä ja Martti Aiha.

Postmodernissa taiteessa kitsch tuli suosioon 1980-luvulla. Pienistä kitsch-esineistä alettiin tehdä suurikokoisia mukaelmia. Alun perin työväenluokalle suunnatusta pikkurihkamasta tuli taidetta, jota porvarikin arvostaa ja haluaa taidekokoelmiinsa.

Kitsch-galleria

Katso myös

Lähteet

Kirjallisuutta

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kitsch.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Yö Las Vegasissa.

Malline:Link FA