The Secret of Monkey Island

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Secret of Monkey Island
Kehittäjä Lucasfilm Games
Julkaisija Lucasfilm Games
Suunnittelija Ron Gilbert, Dave Grossman ja Tim Schafer
Säveltäjä Michael Land
Pelisarja Monkey Island
Pelimoottori SCUMM
Julkaistu 1990
Lajityyppi seikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: 10 vuotta tai vanhempi
PEGI 12
USK 12
Alusta Amiga, Atari ST, FM Towns, Macintosh, MS-DOS, Sega Mega-CD
Jakelumuoto levyke, CD-ROM
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Secret of Monkey Island on LucasArtsin kehittämä ja julkaisema seikkailupeli. Peli on julkaistu vuonna 1990 Amigalle ja DOS:lle ja seuraavina vuosina Atari ST:lle, FM Townsille, Macintoshille ja Sega Mega-CD:lle. Peli on Monkey Island -sarjan ensimmäinen osa. Peli on toteutettu SCUMM-pelimoottorilla.

Aiempiin SCUMM-peleihin verrattuna The Secret of Monkey Island on helpohko. Lukuun ottamatta yhtä helposti vältettävää tapaa kuolla, peliä on mahdoton saattaa umpikujaan. Peli on koomisempi kuin aiemmat SCUMM-pelit. Sen yksi innovaatio oli miekkailukohtaukset, joissa paremmuus ratkaistiin solvauksilla ja humoristisilla vastauksilla.

Pelin juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guybrush Threepwood ja Scumm-baarin merirosvot

The Secret of Monkey Islandin päähahmo on merirosvoksi pyrkivä Guybrush Threepwood. Peli alkaa Karibianmerellä kuvitteellisella Mêlée-saarella, jossa Guybrush tapaa kolme merirosvopäällikköä. Päästäkseen merirosvoksi hänen on läpäistävä kolme koitosta, joilla osoittaa taitonsa miekkailussa, aarteenmetsästyksessä ja rosvouksessa. Hänellä ei kuitenkaan ole ennestään taitoja näiltä aloilta, ja Mêlée-saari jostain syystä kuhisee merirosvoja, jotka pelkäävät lähteä merille.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Karibianmerta pitää hallussaan kuolleen merirosvo LeChuckin kummitus. Hän oli jo eläessään vesien kauhu, ja hänen palattuaan kummituslaivallaan häntä pelätään vielä enemmän. Lisäksi hän on soluttautunut elävien joukkoon ja esittää Mêlée-saaren šeriffiä varmistaakseen, ettei kukaan nouse uhmaamaan hänen merien yksinvaltaansa.

Guybrush tapaa kolmea koitostaan läpäistessään Mêlée-saaren kauniin kuvernöörittären Elaine Marleyn ja he rakastuvat toisiinsa. LeChuck on rakastunut myös häneen, ja ryöstää hänet Apinasaaren (Monkey Island) piilopaikkaansa. Guybrush päättää pelastaa Elaineen.

Hankittuaan laivan ja miehistön Guybrush päätyy voodoo-loitsun avulla Apinasaarelle. Siellä hän tapaa alkuasukkaita ja haaksirikkoutuneen Herman Toothrotin, joka on rakentanut useita laivoja ja kerran kouluttanut apinoista miehistön, mutta odottaa silti, että hänet tullaan pelastamaan haaksirikkoutuneen velvollisuuksien mukaan.

Voitettuaan alkuasukkaiden ystävyyden he valmistavat Guybrushille lientä, joka sulattaa kummitukset pois. Saapuessaan LeChuckin piilopaikkaan hän saa tietää, että tämä on laivoineen palannut Mêlée-saarelle avioituakseen saaren kirkossa. Mêlée-saarella hän kamppailee LeChuckia vastaan, ja tuhoaa tämän.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pelin julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Secret of Monkey Islandin Amigan demo
The Secret of Monkey Islandin MS-DOSin CD-ROM-julkaisu

Peli julkaistiin ensimmäisen kerran lokakuussa 1990 Atari ST:lle ja MS-DOSille EGA-versiona 16-värisin grafiikoin. Myöhemmin samana vuonna peli julkaistiin MS-DOSille VGA-versiona 256-värisin grafiikoin sekä Amigalle, jonka käännös käytti VGA-version taustoja 32-värisinä ja alkuperäisten julkaisujen 16-värisiä hahmoja. 256-väriset kuvitukset piirrettiin erikseen ja hieman eri tyylillä, eikä vain värittämällä 16-värisiä kuvituksia toisen kerran, kuten aiemmin oli ollut tapana. Nämä julkaisut käyttivät SCUMMin versiota 4.

Vuonna 1991 The Secret of Monkey Island julkaistiin Macintoshille 256-värisenä. Vuonna 1992 peli julkaistiin uusilla taustamusiikeilla ja ääniefekteillä 256-värisenä MS-DOSille ja FM Townsille CD-ROMilla. Vuonna 1993 peli julkaistiin 32-värisenä Sega Mega-CD:lle. Nämä julkaisut käyttivät SCUMMin versiota 5.

Pelistä julkaistiin demo Amigalle ja MS-DOSin EGA-versiolle. Peli on julkaistu englanniksi, saksaksi, ranskaksi, italiaksi, espanjaksi ja japaniksi. Pelille tehtiin 1991 jatko-osa; Monkey Island 2: LeChuck's Revenge.

Special Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Secret of Monkey Island: Special Edition on grafiikoiltaan ja yksityiskohdiltaan paranneltu versio alkuperäisestä pelistä. Se ilmestyi heinäkuussa 2009 PlayStation 3:lle, Windowsille, Xbox 360:lle sekä iPhonelle ja iPod Touchille.

Special editionissa hahmot ja ympäristö on piirretty uudestaan HD-resoluutiolle ja käyttöliittymä on muokattu siten, että toiminta- ja inventaarivalikot ovat näppäinkomentojen takana, jolloin itse pelikuva täyttää koko ruudun. Tämän lisäksi pelihahmojen ääninä toimivat sarjan kolmannessa osassa esitellyt äänet.

Erikoisuutena Special Edition tarjoaa kolmiportaisen vihjesysteemin sekä mahdollisuuden siirtyä missä vaiheessa tahansa pelaamaan alkuperäistä 256 värin versiota pelin keskeytymättä.

Pelin tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Secret of Monkey Islandin suunnitteli Ron Gilbert.

Pelin SCUMM-komentosarjat kirjoittivat Tim Schafer, Ron Gilbert ja Dave Grossman.

Pelin kuvitukset tekivät Steve Purcell, Mark Ferrari ja Mike Ebert. Hahmojen animaatiot tekivät Steve Purcell, Mike Ebert ja Martin Cameron.

Pelin musiikit sävelsivät Michael Land, Barney Jones, Andy Newell ja Patrick Mundy.

Miekkailukohtausten solvausdialogin kirjoitti Orson Scott Card.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut Amiga Format -lehden arvostelussa arvosanaksi 92 %.[1]

Mikrobitin Petri Teittinen antoi pelin DOS-versiolle 93 pistettä sadasta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Secret of Monkey Island review Amiga Magazine Rack. Viitattu 9.7.2019. (englanniksi)
  2. Mikrobitti 1/1991, sivu 57

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]