The Curse of Monkey Island

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Curse of Monkey Island
Kehittäjä LucasArts
Julkaisija LucasArts
Jakelija GOG.com, Humble Store ja Steam
Suunnittelija Jonathan Ackley, Larry Ahern
Säveltäjä Michael Land
Ohjelmoija Jonathan Ackley, Charles Jordan, Chris J. Purvis
Pelisarja Monkey Island
Pelimoottori SCUMM
Julkaistu 1997
Lajityyppi seikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: EVirheellinen ESRB-arvo
Alusta Windows
Jakelumuoto CD-ROM
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Curse of Monkey Island on LucasArtsin kehittämä ja julkaisema seikkailupeli. Peli on julkaistu vuonna 1997 Windowsille. Peli on jatkoa sarjan aiemmille osille The Secret of Monkey Island ja Monkey Island 2: LeChuck's Revenge ja on Monkey Island -sarjan kolmas osa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin juoni keskittyy päähenkilö Guybrush Threepwoodiin ja tämän yritykseen murtaa kirous rakkaansa Elaine Marleyn yltä. Edellisien osien tapaan vastaan asettuu myös tuttu päävihollinen, epäkuollut merirosvokapteeni LeChuck. The Curse of Monkey Island esitteli pelaajille myös suosituksi nousseen Murray -hahmon, joka on puhuva pääkallo ja yrittää aina levittää pahuuden sanomaa ja kauhua kaikkialla missä onkaan. Murray on sittemmin esiintynyt kaikissa The Curse of Monkey Islandin jälkeen julkaistuissa Monkey Island -sarjan peleissä.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvakaappaus pelistä The Curse of Monkey Island.

Peli on sarjan ensimmäinen, joka suunniteltiin CD-ROMille ja sisältää puhuttua dialogia, SVGA-tason grafiikkaa sekä välikohtauksia videokuvana.[1] Hahmojen taide on skannattu kalvoista ("cel") ja käyttää tarkoituksellisen hauskaa tyyliä.[1] Spritet ovat suuria ja täysin animoituja.[1] Dominic Armato on Guybrush Threepwoodin ääninäyttelijä, Earl Boen on LeChuckin ääninäyttelijä ja Alexandra Boyd on Elaine Marleyn ääninäyttelijä.[1]

Pelin visuaalinen ilme oli erilainen sarjan aiempiin peleihin verrattuna johtuen käytettyjen työkalujen muuttumisesta.[2] Uusi tekniikka käytti vektoroituja piirroksia, joka tuotti sulavampia linjoja.[2] Pelin animaatioiden jokainen kuva piirrettiin ensin käsin paperille, jonka jälkeen voitiin tehdä digitaalista korjausta interaktiivisien animaatioiden kohdistamiseen.[2] Lisäksi veden korostukset tehtiin kolmiulotteisella grafiikalla.[2]

Pelin kehityksestä vastasivat Jonathan Ackley ja Larry Ahern, jotka aiemmin olivat työskennelleet LucasArtsin Maniac Mansion: Day of the Tentacle ja Sam & Max Hit the Road -pelien parissa.[1] Sarjan aiemmissa osissa mukana ollut Ron Gilbert oli jo lähtenyt LucasArtsilta.[1] Ackley ja Ahern olivat aiemmin olleet tekemässä Tim Schaferin Full Throttle -peliä. Michael Land vastasi sarjan edellisten osien tapaan pelin musiikista, joka oli nyt valmiiksi nauhoitettu ja oikean orkesterin esittämää.

Peli on omistettu ohjelmoija Brett Barretille joka kuoli moottoripyöräonnettomuudessa vuotta ennen pelin julkaisua.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 9/10.[3] Arvostelun mukaan pelissä ei ole paljoa huonoja kohtia poislukien päätös, joka on äkkinäinen ja antiklimaattinen.[3]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Dominic Armato  Guybrush Threepwood  
 Earl Boen  LeChuck  
 Alexandra Boyd  Elaine Marley  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Kurt Kalata: Curse of Monkey Island, The hardcoregaming101.net. 8.12.2009. Viitattu 11.7.2022. (englanniksi)
  2. a b c d Victoria Kennedy: Curse of Monkey Island designer reveals reasons for series' art style switch eurogamer.net. 5.5.2022. Viitattu 10.7.2022. (englanniksi)
  3. a b Michael E.: The Curse of Monkey Island Review gamespot.com. 1.5.2000. Viitattu 11.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.