Ron Gilbert

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ron Gilbert
Ron Gilbert
Ron Gilbert
Henkilötiedot
Syntynyt
La Grande, Oregon
Ammatti pelisuunnittelija, ohjelmoija
Pelisuunnittelija
Tunnetuimmat työt

Ron Gilbert (synt. 1. tammikuuta 1964, La Grande, Oregon)lähde? on yhdysvaltalainen pelisuunnittelija. Hänet tunnetaan parhaiten hänen lukuisista LucasArtsille tekemistään seikkailupeleistä, kuten Maniac Mansionista ja Monkey Island-sarjasta.

Gilbertin uransa tietokonepeliteollisuudessa alkoi 1980-luvun alussa, kun hän myi Graphics Basic -nimisen ohjelman Human Engineered Softwarelle. Valmistuttuaan samoihin aikoihin tietojenkäsittelytieteissä Gilbert alkoi työskennellä vakituisesti Human Engineered Softwarelle. Hän vietti siellä noin puoli vuotta ohjelmoiden toimintapelejä Commodore 64:lle. Yhtään niistä ei ehditty julkaisemaan ennen kuin yritys meni konkurssiin.lähde?

Gilbert alkoi etsiä uutta työpaikkaa, ja päätyikin Lucasfilm Gamesille, josta myöhemmin tuli LucasArts. Lucasfilmillä hän teki C64-käännöksiä Lucasfilmin Atari 800 -peleistä.

Vuonna 1985 hän sai mahdollisuuden kehittää oman pelin LucasArtsille. Pelin tapahtumapaikkana oli hullun tiedemiehen viktoriaaninen kartano ja hahmoina hänen hieman jälkeenjäänyt jälkikasvunsa sekä oudot avaruusoliot. Ron Gilbert ja Lucasfilmin taiteilija Gary Winnick olivat kehitelleet ideaa muutamissa keskusteluissa ja heidän mielestään idea oli valmis esiteltäväksi johtoportaalle.

Gilbert ohjelmoi komentokielen, joka nimettiin luonnollisesti sen projektin mukaan, jota varten se oli kirjoitettu. Komentokielen nimeksi tuli Script Creation Utility for Maniac Mansion, joka tunnetaan paremmin SCUMMina.

Maniac Mansion julkaistiin vuonna 1986 ja siitä tuli heti menestys. SCUMM todisti olevansa erinomainen tekninen raami seikkailupelille. Gilbert teki monia seikkailupeliklassikoita LucasArtsilla, muun muassa The Secret of Monkey Islandin, ennen kuin lähti perustamaan Humongous Entertaimentin. Humongous julkaisi pääasiassa lapsille suunnattuja pelejä. Ron Gilbert oli mukana perustamassa myös Cavedog Entertainmentia. Yritysjärjestelyiden seurauksena kumpaakaan merkkiä ei enää ole olemassa.

Toukokuussa 2007 Gilbert alkoi tehdä Hothead Gamesille seikkailupeliä nimeltä Penny Arcade Adventures: On the Rain-Slick Precipice of Darkness, joka perustuu Penny Arcade-websarjakuvaan.[1]

Vuonna 2013 on julkaistu The Cave -niminen seikkailupeli. Vuonna 2017 on julkaistu Thimbleweed Park -niminen seikkailupeli.selvennä

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]