Monkey Island

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Monkey Island
Kehittäjä LucasFilm Games
Julkaisija LucasFilm Games
Suunnittelija Ron Gilbert, Dave Grossman, Tim Schafer
Lajityyppi seikkailupeli
Ensijulkaisu The Secret of Monkey Island (1990)
Aiheesta muualla
MobyGames
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Kuvankaappaus pelisarjan ensimmäisestä osasta The Secret of Monkey Island.

Monkey Island (suom. apinasaari) on alkujaan Ron Gilbertin, Dave Grossmanin ja Tim Schaferin luoma seikkailupelisarja, jonka julkaisija ja tekijänoikeuksien haltija on LucasArts (entinen LucasFilm Games). Pelit seuraavat surkuhupaisan sankarin, merirosvoksi haluavan Guybrush Threepwoodin seikkailuja.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan komiikka nojaa lukuisiin kummallisiin hahmoihin, red herring -esineisiin, stereotypiaan ja surrealistiseen huumoriin. Alkuosien grafiikkaa ja musiikkia on yleisesti kehuttu. Aikakauden tavoista poiketen pelien taustamaisemat piirrettiin ensin paperille, jotka skannattiin ja sovellettiin peliin sopiviksi. The Secret of Monkey Island oli myös ensimmäisiä pelejä, missä käytettiin musiikin vaihtelua tilanteen mukaan, ehostaen näin tunnelmaa elokuvamaisesti. Michael Land on toiminut pääsäveltäjänä koko sarjan ajan.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettuaan Tim Powersin merirosvoromaanin On Stranger Tides Ron Gilbert sai innoituksen omaan merirosvoaiheiseen seikkailupeliinsä. Peli oli pitkän aikaa pelkällä idea-asteella, kun Gilbertin huomio keskittyi Indiana Jones and the Last Crusade -pelin kehitykseen. Idea päähenkilöstä syntyi, kun lähdettiin luomaan hahmoa, joka tietää pelimaailmasta tasan yhtä vähän kuin pelaaja. Haluttiin vastakohtaa sille, miten monia pelejä on hankala lähestyä, kun pelaajan oletetaan tietävän hahmon maailmasta kaiken. Gilbert on maininnut pelisarjan ilmapiirin saaneen vaikutteita Disneylandin Pirates of the Caribbean -kiertoajelusta.[1]

Sarjan pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjaan on julkaistu toistaiseksi viisi peliä, joista kaksi ensimmäistä ovat ansainnet klassikkoaseman pelaajien keskuudessa ja kaikki osat ovat myyneet hyvin. Pelisarjasta huomaa hyvin tietokoneiden nopean kehittymisen.

The Secret of Monkey Island (1990)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisempiin seikkailupeleihin verrattuna peli tunnettiin pelaajaystävällisyydestään, kuoleminen oli käytännössä mahdotonta, eikä peleissä voinut joutua virhevalinnan seurauksena umpikujaan, kuten aiemmissa LucasArtsin seikkailupeleissä.

Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge (1991)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen osan menestyksen myötä tuotettiin jo seuraavana vuonna ilmestynyt toinen osa, joka oli tyyliltään ja mekaniikaltaan ensimmäisen pelin kaltainen.

The Curse of Monkey Island (1997)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokoneiden nopean kehityksen myötä kolmannessa osassa käytettiin kahdesta ensimmäisestä osasta poiketen entistä tarkempaa ja sarjakuvamaisempaa grafiikkaa sekä ääninäyttelyä. Osan ilmestyessä Ron Gilbert oli lähtenyt LucasArtsilta jo jonkin aikaa sitten ja Schafer sekä Grossman työstivät parhaillaan omia projektejaan, minkä seurauksena vastuu projektista siirtyi Johnathan Ackleyn ja Larry Ahernin harteille.

Escape from Monkey Island (2000)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljäs peli on huomattava teknologisista saavutuksistaan. Se on sarjan ensimmäinen peli, joka käyttää kolmiulotteista grafiikkaa ja joka julkaistiin PC:n lisäksi myös konsolilla (PlayStation 2). Sarjan fanit ovat kuitenkin usein haukkuneet peliä sen lukuisten juonellisten epäloogisuuksien, ulkoasun, käyttöliittymän ja hahmojen luonnemuutosten takia. Neljännen pelin kehitystä johtivat Sean Clark ja Michael Stemmle.

Tales of Monkey Island (2009)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tales of Monkey Island

Uusin Monkey Island -peli on Telltale Games -yhtiöltä. Pelin ensimmäinen osa julkaistiin 7. heinäkuuta 2009.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gilbert, Ron: On Stranger Tides EH.Net Encyclopedia. 20.9.2004. GrumpyGamer. Viitattu 21.1.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Monkey Island.
Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Monkey Island.