Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure
Kehittäjä Lucasfilm Games
Julkaisija Lucasfilm Games
Jakelija Steam ja GOG.com
Suunnittelija Ron Gilbert
Noah Falstein
David Fox
Taiteilija Steve Purcell
Martin Cameron
James A. Dollar
Mike Ebert
James McLeod
Säveltäjä Eric Hammond
Dave Warhol, James Leiterman (FM Towns)
Pelisarja Indiana Jones
Pelimoottori SCUMM
Julkaistu Amiga, Atari ST, MS-DOS
  • heinäkuu 1989
Macintosh & FM Towns
  • 1991
Amiga CDTV
  • 1992
Lajityyppi seikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta MS-DOS, Amiga, Atari ST, Macintosh, FM Towns, Amiga CDTV
Jakelumuoto levyke, CD-ROM
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure on LucasArtsin vuonna 1989 julkaisema seikkailupeli, jossa on yksinkertaisia toimintaosuuksia. Peli on kirjoitettu SCUMM-komentosarjakielellä. Pelin päähahmo on Indiana Jones ja tapahtumat pohjautuvat elokuvaan Indiana Jones ja viimeinen ristiretki.

Peli oli kolmas SCUMMilla kirjoitettu. Pelin merkittävin uutuus oli Indy Quotient -pisteytys, jolla yritettiin lisätä pelattavuutta hyödyntäen ongelmien ratkaisutapojen valinnaisuutta. Pisteet säilyivät eri pelikertojen yli ja pelaaja sai lisäpisteitä aina, kun ratkaisi ongelman uudella tavalla. Näin pelaajaa houkuteltiin pelaamaan peliä uudestaan kokeillen eri tapoja kasvattaen pistemäärää. Suurin yksittäinen muuttuva seikka on ilmalaivaosuus, jonka voi ohittaa kokonaan.

Lucasarts julkaisi myös samasta elokuvasta toimintapelin (Indiana Jones and the Last Crusade: The Action Game), mutta se ei saanut erityisen hyviä arvosteluja alan lehdissä, eikä sillä ole seikkailupelin tavoin myöhempää mainetta.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure mukailee pääpiirteittäin elokuvaa Indiana Jones ja viimeinen ristiretki. Pelin tavoitteena on löytää kadonnut Indiana Jonesin isä ja hänen tavoittelemansa Graalin malja ennen natseja.

Peli tapahtuu suurimmin osin Venetsian katakombeissa sekä saksalaisessa linnassa. Molemmat ovat käytännössä monikerroksisia sokkeloita, joissa on ratkottava ongelmia, jotta sokkelon osat avautuvat kuljettaviksi. Isän linnasta pelastamisen jälkeen pelaaja hallitsee osan aikaa molempia hahmoja, kun he pyrkivät pois Saksasta. Saksassa Indiana Jones joutuu toistuvasti tekemisiin vihamielisten natsien kanssa, joita on joko harhautettava dialogilla, lahjottava tai tyrmättävä nyrkkitappelussa. Peli päättyy İskenderuniin, josta Indiana Jones löytää Graalin maljan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure'in MS-DOSin toinen demo.
Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure MS-DOSin VGA-käännöksenä.

Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure julkaistiin 6. heinäkuuta 1989 MS-DOS:lle, Amigalle, Macintoshille ja Atari ST:lle.

Vuonna 1990 peli julkaistiin FM Townsille 256-värisenä ja CD:ltä tulevilla taustamusiikeilla. Tämä julkaistiin myös ilman taustamusiikkeja MS-DOSille. Edellistä MS-DOS-julkaisua kutsuttiin EGA- ja jälkimmäistä VGA-versioksi.

Peli tehtiin SCUMMin versio 3:lla.

Pelille julkaistiin kaksi demoa FM Townsille ja kaksi demoa MS-DOSin EGA-versiolle, joista toinen oli pelattava.

Peli julkaistiin englanniksi, ranskaksi, japaniksi ja saksaksi. Saksankielisessä versiossa hakaristit on sensuroitu. Alkuperäiseen pakkaukseen kuului pelaajaa varten mukailtu elokuvassa esiintynyt kopio muistikirjasta Graalin maljasta, joka oli käännetty pelin kielelle. Myöhemmillä julkaisuilla, esimerkiksi kokoelmilla, muistikirjaa ei ole pakkauksessa.

Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventuren suunnittelivat ja sen SCUMM-komentokielen kirjoittivat Noah Falstein, David Fox ja Ron Gilbert.

Pelin alkuperäiset 16-väriset kuvitukset ja animaatiot tekivät Martin Cameron, James Dollar, Mike Ebert, Jim McLeod ja Steve Purcell. Värityksen 256 väriin tekivät Ron Baldwin ja Aric Wilmunder.

Pelin musiikit perustuivat John Williamsin elokuvaan Indiana Jones ja viimeinen ristiretki tekemiin sävellyksiin.

Käännöskohtaiset tekijät:

Mikrobitin Petri Teittinen antoi pelin EGA-versiolle täydet viisi tähteä.[1]

  1. Mikrobitti 12/1989, sivut 44–45

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]