Guybrush Threepwood

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Guybrush Threepwood
Guybrush Tales of Monkey Island -pelissä.
Guybrush Tales of Monkey Island -pelissä.
Pelisarja Monkey Island
Ensimmäinen peli The Secret of Monkey Island
Luoja Ron Gilbert
Bret Barret
Ääninäyttelijä
(englanti)
Dominic Armato
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Guybrush Threepwood on Ron Gilbertin ja Brett Barretin luoman ja LucasArtsin tuottaman Monkey Island -seikkailupelisarjan päähenkilö.

Guybrush esiintyi ensimmäisen kerran Monkey Island -pelisarjan ensimmäisessä osassa, The Secret of Monkey Islandissa. Siinä hahmo kuvataan outona teininä, jonka suurin toive oli tulla merirosvoksi. Guybrush Threepwoodin päävihollinen läpi pelisarjan on ollut epäkuollut merirosvo LeChuck.

Hahmon ääninäyttelijänä sarjan kolmannesta pelistä lähtien on toiminut näyttelijä Dominic Armato.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmon synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etunimi Guybrush syntyi pelin kehityksen ollessa jo pitkällä.[1] Kun päähenkilön sprite valmistettiin Deluxe Paint -ohjelmalla, se tallennettiin nimellä "guy" (= jätkä), jolloin sen perään liimautui tiedostotyyppi ".brush" luoden kokonaisuuden "guy.brush".[1] Sukunimi Threepwood oli Dave Grossmanin roolipelihahmon nimi.[1] Nimi on peräisin P. G. Wodehousen hahmoista Galahad Threepwood ja Clarence Threepwood, Emsworthin yhdeksäs jaarli. Jatkuvana vitsinä pelisarjan sivuhenkilöt lausuvat Guybrush Threepwoodin epätavallisen nimen väärin joko tahallaan tai vahingossa. Virhelausuntoja ovat mm. "Gibberish Driftwood", "Guybrush Nosehair" ja "Gorbush Threekwood".

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka lähikuvissa Guybrush näyttää perinteiseltä komealta nuorukaiselta, on hän luonteeltaan vain teini-ikäinen pojankloppi, jolta löytyy rohkeutta, älykkyyttä ja charmia vain nimeksi. Hänen paras taitonsa on kyky pidättää hengitystä jopa kymmenen minuutin ajan, eikä hänen tulevaisuutensa merirosvouralla näytä kovinkaan todennäköiseltä. Hänellä on kuitenkin myös peräänantamaton luonne, ja itsepäisesti hän yrittää suorittaa kolme merirosvoksi pääsemisen koetta.

Guybrush lähes paljastaa olevansa yhdeksäntoistavuotias sarjan toisessa osassa, mutta valehtelee olevansa kahdenkymmenenyhden. Tämän perusteella hän olisi ollut kahdeksantoista sarjan ensimmäisessä osassa. Sarjan kolmannessa osassa kerrotaan hänen olevan kahdenkymmenen, mutta tämä aiheuttaa ristiriidan, sillä hän kertoo olleensa viisi vuotta LeChuckin vankina.

Sarjan kolmannessa ja neljännessä osassa Guybrush mainitsee käsittämättömän posliinikammonsa. Tämä fobia saattaa olla humoristinen anekdootti Indiana Jonesin käärmepelosta. Joidenkin mielestä tämä fobia juontaa juurensa pelisarjan ensimmäiseen osaan, jossa Guybrush ja LeChuck taistelevat.

Perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monkey Island -fanit vertailevat keskenään Guybrushia ja Space Quest -pelien Roger Wilcoa. Molemmat ovat hyväätarkoittavia mutta hieman sumeaälyisiä hahmoja, jotka saavuttavat epätodennäköisiä sankaritekoja todennäköisesti vahingossa.

Kun sarjan neljännessä osassa Guybrush yrittää juoda tölkillisen grogia, Elaine huudahtaa "Guybrush Ulysses Threepwood!". Täten voi olettaa että "Ulysses" on hahmon toinen nimi.

Jotkut fanit uskovat, että Will Turner, vastentahtoinen merirosvo elokuvassa Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous perustuisi Guybrush Threepwoodin hahmoon. Väite saattaa olla totta, sillä Ron Gilbert on myöntänyt että Disneylandin huvilaite Pirates of the Caribbean oli inspiraation lähde Monkey Island -pelisarjalle.

LucasArtsin pelissä Indiana Jones and the Infernal Machine huijauskoodi "makemeapirate" muuntaa Indiana Jonesin kolmiulotteiseksi Guybrush Threepwoodiksi. Tämän lisäksi sinkoa käytettäessä sen ammus korvautuu kumikanalla, ja trooppiset rummut soivat taustalla kunnes kumikana räjähtää. Gyubrushin hahmomalli on käytössä myös pelissä Star Wars: The Force Unleashed II.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Storytime with Ron Gilbert - PAX Australia 2013 Keynote 19.7.2013. GameSpot. Viitattu 9.7.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]