Escape from Monkey Island

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Escape from Monkey Island
Kehittäjä LucasArts
Julkaisija LucasArts
Jakelija Steam, Humble Store ja GOG.com
Suunnittelija Sean Clark
Säveltäjä Clint Bajakian
Pelisarja Monkey Island
Pelimoottori GrimE
Julkaistu
  • WW marraskuu 2000
Lajityyppi seikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
Alusta Macintosh, PlayStation 2, Windows
Jakelumuoto CD-ROM
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Escape from Monkey Island on LucasArtsin kehittämä ja julkaisema seikkailupeli. Peli julkaistiin vuonna 2000 Windowsille ja seuraavana vuonna Macintoshille ja PlayStation 2:lle.

Peli on neljäs Monkey Island -sarjan peli. Pelin projektijohtajina toimivat Sean Clark ja Michael Stemmle, jotka olivat aiemmin työskennelleet Sam & Max Hit the Road -pelissä.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Escape from Monkey Island käyttää Grim Fandangossa käytettyä GrimE-pelimoottoria.[1] Sarjan aiemmista osista tuttu "osoita-ja-klikkaa" -käyttöliittymä lähes kokonaan poissa ja sen tilalla kömpelö suora ohjausmenetelmä. Kaikki taustat ovat etukäteen renderöityjä ja hahmot ovat polygonimalleja. Valittavissa on hahmoon suhteessa toimiva "tankkiohjaus" sekä näyttöön suhteessa toimiva ohjausmenetelmä. Näppäimistöltä tarvitsee käyttää eri näppäimien esineiden katsomiseen tai käyttämiseen, tai esineitä on selattava ylös/alas näppäimillä.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alussa Guybrush ja Elaine Marley palaavat matkalta. Kesken kaiken merirosvot kuitenkin hyökkäävät heidän laivaansa mutta häviävät taistelussa. Palattuaan takaisin Melee-saarelle kukaan ei ole vastassa toivottamassa Guybrushia ja Elainea tervetulleiksi. Matkan aikana heidän on luultu kuolleen ja uusi kuvernööriehdokas Charles L. Charles on päättänyt hajottaa Elainen kotipalatsin. Aluksi Guybrushin pitää estää se.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lucre[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Guybrush on pelastanut Elainen kotipalatsin, hän palkkaa miehistön, johon kuuluu Otis ja Carla "MI1":stä sekä I. Cheese. Guybrush hankkii myös laivan satamapäälliköltä näyttämällä hänelle kuvernöörin merkkiä jonka hän saa Elainelta, ja purjehtii sillä Lucre-saarelle hakemaan Elainen lakimiehiltä papereita. Asia ei kuitenkaan suju ongelmitta. Kun Guybrush hakee saaren pankista Elainen isoisän tavaroita saapuu Pegnose Pete ryöstämään pankin Guybrush-naamari päässään. Guybrush selvittää, että Peten kotipaikka on Lucre-saaren suolla eräänlaisessa aikalabyrintissä. Guybrush pääsee aikalabyrintin läpi, kun hän saa tekoelinkaupasta ohjeet, miten labyrintista pääsee läpi. Kun hän saapuu Pegnosen talolle suolla, hän näkee että joku puhuu hänen kanssaan ryöstön onnistumisesta. Toinen mies lähtee lautalla pois ja Guybrush harhauttaa Peten häkkiin ja kuljettaa hänet saaren poliisille, mutta poliisi sanoo ettei Guybrush voi todistaa Peten ryöstäneen pankin. Hän pidättää Peten kuitenkin muista rikoksista. Seuraavaksi Guybrush löytää Peten proteesinenän pankista, jota Pete käytti ryöstäessään pankin Guybrush -naamari päässään. Mutta se ei vielä todistanut, että se kuuluisi Petelle, koska sitä ei voitu kiinnittää ilman puuttuvaa ruuvia. Sen jälkeen Guybrush harhauttaa saaren australialaista miljonääriä Ozzie Mandrilliä ja seuraa häntä ryöstösaaliin kätköpaikkaan läpi viidakon. Ozzy lähtee pois ja Guybrush korjaa aarteen talteen. Samalla hän löytää puuttuvan ruuvin Peten Guybrush -naamarista ja todistaa syyttömyytensä pankin ryöstöön tämän avulla. Pete pakenee heti tekonenän kokeilemisen jälkeen ja Guybrush palaa Melee Islandille Elainen isoisän tavarat mukanaan.

Melee[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guybrushin palattua Melee:lle Elainen palatsiin Charles L. Charles saapuu jälleen. Lyhyen juttelun jälkeen Charles vaihtaa olomuotoaan ja muuttuu LeChuckiksi jonka luultiin olleen kuollut. Guybrush lähtee pois palatsista ja menee voodoo-neidin luo jolta saa tavaroita, joilla hänen pitäisi löytää Ultimate Insult, jonka avulla LeChuck aikoo hallita maailmaa. Voodoo-neiti ei kuitenkaan löytänyt viimeistä osaa, jotain sinistä. Se Guybrushin tulisi löytää Meleeltä Islandilta. Voodoo-neiti kertoo myös, että tavarat pitää pukea kauniille vaaleanpunaiseen pukeutuvalle naiselle. Seuraavaksi Guybrush menee Lua-baariin (Aiemmin Scumm Bar, mutta ohjelmointikielen muututtua Scummista Luaan tekijät päättivät vaihtaa myös baarin nimen.) ja polttaa taulun, jonka takana on viimeinen esine, jonka hän tarvitsi löytääkseen Ultimate Insultin. Se on kartta, jossa on kuva Melee Islandista ja sen lähiympäristön saarista. Seuraavaksi Guybrush menee satamaan, jossa on hänen laivansa miehistöineen. Guybrush antaa tavarat laivan vaaleanpunaiselle keulahahmolle, joka herää henkiin. Guybrush pyytää keulahahmoa piirtämään kartalle, missä on Ultimate Insult. Näin Guybrush saa selville, että heidän on lähdettävä Jambalaya saarelle etsimään Ultimate Insult:ia. Seuraavaksi Guybrush pyytää keulahahmoa piirtämään kuvan Ultimate Insultista, jonka jälkeen matka jatkuu Jambalaya-saarelle.

Jambalaya[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guybrush Threepwood Monkey Islandilla.

Jambalayalla Guybrush hankkii Ultimate Insultin osat; kultaisen ihmispatsaan, hopeisen apinanpään ja pronssisen merirosvohatun. Ihmispatsaan hän hankkii voittamalla Marco de Pollon uimahyppykilpailussa, hopeisen apinanpään hän saa Planet Threepwood-ravintolasta vaihtamalla kopiomukin aitoon apinamukiin ja merirosvohatun hän saa pieneltä saarelta Jambalayan vierestä, jossa hattu on kiven alla, jonka amiraali Casaba räjäyttää palasiksi kanuunalla. Palattuaan jälleen Meleelle Ozzie Mandrill ja LeChuck häätävät Guybrushin Monkey Islandille, josta näyttää olevan mahdoton poistua.

Monkey Island[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guybrushin täytyy päästä Monkey Islandilta pois ja rakentaa tehokkaampi Ultimate Insult kuin LeChuckilla. Tehtävän toteuttaakseen hänen täytyy palauttaa Herman Toothrotin muisti heittämällä häntä ensin kaksi kertaa kookospähkinällä, maitopullolla ja lopulta harmonikalla. Sitten täytyy houkutella muutama apina "suuren apinanpään", ison kivisen apinan pään luokse, koota Ultimate Insult banaaninpoimijasta, "suuresta apinanpäästä" ja pronssisesta kunnian hatusta, jonka saa voittamalla Jojo jr.:n Monkey Kombatissa. Silloin käynnistyy suuri apinarobotti, jolla Guybrush palaa Meleelle. Sitä ennen on kuitenkin estettävä Mandrillin aikeet. Lopussa täytyy käydä Monkey Kombatia LeChuckin patsaan kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Sekalaisia huomautuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä esiintyvä Suomi-viittaus.

Guybrushin keskustellessa Ultimate Insultista Voodoo Ladyn kanssa, hän mainitsee siihen liittyvästä erittäin vaikeasta ja salaperäisestä kielestä. Guybrush viittaa humoristisesti vastauksessaan suomen kieleen.

Fanien suosioon noussut, The Curse of Monkey Islandissa ensiesiintymisensä tehnyt puhuva pääkallo Murray, esiintyy myös Escape from Monkey Islandissa. Tähän liittyen peliin tehtiin Murrayhyn liittyvä pila. Jos kirjoittaa Murrayn tavattuaan komennon "M-U-R-R-A-Y-B-A-L-L", ruutuun tulee perinteinen Pong-peli, mutta vain Murray pallona ja banaanit tennismailoina. Pelissä oli myös yllättävä maininta metallimusiikkia soittavasta Keelhaul-yhtyeestä.

Guybrushin yrittäessä juoda tölkillisen grogia Elaine huudahtaa "Guybrush Ulysses Threepwood!". Epäselväksi jää, onko Ulysses Guybrushin toinen nimi.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 8.1/10.[2]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Dominic Armato  Guybrush Threepwood / Duck / Monkey 4  
 Charity James  Elaine Marley-Threepwood  
 Earl Boen  Charles L. Charles / LeChuck / Pirate C  
 Nick Tate  Ozzie Mandrill  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kurt Kalata: Escape from Monkey Island hardcoregaming101.net. 9.12.2010. Viitattu 17.7.2022. (englanniksi)
  2. Ron Dulin: Escape from Monkey Island Review gamespot.com. 17.5.2006. Viitattu 7.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]