Teemasivu:Lääketiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teemasivu: Teemasivujen etusivu | Kaikki teemasivut

Lääketieteen teemasivu

Tervetuloa lääketieteen teemasivulle! Lääketiede on terveyden ylläpitämiseen ja palauttamiseen ja sairauksien ehkäisemiseen ja hoitoon kohdistuva tiede. Lääketiede tarkoittaa myös näihin päämääriin tähtääviä käytännön toimia eli lääkintää. Lääketiede pyrkii ymmärtämään, kehittämään ja soveltamaan tapoja, joilla ihmisten ja eläinten terveyttä voidaan vaalia ja parantaa.

Aihealueet

Lääketieteen osa-alueet

Gastroenterologinen kirurgia · Käsikirurgia · Lastenkirurgia · Neurokirurgia · Ortopedia ja traumatologia · Sydän- ja rintaelinkirurgia · Urologia · Yleiskirurgia
Endokrinologia · Gastroenterologia · Kardiologia · Infektiosairaudet · Kliininen hematologia · Nefrologia · Reumatologia

Sairaudet

Lääkkeet

Diagnostiikka

Lääkärit ja sairaanhoitajat

Lääketieteen historia

Artikkelipoiminta

A) Normaali keuhkokuva. B) Keuhkokuume oikean keuhkon alaosassa (kuvan vasen puoli).

Keuhkokuume eli pneumonia on keuhkokudoksen tulehdus. Keuhkokuumeen aiheuttaa tavallisesti bakteeri tai virus ja harvinaisemmin sieni tai loinen. Yleisin aiheuttaja on pneumokokkibakteeri. Tyypilliset oireet ovat nopeasti nouseva kuume, yskä, hengenahdistus ja rintakipu, mutta monesti etenkin virusten ja epätyypillisten bakteerien aiheuttamassa keuhkokuumeessa taudinkuva on lievempi. Taudin diagnostiikassa käytetään apuna keuhkojen röntgenkuvaa ja laboratoriokokeita.

Keuhkokuumeen hoito riippuu aiheuttajasta. Bakteerikeuhkokuume suositellaan hoidettavaksi antibiooteilla. Joskus keuhkokuume aiheuttaa komplikaatioita, kuten keuhkopussin nestekertymän, empyeeman eli keuhkopussin märkäisen nestekertymän tai keuhkoabsessin eli keuhkokudokseen muodostuneen märkäkertymän. Viruskeuhkokuume lisää riskiä saada myös bakteeri-infektio, ja keuhkokuume onkin tunnettu influenssan sivutauti. Keuhkokuume on vaarallinen sairaus etenkin vanhuksilla ja huonokuntoisilla henkilöillä, joilla se on yleinen välitön kuolinsyy.

Wikiprojektit

Tervetuloa kehittämään Wikipediaa parantamalla olemassa olevia lääketieteen alan artikkeleita ja luomalla uusia artikkeleita vielä puuttuvista aiheista!

Kuvapoiminta

Nykyaikaisessa, hyvin varustellussa ambulanssissa potilasta voidaan hoitaa, kun häntä viedään päivystyspoliklinikalle tai siirretään hoitopaikasta toiseen.