Suu- ja leukakirurgia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hampaanpoisto

Suu- ja leukakirurgialla tarkoitetaan purentaelimen ja siihen liittyvien kudosten sairauksien, tapaturmien ja puutosten diagnostiikkaa sekä niiden kirurgista ja siihen liittyvää muuta hoitoa.

Leukakirurgia oli Suomessa aikaisemmin kirurgisten tautien suppea erikoisala. Säännöt koskivat ennen 1.7.1966 laillistettuja lääkäreitä, ja ne edellyttivät lääketieteen lisensiaatin tutkinnon lisäksi kirurgisten tautien spesialiteettia sekä kahden vuoden lisäkoulutusta sen jälkeen.

Suukirurgia on Suomessa ollut hammaslääketieteen erikoisala vuodesta 1975. Koulutuksen aloittamisen edellytyksenä oli toimiminen hammaslääkärinä kahden vuoden ajan laillistamisen jälkeen. Erikoistumisaika oli 4 vuotta. Suukirurgia muuttui leukakirurgian tapaan suu- ja leukakirurgiaksi vuonna 1999.

Kansainvälisen suosituksen mukaan suukirurgian ja leukakirurgian erikoisalat yhdistettiin suu- ja leukakirurgiaksi Suomessa vuodesta 1999. Suu- ja leukakirurgia on asetusten mukaan sekä lääketieteen että hammaslääketieteen erikoisala. Koulutusaika on kuusi vuotta.

Suu- ja leukakirurgian osa-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suu- ja leukakirurgia voidaan jakaa osa-alueisiin seuraavasti:

  • traumatologia (hampaisto, suu, leuat ja kasvot)
  • kasvo-ortopedia (leukanivelen kirurgia, ortognaattinen kirurgia, rekonstruktiivinen kirurgia, proproteettinen kirurgia)
  • kasvainkirurgia (hyvän- ja pahanlaatuiset)
  • odontogeenisten sairauksien kirurgia (infektiot, kehitykselliset häiriöt, jne.).