Integratiivinen lääketiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Integratiivinen lääketiede on lääketieteellinen hoitomuoto, jossa lääkäri yhdistää joitakin vaihtoehtoisia- ja täydentäviä hoitomentelmiä (CAM = Complementary and Alternative Medicine) perinteiseen ns. koululääketieteellisessä koulutuksessa saatuun lääkärin ammattityöhön. Noin 150 000 lääkäriä Euroopassa käyttää yhdistävää eli integratiivista lääketiedettä. Tämän lisäksi noin 160 000 ei lääketieteellisen, mutta jonkun CAM-hoitomenetelmän koulutuksen saanutta käyttää näitä menetelmia Euroopan unionin alueella[1].

Yhdysvalloissa johtavat yliopistot, kuten Harvard, Stanford, Johns Hopkins, University of California, University of Texas, University of Michigan ovat perustaneet perustaneet Intergratiivisen eli yhdistävän lääketieteen keskuksia ja muodostaneet vuonna 2014 Academic Consortium for Integrative Medicine and Health” (ACIMH), johon kuuluu tällä hetkellä 60 keskusta[2]. (Academic Consortium 2015)

CAM - tutkimus on ollut EU:n tutkimusagendalla lähes 20 vuoden ajan (COST B4, 1993–1998; CAM-Cancer projekti 2002–2005). EU-Parlamentin vaatimuksesta myös edellinen, 2014 päättynyt tutkimusohjelma FP7 sisälsi määrärahat CAM-tutkimusta varten. Tavoite oli saada näyttöön perustuvia tutkimustietoja CAM-tilanteesta Euroopassa eli tietoja CAM-hoitojen saatavuudesta, niiden laillisesta ja regulatorisesta asemasta,sekä tietoja palvelujen antajien määrästä ja koulutustasosta. Tavoite oli tehdä kirjallisuuskatsaus ja määritellä sen perusteella CAM:n käsite. Lopullinen päämäärä oli laatia tutkimustuloksien perusteella suunnitelma tulevaisuuden tutkimusprojektien sisällöstä, aikataulusta ja koordinoinnista ja perustaa tutkijaryhmien verkko EU:n tasolla tulevaisuuden tutkimusprojektion koordinointia varten.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Klaus von Ammon Francesco Cardini Ute Daig Simona Dragan Martin Frei-Erb Gabriella Hegyi Paolo Roberti di Sarsina Jan Sørensen Sorin Ursoniu Wolfgang Weidenhammer George Lewith: Health Technology Assessment (HTA) and a map of CAM provision in the EU European Projects, Health. 17.9.2013. Arkistoitu 3.8.2020. Viitattu info:eu-repo/grantAgreement/EC/FP7/241951.
  2. Academic Consortium 2014.: Academic Consortium for Integrative Medicine and Health. imconsortium.org.
  3. Tampereen yliopisto: [http://www.uta.fi/hes/oikopolut/tapahtumat/CAM-seminaari%20131115%20abstraktit.pdf Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot Tieteellinen tutkimus ja sen haasteet Suomessa] Tutkimusseminaari 13.11.2015. 13.11.2015.