Wikipedia:Teemasivu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Teemasivut tai portaalit ovat wikipedia-sivuja, joiden tarkoitus on toimia jonkin aihealueen pääsivuina. Teemasivut auttavat tiedonhaussa ja aihealueen kehittämisessä. Ne voivat liittyä yhteen tai useampaan wikiprojektiin. Toisin kuin wikiprojektit, teemasivut on tarkoitettu sekä muokkaajille että lukijoille. Teemasivut auttavat lukijaa löytämään tietoa etsimästään aihepiiristä entistä kevyemmin.

Teemasivut on koottu teemasivujen etusivulle.

Uuden teemasivun luominen

[muokkaa wikitekstiä]

Helpoin tapa luoda uusi teemasivu on kopioida pohja jostakin jo olemassa olevasta teemasivusta. Vinkkejä kannattaa katsoa myös muiden kieliversioiden teemasivuista. Yleensä teemasivut rakennetaan laatikkopohjaisiksi siten, että kunkin laatikon sisältö haetaan omalta alasivultaan (esimerkiksi Teemasivu:Biologia/Artikkelipoiminta ja Teemasivu:Biologia/Kuvapoiminta näkyvät biologian teemasivulla). Varsinaisella teemasivulla nämä alasivut saa näkyviin tupla-aaltosulkeilla: {{Teemasivu:Biologia/Artikkelipoiminta}}.

Kun teemasivu on valmis, sen aihetta käsittelevään pääartikkeliin ja pääluokkaan kannattaa lisätä Teemasivu-malline, joka ohjaa teemasivulle.

Vaihtuvien elementtien lisääminen

[muokkaa wikitekstiä]

Vaihtuvat elementit, kuten artikkeli- tai kuvapoiminnat, tekevät teemasivusta mielenkiintoisemman. Ne kannattaa toteuttaa päivittäin, viikoittain tai kuukausittain automaattisesti vaihtuvina elementteinä, jotta teemasivua ei tarvitse jatkuvasti ylläpitää.

Esimerkiksi päivittäin vaihtuva kuvapoiminta voidaan toteuttaa seuraavasti: luodaan teemasivulle 31 alasivua, jokaiselle kuvapoiminnalle omansa (esimerkki: Teemasivu:Koirat/Kuvapoiminta1, Teemasivu:Koirat/Kuvapoiminta2 ja niin edelleen). Tämän jälkeen varsinaiselle teemasivulle lisätään haluttuun kohtaan koodi

{{Teemasivu:Koirat/Kuvapoiminta{{CURRENTDAY}}}}

CURRENTDAY on muuttuja, joka kertoo monettako kuukauden päivää eletään. Esimerkiksi tämän päivän päivämäärä on 16.07. ({{CURRENTDAY}}.{{CURRENTMONTH}}.). Siten teemasivulla näkyy tänään kuvapoiminta numero 16.

Muita hyödyllisiä muuttujia:

Muuttujan nimi Tällä hetkellä Selite
{{CURRENTDAY}} 16 Kuukauden päivä.
{{CURRENTDAY2}} 16 Sama kuin yllä, mutta päivissä 1–9 on edessä nolla: 01–09.
{{CURRENTDOW}} 2 Viikonpäivä numerona (0=sunnuntai, 1=maanantai...).
{{CURRENTMONTH}} 07 Kuukausi numerona 01...12.
{{CURRENTWEEK}} 29 Viikon numero (1–53).

Lisäksi on mahdollista arpoa satunnaislukuja halutulta väliltä mallineen Rand avulla, jolloin teemasivun sisältö vaihtuu joka kerta kun sivu ladataan. Esimerkki mallineen käytöstä teemasivulla on Uskontojen teemasivu.

Esimerkki. Arvotaan satunnaisluvut väliltä 0–10 ja väliltä 0–100. Tulos on 4, 51 ({{Rand|11}}, {{Rand|101}}).

Luvut vaihtuvat, kun välimuisti tyhjennetään.

Teemasivun sisältö

[muokkaa wikitekstiä]

Teemasivut voivat sisältää esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Lyhyt esittely teemasivun aiheesta
  • Jonkin teemasivun aiheeseen liittyvän artikkelin tai kuvan esittely, esimerkiksi jokin suositeltu artikkeli tai suositeltu kuva
  • Teemasivun aiheeseen liittyviä uutisia, knoppitietoja tai artikkelitoiveita samaan tapaan kuin etusivulla
  • Linkkejä aihetta käsitteleviin artikkeleihin, luokkiin tai muihin teemasivuihin
  • Linkkejä aihetta käsitteleviin wikiprojekteihin