Savuke

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaksi tehdasvalmisteista savuketta
Suomessa myytäviä savukkeita. Rasioissa on Suomen lain vaatimuksen mukainen varoitusteksti

Savuke on yleisin tupakkatuote ja tavallisin tapa tupakoida. Kaikkien savukkeiden pääainesosa on tupakka eli virginiantupakan (Nicotiana tabacum) kuivatut lehdet. Useita muita ainesosia lisätään tupakkaan, kuten kosteudensäilyttäjiä, säilöntäaineita, ammoniakkia ja merkkikohtaisia aromeja. Korjattu tupakka säilötään kontrolloituihin tiloihin, jossa sitä kypsytetään jopa vuosia. Useimmat ostavat savukkeensa valmiiksi tehtaassa käärittyinä ja pakkaukseen pakattuna, mutta ne voi myös kääriä itse. Savukkeet jaetaan tehdaskäärittyihin ja itsekäärittyihin. Itsekäärittyä savuketta kutsutaan sätkäksi. Savukkeeseen tarvitaan rouhittua tupakkaa ja savukepaperia sekä tavanomaisesti filtteri. Suomessa tupakkatuotteiden hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta[1].

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Savukkeiden valmistus on nopeaa koneellista toimintaa. Savukkeita tuottavat koneet pystyvät valmistamaan tuhansia savukkeita minuutissa. Tuotantolinjassa savukepaperi kääritään tupakan ympärille ja siitä saadaan yksi pitkä savuke, joka pilkotaan pienempiin osiin ja niihin lisätään filtterit päihin. Lopulta laatu tarkastetaan ja savukkeet säilötään tupakka-askeihin, jotka vuorataan aromit säilövällä foliopaperilla.

Itse käärittävä savuke eli sätkä voidaan kääriä käsin tai erityisellä savukekoneella, jolla savukepaperi saadaan kierrettyä irtotupakan ja suodattimen ympärille. Savukkeita voi tehdä myös hylsykoneella irtotupakasta ja savukehylsyistä. Hylsykoneella tehty savuke näyttää tehdasvalmisteiselta, vain ilman tunnettua merkkiä ja eri tupakalla.

Terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Savukkeesta tuleva savu sisältää noin 4000 erilaista kemikaalia, joista noin 50 on syöpää aiheuttavia[2]. Savukkeen savu sisältää muun muassa terva-aineita, häkää, arseenia, syanidia, asetonia, metanolia, kadmiumia, lyijyä, elohopeaa, ja radioaktiivisia aineita, kuten radioaktiivinen polonium 210, mutta näiden pitoisuudet ovat erittäin pieniä. Savukkeissa oleva nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden säännöllisesti käytettynä. Myös kohdunkaulan, haiman, munuaisten, suun, huulien, kurkunpään, ruokatorven ja virtsarakon syövän vaara on suurempi tupakoijilla.[3]

Kevytsavukkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kent Mintek -kevytsavukkeita joissa on 0,1mg nikotiinia savuketta kohti

Kevytsavukkeet ovat yhtä vahingollisia kuin normaalit savukkeet, koska valmistajat ovat muokanneet savun hiukkaskokoa, happamuutta ja makua niin, että tupakan savua ja sitä myötä tervaa voi imeä aiempaa enemmän keuhkoihin.[4] Kevytsavukkeet ovat myös verisuonille yhtä epäterveellisiä kuin normaalit savukkeet.[5] Nykyisin suomessa ei saa mainostaa savukkeita kevytsavukkeina.

Sähköinen savuke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sähkötupakka

Sähköinen savuke on kiinalaisen yhtiön SBT:n kehittämä. Yhtä savuketta voi käyttää useita kertoja, sillä siinä käytetään vaihdettavia nikotiiniampulleja sekä ladattavaa akkua. Ampullien sisältämä nikotiinipitoinen neste höyrystetään sähkövastuksen avulla, ja höyry imetään henkeen tupakansavun tapaan.[6] E-tupakkaa ei luokitella laissa tupakaksi, mutta Hollannissa ja Belgiassa harkitaan sen kieltämistä, koska siinä olevalle nikotiinille ei ole myyntilupaa.[7]

Mentolisavuke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Menthol-savuke

Menthol-savuke eli vihreä savuke on savuke, johon on lisätty mentolia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta savuke.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”11 § (20.8.2010/698)”, Tupakkalaki (13.8.1976/693). 11 § tuli voimaan 1. lokakuuta 2010. Tupakkalaki Finlex-verkkopalvelussa (viitattu 22.2.2013).
  2. http://www.tyokalupakki.net/index2.php?id=18&pid=2
  3. http://www.cancer.fi/syovanehkaisy/tupakka/tupakkahaitat/
  4. Paula Mannonen, Ulla-Riitta Penttilä ja Anna-Liisa Rajala, Naisen oma sydän, Tammi 2006, 136 s.
  5. http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=3825
  6. http://www.e-savuke.com/esavuke.htm
  7. Tekniikkatalous.fi