Ruokatorven syöpä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruokatorven syöpä

Ruokatorven syöpä on ruokatorvessa sijaitseva pahanlaatuinen kasvain. Se aiheuttaa erilaisia oireita, kuten dysfagiaa (nielemisvaikeuksia) ja kipua. Pienet ja paikalliset kasvaimet poistetaan yleensä kirurgisesti. Levinnyttä ruokatorven syöpää hoidetaan tavallisesti sädehoidolla, kemoterapialla ja yhdistelmähoidolla. Ennuste riippuu syövän levinneisyydestä mutta on yleensä huono: noin 8 % sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua taudin diagnosoinnista. Ruokatorven karsinoomia ovat levyepiteelikarsinooma ja adenokarsinooma, jolle altistaa pitkään jatkunut refluksitauti.

Suomessa todetaan vuosittain vajaat 200 uutta ruokatorvisyöpätapausta. Vaikka sairaus on Suomessa selvästi harvinaistunut, on se maassa yhä hieman muita Pohjoismaita yleisempi.[1]

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nielemisvaikeudet ovat ruokatorven syövän tyypillisin ensioire. Joskus sairauteen liittyy myös kipua ja verenvuotoa. Jos syöpä on levinnyt, etäpesäkkeet aiheuttavat erilaisia oireita.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokatorven syöpä todetaan usein vasta silloin, kun se on jo ennättänyt levitä. Jos sairaus ei kuitenkaan ole levinnyt, on mahdollista poistaa syöpäkasvain kirurgisesti.

Monesti sädehoito jarruttaa ruokatorven syövän kehitystä.

Riskitekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokatorven syövän riskitekijöitä ovat sen esiintyminen suvussa, korkea ikä ja alkoholi sekä tupakointi ja nuuskan käyttö. Barrettin ruokatorvi altistaa taudille[2]. Myös akalasiaa sairastavilla on korkeampi sairastumisvaara[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.gastrolab.net/nqcaoef.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. What is Barrett's oesophagus?
  3. Gastrolab.net: Kysymyksiä ja Vastauksia: Akalasia (Arkistoitu – Internet Archive)

 

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.