Kurkunpään syöpä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kurkunpään syöpä on kurkunpäästä lähtevä syöpätauti, jonka keskeisimmät riskitekijät ovat tupakointi ja alkoholin käyttö. Taudin tärkein oire on pitkään kestävä äänen käheys. Myöhemmässä vaiheessa potilas saattaa kärsiä palan tunteesta kurkusta, nielemiskivusta ja veriysköksistä. Kasvaessaan syöpä voi johtaa hengitystietukoksiin ja hengenahdistukseen. Sairastuneen kaulalla voi tuntua patti, jos tauti on levinnyt kaulan imusolmukkeisiin.

Kurkunpään syöpää todetaan Suomessa vuosittain toistasataa tapausta. Useampi kuin yhdeksän kymmenestä potilaasta on miehiä. Taudin hoidossa voidaan turvautua sädehoitoon tai leikkaukseen. Potilaan kurkunpää voidaan joutua poistamaan kokonaan; tämän jälkeen puhumisen mahdollistaa puheproteesi tai röyhtäyspuhe. Taudin viisivuotiseloonjäämisennuste on pienen kasvaimen kohdalla 80–90 prosenttia ja kookkaan kasvaimen kohdalla 40–60 prosenttia.

Kurkku- ja suusyöpiin sairastuneiden ja heidän läheistensä tueksi on perustettu Suomen Kurkku- ja Suusyöpäyhdistys, joka kuuluu Syöpäjärjestöihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.