Pidä saaristo siistinä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pidä Saaristo Siistinä ry -
Håll Skärgården Ren rf
Pida-saaristo-siistina-ry.jpg
Perustettu 1969
Toiminta-alueet Etelä-Suomi, Pohjanlahti, Itäinen Suomenlahti, Järvi-Suomi
Veneilijä tyhjentämässä käymäläjätteitä PSS ry:n kelluvalla imutyhjennysasemalla.

Pidä Saaristo Siistinä ry on kaikkien veneilijöiden ja vesilläliikkujien valtakunnallinen ympäristöjärjestö. Yhdistys on toiminut puhtaamman saaristo- ja järviluonnon puolesta jo vuodesta 1969. PSS ry:n toiminta-alueet ovat Saaristomeri, Saimaa, Päijänne, Pohjanlahti, Pirkanmaa ja Itäinen Suomenlahti.

Monipuolista työtä ympäristön hyväksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pidä Saaristo Siistinä ry:n työ vesiympäristön hyväksi koostuu kolmesta osa-alueesta:

  • ympäristönhuoltotyö
  •  ympäristöviestintä
  •  ympäristöprojektit

Kaikki toiminta tähtää Suomen merialueiden ja sisävesien, rantojen ja saariston puhtaana pitämiseen. Yhdistys edistää ja etsii ratkaisuja ympäristöystävälliseen veneilyyn ja vesillä liikkumiseen sekä satamatoimintaan.

Jätepisteitä, käymälöitä ja kelluvia imutyhjennysasemia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PSS ry tekee konkreettista ympäristöhuoltotyötä saaristossa, rannoilla ja järvillä. Yhdistys rakentaa ja huoltaa jätepisteitä, kuivakäymälöitä ja imutyhjennyslaitteita sekä järjestää romun ja vaarallisen jätteen erilliskeräyksiä. PSS ry ylläpitää lähes 200 Roope-palvelupistettä ympäri maata.

PSS ry huoltaa myös luonnon- ja retkisatamia erityisesti Järvi-Suomessa, Saimaalla ja Päijänteellä. Retkisatamien huoltotyöhön kuuluu muun muassa puuhuoltoa, yleisvalvontaa, jätepisteistä ja kuivakäymälöistä vastaamista sekä rakenteiden korjaamista ja uudisrakentamista.

PSS ry:n kuivakäymälä ja jätepiste

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roope-palvelut tunnistaa iloisesta Roope-hylje-logosta ja löydät ne yhdistyksen sivuilta löytyvästä palvelukartasta. Palvelut tuotetaan yhdessä muun muassa kunnallisten jätehuoltoyhtiöiden, kuntien ja virkistysalueyhdistysten kanssa.

Roope-palvelut ovat aina mahdollisimman ympäristöä säästäviä, ja työssä käytetään ympäristön kannalta parhaimmiksi todettuja toimintatapoja. Roope-palveluiden käyttäjien toivotaan olevan PSS ry:n jäseniä.

Ympäristöviestintä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PSS ry:n ympäristöviestinnän kohderyhmiä ovat kaikki vesilläliikkujat: veneilijät, melojat, mökkeilijät, retkeilijät ja satamien pitäjät sekä yleisesti kaikki vesistöjen tilasta kiinnostuneet kansalaiset.

PSS ry:n Saaristomeren huoltoalus M/S Roope tyhjentämässä syväkeräimiä Jurmossa

Tavoitteena on neuvoa, miten liikkua vesillä ympäristöä huomioivalla ja kunnioittavalla tavalla. Kaikilla yhdistyksen toiminta-alueilla noudatetaan yhteistä linjaa ja tuetaan tasapuolisesti vesilläliikkumismahdollisuuksia eri alueilla.

Yhdistyksen julkaisuja, ympäristöoppaita ja Roope-jäsenlehtiä voi ladata yhdistyksen nettisivuilta.

Kolme haastetta: roskat, ravinteet ja kemikaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ympäristöprojektit ovat tärkeä osa PSS ry:n toimintaa, sillä niiden kautta tuotetaan ympäristötietoa ja -ratkaisuja veneilijöille ja kansalaisille. Kansallisia ja kansainvälisiä ympäristöprojekteja toteutetaan yhteistyössä yliopistojen, tutkimuslaitosten ja muiden ympäristöjärjestöjen kanssa.

Yhdistys etsii aktiivisesti ratkaisuja muun muassa vesistöjen roskaantumisen ja rehevöitymisen ehkäisemiksesi sekä haitallisten kemikaalien käytön vähentämiseksi veneillessä. Lue lisää aiheista Pidä Saaristo Siistinä ry:n kotisivujen Ympäristötietoa-osiosta.

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työ puhtaan saaristoluonnon hyväksi vaatii jatkuvaa ja luotettavaa rahoitusta. PSS ry on jäsenperusteinen organisaatio. Jäseniä on noin 12 500. Jäsenmaksujen lisäksi yhdistyksen rahoitus koostuu pääosin ympäristöministeriöltä ja yhteistyökumppaneiltasaatavasta tuesta.

Jäsenyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäsenet ovat toiminnan kulmakivi ja perusta. Jäsenet mahdollistavat monipuolisen työn saaristo- ja järviluonnon puhtaana pitämiseksi. Jäsenet ovat veneilijöitä, melojia, retkeilijöitä, saaristolaisia ja kaikkia, jotka haluavat olla mukana tukemassa toimintaa.

Jäsenet arvostavat puhtaita vesistöjä ja luontoa, ja osoittavat sen kiinnittämällä Roope-tarran veneeseensä, kanoottiinsa tai vaikka läppäriinsä.

Lisäksi jäsenet saavat käyttöönsä monipuoliset Roope-palvelut ja tukevat ympäristökasvatustyötä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • www.pidasaaristosiistina.fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]